Objava i/ili znanost?

Rasprave o vjerskim temama.
Locked
bosna123

#101 Re: Objava i/ili znanost?

Post by bosna123 »

Cuj strah od dzehennema. Zasto bi bio strah, zasto ne zelja, ceznja, slutnja... Slutis li ti koliko smo mi ljudi skladna bica, slutis li nase potencijale... Zasto ljudima treba duhovno, zasto im treba da se izraze... Otkud tolika kreativnost. Pogledaj Svemir, pogledaj u svoju dragu, pogledaj u svoje dijete (ukoliko ga imas)... Ti vidis savrsenstvo u tome. Kako? Zasto strah? Zasto ne zahvalnost.

Interesantno je to sa strahom. Skontala sam da ateisti vjernicima cesto spocitavaju taj strah od dzehennema kao da je to nesto extra nazadno. A ja njih kad gledam utjecem se Milostivom od svih strahova koje prolazite. Te hocete li biti uspjesni na poslu, te hocete li dobiti otkaz, te sta ce vam sef reci, te voli li vas ili ne, te sta drugi o vama misle, te da se necete razboljeti... i nekakvih milion trica i kucina o kojima ja uopste ne razmisljam, oslonim se na Milostivog, dam sve od sebe i elhamdulillah.

Nas Poslanik saws kaze "Govorite lijepo ili sutite", a kad sa ljudima sjednes sve neke depresivne i pesimisticne price. A toliko potencijala u jednom covjeku i ovakav "divan, suncan dan"...

Pozdrav
Optimus Prime

#102 Re: Objava i/ili znanost?

Post by Optimus Prime »

bosna123 wrote:Cuj strah od dzehennema. Zasto bi bio strah, zasto ne zelja, ceznja, slutnja... Slutis li ti koliko smo mi ljudi skladna bica, slutis li nase potencijale... Zasto ljudima treba duhovno, zasto im treba da se izraze... Otkud tolika kreativnost. Pogledaj Svemir, pogledaj u svoju dragu, pogledaj u svoje dijete (ukoliko ga imas)... Ti vidis savrsenstvo u tome. Kako? Zasto strah? Zasto ne zahvalnost.

Interesantno je to sa strahom. Skontala sam da ateisti vjernicima cesto spocitavaju taj strah od dzehennema kao da je to nesto extra nazadno. A ja njih kad gledam utjecem se Milostivom od svih strahova koje prolazite. Te hocete li biti uspjesni na poslu, te hocete li dobiti otkaz, te sta ce vam sef reci, te voli li vas ili ne, te sta drugi o vama misle, te da se necete razboljeti... i nekakvih milion trica i kucina o kojima ja uopste ne razmisljam, oslonim se na Milostivog, dam sve od sebe i elhamdulillah.

Nas Poslanik saws kaze "Govorite lijepo ili sutite", a kad sa ljudima sjednes sve neke depresivne i pesimisticne price. A toliko potencijala u jednom covjeku i ovakav "divan, suncan dan"...

Pozdrav
Nazalost, strah je jedini motiv za pridrzavanje vjerskih propisa. Kada bi nam svima bio zagarantovan Dzenet religija kao institucija uopste nebi bila potrebna, a promjene na bolje u predislamskom drustvu se nebi desile.
To su i ljudi koji su plasirali objavu imali dobro u vidu. Zato su se potrudili da opisu Dzehenem u najgorim bojama. Tako dobro da sam se cak i ja zgrozio kad sam citao kuran
bosna123

#103 Re: Objava i/ili znanost?

Post by bosna123 »

To su sve spekulacije SBBKBB. Ne mozes ih sa sigurnoscu dokazati.

Strah od nepoznatog i smrti preduvjet za razvoj religije - tako to tumaci marxizam. Eto ti nastavi vjerovati tako ako ti je lakse, mi cemo ovako i mirna Bosna. Imala bih ja ovdje sto sta reci ali nije fer covjeku zachatavati ovako lijepu temu.
Poz...
Babayaro

#104 Re: Objava i/ili znanost?

Post by Babayaro »

arzuhal wrote:Kroz povijest ili hijeropovijest, uvijek su postojale bar dvije skupine ljudi, dvije sorte: oni koji su vjerovali u Objavu od Boga i oni koji su tu mogućnost odbacivali kao potpuno nesuvislu i neprihvatljivu.
Kao musliman, vjerujem da je Kur'an riječ Božija, uputa Apsoluta, Stvoritelja, Ravnatelja i Suca na Očekivanom danu.
Kur'an je posljednja Objava. Sama riječ Kur'an u prevodu znači Ono Što Se Čita, Uči, jer dolazi od glagolskog trilitera Ka-Re-'E, što znači čitati.
Dakle, vjerujem da se Bog očitovao Čovječanstvu i objavom Svoje Riječi, a ne samo stalnim Stvaranjem, Održavanjem i Rastvaranjem cjelokupnog Mogućeg Bitka – Prirode, čemu su svi ljudi svjedoci. Priroda se često imenuje i kao Živi Kur'an, Živa Knjiga.
Oni koji vjeruju u posljednju Objavu, Kur'an, također vjeruju u sve prethodne objave. Tako vjeruju da je Bog, skladno civilizacijskom i kulturološkom razvoju i progresu Čovječanstva, slao i potrebno Uputstvo. Uvijek je to bio isti Bog. Samo čovječanstvo nije bilo na istom levelu. Razvijalo se.
Tačno je, kako vele mnogi forumaši/ateisti, da je učenje/doktrina, zasnovana/crpljena na/iz Objave, dogma i da to učenje nudi završene odgovore. To mora biti tako za onoga koji vjeruje da je Riječ samog Boga.
Također je tačno da filozofija nije puko mudroljublje već zahtjev za pravom na postavljanje pitanja i kritičko promišljanje. I tamam tako.
Sada, kada pogledamo rasprave koje se vode na relaciji religija-znanost, čini se da religija koči, zaustavlja napredak znanosti. Tako bar vele oni koji odbacuju Objavu.
Ustvari, upravo je to pravi dogmatski, nedomišljeni stav.
Kur'an podstiče na znanost, svom snagom. Samo joj daje neke smjernice. Etičke, prije svega.
Neka neko pronađe u Kur'anu ijedan stavak koji negira znanost i odvraća čovjeka od nje. Napominjem da se objava Kur'ana desila prije 1400. godina. Naprotiv, prva riječ, objavljena Posljednjem Božijem glasonoši, neka je mir na njega, u pećini Hira, bila je upravo: Ikre'!/Uči!. Riječ ikre je imperativ koji dolazi iz istog glagola kao i riječ Kur'an. Ali iza te prve riječi slijedi:
Uči, u ime Gospodara svoga, koji stvara!
Da malo zastanem ovdje.
Ima forumaša koji postavljaju nelogična pitanja i na njih mogu dobiti samo nelogičan odgovor. Naime, za jednog vjernika, shema Bitka je sljedeća:
1.Nužni Bitak
2.Mogući Bitak
3.Nemogući Bitak

