novi grb i zastava BIH

Locked
karabaja-x
Location: mangala mangala (ako ste a big fish in a small pond, morate adoptirat a low key profile)

#101 Re: novi grb i zastava BIH

Post by karabaja-x »

pun mi je qrac srba hrvata i bosnjaka, ja bi nesto vako

Image
Pietje_Bel

#102 Re: novi grb i zastava BIH

Post by Pietje_Bel »

DrugaGimnazija wrote:^^^ Veliki lav koji jede mali ljiljan na zastavi Srbije. Nemam rijeci!!!
Veliki lav je simbol kotromanica. Kruna na glaci je simbol kraljevine Bosne. A boje sam izabrao kako bi se srbi slozili. A da se i Hrvati sloze stavimo lavu porodicni stit kosacica posto oni uvijek govore da su Kosaicici bili Hrvati:

Image

Image
Image
karanana

#103 Re: novi grb i zastava BIH

Post by karanana »

pitje ocigledno se ne razumijemo i takav je slucaj bio i na proslim slicnim temama kad si u svakoj brkao odnos znacenja bosnjak sa znacenjem bosanski musliman. od tih silnih knjiga i tekstova iz srednjevjekovne bosne ne vidis trenutno de facto stanje i znacenje a to je da su ove dvije stvari jedno te isto. mozda nije bilo tako u 14 i 15 vijeku ali sada jeste. to ti je i mirci probala reci na nekoj prijasnjoj temi ali nista/
armin_tz

#104 Re: novi grb i zastava BIH

Post by armin_tz »

ja nisam baqs vjest s paintom ko ostali, pa sam ovo zacas s kelpo, nisam zna sta da stavim kao "srpsko obiljezje" Image
elSaik

#105 Re: novi grb i zastava BIH

Post by elSaik »

Image
Novus ordo seclorum

#106 Re: novi grb i zastava BIH

Post by Novus ordo seclorum »

Arminovski wrote:
Novus ordo seclorum wrote:
MuaDib wrote:Ja predlažem ovakvu zastavu:
Image
Srpske i hrvatske nacionalne boje u neutralnom, veksikološki ispravnom položaju, s grbom bosanskog kralja Tvrtka, koji se posmatra i kao bošnjački simbol. :)

Vrlo upečatljivo. Moram priznati da sam osjetio nevjerovatan ponos kad sam ugledao tvoj prijedlog. Briljantno! Budi u meni nevjerovatne emocije! I kao što rekoše hik--meta i Ponos_i_cast dva najslavnija dijela povijesti drzave, kao i panslavenske boje uz grb srednjovjekovne Bosne, države svih njenih građana! Ovo je prihvatljivo za sve konfesije i nacije! Jednostavno i briljantno! Kako se niko toga nije sjetio?!Svaka čast!
Sjetio se neko prije dvije godine...

lik sa nickom milton. All hail milton.
http://www.sarajevo-x.com/forum/viewtop ... a&start=50
Dakle, cestitka upucena na pogresnu adresu. :D

Cestitaj i meni ako hoces :D Igrao sam se u paint-u sa ovim zastavicama ali kad sam vidio da su pocele nicati ko pecurke na raznoraznim stranicama onda sklonio sa photobucketa.. Nesto mi nije bilo stalo do forumaske slave tad... Sad kontam mozda nisam trebao. Mozda sam mogao biti i forumas godine.. jah... 8-) Muadibe jesi li ovo prekopirao direktno ili si sam radio u paint-u?

http://www.sarajevo-x.com/forum/viewtop ... a&start=75
Evo, vidio sam, imaš ga pravo!
DrugaGimnazija

#107 Re: novi grb i zastava BIH

Post by DrugaGimnazija »

^^^ Ovo je trebala biti zastava RS, a ne BiH.
DrugaGimnazija

#108 Re: novi grb i zastava BIH

Post by DrugaGimnazija »

Mozda da nam gorchin_ "odradi" jedan grb i zastavu na principu slicnom njegovom prijedlogu za grb FBiH? Dakle, neki prijedlog koji ima korijene u BiH, ali ne stavlja na hrpu boje i simbole koji se ne slazu jedne s drugim.
Image
s-iou-x

#109 Re: novi grb i zastava BIH

Post by s-iou-x »

U osnovi ovo je nasa najomiljenija bosnjacka zastava i simbol. Ljiljani i zastava koja je koristena u ratu nije iskljucivo nasa bosnjacka nego ona predstavlja i trebala je da predstavlja sve narode u BIH. Cesto cujemo da kazu "muslimani" ukrali ljiljane, pa po bogu ste braco, gospodo i drugovi nemozemo mi ukrasti od sebe, to je nase kao i vase ili sto je trebalo biti. Nismo mi krivi sto su drugi odbili da stanu ispod te zastave. Kada bi mi birali i radili zastavu samo za sebe onda bi zelena boja i zlatni polumjesec zauzimali veliko i najvaznije mjesto. Medutim mi nikada nismo to radili niti cemo raditi iz razloga sto se poistovjecujemo sa zvanicnim simbolima drzave BIH.

