ZVJEZDANE STAZE - ko koga predstavlja?

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
Ateista

#101 Re: Pjesma Imagine i Zvjezdane staze = KOMUNIZAM

Post by Ateista »

chaos158 wrote:
The Bajor story arc was originally broadcast around the same time as the Bosnian and Kosovo wars, leading to comparisons at the time of the Cardassians with the Serbs and the Bajorans with the Albanians; in fact, at least some DS9 writers drew inspiration from real-world figures in the 1990s Balkan conflicts.
izvor:
http://en.wikipedia.org/wiki/Bajor#Homeworld
Nije bas ni wikipedia nek relevantan dokaz kad ga svako moze editovati. Sa druge strane, od glupih amerikanaca me nista ne bi cudilo - poredjenje je nidje veze, na balkanu se vodio vjerski rat, nikakva okupacija.
Ateista

#102 Re: ZVJEZDANE STAZE - ko koga predstavlja?

Post by Ateista »

Jazz_Junkie wrote:U prvim Star Trek serijama sa Kirkom su Klingonci predstavljali Ruse, a federacija Amere. To je bilo u doba vrhunca Hladnog rata, no kasnije su te politicke paralele izgubile znacaj, pogotovo u TNG serijalu. Ferengiji definitivno nisu predstavljali Jevreje, a isto tako sumnjam da su Kardasijanci trebali biti sinonim za nacisticku Njemacku.
Za ferengije nema sumnje da pretstavljaju jevreje, mislim da je to ocigledno, sve im se vrti oko trgovine i zarade, latinum je vjerovatno zlato i slicno.
Sto se klingonaca tice, moguce je i da su u pocetku pretstavljali ruse, ali ja i dalje mislim da oni danas najvise asociraju na muslimane sa bliskog istoka, jezik nekako asocira pravo na njihov, malo su tamniji, mislim da su prava americka vizija muslimana.
Kardasijanci me asociraju na njemacku zbog okupacije bajora sto je asocijacija na 2. svjetski rat i naciste, kao i zato sto je jednom bila prica o nekom kardasijanskom doktoru koji je vrsio neeticke eksperimente sto je ocigledna asocijacija na dr. mengela, tako da me to sve pravo asocira na naciste.

Ovo je naravno moje misljenje, tesko je tvrditi sta je neko htio da kaze. :)
Jazz_Junkie

#103 Re: ZVJEZDANE STAZE - ko koga predstavlja?

Post by Jazz_Junkie »

Ateista wrote:
Jazz_Junkie wrote:U prvim Star Trek serijama sa Kirkom su Klingonci predstavljali Ruse, a federacija Amere. To je bilo u doba vrhunca Hladnog rata, no kasnije su te politicke paralele izgubile znacaj, pogotovo u TNG serijalu. Ferengiji definitivno nisu predstavljali Jevreje, a isto tako sumnjam da su Kardasijanci trebali biti sinonim za nacisticku Njemacku.
Za ferengije nema sumnje da pretstavljaju jevreje, mislim da je to ocigledno, sve im se vrti oko trgovine i zarade, latinum je vjerovatno zlato i slicno.
Sto se klingonaca tice, moguce je i da su u pocetku pretstavljali ruse, ali ja i dalje mislim da oni danas najvise asociraju na muslimane sa bliskog istoka, jezik nekako asocira pravo na njihov, malo su tamniji, mislim da su prava americka vizija muslimana.
Kardasijanci me asociraju na njemacku zbog okupacije bajora sto je asocijacija na 2. svjetski rat i naciste, kao i zato sto je jednom bila prica o nekom kardasijanskom doktoru koji je vrsio neeticke eksperimente sto je ocigledna asocijacija na dr. mengela, tako da me to sve pravo asocira na naciste.

Ja sam Klingonce spominjao u kontekstu prve Star Trek serije sa Kirkom i Spockom. One su snimane krajem 50ih/pocetkom 60ih kada je je Hladni rat bio na vrhuncu i Klingonci, mada naravno ne lice na njih, su predstavljali Ruse posto su Klingonci u prvim ST serijama bili glavni protivnik Federacije. U kasnijim serijama sa Picardom su Romulanci bili glavni neprijatelj (ako izuzmemo Borg), a prva TNG serija je snimljena 1987. godine, znaci kada je Sovjetski savez jos postojao.
Ferengiji jednostavno predstavljaju kapitaliste. Ako su Ferengiji Jevreji, onda su i Arapi, jer ja nisam nikada vidio Arapa na gradilistu ili da cisti zgrade nego samo u kojekakvim prodavnicama. No, to nije dovoljno za etiketiranje jednog naroda.
Chmoljo
Administrativni siledžija u penziji

#104 Re: Pjesma Imagine i Zvjezdane staze = KOMUNIZAM

Post by Chmoljo »

