Opet zboden maloljetnik

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

groar

#101 Re: Opet zboden maloljetnik

Post by groar »

Strahota
Ovo je stvarno prekrsilo svaku mjeru. Kada ce vec jednom iko mrdnuti prstom da stane u kraj tim balavcima s kuhinjskim nozevima. Niko na ovu temu nista ni da napise, nego je zaboga vazno sto se ubio neki tamo probisvijet celo...........nesto se mora poduzeti pod hitno....ako nece vlast, onda moraju gradjani uzeti stvar u svoje ruke......ali ne na nacin kao st je to bilo prosli put....samo cu reci: "pogledajmo atinu".......
delightful

#102 Re: Opet zboden maloljetnik

Post by delightful »

groar, opomena pred ban. nikakvi pozivi na nasilje, linc i slicno se ne tolerisu.
procitaj pravila.
rihakm

#103 Re: Opet zboden maloljetnik

Post by rihakm »

to ti predlazes da rusimo i palimo sve u vec ovako sjebanoj i urusenoj drzavi?
BaileyS

#104 Re: Opet zboden maloljetnik

Post by BaileyS »

KPNCTNJAH wrote:
atko wrote:
KPNCTNJAH wrote:Hoce li sad biti protesti ? Po reakcijama i zainteresovanosti ljudi na forumu tesko ... ipak je u pitanju djecak koji se zove Muamer, kojem zelim brz oporavak... ccc
Nidje veze ... :shock: Jel ti to Boga ti djecu dijelis po imenima ??? Evo ti kontra pitanje! Znaci ti nisi protestovo na proslim protestima jer se djete koje je tragicno izgubilo zivot nije zvalo Muamer ?

:shock: :shock: :shock:
Jesam li rekao da nisam bio na protestima ? Ja samo pitam gdje su sad protesti ili bar 4-5 stranica komentara na forumu ?

Nisam nikog licno uvrijedio, nego iznosim svoje misljenje kao sto vi radite po cijele dane i vise komentara ima na moj post nego na sam slucaj, sto opet govori nesto o vama ... mene je hladovima uvrijedio i nadam se da ce admin/moderator da uradi pravu stvar po pravilima kao sto bi uradio da je obrnuta situacija ... hvala
Ne znam sto ste napali na covjeka, mislim ima istine u ovome htio to neko priznati ili ne.

Ja se vise i ne obazirem na to, to je nekakva nasa furka i ne moze se iskorijeniti. Nema veze sa temom, ali realno da li bi Barbarez (koji je legenda bez pogovora) bio ono sto jeste da se zove Muhamed Konjic. Svi znamo da ne bi ali cemo se praviti ludi. To je ono sto se zove pozitivna segregacija. Pozitivna ali ipak segregacija.

Momku koji je zboden zelim sto brzi oporavak.
fixer

#105 Re: Opet zboden maloljetnik

Post by fixer »

mozemo li ikako doci do statistike koliko je bilo napada hladnim oruzijem od strane maloljetnika u ovoj godini, naravno, u kantonu sa? ovo postaje uzas. na koji nacin reagirati? ni sam vise nisam pametan kad je ovo u pitanju... najvise me zalosti sto je sve manje empatije , suosjecanja sa zrtvom kad se nesto ovako desi . sam sebe uhvatim da predjem preko informacije da je neko uboden, ne zeleci da se dodatno demotivisem, obeshrabrim, razocaram u stanje, sistem, a posebno kolektivnu svijest. gadim se sam sebi, a ozbiljno pocinjem da prezirem drustvo u kojem se nalazim. na trenutak osjetim mucninu u stomaku, napad tjeskobe, kad znam da sudbina napadaca ovisi o politickoj volji, a politicka volja mora biti direktno potaknuta pritiskom javnosti. mi smo kao drustvo toliko podijeljeni da nema mogucnosti da se ponovo skupimo kao u slucaju denisa.
suncandan

#106 Re: Opet zboden maloljetnik

Post by suncandan »

groar wrote:Strahota
Ovo je stvarno prekrsilo svaku mjeru. Kada ce vec jednom iko mrdnuti prstom da stane u kraj tim balavcima s kuhinjskim nozevima. Niko na ovu temu nista ni da napise, nego je zaboga vazno sto se ubio neki tamo probisvijet celo...........nesto se mora poduzeti pod hitno....ako nece vlast, onda moraju gradjani uzeti stvar u svoje ruke......ali ne na nacin kao st je to bilo prosli put....samo cu reci: "pogledajmo atinu".......

