pošteno-duška jurišić- selefije-pitanje ?

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
Ahmmed

#101 Re: pošteno-duška jurišić- selefije-pitanje ?

Post by Ahmmed »

piupiu,
Ako si ranije čitala postove studenta, znat ćeš da je teška ironija posrijedi :mrgreen:

Btw, Nura je bila potpuno bespotrebna u onoj emisiji. Doduše , nije mnogo govorila, pa ne mogu da dam neki poseban stav o nastupu joj. No, možda je bolje, što joj Duška nije dala odveć prostora. :mrgreen:
Latina
Location: I'd ratha' be hated 4 who I am, than loved 4 who I'm not.

#102 Re: pošteno-duška jurišić- selefije-pitanje ?

Post by Latina »

Gorštak wrote:
Latinica wrote:Zanimljivo je da su i selefije i ovi koji ih strasno ne podnose ufurani da su bolji od drugih po necemu, sto je samo po sebi teska ubleha.
Aferim. Ti dođe na kraju ove duge, potresne i neinteresantne rasprave i pogodi u srž problema i mog motiva da postanem đavolji advokat. Hvala.
Nema na cemu, ali se plasim da je razlika izmedju agresivnih vjernika i istih takvih ateista samo u predznaku. Rekla bih da se sustinski radi o vrlo slicnoj vrsti ljudi koje krasi podjednaka netolerancija.
pure_love

#103 Re: pošteno-duška jurišić- selefije-pitanje ?

Post by pure_love »

emisija je,bar meni,pokazala da je medjumuslimanski dijalog moguc sa svima osim sa ekstremcima...a'la Hafizovic Rasid,iliti one bradonje sto ti ne nazivaju selam jer jos nisi dokazao svoj islam njima(kako je meni jedan rekao,zao mi je ali ja jos nisam vidio da si ti zaista musliman tako da ti ne mogu nazvati selam :-))ni jedna ni druga strana nisu kako treba

a sad sam saznao sto je nura bila tu,,ona je navodno licnost mjeseca na toj emisiji tako da ce biti tu na svakoj epizodi tokom ovog mjeseca :-) :-)
Last edited by pure_love on 21/12/2008 01:33, edited 1 time in total.
Gorštak

#104 Re: pošteno-duška jurišić- selefije-pitanje ?

Post by Gorštak »

Latinica wrote:
Gorštak wrote:
Latinica wrote:Zanimljivo je da su i selefije i ovi koji ih strasno ne podnose ufurani da su bolji od drugih po necemu, sto je samo po sebi teska ubleha.
Aferim. Ti dođe na kraju ove duge, potresne i neinteresantne rasprave i pogodi u srž problema i mog motiva da postanem đavolji advokat. Hvala.
Nema na cemu, ali se plasim da je razlika izmedju agresivnih vjernika i istih takvih ateista samo u predznaku. Rekla bih da se sustinski radi o vrlo slicnoj vrsti ljudi koje krasi podjednaka netolerancija.
Kako se lijepo razumjesmo.
Ko mi je kriv što sam se ni kriv ni dužan pokušao postaviti na pola puta između tih krajnosti. Nisam dovoljno pravovjerno branio vehabije, a u isto vrijeme sam se drznuo dovesti u pitanje ateistički aksiom o zločinačkoj vehabijskoj organizaciji. Dovoljno da lomača ispod mene počne polahko tinjati. :D
Latina

#105 Re: pošteno-duška jurišić- selefije-pitanje ?

Post by Latina »

Ahmmed wrote:piupiu,
Ako si ranije čitala postove studenta, znat ćeš da je teška ironija posrijedi :mrgreen:

Btw, Nura je bila potpuno bespotrebna u onoj emisiji. Doduše , nije mnogo govorila, pa ne mogu da dam neki poseban stav o nastupu joj. No, možda je bolje, što joj Duška nije dala odveć prostora. :mrgreen:
E mahalo moja...sta li vam je Nura skrivila ? Procitala sam nesto od nje, i ako nista uspjela me je nasmijati, a vi Boga mi skoro nikad. :D

Jesam li grijesna sto mislim da je humor zdrav za duh ? :D
piupiu

#106 Re: pošteno-duška jurišić- selefije-pitanje ?

