Zasto religija zabranjuje sex prije braka i kontracepciju

Rasprave o vjerskim temama.
Locked
Ateista

#101 Re: Zasto religija zabranjuje sex prije braka i kontracepciju

Post by Ateista »

Chmoljo wrote:
Ateista wrote: Religija vec ima dosta pravila i propisa koji se nikako ne mogu zastiti zakonom, vec se ide na moral ljudi, odnosno na strah od kazne nakon smrti.
Zasto je sa sexom drugacije, zasto se to mora zastiti i zakonski?

Ako se vec ocekuje da vjernik postuje religijske propise, dovoljno bi bilo napisati koje su obaveze ako zena zatrudni i onda bi pravi vjernik postovao te obaveze i ne bi bilo problema, a pri tome bi bio slobodniji, mogao vise toga da isproba, da vise uziva u zivotu, a nema problema. Ako nije pravi vjernik onda ni to sa brakom ne vrijedi jer nece postovovati ni NE PRIJE BRAKA.
ko je rekao da se SEX mora zaštiti zakonski? :? ti si rekao da brak ništa ne garantuje. ja sam ti rekao da garantuje, jer možeš ostvariti svoje pravo bez obzira na volju dužnika ;-)

osim toga, pojednostavljuješ stvari. sve je to individualno, i od slučaja do slučaja. ako je neko vjernik MOŽE se očekivati da poštuje propise, ali da li će i u stvarnosti biti tako... milion ljudi, milion ćudi.

nadam se da si me razumio. kao što neko gore napisa, ako je dvoje ljudi odgovorno i spremno preuzeti obavezu, sve se da srediti. treba biti iskren i reći: lakše je klanjati i postiti nego učiniti pravu stvar kad je teško i kad ti to ne odgovara :)

i još nešto, kažeš "ide se na moral ljudi, odnosno na kaznu poslije smrti", mislim da trebamo tačno definisati neke pojmove da ne bilo zabune. moral uopće ne mora biti uvjetovan tom "kaznom", više će biti uvjetovan reakcijom okoline tj. društva. :)
Nisam mislio da je moral uslovljen kaznom, vec da je nekima bitan moral - reakcije drugih ljudi, a neki se boje kazne.

Sto se tice zakona, evo sta si napisao:
Chmoljo wrote: eee, griješiš. garantuje. brak je ugovor. ugovor je odnos između dvije strane koje preuzimaju prava i obaveze. šta to znači?

znači da ta prava možeš braniti na sudu, dakle možeš tražiti njihovo prinudno izvršenje. :)
Malo je nelogicno, brak smatrate poztivnim zato sto ti zakonski nudi sigurnost da ce druga strana preuzeti svoje obaveze, a sa druge strane se ocekuje da ce ljudi zato sto su vjernici i zato sto postuju vjerske propsie ulaziti u brak. Znaci, konacni cilj zabrane sexa prije braka, ako sam dobro shvatio, je iduci:

Od vjernika se ocekuje da ce postovati VJERSKE propise i vjencati se prije braka, kako bi onda bio ZAKONSKI primoran da prihvati obaveze!

Znam da nisu svi vjernici isti, ne postuju svi to, ali ako je neko dovoljno vjernik da se odrekne sexa prije braka, bio bi i dovoljan vjernik da prihvati obaveze bez toga da ga zakon na to tjera, ako bi se samo to definisalo vjerskim propisima.
Onaj koji nije dovoljno vjernik za to, imace i sex prije braka pa nece biti ni zakonski primoran da preuzme obaveze.

Ne znam da li me razumijes, ali ne vidim potrebu za mijesanjem vjerskih i zakonskih propisa. Ako se ocekuje od ljudi da postuju vjerske propise to je dovoljno.
Last edited by Ateista on 10/02/2009 09:49, edited 1 time in total.
Ateista

#102 Re: Zasto religija zabranjuje sex prije braka i kontracepciju

Post by Ateista »

madner wrote:
Ateista wrote:
madner wrote:Auuu Joko Ono ti pozitivan primjer.

Moram ti rec da to implicira da ti razum, moc rasudjivanja i skepticizam nisu bas previse razvijeni. :D
Zasto, sta je problem sa njom?

Jesi li slusao pjesmu Imagine? Vizija savrsenog svijeta.

Nije njena, ali je definitivno ona imala uticaj na Lennona.
Totalno razocarenje od tebe, pljujes religije a onda ne kriticno preuzimas takve stavove.

