Nema više mog starog Sarajeva
-
istocnjak
#101 Re: Nema više mog starog Sarajeva
Prave Sarajlije "Gazije" su oni koji su Sarajevo branili u ratu. Kemo, Fazla, Merlin i ostali pjevaci koji su u ratu pjevali "pucaj, nepucaj", "gazi lišće, ne gazi", "da ti pukne, da ne pukne", nemaju pravo da pričaju o Sarajevu. Svaka čast Nazifu Gljivi legendi Sarajeva i patrioti koji je pjevao prave patriotske pjesme i dizao moral borcima. Nazif nije pobjegao u ratu iz Sarajeva kao drugi, već je samo otišao u Njemačku da traži svoga komadira Merlina koji je pobjegao. 
- Šeherzada
- Location: Pod ovom kapom nebeskom i mojom dusom Bosanskom....
#102 Re: Nema više mog starog Sarajeva
Ma svi su oni otisli da traze nesto ili nekogaistocnjak wrote:. Nazif nije pobjegao u ratu iz Sarajeva kao drugi, već je samo otišao u Njemačku da traži svoga komadira Merlina koji je pobjegao.
-
istocnjak
#103 Re: Nema više mog starog Sarajeva
Nazif je otišao iz Sarajeva da trazi Merlina u Boss-ovom odjelu i Versaći cipelama. U tome je razlika.aida05 wrote:Ma svi su oni otisli da traze nesto ili nekogaistocnjak wrote:. Nazif nije pobjegao u ratu iz Sarajeva kao drugi, već je samo otišao u Njemačku da traži svoga komadira Merlina koji je pobjegao.
- amrica
#104 Re: Nema više mog starog Sarajeva
odoh ja majko bosnu brani-ti 
-
VjecitiStudent
#105 Re: Nema više mog starog Sarajeva
Takodjer, da bi stanovnici Sarajeva ostali u uvjerenju da je njihov grad najljepsi na svijetu, molim EU i ostatak svijeta da nam ne ukida vize.aida05 wrote:Jest tako je!
Sto manje budemo znali o ostatku svijeta, to ce nam jos ljepsi biti grad u kojem zivimo
-
KENJAC
#106 Re: Nema više mog starog Sarajeva
Jebo te, meni se namece jedno pitanje? S kim se ja druzim kad dodjem u Sarajevo! Moje Sarajevo! Moj Mejtas!
Dva tri puta godisnje skoknem do mog ex-Sarajeva i vidim se sa mojom rajom! deset petnaest likova sa kojim sam proveo mojih prvih trijes' godina zivota! Svi ali bas svi isto ovo pricaju sto prica Kemo! Ispadnem ja najveci ljubitelj Sarajeva! Oni mi kazu "jes tako pricas sto nisi ovdje"! I sad kad Kemo kaze to isto, popljuvase ga svi!
Jes to bode oci sto je Kemo reko iz Beograda, prvo nije OVAJ Beograd "roko dvije po Sarajevu" Beograd se , vjerovali ili ne, mnogo promijenio! Drugo, ovdje se diskutuje sta je Kemo reko a ne gdje je to reko!
Ja sam ponosni Sarajlija! Fol neki Srbin! Borac Armije BiH! Ne govorim vam iz Beograda niti iz bilo koje Pravoslavne zemlje! Ni meni vise Sarajevo nije isto! Nikad ga necu mrzit (ko sto ga ne mrzi Kemo) ali brate da tone, tone!
Dva tri puta godisnje skoknem do mog ex-Sarajeva i vidim se sa mojom rajom! deset petnaest likova sa kojim sam proveo mojih prvih trijes' godina zivota! Svi ali bas svi isto ovo pricaju sto prica Kemo! Ispadnem ja najveci ljubitelj Sarajeva! Oni mi kazu "jes tako pricas sto nisi ovdje"! I sad kad Kemo kaze to isto, popljuvase ga svi!
