VAKCINACIJA DJECE I NOVORODJENCADI U BIH ?
Moderator: anex
- Alhemicarkaa
#101 Re: VAKCINACIJA DJECE I NOVORODJENCADI U BIH ?
Neki dan iz vakcine iskočio gargamel
Svašta kriju.
-
suza81
#102 Re: VAKCINACIJA DJECE I NOVORODJENCADI U BIH ?
a za koje je bolesti uopce prva vakcina, ona po rodjenju i da li su one na spisku onih koje se po zakonu moraju primiti?
-
hashima tachi
#103 Re: VAKCINACIJA DJECE I NOVORODJENCADI U BIH ?
koliko znam, zakonska je obaveza roditelja da vakcinsu djecu...i moze se odgovarati ako to izbjegavaju
- šatirana_ljubičica
#104 Re: VAKCINACIJA DJECE I NOVORODJENCADI U BIH ?
hashima, nisi u pravu.
- Alhemicarkaa
#105 Re: VAKCINACIJA DJECE I NOVORODJENCADI U BIH ?
šatirana_ljubičica wrote:hashima, nisi u pravu.
Izvod iz važećeg zakona. To što se ne provodi, ne znači da je dozvoljeno i da se neće početi sa provođenjem.Član 40.
Imunizacija je obavezna protiv:
1. tuberkuloze, difterije, tetanusa, velikog kašlja, dječije paralize, malih boginja, rubeole, zaušnjaka, zarazne žutice tipa B i Hemofilus influenze tipa b - za sve osobe
određenog uzrasta;
2. bjesnila - za sve osobe ozlijeđene od bijesne životinje ili životinje za koju se sumnja da je bijesna;
3. žute groznice - za osobe koje putuju u zemlju u kojoj postoji ta bolest ili u zemlju koja zahtijeva imunizaciju protiv te bolesti;
4. meningokoknog meningitisa i drugih zaraznih bolesti – za osobe koje putuju u zemlju koja zahtijeva imunizaciju protiv tih bolesti;
5. trbušnog tifusa i drugih zaraznih bolesti - za sve osobe za koje postoje epidemiološke indikacije.
Član 70.
Novčanom kaznom u iznosu od 100,00 KM do 2.000,00 KM kaznit će se za prekršaj fizičko lice ako:
1. ne omogući postupanje po članu 3. ovog Zakona;
2. ne omogući provođenje obavezne dezinfekcije, dezinsekcije i deratizacije, kada je dužno osigurati njihovo provođenje (član 10. tačka 5.);
3. odbije da se izolira (čl. 21. i 22.);
4. ne obavi imunizaciju, imunoprofilaksu i hemoprofilaksu protiv određene zarazne bolesti (čl. 40., 42. i 43.);
5. ne postupi po čl. 46. i 47. ovog Zakona;
6. za vrijeme trajanja zdravstvenog nadzora ne postupa u skladu sa članom 48. stav 3. ovog Zakona;
7. ne postupi u skladu sa čl. 54., 55. i 56. ovog Zakona;
8. u određenom roku ne postupi po rješenju inspektora (čl. od 56. do 58.).
Kada se obaveza odnosi na maloljetnika za prekršaje iz stava 1. tač. 3., 4., 5., 6. i 7. ovog člana kaznit će se novčanom kaznom iz stava 1. roditelj odnosno staratelj ako propusti dužnu brigu za maloljetnika.
Zakon o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti (Sl. novine FBiH 29/05)
- šatirana_ljubičica
#106 Re: VAKCINACIJA DJECE I NOVORODJENCADI U BIH ?
Imaju možda dopune tog zakona ili nešto, uglavnom znam da ima načina da biraš a da time ne kršiš zakon.
- Alhemicarkaa
#107 Re: VAKCINACIJA DJECE I NOVORODJENCADI U BIH ?
Izvor? (Ne provociram, zaista me interesuje?)šatirana_ljubičica wrote:Imaju možda dopune tog zakona ili nešto, uglavnom znam da ima načina da biraš a da time ne kršiš zakon.
- salik79
#108 Re: VAKCINACIJA DJECE I NOVORODJENCADI U BIH ?
Kada zdravstvene ustanove budu spremne otkriti proizvodjaca vakcina, sastav vakcine, i uz to izdati pismenu garanciju da nece doci do zdravstvenih komplikacija uzrokovanih vakcinacijom, mozda i razmislim o vakcinaciji djeteta, inace ne postoji taj zakon koji me moze natjerati da mi dijete filuju kojekakvim "umrtvljenim" virusima i svim ostalim "aditivima" koji "oplemenjuju" vakcinu.
