Jugoslavio - Ko nebi zalio ?

Post Reply
vjecnobordo

#101 Re: Jugoslavio - Ko nebi zalio ?

Post by vjecnobordo »

Ma *ebo Jugoslaviju. Ja ne znam šta ljudi dobro vide u toj gluposti? Od njenog nastanka, pa sve do konačnog raspada, bilo je jasno da ne funkcioniše. Da ne spominje vrijeme Države Slovenaca,Hrvata i Srba, pa Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca, pa nakon 2. svjetskog svih onih sranja i republika. 'Funkcionisalo' je do 1980., jer od najvećih neprijatelja ove zemlje, krvnik, zaveo diktaturu u zemlji, apsolutno jednoumlje. I u maju 1980, hvala Bogu, poče da se raspada ta glupost, spletom historijskih okolnosti nazvana 'Jugoslavija'.

Reče Đole jednom: "Poslije sam, u knjizi "Tri poslijeratna druga", napisao kako je najveća uvreda bila kad bi emigranti nazivali zemlju "neprirodnom tvorevinom", iako smo u međuvremenu shvatili da je to istina. Danas mi je jasno da nije mogla postojati zemlja u kojoj Albanci i Slovenci žive skupa, "kao braća"." ("Globus", 15. maj 2002.)

Pa brate, historijska glupost da ne može veća.

Ja fkt ne znam ko bi mogao živjeti u zemlji sa svim narodima koji nas j*** stoljećima, koji su uz ans kad im trebamo, a kad nama nešto treba, prvi su da otkinu i ono što nam je ostalo.

Na krjau da se i dotaknem Jugoslavije i vladajućeg naroda u njoj uvijek - SRBA. Živjeti u sjeni tako bolesnih ljudi. Neki dan gledam neku emisiju na RTS ( ili vam ga PTC) i doveli neku dvojicu njihovih doktora, nejse, za historiju. Napisali su oni hiljadu nekakvih knjiga, čuda. Nego, njihova teorija je da je sve haman nastalo od Srba :D
Kaže jedan od te dvojice finih čika: Rijeka koja protiče kroz rim je Tiber (većina naroda je zove Tibar), a znao da kod nas postoji rijeka Ibar. Romul i Rem su najprije otišli u Grčku(pa objašnjava kako), pa na siciliju, a pri osnovanju grada, dotakne ih ono nešto u srcu, za domovinom, i daju ime rijeci Tiber. :lol: :lol:

Ili za neki dvorac u Škotskoj, čije ime je Brabonjak(ovako se čita :D ), a pri tome iz daleka je sitan i okruglog oblika. A jedna stariji srpska riječ je brabonjak, što znači da su Kelti od Srba.
I tako dokazivaše punih sat i pol, kako je sve od Srba, na kraju protumačiše na sebi svojstven način teoriju onih proroka koji rekoše da će nekad Srba biti toliko, da svi stanu po jednu šljivu.

I stari mi reče poslije: samo sam čekao da kažu kako je prvo nasto Srbin, pa onda ameba. :lol: :lol:

DA JE VALJALA, NE BI PROPALA !!!
Vodenjak

#102 Re: Jugoslavio - Ko nebi zalio ?

Post by Vodenjak »

osa wrote:da je valjala ne bi propala.
Vrlo lucidan zakljucak!
Bravo @osa, odusevljavas me bistrinom i britkoscu! :thumbup:
osa

#103 Re: Jugoslavio - Ko nebi zalio ?

Post by osa »

Vodenjak wrote:
Vrlo lucidan zakljucak!
osjećam li ja to dozu sarkazma u tvom glasu( iako ga ne čujem).
Vodenjak

#104 Re: Jugoslavio - Ko nebi zalio ?

Post by Vodenjak »

Dado dijasporitus wrote:
Fozgen wrote:
Dado dijasporitus wrote:

jeb... takav sistem gdje u 5-10 godina mozes sje.... sve sto se prijasnjih 45 stvaralo i jeb.. takav sistem koji dopusta ili cak sta vise sprovodi genocid i etnicko ciscenje nad svojim stanovnistvom. Kakva god bila BiH barem nemoramo strepiti da ce ponovo neka JNA ili unutrasnja vojna sila izvrsiti agresiju. Dodikovo baljezganje pri tome ne podrazumjevam pod bilo kakvom silom jer nemoze ni prismrditi kolicini zla koliko je JNA i ideja "nove" Jugoslavije donijela BiH devedesetih godina dok se ideja "stare" Jugoslavije slozila kao kula od karata.

