Jarane svaka cast boris se ko lav. Samo treba biti uporan zavrsit ces kad tad.
Puno pozdrava iz Döbling-a
Semir H.
Informatika ( Software Engineering ) sam upiso, i nadam se da cu i ja otvorit jedan dan oci.janje_ wrote: ne znam sta si upiso, ali ja mogu reci za drugi, treci i cetvrti semestar na informatici da nije proso nijedan dan da nisam pomislio: koji mi je kurac ovo trebalo..prvi semestar me je drzo entuzijazam (radio sve vjezbe, kolokvije, razvalio prosjek na 1,3), a poslije sam se malo prekonto i definitivno odlucio skoncati faks..
Vjerujem ti....janje_ wrote: meni je studiranje u becu bilo nezaboravno iskustvo, jedna velika zivotna skola
Na ovo odgovaram na sledeci (opet opsiran) post.janje_ wrote: i ko god me upita: eto, onaj moj bi u bec, pa sta bi ti reko.. ja svakom kazem: ako imas mogucnost, salji dijete, ali ne daj mu ici prije nego procita "posljednje stipancice"
upisnine nema.. jedino valja potrositi hrpu love hodajuci tamo vamo na pocetku (malo sarajevo, malo bec) i dok se izganjaju i prevedu svi papiri..Semir Holm wrote:@nidje_veze_sam & @janje_
S obzirom da ovde na forumu ima vjerovatno vise momaka i cura koji razmisljaju
o odlasku na studij u Bec mozda bi bilo dobro da date jednu procjenu troskova
ali onu minimalnu:
upis + studentski dom + hrana + prevoz + faks itd.
kao student si samoosiguran i placas nekih 30ak eura za osigruranje mjesecno (ako nisu sta povisili).. imas pravo da ides dr, zubaru, ocnom, ovo ono.. sve ti je uracunato..Pera Trta wrote:A treba li i zdravstvo pribrojati troškovima? Recimo, razboliš se i moraš posjetiti ljekara, bez obzira šta je razlog. Pregled i lijekovi, plaća li se to ili je za studente nekako drugačije regulisano?
Sa austrijom nema nikakvih stipendija.Sunrise00 wrote:A moze li se dobiti stipendijatj. je li tesko? Nisam bas upucena
ovo je extra al je brate skupo do bolaSemir Holm wrote: Mi smo prvih mjesec dana proveli u ovakvom malom stanu:
http://www.apartmentvienna.at/page.php?nav=home&lang=en
Ne mogu de se sjetim o cemo bi piso. Moras ili morate me nesto specificno pitat pa cu se sjetit i pisat o toj odredjenoj temi, a uopsteno je jako tesko, inace bi otvorio Büro za savjetovanje onih koji zele doci ovdje studiratiMelodija1 wrote: I ako se sjetis jos kojih zanimljivih (korisnih) situacija, informacija, molim te napisi.
Kako ? Evo ovako :Melodija1 wrote: Usput, mene zanima kako ces sad uskladiti fax i posao obzirom da si se odlucio da ozbiljno pocnes sa studijem? Hoces li prestati raditi ili?
provjeri ovo dobro majstore, da se ne iznenadis kao ja sto sam..nidje_veze_sam wrote: da bi sudent dobio drzavljanstvo potrebno je min. 6 godina ili vise studiranja odnosno stalnog boravka u Austriji na studentskoj vizi + 2 godine kao "kljucni" radnik u nekoj firmi, jer je zakonski potrebno minimum ili vise od 5 bodovnih godina boravka, a to "bodovnih" se racuna owako:
6 godina student / 2 = 3 bodovne godine
2 godine kljucni radnik = 2 bodovne godine
----------------------
= 5 bodovnih godina
(napomena : bodovne godine se ne mogu skupiti samo kad 10 godina studiras /2 = 5, nego moras minimum 2 godine bit prijavljen kao kljucni radnik i onda aplicirat za crveni pasos)
@janje_ u pravu si evo sta kazu na ovoj stranici:janje_ wrote: provjeri ovo dobro majstore, da se ne iznenadis kao ja sto sam..
minimalan uslov je 10 godina boravka u austriji (znaci, broji se samo legalni boravak, koji imas pokriven vizama, i ne smije biti pauza duzih od 6 mjeseci), a od tih 10 godina, najmanje 5 moras imati "niederlassungsbewilligung" (stalni boravak).. odlicno znam o cemu govorim..