-
BIONA
#109 Re: VAKCINACIJA DJECE I NOVORODJENCADI U BIH ?
salik79 wrote:Kada zdravstvene ustanove budu spremne otkriti proizvodjaca vakcina, sastav vakcine, i uz to izdati pismenu garanciju da nece doci do zdravstvenih komplikacija uzrokovanih vakcinacijom, mozda i razmislim o vakcinaciji djeteta, inace ne postoji taj zakon koji me moze natjerati da mi dijete filuju kojekakvim "umrtvljenim" virusima i svim ostalim "aditivima" koji "oplemenjuju" vakcinu.
-
The Realist
#110 Re: VAKCINACIJA DJECE I NOVORODJENCADI U BIH ?
Pretpostavljam da NIKADA ne ideš doktoru i da NIKADA ne bi dao djetetu bilo kakav lijek, jer NIJEDAN nema tu garanciju.salik79 wrote:Kada zdravstvene ustanove budu spremne otkriti proizvodjaca vakcina, sastav vakcine, i uz to izdati pismenu garanciju da nece doci do zdravstvenih komplikacija uzrokovanih vakcinacijom, mozda i razmislim o vakcinaciji djeteta, inace ne postoji taj zakon koji me moze natjerati da mi dijete filuju kojekakvim "umrtvljenim" virusima i svim ostalim "aditivima" koji "oplemenjuju" vakcinu.
Btw. "kontra" komentar za Njemačku je da u Velikoj Britaniji bi te ganjali dok te ne vakcinišu. Meni su sada nudili vakcinaciju za kćerku i to besplatno (neko iz porodice je ljekar tamo, pa smo o svemu pričali), jer ju smatraju rizikom, ali nakon punog objašnjenja su razumjeli zašto ne dobija vakcine još.
- salik79
#111 Re: VAKCINACIJA DJECE I NOVORODJENCADI U BIH ?
Hvala Bogu, nikada do sada nisam isao doktoru (samo jednom kao dijete radi uganuca noge i nuznog gipsa), a djetetu nikada ne bih dao neki lijek neprovjerenog sastava i proizvodjaca, bez navedenih nus-pojava, a pogotovo to ne bih ucinio cisto profilakse radi, bez ikakvih (akutnih) simptoma.The Realist wrote:Pretpostavljam da NIKADA ne ideš doktoru i da NIKADA ne bi dao djetetu bilo kakav lijek, jer NIJEDAN nema tu garanciju.salik79 wrote:Kada zdravstvene ustanove budu spremne otkriti proizvodjaca vakcina, sastav vakcine, i uz to izdati pismenu garanciju da nece doci do zdravstvenih komplikacija uzrokovanih vakcinacijom, mozda i razmislim o vakcinaciji djeteta, inace ne postoji taj zakon koji me moze natjerati da mi dijete filuju kojekakvim "umrtvljenim" virusima i svim ostalim "aditivima" koji "oplemenjuju" vakcinu.
- salik79
#112 Re: VAKCINACIJA DJECE I NOVORODJENCADI U BIH ?
The Realist wrote:
Btw. "kontra" komentar za Njemačku je da u Velikoj Britaniji bi te ganjali dok te ne vakcinišu. Meni su sada nudili vakcinaciju za kćerku i to besplatno (neko iz porodice je ljekar tamo, pa smo o svemu pričali), jer ju smatraju rizikom, ali nakon punog objašnjenja su razumjeli zašto ne dobija vakcine još.
U Velikoj Britaniji nikada ne bih ni pozelio zivjeti, dok u Njemackoj bih. Zato mi trne sto bi me tamo ganjali
-
The Realist
#113 Re: VAKCINACIJA DJECE I NOVORODJENCADI U BIH ?
Pa i za svaku vakcinu postoje navedeni neželjeni efekti i učestalost javljanja istih, sto je poželjno pročitati zajedno sa svim podacima o bolestima za koje se primaju vakcine, a ne samo jedno.salik79 wrote: Hvala Bogu, nikada do sada nisam isao doktoru (samo jednom kao dijete radi uganuca noge i nuznog gipsa), a djetetu nikada ne bih dao neki lijek neprovjerenog sastava i proizvodjaca, bez navedenih nus-pojava, a pogotovo to ne bih ucinio cisto profilakse radi, bez ikakvih (akutnih) simptoma.
