E pa procitah svakakvih gluposti na ovih pet stranica. A i ovaj tekst linkovan u zadnjem postu kao da je napisan od strane autora kojem je vjerojatno najveci domet bio otici iz Zagreba do Karlovca. (Vjerojatnije je da je u pitanju prijevod iliti copy/paste iz nekog stranog izvora.

)
Baksis iliti napojnica nigdje nije i ne moze biti obaveza. Da je obaveza, morala bi biti iskazana na cjenovniku i racunu i na nju bi se morao platiti porez (po stopi PDV-a za usluge). Tako rade npr. u restoranima u Italiji, gdje je usluga iskazana na racunu po svakoj usluzenoj osobi i takav racun se placa.
O davanju napojnice treba razmisljati na malo drugaciji nacin. Dosta vas se slaze da su konobari i drugi koji pruzaju usluge placeni za svoj rad. Uostalom kao i ja i svi drugi koji rade. No ja za svoj prihod placam i socijalna davanja i poreze. Visina davanja na prihode je razlicita od zemlje do zemlje. U razvijenim zemljama zapadne Evrope to je ca. 30 - 50% od bruto zarade (necu navesti zemlje koje uzimam za referencu, no ima ih gdje je ovaj procenat i veci). Dakle, da bi se zaradio 1 Euro netto, mora se zaraditi u nekakvom prosjeku 1,6 - 1,8 Eura brutto.
Sada ako ja dadnem taj 1 Euro kao napojnicu konobaru, on na to nece platiti nikakva davanja ni poreze, iako je to njegov prihod (po mnogima i veci prihod od redovne place na koje se placaju doprinosi i porezi). Jer ne postoji nacin da se utvrdi koliko je konobar zaradio kroz napojnice. U jednoj z.Evropskoj zemlji su pokusali sa pausalnom naplatom poreza od konobara za prihode od napojnica, ali se nakon dvije godine odustalo jer je bilo prakticno neprovedivo. A kako neko vec rece ranije, kupuju se kafane od zarade od napojnica!
Dakle zbog cega bih ja trebao da degradiram samog sebe tako sto bih zaradu na koju sam platio socijalna davanja i poreze (i time doprinjeo kvalitetu penzionog i zdravstvenog sistema, putne mreze, …) dao nekome kao napojnicu ko na takve prihode nece platiti nista, ali ce i sam koristiti blagodeti i penzionog i zdravstvenog i komunikacijskog i inih drugih drustvenih sistema i beneficija.
Ako vlasnici kavana i restorana smisljeno daju male place osoblju, nadajuci se da ce razliku do normale osoblje dobiti kroz napojnice (dakle ako pokusavaju da znacajan dio tereta sopstvenog poslovanja prebace na svoje goste kao korisnike usluga) to nije, ne moze i ne smije biti problem gostiju restorana i kavana. Konobari bi trebali koristiti sindikate da prisile poslodavce na normalan tretman, a ako im je to ispod casti, da si nadju drugo zaposljenje. Uostalom tako moraju raditi svi ostali, uposleni u ne-usluznim sektorima.