Ja ti mogu reci samo ovo sto sam pronasao na interentu a ne znam koja je proceduranidje_veze_sam wrote:ovo o pasosu nisam piso na osnovu iskustwa na sebi, i izwinjawam se ako sam sta pogrijesio... Ali pito sam u magistratu fino sa zenom sjeo i zajebawo se cak, donesem joj 10 punkti za visu, kaze zena :”pa ti ces wako ako nastawis zavrsit studij za 20 godina,”, reko pa zakon je takaw... Zena prawo extra bila... I onda smo poceli pricu o nabavci drzavljanstwa na osnovu studija, kaze ona meni owo sto sam i napiso o bodovnim godinama, i to mi bas rekla neke minimume... A posto wi kazete da se odlicno razumijete raspitacu se i negdje drugo... Od kolege s posla zena radi u magistratu pa cu bas njega pitat nek pita zenu swe kako fercera za nas studente... Ja samo znam da odobrawanje visa i mozda i nekih drugih stwari se razlikuje od bezirka do bezirka, odnosno od magistrata do magistrata.
Ja sam prijawljen za sekundu u NÖ za radnu dozwolu, a znam kako je tesko dobit radnu dozwolu u Wien. Barem kad se radi o owim studentskim poslovima....
Posto sam piso s mobitela izwinjawam se na greskama, a pogledacu te stranice sto ste mi dali, a ustwari da ih i ne bi gledo, hajd nam objasnite onda kako ide to funkcionise...
Pozz
da.. znam curu iz Lukavca koja je zavrsila medicinu.. nije joj bilo lako, ali sumnjam da bi joj na faksu u Tuzli bilo lakse sto se medicine tice, tesko je to svugdje..Ivana BL wrote: Kao drugo imala bih par pitanja i bila bih vam veoma zahvalna kada biste mi mogli odgovoriti... E ovako...:
1. Da li poznajete ikoga tko je iz Bosne otisao studirati medicinu u Bec?
malo su to muljali nesto, tako da sad svaki fakultet ima pravo samostalno odlucivati koji studenti (iz koje zemlje) placaju, a koji ne.. najgori moguci slucaj je da placas oko 750 eura po semestru (puni iznos skolarine), malo bolji slucaj je da placas ko i domaci studenti (375), a najbolji slucaj je da si oslobodjena po nekom osnovu.. mislim da universität wien ima tu nekih odredbi, pa ti je najbolje da protabiris na njihovoj stranici (www.univie.ac.at)Ivana BL wrote: 2. Da li znate koliko se placa po semestru na medicinskom fakultetu u Becu?
dom u strozzigasse je odlican i tu je negdje cijenom.. a blizu je i univerzitet, samo se moras na vrijeme prijaviti i iamti malo srece kod izbora..Ivana BL wrote: 3. Koji bi ste mi studentski dom preporucili a da nije skuplji od 250 eura mjesecno?
krevet, struja, voda, internet i ponegdje kablovska televizija..Ivana BL wrote: 4. Sta je ukljuceno otprilike u cijenu doma?
to ti treba da bi dobila vizu na godinu dana.. polozis 5000 eura na racun koji glasi na tvoje ime u nekoj od austrijskih banaka (prva dva izbora su die Erste i Bank Austria), izvadis izvod s racuna i prilozis to kad predajes za vizu.. nekad se nema, pa posudis od drugova, jarana i prijatelja, pa se sabere nekako tih 5000.. jedino mozes nekad imati peh, pa da ti traze izvode od zadnjih 6 mjeseci, ali to kad ti se desi, onda si bas nako baskuz..Ivana BL wrote: 5. Zanima me ono o upisu na neki fax : cula sam za placanje neko od 5000 eura (depozit ili sta vec)...pa da mi malo to pojasnite...
jeste.. hem je tesko, hem ti jebe fakultet, hem je to neki mizeran poso (dijeljenje letaka na -12, catering od jutra do mraka, bejbisiting, itd..)Ivana BL wrote: 6. Da li je tesko naci posao za studente?
