Talibani zabranili školovanje žena

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
to sam ja

#101 Re: Talibani zabranili školovanje žena

Post by to sam ja »

giordania wrote:
bosnianwoman wrote:Zasto mislis da je reis trebao odreagovati? Zato sto su oni muslimani? Zasto stavljate znak jednakosti izmedju talibana i Islama? Mozda nisam magistar, niti doktor nauka ali savrseno znam razlikovati vjeru i kulturu... dvije totalno razlicite stvari... toliko o pismenosti pojedinih forumasa...

zdravi mi i zivi bili :)
:thumbup:
Talibani i vehabije su trenutno najveci problem ove drzave :roll: Kako da ne :-)
I zasto da se reis oglasava zbog ovakvih i slicnih nebuloza?Ako je njihova drzava reagovala time sto su izjavili da ce ekstremisti platiti zato sto ne postuju zakone te drzave,sta reis ima s tim?Da im pokaze kako je njihova nakaradna interpretacija Islama ozbiljno shvacena u svijetu?
Naravno da treba da reaguje ako je njima argument da je obrazovanje žena "neislamsko".
...
ovo nije mala stvar...ZABRANITI skolovanje zenama...
zonbirile

#102 Re: Talibani zabranili školovanje žena

Post by zonbirile »

neki dan na dnevniku,vijest o našoj ženi ,hoće iz Gaze.Elem bila udana za Palestinca,živjela u Bosni,muž poginuo na radu i ona poštujući tradiciju,udala se za brata.Ima ukupno 5 djece,sa zadnjim bratom dvoje.Ovo je tradicija starog plemenskog organizovanja,i po njemu žena i ne treba da se školuje,samo neka muž ima braće.
Komentar na javnom glasilu,kao da je uradila najnormalniju stvar-svašta.
madner

#103 Re: Talibani zabranili školovanje žena

Post by madner »

Nije to lose, smanjili bi nezaposlenost a i vratili bi prirodno stanje u odnosima.

Dokle vise da po skolima i fakultetima gledamo djevojke, hodama po kafama, lomimo se itd a mogli bi da ucimo okruzeni muskarcima!

:skoljka:
to sam ja

#104 Re: Talibani zabranili školovanje žena

Post by to sam ja »

zonbirile wrote:neki dan na dnevniku,vijest o našoj ženi ,hoće iz Gaze.Elem bila udana za Palestinca,živjela u Bosni,muž poginuo na radu i ona poštujući tradiciju,udala se za brata.Ima ukupno 5 djece,sa zadnjim bratom dvoje.Ovo je tradicija starog plemenskog organizovanja,i po njemu žena i ne treba da se školuje,samo neka muž ima braće.
Gledala, gledala... :D
giordania

#105 Re: Talibani zabranili školovanje žena

Post by giordania »

to sam ja wrote:
zonbirile wrote:neki dan na dnevniku,vijest o našoj ženi ,hoće iz Gaze.Elem bila udana za Palestinca,živjela u Bosni,muž poginuo na radu i ona poštujući tradiciju,udala se za brata.Ima ukupno 5 djece,sa zadnjim bratom dvoje.Ovo je tradicija starog plemenskog organizovanja,i po njemu žena i ne treba da se školuje,samo neka muž ima braće.
Kako pojedini forumasi vole ismijavati druge,to je prosto nevjerovatno.Dnevna potreba,takoreci,izrugivati se talibanima,vehabijama,palestincima,arapima,muslimanima.......
Da nisam iz Bosne,pomislila bih da je ta drzava najnaprednija i najuredjenija na svijetu :roll:
Bez neskolovanih,bez primitivaca,bez nasilja,bez poligamije.....sve med i mlijeko.
Zena je odlucila tako i ako ona zeli da svoj zivot provede na taj nacin,ne znam sta vas toliko smeta i smjesno vam je?
Da ne bude zabune,neprihvatljivo je i za moj pojam,ali svako ima pravo da zivi kako hoce,i ne treba se nekome smijati zbog toga.Da je u pitanju neka evropljanka,samo bi odmahnuli rukom uz komentar :"slobodan svijet,sta ces"
Koliko je samo slucajeva gdje dolazi do prevare u braku bas sa blizim clanovima porodice?Je li to ok?
I da,sigurna sam da su mnogi od vas gledali reportazu o nekom starom dedi iz Bosne(ne sjecam se imana sela) koji je ozenio dvije sestre,koje s njim zive sasvim normalno.Ali nema toga kod nas,mi smo daleko ispred palestinaca i ostalih "nazadnih nacija" :roll:
off topic,talibani su u pitanju.
madner

