Porez na plate i kršenje ustava BiH

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
SA 071

#101 Re: Porez na plate i kršenje ustava BiH

Post by SA 071 »

mIRCerka wrote:
SA 071 wrote:Ja sam prema razmisljanju socijaldemokrata, a ne prema proklamaciji...
Hoces reci, glava misli jedno noge vode drugdje...
nejse, ja bih stvarno cijenila kada bi neko prestao sa poredjenjem sa svicarskom, njemackom, zimbabveom...
jebes cipelu bechku ako je noga licka!!!! jel se sad kontamo?
U situaciji u kakvoj se nalazi BiH, u situaciji u kakvoj se nalazimo MI u BiH, ovakvo oporezivanje (jos pogotovo sa recesijom) je perverzno.
I da, i dalje tvrdim i stojim iza toga da porodiljski NEdoplatak ima cilj da zene otjera kuci. To sto u americi tako rade, pa kod njih je kapitalizam, kod nas je DEMOKRATIJA :D
Ne znam ko je rekao, ali ILI JESI ILI NISI tj NE MOZES MALO BIT TRUDAN PA NE BIT PA OPET MALO BIT.
Moramo se odluciti sta cemo i gdje cemo, ako cemo ganjati AMERICKE STOPE POREZA, onda dajte i americke plate i satnicu.
Ako cemo se povoditi za njemackim porezima, onda dajte njemacke poreze+njemackeplate+njemacke uslove za socijalno ugrozene kategorije.
PS PRIMJERI KOJE NAVODIM SU TU CISTO DISKUSIJE RADI MOZDA IMAMO FRANCUSKU STOPU POREZA ili nekog klinca...

PS Sadeta, SA 071 nije novi kolacic, njegove stavove znam, njemu se i obratih. To sto se ti nadje prozvana to je, kao sto on rece, tvoje pravo.
Ja te fakat ne kontam. 10% od 100 je 10, a od 1000 je 100. Porez se placa u procentu od zarade. Tako oni u USA ili Germany zarade mnogo vise, ali plate i mnogo vise poreza. Ne mogu da vjerujem da ne shvatas sta ti objasnjavam ili ako shvatas a neces da prihvatis objasnjenje zbog potpunog izostanka tvoje solidarnosti, suosjecanja sa onima koji imaju manje od tebe, humanosti i svih onih vrlina koje bi trebale da krase jednog socijaldemokratu, je l' te? Dokle ta sebicnost ide?!

Onaj ko imao 600 KM neto platu a ima dvoje djece koje on koristi kao odbitnu stavku danas bi trebao dobiti 632 KM na ruke. Dakle vise nego ranije, sto znaci da ovo nije udar na sirotinju. Neko ko je imao neto 1000 KM ranije i ima dvoje djece koje on koristi kao odbitnu stavku danas dobije 1013 KM. Dakle opet vise. To je ta socijalna osjetljivost zakona (da Bog da pa da je predvidjeno vise stopa, gdje bi onima ko Lesliju uzimali 15-20%).

Upravo "sirotinja" a njih je oko 80% (oni s prosjecnom i manjim platama) sada vise dobijaju, a oni sa visim platama sada dobijaju manje.

Zakon bi mogao biti i bolji da su predvidjena oslobadjanja po osnovu finansiranja skolovanja, ulaganja, davanja donacija i humanitarnih pomoci... Ali to dolazi sa razvojem i iskustvom. Svaka drzava ima interes davati poreske olaksice u oblastima u kojima zeli stimulisati razvoj. U svim razvijenim zemljama su djeca i natalitet na 1. mjestu.

Mozda je Lesli peder i zna da nikad nece ostvariti neke od poreskih olaksica, pa se ljuti. :-)
SA 071

#102 Re: Porez na plate i kršenje ustava BiH

Post by SA 071 »

gaius wrote:hajde da malo igramo u stilu protivnika olakšica..

znači i pored učenja, ne-seksanja, ne-manja djece.. nisi u stanju da zaradiš takvu i toliku platu pa da ti to što neko plati 30 KM manje poreza ne predstavlja trn u dupetu kakav očito predstavlja?

ja stvarno ne mogu da razumijem.. evo nemam ni ja djecu.. ni bračnog druga kojeg izdržavam.. pa mi opet ta poreska olakšica ne nedostaje.. a ne nedostaje mi zbog toga što imam tako visoku platu o kojoj većina građana ove naše države može samo sanjati.. i krajnje mi je degutantno da kukam kao posljednja pizda zato što je tamo neki jadni zidar dobio poresku olakšicu jer čovjek od svoje crkavice izdržava 2 djece i ženu..

ja tu njegovu poresku olakšicu potrošim na dva dana taksija i upucao bi se kada bih percipirao da se nalazim u "nepravednoj" poziciji u odnosu na nekog drugog..

ja rekoh jednom.. što ovi jadni i ugnjetavani "ne-imatelji-poreznog-odbitka-na-račun-djece" ne pizde i zbog činjenice da je poreska olakšica i dobrovoljno životno osiguranje? a to, budimo realni, jeste luksuz koji ne mogu svi sebi priuštiti.. pa bi se ovaj moj zidar mogao s pravom pitati - zbog čega dajete osobi x olakšicu za nešto što ja sebi ne mogu priušititi i što je luksuz.. pa jel tako..

pa bih onda ja mogao postaviti pitanje.. zašto se istim cestama voze i svi oni koji ne plaćaju porez nikako ili daleko manje od mene? ili zašto siromašna djeca imaju besplatne udžbenike - pa nisu bogata djeca kriva što su njihovi roditelji bogati.. krivi su roditelji siromašne djece jer nisu bili dovoljno uspješni? wtf.. znate li vi ne-je-ba-či koji ste eto trošili vrijeme učeći, a ne šireći svoje genijalne gene, šta je država blagostanja? socijalna država? da li se to možda učilo na retardiranim fakultetima koje ste završili?

uostalom stalno lupetanje da je protivustavna odredba je posljedica nepoznavanja prava.. samo uskraćivanje određenog prava jednom pojedincu, a davanje drugom pojedincu, ne znači nužno zadiranje u pravo bez postojanja opravdanog, legitimnog javnog interesa..

ja zaista hoću da vjerujem da većina normalnih ljudi u ovoj državi smatra da je posve legitimno dati olakšice ljudima koji izdržavaju djecu (a izdržavanje, školovanje i odgoj novih naraštaja je interes zajednice u cjelini) ili još gore osobe sa hendikepom..

"pravedno, pravično" itd.. ionako nisu pravne kategorije nego mantre za svakodnevna preseravanja.. pravo i pravda nemaju nikakve veze.. non omnes quod licet honestum est.. tako je ima par hiljada godina.. i tako će ostati.. a vi kojima smeta porezna olakšica koja će sirotinji uštediti 10 štruca hljeba - crknite..
Svaka ti cast. Potpisujem svako slovo ovog tvog posta.