Pravo je neodgovorno tvrditi da je bilo fenomenalno kad je u biti bila sarena laza.
Koliko smo sada daleko od rata? Svako malo nam ga namecu, kao da mi to ovdje jedva cekamo.
Dobra vecina zivi na rubu egzistencije. Nacin prezivljavanja neznaju ni oni sami. Posla ima koliko hoces ali za 300 KM mjesecno i samo ako uspijes da radis nekih 150 godina mozda i zaradis neku penziju.
Lijeciti se mozes ... nigdje. Lijekove ne mozes kupiti jer moras platiti sve moguce poreze i rezije. Kriminalci nam i ono malo sto zaradimo bez po muke uzimaju iz dzepova. Na fakultetima polazu ... zna se.
Ovo nije sarena laza, ovo je istina.
Pretjerujes. Niko ne namece rat iz jednostavnog razloga sto danas rat nema ko da vodi. Nema JNA nema VRS-a nema krvoloka tipa Seselj, Arkan i slicnih niti ce ih jos dugo biti. Vecina ne zivi na rubu egzistencije jer da je tako sutra bi izbila revolucija i bilo bi krvi do koljena. Puno problema koji postoje sada u BiH postojali su i prije rata samo sto se tada to prikrivalo plastom samoupravljanja, bratstva i jedinstva.

Prije rata u BiH niko nije vjerovao da ce biti rata cak i kad je bio na samoj granici sa Hrvatskoj. Jugoslavija je u svoje vrijeme toliko dobro uradila svoj PR da niko nije vjerovao niti zelio vjerovati da nas debljaju pred klanje. I od koje ti je koristi bilo to sto si 45 godina zivio "fenomenalno" kad su ti sve za 5 godina oduzeli, zapalili ili srusili i brojis se kao sretnik ako si izvukao zivu glavu. Mnogi su izginuli iz puste naivnosti da nam JNA nece nista ili da ce nas cak sta vise braniti. Nekazem da je u BiH danas puno bolje po mnogim mjerilima ali ako nista zna se na cemu je situacija i zna se da li ce zapucati I sa koje strane.

I tacno, zivot u BiH nije sarena laza vec je istina i realnost i za one koji svoj zivot shvacaju odgovorno to je osnova na kojoj sve drugo pocinje ili zavrsava.
Mozes li mi kratko, sto krace moguce odgovoriti na pitanje sta ce biti ako RS proglasi nezavisnost i zatvori granice?
Nemoj mi sad samo shupljirati kako oni to ne mogu uraditi.
Samo odgovori sta ce biti AKO to urade!
Hvala!
osa

#105 Re: Jugoslavio - Ko nebi zalio ?

Post by osa »

quote="Dado dijasporitus"]
Fozgen wrote:
Dado dijasporitus wrote:

jeb... takav sistem gdje u 5-10 godina mozes sje.... sve sto se prijasnjih 45 stvaralo i jeb.. takav sistem koji dopusta ili cak sta vise sprovodi genocid i etnicko ciscenje nad svojim stanovnistvom. Kakva god bila BiH barem nemoramo strepiti da ce ponovo neka JNA ili unutrasnja vojna sila izvrsiti agresiju. Dodikovo baljezganje pri tome ne podrazumjevam pod bilo kakvom silom jer nemoze ni prismrditi kolicini zla koliko je JNA i ideja "nove" Jugoslavije donijela BiH devedesetih godina dok se ideja "stare" Jugoslavije slozila kao kula od karata.