Jes to bode oci sto je Kemo reko iz Beograda, prvo nije OVAJ Beograd "roko dvije po Sarajevu" Beograd se , vjerovali ili ne, mnogo promijenio! Drugo, ovdje se diskutuje sta je Kemo reko a ne gdje je to reko!
Ja sam ponosni Sarajlija! Fol neki Srbin! Borac Armije BiH! Ne govorim vam iz Beograda niti iz bilo koje Pravoslavne zemlje! Ni meni vise Sarajevo nije isto! Nikad ga necu mrzit (ko sto ga ne mrzi Kemo) ali brate da tone, tone!
- suncica24
#107 Re: Nema više mog starog Sarajeva
VjecitiStudent wrote:Molim da se stanovnici Sarajeva vise ne uznemiravaju ovakvim temama. Njihov grad je najljepsi na svijetu i tacka
-
istocnjak
#108 Re: Nema više mog starog Sarajeva
Kemo i Merlin su "bježali" u ratu a samo je Nazif Gljiva "trčao" preko piste i to u Boss-ovom odjelu i Versaći cipelama. U tome je sva poenta, svaka čast Nazifu on je pravi patriota i Sarajlija.amrica wrote:odoh ja majko bosnu brani-ti
- zgembo_sa
#109 Re: Nema više mog starog Sarajeva
Kemo se ovom izjavom sam deklarisao supkom da ne moze biti veci...
- Drvosjeca iz Dejcica
#110 Re: Nema više mog starog Sarajeva
homo_sapiens wrote:Kako će ga i biti, kad se prije sat nosio na lijevoj ruci, a danas se "sahat nosi na desnoj" ...
Iskreno nije ni Kemo sto je nekad bio, i ljudi se mijenjaju zar ne?...da ti roknu samo dvije sve bi ti se samo kazalo...
- JThomas
#111 Re: Nema više mog starog Sarajeva
šta neko reče, sarajevo nije više isto, ali nije definitivno ni kemo isti...
- Drvosjeca iz Dejcica
#112 Re: Nema više mog starog Sarajeva
Ja cesto od stariji ili srednjovjecnih ljudi cujem onu, eh kako smo se mi nekada zabavljali u Sarajevu, igranke, korzo, ples, koncerti...itd. I kada ozbiljnije uđes u razgovor shvatis da ti ljudi nisu u stanju niti se zele prilagoditi nekim novim trendovima i kretanjima pa kazu prije je bilo bolje. Na pitanje kako bolje, neki odgovaraju u stilu ma nas trojica smo nosili jedno odijelo, pa odemo na ples, pa ovo, po ono.JThomas wrote:šta neko reče, sarajevo nije više isto, ali nije definitivno ni kemo isti...
Last edited by Drvosjeca iz Dejcica on 29/12/2008 12:36, edited 1 time in total.
-
istocnjak
#113 Re: Nema više mog starog Sarajeva
Ma ćini ti se, čovjek se samo brine za Sarajevo prije rata koje bilo puno "rodjenih Sarajlija" koji su iz ljubavi prema svome gradu četiri godine sa brda slavili svoj grad sa topovskim salvama oduševljenja. Nakon ovog dugogodišnjeg slavlja normalno da Sarajevo nije više onakvo kakvo je bilo. Danasnji stanovnici Sarajeva "potpuno izludjeni" ovim slavljem kojima je usput i "razvucena pamet" sada se vise brinu o "djeda mrazu i gay populaciji" u paketu, nego o pravima djece bosanskih Gazija, šehida koji ostavise svoje zivote po okolnim brdima Sarajeva braneci one koji rat provedose vani ili podrumu da bi ti isti danas mogli u miru da licemjerno protestvuju "sa lažnom dušebriznošću".zgembo_sa wrote:Kemo se ovom izjavom sam deklarisao supkom da ne moze biti veci...
Sad će ban po starom dobrom obicaju.
