Šetnja za Palestinu-mirni protesti-sutra

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

pape
Location: Od jedne zene te boli jedna glava, ... od dvije zene, dvije glave.

#101 Re: Šetnja za Palestinu-mirni protesti-sutra

Post by pape »

BarbaDue wrote: pustite covjeka, on samo brani ono najosnovnije sto cini jednog muslimana...zar nije fašisticki zabraniti ezan???

molim vas da mi odgovorite???
Evo odgovor @Barba, .... naravno da samo fasisti moze pasti na um zabrana ezana.
Isto tako smrdi na fasizam i uputa nekome da se pokrije po glavi i napusti Sarajevo, ako mu se nesto ne svidja.
Moderator je saopcio da je @pure love baniran, ... tu se prica zavrsava.
stochar

#102 Re: Šetnja za Palestinu-mirni protesti-sutra

Post by stochar »

BarbaDue wrote:
pustite covjeka, on samo brani ono najosnovnije sto cini jednog muslimana...zar nije fašisticki zabraniti ezan???

molim vas da mi odgovorite???
ko je spominjao ezan, i ko je spominjao zabrane? govorilo se o tekbiranju. valjda taj neki nacin razmisljanja ne poznaje mogucnost da se protiv necega moze biti nacelno a bez zelje da se to zabrani? meni se ne svidja mnogo stvari, ali mi ne bi palo na pamet da ih zabranjujem jer to jeste fasizam, a vecina k ovdje o tome pricaju nedavno su pozivali na zabranu jednog dogadjaja i pozivali na premlacivanje neistomisljenika. sad sam ja fasista jer kazem da prije rata nisam cuo nikad tekbiranje te da to nije 'domace' vec nam je doneseno sa strane u noovije vrijeme.

otkud odmah paralele sa ezanom i crkvenim zvonom? meni je drago cuti ezan, i cesto kad ga cujem prestanem raditi k'o sto mi je i dedo prestaj'o. drago mi je cuti kad se ispreplicu ezan i crkvena zvona. na kraju krajeva, nisu mi mrski ljudi koji tekbiraju i apsolutno mi ne bi palo na pamet da se zalazem za nekakvo zabranjivanje, ali kazem da se ne trebamo cuditi kad slika bradatih tipova sa skracenim tolama obidje svijet. jer, to je nasa realnost. a, sad da mene neko ubjedjuje da se 500 godina tekbiralo u sarajevu...
pape

#103 Re: Šetnja za Palestinu-mirni protesti-sutra

Post by pape »

Tema je: "Mirni protesti i setnja za Palestinu", .... tema nije @pure_love, .... tema nije tekbir.
@pure_love je banovan i to je zavrsena prica, .... otvorite novu temu o poklicu tekbir, .... zamolite nekoga tko bi mogao dati definiciju, ... objasniti sta u stvari znaci termin tekbir i kako, u kojim situacijama se upotrebljava.
-LIBERO-
Čiča Gliša
Location: Vedran Puljic R.I.P- Istina za Vedrana!-Nepravda bilo gdje, prijetnja je pravdi svugdje-M.L.King.

#104 Re: Šetnja za Palestinu-mirni protesti-sutra

Post by -LIBERO- »

Ovo nisu protesti na kojima bih se ja mogao vidjeti i poistovjetiti sa njima.

Sarajevo je duboko podjeljen grad po osnovu prosekulatnog i provjerskog,dokaz su i ovi protesti.
teAMICA

#105 Re: Šetnja za Palestinu-mirni protesti-sutra

Post by teAMICA »

e vala svaka čast ko maknu onu što se naziva "ljubavi ČISTOM"...
došlo mi je više da povraćam...
a s obzirom na one jadne ljude što ginu i gube svoje najbliže u Palestini, kad vidim u šta se ova tema pretvorila (kao i sve kod nas) mislim da je najbolje i zatvoriti temu...
lopta