#106 Re: Talibani zabranili školovanje žena

Post by madner »

Pa smijemo se i nasim primitivcima, evropu i njihove obicaje redovno pljujemo. Ne vidim zasto praviti izuzetak. :D

Dakle u cemu je problem?
Jel za superiorni podsmijeh ili nije?
giordania

#107 Re: Talibani zabranili školovanje žena

Post by giordania »

madner wrote:Pa smijemo se i nasim primitivcima, evropu i njihove obicaje redovno pljujemo. Ne vidim zasto praviti izuzetak. :D

Dakle u cemu je problem?
Jel za superiorni podsmijeh ili nije?
Ma u tome smo najjaci.
A ja idalje ne vidim zasto se smijati nekome zbog toga sto zivi svoj zivot kako zeli??????
Evo,zene ovih talibana vjerovatno nemaju nikakav izbor u svom zivotu.Ukinuli im skolovanje.To je za svaku osudu jer te zene nisu u mogucnosti nista promjeniti.
Ali zasto se smijati ovoj iz Palestine koja svjesno i dobrovoljno(bar se nadam) uredjuje svoj zivot kako hoce?
madner

#108 Re: Talibani zabranili školovanje žena

Post by madner »

Zato sto svaka opcija nije jednaka, ima boljih i gorih.

Treba teziti boljim i smijat se losijim.
zonbirile

#109 Re: Talibani zabranili školovanje žena

Post by zonbirile »

giordania wrote:
to sam ja wrote:
Kako pojedini forumasi vole ismijavati druge,to je prosto nevjerovatno.Dnevna potreba,takoreci,izrugivati se talibanima,vehabijama,palestincima,arapima,muslimanima.......
Da nisam iz Bosne,pomislila bih da je ta drzava najnaprednija i najuredjenija na svijetu :roll:
Bez neskolovanih,bez primitivaca,bez nasilja,bez poligamije.....sve med i mlijeko.
Zena je odlucila tako i ako ona zeli da svoj zivot provede na taj nacin,ne znam sta vas toliko smeta i smjesno vam je?
Da ne bude zabune,neprihvatljivo je i za moj pojam,ali svako ima pravo da zivi kako hoce,i ne treba se nekome smijati zbog toga.Da je u pitanju neka evropljanka,samo bi odmahnuli rukom uz komentar :"slobodan svijet,sta ces"
Koliko je samo slucajeva gdje dolazi do prevare u braku bas sa blizim clanovima porodice?Je li to ok?
I da,sigurna sam da su mnogi od vas gledali reportazu o nekom starom dedi iz Bosne(ne sjecam se imana sela) koji je ozenio dvije sestre,koje s njim zive sasvim normalno.Ali nema toga kod nas,mi smo daleko ispred palestinaca i ostalih "nazadnih nacija" :roll:
off topic,talibani su u pitanju.

niko se ne smije,ja bih najrađe plakao,a tvoje fol pozivanje na pravo izbora,može stajati,ali ne tamo gdje je to državna politika,ili masovna pojava.Čudno je da oni koji brane pravo na "izbor" nikad ne skontaju,ili ne pomisle,da im je taj "izbor" uvaljen i da neminovno vuže nazad,u beznađe.Oni koji pristaju na to,pomažu onima koji furaju parolu "što gore,to bolje".Ovo sam mislio na Bosnu,Afganistan je već svršena priča,pročiće vjekovi dok skontaju šta ih snađe.
arzuhal

#110 Re: Talibani zabranili školovanje žena

Post by arzuhal »

madner wrote:Zato sto svaka opcija nije jednaka, ima boljih i gorih.

