Nisam mislio da je moral uslovljen kaznom, vec da je nekima bitan moral - reakcije drugih ljudi, a neki se boje kazne.Chmoljo wrote:ko je rekao da se SEX mora zaštiti zakonski?Ateista wrote: Religija vec ima dosta pravila i propisa koji se nikako ne mogu zastiti zakonom, vec se ide na moral ljudi, odnosno na strah od kazne nakon smrti.
Zasto je sa sexom drugacije, zasto se to mora zastiti i zakonski?
Ako se vec ocekuje da vjernik postuje religijske propise, dovoljno bi bilo napisati koje su obaveze ako zena zatrudni i onda bi pravi vjernik postovao te obaveze i ne bi bilo problema, a pri tome bi bio slobodniji, mogao vise toga da isproba, da vise uziva u zivotu, a nema problema. Ako nije pravi vjernik onda ni to sa brakom ne vrijedi jer nece postovovati ni NE PRIJE BRAKA.ti si rekao da brak ništa ne garantuje. ja sam ti rekao da garantuje, jer možeš ostvariti svoje pravo bez obzira na volju dužnika
![]()
osim toga, pojednostavljuješ stvari. sve je to individualno, i od slučaja do slučaja. ako je neko vjernik MOŽE se očekivati da poštuje propise, ali da li će i u stvarnosti biti tako... milion ljudi, milion ćudi.
nadam se da si me razumio. kao što neko gore napisa, ako je dvoje ljudi odgovorno i spremno preuzeti obavezu, sve se da srediti. treba biti iskren i reći: lakše je klanjati i postiti nego učiniti pravu stvar kad je teško i kad ti to ne odgovara
i još nešto, kažeš "ide se na moral ljudi, odnosno na kaznu poslije smrti", mislim da trebamo tačno definisati neke pojmove da ne bilo zabune. moral uopće ne mora biti uvjetovan tom "kaznom", više će biti uvjetovan reakcijom okoline tj. društva.
Sto se tice zakona, evo sta si napisao:
Malo je nelogicno, brak smatrate poztivnim zato sto ti zakonski nudi sigurnost da ce druga strana preuzeti svoje obaveze, a sa druge strane se ocekuje da ce ljudi zato sto su vjernici i zato sto postuju vjerske propsie ulaziti u brak. Znaci, konacni cilj zabrane sexa prije braka, ako sam dobro shvatio, je iduci:Chmoljo wrote: eee, griješiš. garantuje. brak je ugovor. ugovor je odnos između dvije strane koje preuzimaju prava i obaveze. šta to znači?
znači da ta prava možeš braniti na sudu, dakle možeš tražiti njihovo prinudno izvršenje.
Od vjernika se ocekuje da ce postovati VJERSKE propise i vjencati se prije braka, kako bi onda bio ZAKONSKI primoran da prihvati obaveze!
Znam da nisu svi vjernici isti, ne postuju svi to, ali ako je neko dovoljno vjernik da se odrekne sexa prije braka, bio bi i dovoljan vjernik da prihvati obaveze bez toga da ga zakon na to tjera, ako bi se samo to definisalo vjerskim propisima.
Onaj koji nije dovoljno vjernik za to, imace i sex prije braka pa nece biti ni zakonski primoran da preuzme obaveze.
Ne znam da li me razumijes, ali ne vidim potrebu za mijesanjem vjerskih i zakonskih propisa. Ako se ocekuje od ljudi da postuju vjerske propise to je dovoljno.