Celo se nije ubio, nije se đamija sama zapalila, nije se Stari most sam srusio!
Kome vjerujete, ovima što nas non- stop lazu? :shock: :shock:
Gdje su roditelji od ove djece, oni su krivi! Kaznjavati prvo roditelje.
ovo_malo_duse

#107 Re: Opet zboden maloljetnik

Post by ovo_malo_duse »

Da. Ne mislim nego znam, :-)
I da nije -- kakav je to izgovor? Super je dok te biju ... jer eto, svugdje je tako. E pa vala nije.
1.) Gdje ?
2.) Šta ces uraditi da sprijecis ovaj val nasilja ?[/quote]

Vratiti Policiji ovlastenja iz 80_ih...Kad ti nadzu noz ..pasa moj dvojica te biju do marice---dvojica u marici i tek te u policiji pitaju zasto imas noz...Zvici malo drasticno al fakat je ovo previse....
suncica24

#108 Re: Opet zboden maloljetnik

Post by suncica24 »

O Boze.., :( :( :(

Zna li se kako je djecak?
homo_sapiens

#109 Re: Opet zboden maloljetnik

Post by homo_sapiens »

amrica wrote:Da ne otvaram novu temu, sinoc je, opet, zboden momak, 1989. godiste, student iz Travnika....
Uboden u stomak i grudi, operisan, u teskom stanju....

Kako i ne bi .... kad pocinioc(i) ima(ju) punu podrsku i odobravanje Vlade Kantona Sarajevo, konkretnije ministra obrazovanja i td. te Vlade, u izvrsenju ovakvih i slicnih radnji, mozda cak imaju i ulogu nalogodavca, ko zna ....
A kad pocinioc(i) budu sahranjivani, ocekivati je da mu na sahrani, u prvim redovima budu vidjeni ministar i slicni njemu :x

A zar nije donesen Akcioni plan Strategije borbe protiv maloljetnickog prijestupnistva, zar nije sprovedba tog Plana u punom zamahu, zar nisu propisane i donesene mjere prevencije ... Zar nisu odredjeni nosioci implementacije Akcionog plana, zar nije odredjeno odgovorno lice (Samir Silajdzic pise tamo...ali se podrazumijeva da je to premijer Vlade K.S - kojeg nemamo!!!)..... Ko je stvarni krivac za galopirajuci porast kriminala i kriminalaca na ulicama Sarajeva ? Ko je stvarni krivac za sve zrtve nasilja i ubistva u Sarajevu ?
mdlux

#110 Re: Opet zboden maloljetnik

Post by mdlux »

Dino Maltez u teškom stanju
Mladić uboden nožem...
20.12.2008. 14:53
Dino Maltez (1989), koji je iza ponoći primljen u Klinički centar Univerziteta u Sarajevu (KCUS) nakon povreda nanesenih ubodom noža, nalazi se u veoma teškom stanju, izjavila je danas portparol KCUS-a Biljana Jandrić.

Operacija je trajala jutros do 6.00 sati, a radi se teškim povredama stomaka i grudnog koša, kazala je Jandrić dodajući da je mladić smješten na Klinici za anesteziju i reanimaciju KCUS-a.

Ranjavanje se dogodilo u jednom haustoru na području općine Centar Sarajevo.

Jandrić je kazala da se i četrnaestogodišnji A.C. iz Maglaja, koji je 18. decembra zadobio teške opekotine od strujnog udara na željezničkoj stanici u Maglaju, nalazi u teškom stanju.

Dječak je zadobio duboke opekotine na više od 55 posto površine tijela, a smješten je na Kliniku za plastičnu i rekonstruktivnu hirurgiju.