#106 Re: Šetnja za Palestinu-mirni protesti-sutra

Post by lopta »

Upravo tako, djeca ginu, polemise se o drugim stvarima, ako ikako moze zakljucajte ovo, svaki vid pomoci i podrske palestinskom i svakom drugom ugrozenom narodu je dobrodosao na bilo koji nacin i od bilo koga dolazilo, nalaziti ovdje nekakve 'mane' je nehumano.
IBM

#107 Re: Šetnja za Palestinu-mirni protesti-sutra

Post by IBM »

Mozda je ipak previsoka kazna, kad uzmemo u obzir kako je homosapiens prosao.Ali to je odluka moderatora i pravilo je da se njihove odluke ne komentarisu :D

ugl. da se vratimo na temu, ko hoce da organizuje protest pred eigipatskom ili saudijskom ambasadom, ZOVITE. Ja cu prvi doci! Oni nemaju opravdanje za pasivnost.
karanana

#108 Re: Šetnja za Palestinu-mirni protesti-sutra

Post by karanana »

dosao bih na proteste pred ambasade tih "zemalja".
Jazz_Junkie

#109 Re: Šetnja za Palestinu-mirni protesti-sutra

Post by Jazz_Junkie »

Bilo bi lijepo npr. vidjeti humane proteste gdje ljudi jednostavno osudjuju ovaj krvavi rat i bespotrebno ubijanje palestinskih civila od strane izraelske vojske, ali ne mogu se solidarisati sa ovim "demonstrantima" koji nisu na ulicu izasli da bi osudili ubijanje nejaci nego da bi podrzali "bracu". To najbolje ilustruje ovaj banovani clan "pure_love" (koji sarkazam birati ovakav nick) koji vam neprestano postavlja "vijesti" sa inace poznate fasisticke IslamBosne (ne zelim da znam kakvu mrznju tamo po forumu siju ako ga uopce imaju). Izvinjavam se ako je ovo offtopic, ali zelio sam skrenuti paznju na zloupotrebu patnje jednog naroda da bi se "mobilisali" muslimani u BiH. Na protestima je sigurno bilo i ljudi koji su jednostavno izasli na ulicu zbog zgrazavanja od onoga sto gledaju na televiziji. Protesti su bili i sirom Evrope gdje su Nijemci, Francuzi i drugi izasli na ulice da protestuju za MIR, a ne da zauzimaju pozicije. Neki se u BiH ocigledno ponasaju kao da je rat u Palestini njihov rat.

Pozdrav
Air Ramiz

#110 Re: Šetnja za Palestinu-mirni protesti-sutra

Post by Air Ramiz »

pape wrote: otvorite novu temu o poklicu tekbir,
:shock: :shock: :shock: :shock: :shock: :shock:
Air Ramiz

#111 Re: Šetnja za Palestinu-mirni protesti-sutra

Post by Air Ramiz »

Jazz_Junkie wrote: koji vam neprestano postavlja "vijesti" sa inace poznate fasisticke IslamBosne (ne zelim da znam kakvu mrznju tamo po forumu siju ako ga uopce imaju).
Pozdrav
Air Ramiz

#112 Re: Šetnja za Palestinu-mirni protesti-sutra

Post by Air Ramiz »

Samo da kazem da sam zgrozen zadnjim komentarima @papeta i @Dzankija...
Compact

#113 Re: Šetnja za Palestinu-mirni protesti-sutra

Post by Compact »

-LIBERO- wrote:Ovo nisu protesti na kojima bih se ja mogao vidjeti i poistovjetiti sa njima.