isti problem bi imala da medicinu studiras na bosanskom/hrvatskom/srpskom.. kosti, misici, organi, bolesti, dijagnoze, sve je to na latinskom svakako..Ivana BL wrote: 7. Najveci razlog zasto se bojim studiranja u Becu je taj sto, istina je da znam njemacki i super ga pricam no bojim se strucnih pojmova u medicini a to blage veze nemam...xD Tako da, da li mi preporucujete da ipak pokusam? PS. Uzmite u obzir da cu se max truditi xD
poso nije samo odradi 4-5 sati i prebaci se na ucenje.. ako npr. radis 4 sata dnevno, racunaj da moras otici i doci (ako imas srece, poso ti je blize od pola sata voznje, pjesacenja i sl), u startu dodaj jos sat i po za odlazak i dolazak s posla.. da bi otisla na poso moras jesti, obuci se, itd, pa kad se vrnes, moras jesti, raspremiti se, pa uskociti u trenerku za ucenje.. sve ti je to opet sat vremena.. znaci, netto radis 4 sata, ali izgubis 7 sati.. a radni dan traje 8 sati, poslije toga covjek je ameba koja je u stanju samo da salta daljinski i bulji u radio-aktivni izvor..Ivana BL wrote: I da ja bi se max fokusirala na ucenje, tako da ne bih radila puno radno vrijeme ali naravno ne bih ni vegetirala u sobi samo sa knjigama u rukama.... Sto znaci da me zanima da li je moguce raditi po 4-5 h na dan ili 3 -4 dana nedjeljno....Sto se tice novcane podrske, vec samim upisom na fax imala bih 2 stipendije iz Bosne ali to naravno nije dovoljno (otprilike oko 150 eura zajedno), ako bih imala tamo dobar prosjek na 1. godini u Becu automatski bih mogla dobivati i stipendiju grada Banja Luka za studente vani oko 400 eura mjesecno...(no treba se izboriti za dobar prosjek na 1. godini)...Tako da savjetujte me, da li da pokusam??? I da li je moguce ostvariti dobar prosjek vec na 1. godini...?
dragi fake76, nisam na vrijeme vidio ovaj post, inace bi ranije odgovorio.. elem, nit sam vanserijski talenat, nit dijete politicara (otac radio kao nastavnik u osnovnoj skoli, mati ekonomistica u domu zdravlja, znaci skolstvo i zdravstvo, vazda zadnja rupa na svirali), ali da, jesu me roditelji pomagali, i to odvajavsi od usta, pozajmljivalji od komsija, rodbine, prodavali sto se moglo prodati, itd.. u neka doba sam i ja poceo raditi u struci (zgrtanje snijega, dostavu pica, dijeljenje letaka, metenje govana, struganje i farbanje stolarije, prostiranje staklene vune pod uzarenim krovom, davanje casova iz matematike, statistike i fizike, cuvanje kaputa u pozoristu .. ne racunam kao poso, nego nako, na silu) tako da nam je svima laknulo te daleke 2000. godine..fake76 wrote:Nisam nešto htio mnogo do sada da se javljam, jer ne volim baš da kvarim party, mladenačke želje i ambicije nekim pričama kako je to stvarno u Beču, jer ljudi po prirodi stvari ne vole da čuju ono što im ne paše. Diskutant janje_ i nidje_veze_sam su pomalo onako izokola počeli da "tešu" tematiku života u Beču i to jako dobro, ali vrlo oprezno, i moram priznati donekle sa primjesama nevjerovatnog da ne kažem mašte, imaginacije, šuplje osim ako se stvarno ne radi o nekim izvanserijskim talentima koji mogu da rade 20 sati dnevno i stignu 2 vrlo teška posla da rade u isto vrijeme (studij i rad). Obično se iza takvih priča kriju ljudi sa velikom lovom od roditelja koji normalno neće sad reći da imaju par stoja hiljada eura na računu ili koji milion (jer treba objasniti odakle toliki novac nekome iz BiH) , nego onako pomalo šupljiraju, glume superman-e i ostalo.
