Ja te fakat ne kontam. 10% od 100 je 10, a od 1000 je 100. Porez se placa u procentu od zarade. Tako oni u USA ili Germany zarade mnogo vise, ali plate i mnogo vise poreza. Ne mogu da vjerujem da ne shvatas sta ti objasnjavam ili ako shvatas a neces da prihvatis objasnjenje zbog potpunog izostanka tvoje solidarnosti, suosjecanja sa onima koji imaju manje od tebe, humanosti i svih onih vrlina koje bi trebale da krase jednog socijaldemokratu, je l' te? Dokle ta sebicnost ide?!mIRCerka wrote:Hoces reci, glava misli jedno noge vode drugdje...SA 071 wrote:Ja sam prema razmisljanju socijaldemokrata, a ne prema proklamaciji...
nejse, ja bih stvarno cijenila kada bi neko prestao sa poredjenjem sa svicarskom, njemackom, zimbabveom...
jebes cipelu bechku ako je noga licka!!!! jel se sad kontamo?
U situaciji u kakvoj se nalazi BiH, u situaciji u kakvoj se nalazimo MI u BiH, ovakvo oporezivanje (jos pogotovo sa recesijom) je perverzno.
I da, i dalje tvrdim i stojim iza toga da porodiljski NEdoplatak ima cilj da zene otjera kuci. To sto u americi tako rade, pa kod njih je kapitalizam, kod nas je DEMOKRATIJA![]()
Ne znam ko je rekao, ali ILI JESI ILI NISI tj NE MOZES MALO BIT TRUDAN PA NE BIT PA OPET MALO BIT.
Moramo se odluciti sta cemo i gdje cemo, ako cemo ganjati AMERICKE STOPE POREZA, onda dajte i americke plate i satnicu.
Ako cemo se povoditi za njemackim porezima, onda dajte njemacke poreze+njemackeplate+njemacke uslove za socijalno ugrozene kategorije.
PS PRIMJERI KOJE NAVODIM SU TU CISTO DISKUSIJE RADI MOZDA IMAMO FRANCUSKU STOPU POREZA ili nekog klinca...
PS Sadeta, SA 071 nije novi kolacic, njegove stavove znam, njemu se i obratih. To sto se ti nadje prozvana to je, kao sto on rece, tvoje pravo.
Onaj ko imao 600 KM neto platu a ima dvoje djece koje on koristi kao odbitnu stavku danas bi trebao dobiti 632 KM na ruke. Dakle vise nego ranije, sto znaci da ovo nije udar na sirotinju. Neko ko je imao neto 1000 KM ranije i ima dvoje djece koje on koristi kao odbitnu stavku danas dobije 1013 KM. Dakle opet vise. To je ta socijalna osjetljivost zakona (da Bog da pa da je predvidjeno vise stopa, gdje bi onima ko Lesliju uzimali 15-20%).
Upravo "sirotinja" a njih je oko 80% (oni s prosjecnom i manjim platama) sada vise dobijaju, a oni sa visim platama sada dobijaju manje.
Zakon bi mogao biti i bolji da su predvidjena oslobadjanja po osnovu finansiranja skolovanja, ulaganja, davanja donacija i humanitarnih pomoci... Ali to dolazi sa razvojem i iskustvom. Svaka drzava ima interes davati poreske olaksice u oblastima u kojima zeli stimulisati razvoj. U svim razvijenim zemljama su djeca i natalitet na 1. mjestu.
Mozda je Lesli peder i zna da nikad nece ostvariti neke od poreskih olaksica, pa se ljuti.