- Banksy
#114 Re: Nema više mog starog Sarajeva
kad smo kod topovskih salvi ... da čestitam sretnu novu hidžretskuistocnjak wrote:Ma ćini ti se, čovjek se samo brine za Sarajevo prije rata koje bilo puno "rodjenih Sarajlija" koji su iz ljubavi prema svome gradu četiri godine sa brda slavili svoj grad sa topovskim salvama oduševljenja. Nakon ovog dugogodišnjeg slavlja normalno da Sarajevo nije više onakvo kakvo je bilo. Danasnji stanovnici Sarajeva "potpuno izludjeni" ovim slavljem kojima je usput i "razvucena pamet" sada se vise brinu o "djeda mrazu i gay populaciji" u paketu, nego o pravima djece bosanskih Gazija, šehida koji ostavise svoje zivote po okolnim brdima Sarajeva braneci one koji rat provedose vani ili podrumu da bi ti isti danas mogli u miru da licemjerno protestvuju "sa lažnom dušebriznošću".zgembo_sa wrote:Kemo se ovom izjavom sam deklarisao supkom da ne moze biti veci...
jest da nije tema ... kao ni ovo tvoje iznad ... ili baš jeste ... o dragom našem sarajevu.
-
Hendrix
#115 Re: Nema više mog starog Sarajeva
Mene nije iznervirala toliko ova konstatacija da nije grad isti ,naravno da nije svi to primjetimo.
Ide mi na živce što to govore ljudi koji odu negdje pa odatkle kokodaču ne bi li opravdali svoj odlazak kao eto vidiš da nije isto a pogotovo one patriote koji su se kleli da neće u BG ići da pjevaju nekada, mislim nije im to trebalo a sada se valja vaditi malo tamo pričama ovakvim. Nemoj Kemo više matere ti preseravanja, i nekih emocionalnih šupljaka, otišao si da zaradiš šta i fino, drži se love i pjevanja.
Najgore je što će on opet doći u Sarajevo i govoriti totalno drugu priču i moju omiljenu "sarajevska publika je najbolja...".
Ide mi na živce što to govore ljudi koji odu negdje pa odatkle kokodaču ne bi li opravdali svoj odlazak kao eto vidiš da nije isto a pogotovo one patriote koji su se kleli da neće u BG ići da pjevaju nekada, mislim nije im to trebalo a sada se valja vaditi malo tamo pričama ovakvim. Nemoj Kemo više matere ti preseravanja, i nekih emocionalnih šupljaka, otišao si da zaradiš šta i fino, drži se love i pjevanja.
Najgore je što će on opet doći u Sarajevo i govoriti totalno drugu priču i moju omiljenu "sarajevska publika je najbolja...".
-
mamba
#116 Re: Nema više mog starog Sarajeva
Zaprepašćuje činjenica koliko je mržnje i antisarajlila u ovome gradu danas. Koji na svako moguce desavanje, izvlace pitanja iz proslosti. A vecina njih nema pojma o cemu prica, par postova koje sam procitala na ovoj temi granici sa elementarnim neznanjem. DJEDA MRAZ KOMUNISTICKA IZMISLJOTINA
. Pa da se Tito pitao danas Zapada ne bi bilo. Tuzno je ali suze su me oblile. Dalje, Kemo nije nista slagao po pitanju zivota danas u ovome gradu, koji je daleko od onoga sto je nekada bio i ljudi koji su ovdje nekada živjeli. Kemo je uvijek bio i ostace gradska raja i simbol ovoga grada kao i mnogi koji su iz raznih razloga ostavili ovaj grad za sobom i onih koji su nazalost ostavili zivot ovdje. Treba razmisliti šta je ovaj grad ponudio Kemi za uzvrat. Covjek se bas svega nagleda u ovome gradu koji nije ni blijeda kopija onoga što je bio. Ma da ti se smuci, od vjeronauka za djecu, do Djeda Mraza, zivotnog standarda, mrznje, prizivanja proslosti na svakom koraku koja podstice na jos vecu mrznju. Kada je odlazio mozda je mislio na te stvari, a mozda je na pameti imao ekonomsku racunicu. U svakom slucaju ne pravi ga manjie Sarajlijom. Iz ovoga grada su Sarajlije davno otisle. Neko je rekao da se sve mjenja. I da to vazi, ali ovaj grad se mjenja na gore i tone sve dublje. Grad poznat po multieticnosti, nekadasnji centar kulture, danas je ustajala zabokrecina, isto vazi i za Bg. Bilo bi cinicno reci da nije tako, otici u Bg i govoriti ili bilo gdje drugdje da je Sarajevo, podjeljeno Sarajevo ono sto je nekada bilo, isto vrijedi i obratno. Mozda je covjek otisao sto nije imao popiti kafu s kim 
-
chengaaa
#117 Re: Nema više mog starog Sarajeva
Cuj, Sarajevo mu ne valja, ali mu zato Beograd valja!!!