Prema Kur'anu, Bog jest po Sebi Samom. Sve drugo jest po Njemu. On je Nužni Bitak, dok čovjek (ili bilo što drugo) pripada sferi Mogućeg Bitka. Svako od nas, pojedinačno, mogao je i ne biti, ali eto jesmo. Nije nas bilo jučer i neće nas biti sutra. Kako da taj, tek mogući bitak, uopće izrazi Nužnog? Kako čovjek može postavljati pitanje: a gdje je taj Bog? Ko je Njega stvorio?-i očekivati odgovor? Ali, odgovor je već dat u Kur'anu:
On ničemu nije sličan/Lejse kemislihi šej'in.
Dakle, o samom Bogu, možemo govoriti i kroz negativnu teologiju: možemo kazati šta On nije, a ne šta jest. On nije nama poznata inteligencija, On je Nadinteligencija. On nije nama poznata ljepota, On je Nadljepota. Šta god mi pomislili i najdubljim maštarijama pokušali da izrazimo – On to nije. I onda, kada neki bezumnik (ne generaliziram), među ateistima, počne pričati o nekakvom starcu duge brade koji čuči nad stratosferom i upravlja, sve postaje jadno i degutantno.
Da se vratim ajetu o učenju.
Bog nas upravo podstiče na znanost, na bavljenje i izučavanje onog POJAVNOG.
Također nas podstiče na vjerovanje u ono SKRIVENO.
Vjernik koji je shvatio stvar, nema nikakvih problema sa znanošću.
Onaj koji odbacuje Objavu, traži neki smisao i svrhu postojanja i upravo znanošću nastoji na nadomjesti Objavu. Zato se stalno i iznova mora kritikovati Objava: zbog same prirode znanosti, zbog njene vječite mijene i prilagodbe, zbog strukture naučnih revolucija, paradigmi, metoda i metodologije.

Nastaviću sa svojim dumanjem kasnije :)
Malo si posustao @arzuhal
nesto nevolim pisati duge postove pa tako cu i skratiti i ovaj ali imam potrebu da kazem,
ovaj veznik u naslovu teme "ili" nije potreban jer objava i znanost idu zajedno i to je jednostavno tako jer znamo kako i sa kojim rijecima je pocela objava...objavu moras prihvatiti srcem i uzalud se trude mnogi da dokazu naukom da li postoji Bog ili ne, jer kada prihvatis vjeru srcem i iskreno vjerujes onda nauka samo povecava stepen imana i povecava spoznaju o velicini Svevisnjeg, Stvoritelja...
navescu banalan primjer...
kada se otkrilo (neznam tocno kad) da je kod svih ljudi na svijetu RAZLICIT otisak prsta i da nepostoji isti kod 2 covjeka, onom kome je srce ispunjeno vjerom je samo dobio naucni dokaz o djelicu velicine Allaha dz.s, pa zar moze biti da je to slucajno...
Mislim ima jos primjera ali pametnom je i isharet dovoljan...
pozdravljeni svi dobri ljudi
BHF_Manijak

#105 Re: Objava i/ili znanost?

Post by BHF_Manijak »

Ne mogud vjerujem kakve bukve valja Optimus....cuj ljudi sacinili Kur`an :lol: člegenda si majkemi!prvo,pjesnistvo je u to vrijeme u Arapa bilo ne na zavidnom nego haman na perfektnom nivou,a onda Muhammed savs dobiva Objavu,onakav sklad rijeci,onakvu harmoniju i nesto tako divno za uho da su i najveci pjesnici tog vremena rekli ovo nije mogla ljudska ruka sastaviti!a vjeruj mi da je bilo pokusaja pojedinaca da nesto i priblizno sroce no bilu su na kraju ismijani....
tvrdis da je Kur`an napisan od strane mocnih ljudi,a koji su to mocni?sta su oni bili sta i radili????pa kako si slijep proed oci bolan ne bio,kako su ti mogli ljudi znati TAD neke naucne cinjenice koje se TEK DANAS otkrivaju,kao recimo otisci prstiju da su kod sviju razliciti,da ustvari pauk zenka plete mrezu a ne muzijak kako je se mislilo,ili sam skald brojeva u Kur`anu,potrazi po netu matematicki dokazi da je Kur`an Objava Bozija ili tako nseto i vidjet ces fascinantnost ako je vec do sad nisi primjetio,a nesto cisto cumnjam prosto ne vjerujem da su toliki genijalci u tom citavom vremenu zivjeli da su SVE te informacije sadrzane u Kur`anu znali,da su toliko historiju poznavali a jos bolje buducnost,ko je Muhammedu otkrio sve dogadjaje koji ce se u dalekoj buducnosti odvijati,kao npr mali predznaci sudnjeg dana koji se odvijaju uvelko u danasnje vrijeme...a za shvacanje velicine Kur`ana potrebno je mnogo vise nego sam prevod procitati,a jedan od uslova je poznavanje samog araspkog jezika,pitaj ljude koji znaju arapski sta misle o Kur`anu,posebno prave arape,pa ces vidjet koliko ih to fascinira taj sklad rijeci i harmonija!
samo tvoja cinjenjca da ne vjerujes ni u sta,je dovoljna,pa si sav paranoican a spominjes Dzehennem i kako su ustvari vjernici isprepadani,meni ne treba strah da bi u ocigledne dokaze povjerovao,uzmi recimo knjigu psihologija namaza,mala knjizica,nema nekih 100-tinjak stranica,ali vidjet ces koliko uticaja na tijelo ima,sto se ti i svaki fiziotarapeut potvrditit koji se bavio tom tematikom....to je samo jedan od primjera,sto Mu`mini padaju na sedzdu i staju na namaza,PRVENSTVENO iz zahvala Svevisnjem,pa tek onda iz straha Njegove velicine!
ali nema se svrhe naduravati s tobom,summun bukmun `umjun fe hum la ja`kilun- oni su gluhi,nijemi i slijepi i oni nista ne shvacaju!! ;)
Optimus Prime

#106 Re: Objava i/ili znanost?

