Nastanak Bosne i Bošnjana

(H)istorija/povijest Bosne i Hercegovine, regiona, itd...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Locked
Broj 1

#101 Re: Nastanak Bosne i Bošnjana

Post by Broj 1 »

Djaba konju pojasnjavati kad je zadrti vlah.
Isto tako su i Vlasi, Morlaci, Karavlasi, asimilirani u Srbe.
Van Halen wrote:
bonislav wrote:
_majevica_ wrote: ..Bogumili nisu iscezli iz Bosne.Samo su se asimilirali u danasnji narod Bosne
u svim vjerskim zajednicama.
Bogumili su vjerska skupina. Jel danas ima bogumila u Bosni. Nema. To znači da vsu davno isčezli. Čuj ovo, nisu isčezli nego su asimilirani. :lol:
čovjek je istinu rekao, nisu iščezli nego su se asimilirali u narod u Bosni. Nemaš se razloga smijat glupane!
BHCluster

#102 Re: Nastanak Bosne i Bošnjana

Post by BHCluster »

ponosni wrote:Nije mi bio poznat taj podatak, nadam se da je istinit, jerbi me to ugodno iznenadilo. Znam da je Bosna oduvijek privlačila ljude svojim bogatstvima (priroda, ljudi) i ljepotama (priroda, ljudi). Ako te zanimaju "hrvatska sveučilišta", imaš to na Wikipediji. Inače, obično su naša sveučilišta osnivali stranci ili domaći ljudi koji su se školovali u stranim zemljama, u ono doba većinom vezani uz crkvu. Tko je osnovao sveučilište u Visokom o kojem govoriš, koliko je trajalo i znaš li nekoga od poznatih ljudi koji se tamo školovao? Je li to poznato?
Ovaj univerzitet kod Visokog je osnovala Crkav Bosanska, tu se pored teologije ucilo i o medicini, kosmologiji i etici, postoje cetiri dokumenta koja to potvrduju ali nemam informacije odakle narucio sam knige od:

* Tarik Ahić, Ahmed Handžija, Munib Smajović (1998). Visoko, Guide through Visoko's economy and culture (Visoko, privredno-kulturni informator)
* Desanka Kovačević-Kojić, Sarajevo (1978). Town settlements of medieval Bosnian state

u njima imaju te informacije knjige nisu nove vec polovne pa cu da vidim i javim.

A spominje se u BOSNIA & HERZEGOVINA THE BRADT TRAVEL GUIDE od TIM CLANCY
Image
_majevica_

#103 Re: Nastanak Bosne i Bošnjana

Post by _majevica_ »

@bonislav... da te ne citiram zauzima bez veze prostor..
Muslimani su u Sandzaku kao i dijelom Srbije i C.Gore prihvatali islam od Bogumila.Imas takodje tamo stecaka na pretek...
U Albaniji Skender bega posmatraj kao Husejn Kapetan Gradascevica.I mozda prokuzis i tada u historiji Bosne Bosnjacke snage
koje se suprostavljaju Osmanlijskoj diktaturi u Bosni.Bosnjaci koji su primili islam nemora apriori znaciti da vole Osmanlije.

Mijesas puno Islam sa danasnjim Bosnjacima.Za tvoju informaciju danas Bosnjaci koji praktikuju islam u Bosni.Praktikuju
Bosanski tj.koji je vise stoljeca na prostoru Bosne.Imas Bosnjaka koji su prvo ateisti ne praktikuju nikako islam.Imas Bosnjaka
koji djelomicno il obicajno praktikuju islam samo u nekim stvarima.Cisti totalni vjerski islam u BiH ni jedan ti hodza ne praktikuje.Bosnjaci imaju u Bosni islam koji praktikuju i njega ne moze zamijeniti ni jedan drugi meseb kao ni nametanje
nekoga kako da se praktikuje.Tako ti isto meze reci i Reis il neki dr.Muftija u BiH.
Medjutim ti neznas svoje porijeklo i svoj Bosanski obicaj.Ako i imas uopste porijeklo Bosansko.Da ga imas znao bi da se
prvo voli Bosna onda komsija bez obzira na njegovo vjerovanje u Boga.Ili kojoj vjerskoj zajednici pripada.U Bosni se uvijek
gledalo da se normalno zivi i prijateljuje sa komsijom.Ti ako ne volis Bosnu i ne osjecas se kao nacionalno Bosanac onda ce
ti smetati sve i svasta..

Ako imas sta dodati o Bosnjacima i Bosni naravno pozitivno mozda ti i odgovorim. :bih:
3BBB

#104 Re: Nastanak Bosne i Bošnjana

Post by 3BBB »

Molim moderatora da banira svakog koji Bosnjake Sandzaka naziva srbima ili insinuira nesto slicno, to nisu srbi, jer da su srbi osjecali bi se valjda srbima, cuj bio nekad srbin i eto sad vise nije, nakon sto predes na Islam navodno po default-u prestajes biti srbin.LOOOOOL Ja nikad nisam cuo da kada Njemac prede na Islam prestaje biti Njemac.
Ta logika samo na retardiranom Balkanu uspjeva, podsjeca me malo na fantomske "pokatolicene srbe".
bonislav

#105 Re: Nastanak Bosne i Bošnjana

Post by bonislav »

_majevica_ wrote:@bonislav... da te ne citiram zauzima bez veze prostor..
Muslimani su u Sandzaku kao i dijelom Srbije i C.Gore prihvatali islam od Bogumila.Imas takodje tamo stecaka na pretek...
U Albaniji Skender bega posmatraj kao Husejn Kapetan Gradascevica.I mozda prokuzis i tada u historiji Bosne Bosnjacke snage
koje se suprostavljaju Osmanlijskoj diktaturi u Bosni.Bosnjaci koji su primili islam nemora apriori znaciti da vole Osmanlije.
Nema apsolutno nikakvoga razloga tvrditi da su bogubili = Bošnjani. Po tome bi i pop Bogumil bio Bošnjanin.
Stvar je jednostavna - ako je negdje iz Srbije u Bosnu naseljeno xy muslimanskih porodica - za B.Posavinu sam pročitao da su došli iz Užica i iz Valjeva - nema potrebe nijekati činjenicu da se radilo o srpskom stanovništvu koje je prešlo na islam i koje se tim konvertiranjem prestalo smatrati istovjetnim sa svojim dojučerašnjim sunarodnjacima, kaurima. Postoji bilješka gdje se šibenski pop dopisuje sa svojim bratom koji je otišao u Tursku(tj.Bosnu), uzeo islam i postao beg.
Nema sumnje da su potomci te familije u Šibeniku danas Hrvati, a da su potomci ovoga bega koji je otišao u Bosnu i uzeo islam, danas Bošnjaci.
Ne znam u čemu je problem. Nije to samo vezano za Bosnu. Također nisi se nigdje osvrnula na činjenicu da su Albanci dobrano više islamizirani od stanovništva na području BiH i da to nema nikakve veze sa bogumilima.

Code: Select all

Mijesas puno Islam sa danasnjim Bosnjacima.Za tvoju informaciju danas Bosnjaci koji praktikuju islam u Bosni.Praktikuju
Bosanski tj.koji je vise stoljeca na prostoru Bosne.Imas Bosnjaka koji su prvo ateisti ne praktikuju nikako islam.Imas Bosnjaka
koji djelomicno il obicajno praktikuju islam samo u nekim stvarima.Cisti totalni vjerski islam u BiH ni jedan ti hodza ne praktikuje.Bosnjaci imaju u Bosni islam koji praktikuju i njega ne moze zamijeniti ni jedan drugi meseb kao ni nametanje 
nekoga kako da se praktikuje.Tako ti isto meze reci i Reis il neki dr.Muftija u BiH.
Medjutim ti neznas svoje porijeklo i svoj Bosanski obicaj.Ako i imas uopste porijeklo Bosansko.Da ga imas znao bi da se
prvo voli Bosna onda komsija bez obzira na njegovo vjerovanje u Boga.Ili kojoj vjerskoj zajednici pripada.U Bosni se uvijek
gledalo da se normalno zivi i prijateljuje sa komsijom.Ti ako ne volis Bosnu i ne osjecas se kao nacionalno Bosanac onda ce 
ti smetati sve i svasta..Ako imas sta dodati o Bosnjacima i Bosni naravno pozitivno mozda ti i odgovorim. :bih:
Nema nikakve sumnje da današnja bošnjačka nacija ima svoj temelj u islamu, odnosno u vjerskoj razlici u odnosu na kršćanske komšije. Ne vidim nikakav problem oko toga, to je jednostavno tako. Da, ima Bosni katolika koji se osjećaju Bosancima, ima, ali ima i muslimana u Hrvatskoj koji se osjećaju Hrvatima.
Jellena85

#106 Re: Nastanak Bosne i Bošnjana

Post by Jellena85 »

ponosni wrote:Može se negirati postojanje bilo kojega naroda i reći mu da je izmišljen. Samo, teško je dokazati suprotno. Za to postoje fakulteti, iako i tamo ima laži, jer obrazovanje uvijek prati politika. Ukratko, traži se znanost i znanje, pa i sposobnost objektivnog razlučivanja povijesnih izvora od falsifikata, originalnih prijepisa, itd., a mi možemo samo naklapati i žestiti se na ono što su drugi pisali iz ko zna kojih razloga. Bosna je tu i to je to. Sad, kako je urediti, to je pitanje. I kako se naučiti na red i rad. Ko je živio u Švicarskoj? Je li moguće isto učiniti u BiH?