A Lesliju pozdrav uz zelje - da Bog da dosao u poziciju da ti plata bude tolika da koristenjem ovih poreskih olaksica ne platis drzavi ni fening poreza. Pa da se neko drugi s platom od 2500 KM ljuti na tebe sto ti nisi nista platio, a on platio citavih 230 KM poreza (vidi primjer odranije).
sadeta

#103 Re: Porez na plate i kršenje ustava BiH

Post by sadeta »

Lesli Eldridž wrote:Ma znam da muškarci ne misle često gornjom glavom, ali da te ne bih uvrijedio, osTat će samo na tome... :lol: Što je nebuloza? Tebi je ok da te poslodavac pita koliko imaš djece, da imaš odbitke, ako ih imaš premalo... Još te pitaju izdržavaš li koga. To je policijska država ženska glavo, imaš li mozga imalo? Meni ti ne zasmijavaš-zbog takvih kao ti koji tako "razmišljaju" sam zabrinut za budućnost. 8-)
opet nebuloza...mozga imam, a evidentno je i puno vise nego ti. a sto pitas? zafalilo ti? :lol:
jesul' Amerika i zapadna Evropa "policijske drzave"? sta bi tek rekao za ljude na zapadu koji puno zaradjuju pa im s vremena na vrijeme poreska posalje svog covjeka u kucu da im revidira kako su obracunali porez i sta su sve stavili u odbitke?! to bi vjerovatno nazvao urotom! kao sto rekoh, jadan onaj ko tebi dade i 500 a kamoli 2500...
Bitte_Halt_ja_ja

#104 Re: Porez na plate i kršenje ustava BiH

Post by Bitte_Halt_ja_ja »

Lesli Eldridž wrote:Jednostavna konstatacija-porez na plate je kršenje ustava BiH. Kako? Fino!
Po novom obračunu plata i poreza na iste, prednost imaju ljudi koji imaju više djece, čiji su bračni drugovi nezaposleni, izdražavaju nekoga i slično. I šta se dešava? Ako sam ja npr. samac ili sam oženjen i nemam djece, bračni drug radi, meni je odbijanje veće nego kod onoga koji nekoga izdržava, ima buljuk djece ili mu je bračni drug zaposlen. Znači ako radim na istom radnom mjestu kao i taj radnik koji ima ove pogodnosti, ako imam istu polaznu osnovu, isti koeficijent složenosti posla, meni će se odbijati više od plate, a ako ne griješim i uplate u PIO su meni manje (Ovo za penziono možda i nije tačno). I sada ja dobijem manju platu (nebitno je da li mi je ista uplata u PIO), onaj koji ima pogodnosti, može čak i više na ruke da dobije nego ja koji nemam te pogodnosti. Znači pravo na plaću mi je redukovano u odnosu na kolegu, vjerovatno su i PIO izdavanja manja i penzija će biti manja, a ulazi se u intimu i broje se djeca, ganja se koga se izdržava, ugrožava se privatnost...

Po meni ako treba da neko ima pogodnosti zbog nabrojanih razloga, to treba da ostvaruje na druge načine (dječiji doplatak, soc. pomoć,... ), a ne da se favorizira njegova plata u odnosu na moju.
Na ustavnom sudu treba sročiti tužbu i oboriti ovaj diskriminatorski Zakon (pravnu uredbu). Ugrožavaju se prava na platu, jednak tretman svih građana, pravo na privatnost i intimu i ko zna šta još. Ovo je diskriminatorska pravna uredba (Zakon) Ima li iko inicijativu da se ovo obori? Zinzigu nas pravo, a narod šuti i ne brani svoja ustavom zagarantovana prava.
Posto se vlastima tesko odvojiti od para da pomognu porodici, lakse im je uzimati vise do samaca i manje od porodica, ali je kljucno uzimati a ne davati
SA 071

#105 Re: Porez na plate i kršenje ustava BiH

Post by SA 071 »

Lesli Eldridž wrote:
Dozer wrote:Ama nasi politicko-vjerski kleptokrati uzimaju sve nas lopatom, i to je jasno i vrapcima na gracni, pa cak i bebama starim 2-3 dana.
Ali nije ni to poenta jer ni to nema bas neke veze sa socijalnim programom, sto poreske olaksice realno jesu jednim dijelom, i po kojima neko sa djecom placa malo manje od nekoga bez djece.

I dalje ti tvrdim da pogresno gledas na ovo. :)
Pogotovo veano za PIO-MIO, jer ako je i tebi i meni neto plata 1000, znaci da nam je bruto nekih 1500, recimo, i u ovome se i tebi i meni odbija identican iznos za doprinose, PIO-MIO, itd., a tek nakon toga nas oporezuju samo za ovu milju koju smo dobili na ruke. I ti si tu, bez djece, opet u puno boljem polozaju od mene sa djecom. :)
Pročitaj moj prvi post i vidjet ćeš da sam se ogradio od konstatacije da je uplata PIO-u manja. Napisao sam da nisam siguran i da vjerovatno nije. Problem je što se javljaju nak'i mamlazi koji su sad kao ljubomorni na moju platu i odbitke od preko 100 KM... Nek komšiji crknu dvije krave, ka je moja krava crkla. Bosanski jal-ništa drugo-to mi je bilo jasno poslije prvih odgovora. I još kao vrhunac neko izračuna kolika je kao moja plata. E ni to nisu znali izračunati, a kao razumiju se u te stvari. LJUDI MOJI URAZUMITE SE STVAR JE PRINCIPA. Nema veze moja plata sa tim. Najbolje bi bilo da skinete gaće i namjestite se vladajućim lopovima... Pas to radite već 20 godina i nije mi vas žao. Žao mi je samo još ono malo onih što kao i ja misle malo glavom (gornjom naravno :D )
Ne znam o cemu pricas, ali ako na ruke dobijes manje preko 100 KM plata ti je najmanje 2500 KM, ako se sve radi po zakonu. Nisam ljubomoran na tvoju platu, vec izracunavanjem njene visine i poredjenjem s onim sto pises u postovima ljudi sticu uvid u to kakvo si smece od covjeka.

S druge strane, ako te poslodavac zajeb'o pa ti nije preracunao platu i vratio ti onih 5% poreza koje je ranije za tebe placao, vec ti od onoga sto si ranije dobijao na ruke sada odbija novi porez, onda si imao preko 1300 KM neto platu, pa sada dobijas nesto iznad 1200 KM. Ali u tom slucaju nije kriv novi zakon vec tvoj poslodavac. Ako je ovo tvoj slucaj, da je poslodavac radio po zakonu ti bi na ruke dobio manje nekih 40-tak maraka, a ne preko 100 KM. U svakom slucaju, tvoj kolega ce ako je imao istu platu i radio isti posao, sada sa odbicima za dvoje djece od tebe dobiti vise svega 36 KM.

