piupiu wrote:Latinica wrote:
Nema na cemu, ali se plasim da je razlika izmedju agresivnih vjernika i istih takvih ateista samo u predznaku. Rekla bih da se sustinski radi o vrlo slicnoj vrsti ljudi koje krasi podjednaka netolerancija.
Mislim da i jedne i druge krasi narcisoidnost i egocentrizam, koji su protivni i vjeri i sekularnom humanizmu (iliti ateizmu). U osnovi narcisoidnih priroda je zapravo zelja da one same budu "bog" na zemlji (kompleks koji je osnovni pokazalac ljudske impotencije). Samo tu zelju pravdaju na razlicite nacine.
Upravo tako. Svi vole Bosnu, ali uvijek jedni protiv drugih.
amrica wrote:
Za razliku od agresivnih EKSTREMNIH vjernika. Stranog tijela u mojoj zemlji, ne znam gdje ti zivis.
De se malo presaberi...... Znam da ti je tesko, ali nije zlato sve sto sija.
Prije svega, konkretno tvoj nastup dozivljavam suvise licnim i agresivnim. Ne bih rekla da se poznajemo, tako da te molim da mi ne savjetujes da se "presaberem" i lamentiras na temu da li mi je tesko ili ne. Hvala ti.
I moja zemlja je puna agresivnih ekstremnih vjernika. Na srpskoj, hrvatskoj i selefija na tzv bosnjackoj strani. Svi se skrivaju iza svojih grupica, ali agresivnost nijednima ne manjka. Imala sam priliku razgovarati sa srpskim i bosnjackim radikalnim vjernicima -
Pravovjernima ( sa hrvatskim nesto manje ), bas kao i sa agresivnim ateistima. Interesantno je da sam najveci stepen agresivnosti dozivjela od onih koj se deklarisu kao ateisti ( na svim stranama ). Valjda je njihova samoubijedjenost u ispravnost vlastitih stavova najjaca, pa je i stepen agresivnosti najveci.
Agresivnost od strane ateista se ispoljava vise kroz medije, demonstracije i sl, na licnom nivou se svodi na odnos podsmijeha, provokacija ili otvorenih uvreda prema ljudima koji se deklarisu kao vjernici, sto je ne cini automatski manjom niti boljom od agresivnosti
Pravovjernih. Razlika je u sustini mala. Da se razumijemo, opet kazem - ne podrzavam radikalne vjernike, smatram ih zabludjelim, bilo da su u pravu Jehovini svjedoci, selefije, ekstremni pravoslavci, katolici itd. Smatram da je radikalnost generalno kontraproduktivna.