Nepostovanje Dijasporaca od Bosanki/Bosanaca

Vijesti sa cijele zemaljske kugle o dešavanjima u bh. dijaspori, zanimljivosti o drugim državama i slično.
Post Reply
corolla02
Location: Light travels faster than sound; that is why some people appear bright, until you hear them speak!
Horoskop: Gemini

#101 Re: Nepostovanje Dijasporaca od Bosanki/Bosanaca

Post by corolla02 »

ladyblue18 wrote:
ljubav_aha wrote:
ladyblue,takvi sto pricaju da im je lose,gnjave svkoga,bilo gdje,ne samo prilikom putovanja u BiH,i ovdje raja bejzi od takvih :lol: to im je jedina tema razgovora u zivotu,zalosno :zzzz:
huh :? dobro je onda :mrgreen:

@savez-ne obracaj paznju ba :mrgreen: meni se cini da sam vec pricala slucaj od prosle godine, ali nije zgoreg ponoviti :mrgreen:

naime, tatina rodica je otisla 94. u Cemeriku (kako je ona zove) u Chicago sa kcerkom. Zivi dvije kuce iznad nas, evo upravo gledam u kucu :mrgreen: I tako dodje ona svake godine, sa unukom, nekad u maju, pred kraj maja tako nesto, i ide nazad juli/avgust. Kcerka je dosla jednom za sve ove godine, prije 2,3 negdje.
I tako je tatina rodica odlucila prosle godine doci na kafu, drugi put za sve ove godine od kako je otisla i dolazi na odmor :mrgreen: Prvi put je pricala kako je uzasno, nema se svog naroda (u Chicagu 50 000 naseg zivlja iz BiH :mrgreen: ), Amerika Cemerika ovim rijecima :mrgreen: Od tada nas je strucno zaobilazala kako je znala i umijela, iako zivi dvije kuce iznad nas :mrgreen:
I prosle godine kada je dosla, raspalila je pricu samo takvu da sam ja dobra dva dana kasnije drzala za stomak.
Sada je dosla sa hvalom.
Kako oni imaju kucu u neposrednoj blizini O'Hare, kuca ima 4 bedrooms, imaju vanjski porch, i imaju unutra porch u drvetu, imaju 3 bathrooms, 3 auta itd...
Pa je onda pocela da prica gdje oni sve idu na ljetovanje (meni se plakalo ali od tuge jer ja to dok sam ovdje necu vidjeti osim na tv-u). Izmedju ostalog rece i Puerto Rico uz opasko da li smo kada culi za to mjesto :shock:
ja kontam u sebi "cek ba jel to ona nas smatra budalama, nepismenim, ogranicem :? :-? " i onda ja njoj fino izbiflah sve o Puerto Rico-u :mrgreen: a ona mene podje ubjedjivat kako sam ja masila da se ono ne nalazi tu i tu itd... :-) :mrgreen:
Naravno dok je ona to sve pricala ja sam mislila u sebi "bas ti moji roditelji znaju o cemu ti pricas".
I kad je ona otisla ja sam morala svojim prevesti sta to ona sve ima jer ne razumiju bosansko-engleski :mrgreen:
Naravno sve je to zacinila time kako je tamo tesko. :mrgreen:
Ja sam bila toliko bijesna da sam joj htjela svasta nagovoriti na tu njenu opasku, ali sam ostala hladna :mrgreen:
A ona sa 70 i kusur godina se drzi bolje od pojedinih zena koje imaju 50 a zive ovdje.
I dodala na kraju, da ce nam dati svoj broj, za nedaj Boze, nikada ne znas sta moze biti :-) broju ni traga ni glasa :mrgreen:
nije da nam treba :)
I samo zato mi idu na zivce, ti koji pricaju tako! Naravno, ne svi, ali ima svugdje svasta.

Tako da ako ja jednog dana ako Bog da postanem dijaspora, necu definitivno ici nekome i pricati kako imam ovo i ono i kako mi je tesko, to je brate tesko licemjerje :x
Bas smo brezobrazni ovi dijasporasi!
:D
daleko

#102 Re: Nepostovanje Dijasporaca od Bosanki/Bosanaca

Post by daleko »

