KONOBARI....za ili protiv baksisa

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

black

#101 Re: KONOBARI....za ili protiv baksisa

Post by black »

Neelix wrote:otisli ste malo vise u offtopic :)

ne kontam poentu :? ma ja citajuci ovu temu namjerno necu nikome davati ni feninga, kad vidim kako se to "podrazumjeva" :D stavi brate cijenu kafe 3 km, pa naplati sebi baksis od ostatka. naravno da to nece niko uradit jer mu niko nece sjest tu. ja platim ono sto popijem, njemu gazda plati sto mi donese, kraj price.
ma nelixe pusti ba ove ushminkane 'parajlije' :mrgreen: uvijek se uz kafu donosila casha vode i ne znam sta su dovezali se toga, al' shta cesh shminkichi sve :mrgreen:
ako vec ocekuje baksis onda kao gostu ima da mi donse ono shto trazim
amrica

#102 Re: KONOBARI....za ili protiv baksisa

Post by amrica »

placa se nacin kakoje to donio, ako cekam konobara 10 min u praznoj kafani i tresne mi pice na sto... fuj, ne samo da mu nista necu dati, nego vise nikad necu uci u tu kafanu.
Ali ako je konobar ljubazan, odmah pridje, pice za 20 sec na stolu, pa rucak, pa treba li vam jos nesto svakih 10 min, ali diskretno, stalno je na "dometu ociju" da prileti, da se ne moram derati ili mahati rukama.... to je ugodjaj koji cu platiti par maraka vise od ceha.
amrica

#103 Re: KONOBARI....za ili protiv baksisa

Post by amrica »

ne kontam poentu :? ma ja citajuci ovu temu namjerno necu nikome davati ni feninga, kad vidim kako se to "podrazumjeva" :D stavi brate cijenu kafe 3 km, pa naplati sebi baksis od ostatka. naravno da to nece niko uradit jer mu niko nece sjest tu. ja platim ono sto popijem, njemu gazda plati sto mi donese, kraj price.

Ako povecas cijenu pica za baksis, to ode gazdi.... a ja zelim da dam to nesto malo parica bas konobaru, isto kao curici u frizeraju.
Neelix

#104 Re: KONOBARI....za ili protiv baksisa

Post by Neelix »

konobar i radi za gazdu, ne za mene. nek poveca cijenu pica pa poveca platu konobaru. njihovi odnosi zaista nisu moj problem :)
amrica

#105 Re: KONOBARI....za ili protiv baksisa

Post by amrica »

:lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:

Cuj da gazda poveca platu konobaru :-)

Pa gazda ti je kao ministar, radniku da prezivi, a sebi sve sto moze.

Uostalom, ne moze to tako, ako je meni jedan konobar popravio raspolozenje, ne zelim da se moj baksis dat njemu licno dijeli na ostalih 5 ili 10 konobara.
Neelix

#106 Re: KONOBARI....za ili protiv baksisa

Post by Neelix »

koji ba baksis? :D

P-L-A-T-A

to je svaciji izvor prihoda. ako je konobar fin, onda cu tu ponovo doci, i ostaviti jos para da on moze dobiti platu. a ja mu je necu isplacivati :)
lamija_SA

#107 Re: KONOBARI....za ili protiv baksisa

Post by lamija_SA »

Uglavnom, u nekih 90% slučajeva ostavljam bakšiš i ne samo konobarima nego i skoro svim drugim iz uslužne djelatnosti.

To mi je navika i nikada mi nije žao.
U Sarajevu uglavnom i posjecujem ista mjesta, pa manje vise me i poslužuju isti konobari. Da li zbog toga što znaju da uvijek ostavljam bakšiš ili što sam im prirodno simpatična :D za mene uvijek ima mjesta i uvijek su nasmijani. Nekad cujem da se ljudi žale na nekog konobara, a mene je uvijek posluživao sa smješkom. A nisam ni ja težak gost. Ako zaboravi vodu, podsjetim ga i ne pravim tragediju od toga.