Pravo je neodgovorno tvrditi da je bilo fenomenalno kad je u biti bila sarena laza.
Koliko smo sada daleko od rata? Svako malo nam ga namecu, kao da mi to ovdje jedva cekamo.
Dobra vecina zivi na rubu egzistencije. Nacin prezivljavanja neznaju ni oni sami. Posla ima koliko hoces ali za 300 KM mjesecno i samo ako uspijes da radis nekih 150 godina mozda i zaradis neku penziju.
Lijeciti se mozes ... nigdje. Lijekove ne mozes kupiti jer moras platiti sve moguce poreze i rezije. Kriminalci nam i ono malo sto zaradimo bez po muke uzimaju iz dzepova. Na fakultetima polazu ... zna se.
Ovo nije sarena laza, ovo je istina.
Pretjerujes. Niko ne namece rat iz jednostavnog razloga sto danas rat nema ko da vodi. Nema JNA nema VRS-a nema krvoloka tipa Seselj, Arkan i slicnih niti ce ih jos dugo biti. Vecina ne zivi na rubu egzistencije jer da je tako sutra bi izbila revolucija i bilo bi krvi do koljena. Puno problema koji postoje sada u BiH postojali su i prije rata samo sto se tada to prikrivalo plastom samoupravljanja, bratstva i jedinstva.

Prije rata u BiH niko nije vjerovao da ce biti rata cak i kad je bio na samoj granici sa Hrvatskoj. Jugoslavija je u svoje vrijeme toliko dobro uradila svoj PR da niko nije vjerovao niti zelio vjerovati da nas debljaju pred klanje. I od koje ti je koristi bilo to sto si 45 godina zivio "fenomenalno" kad su ti sve za 5 godina oduzeli, zapalili ili srusili i brojis se kao sretnik ako si izvukao zivu glavu. Mnogi su izginuli iz puste naivnosti da nam JNA nece nista ili da ce nas cak sta vise braniti. Nekazem da je u BiH danas puno bolje po mnogim mjerilima ali ako nista zna se na cemu je situacija i zna se da li ce zapucati I sa koje strane.

I tacno, zivot u BiH nije sarena laza vec je istina i realnost i za one koji svoj zivot shvacaju odgovorno to je osnova na kojoj sve drugo pocinje ili zavrsava.[/quote]

Mozes li mi kratko, sto krace moguce odgovoriti na pitanje sta ce biti ako RS proglasi nezavisnost i zatvori granice?
Hvala![/quote]

mogu li ja.
osa

#106 Re: Jugoslavio - Ko nebi zalio ?

Post by osa »

Prozor wrote:
eeeeeeeeeeej, preduhitri me
kad prodaješ zjake uokolo umjesto da si na forumu.
Ponekad s'proljeca

#107 Re: Jugoslavio - Ko nebi zalio ?

Post by Ponekad s'proljeca »

Sjeca li se ko koliku je imao platu u markama prije rata i sta je mogao kupiti za istu!!!!

Danas imamo kreditne kartice umjesto cekova gdje mozes uletiti kolko tolko u crveno itd,..

Ja koliko vidim ovi podrumasi su ponovo za udruzivanje u neku novu Yu. Hvala vam gospodo!!!!

Ako nista od nezavisnosti smo dobili jasnu sliku o komsijama i postali svjesni svojih dzelata!!!!
osa

#108 Re: Jugoslavio - Ko nebi zalio ?

Post by osa »

Ponekad s'proljeca wrote:Sjeca li se ko koliku je imao platu u markama prije rata i sta je mogao kupiti za istu!!!!

Danas imamo kreditne kartice umjesto cekova gdje mozes uletiti kolko tolko u crveno itd,..

Ja koliko vidim ovi podrumasi su ponovo za udruzivanje u neku novu Yu. Hvala vam gospodo!!!!

Ako nista od nezavisnosti smo dobili jasnu sliku o komsijama i postali svjesni svojih dzelata!!!!
pred rat sam radio u ini imao sam plaću nešto preko 2 tisuće dm, što je izgledalo puno, ali sam tada obični video player dizao na kredit, tako da kupovna moć nije bila naručita. danas je to puno bolje.
ponosna_manjina

#109 Re: Jugoslavio - Ko nebi zalio ?

Post by ponosna_manjina »

Ponekad s'proljeca wrote: Ja koliko vidim ovi podrumasi su ponovo za udruzivanje u neku novu Yu.
Gdje si ti proveo rat i jesi li nosio pusku?
Vodenjak

#110 Re: Jugoslavio - Ko nebi zalio ?