KatarinaKosaca wrote:
Dijasporac wrote:Procitao sam dosta ovog foruma i primjetio sam da Bosanke i Bosanci trose najvise energije pravljeci sebe pametnim u poredujuci sa dijasporcima zbog nekakvog straha da nisu valjda... Ide mi to na zivce vise... zar se u skoli ne uci kulturno ponasanje prema nekom u nepovoljnom polozaju u datoj situaciji???????? gdje je kultura?
Bliži se ljeto, sad če doći dijaspora. Uvijek u kineskoj odjeći, sa jeftinom digitalnom kamerom, na ćevape, kod frizera, kod zubra, ukratko, nastojaće ovdje da učine ono što im je u zemljama gdje žive nedostupno i skupo. Onda će se isćuđavati kako su nama male plate (ali će gledati da im platimo kafu u morića hanu), hvaliće se svojim novim pasošem (kao da je ponos potpisati da se odričeš državljanstva), nabrajaće zemlje u koje mogu bez vize, a onda će nas ispitivati za koje nam sve zemlje trebaju vize, onda će nam pričati izmišljene pomoći koju daju u zemlju, onda će nam reći kako nas izdržavaju... :-) . Gledaće nas kao bića niže vrste, zaboravljjući da su socijalnu pomoć u ratu u novoj zemlji primali na konto naše patnje i krvi, ovdje.
Naravno, radna mjesta u novim zemljama su im uvijek skoro pa ministarska, još nikad u Bosni nisam upoznala dijasporca koji kaže da čisti i pere, a vani upoznam samo takve. Soliće nam pamet šta i kako treba da uradimo, koga da izaberemo na izborima, koga da tužimo, sa obaveznom upaskom.... Kod nas u... Americi, Švedskoj, Holandiji itd. Samo se razlikuje kraj rečenice. Uvijek sam se pitala, što se bar tamo ne nauče obući lijepo, jer ljeti u Ferhadiji, mi jadni i sa malim platama smo kao gospoda obučeni u odnosu na dijasporce koji se razmeću europejizmom i lažnim blagostanjem.

Ne želim ovim postom nikoga da uvrijedim, nego samo da netko razumije zašto i često averzija prema dijaspori, jer sami ste to zaiskali.

Zar je bitno kako smo obuceni kada dodemo u Bosnu, zar je bitno da nam se kamere analiziraju dok slikavamo nesto cega smo se iskreno pozeljeli da bi uspomenu sa sobom ponijeli.
Ni frizer ni zubar nisu skupi u zemljama gdje zivimo, stvar je ponude i da li ce se iskoristiti i jedno i drugo na jednom ili drugom mjestu. Danci idu u Poljsku da bi sredili zube ili u Svedsku da kupe naocale ( zato jer su jeftinije nego u Danskoj). Ne znam zasto bi se Bosancu zamjeralo sto Bosni popravlja zaradu privatnika a i njima bude dobro. Sve dok su obje strane zadovoljne, vi ostali bi trebali takve vrste komentara ipak zadrzati za sebe.( kontam ne volite se vi petljati u tuda posla).

Nama je zao sto su vam plate niske ( znaci susojecamo se) i necemo ocekivati da nam vi, domacini, placate racune. Tvoja recenica o placanju kafe govori puno vise o vasim ocekivanjima prema gostima nego o nasoj stednji prema domacinu.

Nedamo mi tek tako nase drzavljanstvo, ima nas svakakvih, i onih koji konto krvi koji ti spominjes ne zaboravljaju tek tako.
Sto imamo slobodu putovanja ne bi trebalo tebi da smeta kao ni drugima.

Sto se tice pomoci Bosni, ima nas koji imamo i vise familija u Bosni koje mjesecno izdrzavamo. Neki od nas cak i djecu iz Srebrenice, bez oceva. Rado cu sa tobom podijeliti taj komentar. Vjerujem da oni koji nemaju nikoga u dijspaori od zavisti i stvaraju slicne komentare i ideje. Oni koje izdrzavamo u Bosni vjerujem da misle drugacije.

Necemo vas gledati kao bica nize vrste, ljudi smo i jedni i drugi, sa greskama i na jednoj i drugoj strani a konto vase patnje i krvi kao da nije i nas konto, nase patnje i krvi. ( Jesi li ti svjesna odvartnosti ove tvoje duboke recenice ?)

Radna mjesta nisu ministraska, ljudi su prihvatili da je svaki posao posao, sve dok se placa.

Druge zemlje jesu nase nove domovine i ne znam sta je cudno kada kazemo: Kod nas u ?????

Sto se tice oblacenja, mozda smo skontali da u zivotu nije bitno izgledati ugladan kao vi na Ferhadiji a nemati sta pojesti ni za dorucak ni za veceru. Prioriteti se mjenjaju kroz zivot a promjenom sredine se okrenu sa jednog kraja na drugi.

Prije nekoliko godina televezija prenosi reportazu o covjeku koji vozi biciklo po Kopenhagenu i sakuplja flase. Onda ih vraca u prodavnice i dobije po pola marke po flasi. U Danskoj mnogi penzioneri su istog posla, gledaju u kante, iza klupa, po travnjacima i tako flase sakupljaju. Medu njima i jedan Bosanac, poletan na biciklu, nasmijan kao da ide na posao koji mu je placen. Pitaju ga zasto to radi a on kaze da skuplja flase da bi skupio ekstra novca da bi poslao u Bosnu gdje izdrzava veliki dio familije. Izgledao je tako da sam mu povjerovala, nije se stidio svoga izbora i sa ponoscu je govorio kako svaka mala kruna koju zaradi na ovakav nacin znaci puno nekome u Bosni. Meni je drag ostao, i ne bi ga nikada osudivala zbog takvog izbora. Naprotiv, svjesan je da zbog tog njegovog izbora familija u Bosni zivi lakse i prezivljava i kod mene takvi imaju samo postovanje.
P.S. Ima i drugih koji skupljaju flase da bi kupili bolji auto ali to je druga prica.