U inostranstvu sam takođe uvijek ostavljala baksis, valjda stvar navike. Iznenadila sam se u jednom restoranu u Berlinu kada sam na računu vidjela da je uračunat baksis za konobara (mislim da je bilo 20%). Ne znam je li to tako i u drugim Njemačkim gradovima.
Prije dok sam se često vozala taxijem i njima sam bakšiš ostavljala, pogotovo ako me vozi preko nekih rupa i raspričamo se u toku vožnje.

Par puta sam naišla na konobare koji su ne samo bili neuljudni, nego i prljavi (mislim na nepospremljen sto, puna pepeljara itd.), ali iz takvih mjesta izađem u roku od sekunde, jer moji trenuci odmora su mi dragocijeni i ne želim ih upropaštavati neugodnim ljudima ili prljavim prostorima.

Generalno imam usađen taj neki respekt prema ljudima koji rade u uslužnim djelatnostima. U vecini slucajeva ljudi prepoznaju to, pa je respekt obostran.
amrica

#108 Re: KONOBARI....za ili protiv baksisa

Post by amrica »

Sto se tice konobara, oduvijek, radili za, formalno, za platu, ali nisu zivjeli, i to prilocno kvalitetno od plate, nego od baksisa.

Princip:
Ne dam gazdi pare, zaradu mu vec dajem kroz cjenu pica, i ne dam ostalim konobarima, zasto bih? Moja lova moja stvar za sta cu je dati.
Shoshana

#109 Re: KONOBARI....za ili protiv baksisa

Post by Shoshana »

Ostavljam jer moram. Ali sam protiv principa.

A daleko su mi najdrazi ovi koji kazu da treba konobarima ostavljati jer im je plata mala a posao bijedan :roll:

Ostavis li profesorici nakon dobrog predavanja cvanciku na katedri? :oops:
Edin H.

#110 Re: KONOBARI....za ili protiv baksisa

Post by Edin H. »

Shoshana wrote:Ostavljam jer moram. Ali sam protiv principa.

A daleko su mi najdrazi ovi koji kazu da treba konobarima ostavljati jer im je plata mala a posao bijedan :roll:

Ja profesoricu spucam cifrom prije ispita, a ne nakon predavanja :oops:
Cisto da joj popravim raspolozenje :zoka:

Inace, volim dobro pojesti i popiti, ali ne volim uopste platiti :dance:
Stoga ostavljanje baksisa je izlisno :run:
Shoshana

#111 Re: KONOBARI....za ili protiv baksisa

Post by Shoshana »

Edin H. wrote:
Shoshana wrote:Ostavljam jer moram. Ali sam protiv principa.

Ja profesoricu spucam cifrom prije ispita, a ne nakon predavanja :oops:
Cisto da joj popravim raspolozenje :zoka:

Inace, volim dobro pojesti i popiti, ali ne volim uopste platiti :dance:
Stoga ostavljanje baksisa je izlisno :run:
:D Vazno je biti dosljedan svojim principima :D
rosal

#112 Re: KONOBARI....za ili protiv baksisa

Post by rosal »

Neelix wrote:konobar i radi za gazdu, ne za mene. nek poveca cijenu pica pa poveca platu konobaru. njihovi odnosi zaista nisu moj problem :)
Neelix wrote:koji ba baksis? :D

P-L-A-T-A

to je svaciji izvor prihoda. ako je konobar fin, onda cu tu ponovo doci, i ostaviti jos para da on moze dobiti platu. a ja mu je necu isplacivati :)

potpisujem svaku rijec!
scooter21ba

#113 Re: KONOBARI....za ili protiv baksisa

Post by scooter21ba »

black wrote:

ma nelixe pusti ba ove ushminkane 'parajlije' :mrgreen: uvijek se uz kafu donosila casha vode i ne znam sta su dovezali se toga, al' shta cesh shminkichi sve :mrgreen:
ako vec ocekuje baksis onda kao gostu ima da mi donse ono shto trazim
nije to sminkic ili nije sminkic sve se danas prodaje pa i voda
ako ti se ne svidja u wc i napij se vode onda

kad se vec tako donosi voda sto se ikako flasira voda i prodaje sto je ne dijele sa polica?
ali odosmo mi sa teme sa ovom vodom
uglavnom ne dajem baksis i to je to
bierkof

#114 Re: KONOBARI....za ili protiv baksisa

Post by bierkof »

Nelix legendo, sve si u pravu.