Post by Vodenjak »

osa wrote:
Vodenjak wrote:
Vrlo lucidan zakljucak!
osjećam li ja to dozu sarkazma u tvom glasu( iako ga ne čujem).

Ma neeeee @osa...
Otkud bih ja to tako?
Da JA budem sarkastican prema TEBI? A ti covjek, tako nacitan i potkovan...
Vec si nam pokazao koju literaturu koristis...
Jedan od primjera samo: http://www.glas-koncila.hr/feljtoni/index.php/Main_Page

I sta onda ocekivati od tebe, pobogu? :roll:
stickitout

#111 Re: Jugoslavio - Ko nebi zalio ?

Post by stickitout »

Ponekad s'proljeca wrote:Sjeca li se ko koliku je imao platu u markama prije rata i sta je mogao kupiti za istu!!!!

:lol: :lol: :lol: :lol:

Mozda su kreditne kartice tu jer je 2008 a ne zato sto se Yuga raspala. Kredit si i u Jugi mogao dici i to puno povoljnije nego danas, bez straha da ti banka ne otme imovinu i proda je na licitaciji.

:-) :-)

"Mirno spavajte" ti je divno predstavljanje dzelata o kojima govoris :oops:
osa

#112 Re: Jugoslavio - Ko nebi zalio ?

Post by osa »

quote="osa"]
Vodenjak wrote:
Vrlo lucidan zakljucak!
osjećam li ja to dozu sarkazma u tvom glasu( iako ga ne čujem).[/quote]

Ma neeeee @osa...
Otkud bih ja to tako?
Da JA budem sarkastican prema TEBI? A ti covjek, tako nacitan i potkovan...
Vec si nam pokazao koju literaturu koristis...
Jedan od primjera samo: http://www.glas-koncila.hr/feljtoni/index.php/Main_Page

I sta onda ocekivati od tebe, pobogu? :roll:[/quote]

čitam sve što mi dođe pod ruku, a koristim ono što mi u tom trenutku koristi. a što se tiče očekivanja tu si u pravu, ti stvarno ništa ne trebaš očekivati od mene, a i zašto bi.
feral.tribune

#113 Re: Jugoslavio - Ko nebi zalio ?

Post by feral.tribune »

[quote="Vodenjak"][quote="Dado dijasporitus"][quote="Fozgen"][quote="Dado dijasporitus"]

Pravo je neodgovorno tvrditi da je bilo fenomenalno kad je u biti bila sarena laza.[/quote]

Ovo nije sarena laza, ovo je istina.[/quote]

[u][b]Pretjerujes. Niko ne namece rat iz jednostavnog razloga sto danas rat nema ko da vodi. Nema JNA nema VRS-a nema krvoloka tipa Seselj, Arkan i slicnih niti ce ih jos dugo biti. Vecina ne zivi na rubu egzistencije jer da je tako sutra bi izbila revolucija i bilo bi krvi do koljena. Puno problema koji postoje sada u BiH postojali su i prije rata samo sto se tada to prikrivalo plastom samoupravljanja, bratstva i jedinstva.[/b][/u]

I tacno, zivot u BiH nije sarena laza vec je istina i realnost i za one koji svoj zivot shvacaju odgovorno to je osnova na kojoj sve drugo pocinje ili zavrsava.[/quote]

Hvala![/quote]

////////////////////////////////

Mozes li ti meni odgovoriti sta ce se desiti ako Sandzak ili Dalmacija ili Istra ili Vojvodina ili .Bayern ili Korzika ili Catalonija ili Andaluzija ili Tibet ....proglasi nezavisnost i yatvori svoje granice --- hmmmmmm tesko da ti imas odgovor na takvo pitanje mada je puno veca sansa i realnost za moje hipoteze nego li tvoje . Srbi znaju da ne smiju ni sanjati tvoj scenario jer bi bosanski muslimani definitivno dobili alibi da ih katapultiraju tamo odakle su i dosli .Na nebo :sad: :shock: :? :P ;-) :wink:
feral.tribune

#114 Re: Jugoslavio - Ko nebi zalio ?