Prema nekim informacijama, dječak se, čekajući autobus za naselje Domislicu, popeo na krov jednog vagona na sporednom kolosijeku. U tom trenutku sjevnula je vatra i udar struje, od kojeg je teško povrijeđen.

Autor:
Discball

#111 Re: Opet zboden maloljetnik

Post by Discball »

delightful wrote:groar, opomena pred ban. nikakvi pozivi na nasilje, linc i slicno se ne tolerisu.
procitaj pravila.
To što je momak spomenuo ili par njih kako se neke stvari u svijetu rješavaju već par stotina godina, počev od Francuske Revolucije, Oktobarske Revolucije, pa netreba zaboraviti da je i ova zemlja nastala na tekovinama jedne revolucije u (ZAVNOBIH) i svim je zajedničko da promjene u društvu traže očigledno zbog nedovoljnog nivoa ljudske svjesti određeno nasilje. Bilo da je to revolucija prije 100 godina ili pak demonstracije u novije vrijeme, svodi se na nasilje. Zašto? Pa zato što očigledno ljudi još uvijek nisu u stanju da rješe jednostavne probleme samim tim što će sjesti za sto i razgovarati. Ako neko spomene nešto što se zasniva na povjesnim/historijskim činjenicama ili pak na aktualna događanja a ista se događaju u demokratskim zemjljama (Francuska ili Grčka, a ne radi se o nekoj zemlji u Africi bez ružnih konotacija) onda to nije i nemože biti pozivanje na nasilje. Ja iskreno nisam vidio da je neko pozivao da izađemo na ulice i da počenemo paliti automobile i slično, tako da ovaj način pritisaka koje vršite je potpuno nedemokratski zbog pogrešnog tumačenja pravila, a da ne govorimo da je čak represivan i u najmanju ruku kao da je instruiran od strane vlasti ili vlastodržaca što nikako nije u redu. Za moderiranje ili banovanje je potrebano ipak malo više...!

Respect!
homo_sapiens

#112 Re: Opet zboden maloljetnik

Post by homo_sapiens »

Discball wrote:
.... pa netreba zaboraviti da je i ova zemlja nastala na tekovinama jedne revolucije u (ZAVNOBIH) ....
Prijatelju, nije "ova" zemlja nastala na tekovinama ZAVNOBIH-a, "ona" je zemlja nastala ... a nju su nam ukrali '95 :(
Zato i imamo ovakvo stanje u drzavi. Tuzno i istinito.
delightful

#113 Re: Opet zboden maloljetnik

Post by delightful »

Discball wrote:
delightful wrote:groar, opomena pred ban. nikakvi pozivi na nasilje, linc i slicno se ne tolerisu.
procitaj pravila.
To što je momak spomenuo ili par njih kako se neke stvari u svijetu rješavaju već par stotina godina, počev od Francuske Revolucije, Oktobarske Revolucije, pa netreba zaboraviti da je i ova zemlja nastala na tekovinama jedne revolucije u (ZAVNOBIH) i svim je zajedničko da promjene u društvu traže očigledno zbog nedovoljnog nivoa ljudske svjesti određeno nasilje. Bilo da je to revolucija prije 100 godina ili pak demonstracije u novije vrijeme, svodi se na nasilje. Zašto? Pa zato što očigledno ljudi još uvijek nisu u stanju da rješe jednostavne probleme samim tim što će sjesti za sto i razgovarati. Ako neko spomene nešto što se zasniva na povjesnim/historijskim činjenicama ili pak na aktualna događanja a ista se događaju u demokratskim zemjljama (Francuska ili Grčka, a ne radi se o nekoj zemlji u Africi bez ružnih konotacija) onda to nije i nemože biti pozivanje na nasilje. Ja iskreno nisam vidio da je neko pozivao da izađemo na ulice i da počenemo paliti automobile i slično, tako da ovaj način pritisaka koje vršite je potpuno nedemokratski zbog pogrešnog tumačenja pravila, a da ne govorimo da je čak represivan i u najmanju ruku kao da je instruiran od strane vlasti ili vlastodržaca što nikako nije u redu. Za moderiranje ili banovanje je potrebano ipak malo više...!