Post by piupiu »

Uf, moj Ahmmo, pocela sam gubiti smisao za humor, :roll: :) . Pardonez Studente, branioce zeMskih prava da (nemilice) pricaju, :D .
Ahmmed

#107 Re: pošteno-duška jurišić- selefije-pitanje ?

Post by Ahmmed »

Latinica wrote:

E mahalo moja...sta li vam je Nura skrivila ? Procitala sam nesto od nje, i ako nista uspjela me je nasmijati, a vi Boga mi skoro nikad. :D

Jesam li grijesna sto mislim da je humor zdrav za duh ? :D
Pogleda emisiju, ako imaš vremena, neko je postavio link, samo će ti se kazati :D

Humor je sjajna stvar za duh, a jednom mi zamalo glavu ne skinuše :-) kad sam rekao da Allah dž.š. ima divan i najzdraviji smisao za humor :) a od Nurinog humora, sudeći po emisiji, malo šta ostalo :DMože bit joj se povrati, kad prestane biti na važnoj funkciji Dučkine komentatorice mjeseca. Zapale je nake teške teme, pa se bezbeli u brige zadala :)
Latina

#108 Re: pošteno-duška jurišić- selefije-pitanje ?

Post by Latina »

Gorštak wrote:
Kako se lijepo razumjesmo.
Ko mi je kriv što sam se ni kriv ni dužan pokušao postaviti na pola puta između tih krajnosti. Nisam dovoljno pravovjerno branio vehabije, a u isto vrijeme sam se drznuo dovesti u pitanje ateistički aksiom o zločinačkoj vehabijskoj organizaciji. Dovoljno da lomača ispod mene počne polahko tinjati. :D
Navikni se na tinjanje lomace, to se samo kalis na sa-xu. :D

First they ignore you, then they ridicule you, then they fight you, then you win. :wink:
Gorštak

#109 Re: pošteno-duška jurišić- selefije-pitanje ?

Post by Gorštak »

Latinica wrote:First they ignore you, then they ridicule you, then they fight you, then you win. :wink:
Nakon 108 postova konačno rečenica vrijedna pažnje i pamćenja, pa mi drago da je ponovim. Ovo je signal da je vrijeme sklopiti tastaturu i bježati polahko u krpe.
Hajd zdravo.
Latina

#110 Re: pošteno-duška jurišić- selefije-pitanje ?

Post by Latina »

Gorštak wrote:
Nakon 108 postova konačno rečenica vrijedna pažnje i pamćenja, pa mi drago da je ponovim. Ovo je signal da je vrijeme sklopiti tastaturu i bježati polahko u krpe.
Hajd zdravo.
Rekao ju je M. Gandhi, cisto radi informacije. :wink:

Laku noc :)

p.s. U pravu si @Ahmmede, nisam pogledala tu emisiju. Sve nesto oklijevam, :D ali javicu ti kakve su bile impresije. :)
Last edited by Latina on 21/12/2008 01:51, edited 1 time in total.
homo_sapiens

#111 Re: pošteno-duška jurišić- selefije-pitanje ?

Post by homo_sapiens »

Latinica wrote:
Gorštak wrote:
@Ahmmed je, skoro, na jednoj od aktuelnih tema koje tretiraju selefije-vehabije, dao odlican presjek problema, zapravo proniknuo u srz jednog od problema u koji su uvedene pojedine Bosanke, Bosnjakinje u stvari, koje su u suzivotu sa sljedbenicima pokreta (ako ga mozemo zvati pokretom). Izmedju ostalog, primjetio je otudjenje porodica, unistavanje kompletnih porodica, i td.
Ako pojedinci, kojima i ja pripadam, prepoznaju takav nacin unistavanja porodice kao potencijalno veci problem nego kako se prikazuje, smatras li nas ufuranim da smo bolji od drugih ? Mislis li da je ubleha razvijanje rasprave, pa i na ovom forumu, ne bi li se narastajuci problem pokusao rjesavati u institucijama koje su i zaduzene za to.
Latina

#112 Re: pošteno-duška jurišić- selefije-pitanje ?

Post by Latina »

Pogledaj moj pocetni odgovor @Gorstaku na prethodnoj stranici, da ne bih samu sebe citirala @homo_sapiens.
piupiu

#113 Re: pošteno-duška jurišić- selefije-pitanje ?