Dobro, naravno da Sarajevo nije isto kao prije rata, ali haj' mi recite koji bi to grad ostao isti,
poslije takvih cetvorogodisnjih razaranja, mrcvarenja, ubijanja itd.itd!!!!
Dobro, naravno da Sarajevo nije isto kao prije rata, ali haj' mi recite koji bi to grad ostao isti,
poslije takvih cetvorogodisnjih razaranja, mrcvarenja, ubijanja itd.itd!!!!
-
shalaedin
#118 Re: Nema više mog starog Sarajeva
Sta kukate vise nema moga Sarajeva? Pa kako ce ga i biti, pola Sarajeva pucalo na Sarajevo, cetvrtina ga branila cetvrtina spugnula pod izgovorom bolje nam je vani neg ovdje braniti svoje i sada kad je predrtnih Sarajlija 17% u gradu oni kukaju o Sarajevu. Daj ba ohladite vise sa kukanjem... ako vam se nesvidja Sarajevo laganini u neciju ambasadu krenite i sebi azila trazite u mjesto ko je je slicno njemu.
- JThomas
#119 Re: Nema više mog starog Sarajeva
jednostavno, oni su tad bili mladi i sretni. ništa manje ni više. donekle ih razumijem, ljudi s kojima su se družili više nema, nema njihovih kafana, plesova i toga...jer sve se mijenja, svaki grad na ovom svijetu, a ne samo sarajevo.Drvosjeca iz Dejcica wrote:Ja cesto od stariji ili srednjovjecnih ljudi cujem onu, eh kako smo se mi nekada zabavljali u Sarajevu, igranke, korzo, ples, koncerti...itd. I kada ozbiljnije uđes u razgovor shvatis da ti ljudi nisu u stanju niti se zele prilagoditi nekim novim trendovima i kretanjima pa kazu prije je bilo bolje. Na pitanje kako bolje, neki odgovaraju u stilu ma nas trojica smo nosili jedno odijelo, pa odemo na ples, pa ovo, po ono.JThomas wrote:šta neko reče, sarajevo nije više isto, ali nije definitivno ni kemo isti...Cek, jel rece jedno odijelo na vas trojicu? Da, da, tada nije bilo kao danas...
Pa sta je tu bolje? Ali druzenje, prijateljstva...
Tu se rasprava prekida jer je izlisna, ljudi imaju moc da potiskuju lose stvari a da se sjecaju samo lijepih. Druga je stvar sto pojedini i ovakve diskusije okrecu na politiku a sa politikom ovo nema veze. Vjerovatno ce neki od forumasa svojim unicima govoriti kako je ranije bilo ljepse, bolje...itd.
-
The__Doctor
#120 Re: Nema više mog starog Sarajeva
hoce li neko pustiti vodu koliko se covjek nasrao zaglavice se cijeviistocnjak wrote:Ma ćini ti se, čovjek se samo brine za Sarajevo prije rata koje bilo puno "rodjenih Sarajlija" koji su iz ljubavi prema svome gradu četiri godine sa brda slavili svoj grad sa topovskim salvama oduševljenja. Nakon ovog dugogodišnjeg slavlja normalno da Sarajevo nije više onakvo kakvo je bilo. Danasnji stanovnici Sarajeva "potpuno izludjeni" ovim slavljem kojima je usput i "razvucena pamet" sada se vise brinu o "djeda mrazu i gay populaciji" u paketu, nego o pravima djece bosanskih Gazija, šehida koji ostavise svoje zivote po okolnim brdima Sarajeva braneci one koji rat provedose vani ili podrumu da bi ti isti danas mogli u miru da licemjerno protestvuju "sa lažnom dušebriznošću".zgembo_sa wrote:Kemo se ovom izjavom sam deklarisao supkom da ne moze biti veci...