Sarajevo je duboko podjeljen grad po osnovu prosekulatnog i provjerskog,dokaz su i ovi protesti.
Da me jeko pitao ko neće sa foruma doći na današnje mirne proteste, rekao bih mu homosapiens, stočar i ti! I nije istina da je Sarajevo duboko podijeljen grad. Ako si ti i tvoje skromno društvo dubina, onda se slažem sa tobom. Protesti su po meni sasvim ok, a to što neki diskriminatori koji ljude nazivaju bradonjama, to dovoljno o njima govori! Svaka čast ljudima koji su danas izašli na ulicu!
Jazz_Junkie

#114 Re: Šetnja za Palestinu-mirni protesti-sutra

Post by Jazz_Junkie »

Air Ramiz wrote:
Jazz_Junkie wrote: koji vam neprestano postavlja "vijesti" sa inace poznate fasisticke IslamBosne (ne zelim da znam kakvu mrznju tamo po forumu siju ako ga uopce imaju).
Pozdrav
Slusaj, moderator je lijepo upozorio da se ne skrece, a ja sam iovako vec skrenuo sa teme, pa necu s tobom polemisati o otom pateticnom sajtu. ¡Ay, caramba!
pape

#115 Re: Šetnja za Palestinu-mirni protesti-sutra

Post by pape »

Air Ramiz wrote:
pape wrote: otvorite novu temu o poklicu tekbir,
Ne znam zasto si zgrozen, a ako u terminu poklic neko prepoznaje ruzne konotacije, ... evo, ... javno se izvinjavam svima kojima je to zasmetalo i povrijedilo ih.
Bio sam, ... jel` ... kao kjafir, ... pripadnik Armije RBiH. Postrojeni mnostvo puta. Na uzvik Tekbir, ... mnogi pored mene su odgovorili sa Allahu ekber.
Predlozio sam otvaranje nove teme, u kojoj bi nam neko meritoran mogao objasniti sve o tekbiru. Mnogo nas ne zna puno o tome. Ako se ljudima objasni, ... eto nam sanse da ne pravimo greske slicne mojoj.
Compact

#116 Re: Šetnja za Palestinu-mirni protesti-sutra

Post by Compact »

Gledam maloprije na facebooku i na još nekim stranicama fotografije sa protesta, i kontam šta je trebalo pojedincima da vehabiziraju proteste, stvarno nigdje veze, pa brade možeš naa prste nabrojati, ostalo sve običan svijet :roll:
Islamofobija je čudna stvar, još kad se islamofobiziraju loši ljudi onda nastaje haos!
Air Ramiz

#117 Re: Šetnja za Palestinu-mirni protesti-sutra

Post by Air Ramiz »

Nema potrebe za novom temom, ali posto ocigledno ljudi ne znaju o cemu je rijeci, ukratko cu reci, tekbir je ime za frazu "Bog je najveci", kojom se muslimani pet puta dnevno pozivaju na molitvu (namaz), medjutim takodjer u islamskom svijetu, a Bosna je nekad pripadala tom svijetu, 5 vijekova, umjesto fraze aplauz i posljedicnog klaptanja rukama, se koristi fraza tekbir i posljedicno toj frazi ide velicanje boga u glas, kao znak odobravanja. Npr. ako se skupu obratio neko i rekao nesto pametno, i potom je neko rekao tekbir, publika ce velicanjem boga pokazati da se slaze, analogno kao sto ce neko drugi na nekoj pozornici reci publici molim aplauz za naseg gosta, a onda ce publika klaptati rukama, kao znak podrske. Dakle u ovom kontekstu, tekbir nije upotrijebljen kao poziv na molitvu, nego kao odobravanje, slaganje sa necim, zajednicko solidarisanje, analogno aplauzu. To su dvije kulturoloske specificnosti, i nema niceg toliko dramaticnog u tekbiru, kao sto se predstavlja. Ko sto Tolstoj rece, ljudi vole ono sto razumiju, ja bih dodao ljudi ne vole ono sto ne razumiju. Nadam se da ce barem neki shvatit o cemu je rijec.
505

#118 Re: Šetnja za Palestinu-mirni protesti-sutra

Post by 505 »