Svako ima pravo da se smatra pripadnikom kog god hoce naroda. Samim tim nije korektno govoriti da npr. bosnjacki ili crnogorski narod ne postoji. Medjutim , ono na sta niko nema pravo jeste prekrajanje istorije. U redu je ako se deo stanovnistva Crne Gore ne smatra vise Srbima vec Crnogorcima , ali nije u redu ako falsifikuje istoriju i tvrdi da se i njihovi preci nisu smatrali Srbima. Takodje smatram da niko nema prava da izmislja "nove" jezike od vec postojecih. Ako pricam srpsko-hrvatskim jezikom , nemam prava da ga nazivam kako se meni svidi.
bonislav

#107 Re: Nastanak Bosne i Bošnjana

Post by bonislav »

3BBB wrote:Molim moderatora da banira svakog koji Bosnjake Sandzaka naziva srbima ili insinuira nesto slicno, to nisu srbi, jer da su srbi osjecali bi se valjda srbima, cuj bio nekad srbin i eto sad vise nije, nakon sto predes na Islam navodno po default-u prestajes biti srbin.LOOOOOL Ja nikad nisam cuo da kada Njemac prede na Islam prestaje biti Njemac.
Ta logika samo na retardiranom Balkanu uspjeva, podsjeca me malo na fantomske "pokatolicene srbe".
A kako protumačiti činjenicu da Novi Pazar kojeg većinom naseljuju Bošnjaci, leži 11 km od Rasa, centra stare srpske države. Tko su stanovnici toga područja? Pa ako igdje žive potomci izvornih Srba, žive na tome području, u Raškoj oblasti.
Samo se dogodilo to, da su uzevši islam postali različiti od kršćana tj. niže vrijednih kaura. Da su stanovnici Raške oblasti svi do jednoga ostali kršćani, nikada se ne bi zvali Bošnjacima. Dakle ako se za neke ljude može sa sigurnošću reći da su potomci islamiziranih Srba, to su muslimani iz Raške.
Slično, u Hrvatskoj postoji prezime Turčin. Nose ga Hrvati. Prezime je nastalo tako što bi neki musliman pobjegao na kršćansko područje te se pokrstio, ali mu je ostao nadimak - Turčin. Možda je bio bosanski musliman, možda je bio pravi Turčin, možda Tatarin...no to nije bitno...bio je musliman.

Ne znam u čemu je problem, današnja hrvatska, bošnjačka, srpska...nacija, nije isto što i njihovi preci iz srednjega vijeka. Kod Bošnjaka je situacija nešto specifičnija, međutim to je to.
3BBB

#108 Re: Nastanak Bosne i Bošnjana

Post by 3BBB »

bonislav wrote:
3BBB wrote:Molim moderatora da banira svakog koji Bosnjake Sandzaka naziva srbima ili insinuira nesto slicno, to nisu srbi, jer da su srbi osjecali bi se valjda srbima, cuj bio nekad srbin i eto sad vise nije, nakon sto predes na Islam navodno po default-u prestajes biti srbin.LOOOOOL Ja nikad nisam cuo da kada Njemac prede na Islam prestaje biti Njemac.
A kako protumačiti činjenicu da Novi Pazar kojeg većinom naseljuju Bošnjaci, leži 11 km od Rasa, centra stare srpske države. Tko su stanovnici toga područja? Pa ako igdje žive potomci izvornih Srba, žive na tome području, u Raškoj oblasti.
Samo se dogodilo to, da su uzevši islam postali različiti od kršćana tj. niže vrijednih kaura. Da su stanovnici Raške oblasti svi do jednoga ostali kršćani, nikada se ne bi zvali Bošnjacima. Dakle ako se za neke ljude može sa sigurnošću reći da su potomci islamiziranih Srba, to su muslimani iz Raške.
Slično, u Hrvatskoj postoji prezime Turčin. Nose ga Hrvati. Prezime je nastalo tako što bi neki musliman pobjegao na kršćansko područje te se pokrstio, ali mu je ostao nadimak - Turčin. Možda je bio bosanski musliman, možda je bio pravi Turčin, možda Tatarin...no to nije bitno...bio je musliman.

Ne znam u čemu je problem, današnja hrvatska, bošnjačka, srpska...nacija, nije isto što i njihovi preci iz srednjega vijeka. Kod Bošnjaka je situacija nešto specifičnija, međutim to je to.
Pogresno tupsone, da su srbi tako bi se i zvali do dana danasnjeg, niko za vrijeme Turske vladavine nije zabranjivao nekome da se osjeca kako hoce, primanjem islama nisi se morao odreci nekog urodenog srpstva, to nas samo dovodi do zakljucka da je etnicki identitet na ovim prostorima bio fluidan, i religija je najvise utjecala na njega, tako da danas imamo situaciju da se svi katolici u Bosni identifikuju sa nekim divljacima iz Pickistana HUU AAA RAAA WHAAA TIMA sa turskim imenima a u isto vrijeme ne mogu smisliti te iste Turke, svi pravoslavci srbima a Bosnjaci su vecinom muslimani, devijacije od ovoga pravila su u promilima. Sta mislis kolika je sansa da je to sve slucajno, eto bas se tako potrefilo da su skoro svi katolici Hrvati a svi pravoslavci srbi AMAZING, i majmun vidi da danas srbi i Hrvati u Bosni nisu to sto jesu zato sto su tu od "stoljeca sedmog" nego zato sto je katolicansto ili pravoslavlje odredivalo etnicki identitet.

smatraj se opomenutim. mogao si svoje mišljenje izraziti i na pristojniji način. :oops:

by Chmoljo
bonislav

#109 Re: Nastanak Bosne i Bošnjana

Post by bonislav »

3BBB wrote: Pogresno tupsone, da su srbi tako bi se i zvali do dana danasnjeg, niko za vrijeme Turske vladavine nije zabranjivao nekome da se osjeca kako hoce, primanjem islama nisi se morao odreci nekog urodenog srpstva, to nas samo dovodi do zakljucka da je etnicki identitet na ovim prostorima bio fluidan, i religija je najvise utjecala na njega, tako da danas imamo situaciju da se svi katolici u Bosni identifikuju sa nekim divljacima iz Pickistana HUU AAA RAAA WHAAA TIMA sa turski imenima a u isto vrijeme ne mogu smisliti te iste Turke, svi pravoslavci srbima a Bosnjaci su vecinom muslimani, devijacija od ovoga pravila su u promilima. Sta mislis kolika je sansa da je to sve slucajno, i majmun vidi da danas srbi i Hrvati u Bosni nisu to sto jesu zato sto su tu od "stoljeca sedmog" nego zato sto je katolicansto ili pravoslavlje odredivalo etnicki identitet.
Koji primitivizam...
Nego, jasno je, da je vjera odigrala ulogu u formiranjima nacionalnih svijesti na ovim područjima.
Zato mi je blesava ta tvrdnja "Srednjovjekovni Bošnjani bijahu bogumili pa bogumili primiše islam i eto danas su Bošnjaci muslimani".
Glupost.
Kakve veze imaju neki Slavonci, Ličani, Šumadinci, koji su primili islam i kasnije pobjegli u Bosnu - i oni su potomci današnjih Bošnjaka - sa starim Bošnjanima...nikakve...ili Sandžaklije koji su zapravo srednjovjekovni Rašani j. Srbi a ne Bošnjani...
Čemu onda te tupave teorije kako su bogumili bili posebni pa su naveliko primali islam, kada su Albanci primali islam više od njih...
3BBB

#110 Re: Nastanak Bosne i Bošnjana

Post by 3BBB »

bonislav wrote:
3BBB wrote: Pogresno tupsone, da su srbi tako bi se i zvali do dana danasnjeg, niko za vrijeme Turske vladavine nije zabranjivao nekome da se osjeca kako hoce, primanjem islama nisi se morao odreci nekog urodenog srpstva, to nas samo dovodi do zakljucka da je etnicki identitet na ovim prostorima bio fluidan, i religija je najvise utjecala na njega, tako da danas imamo situaciju da se svi katolici u Bosni identifikuju sa nekim divljacima iz Pickistana HUU AAA RAAA WHAAA TIMA sa turski imenima a u isto vrijeme ne mogu smisliti te iste Turke, svi pravoslavci srbima a Bosnjaci su vecinom muslimani, devijacija od ovoga pravila su u promilima. Sta mislis kolika je sansa da je to sve slucajno, i majmun vidi da danas srbi i Hrvati u Bosni nisu to sto jesu zato sto su tu od "stoljeca sedmog" nego zato sto je katolicansto ili pravoslavlje odredivalo etnicki identitet.
Koji primitivizam...
Nego, jasno je, da je vjera odigrala ulogu u formiranjima nacionalnih svijesti na ovim područjima.
Zato mi je blesava ta tvrdnja "Srednjovjekovni Bošnjani bijahu bogumili pa bogumili primiše islam i eto danas su Bošnjaci muslimani".
Glupost.
Kakve veze imaju neki Slavonci, Ličani, Šumadinci, koji su primili islam i kasnije pobjegli u Bosnu - i oni su potomci današnjih Bošnjaka - sa starim Bošnjanima...nikakve...ili Sandžaklije koji su zapravo srednjovjekovni Rašani j. Srbi a ne Bošnjani...
Čemu onda te tupave teorije kako su bogumili bili posebni pa su naveliko primali islam, kada su Albanci primali islam više od njih...
Dijete, ne znam kome se obracas, ja nisam ni spominjao nikakve Bogomile, nema uvjerljivih dokaza da su i postojali u Bosni u nekom znacajnijem broju, da se nisi naloko sinko, nisam znao da hrvati imaju obicaj derat brlju dok pisu po forumima. :-) To sto se tice seobe naroda iz Besne i u Bosnu, tu se ne zna ni ko pije ni ko placa vise, jos kad se doda i Vlaski element ni brlja ti nece pomoci.
Chmoljo
Administrativni siledžija u penziji

#111 Re: Nastanak Bosne i Bošnjana

Post by Chmoljo »

tema je opet otključana.

pamet u glavu, argumente na vidjelo. za ostalo tu je... metla.
:oops: :)
_majevica_

#112 Re: Nastanak Bosne i Bošnjana

Post by _majevica_ »

bonislav wrote:
Koji primitivizam...
Glupost.