Respect!
dragi/a discball, respect tebi, ali ti pojma nemas sta je demokratija, ali necemo sada o tome. hiljadu puta je ponovljeno da se ovakvi komentari salju na pp moderatora, a ne stavljaju na temu. to sto ti ne vidis da je neko pozivao da izadjemo na ulice i pocnemo paliti automobile i slicno je tvoj problem. ili nedostatak paznje, oslabljena koncentracija, povrsnost....
mozes ponovo procitati post zbog kojeg je groar dobio/la opomenu, pa editovati svoj post na adekvatan nacin, ili cemo se nastaviti raspravljati oko rada moderacije, sto moze zavrsiti samo lose po tebe.
The 51st State

#114 Re: Opet zboden maloljetnik

Post by The 51st State »

kada nam je ovakva pacifisticka svijest na internetu sta ocekivati u stvarnom zivotu? da nije ona stara suplja "lijepa rijec i gvozdena vrata otvara" :lol: . doduse, bilo bi krajnje iznenadjujuce da se ovdasnja omladina digne po uzoru na grcku, s obzirom na utemeljeni sistem vrijednosti ocam', amine mi. allahm' i slicno.
groar

#115 Re: Opet zboden maloljetnik

Post by groar »

Ja sam samo rekao "pogledajmo atinu", a rijeci "spaljivanje" i "razbijanje" nisam spomenuo i ne znam zbog cega se moje rijeci izvlace iz konteksta. Mislim da bi bilo u najmanju ruku smijesno da zaradim ban.
Dakle nivo svijesti nasih ljudi je zaista zabrinjavajuci. Treba neko da nam pocne naplacivati zrak ili mozda uvesti obavezno udaranje cekicem u glavu, pa da se onda mozda stvori misao "trebao bih nesto poduzeti povodom toga". Boze sacuvaj!
lordi

#116 Re: Opet zboden maloljetnik

Post by lordi »

Liseno slobode lice koje je zbolo mladica iz Travnika !!
Mikado

#117 Re: Opet zboden maloljetnik

Post by Mikado »

Hunkar wrote:http://www.sarajevo-x.com/clanak/081214016
Pa dokle vishe?

Ocito je da cemo prije svi pomrijeti nego sto cemo docekati da nasa vlast nesto uradi. Pitanje: da li postoji ikakav nacin da se ovo koliko-toliko ublazi? Neka akcija gradjana ... ne protiv vlasti (ionako nema fajde), nego direktno protiv ovih miseva sto su se ufurali da su gangsteri i sl. ?
To vise nije nikakva vijest vec nasa svakodnevnica. Narod je odluzio da to zeli (05.10.2008.) Umanjena podrska SBiH neznaci nikakve promjene jer haos je izazvan a staru/novu vlast to i previse ne interesuje, vec je bitno da se dobro materijalno osiguraju dok su na vlasti.

Sto se tice gradjana, oni ce na ulice jedino ako ih vlast pozove da izadju. :run:
stochar

#118 Re: Opet zboden maloljetnik

Post by stochar »

ovo_malo_duse wrote:

I da nije -- kakav je to izgovor? Super je dok te biju ... jer eto, svugdje je tako. E pa vala nije.
1.) Gdje ?
2.) Šta ces uraditi da sprijecis ovaj val nasilja ?
ovo sam vec pis'o, al' evo opet:

U Sarajevu, Banjoj Luci, Bijeljini, Mostaru i Tuzli od prvog januara prošle do početka novembra ove godine ubijeno je 57 ljudi... U cijelom Japanu koji ima populaciju od 127 miliona ljudi godišnje se desi 39 ubistava, u Velikoj Britaniji koja broji oko 60 miliona stanovnika godišnje bude ubijeno 68 ljudi, u 32-milionskoj Kanadi godišnje 165, 60-milionskoj Francuskoj 255, a samo u Sarajevu i Banjoj Luci koji skupa nemaju više od 700.000 stanovnika, u ovoj godini ubijeno je 16 ljudi! Kada se tome doda još osam ubistava koja su se u ovoj godini desila na području Istočnog Sarajeva, onda je ta brojka 24! (Start, novembar 2005.)