Ateista wrote:
chaos158 wrote:
The Bajor story arc was originally broadcast around the same time as the Bosnian and Kosovo wars, leading to comparisons at the time of the Cardassians with the Serbs and the Bajorans with the Albanians; in fact, at least some DS9 writers drew inspiration from real-world figures in the 1990s Balkan conflicts.
izvor:
http://en.wikipedia.org/wiki/Bajor#Homeworld
Nije bas ni wikipedia nek relevantan dokaz kad ga svako moze editovati. Sa druge strane, od glupih amerikanaca me nista ne bi cudilo - poredjenje je nidje veze, na balkanu se vodio vjerski rat, nikakva okupacija.
nije vjerski nego etnički ;-)
behavac

#105 Re: Pjesma Imagine i Zvjezdane staze = KOMUNIZAM

Post by behavac »

Ateista wrote:Sinoc sam gledao DS9.

-Sisko se vratio na zemlju zbog napada Dominija.

1. Razgovarao je sa pretsjednikom ZEMLJE, sto znaci da NEMA DRZAVA, cijela zemlja je ujedinjena, nema podjela i slicno - jedan od osnovnih elemenata komunizma.

2. Siskov otac ima restoran. Prvo sam pomislio da mi je pao u vodu jedan argument jer neko posjeduje restoran, ali nastavak mi je potvrdio da sam apsolutno bio u pravu:
-Od mnogobrojnih gostiju, apsolutno niko nije ni na koji nacin platio za usluge u restoranu, niti je iko pomenuo novac u bilo kojem obliku, cak ni na zemlji - jasno se daje do znanja da novac ne postoji.
-Nacin na koji Siskov otac radi svoj posao je jako zanimljiv, toliko voli taj posao, uziva praveci hranu, jako se posvetio tome, jako mu je bitno da gosti budu zadovoljni i da im se to svidi, svoj zivot je posvetio tome - A NEMA NISTA OD TOGA, NIKO MU NE PLACA ZA TO STO RADI.
Mislim da je ovo najjasniji prikaz rada u komunizmu gdje nisu pare te koje su motiv za rad, vec unutrasnji motivi, da ljudi rade ono sto vole i budu zadovoljni samim tim sto to rade cak i ako ne dobijaju nikakvu naknadu za svoj trud. Mislim da je to vrlo ocigledno prikazano radom njegovog oca.
-Jos jedna stvar vezana za restoran, Siskovog oca su ubjedjivali da se lijeci i cuva "inace ce restoran morati traziti novog vlasnika". Znaci, jasno su pokazali da to nije svojina kakvu danas znamo, da ako on umre da vlasnici postaju naslijednici. To pokazuje da on i nije u tom smislu vlasnik, vec da on to vodi i da ako on umre RESTORAN CE MORATI TRAZITI NOVOG VLASNIKA, a ne naslijednik ce morati traziti novog radnika. Vrlo ocigedno da nema prave svojine.

Ima li jos uvijek neko da misli kako to sve ne lici na komunizam?
Ne samo da lici, nego jos imam utisak skoro da je neko podjonio Marksa i "taj strasni mracni komunizam"...
U pravi si za skoro sve sto si rekao i potpuno se slazem...
Ranije sam pratio sve serijale Zvjezdanih staza(Star Trek - ST) tako da mogu reci da sam upucen u tematiku.

Mozamo reci da je komunizam neko idealno drustvo a propao je jer ljudi nisu idealni...
A u Zvjezdanim stazama radnja se desava u 24 vijeku i nakon 3. svjetskog rata u 21. vijeku ljudska svijest je evoluirala i dovela do stvaranje prakticno savrsenog drustva.
U tom drustvu novac ne postoji, ne samo na brodovima nego ni na Zemlji i to je receno u vise serija...kako novac od kraja 21 vijeka uopste ne postoji.
A razlog sto novac ne postoji je jer im i nije potreban.
Jednostavno tehnologija je toliko napredovala (replikator, teleporter, hologrami, roboti, lijekovi) da nema gladi, rata, bolesti.
Tako da covjek moze citav zivot provesti samo da jede i lezi.
Medjutim to ljudima vise nije dovoljno i oni zele raditi ono sto ih zanima...tako su se neki posvetili rastoranu...drugi nauci, treci medicini, istrazivanju...i dalje...