To je isto kao da kazes.Kakve veze imaju Srbijanci sa bosanskim i hrvatskim srbima.Ili kakve veze imaju Hrvati iz
Hrvatske sa Bosanskim katolicima il srbijanskim i Kosovskim katolicima.
Znaci ti ljudi se izjasne kao taj narod u susjednim zemljama i budu tamo manjina.Ako prihvate nacionalnost
te drzave a zadrze vjeroispovijed pr.pravoslavac-srbin u Hrvatskoj onda je on Hrvat vjeroispovijedi pravoslavne...a ako kaze da je Srbin onda je manjina u Hrvatskoj.

U Bosni su od Bogumila vecinom ne samo Bosnjaci danasnji nastali nego i danasnji Srbi i Hrvati.Koji u Bosni vode porijeklo od Bogumila.Ispod stecka se nalaze Bogumili,katolici i pravoslavci.Tek dolaskom Osmanlija jedan dio prelazi Bogumila na Islam.Tako da danas imas stecaka u dvoristima i avlijama Srba,Hrvata(franjevaca cak i u kapelama) i Bosnjaka.Da nije taj stecak porijeklo tog domacina on bi ga davno unistio.Takodje dosta puteva,zgrada,nasipa i sl.napravljeno je od stecaka po Bosni...Ipak je ostalo oko 100 000 i danas da posvjedoce o jednom narodu ...
ponosni

#113 Re: Nastanak Bosne i Bošnjana

Post by ponosni »

BH Cluster, hvala na trudu. Znam samo da su nas lagali povijest i da se sve treba otkrivati iznova, ali biti pošten. Ja bih želio vjerovati da su bile piramide u BiH. Želio bih i doći u Visoko. Možda tu ima nešto... Vjerujem da su ljudi u BiH i Hrvatskoj isti narod. Jer je to geografski jedna cjelina + stalne migracije. A to znači nekakva lijepa smjesa raznih naroda koji su tuda prolazili. Kad su upali Turci napravili su nam tako lijepi kaos da smo zaboravili i svoje korijene. Istinu znaju samo sposobni povjesničari, a mi im vjerujemo ako su "naši". Stojim često pred kartom i gledam koliko je lijep i proklet ovaj naš prostor. Koliko je samo progutao kostiju...
Kad kažem da je teško dokazati postojanje naroda, a da ga je lako negirati, pri tome mislim i na svoj narod. Mislim da današnji Grci imaju malo zajedničkog s bivšim Grcima. Isto vrijedi i za Egipćane. I za Hrvate i Bošnjake. I Srbe. I Makedonce. Identiteti se stvaraju i nestaju, a mijenja se lako čak i jezik koji je sredstvo očuvanja identiteta. Činjenica je da katolici - Hrvati u BiH najduže čuvaju uspomenu na stara vremena. I pravoslavci Srbi imaju jaku predajnu tradiciju, pogotovo zanimljivu katolicima, jer su se katolici u ime univerzalnog katoličanstva odrekli mnogih narodnih običaja. Ali pravoslavlje je ipak novija pojava širom BiH, iako su mnogi katolici radije prešli na pravoslavlje nego na islam. Ljudi s mojim prezimenom ima puno oko Banja Luke i svi su Srbi. Ostali s mojim prezimenom su u Dalmaciji i svi su Hrvati. I to bez ikakvog traga pravoslavlja, a imamo predaju da smo došli preko Mostara. Sve u svemu, rekao bih da je to sve isti prokleti narod. Kako god se mi zvali.
Chmoljo
Administrativni siledžija u penziji

#114 Re: Databaza tekstova i linkova o historiji.

Post by Chmoljo »

dio postova sa teme http://www.sarajevo-x.com/forum/viewtop ... 49&t=61299 je ovdje završio

ugodno forumanje :)

Chmoljo
BHCluster

#115 Re: Nastanak Bosne i Bošnjana

Post by BHCluster »

ponosni wrote:BH Cluster, hvala na trudu. Znam samo da su nas lagali povijest i da se sve treba otkrivati iznova, ali biti pošten. Ja bih želio vjerovati da su bile piramide u BiH. Želio bih i doći u Visoko. Možda tu ima nešto... Vjerujem da su ljudi u BiH i Hrvatskoj isti narod. Jer je to geografski jedna cjelina + stalne migracije. A to znači nekakva lijepa smjesa raznih naroda koji su tuda prolazili. Kad su upali Turci napravili su nam tako lijepi kaos da smo zaboravili i svoje korijene. Istinu znaju samo sposobni povjesničari, a mi im vjerujemo ako su "naši". Stojim često pred kartom i gledam koliko je lijep i proklet ovaj naš prostor. Koliko je samo progutao kostiju...
Kad kažem da je teško dokazati postojanje naroda, a da ga je lako negirati, pri tome mislim i na svoj narod. Mislim da današnji Grci imaju malo zajedničkog s bivšim Grcima. Isto vrijedi i za Egipćane. I za Hrvate i Bošnjake. I Srbe. I Makedonce. Identiteti se stvaraju i nestaju, a mijenja se lako čak i jezik koji je sredstvo očuvanja identiteta. Činjenica je da katolici - Hrvati u BiH najduže čuvaju uspomenu na stara vremena. I pravoslavci Srbi imaju jaku predajnu tradiciju, pogotovo zanimljivu katolicima, jer su se katolici u ime univerzalnog katoličanstva odrekli mnogih narodnih običaja. Ali pravoslavlje je ipak novija pojava širom BiH, iako su mnogi katolici radije prešli na pravoslavlje nego na islam. Ljudi s mojim prezimenom ima puno oko Banja Luke i svi su Srbi. Ostali s mojim prezimenom su u Dalmaciji i svi su Hrvati. I to bez ikakvog traga pravoslavlja, a imamo predaju da smo došli preko Mostara. Sve u svemu, rekao bih da je to sve isti prokleti narod. Kako god se mi zvali.
To sve sto si naisao stoji; samo treba da znas da nije sav hao poceo sa turcima, na ovim prostorima imali smo i Rimljane, pa Gote, pa kada su goti razvalili Rimljane na zapadu istocno rimsko carstvo je postalo Bizantisko, pa onda seve drugo. Po mome misljenju podrucje Bosne i Hercegovine u to vrijeme je bilo utociste svim onima koji su bili proganjani zbog rata, religije itd u to vrijeme, jer ko se god sada proveze diljem BiH ovim nasim cestama moze da zakljuci da je to naporno tolike planine, krivine, eh sada zamisli to kako je bili prije 1000, 1500 godina.

P.S.
Ja bih ti preporucio da procitas svezak pisama pod nazivom "Ilirska Pisma" objavio ih je Arthur J. Evans, ta pisma su pisana od ljudi koji su se nasili na podrucju BiH, Hrvatske nakon pada Turskog carstva i kada su Srbi krenuli sa napadima po Bosni, Nemislim na Pravoslavce iz BiH nego iz Srbije. Dosta stvri tu je pokriveno od broja ljudi koji su umrli od gladi do zasto nisu oni koji su presli na Islam, vratili na Hriscanstvo i oni koji jesu. Ima dosta zanimljivih stvari od onih koji su zivjeli u to vrijeme, a ne od onih mitomana sto se sa njima susrecemeo svakodnevno.
Orbini

#116 Re: Nastanak Bosne i Bošnjana

Post by Orbini »

Opstanak Bosne kao jednog jedinstvenog politickog i kulturnog okvira, i nastanak Bosnjana je po mom skromnom misljenju iskljucivo vezan za Crkvu Bosansku.

Politicki gledano - Bosna je uspijevala opstati najvise zahvaljujuci takvoj zelji domacih vladara i vlastele, i tu nije bilo nikakvih patriotsko-rodoljubivih razloga - vec cisti interes. Samo u Bosni je vlastela mogla uzivati u rjetkoj povlastici tog vremena a to je da nema u crkvi takmaca u ubiranju poreza i ujedno vlasti. "Hereza" se tada javljala svugdje u Evropi i bivala ugasena, ali jedino u Bosni je imala potporu vladara i vlastele st oje bilo kljucno za njen opstanak. Tek kada CB izgubi potporu od strane vlastele - tada nestaje sa pozornice.