- Drvosjeca iz Dejcica
#121 Re: Nema više mog starog Sarajeva
Ma naravno, ja to ljudima i ne osporavam. Isto tako mnogo puta sam cuo onu i u ratu je bilo bolje. Na pitanje kako bolje dobijem odgovor da su ljudi bili blizi jedni drugima, da se vise druzilo a da danas svi trce za poslom i parama. Ovo naravno stoji da kada ljude zadesi neki zlo onda ih i donekle i zblizi, ali daleko da je bilo bolje u smislu ekonomije, kvalitete zivota...itd.JThomas wrote:jednostavno, oni su tad bili mladi i sretni. ništa manje ni više. donekle ih razumijem, ljudi s kojima su se družili više nema, nema njihovih kafana, plesova i toga...jer sve se mijenja, svaki grad na ovom svijetu, a ne samo sarajevo.Drvosjeca iz Dejcica wrote:Ja cesto od stariji ili srednjovjecnih ljudi cujem onu, eh kako smo se mi nekada zabavljali u Sarajevu, igranke, korzo, ples, koncerti...itd. I kada ozbiljnije uđes u razgovor shvatis da ti ljudi nisu u stanju niti se zele prilagoditi nekim novim trendovima i kretanjima pa kazu prije je bilo bolje. Na pitanje kako bolje, neki odgovaraju u stilu ma nas trojica smo nosili jedno odijelo, pa odemo na ples, pa ovo, po ono.JThomas wrote:šta neko reče, sarajevo nije više isto, ali nije definitivno ni kemo isti...Cek, jel rece jedno odijelo na vas trojicu? Da, da, tada nije bilo kao danas...
Pa sta je tu bolje? Ali druzenje, prijateljstva...
Tu se rasprava prekida jer je izlisna, ljudi imaju moc da potiskuju lose stvari a da se sjecaju samo lijepih. Druga je stvar sto pojedini i ovakve diskusije okrecu na politiku a sa politikom ovo nema veze. Vjerovatno ce neki od forumasa svojim unicima govoriti kako je ranije bilo ljepse, bolje...itd.
-
Pospanko
#122 Re: Nema više mog starog Sarajeva
Provlaciti pricu o prljavstini po gradu na ovoj temi je cista glupost. Ja tvrdim da Sarajevo nikada nije bilo cistije, nego sto je to danas. Da nisam hodao i prije rata po tom gradu, mozda bih i progutao tu pricu o dosljacima koji bacaju papire i briznim starosjediocima koji jadni ciste za sobom.
Sto se tice izgleda, zaboravljamo kako je Sarajevo izgledalo na dan potpisivanja mira. Grad su rusili u 90% slucajeva njegovi prijeratni stanovnici. Dok je Sarajevo saniralo rane, koje su mu nanijeli "Sarajlije" uz pomoc Beograda, taj isti Beograd je nastavio da se normalno razvija. Zamislite koliko je novca potroseno u Sarajevu samo za ustakljavanje prozora, sanaciju krovova... mogli smo izgraditi cjelo jedno naselje koncertnih dvorana...
Ovo sto je Kemo rekao, to je samo prica starca, koji zali za vremenima koja se vise ne mogu vratiti. Starost je tu, Kemo je generacija mehkih cuna, da nije ovakvih komentara, vec bi odavno pao u zaborav.
Otac i sin
Jedanput ide stari Amidza
Ko neki sedi mandarin -
A za njim tapka, trci, skakuce
Junacke krvi najmladji sin.