Naravno, uz znanje da je ciničan podsmjeh odraz pokvarenog karaktera.
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#111 Re: Talibani zabranili školovanje žena

Post by Truba »

zamislite da se pare od magisterija uloze u samostalni obrt :D švelje recimo :oops:
madner

#112 Re: Talibani zabranili školovanje žena

Post by madner »

arzuhal wrote:

Jos uvijek bolji od licemjerstva.
arzuhal

#113 Re: Talibani zabranili školovanje žena

Post by arzuhal »

madner wrote:
arzuhal wrote:

Jos uvijek bolji od licemjerstva.
slažem se.
to sam ja

#114 Re: Talibani zabranili školovanje žena

Post by to sam ja »

Dajte ba ljudi niko se ovdje ne smije tudjem jadu...stvar je u tome kako se neke stvari uzimaju zdravo za gotovo, kao nesto sasvim normalno,...kod nas je narod previse oguglao na neke stvari...to je toliko tuzna da postaje smijesno
zonbirile

#115 Re: Talibani zabranili školovanje žena

Post by zonbirile »

to sam ja wrote:Dajte ba ljudi niko se ovdje ne smije tudjem jadu...stvar je u tome kako se neke stvari uzimaju zdravo za gotovo, kao nesto sasvim normalno,...kod nas je narod previse oguglao na neke stvari...to je toliko tuzna da postaje smijesno

mene strah da se taj tkz. tuđi jad,polako ,ali sigurno ne uvlači u Bosnu.
giordania

#116 Re: Talibani zabranili školovanje žena

Post by giordania »

zonbirile wrote:

niko se ne smije,ja bih najrađe plakao,a tvoje fol pozivanje na pravo izbora,može stajati,ali ne tamo gdje je to državna politika,ili masovna pojava.Čudno je da oni koji brane pravo na "izbor" nikad ne skontaju,ili ne pomisle,da im je taj "izbor" uvaljen i da neminovno vuže nazad,u beznađe.Oni koji pristaju na to,pomažu onima koji furaju parolu "što gore,to bolje".Ovo sam mislio na Bosnu,Afganistan je već svršena priča,pročiće vjekovi dok skontaju šta ih snađe.
Naravno da branim pravo na izbor.Bar sto se tice zivota doticne osobe koju ste spomenuli.Njen zivot,njena stvar.Uopste mi nije ni smijesno ni zalosno.Osim,ponavljam,u slucaju da to nije bila njena volja.

Pojasni mi ovo boldirano.Gdje je to drzavna politika da se zabrani zenama skolovanje?Ili masovna pojava,ako izuzmemo talibane?
to sam ja

#117 Re: Talibani zabranili školovanje žena

Post by to sam ja »

Pa nije bila njena volja! receno je kako po njihovoj tradiciji nakon smrti muza nju "preuzima" njegovog brata...mislis da je ona mogla da bira?!?
zonbirile

#118 Re: Talibani zabranili školovanje žena

Post by zonbirile »

to sam ja wrote:Pa nije bila njena volja! receno je kako po njihovoj tradiciji nakon smrti muza nju "preuzima" njegovog brata...mislis da je ona mogla da bira?!?

pa ,ne kotam što je morala roditi dvoje djece,ono kada je već tu neka nešto radi.Da nije ljubav u pitanju.Imali taj još braće,ako se nedaj bože njemu šta desi.
to sam ja

#119 Re: Talibani zabranili školovanje žena

Post by to sam ja »

zonbirile wrote:
to sam ja wrote:Pa nije bila njena volja! receno je kako po njihovoj tradiciji nakon smrti muza nju "preuzima" njegovog brata...mislis da je ona mogla da bira?!?

pa ,ne kotam što je morala roditi dvoje djece,ono kada je već tu neka nešto radi.Da nije ljubav u pitanju.Imali taj još braće,ako se nedaj bože njemu šta desi.