Image
foreigndude

#110 Re: novi grb i zastava BIH

Post by foreigndude »

ma ovo je sve kita. Nabijem na kurac ovu drzavu i sve njene zastave. Guba.

Haj sad banirajte me.
Van Halen

#111 Re: novi grb i zastava BIH

Post by Van Halen »

Plava i žuta su boje koje imaju historijsku podlogu u BiH. Vidite grb Kotromanića, tu su plave i žute pruge. Zastava sa ljiljanima na sebi ima žutu i plavu boju. Znači tu postoji jedan kontinuitet kroz vijekove. U heraldici su boje bitne, više nego njihov raspored. Zbog toga, ne trebamo biti kivni na sadašnju zastavu, mislim da nije loša uopšte. Samo treba edukovat narod da je zna pravilno okrenuti. :bih:
DrugaGimnazija

#112 Re: novi grb i zastava BIH

Post by DrugaGimnazija »

s-iou-x wrote:U osnovi ovo je nasa najomiljenija bosnjacka zastava i simbol.
...
Govori za sebe. Ne "nalaze" se svi Bosnjaci u toj tvojoj zastavi.
kijameta

#113 Re: novi grb i zastava BIH

Post by kijameta »

armin_tz wrote:ja nisam baqs vjest s paintom ko ostali, pa sam ovo zacas s kelpo, nisam zna sta da stavim kao "srpsko obiljezje" Image
Kruna Kotromanica i grb kralja Tvrtka,tesko je naci ista srpskije.Ali kod Srba ionako nije u tom grmu zec.
Luke Perry

#114 Re: novi grb i zastava BIH

Post by Luke Perry »

A sta je toliko posebno u srednjovijekovnim konjokradicama?
bihmak

#115 Re: novi grb i zastava BIH

Post by bihmak »

DrugaGimnazija wrote:Mozda da nam gorchin_ "odradi" jedan grb i zastavu na principu slicnom njegovom prijedlogu za grb FBiH? Dakle, neki prijedlog koji ima korijene u BiH, ali ne stavlja na hrpu boje i simbole koji se ne slazu jedne s drugim.
Image
ovaj prijedlog bi bio izvrstan za drzavu....sastoji se od pojedninih dijelova, koji su vezani za historiju bih, ali nisu tako ocigkedni kao npr. ljiljani
DrugaGimnazija

#116 Re: novi grb i zastava BIH

Post by DrugaGimnazija »

bihmak wrote:
DrugaGimnazija wrote:Mozda da nam gorchin_ "odradi" jedan grb i zastavu na principu slicnom njegovom prijedlogu za grb FBiH? Dakle, neki prijedlog koji ima korijene u BiH, ali ne stavlja na hrpu boje i simbole koji se ne slazu jedne s drugim.
Image
ovaj prijedlog bi bio izvrstan za drzavu....sastoji se od pojedninih dijelova, koji su vezani za historiju bih, ali nisu tako ocigkedni kao npr. ljiljani
Jedna velika prednost ovakvog rjesenja je sto na njemu NEMA polumjeseca, sahovnice, ni ocila. Svaki narod je predstavljen istim, neutralnim simbolom. A ogroman bonus je sto je ipak bazirano na bosansko-hercegovackoj istoriji.
armin_tz

#117 Re: novi grb i zastava BIH

Post by armin_tz »

Evo jedna, ala Puerto rico:D, ono iznad da bude grb a ovo zastava
Image
nuernberg

#118 Re: novi grb i zastava BIH

Post by nuernberg »

Aduu wrote:Malo igre i evo prijedloga :D
Iako bih ja najradije izabrao zastavu samo sa ljiljanima, mislim da je to nemoguce :sad:
Grbovi
Image
Image
Image
Image
Image
Image

Neka zastava gdje je CCCC ne dolazi u obzir.....
drmadzija

#119 Re: novi grb i zastava BIH

Post by drmadzija »

Prenosim svoj prijedlog iz jedne ranije, a skoro istoimene, teme:

Image

Potreban joj je apdejt, a ja nisam u mogucnosti da reagujem jer su mi virusi pojeli fotosop.
Ovom prilikom bih zamolio ljude dobre volje da mi doniraju "Photoshop CS4."
Pietje_Bel

#120 Re: novi grb i zastava BIH

Post by Pietje_Bel »

s-iou-x wrote:U osnovi ovo je nasa najomiljenija bosnjacka zastava i simbol. Ljiljani i zastava koja je koristena u ratu nije iskljucivo nasa bosnjacka nego ona predstavlja i trebala je da predstavlja sve narode u BIH. Cesto cujemo da kazu "muslimani" ukrali ljiljane, pa po bogu ste braco, gospodo i drugovi nemozemo mi ukrasti od sebe, to je nase kao i vase ili sto je trebalo biti. Nismo mi krivi sto su drugi odbili da stanu ispod te zastave. Kada bi mi birali i radili zastavu samo za sebe onda bi zelena boja i zlatni polumjesec zauzimali veliko i najvaznije mjesto. Medutim mi nikada nismo to radili niti cemo raditi iz razloga sto se poistovjecujemo sa zvanicnim simbolima drzave BIH.