Ni ja ne zelim nikoga da uvrijedim, samo nisam sigurna da smo tvoju detaljnu analizu sami zaradili. Vjerujem da ima tu I mnogo nepotrebne analize, guranje nosa u tuda posla I najvise osudivanja necega sto se ne poznaje u dubini vec gleda samo sa povrsine.
Hamica

#103 Re: Nepostovanje Dijasporaca od Bosanki/Bosanaca

Post by Hamica »

Bosna (domicilna) ima veliki potencijal u svojoj dijaspori. Prije svega u znanju, pusti sad kakve su naocale i kamera. A nije ni mala para sto se slije iz dijaspore. Ni puno vece zemlje se ne bi bas tako odrekle tolikog broja stanovnika vani ali eto nama se moze. E sad, hoce li se ovi potencijali iskoristit ili ce se sjebat ko i sve dosad-pokazace vrjeme. Mahnit je koga mrskaju i sikaniraju a on se vraca iz godine u godinu. Ipak su to patoloski slucajevi a vecina ljudi je normalna. Zato, kad se ispuni kriticna masa, kad dovoljno ljudi bude kao ova iz Visokog jednostavno ce se prestat dolazit. Kad umru roditelji-prestace se slat. I onda cemo svi biti mirni. Nece biti ni zavisti ni animoziteta ni gledanja odozgo ni iscudzavanja ni prevodioca ni nicega. Mozda je tako i najpostenije?
sadeta

#104 Re: Nepostovanje Dijasporaca od Bosanki/Bosanaca

Post by sadeta »

Dijasporac wrote:ja kad sam putovao kroz Francusku, i kad sam se trudio da pricam Francuski sa mojom katastrofalnom gramatikom, svak me je haman zagrlio sto uopste pokusavam i ne vjerujem da mi je iko rekao da sam glup/inferioran jer mi je pravopis los. Ja kad bi otisao na selo negde u Bosni bogu iza ledja, normalno ocekivao bi hrakcanje po podu uz razgovor i dodatno, ismijavanje o mome neznanju jezika doduse to najvise potice od djece u blizini, bio sam u toj situaciji hahaha. I u Engleskoj i Njemackoj isto tako narod pomaze kad nesto neznam reci na njihovom jeziku.

Haman svak mi je dosad zamjerio vezano za moju gramatiku na ovoj topici, pa promislite malo kakvi ste u stvari. Ako nesto nije jasno, to se pita kulturno, sta ovo znaci, kako si ovo mislio, i tako dalje.. kako je moguce znati da sam ja u situaciji gdje MORAM znati dobar pravopis i gramatiku Bosansku, a citavo vrijeme diskutujete kao da tacno znate sta sam mislio sa onim sto sam napisao. Dakle nije samo ekonomija problem vec i kultura i ponasanje, u istoj mjeri.
izvini dijasporac, a jel' tebi bosanski maternji ili neki drugi, tj treci jezik po redu? jer poznavanje maternjeg jezika ne trebas mjeriti sa poznavanjem nekog drugog! tvoje nepoznavanje gramatike rodjenog jezika na stranu, pocetni post ti nema smisla. to je kao kad bih ja rekla kako su svi dijasporci ovakvi ili onakvi jer sam imala priliku sa par njih da se upoznam.
Dijasporac

#105 Re: Nepostovanje Dijasporaca od Bosanki/Bosanaca

Post by Dijasporac »

sadeta wrote:
Dijasporac wrote:ja kad sam putovao kroz Francusku, i kad sam se trudio da pricam Francuski sa mojom katastrofalnom gramatikom, svak me je haman zagrlio sto uopste pokusavam i ne vjerujem da mi je iko rekao da sam glup/inferioran jer mi je pravopis los. Ja kad bi otisao na selo negde u Bosni bogu iza ledja, normalno ocekivao bi hrakcanje po podu uz razgovor i dodatno, ismijavanje o mome neznanju jezika doduse to najvise potice od djece u blizini, bio sam u toj situaciji hahaha. I u Engleskoj i Njemackoj isto tako narod pomaze kad nesto neznam reci na njihovom jeziku.