Post by Optimus Prime »

Pa naravno da su ljudi napisali kuran. To jest preveli jedan dio svetih knjiga koje su postojale u to vrijeme , prvenstveno biblija na Arapski, uz male izmjene te dodali neke nove djelove i to bi bilo to.
Taj proces pisanja knjige trajao vjerovatno dugo. Cak pretpostavljam da je knjiga postojala vec duze vremena i prije Muhameda ili postojala barem u slicnom obliku.
Muhamed je onda predstavio sirim narodnim masama, ko fol ko objavu od Boga. Ali konstalacija je bila takva da mu je to upalilo.

Sto se tice harmonije u kuranskim ajetima pricao sam sa nekim arapskim hriscanima o toj temi. Oni kazu da je knjiga uistinu poeticna, ali daleko od toga sto muslimani tvrde da nije mogla biti napisana od ljudi.

A to o dokazima naucnih otkrica u kuranu, to ne zelim ponovo opsirno komentirati jer postaje smijesno.

Ne postoji ni jedan ajet gdje eksplicitno stoji nesto sto bi se " na sudu" moglo prihvatiti kao minimalni dokaz za neko naucno otkrice ili neko prorocanstvo.
Sta vise, jedan dobar dio od onih 6214 ajeta, bukvalno shvaceno iznosi ciste nebuloze i neistine.

To sto je neko od tih 6214 ajeta pronasao njih desetak koji uz ogromnu mastu mozda i mogu stvoriti neku iluziju o nekom naucnom otkricu,
nije nikakav dokaz.
arzuhal

#107 Re: Objava i/ili znanost?

Post by arzuhal »

Babayaro wrote: Malo si posustao @arzuhal
nesto nevolim pisati duge postove pa tako cu i skratiti i ovaj ali imam potrebu da kazem,
ovaj veznik u naslovu teme "ili" nije potreban jer objava i znanost idu zajedno i to je jednostavno tako jer znamo kako i sa kojim rijecima je pocela objava...objavu moras prihvatiti srcem i uzalud se trude mnogi da dokazu naukom da li postoji Bog ili ne, jer kada prihvatis vjeru srcem i iskreno vjerujes onda nauka samo povecava stepen imana i povecava spoznaju o velicini Svevisnjeg, Stvoritelja...
navescu banalan primjer...
kada se otkrilo (neznam tocno kad) da je kod svih ljudi na svijetu RAZLICIT otisak prsta i da nepostoji isti kod 2 covjeka, onom kome je srce ispunjeno vjerom je samo dobio naucni dokaz o djelicu velicine Allaha dz.s, pa zar moze biti da je to slucajno...
Mislim ima jos primjera ali pametnom je i isharet dovoljan...
pozdravljeni svi dobri ljudi
Dobri moj @Babayaro, selam alejkum :)
U pravu si za ono što pišeš.
Što se mene osobno tiče, ne da je suvišno ono ili u naslovu teme, već je cijela tema, ili ono što u nastavku napisah, također suvišno. Ali, eto...Bijah ponukan nekim stvarima da otvorim temu i napišem nešto u vezi sa ovim. A ništa nije slučajno.
Ne znam jesi li čitao dalje od prvog posta kojeg citiraš, ali sam iznosio šire ono što ti u svom postu spominješ. Međutim, pazio sam da ne navodim primjere poput tog kojeg ti navodiš (o papilarnim linijama na jagodicama naših prstiju), a imam svoje razloge zbog čega to nisam činio.
Naš veliki bosanski šehid, Mehmed ef. Hafizović, rahmetullahi 'alejhi, meni tako drag insan, još kao srednjoškolac je rekao: Tamam kada bi se sav svijet okrenuo naopačke - ja bih i dalje vjerovao.
I ti lijepo navodiš da je to stvar srca. To je, ustvari, logika srca, ne razuma.
Alija ibn Ebi Talib, kerremellahu vedžeheh, je rekao (citiram po sjećanju): Kada bi spala koprena i ja vidio svojim očima Svijet Skrivenog (meleke, isl.), to ni za trun ne bi uvećalo moje vjerovanje.
Jednom me je jedan kolega sa faksa, nečim uznemiren, upitao:
-Kako možeš vjerovat da je Kur'an od Boga!?
-Zato što na početku Kur'ana stoji: Elif-Lam-Mim. Ovo je Knjiga u koju nema sumnje, Uputa je onima koji se Allaha budu bojali...
-Šta!? Jel to sad znači, ako ja napišem nešta i na početku toga stavim "Ovo je knjiga u koju nema sumnje", da ćeš vjerovati da je od Boga??
-Pa, de napiši...

Izrazito poštujem znanstvenike i njihov trud, pogotovo ljude kalibra Stephena Hawkinga. Međutim, njihov svjetonazor/vjera/nevjera li bilo što, neće promjeniti moju vjeru. Od Njega, Njegove Riječi i Njegova poslanika, alejhi-selam, može me odvojiti samo On, a ja Ga ponizno molim da to ne učini.
I velim: spreman sam cijelim svojim bićem, svakim atomom, djelićem sebe, da prihvatim da me neko smatra i naziva luđakom, budalom, levatom, zbog toga.

Znamo iz Kur'ana da nije samo čovjek primio Objavu. U suri Nahl/Pčela, Allah veli da je nadahnuo pčelu. Upotrebljen je glagol evha što znači objavio. Tamo se navodi šta je to Gospodar objavio pčeli.
Ljudi su na izboru da prihvate Objavu i budu poput pčela. A znamo li kako to žive pčele, u kojem redu i koga slušaju?
A muha leti sama, slobodna, nesputana ičim.

Svako dobro.
LSD

#108 Re: Objava i/ili znanost?

Post by LSD »

Optimus Prime wrote:Pa naravno da su ljudi napisali kuran. To jest preveli jedan dio svetih knjiga koje su postojale u to vrijeme , prvenstveno biblija na Arapski, uz male izmjene te dodali neke nove djelove i to bi bilo to.
Taj proces pisanja knjige trajao vjerovatno dugo. Cak pretpostavljam da je knjiga postojala vec duze vremena i prije Muhameda ili postojala barem u slicnom obliku.
Muhamed je onda predstavio sirim narodnim masama, ko fol ko objavu od Boga. Ali konstalacija je bila takva da mu je to upalilo.

Sto se tice harmonije u kuranskim ajetima pricao sam sa nekim arapskim hriscanima o toj temi. Oni kazu da je knjiga uistinu poeticna, ali daleko od toga sto muslimani tvrde da nije mogla biti napisana od ljudi.

A to o dokazima naucnih otkrica u kuranu, to ne zelim ponovo opsirno komentirati jer postaje smijesno.