Image
Hajde ne lupetaj vise. :)
saim_adka

#121 Re: novi grb i zastava BIH

Post by saim_adka »

Ja sam za onu zastavu i grb koji su predtavljali BiH od pada turske imperije do nastanka Kraljevine SHS!

Jenostvano je, a nema nikakvih nacionalnih obiljezja i nacionalnih predznaka, a niko se ne moze ljutiti.
Tada su muslimani, katolici, jevreji, pravoslavci i ostali bili ravnopravni!
BiH je tada najvise izgradjena i bila je prosperitetna!

GRB:
Image

ZASTAVA (varijanta 1):
Image

ZASTAVA (varijanta 2):
Image

Što izmišljati, kad možemo oživjeti staro!
Pietje_Bel

#122 Re: novi grb i zastava BIH

Post by Pietje_Bel »

saim_adka wrote:Ja sam za onu zastavu i grb koji su predtavljali BiH od pada turske imperije do nastanka Kraljevine SHS!

Jenostvano je, a nema nikakvih nacionalnih obiljezja i nacionalnih predznaka, a niko se ne moze ljutiti.
Tada su muslimani, katolici, jevreji, pravoslavci i ostali bili ravnopravni!
BiH je tada najvise izgradjena i bila je prosperitetna!

GRB:
Image

ZASTAVA (varijanta 1):
Image

ZASTAVA (varijanta 2):
Image

Što izmišljati, kad možemo oživjeti staro!
Je li ovo kruna sa ljiljanima na ovom grbu?
s-iou-x

#123 Re: novi grb i zastava BIH

Post by s-iou-x »

DrugaGimnazija wrote:
s-iou-x wrote:U osnovi ovo je nasa najomiljenija bosnjacka zastava i simbol.
...
Govori za sebe. Ne "nalaze" se svi Bosnjaci u toj tvojoj zastavi.
Ovo je konstatacija a ne govor u necije ime. Zar treba dokazivati da je zelena boja i polumjesec na zastavi omiljenija Bosnjacima od srpske zastave, kokardi i ostalih ikona. Sta ste se pripali zelene boje kao da ste caburtiju vidjeli!? :lol:
s-iou-x

#124 Re: novi grb i zastava BIH

Post by s-iou-x »

Evo ovo je moj prijedlog s tim da sam orla morao malo pozlatiti i osunetit ga jer ne trpe se dvije glave na ramenu. Napokon smo i mi zajebani :D .
Image
s-iou-x

#125 Re: novi grb i zastava BIH

Post by s-iou-x »

Pietje_Bel wrote:
s-iou-x wrote:U osnovi ovo je nasa najomiljenija bosnjacka zastava i simbol. Ljiljani i zastava koja je koristena u ratu nije iskljucivo nasa bosnjacka nego ona predstavlja i trebala je da predstavlja sve narode u BIH. Cesto cujemo da kazu "muslimani" ukrali ljiljane, pa po bogu ste braco, gospodo i drugovi nemozemo mi ukrasti od sebe, to je nase kao i vase ili sto je trebalo biti. Nismo mi krivi sto su drugi odbili da stanu ispod te zastave. Kada bi mi birali i radili zastavu samo za sebe onda bi zelena boja i zlatni polumjesec zauzimali veliko i najvaznije mjesto. Medutim mi nikada nismo to radili niti cemo raditi iz razloga sto se poistovjecujemo sa zvanicnim simbolima drzave BIH.

Image
Hajde ne lupetaj vise. :)
Zasto mislis da lupetam? Hoces da pravimo anketu? Lupetas ti kada predlazes za zastavu BIH, ni manje ni vise, zastavu pod kojom se unistava BIH. Na kraju krajeva ova zelena zastava je dva puta stala u odbranu BIH i borbu za njenu nezavisnot (gradasceviceva borba protiv turaka i otpor austougarskoj okupaciji 1878) i svaki dobronamjeran bosanac i hercegovac ima da ustane kad je vidi a ne kao sto rekoh da se zgrozava ko no da je chaburtiju (platno za prekrivanje mejita) vidio.. Kada bi gledali realne fakte onda bi ona svakako zauzimala veliko mjesto zajedno uz crvenu zastavu iz YU partizanskog perioda kao i bijelu zastavu s ljiljanima za kreiranju zastave koja ce predstavljati BIH. Medutim ovdje se trazi kompromis sa neprijateljima BIH tako da je situacija jako delikatna. Nemoguca misija.
PS> Zastava iz perioda AU je ipak produkt okupatorskih nametanja.
Locked