Poglavico hipi plemena, nemas bas jednake arsine. :D
Ne bih da skrecem sa teme, ali kad si to vec pomenuo, bilo bi fino da mi odgovoris u cemu je problem sa Yoko Ono?
madner

#103 Re: Zasto religija zabranjuje sex prije braka i kontracepciju

Post by madner »

Ateista wrote: Fakat ne kontam sta hoces da kazes.
Ako znas nesto sto ja ne znam - reci, nisam ogranicen i spreman sam da promijenim stav u skladu sa informacijama i argumentima koje dobijem. U ovom slucaju, ako te dobro shvatam, izgleda da mi fali neka informacija. To sto sam najinteligentniji (a pri tome jos i skroman :-D) ne znaci da sve znam, znanje i inteligencija su dva razlicita pojma. :lol: :lol:
Bitno je da imas smisla za humor i da si spreman da se nasalis na svoj racun :thumbup:

Pa furanje na Oko ovo oko onog ti je furanje na sektaski nacin razmisljanja. To je kako bi rekao, something completely different sto bi rekao Monthy.
biolog

#104 Re: Zasto religija zabranjuje sex prije braka i kontracepciju

Post by biolog »

madner wrote:
Ako znas nesto sto ja ne znam - reci, nisam ogranicen i spreman sam da promijenim stav u skladu sa informacijama i argumentima koje dobijem. U ovom slucaju, ako te dobro shvatam, izgleda da mi fali neka informacija. To sto sam najinteligentniji (a pri tome jos i skroman :-D) ne znaci da sve znam, znanje i inteligencija su dva razlicita pojma. :lol: :lol:
Bitno je da imas smisla za humor i da si spreman da se nasalis na svoj racun :thumbup:

Pa furanje na Oko ovo oko onog ti je furanje na sektaski nacin razmisljanja. To je kako bi rekao, something completely different sto bi rekao Monthy.
Nije jednostavno bit ateista... :D
Ateista

#105 Re: Zasto religija zabranjuje sex prije braka i kontracepciju

Post by Ateista »

madner wrote:

Sta ces, i to je dio mog savrsenstva, da se mogu saliti na svoj racun... :lol: :lol: :lol: :lol:

Ne vidim zasto je njen nacin razmisljanja sektaski, ali necemo sad skretati sa teme, svakako sam mislio pokrenuti jednu temu o poenti pjesme Imagine i jos necemu... pa mozemo tamo o tome...

Pozdrav!
madner

#106 Re: Zasto religija zabranjuje sex prije braka i kontracepciju

Post by madner »

biolog wrote:
madner wrote:

Nije jednostavno bit ateista... :D
Nije jednostavno biti mentalno ogranicen u ovom dobu brzog napretka pa se opet snalazis :wink:
biolog

#107 Re: Zasto religija zabranjuje sex prije braka i kontracepciju

Post by biolog »

Ijopet se slažemo... :D
Chmoljo
Administrativni siledžija u penziji

#108 Re: Zasto religija zabranjuje sex prije braka i kontracepciju

Post by Chmoljo »

Ateista wrote:
Znam da nisu svi vjernici isti, ne postuju svi to, ali ako je neko dovoljno vjernik da se odrekne sexa prije braka, bio bi i dovoljan vjernik da prihvati obaveze bez toga da ga zakon na to tjera, ako bi se samo to definisalo vjerskim propisima.
Onaj koji nije dovoljno vjernik za to, imace i sex prije braka pa nece biti ni zakonski primoran da preuzme obaveze.

Ne znam da li me razumijes, ali ne vidim potrebu za mijesanjem vjerskih i zakonskih propisa. Ako se ocekuje od ljudi da postuju vjerske propise to je dovoljno.
kontam ja tebe. samo sam htio da raščistimo neke pojmove da ne bude zabune ;-)

ali ja tebi opet govorim. ovdje nema formula, ovdje nema konstanti. "ako nema sex prije braka, preuzeće odgovornost..." ama ne mora bolan. to ti ja govorim. to je sve individualno. nemoj ti sad od vjernika praviti krdo, kako kažeš.
zato su tu zakoni, zato je tu brak. da pruži dodatne garancije. a sve ti ovo govorim zato što si tamo negdje rekao da brak ništa ne garantuje.

nadam se da se razumijemo ovaj put. :D
Ateista

#109 Re: Zasto religija zabranjuje sex prije braka i kontracepciju

Post by Ateista »

Chmoljo wrote:
Ateista wrote:

ali ja tebi opet govorim. ovdje nema formula, ovdje nema konstanti. "ako nema sex prije braka, preuzeće odgovornost..." ama ne mora bolan. to ti ja govorim. to je sve individualno. nemoj ti sad od vjernika praviti krdo, kako kažeš.
zato su tu zakoni, zato je tu brak. da pruži dodatne garancije. a sve ti ovo govorim zato što si tamo negdje rekao da brak ništa ne garantuje.

Ne pravim krdo, ali kao sto sam rekao, ako ce se neko vjencati prije sexa jer postuje religijske propise, onda bi trebao postovati o ostale i preuzeti odgovornost. Vrlo jednostavno, onaj ko nece preuzeti odgovornost nece se ni vjencati jer nece postovati ni taj propis.

U prevodu, ako je neko stvarno pravi vjernik onda mu ne trebaju ovozemaljski propisi, a ko nije na njega se ne odnosi ni vozemaljski jer se nece ni vjencati.
biolog

#110 Re: Zasto religija zabranjuje sex prije braka i kontracepciju

Post by biolog »

Ateista wrote:
Chmoljo wrote:
Ateista wrote:

Ne pravim krdo, ali kao sto sam rekao, ako ce se neko vjencati prije sexa jer postuje religijske propise, onda bi trebao postovati o ostale i preuzeti odgovornost. Vrlo jednostavno, onaj ko nece preuzeti odgovornost nece se ni vjencati jer nece postovati ni taj propis.