Haman svak mi je dosad zamjerio vezano za moju gramatiku na ovoj topici, pa promislite malo kakvi ste u stvari. Ako nesto nije jasno, to se pita kulturno, sta ovo znaci, kako si ovo mislio, i tako dalje.. kako je moguce znati da sam ja u situaciji gdje MORAM znati dobar pravopis i gramatiku Bosansku, a citavo vrijeme diskutujete kao da tacno znate sta sam mislio sa onim sto sam napisao. Dakle nije samo ekonomija problem vec i kultura i ponasanje, u istoj mjeri.
izvini dijasporac, a jel' tebi bosanski maternji ili neki drugi, tj treci jezik po redu? jer poznavanje maternjeg jezika ne trebas mjeriti sa poznavanjem nekog drugog! tvoje nepoznavanje gramatike rodjenog jezika na stranu, pocetni post ti nema smisla. to je kao kad bih ja rekla kako su svi dijasporci ovakvi ili onakvi jer sam imala priliku sa par njih da se upoznam.

ma od koga si cula da MORA neko znati neki jezik kao i svi ostali ako ovo ili ako ono?? Ako imas dvije noge MORASSSSS moci hodati?? ne izvlaci se.
ladyblue18
Location: You don't have to like me, I'm not a facebook status

#106 Re: Nepostovanje Dijasporaca od Bosanki/Bosanaca

Post by ladyblue18 »

@daleko- :thumbup: :thumbup: :thumbup:

@corolla-zavisi kako ko :mrgreen: :P ti si skroz ok :mrgreen:
sadeta

#107 Re: Nepostovanje Dijasporaca od Bosanki/Bosanaca

Post by sadeta »

Dijasporac wrote:
sadeta wrote:

ma od koga si cula da MORA neko znati neki jezik kao i svi ostali ako ovo ili ako ono?? Ako imas dvije noge MORASSSSS moci hodati?? ne izvlaci se.
a kako se ja to izvlacim, oprosti?! :shock: i od cega tacno se izvlacim? nepoznavanje osnova gramatike maternjeg jezika se zove nepismenost, i nema se tu sta dalje raspravljati. ali pored tog nepoznavanja, bitnije je to da tvoje post kojim si zapoceo temu nema smisla (ne mislim gramaticki, nego smisaono, logicki...)
sistem

#108 Re: Nepostovanje Dijasporaca od Bosanki/Bosanaca

Post by sistem »

sadeta wrote: a kako se ja to izvlacim, oprosti?! :shock: i od cega tacno se izvlacim? nepoznavanje osnova gramatike maternjeg jezika se zove nepismenost, i nema se tu sta dalje raspravljati. ali pored tog nepoznavanja, bitnije je to da tvoje post kojim si zapoceo temu nema smisla (ne mislim gramaticki, nego smisaono, logicki...)
nepoznavanja osnova gramatike vlastitog jezika je nepismenost, a ne maternjeg. niko nema obavezu savrseno znati maternji jezik. vec je pohvalno da zna govorni, ako je odrastao van zemlje.
Dijasporac

#109 Re: Nepostovanje Dijasporaca od Bosanki/Bosanaca

Post by Dijasporac »

sadeta wrote: a kako se ja to izvlacim, oprosti?! :shock: i od cega tacno se izvlacim? nepoznavanje osnova gramatike maternjeg jezika se zove nepismenost, i nema se tu sta dalje raspravljati. ali pored tog nepoznavanja, bitnije je to da tvoje post kojim si zapoceo temu nema smisla (ne mislim gramaticki, nego smisaono, logicki...)
aaaa znaci zato nisi pitala sta ne razumijes, jelde?

I plus, ako nisi bas razumila (to ti niko ne vjeruje).. sto ne komentarises na ono sto razumijes, bar je naslov jasan... sto moras biti divlja zivotinja?
medda

#110 Re: Nepostovanje Dijasporaca od Bosanki/Bosanaca

Post by medda »

Ovako ove teme i zavrsavaju :roll:
Kako vi mislite da jedno dijete koje je odraslo u inostranstvu poznaje maternji kao i oni koji su se skolovali na tom jeziku? Nije logicno, jer to dijete moze samo doci do stepena opste komunikacije uz roditelje. I ako procita koju knjigu na maternjem tokom godine nece nikad moci imati bogat rijecnik kao neko ko koristi taj jezik svakodnevno i socijalno i profesionalno.
Chalenge

#111 Re: Nepostovanje Dijasporaca od Bosanki/Bosanaca

Post by Chalenge »

sadeta wrote:

Razlika izmedju onih koji su imali priliku izucavati svoj maternji jezik direktno sa izvora je ogromna s pram onima koji su ga izucavali jednom sedmicno(lekcija 60 min) tako da nekom se izrugivati u vezi njegove gramatike nije na mjestu, jer, gramaticki niko nije savrsen sto se da vidjeti iz pojedinih postova i bas zbog toga insan bi trebao razmisliti prije nego sto komentarise gramatiku nekog drugog.Ovo se ne odnosi na nekog posebno ali ako cemo staviti ruku na srce i iskreno priznati da gramatika nije nesto po cemu se mi definisemo ,vazno je da sagovornika mozes razumjeti i da mu das priliku da se izjasni kako on/ona najbolje zna ,ujedno trebamo uvijek biti spremni da pomognemo a ne da kritikujemo.Nije ni cudno sto omladina odustaje od posjete Bosne,njihova iskustva i suocenja sa neprestanim ismijavanjem o upotrebi maternjeg jezika od strane djece i odraslih u Bosni ostavljaju duboke rane . :roll:
Dijasporac