A sigurno je nije pitao zeli li djecu ili ne.A ako se njemu sta desi...kako dalje ide.....to ne'nam :shock: vjerovatno opet neko iz familije preuzima zenu i djecu
SnezanaM

#120 Re: Talibani zabranili školovanje žena

Post by SnezanaM »

zonbirile wrote:
to sam ja wrote:Dajte ba ljudi niko se ovdje ne smije tudjem jadu...stvar je u tome kako se neke stvari uzimaju zdravo za gotovo, kao nesto sasvim normalno,...kod nas je narod previse oguglao na neke stvari...to je toliko tuzna da postaje smijesno

Tih "kaparisanih" brakova si imao po selima prije rata, pogotovo 70-tih jako, jako puno :-)
Luke Perry

#121 Re: Talibani zabranili školovanje žena

Post by Luke Perry »

SnezanaM wrote:
zonbirile wrote:

Tih "kaparisanih" brakova si imao po selima prije rata, pogotovo 70-tih jako, jako puno :-)

Da nisam u dijaspori nikad ne bih upoznao takvu BiH. :D Ja znam za jedan takav brak po ugovoru sklopljen 1999. Iz okolice Tuzle su bili mladenci.
shalaedin

#122 Re: Talibani zabranili školovanje žena

Post by shalaedin »

to sam ja wrote:Oprostite na mojoj uvodnoj ex- recenici!!!

Talibanski ekstremisti su zabranili školovanje žena u dolini Svat na sjeverozapadu Pakistana, čime je više od 40.000 djevojčica uskraćeno pravo da se obrazuju, saopćili su danas pakistanski zvaničnici

Ekstremisti su u decembru izdali upozorenje roditeljima da ne šalju ćerke u školu, uz obrazloženje da je obrazovanje žena "neislamsko".

Isto upozorenje ponovio je bliski saradnik talibanskog lidera mule Fazule u poruci koja je emitovana kasno sinoć na jednoj ilegalnoj radio stanici.

Državne škole su zatvorene, a oko 300 privatnih škola koje bi trebalo da budu otvorene u februaru, po završetku zimskog raspusta, najverovatnije će ostati zatvorene, izjavio je jedan visoki zvaničnik a prenio Rojters.

Neimenovani zvaničnik je rekao da su ekstremisti u proteklih nekoliko mjeseci uništili ili oštetili više od 175 ženskih škola.

Jedine škole koje su otvorene su male vjerske medrese u džamijama gdje djevojčice uče Kur'an.

Pakistanski premijer Jusuf Raza Gilani oštro je kritikovao potez talibana navodeći da je zatvaranje škola suprotno islamu i upozorio da će ekstremisti platiti zbog antidržavnog djelovanja.

"Nikome neće biti dopušteno da osporava odluku vlade", saopćeno je juče iz premijerovog kabineta.

Borbe su dolini Svat traju više od godinu dana, a prema riječima žitelja, vojska gubi kontrolu, a vlada nema nikakav autoritet nad ekstremistima, čiji je cilj uvođenje stroge forme šerijatskog zakona.

Decembra prošle godine su, prema tvrdnjama jednog visokog vojnog zvaničnika, ekstremisti odsjekli glave 13 ljudi, među kojima je bilo i policajaca koji su se protivili njihovom načinu života, podsjetila je britanska agencija.

