O ovoj temi treba da se pricaa
Uglavnom za ovog momka gore. Testiranje nakon 3 sedmice nije "konacno", ali je jako jako jako dobar indikator da je sve ok. Inficirana osoba razvija p24 (antigen) a on je sastavni dio novijih testova koji mogu ufatiti infekciju već 16 dana nakon rizicnog izlaganja. Naravno testiranje nakon 28 dana rezultira sa nekih 99,89 % pa tako da se taj test može uzeti sa sigurnocu kao "final & conclusive". Ako je osoba imala izlaganja velikom riziku (npr. nezasticeni odnos sa seksualnim radnicima i sl. ili je osoba razvila ozbiljne ARS* simtome) preporucuje se retestiranje koje moze biti vec 1-2 sedmice poslije. Naravno ovo vrijedi SAMO za testove 4te generacije koji tesitraju i antitijela i p24 zajedno (COMBO, DUO ili neki drugi ekvivalent). Infektivna klinika u Sarajevu koristi Elisa Combo 4-te generacije, za druge klinike ne znam. Iako nisi napisao svoje izlaganje, vjerujem da će sve biti ok.
A sad nešto u vezi window perioda. Svi znamo da je nekad ovaj period iznosio minimalnih 3 mjeseca upravo jer su se radili testovi samo na antitijela HIV virusa. Potvrdni testovi su se radili nakon 6 mjeseci. Eh zbog potrebe rane detekcije (poznato je da je 80-90% novih infekcija nastalo upravo u toj prvoj akutnoj fazi kada je inficirana osoba "najzaraženija" zbog broja virusa koji iznosi na milione kopija) razvili su se novi testovi koji su omogucili ranu detekciju. Pa tako sada imamo testove koji su u mogucnosti da otkriju virus u ranoj akutnoj fazi.
Ali zasto sad retestiranje nakon 3 mjeseca kada imamo te testove? (preporuke doktora, ministarstava i sl..)
više razloga, sve GLUPLJI od GLUPLJEG...
- Svjetski prihvacene preporuke od strane FDA (USFDA ili ti ga AmeriČKO ZDRAVSTVO). Umjesto da se uzimaju preporuke Australije ili čak UK-a, koji su na 10 puta vecem nivou od američkog zdravstva koje vazda krca u nekim problemima. Amerika je tek nedavno odobrila testove 4te generacije i još uvijek nisu obezbjedili njihovu široku primjenu. Tako da ćete vjerovatno naći neki gradić ili neku kliniku u gradu koja koristi starije Ab testove i sl...
- Zdravstvene institucije se uvijek vode Worst-case scenarijem
- Procenat False pozitivnih testova kod Comba je znatno znatno mali (objavljeno od strane jedne UK klinike nakon testiranja više mil. uzoraka) i krece se od 0,02 do 0,11 a neki tvrde i manje? to znaci od 1-2miliona testova njih 1000-2000 ce biti false pozitivno (da se desi da p24 padne ispod novoa detekcije, a antitijela ne porastu do potrebnog nova detekcije u krvi.)
- Ja sam nedavno radio jedno istraživanje uglavnom britanskih klinika i razmjenio sam par mailova sa nekim doktorima koji hajmo reci "na srecu" nisu naišli na slučaj da se neko testirao kao negativan na 28+ dana, pa da je nakon 3 mjeseca bio HIV+ tako ne želim da vjerujem da je ovo danas moguće. Bar ne u tolikoj mjeri ko prije.
Jedino period od 3 mjeseca za testiranje pa cak po potrebi 6 mjeseci savjetujem osobama koje već imaju oslabljen imuni sistem zbog zračenja, lijecenje raka i sl..
Toliko, HIV je tabu tema koja se ne događa samo "tamo" već i kod nas "vamo", zato svima poručujem da se čuvaju i da održimo ovu naciju sa što manjom stopom novoinficiranih.
ZA SVA PITANJA NAJBOLJE BI BILO NAPRAVITI POST (JER I DRUGIMA MOZE KORISTITI VAŠE ISKUSTVO) ILI POŠALJITE PM A JA ĆU NASTOJATI DA VAM ODGOVORIM NAJBOLJE ŠTO ZNAM.
Čuvajte se, a guma će vam glavu sacuvati.