Bez obzira koji od ova dva slucaja odgovara tvojoj situaciji ti spadas u onih 20 % koji imaju visa primanja, odnosno primanja koja su skoro 2-3 puta veca od prosjecne plate u drzavi. I nije mi te zao.

P.S. Na osnovu samo jednog ulaznog podatka (a to je da ti sada manje dobijes preko 100 KM zbog poreza) uz pretpostavku da se radi sve po zakonu, ja sam ti izracunao primanja. Ako je sve radjeno po zakonu, ona moraju biti najmanje onakva kako sam napisao. Ako se izvrdavao zakon u tvom slucaju, onda je ova druga varijanta u pitanju. Ali posto si ti napadao na zakon kao da ti je on kriv za situaciju u kojoj si se nasao, pretpostavio sam da je prva varijanta u pitanju. Kako god, obje varijante pokazuju tvoju sebicnost, nesolidarnost, nesuosjecajnost, nehumanost i sl.
Alhemicarkaa

#106 Re: Porez na plate i kršenje ustava BiH

Post by Alhemicarkaa »

Lesli Eldridž wrote:Ma ne dobijaju drugi ništa puno više, i nije to neka pljačka, samo se radi o principu. Prave ljude budalama, ulaze u privatne stvari. Šta je poreznike briga koliko ja imam djece? Ozdržavam li penzionera ili nezaposlenog člana obitelji? To je moja stvar i to ne smije da utiče na odbitke. Samo na ogromnoj masi dripci (političari) zaradiše lovu i još bolje žive, a vi to ne kontate. Šta vam ja mogu, zbog toga i nema nade za BiH. 8-)
:roll: ma jasta, zasto iko mora znati da ja imam djecu, najbolje ih sakriti i zakljucati u sobu, nedo Bog ko da sazna, sta ga se uopce tice, sta ga se uopce tice sto i ja postojim... :zzzz:
mIRCerka
Location: Bolje biti frustrirani mjesanac nego cistokrvni idiot.

#107 Re: Porez na plate i kršenje ustava BiH

Post by mIRCerka »

SA 071 wrote:
Ja te fakat ne kontam. 10% od 100 je 10, a od 1000 je 100. Porez se placa u procentu od zarade. Tako oni u USA ili Germany zarade mnogo vise, ali plate i mnogo vise poreza. Ne mogu da vjerujem da ne shvatas sta ti objasnjavam ili ako shvatas a neces da prihvatis objasnjenje zbog potpunog izostanka tvoje solidarnosti, suosjecanja sa onima koji imaju manje od tebe, humanosti i svih onih vrlina koje bi trebale da krase jednog socijaldemokratu, je l' te? Dokle ta sebicnost ide?!
Aman, dokle li tvoj bezobrazluk ide.
Ako sam ja nesolidarna i ako sam ja nehumana, onda si ti Josip Broz Tito, a oboje znamo da si daleko od njega.

Elem, napisah jasno da jasnije ne moze, evo sad najjasnije.
Dabogda im za lijeka trebao ovaj porez, a ne bilo im dosta i skupljali im mi preko foruma!!!
ako ces se ti buniti i reci da je nesto bezobrazno samo kad je tvoja guzica u pitanju, ja takva nisam.
Ja sve poreze placam, pio nikad ne kasni, porez taj i ne osjetim, ali mi smeta taj odnos. I ja sam takoja je spomenula porodilje i placanje njima, jer mi drugarica zamalo ostade bez posla, i to u drzavnoj firmi, jer se drznula pa rodila bebu, pa odjednom nigdje para. I ne znam cemo stalno ponavljanje "sto krasi jednog socijaldemokratu"...sto te moj glas za SDP toliko boli?
Ne znam zasto necete da shvatite da se ljudi moraju SOLIDARISATI i boriti protiv nepravdi i sranja cak i onda kad im guzice nisu u pitanju...zamisli da to pocnemo sprovoditi ko pravilo na forumu.
One koje nisu rodile bebu (muske odmah iskljucujemo, jer otkud znamo da on bas jeste otac) nemaju pravo diskutovati na temama o djeci.
Oni koji nisu sluzili vojsku i ucestvovali u odbrani direktno u rovu na toj odredjenoj liniji, nemaju pravo diskutovati na temu odredjene bitke....itd itd....

Kako ne shvatas da je sramotno ovo sto rade?
Povecanjem poreza i obaveza+recesija natjerase mnoge poslodavce da otpuste pola radnika, i sad da bi namirili da i mpriliv bude isti, hajmo crpit iz ovih sto ostadose radit.
Ne kontam taj njihov bezobrazluk.
PS Slazem se da se i donacije i skolovanje i sve ostalo treba oslobodit poreza, ali daleko smo mi od toga. Sve sto mogu da nam uzmu i nikad ne vrate, to izglasaju. Sve sto nama treba pomoci i sto nam trebaju vratiti, neki kurton potegne pitanje vit nacio interesa i sve prne u shishu.
Informbiro

#108 Re: Porez na plate i kršenje ustava BiH

Post by Informbiro »

Alhemicarkaa wrote:
Lesli Eldridž wrote:Ma ne dobijaju drugi ništa puno više, i nije to neka pljačka, samo se radi o principu. Prave ljude budalama, ulaze u privatne stvari. Šta je poreznike briga koliko ja imam djece? Ozdržavam li penzionera ili nezaposlenog člana obitelji? To je moja stvar i to ne smije da utiče na odbitke. Samo na ogromnoj masi dripci (političari) zaradiše lovu i još bolje žive, a vi to ne kontate. Šta vam ja mogu, zbog toga i nema nade za BiH. 8-)
:roll: ma jasta, zasto iko mora znati da ja imam djecu, najbolje ih sakriti i zakljucati u sobu, nedo Bog ko da sazna, sta ga se uopce tice, sta ga se uopce tice sto i ja postojim... :zzzz:
...osim toga, šta je koga briga što ja imam auto, pa moram i na njega plaćati porez? Što se mora znati da kupujem kuću pa da moram plaćati i porez na promet nekretnina? To su moje privatne stvari. :wink:
SA 071

#109 Re: Porez na plate i kršenje ustava BiH

Post by SA 071 »

mIRCerka wrote:
SA 071 wrote:
Aman, dokle li tvoj bezobrazluk ide.
Ako sam ja nesolidarna i ako sam ja nehumana, onda si ti Josip Broz Tito, a oboje znamo da si daleko od njega.

