To ti je isto kao da recimo ti ne jedes meso jer si vegetarijanac i hoces neki proizvod sto bi bio ukusom slican mesnom proizvodu ali da nema u sebi mesa, na artiklu sve fino stoji da nema mesa da je sastavljen od cega je vec sastavljen medjutim u fabrici oni recimo zbog neke arome dodaju malu kolicinu mesa ali to ne navode na artiklu, dakle ti kupis i jedes taj proizvod vjerujuci proizvodjacu na ispravnost napisanog sastava i jeli ti pogresan nijjet tu ili si obmanjena od strane proizvodjaca iako ti to ne znas.mIRCerka wrote:Pitam iz sljedeceg razloga:vratnik wrote:A sad ovo gore za bezalkoholno pivo: da li ste znali da je tek prosle godine napravljeno prvo bezalkoholno pivo?
Sva ostala "bezalkoholna" piva, a pogotovo O Hilme Selimovica imaju otprilike 0,5% alkohola?
Ako niste, sad znate. (cisto da imate o cemu razmisljati kad sljedeci put narucite "nularicu"..)
Na moje pitanje ZASTO DAJETE NOVAC OVOM LIKU KOJI KAZE DA MU ZA HLJEB TREBA A ZNATE DA CE SAD OTIC NA VINJAK KOD MARKALA dobijem odgovor "Moj nijjet je njemu za hljeb, sta ce on uraditi s time, nije do mene".
Ko biva, pika se da sam ga nahranio. E sad, ako idemo tom logikom, Pivo je pivo, koliko god alkohola bilo ili ne u njemu. Da li se i tu pika nijjet pijenja piva? I nemojte mi price o B vitaminu i slicno, 1,20 KM kosta B KOMPLEX u svakoj apoteci!!!
A ako hoces bas konkretno pivo,recimo pretpostavljam da ima ljudi koji su provodili godine pijuci raznorazna alkoholna pica i sad nemogu i nezele piti iz recimo razloga kao sto su zdravlje,dijeta ili neka religijska uvijerenja i da bi bar malo osjetili car tog pica kupuju ponekad to bezalkoholno pice, dakle na njemu je navedeno da je 0% alkohola i ti tome vjerujes i ne vjerujem da postoji mogucnost da ti licno dokazes ili provjeris jeli to istina ali ipak tvoj nijjet nije da pijes alkoholno pice vec bezalkoholno pice i ako je istina neki sto kazu da stavljaju alkohol onda si ti opet obmanjena od strane proizvodjaca.
Dakle nijjet,zelja je ono sto zelis uraditi i postici necim i u islamu djela se vrijednuju samo po nijjetima.