U prevodu, ako je neko stvarno pravi vjernik onda mu ne trebaju ovozemaljski propisi, a ko nije na njega se ne odnosi ni vozemaljski jer se nece ni vjencati.
Svi ovozemaljski propisi koji su u skalu sa propisima Stvoritelja su dozvoljeni...npr. ukoliko se u nekoj zemlji zabrani stvaranje bračne zajednice, vjernice i vjernici ovaj ovozemaljski propis mogu komotno zaobići jer nije zdrav za zajednicu i kosi se sa Božijim zakonom...pa makar morali napustiti tu bizarnu državu. :D
zaratustra

#111 Re: Zasto religija zabranjuje sex prije braka i kontracepciju

Post by zaratustra »

@Ateisto jarane,

Svaka ti čast, tek ugledah da si otvorio i ovu temu. Nema ba brige za tebe ako si ovako reproduktivan u stvarnom životu ko sa postovima onda nema zime za ateizam. :D Šalim se.

Vidim da si i ovdje postavio vrlo zanimljiva pitanja. Lakše bi mi bilo dati odgovor kad bih znao jesi li Željko, Tvrtko, Nedeljko ili Spomenko. Al' , nema veze i bez toga ću pokušati dati svoje viđenje i eventualne odgovore na postavljena pitanja odnosno, ako dozvoliš, postaviti i neka kontra pitanja.

Ja inače preferiram otraga pa ću tako i krenuti:

1. Teško je i još više nije preporučljivo vagati nečiju vjeru odnosno njegovu predanost vjeri i poštivanju odnosno praktikovanju vjerskih propisa. Kako god da se razlikujemo u visini, debljini, ljepoti, starosti, načinu odijevanja, percepciji, ukusu i čemu još sve ne, tako se razlikujemo i po načinu i intenzitetu vjerovanja odnosno praktikovanju istog. Alkohol je zabranjen u Islamu a savremena medicina ga ne preporučuje iz već dobro poznatih razloga. Ulaziti u to šta ko radi, po meni, je bezze a još je bezveznije praviti generalizaciju. Iskren da ti budem i meni smeta, možda i više nego tebi, način na koji se proslavljaju bajrami ovih poratnih godina. Od akšama izbjegavam i izlaziti iz kuće kako ne bih došao u kakvu neugodnu situaciju. Neka radi ko šta hoće, ali neka mene niti bilo koga drugog ne dira.

2. Što se tiče konzumiranja seksa prije braka, ponavljam volio bih da znam u koju kategoriju spadaš, ponudit ću ti nekoliko scenarija kao moguće odgovore na tvoju tezu da je bolje izvršiti temeljne opite a sve u cilju najboljeg mogućeg odabira partnera ili ti budućeg bračnog druga. Pretpostavimo da ti imaš 26 a tvoje potencijalne partnerice u prosjeku 20 godina.

Scenario prvi:

Prva, druga, treća, četvrta, peta pa rikverc, recimo na treću. Hoću reći prošlo je par mjeseci ili godina i ti shvatio da je treća prava sreća. Hem dobra, hem umije, paše ti offskroz, vratiš se ti njoj, i gle čuda, i ona misli i osjeća isto. Zna da možeš dvatriput dnevno, dugo strastveno, baš onako kako ona želi. Međutim, ni ti ni ona ne vodite računa da si ti u Željko ili Tvrtko fazi. I živite vi sretno i zadovoljeno sve do kraja faze Nedeljko. Dolazi faza Spomenko. Hoće srce, hoće duša, ali Spomenko je Spomenko. Njoj 40-45 godina, kažu žene tad najstrastvenije, najpoželjnije. Prepuštam ti da dalje sam razrađuješ scenario....

Scenario drugi:

Prva, druga, treća, četvrta, peta pa rikverc, recimo na drugu. Hoću reći prošlo je par mjeseci ili godina i ti shvatio da je druga prava sreća. Hem dobra, hem umije, paše ti offskroz, vratiš se ti njoj, i gle čuda, i ona misli i osjeća isto. Zna da možeš dvatriput dnevno, dugo strastveno, baš onako kako ona želi. Međutim, ona peta, jadnica bila HIV pozitivna. Nastavak scenarija na volju...

Scenario treći:

Prva, druga, treća, četvrta, peta pa rikverc, recimo na prvu. Hoću reći prošlo je par mjeseci ili godina i ti shvatio da je prva prava sreća. Hem dobra, hem umije, paše ti offskroz, vratiš se ti njoj, a ona se udala. Ako se nikad ne oženiš, nisi se oženio. Ako se oženiš, samo ti ona udata na umu Nastavak scenarija po volji...