Ne postoji ni jedan ajet gdje eksplicitno stoji nesto sto bi se " na sudu" moglo prihvatiti kao minimalni dokaz za neko naucno otkrice ili neko prorocanstvo.
Sta vise, jedan dobar dio od onih 6214 ajeta, bukvalno shvaceno iznosi ciste nebuloze i neistine.

To sto je neko od tih 6214 ajeta pronasao njih desetak koji uz ogromnu mastu mozda i mogu stvoriti neku iluziju o nekom naucnom otkricu,
nije nikakav dokaz.
Pa doktore Gog (ili bilo ko od administracije) imali smisla da se više toleriše ovo ludilo :? ...ovo sad najozbiljnije pitam...covjek je ocito rascijepljena licnost (ovakve stvari može samo pisati teško bolesna osoba),neumorno zasipa svojim glupostima i niko ništa ne poduzima :?
Kad se samo sjetim za šta sam ja dobivao opomene i banane :x
sarajevoxxxx

#109 Re: Objava i/ili znanost?

Post by sarajevoxxxx »

Pa naravno da su ljudi napisali kuran. To jest preveli jedan dio svetih knjiga koje su postojale u to vrijeme , prvenstveno biblija na Arapski, uz male izmjene te dodali neke nove djelove i to bi bilo to.
evo jedan mali tekst na ovu temu

Najstariji mushaf na svijetu

U jdnom mracnom dijelu Uzbekistanskog glavnog grada, Taskenta, nalazi se islamski najstariji ostatak – najstariji mushaf na svijetu. On je podsjetnik na ulogu koju je centralna Azija nekada igrala u Muslimanskoj historiji – cinjenica cesto zanemarena nakon sedan decenija od nametanja ateizma od strane Sovjeta. Pored biblioteke u kojoj je Qur’an cuvan u starom dijelu Taskenta poznatom kao Hast – Imam, nalazi se dobro utabana staza od mnogih posjetioca ovom gradu. Muftija Uzbekistanski, najvisi vjerski vodja, ima svoje sjediste nadomak biblioteke, u dvoriste jedne stare medrese. Odmah preko puta nalazi se dzamija kojoj se ne zna ime i podjednako nezapazljiva Mui – Mubarak medresa, koja udomacuje rijetko vidjenu dlaku Poslanika Muhammeda a.s., kao i jako vaznu kolekciju historijskih radova centralne Azije. “U ovoj biblioteci nalazi se oko 20,000 knjiga i 3,000 rukpisa,” kaze Ikram Akhmedow, mladi asistent muftijinog ureda. “Knjige su pisane o srednjovjekovnoj historiji, astronomiji i medicini. Takodje se nalaze komentrai Qur’ana i knjiga iz prava. Ali najstarija knjiga ovdje je Osmanov r.a. Qur’an iz sedmog stoljeca.”

Ajeti Qur’ana
Osmanov r.a. Qur’an je napisan u Medini od samog Osmana r.a., treceg halife. Prije njega, ajeti koje je Allah dz.s. objavio Muhammedu a.s. su uceni napamet ili pisani na dijelove drveta ili kostima kamila. Kako bi se izbjeglo zagubljivanje Qur’ana, Osman r.a. je sastavio Qur’an u jednu knjigu. To se desilo 651 godine, 19 godina nakon smrti Muhammeda a.s. Taj nepromjenjivi Qur’an je cuvan u specijalnom staklenom luku ugradjenom u zid jedne sobe. “Qur’an je pisan i na jelenovim kozama,” kaze gospodin Akhmedov. “Pisan je u Hidzazu u Saudijskoj Arabiji, gdje su Hidzazski rukopisi slicni Kufanskim rukopisima. Prenosi se da je halifa Osman r.a. napravio pet primjeraka originalnog Qur’ana. Smatra se da se jedan od tih primjeraka danas nalazi u Istambulu.

Historijski tekst
Osman r.a. ubijen je od strane Si’itskog pobunjenika dok je citao Qur’an. Tamne mrlje na pojedinim stranicama Qur’ana, smatraja se da su krv halifina. Taj isti ubica Osmana r.a. bio je ukljucen u podjeli izmedju Sija – Sunnija, koji je rascijepio Muslimanski svijet sve do danas. Kasnija svadja oko naslijedja dovela je do rascjepa medju Sunnijama i simpatizerima Osmanovog r.a. nasljednika Alije r.a.

Prica o tome kako je Osmanov r.a. Qur’an dosao u Taskent je pravo neobicna. Nakom smrti Osmana r.a. smatra se da je Qur’an Alija r.a. odnio u Kufu, u moderni Irak. Sedam stotina godina kasnije, kada je osvajac centralne Azije, Timerlan, razorio region, pronasao je Qur’an i odnio ga kuci kako bi uljepsao svoj predivni glavni grad, Semerkand. Tu je bio preko cetiri stoljeca, sve dok Rusia nije osvojila Semerkand 1868. godine. Ruski vladar je tada Osmanov r.a. Qur’an poslao u Sant Petersburg gdje je cuvan u Carskoj biblioteci. Ali, prije Bolsevitske revolucije, Lenjin je bio jako zabrinut za pobjedu nad Muslimani u Rusiji i centralnoj Aziji. Odmah je Qur’an poslao u Ufu u moderni Baskortostan. I konacno, nakon nekoliko ponovljenih zahtjeva od Muslimana Taskenta, vracen je u Centralnu Aziju 1924. godine. I tu se nalazi do danas. Mnogi Muslimani iz Msulimanskog svijeta cesto navrate da vide Osmanov r.a. Qur’an u dubokom starom Taskentu, i jako je cudno zasto je cuvan na tako udaljenoj lokaciji. Kao rezultat, najvece blago, najstariji Qur’an, i dalje ce u miru da prebiva u srednjovjekovnom dijelu Taskenta.
Translated by Eddin
Source: BBC News
BHF_Manijak

#110 Re: Objava i/ili znanost?