Elem, napisah jasno da jasnije ne moze, evo sad najjasnije.
Dabogda im za lijeka trebao ovaj porez, a ne bilo im dosta i skupljali im mi preko foruma!!!
ako ces se ti buniti i reci da je nesto bezobrazno samo kad je tvoja guzica u pitanju, ja takva nisam.
Ja sve poreze placam, pio nikad ne kasni, porez taj i ne osjetim, ali mi smeta taj odnos. I ja sam takoja je spomenula porodilje i placanje njima, jer mi drugarica zamalo ostade bez posla, i to u drzavnoj firmi, jer se drznula pa rodila bebu, pa odjednom nigdje para. I ne znam cemo stalno ponavljanje "sto krasi jednog socijaldemokratu"...sto te moj glas za SDP toliko boli?
Ne znam zasto necete da shvatite da se ljudi moraju SOLIDARISATI i boriti protiv nepravdi i sranja cak i onda kad im guzice nisu u pitanju...zamisli da to pocnemo sprovoditi ko pravilo na forumu.
One koje nisu rodile bebu (muske odmah iskljucujemo, jer otkud znamo da on bas jeste otac) nemaju pravo diskutovati na temama o djeci.
Oni koji nisu sluzili vojsku i ucestvovali u odbrani direktno u rovu na toj odredjenoj liniji, nemaju pravo diskutovati na temu odredjene bitke....itd itd....

Kako ne shvatas da je sramotno ovo sto rade?
Povecanjem poreza i obaveza+recesija natjerase mnoge poslodavce da otpuste pola radnika, i sad da bi namirili da i mpriliv bude isti, hajmo crpit iz ovih sto ostadose radit.Ne kontam taj njihov bezobrazluk.
PS Slazem se da se i donacije i skolovanje i sve ostalo treba oslobodit poreza, ali daleko smo mi od toga. Sve sto mogu da nam uzmu i nikad ne vrate, to izglasaju. Sve sto nama treba pomoci i sto nam trebaju vratiti, neki kurton potegne pitanje vit nacio interesa i sve prne u shishu.
Budi dosljedna u ovome sto si napisala. Kada nesto ne razumijes, nemoj to diskutovati. Ako primjenim tvoju formulaciju, onda "nemas pravo" diskutovati.

Ne otpustaju poslodavci zbog povecanja poreza i obaveza (ovim zakonom su cak nesto sitno rastereceni) vec zbog globalne ekonomske krize (nama uvezene, a ne interno stvorene zbog nesposobne vlasti). Dakle pad potrosnje, narudzbi, izvoza, usporavanje privrede, to su razlozi otpustanja, a ne ovaj zakon.

P.S. Porodilje dobijaju naknadu od kantona (Sarajevo), a od poslodavca zavisi hoce li joj dati ili ne neku naknadu i to na svoj trosak. Tu je zakon los, jer ne tjera poslodavca da isplacuje porodiljama bilo kakvu naknadu niti mu to zabranjuje-ostavlja njemu na volju, ali takodje ne obezbjedjuje ni poslodavcu mogucnost da naplati od zavoda bilo sta po osnovu eventualno isplacenih naknada porodiljama. Ne znam sta si gore pisala o tim porodiljama, ali je jos veci problem kod ovih naknada to sto se pravila razlika izmedju porodilja koje rade i onih koje ne rade. Tako one koje su zaposlene dobijaju veci iznos od onih koje ne rade?!? Je li njihovo dijete treba zbog toga biti tretirano drugacije od djeteta ove druge?!? Kada bi se bas islo u diferenciranje ovih porodilja, onda bi ove sto ne rade trebale dobijati i veci iznos jer ne rade, nemaju drugih izvora. Ali bi to opet stvorilo drugi problem, jer bi one koje su siromasne (uz vece naknade) radjanje djece mogle shvatiti kao mogucnost zarade?! Moja zena je na porodiljskom dobijala vise od komsince koja nije bila zaposlena-je li to posteno? Je li njeno dijete manje vrijedno od mog? Katastrofa. E taj zakon ima dobar izostanak socijalne osjetljivosti, a ne ovaj o porezu na dohodak.

Jos jednom, novim zakonom ne pune oni svoje dzepove niti otimaju od sirotinje, naprotiv uzimaju manje od sirotinje, a vise od onih koji imaju vise. Ko je protiv toga da malo vise plati poreza ako su mu primanja tolika da ga novi zakon "ostecuje", e taj je protiv sirotinje!!!
mIRCerka

#110 Re: Porez na plate i kršenje ustava BiH

Post by mIRCerka »

Ne otpustaju poslodavci zbog povecanja poreza i obaveza (ovim zakonom su cak nesto sitno rastereceni) vec zbog globalne ekonomske krize (nama uvezene, a ne interno stvorene zbog nesposobne vlasti). Dakle pad potrosnje, narudzbi, izvoza, usporavanje privrede, to su razlozi otpustanja, a ne ovaj zakon.
Ja to razumijem u privredi, ali ne razumijem administraciji, i ne kontam kako su ti u firmi uvijek trebala dvojica racunovodja i jedan knjigovodja, i sad odjednom jedan radi posao ove trojice, a firma si sto se bavi supljom pricom, nista ne proizvodis vec pruzas "usluge". I prihod firme ti ne ovisi i nije pod uticajem recesije UOPSTE.

P.S. Porodilje dobijaju naknadu od kantona (Sarajevo), a od poslodavca zavisi hoce li joj dati ili ne neku naknadu i to na svoj trosak. Tu je zakon los, jer ne tjera poslodavca da isplacuje porodiljama bilo kakvu naknadu niti mu to zabranjuje-ostavlja njemu na volju, ali takodje ne obezbjedjuje ni poslodavcu mogucnost da naplati od zavoda bilo sta po osnovu eventualno isplacenih naknada porodiljama. Ne znam sta si gore pisala o tim porodiljama, ali je jos veci problem kod ovih naknada to sto se pravila razlika izmedju porodilja koje rade i onih koje ne rade. Tako one koje su zaposlene dobijaju veci iznos od onih koje ne rade?!? Je li njihovo dijete treba zbog toga biti tretirano drugacije od djeteta ove druge?!? Kada bi se bas islo u diferenciranje ovih porodilja, onda bi ove sto ne rade trebale dobijati i veci iznos jer ne rade, nemaju drugih izvora. Ali bi to opet stvorilo drugi problem, jer bi one koje su siromasne (uz vece naknade) radjanje djece mogle shvatiti kao mogucnost zarade?! Moja zena je na porodiljskom dobijala vise od komsince koja nije bila zaposlena-je li to posteno? Je li njeno dijete manje vrijedno od mog? Katastrofa. E taj zakon ima dobar izostanak socijalne osjetljivosti, a ne ovaj o porezu na dohodak.
Mozda se pogresno odrazih, nisam mislila na sadaku od kantona, vec na onaj procenat od plate, bjese cini mi se 80% od plate. To joj ukinuse, iako je na porodiljskom, ne na odmoru ili neplacenom bolovanju.
Nejse, djecu i treba stititi, i tu se razlika ne smije praviti, i meni bi bilo logicnije (kao nekome ko zna zaraditi i potrositi pare, sve u skladu sa zakonom platiti) da necim natjeramo sve poslodavce i priv i javnog sektora da uposlenicama na porodiljskom MORAJU ISPLATITI taj odredjeni procenat (a ne kako je njima cejf) a da nezaposlenim majkama porodiljama POVECAJU doplatak, kako se vec zove sadaka (jer je to sitan novac) koju im daju. Mozda se ne bi postigla tacna jednakost, ali bi bilo priblizno tome.
Ja kao obicni gradjanin koji prima platu i sve placa zaista ne podnosim poredjenje sa svedskom i drugim NORMALNIM zemljama jer
Jos jednom, novim zakonom ne pune oni svoje dzepove niti otimaju od sirotinje, naprotiv uzimaju manje od sirotinje, a vise od onih koji imaju vise. Ko je protiv toga da malo vise plati poreza ako su mu primanja tolika da ga novi zakon "ostecuje", e taj je protiv sirotinje!!!
umjesto u vozni park mogli bi nekad uloziti novce u stvari koje bi dugorocnije pomogle sirotinji, jer zasto davati ribu kad ga mozes nauciti da sam peca...
sadeta