iako je tekst iz 2005., podaci i su i dalje 'u pet deka', i kod nas je broj ubistava u posljednjih nekoliko godina u porastu. sad malo izracunaj, pa skontaj ako se u jednom Japanu sa 127 miliona ljudi desi 39 ubistava godisnje, a samo u pet nasih gradova za 11 mjeseci se desi oko 60 ubistava! ili, u Britaniji koja ima 60 miliona stanovnika desi se 68 ubistava!

znaci, britanci imaju ubistvo na milion stanovnika (otprilike) a mi imamo 24 ubistva na 700.000 stanovnika (govorim o podacima za Sarajevo i BL). pa sad skontaj gdje je veca vjerovatnoca da te ukantaju...
alica.k

#119 Re: Opet zboden maloljetnik

Post by alica.k »

evo na dnevniku kazu dino maltez jos uvijek u jako teskom stanju............
Miki123

#120 Re: Opet zboden maloljetnik

Post by Miki123 »

stochar wrote:
ovo_malo_duse wrote:

1.) Gdje ?
2.) Šta ces uraditi da sprijecis ovaj val nasilja ?
ovo sam vec pis'o, al' evo opet:

U Sarajevu, Banjoj Luci, Bijeljini, Mostaru i Tuzli od prvog januara prošle do početka novembra ove godine ubijeno je 57 ljudi... U cijelom Japanu koji ima populaciju od 127 miliona ljudi godišnje se desi 39 ubistava, u Velikoj Britaniji koja broji oko 60 miliona stanovnika godišnje bude ubijeno 68 ljudi, u 32-milionskoj Kanadi godišnje 165, 60-milionskoj Francuskoj 255, a samo u Sarajevu i Banjoj Luci koji skupa nemaju više od 700.000 stanovnika, u ovoj godini ubijeno je 16 ljudi! Kada se tome doda još osam ubistava koja su se u ovoj godini desila na području Istočnog Sarajeva, onda je ta brojka 24! (Start, novembar 2005.)

iako je tekst iz 2005., podaci i su i dalje 'u pet deka', i kod nas je broj ubistava u posljednjih nekoliko godina u porastu. sad malo izracunaj, pa skontaj ako se u jednom Japanu sa 127 miliona ljudi desi 39 ubistava godisnje, a samo u pet nasih gradova za 11 mjeseci se desi oko 60 ubistava! ili, u Britaniji koja ima 60 miliona stanovnika desi se 68 ubistava!

znaci, britanci imaju ubistvo na milion stanovnika (otprilike) a mi imamo 24 ubistva na 700.000 stanovnika (govorim o podacima za Sarajevo i BL). pa sad skontaj gdje je veca vjerovatnoca da te ukantaju...
To je sve rezultat loše kaznene politike. Sankcije za KD su preniske..
Evo šta kaže krivični zakon u svom posebnom dijelu:

Član 166.

Ubistvo

(1) Ko drugog usmrti,

- kaznit će se kaznom zatvora najmanje pet godina.

(2) Kaznom zatvora najmanje deset godina ili kaznom dugotrajnog zatvora kaznit će se:

a) ko drugog usmrti na okrutan ili podmukao način;

b) ko drugog usmrti pri bezobzirnom nasilničkom ponašanju;

c) ko drugog usmrti iz iz rasnih, narodnosnih ili vjerskih pobuda;

d) ko drugog usmrti iz koristoljublja, radi učinjenja ili prikrivanja kog drugog krivičnog djela, iz bezobzirne osvete ili iz drugih niskih pobuda;

e) ko usmrti službenu ili vojnu osobu pri vršenju poslova sigurnosti ili dužnosti čuvanja javnoga reda, uhićenja učinitelja krivičnog djela ili čuvanja osobe kojoj je oduzeta sloboda.

I zato se desi da lik izbode 132 puta doktora u fojnici i bude osuđen na 18 godina..
Mikado

#121 Re: Opet zboden maloljetnik

Post by Mikado »

Dugotrajni zatvor

Član 38.