Sto se tice ostalih zajednica u svemiru...ne moze se reci da one predstavljaju druge danasnje ili bivse nacije iako negdje postoji odredjena slicnost ali ipak nedovoljna.
Te druge zajednice predstavljaju zapravo razlicite aspekte ljudske licnost koje danas postoje, u cijelom svijetu nevezeno za 1 drzavu ili naciju....i to uglavnom negativne.
Zato ni Federacija nije Amerika, iako postoje slicnoti a i americka je produkcija serije, vec je Federacija simbol jedinstva, sloge, harmonije i savrsenstva...raja na Zemlji...
Klingonci su simol ratnistva i imaju borbeni karater, ponos, junacka smrt u borbi itd...
Vulkanci su simbol smirenosti, logike, razuma...
Romulanci predstavljaju zlobnost
Bejdzoranci su simbol religije a Kardasijanci totalitariza dok Ferengiji predstavljaju pohlepu.
Borg je malo specifican ali predstavlja apslotunu jednakost koja je negativna jer unistava slobodu pojedinca i prisiljava ga na kolektivnu svijest.
Oni su bili najveci neprijatelj Federacije(apsolutno zlo)...i na kraju ih je Janeway u potpunosti unistila
Dominij je sto bi neko rekao Antifederacija ...klasicni okupatori...ali su na kraju metamorfi prestali biti losi(zahvaljujuci Odu) i dominij vise nije bio okupator.

Sto se tice trgovine Federacija trguje sa drugim zajednicama i to robom il znanjem(tehnoologijama) ali ne postoji trgovina unutar Federacije...
Tj svi imaju sve i pristup skoro svemu.

Takodje ne postoji privatna svojina kako je mi gledamo. Ljudi imaju nesto svoje ali recimo restoran Siskovog oca nece ostati Sisku vec nekom ko bude zelio da vodi restoran.

Sto se tice religije...ona je na Zemlji uglavnom prevazidjena.
Jednostastavno ljudi vise ne idu u crkve, dzamije, ne mole se jednom niti vise bogova...
Strucno receno doslo je do otudjenja od religije jer su ljudi shvatili da je ona besmislena.
Evo malo socioloskog stanovista za otudjenje od religije.

Mi prirodom vladamo tako sto joj se pokoravamo. Njeni zakoni su iskonski i ne mogu biti rezultat naseg djelovanja.
U okviru svog zivota covjek se moze zanositi religijom pa i vjecnim postojanjem na taj nacin, ali to je patoloski odnos prema postojanju jer tako covjek zavarava sam sebe. Prirodan odnos prema bitku se sastoji u shvatanju da covjek nije vjecan i zato covjek ni ne moze htjeti vjecnost.
'Kad bi logika imala snagu prirodnih zakona onda bi svi mislili logicno. Ali to nije slucaj pa se i fenomem otudjenja mora rjesavati postepeno afirmisanjem logosa u svijetu i zivotu. Zahtjev da se napuste iluzije o svom stanju jeste zahtjev da se napusti stanje kojem su iluzije potrebne.'

Tako danas sama sociologija predvidja nestanak religije u buducnosti i to je ono sto je iskorisceno u ST-u.
A posto je neko spomenuo Q-a. On je samo pripanik jedne vrste koji su na tom nivou da za ljude izgledaju kao bogovi jer su svemocni.
Oni su vjecni i kontrolisu svemir ali ipak rade po nekim zakonima i pravilima a ne bas kako im se cefne...I sam Q je jednom bio kaznjen zbog samovolje od strane Kontituma(Q udruzenje) i tad je bio covjek jedno vrijeme(to mu bila kazna)...
Takodje pored Q-a bilo je jos vrsta koje su kao svemocne..u jednoj seriji se upravo desavale evolucija neke vrste iz fizickom oblika(slicni ljudima) u enegteski oblik(slicno Q-u)...a i neka vrsta u centru galaksije su bili enegretska bica, prilicno 'mocna'...
U svakom slucaju niko od njih nije neki bog koje je stvorio svemrir i sve ostale niti se njima treba bilo ko moliti.
A sam Q jeste rekao se oni zanimaju za ljude jer Q se ne mijenja a ljudi evoluiraju i napreduju pa ti mozda jednog dana mogli evluirati i u energetska bica kao sto se desilo sa nekom drugom vrstom.
To je ovako predstavljeno u seriji.

Takodje prijedolog administratoru da ovo i temu 'ZVJEZDANE STAZE - ko koga predstavlja?' spoji u jednu.

Eto toliko...
Last edited by behavac on 14/02/2009 16:26, edited 1 time in total.
Ateista

#106 Re: ZVJEZDANE STAZE - ko koga predstavlja?

Post by Ateista »

zagazaga wrote:ja to ne gledam, kao ni svjetska i evropska sportska takmičenja........nema naših :-? :bih:
Ima i nasih - Pakledi! :lol: Pojavljivali su se u Voyageru cini mi se.
Ako je neko gledao epizodu sa njima shvatice sta hocu da kazem... :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
Ateista

#107 Re: ZVJEZDANE STAZE - ko koga predstavlja?