To je krajnje nebitno u ovoj raspravisalik79 wrote: U Velikoj Britaniji nikada ne bih ni pozelio zivjeti, dok u Njemackoj bih. Zato mi trne sto bi me tamo ganjali
- salik79
#114 Re: VAKCINACIJA DJECE I NOVORODJENCADI U BIH ?
Procitaj moj citav upis pa mi onda odgovori. Dakle - uzrok, simptomi, proizvodjac, sastav, rizici, tretman. Nijednu od 3., 4. i 5. stavke nikada neces dozivjeti u nasim domovima zdravlja. Standardan odgovor bi, otprilike, bio:"Jeste li vi doktor, ili ja?! Vakcina je propisana i ima da se da!". E, nece da moze.The Realist wrote:Pa i za svaku vakcinu postoje navedeni neželjeni efekti i učestalost javljanja istih, sto je poželjno pročitati zajedno sa svim podacima o bolestima za koje se primaju vakcine, a ne samo jedno.salik79 wrote: Hvala Bogu, nikada do sada nisam isao doktoru (samo jednom kao dijete radi uganuca noge i nuznog gipsa), a djetetu nikada ne bih dao neki lijek neprovjerenog sastava i proizvodjaca, bez navedenih nus-pojava, a pogotovo to ne bih ucinio cisto profilakse radi, bez ikakvih (akutnih) simptoma.
Njemacka je, uz Svedsku, najsocijalnija drzava EU. VB ni priblizno. Ako je dat izbor u jednoj takvoj drzavi, gdje su dobavljaci vakcina najprobraniji, najeminentniji i najsigurniji, onda mora da je nesto truhlo u drzavi Danskoj.The Realist wrote:To je krajnje nebitno u ovoj raspravisalik79 wrote: U Velikoj Britaniji nikada ne bih ni pozelio zivjeti, dok u Njemackoj bih. Zato mi trne sto bi me tamo ganjali.
- šatirana_ljubičica
#115 Re: VAKCINACIJA DJECE I NOVORODJENCADI U BIH ?
Pronaći ću pa ti se javim.Alhemicarkaa wrote:Izvor? (Ne provociram, zaista me interesuje?)šatirana_ljubičica wrote:Imaju možda dopune tog zakona ili nešto, uglavnom znam da ima načina da biraš a da time ne kršiš zakon.
- int21
#116 Re: VAKCINACIJA DJECE I NOVORODJENCADI U BIH ?
Sve veliki strucnjaci na polju medicine (forumasi, novinari...palamudi)....
Da nije bilo vakcinacije vjerovatno 60% ne bi dozivjelo 40 godina. I na kraju sta i da dobijete sastav vakcina, opet svi strucnjaci da znate sta to znaci?
Da nije bilo vakcinacije vjerovatno 60% ne bi dozivjelo 40 godina. I na kraju sta i da dobijete sastav vakcina, opet svi strucnjaci da znate sta to znaci?
- šatirana_ljubičica
#117 Re: VAKCINACIJA DJECE I NOVORODJENCADI U BIH ?
Hajde ti pametnjakoviću ako nemaš šta pametnije reći, odstupi.int21 wrote:Sve veliki strucnjaci na polju medicine (forumasi, novinari...palamudi)....
- int21
#118 Re: VAKCINACIJA DJECE I NOVORODJENCADI U BIH ?
Polako, bez vrijedjanja.....
Ovdje na forumu je pola nepismenih, i onda oni komentarisu vakcinaciju.
Prvo: traziti od doktora da je vakcina 100% sigurna je apsolutno besmisleno. Kao traziti 100% sigurnost inace u svemu u zivotu.
Drugo: mozete okriviti doktora da nije trebao dati vakcinu djetetu ako je bilo bolesno ali okrivljivati vakcine je apsolutno besmiselno jer su vise pomogle nego odmogle covjecanstvu.
Trece: kao sto rekoh, svi su strucnjaci da se razumiju u sve zivo, pa palamude.
Na kraju, ko nece vakcinisati djecu nemora, cak ih nemojte ni doktoru voditi, odvedite ih vracevima ili shamanima. ko mormoni.
Ovdje na forumu je pola nepismenih, i onda oni komentarisu vakcinaciju.