Konobar danas moze biti svako, za njihov posao i ne treba neka pamet. To je posao kao i svaki drugi, i za taj posao dobivaju platu. Ako je njemu mala plata neka trazi drugi posao i nek se izbori za svoja prava. Dosta je vise svega na guzove.
Mislim da kao konobari zavrse oni koji su bili ljeni da se obuce za bolje poslove, (ne zelim da se ogrjesim o casne izuzetke) ali to su vecinom jalijasi i probisvjeti koji su i sami luftali po kafanama, ljudi koji su malo ili nikako doprinjeli svojoj zajednici.

Smatram da je baksis jos jedan nacin da ljudi promoviraju svoj drustveni polozaj i stalez. Ja ne patim od tih kompleksa. Dosao sam u objekat jer mi treba usluga koju oni nude, i placam onoliko koliko ona kosta. Savrseno logicno. Ne pijem kafu i nemam nekih posebnih zahtjeva, ako su neljubazni prema meni necu vise nikada tu uci, i to je sve.
Zbog cega niko ne nagradjuje inzinjere ciji je posao visestruko odgovorniji gdje su cak i ljudski zivoti u pitanju?

Struka koju sam ja odabrao mi je jako interesantna i uzivam da napredujem i istrazujem u njoj pa se nadam da cu (aBd) uskoro i uzivati u svom poslu, jer sam potrosio najbolje godine zivota uceci nad knjizurinama, problemima i pred monitorom u nebrojenim neprespavanim nocima, i cisto sumnjam da cu ikada za njega dobiti baksis...
xeniia

#115 Re: KONOBARI....za ili protiv baksisa

Post by xeniia »

bierkof wrote:Nelix legendo, sve si u pravu.

Konobar danas moze biti svako, za njihov posao i ne treba neka pamet. To je posao kao i svaki drugi, i za taj posao dobivaju platu. Ako je njemu mala plata neka trazi drugi posao i nek se izbori za svoja prava. Dosta je vise svega na guzove.
Mislim da kao konobari zavrse oni koji su bili ljeni da se obuce za bolje poslove, (ne zelim da se ogrjesim o casne izuzetke) ali to su vecinom jalijasi i probisvjeti koji su i sami luftali po kafanama, ljudi koji su malo ili nikako doprinjeli svojoj zajednici.

Smatram da je baksis jos jedan nacin da ljudi promoviraju svoj drustveni polozaj i stalez. Ja ne patim od tih kompleksa. Dosao sam u objekat jer mi treba usluga koju oni nude, i placam onoliko koliko ona kosta. Savrseno logicno. Ne pijem kafu i nemam nekih posebnih zahtjeva, ako su neljubazni prema meni necu vise nikada tu uci, i to je sve.
Zbog cega niko ne nagradjuje inzinjere ciji je posao visestruko odgovorniji gdje su cak i ljudski zivoti u pitanju?