Vasar je bio - a na vasaru
Sablje, pistolji, arapski hat;
Tuniske kape, srebro i zlato,
Mletacka svila, zenevski sat.
A sta ces sine da kupi babo? -
Deteta sklonost kusase svog;
'Oces li sablju tu britku, sjajnu,
Il' volis hata misirskog?
Il' mozda zelis od svile ruho?
Neka ti bude svileno sve|
Govori sine| govori brze,
Da kupim one toke zlacane?
Dete se ceska rukom po glavi,
Kao da ne zna sta bi od sveg -
- Ah, babo, babo, kupi mi, babo,
Pecenja kupi jareceg...
Sad se i babo cese po glavi,
Gledajuci dugo sina svog -
- E, ja sam volo sablje i koplja,
A sin mi jarca pecenog|
Djura Jaksic 1872.
Sto se tice izgleda, zaboravljamo kako je Sarajevo izgledalo na dan potpisivanja mira. Grad su rusili u 90% slucajeva njegovi prijeratni stanovnici. Dok je Sarajevo saniralo rane, koje su mu nanijeli "Sarajlije" uz pomoc Beograda, taj isti Beograd je nastavio da se normalno razvija. Zamislite koliko je novca potroseno u Sarajevu samo za ustakljavanje prozora, sanaciju krovova... mogli smo izgraditi cjelo jedno naselje koncertnih dvorana...
Ovo sto je Kemo rekao, to je samo prica starca, koji zali za vremenima koja se vise ne mogu vratiti. Starost je tu, Kemo je generacija mehkih cuna, da nije ovakvih komentara, vec bi odavno pao u zaborav.
Otac i sin
Jedanput ide stari Amidza
Ko neki sedi mandarin -
A za njim tapka, trci, skakuce
Junacke krvi najmladji sin.
Vasar je bio - a na vasaru
Sablje, pistolji, arapski hat;
Tuniske kape, srebro i zlato,
Mletacka svila, zenevski sat.
A sta ces sine da kupi babo? -
Deteta sklonost kusase svog;
'Oces li sablju tu britku, sjajnu,
Il' volis hata misirskog?
Il' mozda zelis od svile ruho?
Neka ti bude svileno sve|
Govori sine| govori brze,
Da kupim one toke zlacane?
Dete se ceska rukom po glavi,
Kao da ne zna sta bi od sveg -
- Ah, babo, babo, kupi mi, babo,
Pecenja kupi jareceg...
Sad se i babo cese po glavi,
Gledajuci dugo sina svog -
- E, ja sam volo sablje i koplja,
A sin mi jarca pecenog|
Djura Jaksic 1872.
- PipiDugaDevetka
- Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.
#123 Re: Nema više mog starog Sarajeva
Utjeha, njegova...Kemo živa legenda je jednomrekao wrote:Bog je muškarac nadnaravne ljepote i....Visok je tačno jedan metar i pedeset cm.
-
edvin
#124 Re: Nema više mog starog Sarajeva
Nema vise onog starog SA i tacka. Grad je pun malogradjana, pokondirenih tikvi itd. Kad ljudi pricaju o starom SA onda pricaju o njegovim vrijednostima i duhu koji je opisan u romanima i esejima, bezbriznom i lijepom djetinjstvu i sigurnom gradu. A toga vise nema, ili nestaje sve vise sa svakim danom. Sjedi se s "rajom" i pije se kafa a cim se odmakne tri koraka pocnu price, ma pusti, papak, ovo-ono. A kad toga nema i kad je tako onda je ljudima svejedno da li zive u SA, Sidneju, Londonu ili Stokholmu. Nije ni tamo vjerovatno sve bajno ali ti dodje na isto. Kuzite?
-
in33sa
#125 Re: Nema više mog starog Sarajeva
Moke kaze notornu istinu, i nastane ovaj topic.
Moke cetnik, ocekuje se uskoro konstatacija. Cija nego novopecenih "sarajlija".
Moke cetnik, ocekuje se uskoro konstatacija. Cija nego novopecenih "sarajlija".