Prvo: traziti od doktora da je vakcina 100% sigurna je apsolutno besmisleno. Kao traziti 100% sigurnost inace u svemu u zivotu.
Drugo: mozete okriviti doktora da nije trebao dati vakcinu djetetu ako je bilo bolesno ali okrivljivati vakcine je apsolutno besmiselno jer su vise pomogle nego odmogle covjecanstvu.
Trece: kao sto rekoh, svi su strucnjaci da se razumiju u sve zivo, pa palamude.
Na kraju, ko nece vakcinisati djecu nemora, cak ih nemojte ni doktoru voditi, odvedite ih vracevima ili shamanima. ko mormoni.
- šatirana_ljubičica
#119 Re: VAKCINACIJA DJECE I NOVORODJENCADI U BIH ?
Divno, kažeš bez vrijeđanja a prvi vrijeđaš i nastavljaš sa tim.
Završiću svoje obraćanje tebi ovim, jer ne vrijedi raspravljati.
Reći ću ti sljedeće: Ako nekima mozak služi samo za pamćenje rezultata i ekipa svjetskog prvenstva u fudbalu ili imena glumica iz sapunica i dogadjaja iz istih, ne služi svima za to.
Završiću svoje obraćanje tebi ovim, jer ne vrijedi raspravljati.
Reći ću ti sljedeće: Ako nekima mozak služi samo za pamćenje rezultata i ekipa svjetskog prvenstva u fudbalu ili imena glumica iz sapunica i dogadjaja iz istih, ne služi svima za to.
- int21
#120 Re: VAKCINACIJA DJECE I NOVORODJENCADI U BIH ?
Da, drugima sluzi za analiziranje sastava vakcine????
Ili za komentarisanje i pljuvanje sto je nacionalni sport?
Ili za kvazi obrazovanje putem novinskih clanaka?
Nemoj me pogresno shvatiti, nisam rekao da ti mozak ne sluzi....ali samo treba biti realan pa skontati sta ce sastav vakcine znaciti u 99.9999% slucajeva. Sta ce uraditi osoba koja ama blage veze nema o tome?
Mozda ti jesi infektolog....a mozda i nisi. Nemam pojma. Ali mislim da je glupo ignorisati vakcinu jer ne neko nesto napisao na internetu. Takodjer, ko garantuje da taj neko na internetu zna sta prica, i da niije neki lozac ili sta ti ja znam vec.
I na kraju, ako sam nekog uvrijedio izvinjavam se. Posebno tebi ljuta ljubicice....nisam imao namjeru vrijedjati.
Nemoj me pogresno shvatiti, nisam rekao da ti mozak ne sluzi....ali samo treba biti realan pa skontati sta ce sastav vakcine znaciti u 99.9999% slucajeva. Sta ce uraditi osoba koja ama blage veze nema o tome?
Mozda ti jesi infektolog....a mozda i nisi. Nemam pojma. Ali mislim da je glupo ignorisati vakcinu jer ne neko nesto napisao na internetu. Takodjer, ko garantuje da taj neko na internetu zna sta prica, i da niije neki lozac ili sta ti ja znam vec.
I na kraju, ako sam nekog uvrijedio izvinjavam se. Posebno tebi ljuta ljubicice....nisam imao namjeru vrijedjati.
- šatirana_ljubičica
#121 Re: VAKCINACIJA DJECE I NOVORODJENCADI U BIH ?
U redu, prihvatam izvinjenje, i ja se tebi izvinjavam.
Shvatam ja šta ti kažeš i jeste tako kad pogledaš sa te strane, ali ovo o čemu smo ja i ostali govorili, nije samo informisanje putem novinskih članaka... Ima tu nešto, zasigurno.Eh sad na nama je da odlučimo.Svako se vodi nečim.Ja se vodim također izvorima, daleko bilo od toga da nasjedam na novinske članke i slično, a s druge strane shvatam ljude koji poštuju proceduru.
Istina je vjerovatno negdje izmedju.
Iskreno, ja sam se dugo lomila, i nisam htjela odmah dijete da NE vakcinišem, međutim slomilo je par sto posto provjerenih informacija.Eh sad, te informacije možda nekoga ne bi uzdrmale, ali mene jesu, jer gdje ima vatre ima i dima, naravno ako se izvor informacija uzme u obzir da je provjeren.