Scenario četvrti:

Prva, druga, treća, četvrta, peta pa rikverc, recimo na drugu. Hoću reći prošlo je par mjeseci ili godina i ti shvatio da je druga prava sreća. Hem dobra, hem umije, paše ti offskroz, vratiš se ti njoj, i gle čuda, i ona misli i osjeća isto. Zna da možeš dvatriput dnevno, dugo strastveno, baš onako kako ona želi. Međutim, nikada do tada nisi bio ili ona nije bila ljubomorna, ali za sve postoji prvi put. Nastavak scenarija na volju...

Dosta više scenarija, nismo u Hollywood-u.

Znanost kaže, na osnovu testiranja, da je najbolje upražnjavanje seksa među supružnicima. Ljubavnici, u braku ili slobodni doživljavaju nesvjesne stresove koji ih mogu koštati života. Ali ima ljudi koji vole poginuti na taj način, ko biva slatko je slatko.

Što se tiče abortusa Islam ga, u određenim slučajevima i vremenskom periodu, ne zabranjuje.
Što se tiče kontracepcije Islam je ne zabranjuje, izuzev ako žena insistira na potomstvu, odnosno uz obostranu saglasnost.
Što se tiče spolnog odnosa između supružnika ništa, ama baš ništa, nije zabranjeno osim analnog odnosa. I o tome možeš konsultovati nauku. Dakle, musliman i muslimanka u braku ne da mogu praktikovati sve Kama Sutra već, čak šta više, i Kama Prekosutra položaje ili ti poze.

Pozdrav druže! :thumbup:
biolog

#112 Re: Zasto religija zabranjuje sex prije braka i kontracepciju

Post by biolog »

zaratustra, perfektno objašnjenje za Kama Prekosutra! :-D

P.S. Avatar ti je dobar moram priznat... :D
zaratustra

#113 Re: Zasto religija zabranjuje sex prije braka i kontracepciju

Post by zaratustra »

biolog wrote:zaratustra, perfektno objašnjenje za Kama Prekosutra! :-D

P.S. Avatar ti je dobar moram priznat... :D
Zahvaljujem.
Ateista

#114 Re: Zasto religija zabranjuje sex prije braka i kontracepciju

Post by Ateista »

zaratustra wrote:@Ateisto jarane,

Svaka ti čast, tek ugledah da si otvorio i ovu temu. Nema ba brige za tebe ako si ovako reproduktivan u stvarnom životu ko sa postovima onda nema zime za ateizam. :D Šalim se.

Vidim da si i ovdje postavio vrlo zanimljiva pitanja. Lakše bi mi bilo dati odgovor kad bih znao jesi li Željko, Tvrtko, Nedeljko ili Spomenko. Al' , nema veze i bez toga ću pokušati dati svoje viđenje i eventualne odgovore na postavljena pitanja odnosno, ako dozvoliš, postaviti i neka kontra pitanja.

1. Teško je i još više nije preporučljivo vagati nečiju vjeru odnosno njegovu predanost vjeri i poštivanju odnosno praktikovanju vjerskih propisa. Kako god da se razlikujemo u visini, debljini, ljepoti, starosti, načinu odijevanja, percepciji, ukusu i čemu još sve ne, tako se razlikujemo i po načinu i intenzitetu vjerovanja odnosno praktikovanju istog. Alkohol je zabranjen u Islamu a savremena medicina ga ne preporučuje iz već dobro poznatih razloga. Ulaziti u to šta ko radi, po meni, je bezze a još je bezveznije praviti generalizaciju. Iskren da ti budem i meni smeta, možda i više nego tebi, način na koji se proslavljaju bajrami ovih poratnih godina. Od akšama izbjegavam i izlaziti iz kuće kako ne bih došao u kakvu neugodnu situaciju. Neka radi ko šta hoće, ali neka mene niti bilo koga drugog ne dira.

2. Što se tiče konzumiranja seksa prije braka, ponavljam volio bih da znam u koju kategoriju spadaš, ponudit ću ti nekoliko scenarija kao moguće odgovore na tvoju tezu da je bolje izvršiti temeljne opite a sve u cilju najboljeg mogućeg odabira partnera ili ti budućeg bračnog druga. Pretpostavimo da ti imaš 26 a tvoje potencijalne partnerice u prosjeku 20 godina.

Scenario prvi:

Prva, druga, treća, četvrta, peta pa rikverc, recimo na treću. Hoću reći prošlo je par mjeseci ili godina i ti shvatio da je treća prava sreća. Hem dobra, hem umije, paše ti offskroz, vratiš se ti njoj, i gle čuda, i ona misli i osjeća isto. Zna da možeš dvatriput dnevno, dugo strastveno, baš onako kako ona želi. Međutim, ni ti ni ona ne vodite računa da si ti u Željko ili Tvrtko fazi. I živite vi sretno i zadovoljeno sve do kraja faze Nedeljko. Dolazi faza Spomenko. Hoće srce, hoće duša, ali Spomenko je Spomenko. Njoj 40-45 godina, kažu žene tad najstrastvenije, najpoželjnije. Prepuštam ti da dalje sam razrađuješ scenario....