#112 Re: Nepostovanje Dijasporaca od Bosanki/Bosanaca

Post by Dijasporac »

medda wrote:Ovako ove teme i zavrsavaju :roll:
Kako vi mislite da jedno dijete koje je odraslo u inostranstvu poznaje maternji kao i oni koji su se skolovali na tom jeziku? Nije logicno, jer to dijete moze samo doci do stepena opste komunikacije uz roditelje. I ako procita koju knjigu na maternjem tokom godine nece nikad moci imati bogat rijecnik kao neko ko koristi taj jezik svakodnevno i socijalno i profesionalno.
a mi bi volili da nam je politika i ekonomija bolja, zar je moguce ako su socijalne norme u Bosni kao i vecina na ovom forumu?? nemamo ni pola sanse, a kamoli realnu sansu..
corolla02
Location: Light travels faster than sound; that is why some people appear bright, until you hear them speak!

#113 Re: Nepostovanje Dijasporaca od Bosanki/Bosanaca

Post by corolla02 »

ladyblue18 wrote:@daleko- :thumbup: :thumbup: :thumbup:

@corolla-zavisi kako ko :mrgreen: :P ti si skroz ok :mrgreen:

Ma ja to samo onako rekoh, inace posmatram sve ovo sa strane i razmisljam odkud im ova energija o svemu ovome bezkorisnom, a ja stvarno nemam ni vremena, ni energije, a da ti pravo kazem nije niti je pametno da baljezgam svasta i ovamo i tamo, ni o dijaspori ni o Bosancima dole, jer onda ce se neko javiti suprotnog misljenja, pa cu ja odgovorit , on ja, on ja i tako u nedogled ja/on glumimo facu u Cyber Spaceu a izvuce mi se dan. Onda mi bude zao na kraju, nista taj dan nisam korisno ucinio ni sebi, ni familiji, ni zajednici u kojoj zivim, a to je najveci zlocin ovdje u Americi - ne raditi nista -jer je ovo zemlja jos uvjek sa ogromnim potencijalom i pruza svakome ponesto, sto je opet kazem zlocin ne iskoristiti to, a poslje kad ti bude 60 onda sjedi i uzivaj, te hocu u Bosnu, na Jadran, Hawaii, Niagra Falls, Caribian Islands, itd itd. Barem ja tako mislim, a ostali........
@ladyblue-budi toplo pozdravljena od nas iz USA
Last edited by corolla02 on 29/04/2009 14:36, edited 1 time in total.
sadeta

#114 Re: Nepostovanje Dijasporaca od Bosanki/Bosanaca

Post by sadeta »

Dijasporac wrote:
aaaa znaci zato nisi pitala sta ne razumijes, jelde?

I plus, ako nisi bas razumila (to ti niko ne vjeruje).. sto ne komentarises na ono sto razumijes, bar je naslov jasan... sto moras biti divlja zivotinja?
kaze se razumjela .
pa ako smatras da je toliko nebitno poznavati maternji jezik barem u granicama normale, zasto se onda toliko palis da me nazivas ovakvimimenima? ako ti je nebitno, a ti se ne osvrci. samo sto ti nije nebitno...
elem, ja rekoh vec jednom ili dva puta da je bitnije u svemu ovome to da tvoj post nema smisla, da predstavlja generalizaciju koja za mene licno granici sa bezobrazlukom, da takve generalizacije ne vode nicemu osim besmislenim raspravama, kojih je na ovom forumu previse i stvarno nije bilo potrebno da opet neko "oplete" tu staru pricu na temu dijaspora nasuprot BiH.
iskreno, nadala sam se da ti nece niko odgovoriti jer je sve skupa smijesno, ali ocigledno je da ima jos forumasa koji temu ipak zele jos malo razvlaciti. i sve sto sam rekla u prvom postu govorim i sada, pa ne znam od cega bjezim, sta to ne razumijem i bla bla...iako od tebe ne ocekujem objasnjenje, ovo je zadnje cista retorika.
p.s. pazi kako se obracas forumasima, ovaj forum ima pravila ponasanja, i ako se vec pozivan na nekakvu kulturu, onda pokusaj tu istu primjeniti i ovdje.
Last edited by sadeta on 29/04/2009 15:05, edited 1 time in total.
Dijasporac

#115 Re: Nepostovanje Dijasporaca od Bosanki/Bosanaca

Post by Dijasporac »

zato sto smo otkrili od jednom slucajno u ovom forumu da je narod koji razmislja kao ti je nemoguce zaobici i istinit korjenski razlog zasto ova drzava i narod propade, pa nam je svima mnogo tesko zbog hladnog i nesvjesnog (primitivnog) ponasanja naroda poput tebe, koji nam jednostrano sa praktikalno jednim potezom unisti sve zivo iz korijena.
Last edited by Dijasporac on 29/04/2009 15:01, edited 1 time in total.
Michun