Post by BHF_Manijak »

Optimus Prime wrote:Pa naravno da su ljudi napisali kuran. To jest preveli jedan dio svetih knjiga koje su postojale u to vrijeme , prvenstveno biblija na Arapski, uz male izmjene te dodali neke nove djelove i to bi bilo to.

nije nikakav dokaz.
Jarane svaki tvoj post me tako nasmije,bolje ovdje doci par tvojih postova prociatit nego na vicevi..net potici!! ;)
Pa eto de nam ti ensto Kur`anu napisi,pa mozda i povjerujemo.... :lol:
na tih 6214 ajeta nema nijedne nebuloze onome KO RAZUMA IMA,odnosno nema za razumom obdarene,dakle tebe iskljucujem po automatizmu i toga,...s kojim si ti arapima pricao ja pojma nemam,ali u vrijeme Poslanika arapi koji su bolje poznavali poeziju nego bilo ko drugi su se divili,eh posto je danas to kod Arapa isfuran vise fazon,baviti se poezijom,dakle nisu sadasnji arapi bas ni kompetentni da zbore o samom skladu i harmoniji Kur`ana...kako sam ti vec reko nemoj mislit da nije bilo pokusaja "kopiranja" Kur`ana,jeste,bilo je,ali su ti ljudi daleko ismijani bili....a kad je to tako jednostavno izmanipulisati mase,kao to da odkako je napisan Kur`an,nije bilo pojave jos nekih Velikih knjiga koje ce nesto slicno napraviti,kako to da da je jedna napisana knjiga i onda su ti isti silnici kao ih ti nazva mirovali 1400 godina,smijesno pomalo zar ne,drug smo se ofiras bezze sa svojim konstatacijama!
Pa sta tebi ne razumijem treba vise od recenice " A Mi smo u stanju da ponovo jagodice njihovi prstiju ponovo stvorimo",fakat ne kontam sta hoces vise,da je tad napisano,o ljudi putovat ce te avionima za 1400 godina! :? :-) :-? koji je to covjek imao pojma o jagodicama prstiju i koje to mogao nadoci na to,ne samo prije 1400 godina nego i manje eto,uzmi da se to nije znalo ni prije 500 godina....nije mi jasno,zar tebi crtat treba??reko sam ti fino potrazi matematcike znmenitosti Kur`ana,a bas i ne mislim da je neko imao zivaca a to sve precizno izrcunava zeleci samod a upravlja masama kako ti kazes,toliko precizne i fascinantne matematicke operacije!
postioje moj drug jasne naucne cinjenice ali za one koji zele da ih vide..samo za te postioje,a tebi da se jasan dokaz donese ti bi i dalje glavu okrecao,ali nist novo,ti su vec opce poznati likovi u historiji bili,reko sam ti i gluhi i nijemi i slijepi,oni ne zele da shvate...samo se uklupas u tu shemu! ;)
damir_m

#111 Re: Objava i/ili znanost?

Post by damir_m »

beautyfool wrote:
Optimus Prime wrote:
beautyfool wrote:lol , ja rekoh da necu da ulazim u dublje rasprave vezane za ovu temu :) jer mi se zaista neda pokusavati ubjedjivati bilo koga u bilo sto, svako vjeruje onako kako zeli a evo ako hoces malo vise da procitas sa Islamskog aspekta evo nadjoh na google ovu stranicu pa eto ako ti nije mrsko procitaj sta pise o stvaranju zemlje.... i jos nesto, za vjernike naucni dokazi samo dokazuju kako je Uzviseni sve savrseno stvorio ;-)
http://bljesak.xtreemhost.com/zmaj/mudzize.htm
Lijep pozdrav !
Ü potpunosti sam upozat sa ovim. O ovome sam i cak govorio.

U principu covjek moze iz bilo koje vece knjige kalibra kurana, izvuci nekih desetak odgovarajucih izjava i
onda te izjave sa velikom dozom maste "rastegnuti i okrenuti naglavacke " i tako stvoriti iluziju nekog prorocanstva ili naucnog dokaza.

A u principu sve nebuloze.
Knjiga kalibra Kuran koja je napisana od nepismenog i neobrazovanog Muhammeda savs i koja je gramaticki ispravna a u kojoj pise o nekim djelovima historije i isto tako o zivotu, stvaranju svijeta i o mnogim stvarima koje nepismen covjek nemoze znati a koje nauka uz pomoc savremene tehnologije tek dokazuje i sl i koja je napisana u onom stilu u kojem je napisana u vremenu pred jedno 1400 godina dakle ja mislim da je jako plitko to komentarisati u stilu "nabuloza" :) ali eto kao sto i rekoh svako vjeruje u ono u sta hoce da vjeruje ;-)
vjera != nauka, i svaki pokusaj poistovjetivanja vjere sa bilo kojim naucnim fenomenom ne moze se razumno objasniti i krece se u iracionalnom polju idealizma (kao sto je to slucaj kod iracionalnog kreacionizma koji se sluzi svim mogucim laznim metodama nauke da bi uklopio svoju biblijsku pricu u nauku, sto im nije poslo za rukom, nego sad to prenose preko medija, naroda... ziva manipulacija fanatika). Monoteisticke vjere se danas sukobljavaju sa novim ljudskim idealima, bas tamo gdje je drustvo zasnovano na demokraciji i gdje su crkva i dzamija(Turska, a bogami i kod nas) izgubile na vlasti. Ono sto se pokusava napraviti jeste ponovni preokret u kameno doba da bi pojedinci, vjerski poglavari (kao sto je slucaj i kod politicara) izvukli od naroda profit i pricali mu bajke, preokret koji nije moguc s obzirom na svijest onih (barem onih koji je imaju)... Ono sto ja najcesce primjecujem jeste tendiranje vjerskih poglavaraca ka stoprianju svijesti covjeka i unosenje mrnje i sirinje straha u ljudima, jer svaka nova svijest je bolesna, kao sto su i crvenokose zene bile bolesne, pa su ih spaljivali na lomaci...

Objava i znanost ne idu zajedno i najveci problem jeste sto se vjera ne zeli da drzi svoje privatne uloge u pluralistickom drustvu u kojem svaki pojedinac ide ka svom samostvaranju (necemu sto ga ispunjava). Ja je vidim samo kao takvu u jednom normalnom drustvu. Druga stvar mjesanje u znanost religije je vec dugo poznat fenomen, zbog toga su religija i nauka odvojeni.

Apsolutisticke Ideje i ideologije su propale, i ko god se danas tendira prema njima brzo se oprzi...
Optimus Prime

#112 Re: Objava i/ili znanost?

Post by Optimus Prime »

LSD wrote:

nije nikakav dokaz.
Pa doktore Gog (ili bilo ko od administracije) imali smisla da se više toleriše ovo ludilo :? ...ovo sad najozbiljnije pitam...covjek je ocito rascijepljena licnost (ovakve stvari može samo pisati teško bolesna osoba),neumorno zasipa svojim glupostima i niko ništa ne poduzima :?
Kad se samo sjetim za šta sam ja dobivao opomene i banane :x
Ovo je otvoreni forum gdje svako moze da iznese svoje misljenje.
Ako ti se ne svidja sto sam rekao, pokusaj da izneses kontraargumente.

Po mom misljenju, kuran je djelo ljudi. To sto se ti ne slazes nije nikakav razlog za ban.

Ono sto sum Arapi hriscani rekli o kuranu i sto sam prenio u postu takodjer nije razlog za ban.