Buduci da je crkva onda kao i svugdje centar kulturnog zivota - tako se zahvaljujuci CB obrazovao jedinstven kulturni okvir.

Narod se tu takodjer vremenom homogenizovao - buduci da su Bosnjani bili miks razlicitih etnosa, plemena,... ponajvise zahvaljujuci CB gdje je uzivao rjetku privilegiju da ima crkvu koja ne proganja "krivovjerje", ne ubira poreze i ne uredjuje zakone, ...

Da nije bilo CB, odnosno da su vjerske prilike u Bosni bile nalik susjedima - jedna mala drzavice tesko da bi opstala toliko dugo samostalna - i sigurno bi se utopila u neki okvir - kao sto se desilo napr a Humom. Jednostavno - sa crkvom i vlastelom nalik na susjede - tesko da bi Bosna bila "vakum", da bi tu doslo do obrazovanja jedinstvene kulture, nacina vladanja,... i usudicu se reci - nastanka Bosnjana. Nastanak Bosnjana je usko vezan za opstanak bosanske politicke jedinice i CB, jer je to omogucilo homogenizaciju, sopstveni politicki i kulturni pravac,...

Ako idemo dalje na korijene - to sve pocinje sa Kulin banom. On je do te mjere uveo herezu kao vjerski standard, i udario temelje,.. da i njegovo odricanje nije moglo iskorijeniti poslije. Bez Kulina bana i njegove uloge - tesko da bi Bosna opstala toliko dugo kao samostalna, specificna i pitanje je dali bi uopste doslo do homogenizacije Bosnjana pod tim imenom. Tako da je njegova uloga kljucna u svemu tome.
Vukašin

#117 Re: Nastanak Bosne i Bošnjana

Post by Vukašin »

.
Last edited by Vukašin on 12/10/2009 17:56, edited 1 time in total.
Vukašin

#118 Re: Nastanak Bosne i Bošnjana

Post by Vukašin »

BHCluster wrote: Ja bih ti preporucio da procitas svezak pisama pod nazivom "Ilirska Pisma" objavio ih je Arthur J. Evans, ta pisma su pisana od ljudi koji su se nasili na podrucju BiH, Hrvatske nakon pada Turskog carstva i kada su Srbi krenuli sa napadima po Bosni, Nemislim na Pravoslavce iz BiH nego iz Srbije. Dosta stvri tu je pokriveno od broja ljudi koji su umrli od gladi do zasto nisu oni koji su presli na Islam, vratili na Hriscanstvo i oni koji jesu. Ima dosta zanimljivih stvari od onih koji su zivjeli u to vrijeme, a ne od onih mitomana sto se sa njima susrecemeo svakodnevno.
Da malo procitatmo sta pise Evans o napadima cestitih "Bosanjana" (zanimljivo: njih naziva "Turks" :D ) na "bosanske pravoslavce" (njih naziva "Bosnians" :D ). Prva pisma se odnose na bunu pravoslavaca u Bosanskoj Krajini 1875. godine. Samo da dodam jos da su Britanci tada podrzavali "begove" posto je Austro-Ugarska davala vojnu i logisticku pomoc pobunjecima (a same vodje su cesto bili "hrvatski granicari" koji su poslije aneksije dobili cesto velika imanja u BiH). Sa tim Srbija nije imala veze posto je ta pobuna samo bila u interesu Austro-Ugarske kako bi mogla opravdati aneksiju BiH. Poslije aneksije situacija za pravoslavce je bila jos losija (posto su izgubili neka prava koja su ima dali Osmajlije) tako da je Srbija docekana sa otvorenim rukama u tom dijelu Bosne. I eto tako barem u zapadnoj Bosni nastaju Srbi i Bosnjaci i danasnja drzava BiH. Osim imena srednjovjekovne drzave na Balkanu nemaju nikakve veze sa ovim nasim novim drzavicama na Balkanu. One su mladjeg porijekla.

Pismo IV

Ovdje, okolo Despotovićeve komande, smešteno je oko pet stotina pobunjenika. Video sam samo pristojno odevene ljude. Kod nekih su odela bila slična crnogorskim. Dobro su naoružani i izgledalo je da nisu u oskudici. Sada su pobunjenici pod Despotovićevom komandom razbacani preko široke oblasti ove pokrajine i obuhvataju neobičan planinski trougao između austrijske granice i turskih tvrđava Kulen Vakufa, Ključa i Glamoča. Njihovo je glavno uporište na istoku planinski masiv Crne Gore ili Crne Planine. Tamo sada stvarno postoji mala bosanska Crna Gora.

Potrebno je da ispitam sav ovaj teško pristupačan predeo i da posetim i druge glavne pobunjeničke logore. Sledeće dane posvetio sam tome.

Osigurao sam, srećom, pomoć bivšeg komandanta Goluba Babića. Ovaj je čovek bio moj vodič i pratilac. I dalje je on glavni pobunjenički vojvoda i njihov najodaniji vođa. U mojoj pratnji nalazio se i Atanasije Smiljanić, mlad i preterano hrabar ratnik, potomak slavne i plemićke dalmatinske porodice. Mladić je dosta dobro govorio nemački.

Predio nepoznat Evropljanima

Jahao sam na malom i sigurnom bosanskom konju. Jedan običan štap sačinjavao je već moje oružje. Uputio sam se sa pratnjom, do zuba naoružanom, da ispitam predeo koji je tako malo poznat Evropljanima, koliko i divljine Azije.

Pozdravljajući se pri rastanku, muhamedanski efendija je kiselo izrazio nadu da se mogu osloniti na neke njegove prijatelje u Petrovcu. Tamo su se begovi pod zakletvom obavezali da će obesiti prvog Engleza kojeg njihove oči vide! Očigledno gubimo popularnost u Bosni. I efendija je stvarno objasnio da Engleze mrze naročito bosanski begovi koji su izgubili dobar deo svoje imovine tokom sadašnjih neprilika. Mnogi begovi su izjavili da se ne bi nikad borili protiv pobunjenika da nisu posve sigurno računali na englesku pomoć. Za žaljenje je ovo, jer su fanatični i iznenadni upadi ovih begova bili praćeni užasnim pustošenjem i surovim grubostima nad hrišćanskim delom stanovništva..

Uskoro posle napuštanja logora u Crnim Potocima prošli smo pored ruševina hrišćanskih sela Podilice i Dolova i, nešto dalje, pored Stožišta. Turci su ova sela spalili i do zemlje sravnili. Tamo je nekad bila i crkva. Jedini vidljivi tragovi su njeni temelji. Penjemo se planinskom stazom uz veliki masiv Uilice planine.

Niže strane ove planine prekrivaju sitne i zakržljale bukve. Staza je teško prohodna jer je ponegde prekrivena snežnim nametima. Posle nekoliko časova napornog putovanja dovela nas je putanja na planinsku visoravan koja je središnjim grebenom razdeljena na dve ravni. Sa svih strana su visoravni zatvorene planinom i tako su izgledale kao korita dvaju velikih jezera.

Ova su "polja", kako ih ovde nazivaju, karakteristične pojave krečnjačkih planina Ilirije i predstavljaju oaze u ovoj ogromnoj pustinji, gde su potpuno ogolele planine zasute komadima krečnjačkih ploča. Međutim, površina ovih "polja" sasvim je ravna i prekrivena zemljom, koja je ponegde vrlo plodna. Okolo njih zbila su se sela, a seoske ravni i pašnjaci okruženi su, kao utvrđen grad, planinskim zidovima i često su, kao sada ovde, dostupni samo kroz teško pristupačne prolaze. S obzirom na ovu činjenicu, lako je shvatiti pogodnu odbranu predela gde planinska uporišta obiluju plodnim poljima. Iz ovih planinskih utvrđenja, dobro naoružani i dobro vođeni, oni mogu da generacijama prkose napadaču.

Na udaru imovina hrišćana

Pobunjenici već cene svoju defanzivnu snagu i značaj podele svoje energije na zemljoradnju i odbranu. U doba kada je na ovoj strani pobuna bila ograničena samo na nekoliko sela duž dalmatinske granice, Turci su prodrli do ovih izdvojenih visoravni i popalili selo Resanovce. Polje desno od ovog sela nosi isto ime. Tad su Turci spalili i selo Peći, koje se nalazi na levoj strani polja.

Još napred, rušitelji su poštedeli dva sela. Raspitao sam se i utvrdio da su ona pripadala nekom begu od Livna. Harao je beg ovim delom pokrajine, ali je bio pametan da ne ruši svoju imovinu, iako su naseljenici hrišćanska raja. Umesto ovih, beg je popalio hrišćanska sela drugog posednika!

Prvo očuvano selo zove se Ispodisjek, a drugo Mala Čevča. Ovde sada logoruje pobunjenička četa. Tu smo našli dvesta naoružanih ljudi. Postrojeni, sa nataknutim bajonetima, ljudi su bili spremni da pozdrave dolazak vojvode na konju.