(1) Za najteže oblike teških krivičnih djela učinjenih s umišljajem može se, izuzetno, propisati i dugotrajni zatvor.
(2) Dugotrajni zatvor nikada se ne može propisati kao jedina glavna kazna za određeno krivično djelo.
(3) Dugotrajni zatvor izriče se u trajanju od dvadeset do četrdeset godina.
(4) Dugotrajni zatvor ne može se izreći učinitelju koji u vrijeme izvršenja krivičnog djela nije navršio dvadeset jednu godinu života.
(5) Ako je izrečena kazna dugotrajnog zatvora, amnestija i pomilovanje mogu se dati tek nakon izdržanih četiri petine te kazne.
(6) Osuđenoj osobi na kaznu dugotrajnog zatvora ne može se dati uvjetni otpust.

Novčana kazna

Član 39.

(1) Novčana kazna ne može biti manja od dvjesto KM. Novčana kazna ne može biti veća od dvadeset hiljada KM, a za krivična djela učinjena iz koristoljublja - veća od sto hiljada KM.

Minimum novcane kazne podici na 2000 KM.
Last edited by Mikado on 20/12/2008 20:09, edited 1 time in total.
Mikado

#122 Re: Opet zboden maloljetnik

Post by Mikado »

Teška tjelesna povreda

Član 177.

(1) Ko drugog teško tjelesno povrijedi ili mu zdravlje teško naruši,
kaznit će se zatvorom od šest mjeseci do pet godina.
(2) Ko djelo iz stava 1. ovog člana učini prema bračnom partneru ili osobi sa kojom živi u vanbračnoj zajednici ili roditelju svoga djeteta s kojim ne živi u zajednici,
kaznit će se zatvorom od jedne do pet godina.
(3) Ko drugog tjelesno povrijedi ili mu zdravlje naruši tako teško da je usljed toga doveden u opasnost život povrijeđenog ili je uništen ili trajno i u znatnoj mjeri oslabljen koji važan dio njegovog tijela ili koji važan organ, ili je prouzrokovana trajna nesposobnost za rad povrijeđenog ili trajno i teško narušenje njegovog zdravlja ili unakaženost,
kaznit će se zatvorom od jedne do deset godina.
(4) Kaznom iz stava 3. ovog člana kaznit će se ko djelo iz stava 1. ovog člana učini iz rasnih, nacionalnih ili vjerskih pobuda.
(5) Ako povrijeđeni umre uslijed povreda iz st. 1.do 4. ovog člana,
učinitelj će se kazniti zatvorom od jedne do dvanaest godina.
(6) Ko djelo iz st. 1. do 3. ovog člana učini iz nehata,
kaznit će se zatvorom do tri godine.
(7) Ko djelo iz st. 1.do 4. ovog člana učini na mah, doveden bez svoje krivice u jaku razdraženost napadom ili teškim vrijeđanjem od strane povrijeđenog,
kaznit će se za djelo iz st. 1. do 3. ovog člana zatvorom od tri mjeseca do tri godine, a za djelo iz stava 4. ovog člana zatvorom od šest mjeseci do pet godina.

U ovom slucaju je potrebno postrozit kazne na minimalno 5 godina zatvora.
The__Doctor

#123 Re: Opet zboden maloljetnik

Post by The__Doctor »

Pa sta je ovo ljudi ginu na ulici a nesposobne vlasti sebi dize plate nikog nije briga ko biva proc ce sve
sarajevo63

#124 Re: Opet zboden maloljetnik

Post by sarajevo63 »

U ovoj godini 29 ubijenih, 53 pokušaja ubistva...
sunčan dan

#125 Re: Opet zboden maloljetnik

Post by sunčan dan »

Ako se ovako nastavi Sarajevo će ostati bez omladine.
Neko kaže prvo roditelje kazniti, slažem se, a šta onda.

Njihovo dijete ide okolo i ubija, ne završava se krivica na roditeljima. Društvo treba da ima sistem sprečavanja kriminala, kažnjavanja, sprečavanja. Ko je poslije roditelja kriv?
Post Reply