Scenario drugi:

Prva, druga, treća, četvrta, peta pa rikverc, recimo na drugu. Hoću reći prošlo je par mjeseci ili godina i ti shvatio da je druga prava sreća. Hem dobra, hem umije, paše ti offskroz, vratiš se ti njoj, i gle čuda, i ona misli i osjeća isto. Zna da možeš dvatriput dnevno, dugo strastveno, baš onako kako ona želi. Međutim, ona peta, jadnica bila HIV pozitivna. Nastavak scenarija na volju...

Scenario treći:

Prva, druga, treća, četvrta, peta pa rikverc, recimo na prvu. Hoću reći prošlo je par mjeseci ili godina i ti shvatio da je prva prava sreća. Hem dobra, hem umije, paše ti offskroz, vratiš se ti njoj, a ona se udala. Ako se nikad ne oženiš, nisi se oženio. Ako se oženiš, samo ti ona udata na umu Nastavak scenarija po volji...

Scenario četvrti:

Prva, druga, treća, četvrta, peta pa rikverc, recimo na drugu. Hoću reći prošlo je par mjeseci ili godina i ti shvatio da je druga prava sreća. Hem dobra, hem umije, paše ti offskroz, vratiš se ti njoj, i gle čuda, i ona misli i osjeća isto. Zna da možeš dvatriput dnevno, dugo strastveno, baš onako kako ona želi. Međutim, nikada do tada nisi bio ili ona nije bila ljubomorna, ali za sve postoji prvi put. Nastavak scenarija na volju...

Znanost kaže, na osnovu testiranja, da je najbolje upražnjavanje seksa među supružnicima. Ljubavnici, u braku ili slobodni doživljavaju nesvjesne stresove koji ih mogu koštati života. Ali ima ljudi koji vole poginuti na taj način, ko biva slatko je slatko.

Što se tiče abortusa Islam ga, u određenim slučajevima i vremenskom periodu, ne zabranjuje.
Što se tiče kontracepcije Islam je ne zabranjuje, izuzev ako žena insistira na potomstvu, odnosno uz obostranu saglasnost.
Što se tiče spolnog odnosa između supružnika ništa, ama baš ništa, nije zabranjeno osim analnog odnosa. I o tome možeš konsultovati nauku. Dakle, musliman i muslimanka u braku ne da mogu praktikovati sve Kama Sutra već, čak šta više, i Kama Prekosutra položaje ili ti poze.

Pozdrav! Hvala na odgovorima.

Kao prvo, moram ja tebi jedno pitanje: Zasto je bitno kako se zovem i gdje da me svrstas?
Po vjeroispovijesti sam Ateista (da vam i to konacno otkrijem :D) tako da sa te strane ne pripadam nigdje, svaka religija mi je jednako strana. Islam mozda malo blizi jer sam najvise u kontaktu sa muslimanima, najvise ih je Sarajevu, samo zato.
Po nacinalnosti se opredjeljujem kao BOSANAC, ne bosnjak, ne prihvatam ove nove podjele. Sve u svemu - potpuno neutralan u svakom pogledu, ne pripadam ni jednom od ova tri dominirajuca plemena ni po cemu. I dalje me zanima zasto ti je to znacajno?

Sto se tice svih ovih scenarija, to sve zavisi od osobe do sobe. Ja licno sam u JAKO dugoj vezi, a imam otpor prema braku kao vrsti ugovora.
Sto znaci da sam potpuno siguran od svih navdenih scenarija, a nisam u braku.

Sto se tice drugih ljudi koji vole da mijenjaju partnere, protiv cega nemam nista, stvar je samo njihove odgovornosti. Ako su pametni i razmisljaju s kim sta rade i koriste li zastitu, nema nikakvih problema iz tvojih scenarija. Mislim da brak jednostavno nije neophodan. Ne govorim ovo zato sto sam ja protiv braka, nemam nista protiv drugih sto se vjencavaju, njihova stvar, vec da dodjemo do, po mom misljenju, pravih razloga zasto religija neke stvari zabranjuje.

Sto se tice kontracepcije, ako ga islam ne zabranjuje onda se pitanje odnos na to zasto ga crkva zabranjuje?

Sto se tice alkohola, apsolutno se slazem za njegovo stetno dejstvo i tu me samo zanima misljenje onih koji to ne postuju, kao i ostale propise, a izjasnjavaju se kao vjernici kad im to odgovara. Vec znam misljenje ostalih, ali me zanima njihovo, a kako se ne javljaju, covjek bi rekao sve pravi vjernici na ovom forumu... :lol: :lol: :lol: :lol:
Ateista

#115 Re: Zasto religija zabranjuje sex prije braka i kontracepciju

Post by Ateista »

biolog wrote: Svi ovozemaljski propisi koji su u skalu sa propisima Stvoritelja su dozvoljeni...npr. ukoliko se u nekoj zemlji zabrani stvaranje bračne zajednice, vjernice i vjernici ovaj ovozemaljski propis mogu komotno zaobići jer nije zdrav za zajednicu i kosi se sa Božijim zakonom...pa makar morali napustiti tu bizarnu državu. :D
Pa zasto se onda vezuju za ovozemaljske zakone? Ne kazem da nisu dozvoljeni, al zar ima potrebe za njima, ako je neko pravi vjernik dovoljni su mu vjerski propisi.