Post by piupiu »

Latinica wrote:
Gorštak wrote:
Mislim da i jedne i druge krasi narcisoidnost i egocentrizam, koji su protivni i vjeri i sekularnom humanizmu (iliti ateizmu). U osnovi narcisoidnih priroda je zapravo zelja da one same budu "bog" na zemlji (kompleks koji je osnovni pokazalac ljudske impotencije). Samo tu zelju pravdaju na razlicite nacine.
Ahmmed

#114 Re: pošteno-duška jurišić- selefije-pitanje ?

Post by Ahmmed »

Latinica i piupiu :thumbup:
amrica

#115 Re: pošteno-duška jurišić- selefije-pitanje ?

Post by amrica »

Latinica wrote:
Gorštak wrote:
Kad su to agresivni ateisti napali normalne vjernike? Zabranili im da idu u dzamiju-crkvu? Maltretirali ih? Nametali svoja pravila? :?

Hej, malo razmisli kad je u crnoj hronici pisalo: ateista napao nekoga zato sto je upraznjavao vjerske obicaje? :?

Za razliku od agresivnih EKSTREMNIH vjernika. Stranog tijela u mojoj zemlji, ne znam gdje ti zivis.

De se malo presaberi...... Znam da ti je tesko, ali nije zlato sve sto sija.
scooter21ba

#116 Re: pošteno-duška jurišić- selefije-pitanje ?

Post by scooter21ba »

vidim da dosta selefija ili vehabija (jeli to jedno te isto ili ima razlike nek mi neko objasni) su rodjeni bosanci znaci nisu dosli iz pakistana arabije itd i nisu mladji od 18 znaci od 90-e
zanima me sta su oni bili prije rata kakav su islam oni slijedili ovaj selefijski ili tradicionalni bosanski (ne znam kako se zove taj pravac u islamu) eh da znam licno i one koji su promjenili vjeru i postali (tj postao) vehabije ali sa njim nemam nikakvog loseg iskustva dok sa ostalim nisam ja licno imao ali su poznanici i oni koji su gledali imali lose iskustvo

ako moze nek se neko javi od selefija vehabija (nek se neko ne uvrijedi) sta je bio prije i otkud to da postane to sto je sada
jer je bilo raznih prica placaju mjesecno 300 maraka da pustis bradu nasao izlaz u vjeri jer je bio narkoman kriminalac itd za ovo drugo znam da je bilo al me za prvo interesuje
Latina

#117 Re: pošteno-duška jurišić- selefije-pitanje ?

Post by Latina »

piupiu wrote:
Latinica wrote:
Mislim da i jedne i druge krasi narcisoidnost i egocentrizam, koji su protivni i vjeri i sekularnom humanizmu (iliti ateizmu). U osnovi narcisoidnih priroda je zapravo zelja da one same budu "bog" na zemlji (kompleks koji je osnovni pokazalac ljudske impotencije). Samo tu zelju pravdaju na razlicite nacine.
Upravo tako. Svi vole Bosnu, ali uvijek jedni protiv drugih. :wink:
amrica wrote: Za razliku od agresivnih EKSTREMNIH vjernika. Stranog tijela u mojoj zemlji, ne znam gdje ti zivis.

De se malo presaberi...... Znam da ti je tesko, ali nije zlato sve sto sija.
Prije svega, konkretno tvoj nastup dozivljavam suvise licnim i agresivnim. Ne bih rekla da se poznajemo, tako da te molim da mi ne savjetujes da se "presaberem" i lamentiras na temu da li mi je tesko ili ne. Hvala ti.

I moja zemlja je puna agresivnih ekstremnih vjernika. Na srpskoj, hrvatskoj i selefija na tzv bosnjackoj strani. Svi se skrivaju iza svojih grupica, ali agresivnost nijednima ne manjka. Imala sam priliku razgovarati sa srpskim i bosnjackim radikalnim vjernicima - Pravovjernima ( sa hrvatskim nesto manje ), bas kao i sa agresivnim ateistima. Interesantno je da sam najveci stepen agresivnosti dozivjela od onih koj se deklarisu kao ateisti ( na svim stranama ). Valjda je njihova samoubijedjenost u ispravnost vlastitih stavova najjaca, pa je i stepen agresivnosti najveci.