Struka koju sam ja odabrao mi je jako interesantna i uzivam da napredujem i istrazujem u njoj pa se nadam da cu (aBd) uskoro i uzivati u svom poslu, jer sam potrosio najbolje godine zivota uceci nad knjizurinama, problemima i pred monitorom u nebrojenim neprespavanim nocima, i cisto sumnjam da cu ikada za njega dobiti baksis...
Svaka ti cast, potpuno si upravu!!!
Cuj, molim te lijepo ususdjuje se nekor reci da je baksis obaveza... cuj obaveza.. ccc... ma ja, isto k'o sto se sad podrazumijeva da doktoru moras donijeti kesu, kovertu i sl. a o sestrama da ne pricam.. Od koga je to sve poteklo? Od naroda! Sami smo krivi sto smo to dozvolili, pa sad mi jos kazu da je i baksis obaveza..cccc...
I upravu si.. konobar mozes biti i sa osnovnom i logicno je da je manja plata nego nekom sa srednjom, a pogotovo sa fakultetom.. nisam im ja kriva sto se nisu skolovali, a uglavnom je to iz ljenosti, a ne mogucnosti... I onda se usudi da kaze da je sasvim ok da nekom gostu pljune u pice.. fujjj fujjj...
d2

#116 Re: KONOBARI....za ili protiv baksisa

Post by d2 »

kurty wrote:Mislim da je tema jasna...da li ste za davanje ili ne davanja (ostavljanje) baksisa konobarima???
Neku noc sam na FTV gleao naked tv...i tema je bas oko ove teme bila...lafo ja se trebam stiditi ako mi je ceh 9,50 KM i dam 10KM da ili cekam kusur ili kasem u redu. Kao kad das te pare vec su to pare od konobara...
U redu je ostavljati baksis konobaru koji te svako malo vremena obilazi, gleda pepaljeru i istresa je...ali koliko puta vam je konobar ceh povecao za 10-15 KM...koliko puta ste u sklopu racuna i datum platili....dobro je ako je pocetak mjeseca...ljudi rade posao za koji su placeni, imaju platu i zdravo...nekad u nekad je ok, ali su postali bezobrazni pa se usude i cak traziti baksis od vas...Ako je tako, onda je isti adet i gospodji kojoj placate racun za struju ostaviti koju marku baksisa, u postu kada telefon plačate isto, kada kupujete nove pantole ostaviti na kasi koju marku....MISLIM STVARNO SU BEZOBRAZNA BAGRA POSTALI---(čast malom broju konobara)...

VAŠA ISKUSTVA i MIŠLJENJA :x :x
moja raja se petkom redovno zapija i uvijek kada ko krene kuci posto tuda prodje nas 10-20-30 kako kad baci na stol para koliko je popio, niko garant nije takav da baci manje nego je popio nego ako je popio 3 km ostavi 5 i slicno i to je funkcionisalo tako da je na kraju vazda bilo viska para sve dok odjednom na kraju nije pocelo da manjka po 50-100 KM (cehovi su znali biti i po 200 KM... popije se 5-6 gajbi pive + ostalo i tako) e od tada i ja a i mnogi prijatelji su sami poceli placati svoje ture, nije problem zovnem svima pice, dodje 15 piva i daj odmah naplati i evo ti baksis jer si mlad momak i sigurno ti treba koja marka vise da izadje ili da pomognes roditeljima - nije problem ali nas nemoj zavrtati majke ti po 20-30%, toliko pijani nikad nismo...
Rambo-Amadeus

#117 Re: KONOBARI....za ili protiv baksisa

Post by Rambo-Amadeus »

bierkof wrote:Nelix legendo, sve si u pravu.

Svaka cast!!!

Ili, nije problem ni u baksisu, ali ako se radi o nekoj ekstra ili dodatnoj usluzi, dakle za nesto sto je uradio a nije morao, ali za regularan rad cijena ti je kao sto pise na cjenovniku!
traxtrax

#119 Re: KONOBARI....za ili protiv baksisa

Post by traxtrax »

E pa procitah svakakvih gluposti na ovih pet stranica. A i ovaj tekst linkovan u zadnjem postu kao da je napisan od strane autora kojem je vjerojatno najveci domet bio otici iz Zagreba do Karlovca. (Vjerojatnije je da je u pitanju prijevod iliti copy/paste iz nekog stranog izvora. :) )