Procitaj malo sta sam gore pisao, da se ne ponavljam.
Ateista

#116 Re: Zasto religija zabranjuje sex prije braka i kontracepciju

Post by Ateista »

Zaboravih ovo prokomentarisati.

Tacno je da je sex bolji sa nekim sa kim to stalno radis i koga poznajes nego sa nekim koga ne poznajes i pokupis se za jednu noc, ali to opet ne podrazumijeva samo brak, to se odnosi i na stalne veze.

Sve najbolje druze! :thumbup:
Loulou

#117 Re: Zasto religija zabranjuje sex prije braka i kontracepciju

Post by Loulou »

Ateista wrote:

Scenario prvi:

Scenario drugi:

Scenario treći:

Scenario četvrti:

Kao prvo, moram ja tebi jedno pitanje: Zasto je bitno kako se zovem i gdje da me svrstas?
Po vjeroispovijesti sam Ateista (da vam i to konacno otkrijem :D) tako da sa te strane ne pripadam nigdje, svaka religija mi je jednako strana. Islam mozda malo blizi jer sam najvise u kontaktu sa muslimanima, najvise ih je Sarajevu, samo zato.
Po nacinalnosti se opredjeljujem kao BOSANAC, ne bosnjak, ne prihvatam ove nove podjele. Sve u svemu - potpuno neutralan u svakom pogledu, ne pripadam ni jednom od ova tri dominirajuca plemena ni po cemu. I dalje me zanima zasto ti je to znacajno
Hej, mislim da si pogrešno protumačio ono - Željko, Tvrtko, Nedeljko, Spomenko... To se odnosilo na...khm... znaš :oops: ono "dole" :D To su nazivi za faze koji "dotični" :D prolazi za svog životnog vijeka...
Eto, toliko :mrgreen:
zaratustra

#118 Re: Zasto religija zabranjuje sex prije braka i kontracepciju

Post by zaratustra »

@Ateista

Očigledno da nisi imao vremena da pažljivo pročitaš moj post niti da ga u potpunosti analiziraš i shvatiš. Ne svrstavam te nigdje. Evo mala pomoć, čitaj više viceve. I nije se ime odnosilo na tebe kao individuu već na nešto drugo. Na nešto što i tebe i mene tjera da razmišljamo o prvom pitanju kojeg si postavio. :D

Ne daj se. :thumbup:
Ateista

#119 Re: Zasto religija zabranjuje sex prije braka i kontracepciju

Post by Ateista »

zaratustra wrote:@Ateista

Očigledno da nisi imao vremena da pažljivo pročitaš moj post niti da ga u potpunosti analiziraš i shvatiš. Ne svrstavam te nigdje. Evo mala pomoć, čitaj više viceve. I nije se ime odnosilo na tebe kao individuu već na nešto drugo. Na nešto što i tebe i mene tjera da razmišljamo o prvom pitanju kojeg si postavio. :D

Ne daj se. :thumbup:
Izvinjavam se! :-)

Priznajem da sam na brzinu procitao. Jos mi je i bilo cudno, nisi mi djelovao kao neko kome je to bitno. :run:
encian

#120 Re: Zasto religija zabranjuje sex prije braka i kontracepciju

Post by encian »

zamisli, ateisto, da svi postuju pravilo "nema seksa van braka". razvod je dozvoljen, ali ljudi su odgajani da budu tolerantni i da pokusaju prije nego odustanu. bio bi to sigurno bolji svijet:

1. bilo bi neuporedivo manje spolno prenosivih bolesti. znaci da bi bilo manje smrti i patnje, manje novca i vremena doktora i naucnika potroseno na njih, vise na druge bolesti npt. na rak, ciji razvitak ne zavisi toliko od nasih radnji.

2. bilo bi neuporedivo manje vanbracne djece. manje muka samohranih majki na svijetu, manje muka djece koja odrastaju bez oca i sa svime sto to podrazumijeva.

3. ostale stvari koje se ticu unutarnjeg zadovoljstva sobom, morala, i sl. necu ovdje spominjati.

ja mislim da bi to bio osjetno bolji svijet. neke stvari su u islamu zabranjene a da u Kur'anu nije napomenut pravi razlog. tako je i sa seksom prije braka. uvijek cemo nagadjati sta su pravi razlozi, ali nacitan covjek moze doci do njih.

eh sad, alkohol, seks, i ostali grijesi. ne mozes reci da ako se drzis jednog pravila, da se moras drzati i drugog, cisto radi neke dosljednosti. zivot nije dosljedan i covjek moze biti izlozen vise npr. alkoholu (sklonost alkoholu je nasljedna), a da mu ne padne na pamet da ima seks prije braka. i da, licno moje misljenje je da niko ne bi trebao imati seks dok nema spoznaju o svim mogucim posljedicama i sredstva i mogucnosti da se sa njima nosi.