Post by feral.tribune »

Vodenjak
Jos jedan odgovor na tvoje pitanje o nezavisnosti rs .
Ono o cemu Srbi , kao sto rekoh ne smiju ni sanjati , bosanski muslimani bi zeljeli da vide u stvarnosti . Nezavisna rs je moj san a njihova mora ......kamo srece da se odluce na taj korak pa da u Bosni vise ne bude ni rs ni cetnika i svih onih koji su napravili hmmmmmmmmmmmmm genocid
Ponekad s'proljeca

#115 Re: Jugoslavio - Ko nebi zalio ?

Ti si imao srece da si radio u INI, ali ja pitam za prosjecne gradjane u prosjecnim firmama.

[quote="osa"][quote="Ponekad s'proljeca"]Sjeca li se ko koliku je imao platu u markama prije rata i sta je mogao kupiti za istu!!!!

Ako nista od nezavisnosti smo dobili jasnu sliku o komsijama i postali svjesni svojih dzelata!!!![/quote]

pred rat sam radio u ini imao sam plaću nešto preko 2 tisuće dm, što je izgledalo puno, ali sam tada obični video player dizao na kredit, tako da kupovna moć nije bila naručita. danas je to puno bolje.[/quote]
Vodenjak

#116 Re: Jugoslavio - Ko nebi zalio ?

Post by Vodenjak »

feral.tribune wrote:
Mozes li ti meni odgovoriti sta ce se desiti ako Sandzak ili Dalmacija ili Istra ili Vojvodina ili .Bayern ili Korzika ili Catalonija ili Andaluzija ili Tibet ....proglasi nezavisnost i yatvori svoje granice --- hmmmmmm tesko da ti imas odgovor na takvo pitanje mada je puno veca sansa i realnost za moje hipoteze nego li tvoje . Srbi znaju da ne smiju ni sanjati tvoj scenario jer bi bosanski muslimani definitivno dobili alibi da ih katapultiraju tamo odakle su i dosli .Na nebo :sad: :shock: :? :P ;-) :wink:

Pitanje sam postavio iz vrlo jasnog razloga a on se vidio u podvucenom dijelu posta na koji sam reagovao.
Zato je tvoj odgovor na to irelevantan.
Sorry! :wink:
Ponekad s'proljeca

#117 Re: Jugoslavio - Ko nebi zalio ?

Ne volim da pricam, ali samo za tebe: bio na ratistu u Hrvatskoj (Vukovar) a poslije i u BiH.

Sve defetiste koji sanaju o novoj Yu treba pod hitno protjerati u Srbiju!!!!!

[quote="ponosna_manjina"][quote="Ponekad s'proljeca"]
Ja koliko vidim ovi podrumasi su ponovo za udruzivanje u neku novu Yu.
[/quote]
Gdje si ti proveo rat i jesi li nosio pusku?[/quote]
Vodenjak

#118 Re: Jugoslavio - Ko nebi zalio ?

Post by Vodenjak »

Ponekad s'proljeca wrote:Ne volim da pricam, ali samo za tebe: bio na ratistu u Hrvatskoj (Vukovar) a poslije i u BiH.

ponosna_manjina wrote:
Ponekad s'proljeca wrote: Ja koliko vidim ovi podrumasi su ponovo za udruzivanje u neku novu Yu.
Gdje si ti proveo rat i jesi li nosio pusku?
Vidim, ti bi ko nekog protjerivao nekuda.
Naucio to na tim svojim ratistima ili? :zzzz:
feral.tribune

#119 Re: Jugoslavio - Ko nebi zalio ?