#111 Re: Porez na plate i kršenje ustava BiH

Post by sadeta »

mIRCerka wrote:
Ja to razumijem u privredi, ali ne razumijem administraciji, i ne kontam kako su ti u firmi uvijek trebala dvojica racunovodja i jedan knjigovodja, i sad odjednom jedan radi posao ove trojice, a firma si sto se bavi supljom pricom, nista ne proizvodis vec pruzas "usluge". I prihod firme ti ne ovisi i nije pod uticajem recesije UOPSTE.

umjesto u vozni park mogli bi nekad uloziti novce u stvari koje bi dugorocnije pomogle sirotinji, jer zasto davati ribu kad ga mozes nauciti da sam peca...

uuuh majko, ovo sad ti pise neko ko je danas dobio otkaz u firmi koja pruza usluge, ja prosto ne mogu da vjerujem da ti toliko ne razumijes neke stvari: prvo - firma koja pruza usluge jeste dio privrede a ne administracije (stagod ti ovo potonje znacilo), drugo - bez obzira cime se bavi firma, ako njeni klijenti nece da joj plate (jer ih je strah recesije pa cuvaju pare za svoje plate i obaveze prema drzavi, ili fakat nemaju para jer njima njihovi klijenti ne placaju itd.) ta firma neeeema PRIHODA i nema ti od cega platiti tvoju platu niti svoje obaveze prema drzavi a vezane uz tvoju platu!!!! znaci nema protoka novca, svi drze pare za sebe niko nece da plati onom drugom bez obzira sto mu duguje (pustice da ide na sud, pa ce predmet doci na red taman kad recesija vec zavrsi...) a onda to neki naravno jos i iskoriste da otpuste jos vise ljudi, jer ce ovi koji ostanu u strahu sve raditi samo da ih se ne otpusti...ali to je jedna potpuno druga tema.
mIRCerka

#112 Re: Porez na plate i kršenje ustava BiH

Post by mIRCerka »

sadeta wrote:
uuuh majko, ovo sad ti pise neko ko je danas dobio otkaz u firmi koja pruza usluge, ja prosto ne mogu da vjerujem da ti toliko ne razumijes neke stvari: prvo - firma koja pruza usluge jeste dio privrede a ne administracije (stagod ti ovo potonje znacilo), drugo - bez obzira cime se bavi firma, ako njeni klijenti nece da joj plate (jer ih je strah recesije pa cuvaju pare za svoje plate i obaveze prema drzavi, ili fakat nemaju para jer njima njihovi klijenti ne placaju itd.) ta firma neeeema PRIHODA i nema ti od cega platiti tvoju platu niti svoje obaveze prema drzavi a vezane uz tvoju platu!!!! znaci nema protoka novca, svi drze pare za sebe niko nece da plati onom drugom bez obzira sto mu duguje (pustice da ide na sud, pa ce predmet doci na red taman kad recesija vec zavrsi...) a onda to neki naravno jos i iskoriste da otpuste jos vise ljudi, jer ce ovi koji ostanu u strahu sve raditi samo da ih se ne otpusti...ali to je jedna potpuno druga tema.
zao mi je za ovo boldirano fakat...
sto se ostaloga tice, ako bas moram crtat, imas na racunu firme 4 miliona, vec "buDJetovano" (moram popravit skener pa skenirat dopis u kojem stoji taj termin) na 3 godine, primas platu bilo ne bilo uplata klijenata, i odjednom folovi s recesijom...
da firma nista pod milim bogom ne radi, plate imaju odakle dolaziti jer ta budzetska linija vec postoji i planirana je sve do kraja 2011 godine :D o tome ja govorim...ne moze recesija biti izgovor za stvari koje nemaju nikakvog doticaja s recesijom..
ne zelim da iznosim imena firmi i ljudi jos uvijek, jer su nekakvi zalbeni procesi u toku, pa ko zna sta ce ispast iz svega toga, mozda dodju tetici i amidzici na za "izbuDJetovana" mjesta.
Lesli Eldridž

#113 Re: Porez na plate i kršenje ustava BiH

Post by Lesli Eldridž »

SA 071 wrote:
mIRCerka wrote:
SA 071 wrote:Ja sam prema razmisljanju socijaldemokrata, a ne prema proklamaciji...
Hoces reci, glava misli jedno noge vode drugdje...
nejse, ja bih stvarno cijenila kada bi neko prestao sa poredjenjem sa svicarskom, njemackom, zimbabveom...
jebes cipelu bechku ako je noga licka!!!! jel se sad kontamo?
U situaciji u kakvoj se nalazi BiH, u situaciji u kakvoj se nalazimo MI u BiH, ovakvo oporezivanje (jos pogotovo sa recesijom) je perverzno.
I da, i dalje tvrdim i stojim iza toga da porodiljski NEdoplatak ima cilj da zene otjera kuci. To sto u americi tako rade, pa kod njih je kapitalizam, kod nas je DEMOKRATIJA :D
Ne znam ko je rekao, ali ILI JESI ILI NISI tj NE MOZES MALO BIT TRUDAN PA NE BIT PA OPET MALO BIT.
Moramo se odluciti sta cemo i gdje cemo, ako cemo ganjati AMERICKE STOPE POREZA, onda dajte i americke plate i satnicu.
Ako cemo se povoditi za njemackim porezima, onda dajte njemacke poreze+njemackeplate+njemacke uslove za socijalno ugrozene kategorije.
PS PRIMJERI KOJE NAVODIM SU TU CISTO DISKUSIJE RADI MOZDA IMAMO FRANCUSKU STOPU POREZA ili nekog klinca...