A o znacenjima nekih ajeta koji kada se bukvalno prevedu, bez nekakvih mastovitih interpretacija, predstavljaju ciste neistine ne treba raspravljati.
Ne trebam puno traziti. Navescu samo par ajeta koje sam postirao na ovoje temi ali u drugom kontekstu ali i sa njima mogu demonstrirati moj stav:
SURA FUSSILAT :

AJET 9. Reci: "Zar, zaista, necete da vjerujete u Onoga koji je u dva dana Zemlju stvorio – i jos mu druge ravnim smatrate? To je Gospodar svjetova!"

AJET 10. On je nepomicna brda po njoj stvorio i blagoslovljenom je ucinio i proizvode njezine na njoj odredio, sve to u cetiri dana, - ovo je objasnjenje za one koji pitaju,

AJET 11. zatim se nebeskim visinama uputio dok je nebo jos maglina bilo, pa njemu i Zemlji rekao: "Pojavite se milom ili silom!" – "Pojavljujemo se drage volje!’ – odgovorili su,

AJET 12. pa ih u dva dana , kao sedam nebesa, stvorio, i odredio sta ce se u svakom nebu nalaziti. A nebo najblize sjajnim zvijezdama smo ukrasilii nad njim Mi bdijemo. To je odredba Silnoga i Sveznaloga.
Evo ovdje bog tvrdi da je napravio zemlju i nakon toga nebesa sa zvijezdama. Dakle cista neistina sa danasnjeg stajlista nauke.
A o nepomicnim brdima se moze takodjer diskutovati, buduci da se planine i dan danas pomjeraju i horizontalno kroz kretanja tektonskih ploca i vertikalno kroz pritisak koji nastajekretanjem tektonskih ploca.
Last edited by Optimus Prime on 10/03/2009 22:36, edited 3 times in total.
Optimus Prime

#113 Re: Objava i/ili znanost?

Post by Optimus Prime »

BHF_Manijak wrote:

nije nikakav dokaz.
Jarane svaki tvoj post me tako nasmije,bolje ovdje doci par tvojih postova prociatit nego na vicevi..net potici!! ;)
na tih 6214 ajeta nema nijedne nebuloze onome KO RAZUMA IMA,odnosno nema za razumom obdarene,dakle tebe iskljucujem po automatizmu i toga,...s kojim si ti arapima pricao ja pojma nemam,ali u vrijeme Poslanika arapi koji su bolje poznavali poeziju nego bilo ko drugi su se divili,eh posto je danas to kod Arapa isfuran vise fazon,baviti se poezijom,dakle nisu sadasnji arapi bas ni kompetentni da zbore o samom skladu i harmoniji Kur`ana...kako sam ti vec reko nemoj mislit da nije bilo pokusaja "kopiranja" Kur`ana,jeste,bilo je,ali su ti ljudi daleko ismijani bili....a kad je to tako jednostavno izmanipulisati mase,kao to da odkako je napisan Kur`an,nije bilo pojave jos nekih Velikih knjiga koje ce nesto slicno napraviti,kako to da da je jedna napisana knjiga i onda su ti isti silnici kao ih ti nazva mirovali 1400 godina,smijesno pomalo zar ne,drug smo se ofiras bezze sa svojim konstatacijama!
Pa sta tebi ne razumijem treba vise od recenice " A Mi smo u stanju da ponovo jagodice njihovi prstiju ponovo stvorimo",fakat ne kontam sta hoces vise,da je tad napisano,o ljudi putovat ce te avionima za 1400 godina! :? :-) :-? koji je to covjek imao pojma o jagodicama prstiju i koje to mogao nadoci na to,ne samo prije 1400 godina nego i manje eto,uzmi da se to nije znalo ni prije 500 godina....nije mi jasno,zar tebi crtat treba??reko sam ti fino potrazi matematcike znmenitosti Kur`ana,a bas i ne mislim da je neko imao zivaca a to sve precizno izrcunava zeleci samod a upravlja masama kako ti kazes,toliko precizne i fascinantne matematicke operacije!
postioje moj drug jasne naucne cinjenice ali za one koji zele da ih vide..samo za te postioje,a tebi da se jasan dokaz donese ti bi i dalje glavu okrecao,ali nist novo,ti su vec opce poznati likovi u historiji bili,reko sam ti i gluhi i nijemi i slijepi,oni ne zele da shvate...samo se uklupas u tu shemu! ;)
Ovdje si samo ti slijep.
Opet ponavljam! Nema ni jedan ajet koji eksplicitno dokazuje bilo koje prorocanstvo ili naucni dokaz. Ama bas ni jedan! Postoje samo vrlo mastovite interpretacije.

Naucne cinjenice u kuranu jednostavno ne postoje.

Niti ce i jedan Arapin hriscanin (a ima ih preko 30 miliona na svijetu ) potvrditi ono sto ti govoris o bozanskoj harmoniji poezije u kuranu i pomiri se sa tim.
BHF_Manijak

#114 Re: Objava i/ili znanost?

Post by BHF_Manijak »

hahahah pa dovoljno mi je samo da znam sta su arapi u to vrijeme govorili,sta me briga sta danas govore...kazem ti isfuran im je fazon danas bavljenja poezijom tako da nisu mi ni kompetentni,to isto danas da tinejdzera pitas sta misli o klasicnoj muziic,rece ti da nista gore u zvotu nije cuo,a znamo svi koliko stila ima u klasicnoj muzici,apsurdne stvari pricas momak al fakat...
iznio sam ti argument za jagodice prstiju,ne vidim sta tu nije dokaz,tebi je izgleda samo dokaz da ti neko jasno pred nos nesto donese i kaze EVO JARANE OVO TI JE DOKAZ!!!ne kontam znas li ti malo mucnuti svojom glavom razmisljati :? :?
zar ti se sve mroa servirati,Allah ti je dao naznake a ti malo istrazuj i uci pa ces vidjet da ces sam doci do spoznaje!!!!jer velika vecina naucnika KOJA SE BAVII naukom,za RAZLKU OD TEBE koji samo piskaras po forumu i istrazujes sa wikipedije,dodju do spoznaje Boga kroz nauku jer samim sticanjem znanja skontas da nista nije moglo tekt ako nastati niti se dogadjati....ali nista,ti samo nastavi piskarati po forumima i "bavit se internet naukom" i garant ces se tako naucno uzdic i prosvijetlit,imaju knjige i knjige drug na temu Kur`an i nauka,a da li si ijednu procito,ali iksreno??mojne mi satrologije procito sam Kur`an,procito sam i ja bruku knjiga iz neke oblasti ali nista nisam skonto,to se odnosi na one oblasti o kojima pojma nemam i koje me ne intersuju kao npr matematika,dakl to sto si procito Kuran ne znaci mi nista,nisi ga prostudira i sve ti je toliko zbrkano izgledalo da ni sam nisi svjestan sta si citao....ali procitaj malo druge knjige o Kuranu i nauci i nekim dostignucima koje potvrdjuje Kur`an pa cemo onda moci ja i ti pricati,a dotle imas mahanje ;)
hepek071

#115 Re: Objava i/ili znanost?