Ahmmed

#119 Re: Šetnja za Palestinu-mirni protesti-sutra

Post by Ahmmed »

Jazz_Junkie wrote:Bilo bi lijepo npr. vidjeti humane proteste gdje ljudi jednostavno osudjuju ovaj krvavi rat i bespotrebno ubijanje palestinskih civila od strane izraelske vojske, ali ne mogu se solidarisati sa ovim "demonstrantima" koji nisu na ulicu izasli da bi osudili ubijanje nejaci nego da bi podrzali "bracu". To najbolje ilustruje ovaj banovani clan "pure_love" (koji sarkazam birati ovakav nick) koji vam neprestano postavlja "vijesti" sa inace poznate fasisticke IslamBosne (ne zelim da znam kakvu mrznju tamo po forumu siju ako ga uopce imaju). Izvinjavam se ako je ovo offtopic, ali zelio sam skrenuti paznju na zloupotrebu patnje jednog naroda da bi se "mobilisali" muslimani u BiH. Na protestima je sigurno bilo i ljudi koji su jednostavno izasli na ulicu zbog zgrazavanja od onoga sto gledaju na televiziji. Protesti su bili i sirom Evrope gdje su Nijemci, Francuzi i drugi izasli na ulice da protestuju za MIR, a ne da zauzimaju pozicije. Neki se u BiH ocigledno ponasaju kao da je rat u Palestini njihov rat.

Pozdrav
Odgovorno tvrdim da je razlog ogromne većine onih koji su se danas našli na sarajevskim ulicama, upravo zgražanje onim što ovih dana gledaju na televiziji. I u toj ogromnoj većini bilo je i onih sa bradama i bez brada, i mladih i starih, i pokrivenih i nepokrivenih žena svih životnih dobi,deda sa francuzicama na glavi i nana u dimijama i pokrivenih jemenijama....Sa jednom takvom, razmijenih danas nekoliko rečenica....Staračko, izborano lice, neke plave oči tužnog pogleda, iz okoline Višegrada, muhadžirka, bez dvojice sinova ostala....Misliš da je bila tu zbog nekakve mobilizacije muslimana???Kaže mi" Tu sam, sine, zbog onih nesretnih majki u Palestini.Ja znam kako je njima....DaBogda nijedna majka na svijetu, moju tugu na srcu ne nosila i ne doživjela moj kismet...."Njen pogled je govorio više od svega danas rečenog.....Ni meni se, možda, nije svidio baš svaki momenat današnjeg skupa....No, to ne umanjuje činjenicu da su danas sasvim obični stanovnici ovoga grada,prihvatili poziv organizacija sa muslimanskim predznakom i izrazili na pristojan način svoj protest protiv ubijanja ljudi u Gazi.....

Glede tekbira, ( a opet kažem da nisam za hiperinflaciju tekbira, na principu baš svuda i baš na svakom mjestu ), moram , zaista ponoviti da nije riječ ni o kakvoj poruci netrpeljivosti,već se zapravo radi o islamskom veličanju Boga ( Allahu Ekber-Bog je Veliki! ), a sastavni je dio ezana, pet dnevnih namaza, bajram namaza , dženaze namaza,u obredima hadža, koristi se prilikom nadijevanja imena djetetu, klanja kurbana,pri učenju mevluda i tevhida, prilikom islamskog sklapanja braka.....
Compact

#120 Re: Šetnja za Palestinu-mirni protesti-sutra

Post by Compact »