Žene i deca još su ostali u ovim selima. Sada smo na putu između planina Prkosa, s desne, i Jadovnika, s leve strane, i penjemo se uz neki plato koji je obrastao bukovom šumom. Ova je šuma bogata ogromnom građom. Na nekim mestima leži dubok sneg. Sada već nastupamo preko drugog zaleđenog "polja". Posetio sam mnoga pusta mesta, ali nikad nisam ovako

čudno osetio izdvojenost od sveta kao sada...
Pismo X

Rešio sam da posetim bosanske begove i da saznam njihovo lično mišljenje o sadašnjoj situaciji. Njihova glavna komanda trenutno je sada izvor svih fanatičnih elemenata u Bosni i nalazi se u Kulen-Vakufu, gde je proglašen turski Ustav, o čemu sam poslao izveštaj svojim čitaocima.

Prema tome, rešio sam se da idem u Kulen-Vakuf. Hrvati mu pograničnom uveravali su me da bi bilo lakše da posetim neki drugi kraj. Odlazak u Bihać ili Livno bio je mogućan. Već tokom poslednje godine i po nijedan kaurin nije reskirao da pređe granicu i da ode u Kulen-Vakuf. Iza zidina Kulen-Vakufa nagomilalo se oko tri stotine najgorih bosanskih fanatika.

Tu su begovi koji su izgubili svoje robove, raju, a i muslimanski seljaci koje su pobunjenici lišili imanja našli su se tu uz građanstvo, čiji je verski fanatizam bio uvek tako upadljiv čak i u Bosni. Na tom putu moglo bi se desiti da i moja glava poveća već znatnu kolekciju koju su sabrali mesni begovi.

Čekajući Engleze

Moj muhamedanski prijatelj iz Crnih Potoka uverava me da njegovi izvesni prijatelji jedva čekaju da vide prvog Engleza! Uz to sam još doznao da je pre nekoliko dana glava jednog kaurina gurana nogama kroz ulice Vakufa. Tako nisam bio toliko glup da odem u neizvesnost. Smatrao sam pametnim da preduzmem svaku razumnu predostrožnost pre nego uđem u ovo bosansko gnezdo stršljenova.

Prema tome, najprobranijim bosanskim stilom napisao sam pismo i adresirao ga "Desnoj ruci sultanovoj u Kulen-Vakufu".

Izjavio sam u pismu da sam Englez sa ispravno viziranim engleskim pasošem u Otomanskoj ambasadi u Londonu i da želim da posetim ovaj grad. Uz to sam dodao da sam čuo kako bi mi se na tom putu mogle desiti izvesne nezgode, te bih želeo da znam bi li mudir bio voljan da mi pruži svoju ličnu zaštitu.

Ovo službeno pismo poslao sam u Vakuf po hrišćaninu zaposlenom kod nekog Turčina. I brat ovog hrišćanina takođe je zaposlen u turskoj službi. Ova su dva brata jedini stranci koji se usude da uđu u grad. Među muslimanskim građanima jedino su dva trgovca manje fanatizovana od ostalih i oni održavaju veze sa hrišćanima.

Posle odašiljanja pisma želeo sam da dopunim ispitivanja o nasiljima u Očievu i drugim mestima. Radi toga sam napustio pogranično hrvatsko selo Lapac, da bih se vratio tek posle sedmicu dana i doznao ishod pismenih pregovora.

U Lapcu sam našao stanovništvo radoznalo jer su već stigle vesti da Turci sa velikim interesovanjem čekaju moj dolazak. Već su poslali poruke austrijskim vlastima pitajući kada bi se mogli nadati mom dolasku, jer su se, kako javljaju, sakupili u Vakufu kajmakami ili glavne starešine iz Bihaća, Petrovca i drugih mesta radi sastanka sa mnom. Jednom rečju, tamo su me očekivali kao nekog društvenog spasioca!

Skoro dve godine su prošle otkad su bosanski muslimani u Kulen-Vakufu i u drugim mestima odsečeni od sveta pobunom. Izgleda čak da strahuju i od hrvatskih "graničara" s ove strane. Pored toga, osiromašili su zbog gubitka raje i uništenja imovine, te su, kao spasenje, pozdravili pojavu prvoga stranca, i to Engleza, a moje pismo su tumačili pod svetlom sopstvenih preteranih želja, visoko cenili moju misiju i nastojali da je dopune rezonovanjem da ona nije (što je zaista bila) čisto lično moj poduhvat, već akt službene i velike političke važnosti za njih same.

Pismo engleskom caru

Pri povratku našao sam pismo "od mudira otomanskog cara u Kulen-Vakufu", koje je bilo napisano starim ćiriličnim slovima, jer bosanski muhamedanci ne poznaju ni turski ni arapski. Na omotu ovog dragocenog dokumenta bilo je napisano:

"Službeno.

"Ovo pismo ima biti predano engleskom caru i Evansu Arturu".

Pismo je bilo napisano slovima naročite vrste i za bosanske muslimane, i znatno se razlikuju od obične ćirilice koju upotrebljavaju pravoslavni Sloveni, i tako su sasvim nečitljiva za njih. Jedino trgovci u pograničnim gradovima, radi trgovinskih veza sa Bosnom, mogu čitati ovo pismo. Priznali su mi čak i slovenski profesori da ga ne mogu pročitati.

I evo prevoda pisma koje sam našao unutra: "Mudir otomanskog cara u Vakufu engleskom kralju i Evansu Arturu". "Vaše pismo, upućeno mi po Đorđu Pavičiću, primio sam i razumeo sve što mi pišete i da biste želeli doći ovde u Vakuf kao carski poslanik, ali da ste čuli da ovde, u ovom gradu, ima na zlo sklonih ličnosti; stoga ja kažem da oni koji govore tako govore lažno; naše su želje prijateljske i nema ovde opasnosti za onoga koji dolazi u ime dvaju careva."
Illyrian Letters/Arthur J. Evans/1878. godine

A da sada nebi neko reko kako "Vlasi" opet "lazu" evo i linka dje mozete procitati orginal:

Imaju tu i ti izvjestaji o "pokrstenju" Srbije i Crne Gore.
BHCluster

#119 Re: Nastanak Bosne i Bošnjana

Post by BHCluster »

Vukašin wrote:
BHCluster wrote: Ja bih ti preporucio da procitas svezak pisama pod nazivom "Ilirska Pisma" objavio ih je Arthur J. Evans, ta pisma su pisana od ljudi koji su se nasili na podrucju BiH, Hrvatske nakon pada Turskog carstva i kada su Srbi krenuli sa napadima po Bosni, Nemislim na Pravoslavce iz BiH nego iz Srbije. Dosta stvri tu je pokriveno od broja ljudi koji su umrli od gladi do zasto nisu oni koji su presli na Islam, vratili na Hriscanstvo i oni koji jesu. Ima dosta zanimljivih stvari od onih koji su zivjeli u to vrijeme, a ne od onih mitomana sto se sa njima susrecemeo svakodnevno.
Da malo procitatmo sta pise Evans o napadima cestitih "Bosanjana" (zanimljivo: njih naziva "Turks" :D ) na "bosanske pravoslavce" (njih naziva "Bosnians" :D ). Prva pisma se odnose na bunu pravoslavaca u Bosanskoj Krajini 1875. godine. Samo da dodam jos da su Britanci tada podrzavali "begove" posto je Austro-Ugarska davala vojnu i logisticku pomoc pobunjecima (a same vodje su cesto bili "hrvatski granicari" koji su poslije aneksije dobili cesto velika imanja u BiH). Sa tim Srbija nije imala veze posto je ta pobuna samo bila u interesu Austro-Ugarske kako bi mogla opravdati aneksiju BiH. Poslije aneksije situacija za pravoslavce je bila jos losija (posto su izgubili neka prava koja su ima dali Osmajlije) tako da je Srbija docekana sa otvorenim rukama u tom dijelu Bosne. I eto tako barem u zapadnoj Bosni nastaju Srbi i Bosnjaci i danasnja drzava BiH. Osim imena srednjovjekovne drzave na Balkanu nemaju nikakve veze sa ovim nasim novim drzavicama na Balkanu. One su mladjeg porijekla.

Pismo IV

Ovdje, okolo Despotovićeve komande, smešteno je oko pet stotina pobunjenika. Video sam samo pristojno odevene ljude. Kod nekih su odela bila slična crnogorskim. Dobro su naoružani i izgledalo je da nisu u oskudici. Sada su pobunjenici pod Despotovićevom komandom razbacani preko široke oblasti ove pokrajine i obuhvataju neobičan planinski trougao između austrijske granice i turskih tvrđava Kulen Vakufa, Ključa i Glamoča. Njihovo je glavno uporište na istoku planinski masiv Crne Gore ili Crne Planine. Tamo sada stvarno postoji mala bosanska Crna Gora.

Potrebno je da ispitam sav ovaj teško pristupačan predeo i da posetim i druge glavne pobunjeničke logore. Sledeće dane posvetio sam tome.

Osigurao sam, srećom, pomoć bivšeg komandanta Goluba Babića. Ovaj je čovek bio moj vodič i pratilac. I dalje je on glavni pobunjenički vojvoda i njihov najodaniji vođa. U mojoj pratnji nalazio se i Atanasije Smiljanić, mlad i preterano hrabar ratnik, potomak slavne i plemićke dalmatinske porodice. Mladić je dosta dobro govorio nemački.

Predio nepoznat Evropljanima

Jahao sam na malom i sigurnom bosanskom konju. Jedan običan štap sačinjavao je već moje oružje. Uputio sam se sa pratnjom, do zuba naoružanom, da ispitam predeo koji je tako malo poznat Evropljanima, koliko i divljine Azije.