Post by Ateista »

Jazz_Junkie wrote:
Ateista wrote:

Ja sam Klingonce spominjao u kontekstu prve Star Trek serije sa Kirkom i Spockom. One su snimane krajem 50ih/pocetkom 60ih kada je je Hladni rat bio na vrhuncu i Klingonci, mada naravno ne lice na njih, su predstavljali Ruse posto su Klingonci u prvim ST serijama bili glavni protivnik Federacije. U kasnijim serijama sa Picardom su Romulanci bili glavni neprijatelj (ako izuzmemo Borg), a prva TNG serija je snimljena 1987. godine, znaci kada je Sovjetski savez jos postojao.
Ferengiji jednostavno predstavljaju kapitaliste. Ako su Ferengiji Jevreji, onda su i Arapi, jer ja nisam nikada vidio Arapa na gradilistu ili da cisti zgrade nego samo u kojekakvim prodavnicama. No, to nije dovoljno za etiketiranje jednog naroda.
To je tacno, tad su najvjerovatnije predstavljali ruse, zbog hladnog rata.
U TNG, su u savezu sa klingoncima, sto me podsjeca na saradnju sa zemljama bliskog istoka zbog nafte. I ne samo to, jezik, kultura, sve nekako podsjeca na to da u TNG predstavljaju bliski istok.

Sto se tice "etiketiranja", protiv sam predrasuda, osim sto nekad vise nisu predrasude vec statistika.
Sto se jevreja tice, cinjenica je da se to odnosi na jos mnoge, pa cak i za same amerikance, ali postoje neke globalne predrasude tako da je skoro svima prva asocijacija kad se pomenu ferengiji - jevreji.

Da ne bude zabune, nije mi cilj da vrijedjam ni jevreje niti bilo koga drugog, cak ovo nisu moja misljenja vec moja pretpostavka sta su ONI MISLILI i koje su njihove predrasude. Licno, ne znam da sam upoznao bilo kojeg jevreja, pa ne zelim davati komentar o njima kad ne znam iz licnog iskustva, znam samo sta je jedno globalno misljenje o njima (koje uzimam sa rezervom kao i sve) i o njemu i govorim, na koga su oni mislili.
Sto se muslimana tice, osim slicnog jezika i boje, ne poredim ih JA sa klingoncima, vec mislim da ih jedan tipicni glupi amerikanac najlakse poredi sa njima, cisto da ne bude zabune.

Sto se pojedinaca tice, naravno svako ima svoju viziju, tako sto ako neki nacionalista mrzi neki narod, poredice ga sa onom vrstom koja je negativna, i to je individualno.
♥ Julianna ♥

#108 Re: ZVJEZDANE STAZE - ko koga predstavlja?

Post by ♥ Julianna ♥ »

Ko je onda Dr. Spock? :roll:
Jazz_Junkie

#109 Re: ZVJEZDANE STAZE - ko koga predstavlja?

Post by Jazz_Junkie »

@Ateista:

Jesu li Ferengiji uopce postojali u prvobitnom Star Trek serijalu? Pitam zato sto od TNG nije bilo vise nekih povijesnih predrasuda i identificiranja specija iz ST univerzuma sa narodima nase planete. Gene Roddenberry je bio humanist, tako da to sigurno ne bi dozvolio. Ja se slazem s tobom da npr. Kardasijanci imaju nekih slicnosti sa SS-ovcima kao npr. u onoj epizodi gdje muce Picarda, ali sumnjam da je to bila namjerna asocijacija.
Na ostalo ti nemam sto dodati, jer nisam ni pomislio da imas neke predrasude ili da nekoga mrzis. :)
Ateista

#110 Re: Pjesma Imagine i Zvjezdane staze = KOMUNIZAM

Post by Ateista »

behavac wrote:
Ateista wrote:Sinoc sam gledao DS9.

-Sisko se vratio na zemlju zbog napada Dominija.

1. Razgovarao je sa pretsjednikom ZEMLJE, sto znaci da NEMA DRZAVA, cijela zemlja je ujedinjena, nema podjela i slicno - jedan od osnovnih elemenata komunizma.