#116 Re: Nepostovanje Dijasporaca od Bosanki/Bosanaca

Post by Michun »

seka wrote:
sistem wrote:
Michun wrote: Ono sto mene iskreno iritira jeste kad ljeti stanem u red bilo koje vrste...u nas gore se ne ceka u redu, u nas gore je bolji papir, u nas gore je ovo jeftinije, u nas gore mozes zaraditi i komentari slicni tome. Meni je drago da dodju i potrose pare kod nas, al' sto dolaze ako negdje bolje. Imaju Havaji, njemacko more i tome slicno...al' vuce rodna gruda kolko god zaostala bila.
ali onog koji je obucen normalno, govori normalno, stoji u redu normalno, ne komentarise i ne pametuje - ne primijetis :wink: i ne znas da je dijasporac. pa mozda zato ne znas koliko nas je koji se kod svoje kuce ponasamo normalno i neupadno.

a ovoj sto sa malom platom hoda ko gospodja po ferhadiji, a dijaspora u kineskoj robi - samo se mogu slatko nasmijati :lol:
upravo :thumbup:
@sistem...da si kopirao moj cijeli post primjetio bi omjere u % koje napisah za dijasporu pismeni/nepismeni a isto naglasih da to vazi i za domicilno stanovnistvo. Dio djaspore da izvines sere po ustanovama, redovima, papirima, izboru hrane, cestama, policiji, opstini i sl., dochim domaci papci mi vire na salteru preko ramena, pusu u mene nazderani bijelog luka u tramvaju, cure (kravetine) kad prolaze pored mene u kaficu mi zabiju lakat u bubreg, konobar mi kaze NEMA cijedjene narandze a onda otrci u granap kad dodje ministar u kafic. Hoces jos? Dijaspora ili domaci? Omjer 95% neobrazovanih, nepismenih je i u dijaspori i u zemlji. Ovih nas 5% koji smo kako tako o sebi pri sebi i jos k tome pismeni i kulturni se gubimo u masi. Helem, garant tebe necu primjetiti i znati da si dijaspora ako nisi ko' ovi vec opisani :D
sadeta

#117 Re: Nepostovanje Dijasporaca od Bosanki/Bosanaca

Post by sadeta »

Chalenge wrote:
sadeta wrote:

Razlika izmedju onih koji su imali priliku izucavati svoj maternji jezik direktno sa izvora je ogromna s pram onima koji su ga izucavali jednom sedmicno(lekcija 60 min) tako da nekom se izrugivati u vezi njegove gramatike nije na mjestu, jer, gramaticki niko nije savrsen sto se da vidjeti iz pojedinih postova i bas zbog toga insan bi trebao razmisliti prije nego sto komentarise gramatiku nekog drugog.Ovo se ne odnosi na nekog posebno ali ako cemo staviti ruku na srce i iskreno priznati da gramatika nije nesto po cemu se mi definisemo ,vazno je da sagovornika mozes razumjeti i da mu das priliku da se izjasni kako on/ona najbolje zna ,ujedno trebamo uvijek biti spremni da pomognemo a ne da kritikujemo.Nije ni cudno sto omladina odustaje od posjete Bosne,njihova iskustva i suocenja sa neprestanim ismijavanjem o upotrebi maternjeg jezika od strane djece i odraslih u Bosni ostavljaju duboke rane . :roll:
vi ste se dovezali nepoznavanja gramatike ko pijan plota. vec sam par puta ponovila da se to moze ostaviti na stranu, ali da je njegov prvi post potpuno besmisleno generaliziranje te da se uopce nije izrazio jasno ni do kraja. vratite se na prvi post i objasnite sta znaci zadnja recenica. od mene naklon ko skonta (i dijasporac je tu ukljucen) sta je pisac pokusao reci.
Dijasporac

#118 Re: Nepostovanje Dijasporaca od Bosanki/Bosanaca

Post by Dijasporac »

sadeta wrote: vi ste se dovezali nepoznavanja gramatike ko pijan plota. vec sam par puta ponovila da se to moze ostaviti na stranu, ali da je njegov prvi post potpuno besmisleno generaliziranje te da se uopce nije izrazio jasno ni do kraja. vratite se na prvi post i objasnite sta znaci zadnja recenica. od mene naklon ko skonta (i dijasporac je tu ukljucen) sta je pisac pokusao reci.
"zar se u skoli ne uci kulturno ponasanje prema nekom u nepovoljnom polozaju u datoj situaciji"
Sta je tu ne jasno?? kad je neko nesposoban da trci brzo kao drugi ako ima slomljenu nogu, taj je u nepovoljnoj situaciji ili polozaju, zar ne? netreba ti uopste veci IQ od 30 da to razumijes
corolla02

#119 Re: Nepostovanje Dijasporaca od Bosanki/Bosanaca

Post by corolla02 »