Post by hepek071 »

Ma ljudi nije dovoljno samo čitati...nego valja i misliti...i to svojom glavom. :run:
Optimus Prime

#116 Re: Objava i/ili znanost?

Post by Optimus Prime »

BHF_Manijak wrote:hahahah pa dovoljno mi je samo da znam sta su arapi u to vrijeme govorili,sta me briga sta danas govore...kazem ti isfuran im je fazon danas bavljenja poezijom tako da nisu mi ni kompetentni,to isto danas da tinejdzera pitas sta misli o klasicnoj muziic,rece ti da nista gore u zvotu nije cuo,a znamo svi koliko stila ima u klasicnoj muzici,apsurdne stvari pricas momak al fakat...
iznio sam ti argument za jagodice prstiju,ne vidim sta tu nije dokaz,tebi je izgleda samo dokaz da ti neko jasno pred nos nesto donese i kaze EVO JARANE OVO TI JE DOKAZ!!!ne kontam znas li ti malo mucnuti svojom glavom razmisljati :? :?
zar ti se sve mroa servirati,Allah ti je dao naznake a ti malo istrazuj i uci pa ces vidjet da ces sam doci do spoznaje!!!!jer velika vecina naucnika KOJA SE BAVII naukom,za RAZLKU OD TEBE koji samo piskaras po forumu i istrazujes sa wikipedije,dodju do spoznaje Boga kroz nauku jer samim sticanjem znanja skontas da nista nije moglo tekt ako nastati niti se dogadjati....ali nista,ti samo nastavi piskarati po forumima i "bavit se internet naukom" i garant ces se tako naucno uzdic i prosvijetlit,imaju knjige i knjige drug na temu Kur`an i nauka,a da li si ijednu procito,ali iksreno??mojne mi satrologije procito sam Kur`an,procito sam i ja bruku knjiga iz neke oblasti ali nista nisam skonto,to se odnosi na one oblasti o kojima pojma nemam i koje me ne intersuju kao npr matematika,dakl to sto si procito Kuran ne znaci mi nista,nisi ga prostudira i sve ti je toliko zbrkano izgledalo da ni sam nisi svjestan sta si citao....ali procitaj malo druge knjige o Kuranu i nauci i nekim dostignucima koje potvrdjuje Kur`an pa cemo onda moci ja i ti pricati,a dotle imas mahanje ;)
Opet nebuloze.
Ogromna vecina naucnika su ateisti i najboljem slucaju agnostici.

A sto se tice jagodica prstiju to vjerovatno mislis na suru
Al-Qiyama
Ajet 4 : 4. Nay, We are able to put together in perfect order the very tips of his fingers

Ovo je engleski prevod te sure sto u prevodu znaci : u stanju smo da vrhove prstiju napravimo ravnomjerno.

bosanski prevod spominje jagodice, al to je netacno jer se ustvari radi o vrhovima prstiju, dakle i o noktima i o jagodici.
Uopste se ne spominje da su jagodice razlicite kod svih ljudi. Dakle radi se samo o losoj interpretaciji jednog od 6214 ajeta.

Dokaz bi bio kad bi recimo u kuranu pisalo :
Mi smo u stanju da perfektno formiramo jagodice prstiju koje se razlikuju kod svakog covjeka.

Ali tako nesto jednostavno ne pise. A i da pise opet postoji mogucnost da su anticke civilizacije imali neke spoznaje koje nisu prezivile srdenji vijek to jest nestale u pozaru biblioteke u Aleksandriji i slicno, a kroz neke druge spise prethodno doprle do kurana.
Last edited by Optimus Prime on 10/03/2009 23:14, edited 1 time in total.
Lakat Jebić

#117 Re: Objava i/ili znanost?

Post by Lakat Jebić »

Optimus Prime wrote:
BHF_Manijak wrote:

nije nikakav dokaz.
Ovdje si samo ti slijep.
Opet ponavljam! Nema ni jedan ajet koji eksplicitno dokazuje bilo koje prorocanstvo ili naucni dokaz. Ama bas ni jedan! Postoje samo vrlo mastovite interpretacije.

Niti ce i jedan Arapin hriscanin (a ima ih preko 30 miliona na svijetu ) potvrditi ono sto ti govoris o bozanskoj harmoniji poezije u kuranu i pomiri se sa tim.
samo da te pitam, posto sam odavno odustao od rasprave s tobom, jel ti stvarno mislis da je milijardu i 300 miliona ljudi blesavo, a da si ti jedini pametan?
BHF_Manijak

#118 Re: Objava i/ili znanost?

Post by BHF_Manijak »

hahahahah cuj radi se o pogresnoj interpretaciji...jah eto drug moj,moji profesori svi levati a ti jedini pametan,za razliku od tebe ti isti ljudi su godina zivjeli u S Arabiji pa puno puno bolje poznaju sami araspki jezik od tebe,a Bgm oni meni ne prevodose to kao prste vec bas kao jagodice prstiju jer je u tome i mudrost,a usput da kazem da sam imao i arapa kao profesora,pa ti hoces da kazes da ti bolje od covjeka pozanjes njegov maternji jezik?! paradox drug :-) :wink:
Optimus Prime

#119 Re: Objava i/ili znanost?

Post by Optimus Prime »

Lakat Jebić wrote:
Optimus Prime wrote:
BHF_Manijak wrote: Jarane svaki tvoj post me tako nasmije,bolje ovdje doci par tvojih postova prociatit nego na vicevi..net potici!! ;)
Ovdje si samo ti slijep.

samo da te pitam, posto sam odavno odustao od rasprave s tobom, jel ti stvarno mislis da je milijardu i 300 miliona ljudi blesavo, a da si ti jedini pametan?
A da ti ja postavim jedno protu pitanje :
zar ti stvarni mislis da su onih 5 mijlijardi ljudi koji ne vjeruju u Allaha avi glupi a ovih milijardu i 300 mil. svi pametni.