PS Sadeta, SA 071 nije novi kolacic, njegove stavove znam, njemu se i obratih. To sto se ti nadje prozvana to je, kao sto on rece, tvoje pravo.

Onaj ko imao 600 KM neto platu a ima dvoje djece koje on koristi kao odbitnu stavku danas bi trebao dobiti 632 KM na ruke. Dakle vise nego ranije, sto znaci da ovo nije udar na sirotinju. Neko ko je imao neto 1000 KM ranije i ima dvoje djece koje on koristi kao odbitnu stavku danas dobije 1013 KM. Dakle opet vise. To je ta socijalna osjetljivost zakona (da Bog da pa da je predvidjeno vise stopa, gdje bi onima ko Lesliju uzimali 15-20%).

Upravo "sirotinja" a njih je oko 80% (oni s prosjecnom i manjim platama) sada vise dobijaju, a oni sa visim platama sada dobijaju manje.

Zakon bi mogao biti i bolji da su predvidjena oslobadjanja po osnovu finansiranja skolovanja, ulaganja, davanja donacija i humanitarnih pomoci... Ali to dolazi sa razvojem i iskustvom. Svaka drzava ima interes davati poreske olaksice u oblastima u kojima zeli stimulisati razvoj. U svim razvijenim zemljama su djeca i natalitet na 1. mjestu.

Mozda je Lesli peder i zna da nikad nece ostvariti neke od poreskih olaksica, pa se ljuti. :-)
Ma jašta radi, Lesli je zato što ima platu od 2500 KM peder, razvratnik i pedofil... :lol: Moguće je sve, ali sam se vala na.ebo svega na forumu... :mrgreen:
Last edited by Lesli Eldridž on 12/03/2009 16:53, edited 1 time in total.
Lesli Eldridž

#114 Re: Porez na plate i kršenje ustava BiH

Post by Lesli Eldridž »

Informbiro wrote:
Alhemicarkaa wrote:
...osim toga, šta je koga briga što ja imam auto, pa moram i na njega plaćati porez? Što se mora znati da kupujem kuću pa da moram plaćati i porez na promet nekretnina? To su moje privatne stvari. :wink:
Zamjenjuješ teze i kvariš temu. Mije riječ ni o kakvoj novčanoj transakciji, kupovini i slično. Radi se o plati i otimanju od sirotinje. I što ja moram finansirati druge ljude? jJA BOGAMI CRNČIM, RADIM I ZARADIM KAO STRUČNJAK, a za socijalnu pomoć zadužena je država, a ne ja... ;-)
Lesli Eldridž

#115 Re: Porez na plate i kršenje ustava BiH

Post by Lesli Eldridž »

sadeta wrote:
mIRCerka wrote:

E sad mi je jasnija tvoja histerija... Jasno je da iz tebe ne progovara normalna pamet već histerija zbog izgubljenog posla i istresaš se na mojim postovima vrijeđajući me, jer poslodavcima i političarima nažalost ne možeš i ne smiješ. Žao mi je zbog toga, ali ja ti nisam kriv zbog gubitka posla. Ubuduće pazi za koga glasaš. Nauk ti je bio težak, pa ako si išta naučila (a hvališ se u svoju "pamet" naspram moje pameti) nećeš opet glasati za ove. Međutim kako ih braniš, a mene napadaš i vrijeđaš, nisam siguran da si išta naučila iz grozne situacije u koju si se posredno dovela glasajući za ove lopove. Sretno... 8-)
Last edited by Lesli Eldridž on 12/03/2009 18:25, edited 1 time in total.
Haris.ba

#116 Re: Porez na plate i kršenje ustava BiH

Post by Haris.ba »

Lesli Eldridž wrote:I što ja moram finansirati druge ljude? jJA BOGAMI CRNČIM, RADIM I ZARADIM KAO STRUČNJAK, a za socijalnu pomoć zadužena je država, a ne ja...

I

Zato sto tako funkcionise moderna drzava. Ukucaj malo po pretrazivacima interneta npr. :drzava blagostanja, izvor socijalnih davanja, socijalna drzava...

I ne samo drzava, vec i drustvo. To je rezultat dosadasnjeg razvoja i danas se to podvodi pod humanost (drugo je sto se kod nas neke stvari izopacuju).

Danas si ti strucnjak, crncis, radis..al' moze se desiti da budes sve suprotno...tada treba drzava da uskoci (ako to kod nas je nakaradno, to se mijenja politickom borbom).

II

Pitanje zakona o porezu na doprinose je kao i skoro svih zakona Federacije. Ne rjesavaju sve kako treba( ili su napisani lose, ili se ne sprovode, il kantoni ne donesu zakone potrebne za izvrsenje zakona, il ministri ne donesu podzakonske akte...a i ovi problemi se mogu rijesiti politickom borbom) Ali i ovakav zakon je bolji(dugorocno, sigurno), kakva je situacija bila prije...

III

Otpustanja: sjetite se samo zabrane rada nedjeljom u trgovinama u Hrvatskoj. Pa su se desavala otpustanja pod izlikom da je zbog zakona. A grupa ljudi koji je radila samo nedjeljom je bila neznatna. A ljudi svakako ce potrositi isti iznos novca (potrebe se nisu smanjile ako ne mogu nesta kupiti jedan dan u sedmici). Tako je situacija i sa jaranicom od "Mirci".
Moj rodjak radi 120 sati sedmicno. Zasto? Zato sto mu sefa briga, jer posao ce biti uradjen, inace nadje odmah nekog drugog,a ne isplati mu se da dva radnika to rade. Glasali smo, imamo kapitalizam, uzivajmo.
Lesli Eldridž

#117 Re: Porez na plate i kršenje ustava BiH

Post by Lesli Eldridž »

Haris.ba wrote:
Lesli Eldridž wrote:I što ja moram finansirati druge ljude? jJA BOGAMI CRNČIM, RADIM I ZARADIM KAO STRUČNJAK, a za socijalnu pomoć zadužena je država, a ne ja...

I

Zato sto tako funkcionise moderna drzava. Ukucaj malo po pretrazivacima interneta npr. :drzava blagostanja, izvor socijalnih davanja, socijalna drzava...

I ne samo drzava, vec i drustvo. To je rezultat dosadasnjeg razvoja i danas se to podvodi pod humanost (drugo je sto se kod nas neke stvari izopacuju).

Danas si ti strucnjak, crncis, radis..al' moze se desiti da budes sve suprotno...tada treba drzava da uskoci (ako to kod nas je nakaradno, to se mijenja politickom borbom).