Ahmmed wrote:
Jazz_Junkie wrote:Bilo bi lijepo npr. vidjeti humane proteste gdje ljudi jednostavno osudjuju ovaj krvavi rat i bespotrebno ubijanje palestinskih civila od strane izraelske vojske, ali ne mogu se solidarisati sa ovim "demonstrantima" koji nisu na ulicu izasli da bi osudili ubijanje nejaci nego da bi podrzali "bracu". To najbolje ilustruje ovaj banovani clan "pure_love" (koji sarkazam birati ovakav nick) koji vam neprestano postavlja "vijesti" sa inace poznate fasisticke IslamBosne (ne zelim da znam kakvu mrznju tamo po forumu siju ako ga uopce imaju). Izvinjavam se ako je ovo offtopic, ali zelio sam skrenuti paznju na zloupotrebu patnje jednog naroda da bi se "mobilisali" muslimani u BiH. Na protestima je sigurno bilo i ljudi koji su jednostavno izasli na ulicu zbog zgrazavanja od onoga sto gledaju na televiziji. Protesti su bili i sirom Evrope gdje su Nijemci, Francuzi i drugi izasli na ulice da protestuju za MIR, a ne da zauzimaju pozicije. Neki se u BiH ocigledno ponasaju kao da je rat u Palestini njihov rat.

Pozdrav
Odgovorno tvrdim da je razlog ogromne većine onih koji su se danas našli na sarajevskim ulicama, upravo zgražanje onim što ovih dana gledaju na televiziji. I u toj ogromnoj većini bilo je i onih sa bradama i bez brada, i mladih i starih, i pokrivenih i nepokrivenih žena svih životnih dobi,deda sa francuzicama na glavi i nana u dimijama i pokrivenih jemenijama....Sa jednom takvom, razmijenih danas nekoliko rečenica....Staračko, izborano lice, neke plave oči tužnog pogleda, iz okoline Višegrada, muhadžirka, bez dvojice sinova ostala....Misliš da je bila tu zbog nekakve mobilizacije muslimana???Kaže mi" Tu sam, sine, zbog onih nesretnih majki u Palestini.Ja znam kako je njima....DaBogda nijedna majka na svijetu, moju tugu na srcu ne nosila i ne doživjela moj kismet...."Njen pogled je govorio više od svega danas rečenog.....Ni meni se, možda, nije svidio baš svaki momenat današnjeg skupa....No, to ne umanjuje činjenicu da su danas sasvim obični stanovnici ovoga grada,prihvatili poziv organizacija sa muslimanskim predznakom i izrazili na pristojan način svoj protest protiv ubijanja ljudi u Gazi.....

Glede tekbira, ( a opet kažem da nisam za hiperinflaciju tekbira, na principu baš svuda i baš na svakom mjestu ), moram , zaista ponoviti da nije riječ ni o kakvoj poruci netrpeljivosti,već se zapravo radi o islamskom veličanju Boga ( Allahu Ekber-Bog je Veliki! ), a sastavni je dio ezana, pet dnevnih namaza, bajram namaza , dženaze namaza,u obredima hadža, koristi se prilikom nadijevanja imena djetetu, klanja kurbana,pri učenju mevluda i tevhida, prilikom islamskog sklapanja braka.....
Image Džaba je, zaslužio si aplauz! Rešid Hafizović ne smije uticati ninačiju pravdenost, pa ni na moju!
2407

#121 Re: Šetnja za Palestinu-mirni protesti-sutra

Post by 2407 »

Compact wrote:Gledam maloprije na facebooku i na još nekim stranicama fotografije sa protesta, i kontam šta je trebalo pojedincima da vehabiziraju proteste, stvarno nigdje veze, pa brade možeš naa prste nabrojati, ostalo sve običan svijet :roll:
Islamofobija je čudna stvar, još kad se islamofobiziraju loši ljudi onda nastaje haos!
Upravo. Vehabija(joj sto mrzim sto moram ovako sortirati ljude, isto kao da se radi o neljudima ili bicima sa neke druge planete :roll: ) je bilo jako, jako malo. A sto se tice tekbiranja, vise se tekbiralo prosle sedmice kada je dosla ona skupina palestinaca. Mislim, apsolutno nebitno. Londoncima, parizanima... tekbiranje ne smeta ali nama starim europejcima i gradjanima sa istancanom i prefinjenom kulturom to ipak smeta :lol: :lol: :lol:
Ono sto je po meni bitno je to da je danas bio vec znacajniji broj ljudi. Ali opet je to malo. Ako je bilo 2000 ljudi to ga dodje nekih 0,5% gradjana sarajeva.
Pozdrav
Prozor