Pozdravljajući se pri rastanku, muhamedanski efendija je kiselo izrazio nadu da se mogu osloniti na neke njegove prijatelje u Petrovcu. Tamo su se begovi pod zakletvom obavezali da će obesiti prvog Engleza kojeg njihove oči vide! Očigledno gubimo popularnost u Bosni. I efendija je stvarno objasnio da Engleze mrze naročito bosanski begovi koji su izgubili dobar deo svoje imovine tokom sadašnjih neprilika. Mnogi begovi su izjavili da se ne bi nikad borili protiv pobunjenika da nisu posve sigurno računali na englesku pomoć. Za žaljenje je ovo, jer su fanatični i iznenadni upadi ovih begova bili praćeni užasnim pustošenjem i surovim grubostima nad hrišćanskim delom stanovništva..

Uskoro posle napuštanja logora u Crnim Potocima prošli smo pored ruševina hrišćanskih sela Podilice i Dolova i, nešto dalje, pored Stožišta. Turci su ova sela spalili i do zemlje sravnili. Tamo je nekad bila i crkva. Jedini vidljivi tragovi su njeni temelji. Penjemo se planinskom stazom uz veliki masiv Uilice planine.

Niže strane ove planine prekrivaju sitne i zakržljale bukve. Staza je teško prohodna jer je ponegde prekrivena snežnim nametima. Posle nekoliko časova napornog putovanja dovela nas je putanja na planinsku visoravan koja je središnjim grebenom razdeljena na dve ravni. Sa svih strana su visoravni zatvorene planinom i tako su izgledale kao korita dvaju velikih jezera.

Ova su "polja", kako ih ovde nazivaju, karakteristične pojave krečnjačkih planina Ilirije i predstavljaju oaze u ovoj ogromnoj pustinji, gde su potpuno ogolele planine zasute komadima krečnjačkih ploča. Međutim, površina ovih "polja" sasvim je ravna i prekrivena zemljom, koja je ponegde vrlo plodna. Okolo njih zbila su se sela, a seoske ravni i pašnjaci okruženi su, kao utvrđen grad, planinskim zidovima i često su, kao sada ovde, dostupni samo kroz teško pristupačne prolaze. S obzirom na ovu činjenicu, lako je shvatiti pogodnu odbranu predela gde planinska uporišta obiluju plodnim poljima. Iz ovih planinskih utvrđenja, dobro naoružani i dobro vođeni, oni mogu da generacijama prkose napadaču.

Na udaru imovina hrišćana

Pobunjenici već cene svoju defanzivnu snagu i značaj podele svoje energije na zemljoradnju i odbranu. U doba kada je na ovoj strani pobuna bila ograničena samo na nekoliko sela duž dalmatinske granice, Turci su prodrli do ovih izdvojenih visoravni i popalili selo Resanovce. Polje desno od ovog sela nosi isto ime. Tad su Turci spalili i selo Peći, koje se nalazi na levoj strani polja.

Još napred, rušitelji su poštedeli dva sela. Raspitao sam se i utvrdio da su ona pripadala nekom begu od Livna. Harao je beg ovim delom pokrajine, ali je bio pametan da ne ruši svoju imovinu, iako su naseljenici hrišćanska raja. Umesto ovih, beg je popalio hrišćanska sela drugog posednika!

Prvo očuvano selo zove se Ispodisjek, a drugo Mala Čevča. Ovde sada logoruje pobunjenička četa. Tu smo našli dvesta naoružanih ljudi. Postrojeni, sa nataknutim bajonetima, ljudi su bili spremni da pozdrave dolazak vojvode na konju.

Žene i deca još su ostali u ovim selima. Sada smo na putu između planina Prkosa, s desne, i Jadovnika, s leve strane, i penjemo se uz neki plato koji je obrastao bukovom šumom. Ova je šuma bogata ogromnom građom. Na nekim mestima leži dubok sneg. Sada već nastupamo preko drugog zaleđenog "polja". Posetio sam mnoga pusta mesta, ali nikad nisam ovako

čudno osetio izdvojenost od sveta kao sada...
Pismo X

Rešio sam da posetim bosanske begove i da saznam njihovo lično mišljenje o sadašnjoj situaciji. Njihova glavna komanda trenutno je sada izvor svih fanatičnih elemenata u Bosni i nalazi se u Kulen-Vakufu, gde je proglašen turski Ustav, o čemu sam poslao izveštaj svojim čitaocima.

Prema tome, rešio sam se da idem u Kulen-Vakuf. Hrvati mu pograničnom uveravali su me da bi bilo lakše da posetim neki drugi kraj. Odlazak u Bihać ili Livno bio je mogućan. Već tokom poslednje godine i po nijedan kaurin nije reskirao da pređe granicu i da ode u Kulen-Vakuf. Iza zidina Kulen-Vakufa nagomilalo se oko tri stotine najgorih bosanskih fanatika.

Tu su begovi koji su izgubili svoje robove, raju, a i muslimanski seljaci koje su pobunjenici lišili imanja našli su se tu uz građanstvo, čiji je verski fanatizam bio uvek tako upadljiv čak i u Bosni. Na tom putu moglo bi se desiti da i moja glava poveća već znatnu kolekciju koju su sabrali mesni begovi.

Čekajući Engleze

Moj muhamedanski prijatelj iz Crnih Potoka uverava me da njegovi izvesni prijatelji jedva čekaju da vide prvog Engleza! Uz to sam još doznao da je pre nekoliko dana glava jednog kaurina gurana nogama kroz ulice Vakufa. Tako nisam bio toliko glup da odem u neizvesnost. Smatrao sam pametnim da preduzmem svaku razumnu predostrožnost pre nego uđem u ovo bosansko gnezdo stršljenova.

Prema tome, najprobranijim bosanskim stilom napisao sam pismo i adresirao ga "Desnoj ruci sultanovoj u Kulen-Vakufu".

Izjavio sam u pismu da sam Englez sa ispravno viziranim engleskim pasošem u Otomanskoj ambasadi u Londonu i da želim da posetim ovaj grad. Uz to sam dodao da sam čuo kako bi mi se na tom putu mogle desiti izvesne nezgode, te bih želeo da znam bi li mudir bio voljan da mi pruži svoju ličnu zaštitu.

Ovo službeno pismo poslao sam u Vakuf po hrišćaninu zaposlenom kod nekog Turčina. I brat ovog hrišćanina takođe je zaposlen u turskoj službi. Ova su dva brata jedini stranci koji se usude da uđu u grad. Među muslimanskim građanima jedino su dva trgovca manje fanatizovana od ostalih i oni održavaju veze sa hrišćanima.

Posle odašiljanja pisma želeo sam da dopunim ispitivanja o nasiljima u Očievu i drugim mestima. Radi toga sam napustio pogranično hrvatsko selo Lapac, da bih se vratio tek posle sedmicu dana i doznao ishod pismenih pregovora.

U Lapcu sam našao stanovništvo radoznalo jer su već stigle vesti da Turci sa velikim interesovanjem čekaju moj dolazak. Već su poslali poruke austrijskim vlastima pitajući kada bi se mogli nadati mom dolasku, jer su se, kako javljaju, sakupili u Vakufu kajmakami ili glavne starešine iz Bihaća, Petrovca i drugih mesta radi sastanka sa mnom. Jednom rečju, tamo su me očekivali kao nekog društvenog spasioca!

Skoro dve godine su prošle otkad su bosanski muslimani u Kulen-Vakufu i u drugim mestima odsečeni od sveta pobunom. Izgleda čak da strahuju i od hrvatskih "graničara" s ove strane. Pored toga, osiromašili su zbog gubitka raje i uništenja imovine, te su, kao spasenje, pozdravili pojavu prvoga stranca, i to Engleza, a moje pismo su tumačili pod svetlom sopstvenih preteranih želja, visoko cenili moju misiju i nastojali da je dopune rezonovanjem da ona nije (što je zaista bila) čisto lično moj poduhvat, već akt službene i velike političke važnosti za njih same.

Pismo engleskom caru

Pri povratku našao sam pismo "od mudira otomanskog cara u Kulen-Vakufu", koje je bilo napisano starim ćiriličnim slovima, jer bosanski muhamedanci ne poznaju ni turski ni arapski. Na omotu ovog dragocenog dokumenta bilo je napisano:

"Službeno.

"Ovo pismo ima biti predano engleskom caru i Evansu Arturu".

Pismo je bilo napisano slovima naročite vrste i za bosanske muslimane, i znatno se razlikuju od obične ćirilice koju upotrebljavaju pravoslavni Sloveni, i tako su sasvim nečitljiva za njih. Jedino trgovci u pograničnim gradovima, radi trgovinskih veza sa Bosnom, mogu čitati ovo pismo. Priznali su mi čak i slovenski profesori da ga ne mogu pročitati.