Dolina Svat je do pred kraj 2007. bila popularna turistička destinacija, a situacija se drastično promijenila kada je lider ekstremista Fazula poveo pobunu protiv vlasti, nekoliko mjeseci poslije nereda kod Crvene džamije u Islamabadu, kada je u vojnoj intervenciji ubijeno više desetina ljudi, među kojima je bilo žena i djece.
mislim da se ova informacija treba provjeriti prvo, a onda o njoj se nesto reci. Kaze se u Allah s.w.a. u Kur`anu sljedece: "O vjernici, ako vam nekakav neposten covjek donese kakvu vijest, dobro je provjerite, da u nezananju nekome zlo ne ucinite, pa da se zbog onoga sto ste ucinili pokajete. (49, 6)"

Stavljam akcenat na ovu vijest jer mnoge vijesti koje su donesene o Talibanima su apokrifne, neutemeljene i najcesce predmet analiziranja. Mislim da mnogi odnos nebi smo ni znali napraviti razliku izmedju obicnog Afganistanca i onoga ko pripada Talibanima. Jedina razlika po kojima ih poznajemo je ta da su jedni na americkoj a drugi na antiamericko strani. Bila je jedna dobra tema uopste o talibanima na ovome forumu. O njima su govorili i ljudi koji su bili u Afganistanu od okupacije Amerikanaca na ovamo, pa su o situaciji pricali iz prve ruke. Pa su mnoge stvari koje su bile nametnute kao medijski stereotip raji objasnili i razsjasnili,a ticu se talibana.

Rijec Taliban znaci ucen covjek. Za vrijeme talibanskog rezima u toj zemlji nije bilo razlike izmedju profesora i studenata, najveci broj danasnjih alima i ucenjaka dolazi upravo iz te zemlje. Mozda je njihovo tumacenje Islama kruto i uskogrudno, ali o tome nemoze niko reci nista jer niko nezna sstvari iz prve ruke. To je narod koji se genereacijski radja u ratovima i u njima umire. Mislim da je neeticno vezati za Islam cinjenicu da je skolovanje zena neislamsko. Mislim da je to zalosno ako je istinito. Upravo Islam vraca zeni njena prava na jedan dostojanstven nacin, prava koja dotad nije imala. Tu je takodje i pravo na skolovanje. Moguce je sve, pa i to da ova informacija nije istina kao i obrnuto da jmozda jest.
giordania

#123 Re: Talibani zabranili školovanje žena

Post by giordania »

to sam ja wrote:
zonbirile wrote:

A sigurno je nije pitao zeli li djecu ili ne.A ako se njemu sta desi...kako dalje ide.....to ne'nam :shock: vjerovatno opet neko iz familije preuzima zenu i djecu
Ja ne znam da li se iko od vas ono iskreno zabrinuo za tu zenu sa djecom,pomislio mozda kroz kakav pakao prolazi i ima li sta da jede?Nego cemo samo ovako razglabati o njenim privatnim stvarima,za koga se udala,kako,zbog cega.....Znate li kako je njenim roditeljima?
I hajde molim vas da se vratimo temi o talibanima.Zena uopste nema veze sa temom.A ni kaparisani brakovi.
to sam ja

#124 Re: Talibani zabranili školovanje žena

Post by to sam ja »

giordania wrote:
to sam ja wrote:
zonbirile wrote:

Ja ne znam da li se iko od vas ono iskreno zabrinuo za tu zenu sa djecom,pomislio mozda kroz kakav pakao prolazi i ima li sta da jede?Nego cemo samo ovako razglabati o njenim privatnim stvarima,za koga se udala,kako,zbog cega.....Znate li kako je njenim roditeljima?
I hajde molim vas da se vratimo temi o talibanima.Zena uopste nema veze sa temom.A ni kaparisani brakovi.
Ne mi smo svi ovdje idioti i bas nas briga za sve...jedino si se ti zabrinula... :zjev:
giordania

#125 Re: Talibani zabranili školovanje žena

Post by giordania »

...
Last edited by giordania on 20/01/2009 07:04, edited 1 time in total.
Post Reply