2. Siskov otac ima restoran. Prvo sam pomislio da mi je pao u vodu jedan argument jer neko posjeduje restoran, ali nastavak mi je potvrdio da sam apsolutno bio u pravu:
-Od mnogobrojnih gostiju, apsolutno niko nije ni na koji nacin platio za usluge u restoranu, niti je iko pomenuo novac u bilo kojem obliku, cak ni na zemlji - jasno se daje do znanja da novac ne postoji.
-Nacin na koji Siskov otac radi svoj posao je jako zanimljiv, toliko voli taj posao, uziva praveci hranu, jako se posvetio tome, jako mu je bitno da gosti budu zadovoljni i da im se to svidi, svoj zivot je posvetio tome - A NEMA NISTA OD TOGA, NIKO MU NE PLACA ZA TO STO RADI.
Mislim da je ovo najjasniji prikaz rada u komunizmu gdje nisu pare te koje su motiv za rad, vec unutrasnji motivi, da ljudi rade ono sto vole i budu zadovoljni samim tim sto to rade cak i ako ne dobijaju nikakvu naknadu za svoj trud. Mislim da je to vrlo ocigledno prikazano radom njegovog oca.
-Jos jedna stvar vezana za restoran, Siskovog oca su ubjedjivali da se lijeci i cuva "inace ce restoran morati traziti novog vlasnika". Znaci, jasno su pokazali da to nije svojina kakvu danas znamo, da ako on umre da vlasnici postaju naslijednici. To pokazuje da on i nije u tom smislu vlasnik, vec da on to vodi i da ako on umre RESTORAN CE MORATI TRAZITI NOVOG VLASNIKA, a ne naslijednik ce morati traziti novog radnika. Vrlo ocigedno da nema prave svojine.

Ima li jos uvijek neko da misli kako to sve ne lici na komunizam?
Ne samo da lici, nego jos imam utisak skoro da je neko podjonio Marksa i "taj strasni mracni komunizam"...
U pravi si za skoro sve sto si rekao i potpuno se slazem...
Ranije sam pratio sve serijale Zvjezdanih staza(Star Track - ST) tako da mogu reci da sam upucen u tematiku.

Mozamo reci da je komunizam neko idealno drustvo a propao je jer ljudi nisu idealni...
A u Zvjezdanim stazama radnja se desava u 24 vijeku i nakon 3. svjetskog rata u 21. vijeku ljudska svijest je evoluirala i dovela do stvaranje prakticno savrsenog drustva.
U tom drustvu novac ne postoji, ne samo na brodovima nego ni na Zemlji i to je receno u vise serija...kako novac od kraja 21 vijeka uopste ne postoji.
A razlog sto novac ne postoji je jer im i nije potreban.
Jednostavno tehnologija je toliko napredovala (replikator, teleporter, hologrami, roboti, lijekovi) da nema gladi, rata, bolesti.
Tako da covjek moze citav zivot provesti samo da jede i lezi.
Medjutim to ljudima vise nije dovoljno i oni zele raditi ono sto ih zanima...tako su se neki posvetili rastoranu...drugi nauci, treci medicini, istrazivanju...i dalje...

Sto se tice ostalih zajednica u svemiru...ne moze se reci da one predstavljaju druge danasnje ili bivse nacije iako negdje postoji odredjena slicnost ali ipak nedovoljna.
Te druge zajednice predstavljaju zapravo razlicite aspekte ljudske licnost koje danas postoje, u cijelom svijetu nevezeno za 1 drzavu ili naciju....i to uglavnom negativne.
Zato ni Federacija nije Amerika, iako postoje slicnoti a i americka je produkcija serije, vec je Federacija simbol jedinstva, sloge, harmonije i savrsenstva...raja na Zemlji...
Klingonci su simol ratnistva i imaju borbeni karater, ponos, junacka smrt u borbi itd...
Bejdzoranci su simbol religije a Kardasijanci totalitariza dok Ferengiji predstavljaju pohlepu.
Borg je malo specifican ali predstavlja apslotunu jednakost koja je negativna jer unistava slobodu pojedinca i prisiljava ga na kolektivnu svijest.
Oni su bili najveci neprijatelj Federacije(apsolutno zlo)...i na kraju ih je Janeway u potpunosti unistila
Dominij je sto bi neko rekao Antifederacija ...klasicni okupatori...ali su na kraju metamorfi prestali biti losi(zahvaljujuci Odu) i dominij vise nije bio okupator.

Sto se tice trgovine Federacija trguje sa drugim zajednicama i to robom il znanjem(tehnoologijama) ali ne postoji trgovina unutar Federacije...
Tj svi imaju sve i pristup skoro svemu.

Takodje ne postoji privatna svojina kako je mi gledamo. Ljudi imaju nesto svoje ali recimo restoran Siskovog oca nece ostati Sisku vec nekom ko bude zelio da vodi restoran.

Sto se tice religije...ona je na Zemlji uglavnom prevazidjena.
Jednostastavno ljudi vise ne idu u crkve, dzamije, ne mole se jednom niti vise bogova...
Strucno receno doslo je do otudjenja od religije jer su ljudi shvatili da je ona besmislena.
Evo malo socioloskog stanovista za otudjenje od religije.