Post by feral.tribune »

Vodenjak wrote:
feral.tribune wrote:

Pitanje sam postavio iz vrlo jasnog razloga a on se vidio u podvucenom dijelu posta na koji sam reagovao.
niti zelim niti hocu niti imam volju da se vracam na podvuceno i da ulazim u dubinu tvojih misli i osjecaja i zakukuljenih poruka ,, ali ti kazem da je Yuga bila genijalna / ako ni zbog ceg, drugog/ a ono da se vidi ko je ko i sta ko zeli . Ogroman broj Srba pored Velike Srbije je imao nezajajzljivu glad i nenormalnu zedj da se napije // po ko zna koji put // nevine bosanske krvi , pa zato prdlazem da se osnuje Nova Jugoslavija koja ce raspasti po starom dobrom srpkom scenariju s tim sto hocu da Sarajevo bude glavni grad , da se jezik zove bosansko / hrvatski da artiljeriju i tenkove i oficirski kadar imaju Bosanci a da je Bosna tamo gdje je barem jednom nogom stupio / nekada / turski vojnik ukljucujuci i mene koji sam sluzio vojni rok u Nisu . :shock: :)
stickitout

#120 Re: Jugoslavio - Ko nebi zalio ?

Post by stickitout »

Vodenjak wrote:
Vidim, ti bi ko nekog protjerivao nekuda.
Vodeni molim te samo mu pretabiri poruke na profilu ako ti se da.....znas onu staru...maxim po diviziji :mrgreen:
edvin

#121 Re: Jugoslavio - Ko nebi zalio ?

Post by edvin »

Za narod koji prica istim jezikom je logicno da bude u istoj drzavi.
ponosna_manjina

#122 Re: Jugoslavio - Ko nebi zalio ?

Vodenjak wrote: Vidim, ti bi ko nekog protjerivao nekuda.
Ne bih ja nikoga protjerivao nigdje niti sam spominjao nesto slicno. Samo me zanima, buduci da ima par likova koji svako malo prozivaju nekakve podrumase, gdje su oni bili i sta su radili za vrijeme rata.
ponosna_manjina

#123 Re: Jugoslavio - Ko nebi zalio ?

Ponekad s'proljeca wrote:Ne volim da pricam, ali samo za tebe: bio na ratistu u Hrvatskoj (Vukovar) a poslije i u BiH.
Svaka cast, makar si nosio pusku pa ne pricas bez osnova iako se ne slazem s tvojim nacinom razmisljanja. Ja sa dva puta dezertirao, nakon prisline mobilizacije.
Vodenjak

#124 Re: Jugoslavio - Ko nebi zalio ?

Post by Vodenjak »

ponosna_manjina wrote:
Vodenjak wrote: Vidim, ti bi ko nekog protjerivao nekuda.
Ne bih ja nikoga protjerivao nigdje niti sam spominjao nesto slicno. Samo me zanima, buduci da ima par likova koji svako malo prozivaju nekakve podrumase, gdje su oni bili i sta su radili za vrijeme rata.

Ocito je forum podivljao. :-)
Prethodni sam post napisao kao odgovor borcini i junacini @...s proljeca kad je napisao:
Ne volim da pricam, ali samo za tebe: bio na ratistu u Hrvatskoj (Vukovar) a poslije i u BiH.

Vodenjak

#125 Re: Jugoslavio - Ko nebi zalio ?

Post by Vodenjak »

feral.tribune wrote:
Vodenjak wrote:
feral.tribune wrote:

niti zelim niti hocu niti imam volju da se vracam na podvuceno i da ulazim u dubinu tvojih misli i osjecaja i zakukuljenih poruka ,, ali ti kazem da je Yuga bila genijalna / ako ni zbog ceg, drugog/ a ono da se vidi ko je ko i sta ko zeli . Ogroman broj Srba pored Velike Srbije je imao nezajajzljivu glad i nenormalnu zedj da se napije // po ko zna koji put // nevine bosanske krvi , pa zato prdlazem da se osnuje Nova Jugoslavija koja ce raspasti po starom dobrom srpkom scenariju s tim sto hocu da Sarajevo bude glavni grad , da se jezik zove bosansko / hrvatski da artiljeriju i tenkove i oficirski kadar imaju Bosanci a da je Bosna tamo gdje je barem jednom nogom stupio / nekada / turski vojnik ukljucujuci i mene koji sam sluzio vojni rok u Nisu . :shock: :)
Zali boze nicka koji si prisvojio...
Ima s tvojim stavovima upravo onoliko koliko i deklarativna borba "nasih" politicara za suverenu, jedinstvenu i cjelovitu.... :roll:
Post Reply