Tako da... ne znam šta da ti kažem.Voljela bih da niko od roditelja ne pogriješi u izboru, ni ja koja neću vakcinisati dijete ni onaj ko vakciniše.Neka su nam dječica uvijek živa i zdrava i da velika narastu i budu pametna
Shvatam ja šta ti kažeš i jeste tako kad pogledaš sa te strane, ali ovo o čemu smo ja i ostali govorili, nije samo informisanje putem novinskih članaka... Ima tu nešto, zasigurno.Eh sad na nama je da odlučimo.Svako se vodi nečim.Ja se vodim također izvorima, daleko bilo od toga da nasjedam na novinske članke i slično, a s druge strane shvatam ljude koji poštuju proceduru.
Istina je vjerovatno negdje izmedju.
Iskreno, ja sam se dugo lomila, i nisam htjela odmah dijete da NE vakcinišem, međutim slomilo je par sto posto provjerenih informacija.Eh sad, te informacije možda nekoga ne bi uzdrmale, ali mene jesu, jer gdje ima vatre ima i dima, naravno ako se izvor informacija uzme u obzir da je provjeren.
Tako da... ne znam šta da ti kažem.Voljela bih da niko od roditelja ne pogriješi u izboru, ni ja koja neću vakcinisati dijete ni onaj ko vakciniše.Neka su nam dječica uvijek živa i zdrava i da velika narastu i budu pametna
-
RahatHurmašica
#122 Re: VAKCINACIJA DJECE I NOVORODJENCADI U BIH ?
ja ću ići i korak dalje. koliko čovjek mora biti glup i zatucan da na osnovu novinarskih članaka kroji budućnost svoje djece?int21 wrote:Da, drugima sluzi za analiziranje sastava vakcine????
-
RahatHurmašica
#123 Re: VAKCINACIJA DJECE I NOVORODJENCADI U BIH ?
ok, ali u slučaju da ti dijete oboli od bolesti koja se mogla spriječiti vakcinisanjem, nebi trebalo dozvoliti liječenje o trošku zdravstvenog osiguranja.šatirana_ljubičica wrote: Tako da... ne znam šta da ti kažem.Voljela bih da niko od roditelja ne pogriješi u izboru, ni ja koja neću vakcinisati dijete ni onaj ko vakciniše.Neka su nam dječica uvijek živa i zdrava i da velika narastu i budu pametna
- šatirana_ljubičica
#124 Re: VAKCINACIJA DJECE I NOVORODJENCADI U BIH ?
Hm...pa možda si i u pravu....ali bez obzira na to, smatram da je vakcina veći rizik.
p.s.pročitaj temu od -do ako hoćeš da komentarišeš
p.s.pročitaj temu od -do ako hoćeš da komentarišeš
- int21
#125 Re: VAKCINACIJA DJECE I NOVORODJENCADI U BIH ?
Rizik jeste kao i sve ostalo. Kao sto neko rece i penicilin je rizik.
Pa sta je sa ostalim lijekovima koje trosimo? Za bolesti koje vecina nas i ne zna da postoje?
Ja samo kazem da je pa je pametnije dijete vakcinisati. Samo mislim da treba biti malo mudriji pri izboru doktora.
Moje je dijete primilo sve moguce vakcine i ni na jednu nije imao cak ni temperturu kao komplikaciju. Ali je doktorica bila jako pazljiva jer je bio bolezljiv. Kasnio je sa svim vakcinama haman godinu dana ali ih je primio bez komplikacija.
Tako da mislim da je doktor tu jako bitan faktor, odnosno njegovo odlucivanje kad djetetu dati vakcinu.
A sto se tice WHO i slicnih organizacija, naravno da smo mi njiima pokusni kunici za sve, ne samo vakcine. Ali to je druga skroz prica.
Pa sta je sa ostalim lijekovima koje trosimo? Za bolesti koje vecina nas i ne zna da postoje?
Ja samo kazem da je pa je pametnije dijete vakcinisati. Samo mislim da treba biti malo mudriji pri izboru doktora.
Moje je dijete primilo sve moguce vakcine i ni na jednu nije imao cak ni temperturu kao komplikaciju. Ali je doktorica bila jako pazljiva jer je bio bolezljiv. Kasnio je sa svim vakcinama haman godinu dana ali ih je primio bez komplikacija.
Tako da mislim da je doktor tu jako bitan faktor, odnosno njegovo odlucivanje kad djetetu dati vakcinu.
A sto se tice WHO i slicnih organizacija, naravno da smo mi njiima pokusni kunici za sve, ne samo vakcine. Ali to je druga skroz prica.