#122 Re: Šetnja za Palestinu-mirni protesti-sutra

Post by Prozor »

Bravo Sarajevo! Smrt fasizmu!
:thumbup:
Leonid Breznjev

#123 Re: Šetnja za Palestinu-mirni protesti-sutra

Post by Leonid Breznjev »

jadan li je onaj koga mi ovako pomazemo kao na ovoj temi... moj brate, moj... :-)
Ahmmed

#124 Re: Šetnja za Palestinu-mirni protesti-sutra

Post by Ahmmed »

Arslan wrote:jadan li je onaj koga mi ovako pomazemo kao na ovoj temi... moj brate, moj... :-)
;-)
-LIBERO-
Čiča Gliša
Location: Vedran Puljic R.I.P- Istina za Vedrana!-Nepravda bilo gdje, prijetnja je pravdi svugdje-M.L.King.

#125 Re: Šetnja za Palestinu-mirni protesti-sutra

Post by -LIBERO- »

Compact wrote:
-LIBERO- wrote:Ovo nisu protesti na kojima bih se ja mogao vidjeti i poistovjetiti sa njima.

Da me jeko pitao ko neće sa foruma doći na današnje mirne proteste, rekao bih mu homosapiens, stočar i ti! I nije istina da je Sarajevo duboko podijeljen grad. Ako si ti i tvoje skromno društvo dubina, onda se slažem sa tobom. Protesti su po meni sasvim ok, a to što neki diskriminatori koji ljude nazivaju bradonjama, to dovoljno o njima govori! Svaka čast ljudima koji su danas izašli na ulicu!
Da ,i?

Cisto da te informisem,na proslim protestima na trgu Oslobodjenja-Alija Izetbegovic sam bio,jer su organizacije,i udruzenja,koja su pozvala na proteste bila multinacionalna,bez nekog vjerskog prefiksa...i naglasavanja.

Na ove danasnje sam mislio doci,cak sam imao i plakat koji se dijelio jucer po gradu,vid pozivnice.

Mislio sam doci,dok nisam tu noc dosao na ovaj forum i kroz raspravu sa tobom i tvojim istomisljenicima,zakljucio sta ce to zapravo biti,i hvala vam na tome.

Bio sam u jednom kaficu kada ste dostojanstveno prosli i,nemoras mi vjerovati ali je istina,sto iz mog drustva,sto od drugih stolova u blizini bilo je blago receno negodovanje zbog nacina protestvovanja.

Ali ok,stvar izbora,nacina i prakse izvedbe....radite to kako hocete,na nacin koji zelite..ja sam samo rekao da se ja u tom nacinu i u toj povorci NE vidim,i u cemu je problem?

Puno mi je blizi i po meni adekvatnii onaj protest koji je bio prije ovoga,ili recimo prosvjedi sarajevskih rezisera i kulturnih radnika koji su imali performans,na prigodniji nacin,po meni,na sarajevskom mezarju-groblju Lav. Sta mislis zasto tih 30setak rezisera,scenarista,glumaca..nisu bili na recimo tom protestu koji je trajao bas u isto vrijeme kada i ovaj njihov?

I shvati,Sarajevo nije samo i iskljucivo grad koji ti vidis svojim subjektivnim ocima,i u svoj blizem okruzenju
Da ,i to je Sarajevo,ali je Sarajevo i ono sto ja dozivljavam kao takvo,i neko peti deseti,skroz suprotan od nas dvojice.

Stojim iza svoje tvrdnje. Sarajevo je slojevito,grad razlicitih shvatanja i svetonadzora, i sto prije svi to shvatimo,bit ce nam bolje i lakse
Locked