II

Pitanje zakona o porezu na doprinose je kao i skoro svih zakona Federacije. Ne rjesavaju sve kako treba( ili su napisani lose, ili se ne sprovode, il kantoni ne donesu zakone potrebne za izvrsenje zakona, il ministri ne donesu podzakonske akte...a i ovi problemi se mogu rijesiti politickom borbom) Ali i ovakav zakon je bolji(dugorocno, sigurno), kakva je situacija bila prije...
III

Otpustanja: sjetite se samo zabrane rada nedjeljom u trgovinama u Hrvatskoj. Pa su se desavala otpustanja pod izlikom da je zbog zakona. A grupa ljudi koji je radila samo nedjeljom je bila neznatna. A ljudi svakako ce potrositi isti iznos novca (potrebe se nisu smanjile ako ne mogu nesta kupiti jedan dan u sedmici). Tako je situacija i sa jaranicom od "Mirci".
Moj rodjak radi 120 sati sedmicno. Zasto? Zato sto mu sefa briga, jer posao ce biti uradjen, inace nadje odmah nekog drugog,a ne isplati mu se da dva radnika to rade. Glasali smo, imamo kapitalizam, uzivajmo.
I

E samo sam čekao da mi "objasniš" da tako treba i da tako inače funkcionišu sve države. Nije istina. Ne odbija se od plate, pa da ti plata bude manja. Pročitaj u jednom od mojih ranijih postova kako se to radi i kako se kroz kupovinu koječega može prikupiti dovoljno za socijalne potrebe. Obično je to malo veća cijena na luksuzne proizvode, cigarete, alkohol, ribolovne dozvole, cijena goriva i slično. Prema tome to ti argumentovano obaram evo odmah.

II

Radi se samo o tvojoj naivnosti. Bolji ikakav zakon nego nikakav. Da usporedimo npr, rasističke zakone sa ovom tvojom tvrdnjom. Sasvim je legalno bilo u Njemačkoj krajem 30-tih i 40-45 otvarati logore i oduzimati imovinu svim neprijateljima reicha. Znači po tebi je i to kao legalan Zakon ok. Naravno da ne misliš tako, to su svi osudili, ali iz ovakve analogije jasno je da nisi u pravu i opet bod za mene. Znači 2:0 za mene.

PS Ne bi trebalo pomisliti da stavljam u istu ravan ovakav zakon o porezu na plate sa nacističkim zakonima. To je samo primjer kako bilo kakav zakon nije bolji od nikakvog. A ovaj zakon o platama i porezu na iste je samo primjer lošeg zakona koji je osmišljen za pljačku. Nije mi jasno kako može biti naivnih ljudi da brane takvu glupost i sramotu. Razmislite malo o ovome, a naročito ti kad tvrdiš da je bolje išta nego ništa.
Haris.ba

#118 Re: Porez na plate i kršenje ustava BiH

Post by Haris.ba »

Lesli Eldridž wrote: I

E samo sam čekao da mi "objasniš" da tako treba i da tako inače funkcionišu sve države. Nije istina. Ne odbija se od plate, pa da ti plata bude manja. Pročitaj u jednom od mojih ranijih postova kako se to radi i kako se kroz kupovinu koječega može prikupiti dovoljno za socijalne potrebe. Obično je to malo veća cijena na luksuzne proizvode, cigarete, alkohol, ribolovne dozvole, cijena goriva i slično. Prema tome to ti argumentovano obaram evo odmah.
A.

http://www.pu.mfin.hr/porezi/v_poreza.asp?id=b02d1
http://www.pu.mfin.hr/porezi/v_poreza24.asp?id=b02d1
http://propisi.porezna-uprava.hr/index_ ... %20dohodak

Zadnja adresa ce ti najlakse objasniti (clan 36.). Racunajuci da je Hrvatska svoj porezni sistem (oni kazu sustav :) ) uskladila podosta sa evropskim, znaci da su nacela tog zakona ista kao i svih zakona u EU. Argumentovano me obaras :)
Znaci, isto je ko kod nas, samo malo drugacije cifre.

B.

Vidi se da nemas blage veze o poreznom sistemu. Jedno je porez na dohodak(prihod), a drugo je porez na dodatnu vrijednost, a trece je porez na imovinu, a cetvrto je porez na luksuz. Drzava se nijednoga ne odrice. To moze na Sejselima, Djevicanskim ostrvima, Monaku... U vecini modernih drzava jednostavno ne moze, nit to iko radi (drugo su populisticka obecanja politicara, pa dolazi do suludih smanjena poreza).
Citaj malo, obrazuj se, i mani se tih anarhistickih stavova gdje si samo ti vazan.

Znaci, drzava ce socijalne i druge potrebe podmirivati i iz tvog doprinosa, i tvoje plate, i tvog kupovanja auta, zlata, goriva. To se (simplificiram - pojednostavljujem do kraja) radi zato da ne bi postojao pdv od 150 %. Vec se od svega pomalo copka, a najbolje je copkati od covjeka koji radi, nego od penzionera. Sta je tu lose?
Lesli Eldridž wrote: II

Radi se samo o tvojoj naivnosti. Bolji ikakav zakon nego nikakav. Da usporedimo npr, rasističke zakone sa ovom tvojom tvrdnjom. Sasvim je legalno bilo u Njemačkoj krajem 30-tih i 40-45 otvarati logore i oduzimati imovinu svim neprijateljima reicha. Znači po tebi je i to kao legalan Zakon ok. Naravno da ne misliš tako, to su svi osudili, ali iz ovakve analogije jasno je da nisi u pravu i opet bod za mene. Znači 2:0 za mene.

PS Ne bi trebalo pomisliti da stavljam u istu ravan ovakav zakon o porezu na plate sa nacističkim zakonima. To je samo primjer kako bilo kakav zakon nije bolji od nikakvog. A ovaj zakon o platama i porezu na iste je samo primjer lošeg zakona koji je osmišljen za pljačku. Nije mi jasno kako može biti naivnih ljudi da brane takvu glupost i sramotu. Razmislite malo o ovome, a naročito ti kad tvrdiš da je bolje išta nego ništa.
Bolje ovakav zakon,nego prijasnjih 10 zakona sa razlicitim stopama po kantonima i nacinima racunanja( pravna nesigurnost, doprinost nejedinstvenosti ekonomskog prostora, skupoca prikupljanja poreza...). Zato je ovakav zakon bolji nego sto je prije bilo. Ako ni sad to ne razumijes, djaba ti vise objasnjavati.