I evo prevoda pisma koje sam našao unutra: "Mudir otomanskog cara u Vakufu engleskom kralju i Evansu Arturu". "Vaše pismo, upućeno mi po Đorđu Pavičiću, primio sam i razumeo sve što mi pišete i da biste želeli doći ovde u Vakuf kao carski poslanik, ali da ste čuli da ovde, u ovom gradu, ima na zlo sklonih ličnosti; stoga ja kažem da oni koji govore tako govore lažno; naše su želje prijateljske i nema ovde opasnosti za onoga koji dolazi u ime dvaju careva."
Illyrian Letters/Arthur J. Evans/1878. godine

A da sada nebi neko reko kako "Vlasi" opet "lazu" evo i linka dje mozete procitati orginal:

Imaju tu i ti izvjestaji o "pokrstenju" Srbije i Crne Gore.
U ovo slucaju "Vlasi" opet "lazu" to su tvoje rijeci ne moje u ovim pismima striktno za Bosanske Muslimane se koristi izraz "Bosnian Mahometans", ali znas kako je Srbi kada prevode sa engleskog oni uvjek to rade na nacin koji njima odgovara :lol:
Image
Ali kod tebe je izgleda to copy-paste historija nemas ti nista procitano ti samo prenosis tude bajke jer to jesu bajke.

A vidi ovo sta pise Muslimanski Bosnjaci
Image
A ovdje da srbi(pobunjenici) nisu znali nista o obicajima i historiji u Bosni to su samo znali Bosanski Katolici koji su se odvojili od svojih hereticki pradjedova (to ti je referenca o Crkvi Bosanskoj) od sadasnjih Muslimana.
Image
A ovde pise da se Pravslavna Crkva uvukla u Bosnu sa istoka polje Turske okupacije.
Image

Ti i tebi slicni nikada nece te podatke prenjeti zato sto gledate na historiju iz nekog nacionalno-mitomanskog ugla :-) Uzmi taj link sto si postavio pa procitaj knjigu od pocetka do kraja a ne uzimaj slektivno sta ti odgovara a sta ne.
baraba-bandit

#120 Re: Nastanak Bosne i Bošnjana

Post by baraba-bandit »

_majevica_ wrote: Trece Bosnjaci a ne muslimani su iz kao sto kazes okolnih krajeva(Srbije,Sandzaka,C.Gore)nasilno protjerivani u BiH.
Znaci sto je tacna tvoja konstatacija(Bosanski Brod,Orasije,Brezovo Polje,Janja,Gracanica..)da su naseljeni iz Sandzaka
i Srbije.Medjutim to su muslimani(Bosnjaci,Turci,Albanci)koji su potrazili spas u Bosni od Srbijanskih ubistava.
FATALNA GREŠKA, bošnjani prije dolaska turaka žive samo na matičnom području koje je obuhvatalo, ajmo reći, KULINOVU BOSNU i nigdje više
dakle svi oni koji su protjerani poslije srpskih ustanaka iz Srbije su islamizirani srbi koji su se asimilirali kasnije u Bošnjane silamske vjere
tvojom logikom Šaban Šaulić je Bošnjak !! :? NIJE...NEGO ISLAMIZIRANI SRBIN !!!
_majevica_ wrote: A sto se tice Srba u Bosni.Znaj da su pljackom naselili Bosnu.1918 god.100 000 solunasa i dobili ukradenu zemlju Bosne
i Bosnjaka svaki po 1000 dunuma.1945.god.naseljavali Bosnu kroz razna ministarstva(MUP,JNA,prosvjete..).1995 god
hrvatski pravoslavci takodje naseljavaju Bosnu.
A "starosedioci Srbi"Bosne su u ova dva posta sa linka..http://www.plbih.info/forum/viewtopic.php?f=3&t=2829
srbe je u Krajine 8bosanske i hrvatske) doveo Crnojević od 1690te u velikoj seobi
prije turaka u kraljevini Bosni žive samo u gornjem podrinju koje se naslanjalo na Rašku
baraba-bandit

#121 Re: Nastanak Bosne i Bošnjana

Post by baraba-bandit »

bonislav wrote:

Bošnjani su bili katoličke i bogumilske vjere
doalskom turaka SVI oni bogumilske vjere prelaze na islam, u prvom redu zbog inkvizicija od pape koje je podržavao i kralj Tomaš
kasnije većina Bošnjana katolika što milom što silom prelaze na islam, oni koji su ostali katoličk evjere kasnije "postaju" Hrvati

Bošnjani ostaju Bošnjani, Bošnjaci do dana današnjeg pretežno islamske vjere
_majevica_

#122 Re: Nastanak Bosne i Bošnjana

Post by _majevica_ »

baraba-bandit wrote:FATALNA GREŠKA, bošnjani prije dolaska turaka žive samo na matičnom području koje je obuhvatalo, ajmo reći, KULINOVU BOSNU i nigdje više
dakle svi oni koji su protjerani poslije srpskih ustanaka iz Srbije su islamizirani srbi koji su se asimilirali kasnije u Bošnjane silamske vjere
tvojom logikom Šaban Šaulić je Bošnjak !! :? NIJE...NEGO ISLAMIZIRANI SRBIN !!!
Tako je Bosnjani zive na podruciju Bosne koje je zateceno Osmanlijama.A ovaj drugi dio islamizirani srbi iz Srbije se
nisu kasnije asimilirali u Bosnjane islamske vjere...Vjerovatno si mislio napisati poslije srpskih ustanaka protjerani su
islamizirani srbi u Bosnu i postali Bosnjani...Ne bitno oba primjera nisu dobra.
U Srbiji su takodje postojali ogorceni Bogumili koji su bili protjerivani,ubijani i sl.jos od vremena Dusana...neki su ostali
a neki su uzimali pravoslavlje.Dolaskom za Kralja Tvrtka u Bosni 1377 god.koji je prosirio teritorije Bosne i na Srbiju i CG
mnogi prihvacaju Bosnjastvo.Simboli bosnjastva su ljiljani,stecci,tvrdjave..Nego eto samo primjer stecka.Pod njim su se
ukopavali bogumili,pravoslavci,katolici a osjecali su se Bosnjanima.Tako da imas i danas lijepo kao granice od stecaka gdje su se i dokle protezali Bosnjani.Glupost je pricati da su se Srbi ili tada na podruciju CG neka plemena ukopavala ispod stecaka a nisu nikada prije ni poslije na tim mjestima gdje su se osjecali Bosnjanima.Tako cak i ono kao sto neko
prije rece "pa jel pop Bogumil bio Bosnjanin".-Nije jer su bogumili na podruciju Bosne postali narod Bosnjani.Znaci vjeru zadrzali a postali narod Bosnjani. Uglavnom oko 400 godina od pada Bugarskog Samuila iseljavaju se bogumili preko Makedonije,Srbije i CG u Bosnu.

Cuj Saban mojom logikom.Otkud znas da ja ne mislim da je on Rom :D Njegova je stvar kako se izjasni i osjeca narodno..
baraba-bandit wrote:srbe je u Krajine 8bosanske i hrvatske) doveo Crnojević od 1690te u velikoj seobi
prije turaka u kraljevini Bosni žive samo u gornjem podrinju koje se naslanjalo na Rašku
Preskocio si posavski dio naseljavanja srba u XI st.kao i po Hercegovini ali evo o Crnojevicu.I koliko mislis da je srba
bilo u Bosni koje je Crnojevic doveo?
priznade zagrebačkoga biskupa kao svoga metropolitu, dašto odrekavši se pećkoga patrijara. Taj unijatski vladika bi po tom proglašen od strane nadvojvode Ferdinanda u Gracu vladikom za sve grčko-istočne u opsegu tadanje hrvatske i slavonske Krajine. No većina Srba slabo se odazva toj odredbi, jer oni ostadoše preko svojih kalugjera i nadalje u tijesnoj svezi s pećkim patrijarom. Tako je bilo sve do ve- like seobe pećkoga patrijara Arsenija Crnojevića (1690.), kojom se prekinuše sveze izmedju onih Srba, što bijahu turski podanici, i onih u vladanju Habsburgovaca, dapače Turci dokinu 1766. srpsku pećku patrijaršiju i podvrgnu je grčkoj carigradskoj (vasilenskoj), a tako je još i danas s Herceg-Bosnam i onim dijelom srpske zemlje (naime Starom Srbijom i sjevernom Maćedonijom), što je pod Turcima. Patrijar Arsenije Crnojević provede odmah prvu crkvenu organizaciju doseljenih Srba u kršćanskoj Hrvatskoj i Ugarskoj. Sada bude za Hrvatsku osnovana karlovačka episkopija, koja bi doskora (1713.) podijeljena na dvije: karlovačku i kostajničku. Za prvu episkopiju bijaše iz- najprije sijelo manastir Gomir j e (kod Ogulina), a od 1721. Plaški, dok su vladike druge episko- pije sjedjeli najprije u manastiru Komogovini (nedaleko Kostajnice), a onda u Kostajnici. God. 1771. bude kostajnička episkopija skinuta, a za cijelu hrvatsku Krajinu (karlovački generalat) uredjena kao jedina karlovačka, kako je i danas, sa sijelom u Plaškom, dok su varaždinski generalat i banska (civilna) Hrvatska pripale epi- skopiji, kojoj je sijelo bilo u Pakracu, a opstojala