Mi prirodom vladamo tako sto joj se pokoravamo. Njeni zakoni su iskonski i ne mogu biti rezultat naseg djelovanja.
U okviru svog zivota covjek se moze zanositi religijom pa i vjecnim postojanjem na taj nacin, ali to je patoloski odnos prema postojanju jer tako covjek zavarava sam sebe. Prirodan odnos prema bitku se sastoji u shvatanju da covjek nije vjecan i zato covjek ni ne moze htjeti vjecnost.
'Kad bi logika imala snagu prirodnih zakona onda bi svi mislili logicno. Ali to nije slucaj pa se i fenomem otudjenja mora rjesavati postepeno afirmisanjem logosa u svijetu i zivotu. Zahtjev da se napuste iluzije o svom stanju jeste zahtjev da se napusti stanje kojem su iluzije potrebne.'

Tako danas sama sociologija predvidja nestanak religije u buducnosti i to je ono sto je iskorisceno u ST-u.
A posto je neko spomenuo Q-a. On je samo pripanik jedne vrste koji su na tom nivou da za ljude izgledaju kao bogovi jer su svemocni.
Oni su vjecni i kontrolisu svemir ali ipak rade po nekim zakonima i pravilima a ne bas kako im se cefne...I sam Q je jednom bio kaznjen zbog samovolje od strane Kontituma(Q udruzenje) i tad je bio covjek jedno vrijeme(to mu bila kazna)...
Takodje pored Q-a bilo je jos vrsta koje su kao svemocne..u jednoj seriji se upravo desavale evolucija neke vrste iz fizickom oblika(slicni ljudima) u enegteski oblik(slicno Q-u)...a i neka vrsta u centru galaksije su bili enegretska bica, prilicno 'mocna'...
U svakom slucaju niko od njih nije neki bog koje je stvorio svemrir i sve ostale niti se njima treba bilo ko moliti.
A sam Q jeste rekao se oni zanimaju za ljude jer Q se ne mijenja a ljudi evoluiraju i napreduju pa ti mozda jednog dana mogli evluirati i u energetska bica kao sto se desilo sa nekom drugom vrstom.
To je ovako predstavljeno u seriji.

Takodje prijedolog administratoru da ovo i temu 'ZVJEZDANE STAZE - ko koga predstavlja?' spoji u jednu.

Eto toliko...
Svidja mi se tvoj nacin razmisljanja, pogotovo to da vrste u ST predstavljaju negativne ljudske osobine, jako zanimljivo poredjenje. :thumbup:

Sa druge strane, kad vec ulazimo u to, Zvjezdane Staze su me uvijek zbunjivale i jos uvijek mi je tesko definisati sta stvarno hoce da kazu (mozda je problem sto su se mijenjali oni koji pisu epizode). Naime, koliko god da stoji sve to sto si ti napisao, sto bi mi se i svidjelo ako je to stvarno poruka koju su htjeli poslati, sa druge strane nekad ima elemenata americke pa cak i religijske propagande, bila je jednom i homoseksualna i slicno, pa nekad imam utisak da neko pokusava da propagira nesto drugo a u stvari nije svjestan da prikazuje ono sto skoro svi amerikanci zbog vlastitog neznanja mrze - komunizam, i to kao nesto pozitivno. Tih elemenata je naravno manje i rijetki su, ali me malo zbunjuju.

Posto mi je serija jako draga, nadam se da grijesim sto se ovog drugog tice i da si ti u pravu, posto mi se svidja ta poruka i nacin razmisljanja.
Sa druge strane, mozda nije ni bitno, bitno je da mi izvucemo iz toga nesto pozitivno.

Sto se tice spajanja tema, mislim da ne valja puno "tema" na jednoj temi. Ja sam otvarao neke teme sa vrlo jasnim pitanjima i opet se puno skretalo, a kad se o vise stvari raspravlja, uvijek se ignorisu one za koje ljudi nemaju odgovor. Zato je, po mom misljenju, bolje otvarati teme sa kracim i jasnim pitanjima/temama, da bi se izbjeglo preveliko sirenje i ignorisanje.
Primjecujem da si vrlo jasno iznio svoja misljenja o SVIM mojim tezama, bez "komande IGNORE". Da su svi takvi, onda bi kompleksne teme mogle uspjeti, ali nisu svi takvi i mislim da to ne bi uspjelo, i ovako se tesko borim da odrzim svoje teme da se ne odluta.

Pozdrav! :thumbup:
Ateista

#111 Re: Pjesma Imagine i Zvjezdane staze = KOMUNIZAM

Post by Ateista »

Chmoljo wrote: nije vjerski nego etnički ;-)
Ne bih se slozio, ali to je sad skroz of topic.
Ukratko, mislim da smo mi svi isti narod i da bismo svi rtebali biti Bosanci, a ne bosnjaci, srbi, hrvati (cuj u bosni hrvati i srbi, nidje veze), samo se razlikujemo po religiji. Tako bi bilo Bosanci-muslimani, Bosanci-katolici, Bosanci-pravoslavci i Bosanci-ateisti (agnostici), to je neka moja logicna podjela.