Agresivnost od strane ateista se ispoljava vise kroz medije, demonstracije i sl, na licnom nivou se svodi na odnos podsmijeha, provokacija ili otvorenih uvreda prema ljudima koji se deklarisu kao vjernici, sto je ne cini automatski manjom niti boljom od agresivnosti Pravovjernih. Razlika je u sustini mala. Da se razumijemo, opet kazem - ne podrzavam radikalne vjernike, smatram ih zabludjelim, bilo da su u pravu Jehovini svjedoci, selefije, ekstremni pravoslavci, katolici itd. Smatram da je radikalnost generalno kontraproduktivna.
madner

#118 Re: pošteno-duška jurišić- selefije-pitanje ?

Post by madner »

Da li se ti "ekstremni" ateisti zalazu za drustveno uredjenje gdje ce njihovi stavovi biti zakonski mjerodavni?

Kad bi najgore sto vjerski ekstremisti rade bio podsmijeh i provokacija, cisto sumnjam da bi ih vecina zvala ekstremnim. :roll:
Latina

#119 Re: pošteno-duška jurišić- selefije-pitanje ?

Post by Latina »

madner wrote:Da li se ti "ekstremni" ateisti zalazu za drustveno uredjenje gdje ce njihovi stavovi biti zakonski mjerodavni?
Naravno, svaki ateista se zalaze za sekularno uredjenje ( dosta vjernika takodje takvo uredjenje smatra boljim od vladavine na postulatima vjere ), oni radikalniji zagovaraju socijalizam/komunizam.
Kad bi najgore sto vjerski ekstremisti rade bio podsmijeh i provokacija, cisto sumnjam da bi ih vecina zvala ekstremnim. :roll:
Ljudska historija obiluje zrtvama, bilo od strane Pravovjernih, bilo od strane ateista ( pogledati pod broj zrtava u komunistickim uredjenjima ).
madner

#120 Re: pošteno-duška jurišić- selefije-pitanje ?

Post by madner »

Socijalizam je nesto sasvim ne radikalno i nema previse veze sa komunizmom.

Slazem se da je komunizam "zasluzan" za veliki broj ljudskih zrtava, ali upravo zato sto je imao tu crtu iskljucivosti koju imaju i vecina vjera. Ili si komunista/vjernik ili si protiv Prave stvari i onda te nije jazuk ni ubit. Za dobrobit covjecanstva.
JThomas

#121 Re: pošteno-duška jurišić- selefije-pitanje ?

Post by JThomas »

sekularizam i ateizam su dvije jako različite stvari.

sekularizam upravo podrazumijeva da ničije unutrašnje vjersko uvjerenje nije relevantno u javnom životu, pa tako ni ateističko. ili drugim riječima, odvajanje vjere od države i vlasti. ateistička država bi bila, recimo, mao zedongova ili staljinova. sekularna država nije isto što i ateistička, ni blizu.

također, socijalizam je jedna politika raspodjele društvenog bogatstva koja uopšte ne mora biti ateistički orijentisana, čak štaviše, u svom modernom obliku socijalne demokratije daje najveći stepen svih sloboda ikad viđen, pa tako i vjerskih. komunizam/realni socijalizam je nešto drugo...
callmethebreeeze

#122 Re: pošteno-duška jurišić- selefije-pitanje ?

Post by callmethebreeeze »

JThomas wrote:sekularizam i ateizam su dvije jako različite stvari.

sekularizam upravo podrazumijeva da ničije unutrašnje vjersko uvjerenje nije relevantno u javnom životu, pa tako ni ateističko. ili drugim riječima, odvajanje vjere od države i vlasti. ateistička država bi bila, recimo, mao zedongova ili staljinova. sekularna država nije isto što i ateistička, ni blizu.

također, socijalizam je jedna politika raspodjele društvenog bogatstva koja uopšte ne mora biti ateistički orijentisana, čak štaviše, u svom modernom obliku socijalne demokratije daje najveći stepen svih sloboda ikad viđen, pa tako i vjerskih. komunizam/realni socijalizam je nešto drugo...
sve potpisujem. samo bih jos dodao da je po mom shvatanju islama svedska najbliza istinskom islamskom uredjenju, pogotovo kada se radi o raspodjeli drustvenog bogatstva.
fixer

#123 Re: pošteno-duška jurišić- selefije-pitanje ?