Dijasporac wrote:
sadeta wrote: vi ste se dovezali nepoznavanja gramatike ko pijan plota. vec sam par puta ponovila da se to moze ostaviti na stranu, ali da je njegov prvi post potpuno besmisleno generaliziranje te da se uopce nije izrazio jasno ni do kraja. vratite se na prvi post i objasnite sta znaci zadnja recenica. od mene naklon ko skonta (i dijasporac je tu ukljucen) sta je pisac pokusao reci.
"zar se u skoli ne uci kulturno ponasanje prema nekom u nepovoljnom polozaju u datoj situaciji"
Sta je tu ne jasno?? kad je neko nesposoban da trci brzo kao drugi ako ima slomljenu nogu, taj je u nepovoljnoj situaciji ili polozaju, zar ne? netreba ti uopste veci IQ od 30 da to razumijes
Ma manite se corava posla, vas dvoje majke ti!
:angry:
sadeta

#120 Re: Nepostovanje Dijasporaca od Bosanki/Bosanaca

Post by sadeta »

Dijasporac wrote:

jao jadan, jel' ti to mene pokusavas uvrijedit ili omalovazavati :lol: :lol: :lol: za to ce ti biti potreban puuuno veci IQ od ovog kojeg trenutno pokazujes.
i da - o kakvoj nepovoljnoj situaciji ti pricas?! i vjeruj mi da nisam jedina (a to mozes vidjeti i po reagovanjima na svoj post) koja nije shvatila o kakvoj se "nepovoljnoj" situaciji radi niti ko se u takvoj situaciji nalazi, a nije mi jasno jer se nisi sekunde jedne potrudio da specificiras tu "nepovoljnu" situaciju!
ladyblue18
Location: You don't have to like me, I'm not a facebook status

#121 Re: Nepostovanje Dijasporaca od Bosanki/Bosanaca

Post by ladyblue18 »

corolla02 wrote: Ma ja to samo onako rekoh, inace posmatram sve ovo sa strane i razmisljam odkud im ova energija o svemu ovome bezkorisnom, a ja stvarno nemam ni vremena, ni energije, a da ti pravo kazem nije niti je pametno da baljezgam svasta i ovamo i tamo, ni o dijaspori ni o Bosancima dole, jer onda ce se neko javiti suprotnog misljenja, pa cu ja odgovorit , on ja, on ja i tako u nedogled ja/on glumimo facu u Cyber Spaceu a izvuce mi se dan. Onda mi bude zao na kraju, nista taj dan nisam korisno ucinio ni sebi, ni familiji, ni zajednici u kojoj zivim, a to je najveci zlocin ovdje u Americi - ne raditi nista -jer je ovo zemlja jos uvjek sa ogromnim potencijalom i pruza svakome ponesto, sto je opet kazem zlocin ne iskoristiti to, a poslje kad ti bude 60 onda sjedi i uzivaj, te hocu u Bosnu, na Jadran, Hawaii, Niagra Falls, Caribian Islands, itd itd. Barem ja tako mislim, a ostali........
ma ja vec rekoh nemam nista apsolutno protiv dijaspore, neko bi rekao da je to zato sto imam neku korist od iste, ali nikakve koristi apsolutno nemam.
Ono "roda" sto imamo vani to je sve u USA, a vecinom je to neko n-to koljeno, nit znam ko su ni sta su, a ni oni za mene, niko mi nista ne salje, ovdje zivimo kako tako i zdravo :mrgreen:
Samo ne volim tu pricu koju sam vec gore navela "lose nam je, al mogu se hvaliti gdje sam bio i sta imam".
Nisu svi takvi, ali dobar dio jeste.

Ja bas sinoc pricala nesto s mamom uvezi neke zene koja se vratila iz Amerike, a moja mati inace jedva ceka da cuje da se neko otamo vratio pa odma dobije jedan argument pro uvezi cinjenice da je tamo "uzasno" :mrgreen:
Ona odmah sa pricom "da joj je bilo tamo tako dobro kako svi pricaju, ne bi se vratila" :mrgreen:
a ja tvrdoglava kakva sam reko zeno ne mozes ti za sve ljude tvrditi da im ne ide, samo sto se neko vratio itd...

I sad ja govorim kako je suplja da je njima lose, kako bih ja dala mnogo toga da mogu uzivati u nekim stvarima koje su tamo normalne a ovdje zalaze u domen SF-a, kao sto je npr otici na koncert ciji zelim, a ne sjediti ovdje i jadikovati zasto nas svi zaobilaze, imati normalna kina i pozorista, kada odem u biblioteku da imaju knjigu koju zelim, da imamo biciklisticke staze itd... i meni mati rece da sam pohlepna i zacepih ja :mrgreen:
Ona posto je starija to ne shvata naravno, ne shvata sta meni ovdje smeta, i sta zelim a sta nemam, njoj je svejedno, ali meni nije... jbg :roll:

Nego, i ja bih malo na Hawaii-e :roll: :mrgreen:

i sta uradiste od teme, od dijaspore dodjoste do gramatike :lol:
corolla02

#122 Re: Nepostovanje Dijasporaca od Bosanki/Bosanaca

Post by corolla02 »

ladyblue18 wrote:
corolla02 wrote: Ma ja to samo onako rekoh, inace posmatram sve ovo sa strane i razmisljam odkud im ova energija o svemu ovome bezkorisnom, a ja stvarno nemam ni vremena, ni energije, a da ti pravo kazem nije niti je pametno da baljezgam svasta i ovamo i tamo, ni o dijaspori ni o Bosancima dole, jer onda ce se neko javiti suprotnog misljenja, pa cu ja odgovorit , on ja, on ja i tako u nedogled ja/on glumimo facu u Cyber Spaceu a izvuce mi se dan. Onda mi bude zao na kraju, nista taj dan nisam korisno ucinio ni sebi, ni familiji, ni zajednici u kojoj zivim, a to je najveci zlocin ovdje u Americi - ne raditi nista -jer je ovo zemlja jos uvjek sa ogromnim potencijalom i pruza svakome ponesto, sto je opet kazem zlocin ne iskoristiti to, a poslje kad ti bude 60 onda sjedi i uzivaj, te hocu u Bosnu, na Jadran, Hawaii, Niagra Falls, Caribian Islands, itd itd. Barem ja tako mislim, a ostali........
ma ja vec rekoh nemam nista apsolutno protiv dijaspore, neko bi rekao da je to zato sto imam neku korist od iste, ali nikakve koristi apsolutno nemam.
Ono "roda" sto imamo vani to je sve u USA, a vecinom je to neko n-to koljeno, nit znam ko su ni sta su, a ni oni za mene, niko mi nista ne salje, ovdje zivimo kako tako i zdravo :mrgreen:
Samo ne volim tu pricu koju sam vec gore navela "lose nam je, al mogu se hvaliti gdje sam bio i sta imam".
Nisu svi takvi, ali dobar dio jeste.

Ja bas sinoc pricala nesto s mamom uvezi neke zene koja se vratila iz Amerike, a moja mati inace jedva ceka da cuje da se neko otamo vratio pa odma dobije jedan argument pro uvezi cinjenice da je tamo "uzasno" :mrgreen:
Ona odmah sa pricom "da joj je bilo tamo tako dobro kako svi pricaju, ne bi se vratila" :mrgreen:
a ja tvrdoglava kakva sam reko zeno ne mozes ti za sve ljude tvrditi da im ne ide, samo sto se neko vratio itd...
I sad ja govorim kako je suplja da je njima lose, kako bih ja dala mnogo toga da mogu uzivati u nekim stvarima koje su tamo normalne a ovdje zalaze u domen SF-a, kao sto je npr otici na koncert ciji zelim, a ne sjediti ovdje i jadikovati zasto nas svi zaobilaze, imati normalna kina i pozorista, kada odem u biblioteku da imaju knjigu koju zelim, da imamo biciklisticke staze itd... i meni mati rece da sam pohlepna i zacepih ja :mrgreen:
Ona posto je starija to ne shvata naravno, ne shvata sta meni ovdje smeta, i sta zelim a sta nemam, njoj je svejedno, ali meni nije... jbg :roll:

Nego, i ja bih malo na Hawaii-e :roll: :mrgreen:

i sta uradiste od teme, od dijaspore dodjoste do gramatike :lol:
Razumijem kad se neko dole vrati i postujem to...ali najcesce s ti osobama nesto nije OK, ne pase im klima, imaju veliku familjiju-sitnu djecu, zdravstvani razlozi, nece da rade, itd itd
Ali je takvih stvarno malo!
PS
a na Havajima sam bio samo kroz slike, slicice i textove, sad inace citam knjigu o Obami koji je dobar dio svog zivota proveo tamohana....
Dijasporac

#123 Re: Nepostovanje Dijasporaca od Bosanki/Bosanaca

Post by Dijasporac »

sadeta wrote:
Dijasporac wrote:

jao jadan, jel' ti to mene pokusavas uvrijedit ili omalovazavati :lol: :lol: :lol: za to ce ti biti potreban puuuno veci IQ od ovog kojeg trenutno pokazujes.
i da - o kakvoj nepovoljnoj situaciji ti pricas?! i vjeruj mi da nisam jedina (a to mozes vidjeti i po reagovanjima na svoj post) koja nije shvatila o kakvoj se "nepovoljnoj" situaciji radi niti ko se u takvoj situaciji nalazi, a nije mi jasno jer se nisi sekunde jedne potrudio da specificiras tu "nepovoljnu" situaciju!
Ne pravi vecu (kojesta) od sebe, vec postaje tuzno umijesto smijesno..
ljubav_aha

#124 Re: Nepostovanje Dijasporaca od Bosanki/Bosanaca

Post by ljubav_aha »

ladyblue18,hawaii nama nisu skupi,imaju jako povoljni aranzamani :) ako ti neko kaze da je skupo i da takvim kukanjem zeli reci kako je puno potrosio para :lol: samo ga otkaci ;-)
burek_in_space

#125 Re: Nepostovanje Dijasporaca od Bosanki/Bosanaca

Post by burek_in_space »

Da se ja pitam,u BiH bi mogle uci samo zgodne i slobodne dijasporashice i novac. :oops: Ostali ni makac! :mrgreen:
Post Reply