I ovo pisem nakon posta u kojem objasnjavam kako drugi skrecu sa teme... Samo ne mogu da ne odgovorim... :lol: :thumbup:
lord-executioner

#112 Re: ZVJEZDANE STAZE - ko koga predstavlja?

Post by lord-executioner »

Julianna wrote:Ko je onda Dr. Spock? :roll:
Dr. Spock je americki pedijatar koji je napisao zestoko prodavanu knjigu o odgoju djece :)

Ja bih te korelacije uspostavio drukcije u odnosu na svaki serijal, pa bi bilo

ST:ENTERPRISE

Zemlja - Amerika
Vulkanci - Ujedinjene Nacije
Sulibani - teroristi kojima iz sjene pomazu protivnici americke imperijalisticke politike
Xindi - El Kaida
napad na Zemlju - 11.09.2001.
potraga za Xindijima - invazija na Irak i Afganistan

ST:TOS

Ovdje bih ostavio Federacija = USA, Klingonci = SSSR, a Romulance bih povezao sa jos uvijek nedovoljno afirmisanom i usmjerenom spoljnom politikom arapskih zemalja ( u ono vrijeme )

ST: TNG

Federacija = svijet opcenito, relativna stabilnost krajem osamdesetih i pocetkom devedesetih, uzleti demokratije ( Klinton, rusenje Berlinskog zida, itd. ), Ferengiji = Rusi u tranziciji, Kardasijanci = Srbija, invazija Bejzora = agresija na BiH ( bas tokom rata u BiH su te epizode i snimljene, implikacija je ocita ). Klingonci bi mogli predstavljati Bliski istok, ili mozda Daleki istok ( saradnja sa Japancima i Kinezima bez obzira na ratove/sukobe u proslosti, itd itd. )

ST: DS9 - Federacija je opet medjunarodna zajednica sa naglaskom na USA kao "svjetskim policajcem" koji stoji kao garant mira u regionu, Kardasijanci predstavljaju sve okupacione snage koje su vrsile ratne zlocine ( nacisti, ratni zlocinci u BiH i Ruandi, itd. ), Bajor opet predstavlja njihove antagonizme ( Poljska, BiH, itd. ), Dominij predstavlja sile poput Rusije i Italije koje su, posredno ili implicitno podupirale okupacione snage ili agresore

ST: VOYAGER - Ovdje nemam pojma. Mozda predstavlja americke vojnike u bespucima ratnim podrucja tranzicijskih drzava ( Kazonci mi opasno sugeriraju balkanske neoprance i azijske divljake ), uz prijetnju organizovanog protivnika ( Borg = teroristicke skupine koje uvijek prijete iz tame i cine lanac kojeg je tesko razbiti )

Eto, tako nekako :) Naravno, ovo je sve vrlo povrsan pregled, i to sa aspekta znacajnijih segmenata radnji serija, i ne mora uopce odgovarati stvarnosti...cak mi je i nevjerovatno da bi scenaristi pazili na to da vrste o kojima pisu odrazavaju stvarno stanje u svijetu, vjerovatnije mi je da su predstavljali neke sire primjenjive, opcenite situacije, koje se ne odnose na konkretne dogadjaje, drzave ili licnosti.
Chmoljo
Administrativni siledžija u penziji

#113 Re: Pjesma Imagine i Zvjezdane staze = KOMUNIZAM

Post by Chmoljo »

Ateista wrote:
Chmoljo wrote: nije vjerski nego etnički ;-)
Ne bih se slozio, ali to je sad skroz of topic.
Ukratko, mislim da smo mi svi isti narod i da bismo svi rtebali biti Bosanci, a ne bosnjaci, srbi, hrvati (cuj u bosni hrvati i srbi, nidje veze), samo se razlikujemo po religiji. Tako bi bilo Bosanci-muslimani, Bosanci-katolici, Bosanci-pravoslavci i Bosanci-ateisti (agnostici), to je neka moja logicna podjela.

I ovo pisem nakon posta u kojem objasnjavam kako drugi skrecu sa teme... Samo ne mogu da ne odgovorim... :lol: :thumbup:
:D daaa samo što se kod nas spojilo nacionalno i vjersko... definitivno za druge teme (i to prožvakane trilion puta :D ) ;-) :thumbup:
behavac

#114 Re: ZVJEZDANE STAZE - ko koga predstavlja?

Post by behavac »

Evo i ovdje posto je tema ko koga predstavlja...'

PS ovo nije samo moje misljenje vec sam negdje procitao da je tako Gene Roddenberry zelio da predstavi osobine ljudi...
U svakom slucaju ja sam se sa ovim slozio i stojim iza toga posto sam gledao vecinu serija...
Ateista

#115 Re: ZVJEZDANE STAZE - ko koga predstavlja?