Kad spominjes milijardu i trista miliona, onda vjervatno mislis na sve ljude sa islamskim backgroundom ukljucujuci i mene . A sad koliko njih/nas uistinu vjeruje to je dobro pitanje. Odgovor ne znam ali cifra ni u kom slucaju ne pelazi milijardu a kako pismenost u islamskom svijetu bude rasla tako ce i njihov broj dalje padati. Kao sto mi jedan Iranac porijeklom iz TEherana jednom rece. "Nasa omladina u gradovima uopste ne vjeruje u boga"

Vjernici nisu ni u kom slucaju blesavi Nego su vecinom indoktrinirani kroz roditelje. A pranje mozga od malih nogu je zajebana stvar.
A potoje naravno i dobre strane religije koje pomazu ljudima u zivotu da prebrode teskoce. Nekad je lakse zivjeti u samozabludi nego misliti glavom.
Ali to ne govori nista o autenticnosti kurana i o tome ko ga je napisao.
I ja bi prvi volio da postoji bog i nadgrobni zivot, ali mi razum ne dozvoljava da vjerujem.
Last edited by Optimus Prime on 10/03/2009 23:33, edited 4 times in total.
vangogh87

#120 Re: Objava i/ili znanost?

Post by vangogh87 »

fundamentalisti.... :run:
BHF_Manijak

#121 Re: Objava i/ili znanost?

Post by BHF_Manijak »

I ja bi prvi volio da postoji bog i nadgrobni zivot, ali mi razum ne dozvoljava da vjerujem

ja i to je sad kao neki dokaz?? :lol: pa to moze biti,jer kako kazes MOJ mi mozak ne potvrdjuje to i ne dokazuje...pa i ja ne ko tam veliku vecinu matematickih operacija pa ne mogu tvrdit,joj vi ste ba debili,nema te pojma itd itd ali kad bi se malo vise pozabavio tim mozda bi shvatio da su urpvu a da je DO MENE sto ne kontam tako i ti,najlakse je opalit i rec ne vjerujem u to,vi ste levati,nije vam to tacno,ljudi napisali Kur`an...ali malo provjeri,obrazuj se pa onda pricj u negativnom kontekstu auostalom sve ce se saznati jednog dana ;)
bosna123

#122 Re: Objava i/ili znanost?

Post by bosna123 »

@Optimus Prime
Ova ti jednadzba suplja skroz...a ti ces kao racionalno bice to lako shvatiti. Niti su sva djeca vjernika vjernici, niti su sva djeca nevjernika nevjernici, nema ti tu pravila. I to rekao ti jedan Iranac... kakva je to naucna metoda za dokazivanje bilo cega? Ti kao iskljucivo racionalno bice znas da to nije nikakav dokaz, niti za prirodnu, niti za drustvenu cinjenicu...
Malo poradi na tim detaljima, mislim kao racionalno bice, trebat ce ti. Hajde laku noc...
Optimus Prime

#123 Re: Objava i/ili znanost?

Post by Optimus Prime »

bosna123 wrote:@Optimus Prime
Ova ti jednadzba suplja skroz...a ti ces kao racionalno bice to lako shvatiti. Niti su sva djeca vjernika vjernici, niti su sva djeca nevjernika nevjernici, nema ti tu pravila. I to rekao ti jedan Iranac... kakva je to naucna metoda za dokazivanje bilo cega? Ti kao iskljucivo racionalno bice znas da to nije nikakav dokaz, niti za prirodnu, niti za drustvenu cinjenicu...
Malo poradi na tim detaljima, mislim kao racionalno bice, trebat ce ti. Hajde laku noc...
To nije nikakav naucni dokaz ali pokazuje neke tendencije sta ce biti sa vjerom kad se pismenost u islamskom svijetu priblizi 100% za nekih 50 godina kao sto je slucaj to u Teheranu danas .. uostalom evo i jedan primjer iz Emirata kako se ponasaju mladi, obrazovani i bogati Arapi :
http://mideastyouth.com/2007/06/15/inte ... outh-away/

Interesantan intervju sa arapskim ateistom a foku trebas baciti na ovu izjavu :
Q: Yes Bahrain is the same way. There are many atheists and agnostics here, in Saudi Arabia, in Kuwait, and the Iranians I meet are almost never attached to religion. Many do describe themselves as atheists too as they are strongly against all forms of religion especially if it’s enforced upon them. This is what drives people away from Islam - nobody likes to be forced to believe anything.
A: You will be surprised as to how many people are like me here and feel the way I do but don’t feel comfortable enough sharing these ideas.
Optimus Prime

#124 Re: Objava i/ili znanost?

Post by Optimus Prime »

bosna123 wrote:@Optimus Prime
Niti su sva djeca vjernika vjernici, niti su sva djeca nevjernika nevjernici, nema ti tu pravila.
Djeca i psihicki labilne osobe mogu biti indoktrinirani i od drustva, ne samo od roditelja., ali neise
Ovo moje pravilo vrijedi u 99,999% slucajeva. Broj konvertita na isalm iz tipicno ateistickih porodica mozes na prste nabrojati.
bosna123

#125 Re: Objava i/ili znanost?

Post by bosna123 »

Nije to nista novo, pa i u Qur'anu se kaze da su vecina ljudi nevjernici. I u dzamijama samim vjerovatno mozes naci ljude koji ne vjeruju, ali po inerciji dolaze tu ili su "izgubili" svoju vjeru. Isto tako izvan dzamija, po kafanama mozes naci ljude koji vjeruju.

Sta ti hocu reci. Vecina ljudi nikada ne razmislja niti o sebi, niti o bilo cemu oko sebe i zivi kako zivi i drustvo u kojem se momentalno nalazi striktno pazeci da se ni po cemu ne izdvaja.

Negdje sam napisala da to nevjernik ne podrazumijeva da se ljudi deklariraju kao nevjernici, oni se mogu deklarirati i kao vjernici ali naprosto se ponasaju kao da neuzubillah Boga nema, ne racunaju na Njega. Tako je uvijek bilo i nema veze sa rasirenoscu pismenosti. To je zastarjela marxisticka teza, ali Mark je zivio u 19. vijeku kada su tendencije bile drukcije. Tako da tendencije znaju prevariti, ne racunaj na njih previse...

Vidis niti ja mogu tebe ubijediti u ono sto ja vjerujem, a koliko vidis nisam nepismena, jer to je pitanje vjere. S druge strane ni ti ne mozes moje ubjedjenje ni za trun promijeniti, stoga je najbolje da zivimo u miru. Ti si iz nekog razloga dosao na ovaj pdf, mozda da pokusas utjecati na nas. Odmah cu ti reci jalov ti je to posao, musliman moze izgubiti svoju vjeru jedino kad je sam zapusti, a nikako pod utjecajem drugih...

Pozdrav
Locked