Nego evo kako su se srbi seobisali masovno u vrijeme Osmanlija.
Grčko-istočnoj crkvi pripadali su doseljeni Srbi. U sredovječnoj Hrvatskoj nije bilo Srba, osim nekoliko njih po srijemskim imanjima pre- bjeglih srpskih velikaša, naročito Brankovića. U Bosni i Hercegovini bilo ih je već više (naročito u južnoj Hercegovim), ali ipak ni izdaleka u toj mjeri, da bi činili većinu, jer u tim zemiljama bijaše pored katoličanstva poglavito rašireno bogo- milstvo sve do dolaska Osmanlija. Kad Turci osvojiše Bosnu, stanu oni Srbe iz Srbije i sjeverne Maćedonije po njoj naseljavati, da im služe kao neredovite čete (martolozi, od grč. harmatolós t. j. oružan čovjek) i da im obradjuju polja, pa ih tako hrane (raja).1 Kako su odsele dalje Turci napredovali, tako su se unutar njiho- vih političkih granica sve to većma širila na sjever i srpska naselja. Sve do pred XVI. vijek još uvijek (osim pojedi- načkih omanjih slučajeva) nema u glavnom Srba u onim krajevima Hrvatske, što ostadoše slo- bodni od Turaka. Tekar kad je okrenula ratna sreća turska (poslije 1593.), stadoše se oni iz tur- skoga carstva a naročito iz pašaluka bosanskoga seliti u Hrvatsku.
baraba-bandit

#123 Re: Nastanak Bosne i Bošnjana

Post by baraba-bandit »

_majevica_ wrote:
Tako je Bosnjani zive na podruciju Bosne koje je zateceno Osmanlijama.A ovaj drugi dio islamizirani srbi iz Srbije se
nisu kasnije asimilirali u Bosnjane islamske vjere...Vjerovatno si mislio napisati poslije srpskih ustanaka protjerani su
islamizirani srbi u Bosnu i postali Bosnjani...Ne bitno oba primjera nisu dobra.
ajde još jednom sve pročitaj što si napisao pa se presaberi !! jer po ovim tvojim budalaštinama Bošnjani ne postoje prije srpskih ustanaka, nego nastaju tek kad im dođu izbjeglice islamizirani srbi !! kontaš gdje kiksaš !! Bošnje postoje bolan od vremena Kulina bana najkasnije a ne doalskom turaka kako je po tvom, navodiš vodu na mlin srbima koji negiraju Bošnje...kontaš, jadan bio ??
_majevica_ wrote: U Srbiji su takodje postojali ogorceni Bogumili koji su bili protjerivani,ubijani i sl.jos od vremena Dusana..

miješaš vjerski termin sa narodnim.....kojem narodu su pripadali ti bogumili u srbiji ???? samo mogu biti srbi, kao što su bili i Bugari bogumili
_majevica_ wrote: Cuj Saban mojom logikom.Otkud znas da ja ne mislim da je on Rom :D Njegova je stvar kako se izjasni i osjeca narodno..

poenta je u tome da je i Rom ili Albanac ili Srbin koji je prihvatio islam za vjeru NIJE AUTOMATSKI BOŠNJAK, kako neki kontaju, ako je islamske vjere u srbiji treba biti Bošnjak !!
_majevica_ wrote:
baraba-bandit wrote:srbe je u Krajine 8bosanske i hrvatske) doveo Crnojević od 1690te u velikoj seobi
Preskocio si posavski dio naseljavanja srba u XI st.kao i po Hercegovini ali evo o Crnojevicu.I koliko mislis da je srba
bilo u Bosni koje je Crnojevic doveo?

pa upravo toliko da su naselili krajine u HR i Bosni, poslednjim ratom su protjerani iz HR krajina ali su živi i zdravi u bosanskoj krajini i danas nas sa Dodikom jebu u zdrav mozak
_majevica_

#124 Re: Nastanak Bosne i Bošnjana

Post by _majevica_ »

baraba-bandit wrote: _majevica_ je napisao/la:

ajde još jednom sve pročitaj što si napisao pa se presaberi !! jer po ovim tvojim budalaštinama Bošnjani ne postoje prije srpskih ustanaka, nego nastaju tek kad im dođu izbjeglice islamizirani srbi !! kontaš gdje kiksaš !! Bošnje postoje bolan od vremena Kulina bana najkasnije a ne doalskom turaka kako je po tvom, navodiš vodu na mlin srbima koji negiraju Bošnje...kontaš, jadan bio ??
To je tvoj citat koji ni ti sam ne kontas.Mijesas pojmove Bosnjane i Bosnjake :D
baraba-bandit wrote:ajmo reći, KULINOVU BOSNU i nigdje više

Sva historija danasnje srbije se veze za Bogumile,Vlahe,Osmanlije,Bosnjane-Bosnjake... :D
Nego @baraba-bandit ne razumijem te toliko sto imas protiv Bogumila kad postoje toliko dokaza o njima u Bosni
Srbiji i da su uglavnom u Bosni svi prihvatili Islam.Imas danas evo na jednom primjeru dovista sto se tradicijom stoljeca
ocuvalo prelaska (bogumila-paterena-babuna-maniheja-)sledbenika bosanske crkve na islam.Ovde si lijepo napisao i neznam
sta vidis kao problem u ovome sto pisem :-D
@baraba-bandit.."Bošnjani su bili katoličke i bogumilske vjere
doalskom turaka SVI oni bogumilske vjere prelaze na islam, u prvom redu zbog inkvizicija od pape koje je podržavao i kralj Tomaš
kasnije većina Bošnjana katolika što milom što silom prelaze na islam, oni koji su ostali katoličk evjere kasnije "postaju" Hrvati

Bošnjani ostaju Bošnjani, Bošnjaci do dana današnjeg pretežno islamske vjere"
--Nego kao da od Bosnjana starog naziva naroda pokusavas isticati naciju u Bosni.
--A vjerovatno se slazes sa ovim obicajima prelaska bogumila na islam.Tako je bilo i na podruciju Srbije u sr.vijeku.

http://www.plbih.info/forum/viewtopic.php?f=4&t=2827

Nego u cemu je konkretno problem kod tebe.Ono sto pises za Bosnjake iz Srbije i Sandzak nema veze kakvi
islamizirani srbi u Sandzaku.Nadji istoriju Bosnjaka Sandzaka i to je to..
baraba-bandit

#125 Re: Nastanak Bosne i Bošnjana

Post by baraba-bandit »

_majevica_ wrote:
To je tvoj citat koji ni ti sam ne kontas.Mijesas pojmove Bosnjane i Bosnjake :D
..
ako je neko polupao lončiće ovdje, onda si to TI
Bošnjani su prvi termin koji oni sami za sebe upotrebljavaju, čitaj povelju Stjepana Kotromanića gdje se prvi put tako "predstavljaju"
"....Ako ima Dubrovčanin koju pravdu na Bošnjaninu, da ga pozove pred gospodina Bana..."Ovo je vrlo značajan dokument jer govori da u Bosni žive jedino Bošnjani i niko drugi,(naziv "Bošnjani"je starinski naziv za Bošnjake)-to se očituje i na svim oficijelnim dokumentima Bosanske države, a i na mnogim neoficijelnim, kao sto su glose na bogumilskim vjerskim knjigama, i natpisima na stečcima,g dje bogumili sebe nazivaju ISKLJUČIVO Bošnjanima...."
, Bošnjak je termin koji uvode turci i austrougari...dakle to je evolucijski razvoj Bošnjani >> Bošnjaci isto kao i servi >> serbloi >> srblje >> srbi ili hOrvati >> hrvati
kontaš li ti šta ??
_majevica_ wrote:
Sva historija danasnje srbije se veze za Bogumile,Vlahe,Osmanlije,Bosnjane-Bosnjake... :D
Nego @baraba-bandit ne razumijem te toliko sto imas protiv Bogumila kad postoje toliko dokaza o njima u Bosni
Srbiji i da su uglavnom u Bosni svi prihvatili Islam.
.
kojem narodu pripadaju ti bogumili, bolan
opet ništa nisi skont'o ...nemam ja ništa protiv bogumila, čak šta više, nego je TVOJ problem što bogumil posmatraš kao narodnosnu odrednicu a ona je isključivo vjerska, kao kad kažeš pravolsavci, aktolici, jevreji, budisti...kojem NARODU pripadaju, to ti ne kontaš...pripadnici bogumislke vjere su bili sljedeći NARODI i bošnje, i srbi, i bugari, i zahumljani, i neretljani......kontaš li šta ?? bogumili su vjerska odrednica !!

_majevica_ wrote: --Nego kao da od Bosnjana starog naziva naroda pokusavas isticati naciju u Bosni.

.
kakve nacije u srednjem vijeku, opet lupaš lončiće, govorim o NARODIMA, a Bošnje su bili jedan od naroda, jednako kao i srbi, hrvati, zahumljani, neretljani, dukljani, travuljani, dubrovčani...
_majevica_ wrote: Nego u cemu je konkretno problem kod tebe.Ono sto pises za Bosnjake iz Srbije i Sandzak nema veze kakvi
islamizirani srbi u Sandzaku.Nadji istoriju Bosnjaka Sandzaka i to je to..
po svom etničkom porijeklu sandžaklije ne potiču od srdnjovjekovnih Bošnja koji nisu nikad živjeli u tom području, ponavljam ti, ali ti ne kontaš, matično područje Bošnja je Kulinova Bosna (valjda znaš koju teritoriju obuhvata...ako ne znaš vrati se na prvu stranicu ove teme, gdje imaš karte)
I.
Image

a na području današnjeg sandžaka je bila srednovjekovna Raška koja je matično područje srblja !! kontaš li šta ??
Locked