ja sam proveo 12 godina u Becu (od 12.1995. do 03.2008.), studiro sam 7 godina, a ostalo sam radio.. u toku fakulteta (ovo kad sam poceo raditi u struci) sam radio uglavnom za ozbiljne firme (npr. siemens, ibm, ..) ali to uglavnom preko ljeta ili po projektima.. cim bi kreno faks, ja bi batalio sve i dao se na vjezbe i ucenja i cuvanje kaputa..fake76 wrote: Ja sam proveo cca. 2 i po godine u Beču (prije desetak i više godina) i vratio sam se da budem iskren isključivo zbog para, jer ja kao i većina normalnih smrtnika nemamo 10 hiljada eura godišnje na računu, niti smo u stanju da istovremeno studiramo i nađemo neki posao na crno (jer kao student nemaš pravo da radiš) i još uz to dovoljno sati dnevno radimo da zaradimo nešto pri tako malim satnicama i još stignemo učiti, ići na predavanja, raditi vježbe, i sl. Da ne ubrajam spavanje od 6 do 8 sati dnevno bez kojeg nemaš šanse da funkcionišeš + nije čovjek mašina i nije studij zatvor da baš nikad ne izađeš, ne odeš na izlet sa prijateljima i ponekad odeš kući. Biti u Beču, a nikad ne otići na neki koncert, predstavu ili vođenje po gradu je jednostavno suludo.
za auto se apsolutno ne slazem.. gradski prevoz u becu je fantasticno organizovan.. i u studentsko vrijeme, a i poslije kad sam se zaposlio i kupio auto, nisam ga nikad koristio po gradu.. prevoz je odlican i povoljan da jednostavno nema svrhe vozikati se po gradu i traziti parking po sat vremena, kad si metroom puno brzi.. opet, kao i gore za poso, ko je naviko u BiH da nigdje ne ide bez auta, pa to mora imati i u becu, sigurno ce imati svojih problema.. ali auto je i u BiH za obicnog studenta cisti luksuz.. da ne govorimo o stranjskom svijetu..fake76 wrote: Studij u Beču i Austriji je skupa igračka koja je u moje vrijeme koštala 1500 DEM ili sadašnjih 750 eura mjesečno za minimalne troškove stanovanja, ishrane i studija (što danas može biti samo više, nikako manje), a ako želiš imati neki normalan život i učestvovati u normalnim izvannastavnim studentskim aktivnostima ili raditi negdje izvan Beča - MORAŠ imati auto, jer ga svi normalni studenti imaju, što košta dodatnih 200 do 500 eura na mjesec (računam u to i sve dodatne troškove koji idu uz veće mogućnosti I MOBILNOST izlazaka, izleta, skijanje i sl.), a i autom se lakše ode kući. Uglavnom samo teška fukara nema auta, i bez auta kao i ovdje ne možeš imati normalnu djevojku, niti organizovati ozbiljne šeme, iako ti ne treba za centar Beča.
ima i toga, ali sva moja raja je bila uglavnom potomstvo radnicke klase.. konobara, nastavnika, doduse, bilo je i djece ljekara (koji se po nekim kriterijima ubrajaju u "haj sosajeti"), direktora, ali sve je to bilo u 10 deka.. dok sam ja bio, nije jos bila stastala treca generacija imigranata, tako da skoro uopste nije bilo djece nasih radnika u austriji, barem ne na mom fakultetu..fake76 wrote: U Beču uglavnom žive djeca naših prebogatih političara (bivših i sadašnjih - prvi saf) i njihovih "jarana biznismena", i tamo već posjeduju stanove i kuće, ljudi čiji roditelji rade tamo kao gastarbajteri i naša raja koja pošto-poto hoće da bude van BiH i tamo, što zbog toga što nema gdje da se vrati, što iz razloga nekog prestiža, šta košta da košta bez obzira na posljedice.