i za kraj, posto vidim da izvodis univeralne zakljucke iz svojih iskustava, da ti prenesem i svoje. ja sam se sa svojim momkom zabavljala 6 godina. od toga smo godinu i po zivjeli zajedno. poneko me i pitao zasto se ne vjencamo, govorila sam da nema potrebe. zivimo zajedno, dijelimo novac, ulazemo zajedno, namjeravamo imati djecu. uostalom i zakon ce nam dodijeliti prava vjencanih parova ubrzo. sta je onda brak? samo papir. ne treba nam to. ali ne lezi vraze. odlucimo se mi vjencati mada mene niko nije mogao ubijediti da ce bilo sta biti drugacije, a ni moji prijatelji nisu vjerovali da ce biti. ali jeste. ljepse je. ne znam iskreno zasto. mozda zato sto nas i okolina i familije tretiraju neosjetno drugacije. stvarno ne znam, znam da je biti u braku ljepse od bilo koje veze.
Ateista

#121 Re: Zasto religija zabranjuje sex prije braka i kontracepciju

Post by Ateista »

encian wrote:zamisli, ateisto, da svi postuju pravilo "nema seksa van braka". razvod je dozvoljen, ali ljudi su odgajani da budu tolerantni i da pokusaju prije nego odustanu. bio bi to sigurno bolji svijet:

1. bilo bi neuporedivo manje spolno prenosivih bolesti. znaci da bi bilo manje smrti i patnje, manje novca i vremena doktora i naucnika potroseno na njih, vise na druge bolesti npt. na rak, ciji razvitak ne zavisi toliko od nasih radnji.

2. bilo bi neuporedivo manje vanbracne djece. manje muka samohranih majki na svijetu, manje muka djece koja odrastaju bez oca i sa svime sto to podrazumijeva.

3. ostale stvari koje se ticu unutarnjeg zadovoljstva sobom, morala, i sl. necu ovdje spominjati.

ja mislim da bi to bio osjetno bolji svijet. neke stvari su u islamu zabranjene a da u Kur'anu nije napomenut pravi razlog. tako je i sa seksom prije braka. uvijek cemo nagadjati sta su pravi razlozi, ali nacitan covjek moze doci do njih.

eh sad, alkohol, seks, i ostali grijesi. ne mozes reci da ako se drzis jednog pravila, da se moras drzati i drugog, cisto radi neke dosljednosti. zivot nije dosljedan i covjek moze biti izlozen vise npr. alkoholu (sklonost alkoholu je nasljedna), a da mu ne padne na pamet da ima seks prije braka. i da, licno moje misljenje je da niko ne bi trebao imati seks dok nema spoznaju o svim mogucim posljedicama i sredstva i mogucnosti da se sa njima nosi.

i za kraj, posto vidim da izvodis univeralne zakljucke iz svojih iskustava, da ti prenesem i svoje. ja sam se sa svojim momkom zabavljala 6 godina. od toga smo godinu i po zivjeli zajedno. poneko me i pitao zasto se ne vjencamo, govorila sam da nema potrebe. zivimo zajedno, dijelimo novac, ulazemo zajedno, namjeravamo imati djecu. uostalom i zakon ce nam dodijeliti prava vjencanih parova ubrzo. sta je onda brak? samo papir. ne treba nam to. ali ne lezi vraze. odlucimo se mi vjencati mada mene niko nije mogao ubijediti da ce bilo sta biti drugacije, a ni moji prijatelji nisu vjerovali da ce biti. ali jeste. ljepse je. ne znam iskreno zasto. mozda zato sto nas i okolina i familije tretiraju neosjetno drugacije. stvarno ne znam, znam da je biti u braku ljepse od bilo koje veze.
Ne bih se bas slozio.

Sto se tice prednosti koje si navela, nista od toga nije obavezno vezano za brak, on nista od toga ne garantuje, neko moze postati alkoholicar i ostaviti zenu/muza i djecu i kad je u braku, moze varati zenu i slicno. To je stvar samo sexualnog obrazovanja i kulture.
Cak i kad bi malo smanjilo te probleme, to definitvno ne bi bio bolji svijet, znaci da nema sexa prije braka, da moras cekati prvu bracnu noc, zamisli samo, ima parova koji ne mogu da se vjencaju cak i kad bi htjeli, nemaju uslova, do cega to sve moze dovesti? Mogu pozuriti da bi mogli imati sex (a ne znaju ni hoce li im partner odgovarati za sex) pa onda zivjeti u zajednici sa roditeljima jer nemaju gdje (to je samo po sebi dovoljan razlog da brak propadne), mogu se zaletiti i vjencati se i ako nisu toliko jedno za drugo, a sta fali da budu koju godinu skupa imaju sex, sta ako je neko maloljetan, sto ne znaci da ne moze biti spreman i zreo za sex (to zavisi od osobe do osobe) a roditelji mu ne daju da se vjenca... Mogucih problema je jako puno, cini mi se puno vise nego sto si ti nabrojala i po meni to definitivno ne bi bio bolji svijet.