Post by fixer »

Latinica wrote:
madner wrote:Da li se ti "ekstremni" ateisti zalazu za drustveno uredjenje gdje ce njihovi stavovi biti zakonski mjerodavni?
Naravno, svaki ateista se zalaze za sekularno uredjenje ( dosta vjernika takodje takvo uredjenje smatra boljim od vladavine na postulatima vjere ), oni radikalniji zagovaraju socijalizam/komunizam.
Ljudska historija obiluje zrtvama, bilo od strane Pravovjernih, bilo od strane ateista ( pogledati pod broj zrtava u komunistickim uredjenjima ).
ti tvrdis da su ateisti podjednako radikalni kao i vjerski fanatisti, pa se svaki ateista zalaze za drustveno uredjenje gdje ce njihovi stavovi biti mjerodavni, i upravo zbog toga zagovaraju sekularno uredjenje drzave - uredjenje drzave u kojem bi svi trebali biti jednaki bez obzira na vjeru. uredjenje drzave koje svima omogucava slobodu misljenja. ja radikalizma! :D
Nur40

#124 Re: pošteno-duška jurišić- selefije-pitanje ?

Post by Nur40 »

Interesantno je kako u Bosni i Hercegovini shvataju tradicionalni islam?!
Kada bi neko ko ne igra nogomet, ni profesionalno ni rekreaciono, ne gleda ga na tv, pa ni Ligu prvaka, kome su obje lijeve noge naročito desna, ali je imao nekog u familiji ko ga je igrao u nekom nižerazrednom klubu, ma više bio na klupi, ali zamalo nije dospio u prvi tim, ustvrdio da je najbolji nogometaš na svijetu (pa ne znam igra li se nogomet i šire), dobro bi prošao ako bi mu se samo nasmijali i ne bi ga uzeli za ozbiljno, dobro bi prošao ako ga neko ne bi opalio nogom u dio tijela na kojem sjedi i rekao mu se da se gubi, jer nije vidio većeg luđaka. Ne znam je li bilo potrebno napomenuti da ne zna ništa od pravila nogometa ili možda prepozna kada neko da gol, ali šta ga briga svakako ga ne prati.
Ali mirne duše neko može reći da je najveći vjernik, iako ne praktikuje ništa od vjere, on je najveći vjernik jer je to u srcu, i vjerovatno bi spomenuo i majku onome ko me ne vjeruje, i da ga niko ne ispravi ili mu se bar ironično nasmije.
E Bošnjaci moji, treba svjedočiti da nema boga osim Allaha i da je Muhammed s.a.v.s. Allahov poslanik. To je uslov da bi se postalo muslimanom. Treba svjedočiti i srcem i djelom. Treba izvršavati Allahove naredbe i kloniti se onoga što je Allah zabranio. I treba slijediti put Poslanika s.a.v.s. Ako se ne izvršavaju islamske obaveze čovjek je griješnik, ali ako se negiraju obaveze kojima nas je Allah zadužio, onda taj ko ih negira izlazi iz islama i nije musliman.
A koje su obaveze, ako ne znate pitajte one koji znaju.
Preporučujem: Enes Ljevaković (fetva-i emin, stručnjak u fikhu), Šefik Kurdić (čovjek koji je napisao najviše knjiga na bosanskom jeziku o Ebu Hanifi i hanefijskom mezhebu), Šukri Ramić, Sulejman Topoljak ... svi su stručnjaci za neku islamsku oblast i predaju na islamaskim fakultetima u Bosni i Hercegovini.
Latina

#125 Re: pošteno-duška jurišić- selefije-pitanje ?

Post by Latina »

fixer wrote: ti tvrdis da su ateisti podjednako radikalni kao i vjerski fanatisti, pa se svaki ateista zalaze za drustveno uredjenje gdje ce njihovi stavovi biti mjerodavni, i upravo zbog toga zagovaraju sekularno uredjenje drzave - uredjenje drzave u kojem bi svi trebali biti jednaki bez obzira na vjeru. uredjenje drzave koje svima omogucava slobodu misljenja. ja radikalizma! :D
Nisam govorila generalno o ateistima i molim te da ne vadis moje rijeci iz konteksta. Niti sam dala generalno misljenje o vjernicima bilo koje vjere. Napravila sam poredjenje izmedju agresivnih ateista i istih takvih vjernika. Hvala na paznji.
Post Reply