kako vec rekoh, zavrsio sam fakultet za 7 godina (trebalo mi je pola godine da progovorim njemacki, jer sam ga ucio i u osnovnoj i u srednjoj skoli).. trosio oko 6000 eura godisnje, sto me dodje na 50ak hiljada za trajanje komplet studija.. na prvom poslu koji sam dobio poslije fakulteta sam zaradio oko 28000 za godinu dana, sto znaci da sam za dvije godine manje-vise "otplatio" fakultet..fake76 wrote: Postavlja se pitanje isplatnosti studija u Beču, a po meni se isplati studirati samo tehničke fakultete, WU, informatiku i eventualno medicinu, jer ti za život treba godišnje 9 do 10 hiljada eura (koje je blizu pa nemoguće zaraditi ako misliš da ozbiljno studiraš), a uz učenje jezika od godinu dana, računaj na 8 do 9 godina studija uz sve idealne uslove. Znači za studij ti treba 90 do 100 hiljada eura, a poslije kad se zaposliš imaš platu neto 1500 do 2500 eura. Ne treba biti neki veliki matematičar da skontaš da možda za 20 do 30 godina rada uz tekuće troškove nećeš moći povratiti taj novac, ako ga ikada i povratiš (sve pod uslovom da te kao strance negdje i prime da radiš). Time neko lako bogaćenje i neka velika pljačka što tamo studiraš padaju u vodu, da ne govorim da bi ja rađe kupio stan ili dva u centru Sarajeva, da imam toliku lovu, pa ga izdao i svaki mjesec maltene pola ili gotovo osnovnu platu injženjera strpao u džep bez ikakvog rada + uvijek imaš stan.
meni ovo zvuci ko da sam sebe ubjedjujes u nesto u sto nako kad ostanes sam sa sobom i ne vjerujes bas.. vise nako, rezignirana prica nekog ko je probo, pa mu svako kriv sto nije uspio.. no ofense, ali tako zvuci..fake76 wrote: Mogu razumjeti nekoga ko je dijete političara ili velikog privatnika koji ima koji milion pa djetetu omogući studij vani, i donekle nekoga ko baš nema nikakvu alternativu u životu, al nikakvu. Al ne razumijem ljude koji imaju altrenativu u BiH ili negdje drugo, pa zbog nekog prestiža možda žrtvuju 15 godina života tipa 5 za rad, 10 za studij, žive pod stresom, jedu budjave konzerve, žive tamo, a u stvari ne žive, završe nešto, i sa 50 i kusur godina dobiju rak ili hercika ih strefi jer su čitav život živjeli kao psi u stresu, strahu od viza, ispita, posla, i nikad nisu zdravo i normalno živjeli. Hebo taj život - to ne vrijedi ništa.
studij npr. medicine u Becu je sigurno laksi nego studij medicine u npr. Tuzli.. iz prostog razloga sto te niko u startu ne mrzi, ne simpatise ili ne znam sta ne, pa te zbog tog obara na ispitima.. vrijedis koliko si voljan uciti.. s dosta profesora uspostavis odlican odnos, jer vide u tebi nekog ko se trudi, a ne nekog tamo "seljacica" iz neke zabiti, a on carsijaner iz npr. mostara, pa te obara samo zato sto mu se ne svidja tvoj naglasak.. i sl..fake76 wrote: Uz svu ovu priču nisam dotakao činjenicu da je studij u Beču JAKO težak, da te naša gimnazija nedovoljno priprema za studij i da treba riknuti od rada i zalaganja što ti odmah zakida na kvaliteti života i slobodnom vremenu sve i da imaš lovu koja ti treba. Taj tempo se isplati samo za izvanserijske talente kojima je studij u Beču ulaznica u svijet velike nauke i/ili biznisa, dok je za obične smrtnike to sve jedna velika nepotrebna truba. I povrh svega je Austrija jako zatvorena zemlja za strance i za većinu je integracija samo pusti san (čitaj: Austrijanci se prave da te ne vide ako nemaju neku korist od tebe - dojadi to nakon nekog vremena). Treba probati taj život Ausländer-a, pa pričati o tome. Student nije isto što i bauštelac koji radi na građevini, napije se kao stoka naveče i čitav život tamo provede sa našim ljudima i po našim kafanama i disko klubovima. Kao student ti si upućen na Austrijance, a oni nisu baš u prosjeku raspoloženi za kontakt s tobom ako im baš ekstremno ne trebaš. Pun grad ljudi, ti sam kao usred pustinje.