Kako ti je tesko shvatiti da se tako radi u vecini modernih drzava, i da to niko ne osporava?
Lesli Eldridž

#119 Re: Porez na plate i kršenje ustava BiH

Post by Lesli Eldridž »

I to su ti argumenti. :-) :lol: To je bio tvoj autogol. 3:0 za mene :lol: 8-)
Haris.ba

#120 Re: Porez na plate i kršenje ustava BiH

Post by Haris.ba »

Ako racunas da tih tri podrazumjeva tvoj broj gluposti, jeste. (mada ja mislim da si ih mnogo vise navaljao)
sadeta

#121 Re: Porez na plate i kršenje ustava BiH

Post by sadeta »

Lesli Eldridž wrote:E sad mi je jasnija tvoja histerija... Jasno je da iz tebe ne progovara normalna pamet već histerija zbog izgubljenog posla i istresaš se na mojim postovima vrijeđajući me, jer poslodavcima i političarima nažalost ne možeš i ne smiješ. Žao mi je zbog toga, ali ja ti nisam kriv zbog gubitka posla. Ubuduće pazi za koga glasaš. Nauk ti je bio težak, pa ako si išta naučila (a hvališ se u svoju "pamet" naspram moje pameti) nećeš opet glasati za ove. Međutim kako ih braniš, a mene napadaš i vrijeđaš, nisam siguran da si išta naučila iz grozne situacije u koju si se posredno dovela glasajući za ove lopove. Sretno... 8-)
ta jedna jedina celija u tvome mozgu misli da joj je nesto jasno, ali nije vjeruj mi. ceka me interesantniji i bolje placen posao, a to da je meni dat otkaz a da ga ja nisam sama dala je cisto stvar slucajnosti.
tvoj nedostatak mogucnosti da shvatis bilo kakav koncept koji je malo komplikovaniji od "moja plata prije: 2500 KM, a moja plata sada: 2400 KM" je tvoj problem! ali ono sto je BEZOBRAZLUK je da TI MENI, NA OSNOVU TOGA STO NE MOZE DO MOZGA DA TI DOPRE ONO STO TI I JA I BAREM JOS 5 LJUDI UPORNO GOVORI, POPUJES O TOME ZA KOGA SAM GLASALA!!!! :shock: :shock: :shock:
ti si meni sad samo dokazao kolicinu svog idiotluka kad si sposoban nasladjivati se na nacin na koji se nasladjues jer si mislio da sam jadna i mizerna ostala bez posla, pa sam sad frustrirana i na tebi se izivljavam!!! get a life, jadan ne bio!
p.s. otkaz sam dobila danas, ova je rasprava pocela prije nekoliko dana
sadeta

#122 Re: Porez na plate i kršenje ustava BiH

Post by sadeta »

mIRCerka wrote:
sadeta wrote:
zao mi je za ovo boldirano fakat...
sto se ostaloga tice, ako bas moram crtat, imas na racunu firme 4 miliona, vec "buDJetovano" (moram popravit skener pa skenirat dopis u kojem stoji taj termin) na 3 godine, primas platu bilo ne bilo uplata klijenata, i odjednom folovi s recesijom...
da firma nista pod milim bogom ne radi, plate imaju odakle dolaziti jer ta budzetska linija vec postoji i planirana je sve do kraja 2011 godine :D o tome ja govorim...ne moze recesija biti izgovor za stvari koje nemaju nikakvog doticaja s recesijom..
ne zelim da iznosim imena firmi i ljudi jos uvijek, jer su nekakvi zalbeni procesi u toku, pa ko zna sta ce ispast iz svega toga, mozda dodju tetici i amidzici na za "izbuDJetovana" mjesta.
hvala ti ako nista na normalnoj reakciji, ali nema ti zbog cega biti zao, to sam tako formulisala cisto zato sto sam shiny example za tvoj prethodni post. rekoh vec, ceka me puno bolje mjesto, ali je ovo stvarno super prilika da se vidi kako koji forumas reaguje na ovakvo sto (kao Lesli npr. :lol: prosto da ne povjerujes)
ovo podebljano se opcenito zovu rezervisanja, ali ti to macku o rep kad dodje do guse. u moju firmu sasvim sigurno nece doci niko, ne znam za ostale. to da je recesija izgovor za dosta sranja koja se desavaju i ce se desavati sam vec i sama negdje rekla...
Lesli Eldridž

#123 Re: Porez na plate i kršenje ustava BiH

Post by Lesli Eldridž »

Haris.ba wrote:Ako racunas da tih tri podrazumjeva tvoj broj gluposti, jeste. (mada ja mislim da si ih mnogo vise navaljao)
Ja argumentovano pobio sve tvoje tvrdnje, a ti moje nisi, tako da je jasno da ti pišeš gluposti. Da si bogdo samo ti.
Lesli Eldridž

#124 Re: Porez na plate i kršenje ustava BiH

Post by Lesli Eldridž »

sadeta wrote:
Lesli Eldridž wrote:E sad mi je jasnija tvoja histerija... Jasno je da iz tebe ne progovara normalna pamet već histerija zbog izgubljenog posla i istresaš se na mojim postovima vrijeđajući me, jer poslodavcima i političarima nažalost ne možeš i ne smiješ. Žao mi je zbog toga, ali ja ti nisam kriv zbog gubitka posla. Ubuduće pazi za koga glasaš. Nauk ti je bio težak, pa ako si išta naučila (a hvališ se u svoju "pamet" naspram moje pameti) nećeš opet glasati za ove. Međutim kako ih braniš, a mene napadaš i vrijeđaš, nisam siguran da si išta naučila iz grozne situacije u koju si se posredno dovela glasajući za ove lopove. Sretno... 8-)
ta jedna jedina celija u tvome mozgu misli da joj je nesto jasno, ali nije vjeruj mi. ceka me interesantniji i bolje placen posao, a to da je meni dat otkaz a da ga ja nisam sama dala je cisto stvar slucajnosti.
tvoj nedostatak mogucnosti da shvatis bilo kakav koncept koji je malo komplikovaniji od "moja plata prije: 2500 KM, a moja plata sada: 2400 KM" je tvoj problem! ali ono sto je BEZOBRAZLUK je da TI MENI, NA OSNOVU TOGA STO NE MOZE DO MOZGA DA TI DOPRE ONO STO TI I JA I BAREM JOS 5 LJUDI UPORNO GOVORI, POPUJES O TOME ZA KOGA SAM GLASALA!!!! :shock: :shock: :shock:
ti si meni sad samo dokazao kolicinu svog idiotluka kad si sposoban nasladjivati se na nacin na koji se nasladjues jer si mislio da sam jadna i mizerna ostala bez posla, pa sam sad frustrirana i na tebi se izivljavam!!! get a life, jadan ne bio!
p.s. otkaz sam dobila danas, ova je rasprava pocela prije nekoliko dana
Da ali otkazni rok traje najmanje 7 dana sa tvoje strane, a od strane poslodavca 14 dana. Tako piše u zakonu. I ne naslađujem se bože sačuvaj, ali jasno mi je sve zašto si histerična. Ja nisam ovdje nikoga nazvao idiotom,a ima vas nekoliko koji baš onako kvalitetno vrijeđate. Da imaš imalo mozga ne bi tako pisala, ali... :mrgreen:
Lesli Eldridž

#125 Re: Porez na plate i kršenje ustava BiH

Post by Lesli Eldridž »

Dragi pojedini forumaši istina boli zar ne? Teško je? Neka je, đaba vrijeđate :D
Post Reply