Mislim da brak, odnosno zabrana sexa prije braka nije rjesenje tih problema, samo extremni nacin da se to malo smanji, a smatram da nosi puno vise negativnih posljedica i bespotrebno sputava ljude da ne uzivaju u zivotu.
Zar se to nije moglo ovako definisati u kur'anu:

-Obavezno koristenje zastite za vrijeme sexa, osim kada se sex upraznjava sa osobom sa kojom i kad namjeravate mati dijete, i kada ste sigurni da ta osoba nema spolno prenosivu bolest.
-Ako dodje do nezeljene trudnoce, moras preuzeti odgovornost.

Ovakva dva pravila bi rijesila sve gore navedene probleme, a smanjilo one koje sam ja nabrojao i jos povecali kvalitet zivota ljudi.

Sto se tice tvog slucaja, da ti je ljepse kad si u braku, to je opet individualno i nemam nista protiv toga da se neko vjenca ako mu je ljese iz bilo kjih razloga.
To sto se tice kako prijatelji i familija gledaju na to, mene to licno ne interesuje, ali ako je nekom bitno to je ok, ali to nije razlog da se ljudima brak namece, pogotovo sto nema veze sa sexom prije braka.

A imam jos jedno pitanje za tebe, kad si vec pomenula: "...eh sad, alkohol, seks, i ostali grijesi..."

Zasto je sam sex grijeh? Ne slazem se ni za sex prije braka, ali pogotovo za sam sex, sta je tu grijeh i zasto se smatra nemoralnim?
arzuhal

#122 Re: Zasto religija zabranjuje sex prije braka i kontracepciju

Post by arzuhal »

Ateista wrote: Zar se to nije moglo ovako definisati u kur'anu:

-Obavezno koristenje zastite za vrijeme sexa, osim kada se sex upraznjava sa osobom sa kojom i kad namjeravate mati dijete, i kada ste sigurni da ta osoba nema spolno prenosivu bolest.
-Ako dodje do nezeljene trudnoce, moras preuzeti odgovornost.
Duže vrijeme, evo, buljim u monitor, glupavo zamišljen. I onda skontam da nemaš lošu namjeru, već da se radi o prostom neznanju, odnosno neinformiranosti.
Kur'an nije skup mudrih izreka nišapurskih mudraca. Kur'an nije zakonik hidžaskih nomada. Kur'an nije objavljen na engleskom jeziku, sa mjerodavnom recenzijom, fusnotama i urednom bibliografijom. Ne očekuje se kritičko izdanje Kur'ana.
Za muslimane je Kur'an objava od Gospodara svjetova. Tako muslimani vjeruju. Drugi kako hoće, al' muslimani tako.
Prema tome, tvoje pitanje ide Vladaru svemira, a ne ljudima.
Mada, priznajem, nisam mogao a da ne zamislim ljude kako navlače kozja crijeva, umjesto rolanja kondoma, prije nekih 500 godina, recimo.
Zasto je sam sex grijeh? Ne slazem se ni za sex prije braka, ali pogotovo za sam sex, sta je tu grijeh i zasto se smatra nemoralnim?
Također neinformiranost.
Seks izvan bračnih granica se smatra bludom i zabranjen je, kao takav (i ovdje ću stati, zaista ne kanim pričati zašto je to loše..). Unutar bračne zajednice, islam itekako podstiče na seks (čak uskraćivanje seksa u braku može biti itekako grijeh-dakle, obrnuto od onog o čemu ti misliš-ili opravdan razlog za razvod braka). Seks uopće nije tabu tema u islamu, ali sve mora imati mjeru. Pitanja o seksu su se uvijek postavljala, bilo Poslaniku, alejhi-selam, bilo učenjacima iz generacija koje su slijedile. Ebu Hanifu su pitali o oralnom seksu, pa je objasnio da u tome nema ništa loše, recimo.
Chmoljo

#123 Re: Zasto religija zabranjuje sex prije braka i kontracepciju

Post by Chmoljo »

arzuhal wrote: Također neinformiranost.
Seks izvan bračnih granica se smatra bludom i zabranjen je, kao takav (i ovdje ću stati, zaista ne kanim pričati zašto je to loše..). Unutar bračne zajednice, islam itekako podstiče na seks (čak uskraćivanje seksa u braku može biti itekako grijeh-dakle, obrnuto od onog o čemu ti misliš-ili opravdan razlog za razvod braka). Seks uopće nije tabu tema u islamu, ali sve mora imati mjeru. Pitanja o seksu su se uvijek postavljala, bilo Poslaniku, alejhi-selam, bilo učenjacima iz generacija koje su slijedile. Ebu Hanifu su pitali o oralnom seksu, pa je objasnio da u tome nema ništa loše, recimo.
upravo tako. štaviše, ni masturbiranje nije grijeh ukoliko se poslije okupa i očisti. (gusul) ;-)
beautyfool

#124 Re: Zasto religija zabranjuje sex prije braka i kontracepciju

Post by beautyfool »

@ Chmoljo, @ azrulah, ali Ateist se ipak nebi slozio s vama :-) :D ...
Chmoljo

#125 Re: Zasto religija zabranjuje sex prije braka i kontracepciju

Post by Chmoljo »

beautyfool wrote:@ Chmoljo, @ azrulah, ali Ateist se ipak nebi slozio s vama :-) :D ...
šta ću mu ja kad nije kompaktan :D
Locked