Post by Ateista »

behavac wrote:Evo i ovdje posto je tema ko koga predstavlja...'

PS ovo nije samo moje misljenje vec sam negdje procitao da je tako Gene Roddenberry zelio da predstavi osobine ljudi...
U svakom slucaju ja sam se sa ovim slozio i stojim iza toga posto sam gledao vecinu serija...
Stvarno mi je drago da je tako i slazem se.
mala_ba

#116 Re: ZVJEZDANE STAZE - ko koga predstavlja?

Post by mala_ba »

Klingonci - Arapi, bliski istok ?!
Pa sad ne znam, ali...kad skontaš kad je ta serija pokrenuta, mislim na generaciju Kapetana Kirka, Klingonci su mogli biti Rusi najprije.
Čisto sumnjam da su mislili na Arape, jer u to vrijeme nisu vladao toliki strah od islama kao danas.
legendo_moja

#117 Re: ZVJEZDANE STAZE - ko koga predstavlja?

Post by legendo_moja »

Vidim rasprava ide u smjeru poređenja rasa u ST sa svjetskim nacijama ali sa osvrtom na POLITIČKI MOMENAT.

Meni je recimo interesantnija kulturološka usporedba, recimo Klingonci-feudalni Japan, ili Vulkanska filozofija - Tao/Zen budizam.
lord-executioner

#118 Re: ZVJEZDANE STAZE - ko koga predstavlja?

Post by lord-executioner »

mala_ba wrote:Klingonci - Arapi, bliski istok ?!
Pa sad ne znam, ali...kad skontaš kad je ta serija pokrenuta, mislim na generaciju Kapetana Kirka, Klingonci su mogli biti Rusi najprije.
Čisto sumnjam da su mislili na Arape, jer u to vrijeme nisu vladao toliki strah od islama kao danas.

Nije uTNG vladao strah od Klingonaca, bili su saveznici Federacije, a u TOS definitivno vrijedi Klingonci = Rusi
Epitop

#119 Re: ZVJEZDANE STAZE - ko koga predstavlja?

Post by Epitop »

Da li je ko pomislio da zvjezdane staze predstavljau samo zabavu za široke narodne mase?
x0z0y0

#120 Re: ZVJEZDANE STAZE - ko koga predstavlja?

Post by x0z0y0 »

Borg je Bush 8-)
Ateista

#121 Re: Pjesma Imagine i Zvjezdane staze = KOMUNIZAM

Post by Ateista »

Sto volim kada se pojave neki likovi na forumu koji pocnu da iznose neka svoja misljenja, a onda kad dam jos argumenata smao se usute...

Imaju li sad sta da kazu oni koji misle da Zvjezdane Staze ne predstavljaju komunizam?

A sta je sa pjesmom Imagine, to skoro niko nije ni pomenuo?
Ateista

#122 Re: ZVJEZDANE STAZE - ko koga predstavlja?

Post by Ateista »

legendo_moja wrote:Vidim rasprava ide u smjeru poređenja rasa u ST sa svjetskim nacijama ali sa osvrtom na POLITIČKI MOMENAT.

Meni je recimo interesantnija kulturološka usporedba, recimo Klingonci-feudalni Japan, ili Vulkanska filozofija - Tao/Zen budizam.
Ima slicnosti izmedju Klingonaca i Japanaca, ali nekako... ima i razlika, tesko mi to porediti.

Za Vulkance i Budizam stoji.
Ateista

#123 Re: ZVJEZDANE STAZE - ko koga predstavlja?

Post by Ateista »

Obama wrote:Mislim da je kapetan Picard predstavljao predsjednika Amerike. Kada se pojavio Bush, uklonili su Picarda i umjestno toga napravili seriju sa zenskim likom. Jednostavno, toliko glup kapetan broda nije bio moguć.
:thumbup: Ova ti je dobra!
Ateista

#124 Re: ZVJEZDANE STAZE - ko koga predstavlja?

Post by Ateista »

Epitop wrote:Da li je ko pomislio da zvjezdane staze predstavljau samo zabavu za široke narodne mase?
Naravno. Svaka serija i film su primarno zabava za sire narodne mase, ali to ne znaci da neke od njih nemaju neku poruku, da nisu nesto htjeli reci sa tim, da nisu imali neku inspiraciju i slicno.

Iako sam sam pokrenuo temu o tome ko predstavlja koji narod, dosad mi se najvise svidja obasnjenje @behavca, da to predstavlja nase osobine...
Luke Perry

#125 Re: Pjesma Imagine i Zvjezdane staze = KOMUNIZAM

Post by Luke Perry »

Godi ti to sto milioneri prave pjesme i serije po tvojoj zelji?
Post Reply