Baksis iliti napojnica nigdje nije i ne moze biti obaveza. Da je obaveza, morala bi biti iskazana na cjenovniku i racunu i na nju bi se morao platiti porez (po stopi PDV-a za usluge). Tako rade npr. u restoranima u Italiji, gdje je usluga iskazana na racunu po svakoj usluzenoj osobi i takav racun se placa.
O davanju napojnice treba razmisljati na malo drugaciji nacin. Dosta vas se slaze da su konobari i drugi koji pruzaju usluge placeni za svoj rad. Uostalom kao i ja i svi drugi koji rade. No ja za svoj prihod placam i socijalna davanja i poreze. Visina davanja na prihode je razlicita od zemlje do zemlje. U razvijenim zemljama zapadne Evrope to je ca. 30 - 50% od bruto zarade (necu navesti zemlje koje uzimam za referencu, no ima ih gdje je ovaj procenat i veci). Dakle, da bi se zaradio 1 Euro netto, mora se zaraditi u nekakvom prosjeku 1,6 - 1,8 Eura brutto.

Sada ako ja dadnem taj 1 Euro kao napojnicu konobaru, on na to nece platiti nikakva davanja ni poreze, iako je to njegov prihod (po mnogima i veci prihod od redovne place na koje se placaju doprinosi i porezi). Jer ne postoji nacin da se utvrdi koliko je konobar zaradio kroz napojnice. U jednoj z.Evropskoj zemlji su pokusali sa pausalnom naplatom poreza od konobara za prihode od napojnica, ali se nakon dvije godine odustalo jer je bilo prakticno neprovedivo. A kako neko vec rece ranije, kupuju se kafane od zarade od napojnica!

Dakle zbog cega bih ja trebao da degradiram samog sebe tako sto bih zaradu na koju sam platio socijalna davanja i poreze (i time doprinjeo kvalitetu penzionog i zdravstvenog sistema, putne mreze, …) dao nekome kao napojnicu ko na takve prihode nece platiti nista, ali ce i sam koristiti blagodeti i penzionog i zdravstvenog i komunikacijskog i inih drugih drustvenih sistema i beneficija.

Ako vlasnici kavana i restorana smisljeno daju male place osoblju, nadajuci se da ce razliku do normale osoblje dobiti kroz napojnice (dakle ako pokusavaju da znacajan dio tereta sopstvenog poslovanja prebace na svoje goste kao korisnike usluga) to nije, ne moze i ne smije biti problem gostiju restorana i kavana. Konobari bi trebali koristiti sindikate da prisile poslodavce na normalan tretman, a ako im je to ispod casti, da si nadju drugo zaposljenje. Uostalom tako moraju raditi svi ostali, uposleni u ne-usluznim sektorima.
shin

#120 Re: KONOBARI....za ili protiv baksisa

Post by shin »

Poseban selam konobarima u mercatoru i koreji :-x
kiseljak

#121 Re: KONOBARI....za ili protiv baksisa

Post by kiseljak »

Ja sam radio u Londonu kao konobar punih 5 mejseci u restoranu i musterije vecinom ostavljaju baksis i to u dobrom iznosu 5-20 funti zavisi kako im se svidi sve,a prosjek je nekih 7 funti baksisa po stolu... :run:
Neelix

#122 Re: KONOBARI....za ili protiv baksisa

Post by Neelix »

kiseljak wrote:Ja sam radio u Londonu kao konobar punih 5 mejseci u restoranu i musterije vecinom ostavljaju baksis i to u dobrom iznosu 5-20 funti zavisi kako im se svidi sve,a prosjek je nekih 7 funti baksisa po stolu... :run:
20 maraka :shock: imal tamo posla za mene :D
Neelix

#123 Re: KONOBARI....za ili protiv baksisa

Post by Neelix »

ma kakvi, nije tu bilo baksisa, :roll: ih, da sam dobivao cvaju po tekstu, danas bi stan na ciglanama im'o :D
Post Reply