d2 wrote:ja bih primjetio da ovi koji su u usa imaju ko jedan istu pricu, oni vrijedni vakvi nakvi a mi sjedimo i pijemo kafe, zasuci ruke jaro pa ces ko i ja u americi biti hadzo, vozices dodz, imati three bedroom jarane i lcd !!!! jel to nesto gledate na tvu svi zajedno pa vam je ista prica ? smajlikojipovracadvametraudalj
ona nekakava hablesina mi se istovari na automobilima, ocita mi bukvicu kako sjedim i nista ne radim i kako nikada necu zaraditi za njegov usrani krajsler samo zato sto sam mu rekao da mu ljubljeni obozavani krajsler kosta ko napucana oktavija (pogledajte good bad ugly od clarksona iz top geara cisto radi sticanja odnosa prema americkim autima) haman kako sam propao u zivotu i samo gledam da se ogrebem po marke od mame i tate da imam za 2.5 kifle a da me kromanjonac nikad u zivotu nije sreo niti zna bilo sta o meni, mozda sam fahro radoncic i imam milione... on to ne zna, ali on misli da je on car i zakon sto je u americi i upravo je zaradio sebi neko auto na 30 godina kredita i osjeca se pozvanim da sere svima koji su kod kuce...
reci cu vam gospodo, seljak kada dodje u grad ima isti takav stav jer je otisao iz svog sela i za njega je grad ogroman uspjeh, galakticki uspjeh ! on je tada u svojim ocima veci ne samo od svih seljaka koji su ostali u svom selu nego i od svih onih u gradu u koji je dosao. e pa tako isto i vi.
.... u skokovima svi tugedrnički, nakon toga mozete na donuts
Dozvoli da napravim i jedan izuzetak na tvoja pravila.
Kad si kreno iz Harmana, neposredno prije samog rata, u ex-Yu, kako to da te nije imao ko za rukav povuci i reci jebem ja Krajsnika, koji bjezi na istok? Jebem ja covjeka koji iz Zapadne Bosne pobjegne u Istocnu Bosnu, narucito nakon svega ovoga sto je bilo u potonjih 16 godina. Jer - Krajsnici su - uvijek bili narod koji je gravitirao zapadu. I druga stvar, tu kad si dosao, kako to da nisi vidjeo - da su neki otisli, i time otvorili tebi - mogucnost i prostor da budes za nijansu vise nego sto bi bio, da su tu ostali. Ti nisu bili seljaci, 50% grada Sarajeva je otislo negdje, ne mozes ti iz Harmana biti veci gospodin od te gospode. Jer gospodinom se radja. Gospodinom se ne postaje.
Na drugu ruku, u Americi nema gospode. To je prva lekcija Amerike kad dodjes, i dobijes najgori posao, na kojem si najmanje placen, to je prva lekcija, a ta je - da je svako gospodin, pod svojom kapom. A koliki si gospodin zavisi od dubine dzepa. Tj. nema gospode, imaju samo pare. E, sad. Ti na Ameriku gledas samo - iz prizme svoje u kojoj se sve plasis da ti golfa crnog metalik s niskoprofilnim gumama nece ko prevazici na semaforu i ako je automobil sa stranim tablama automatski je seljak, vjerovatno si u pravu, 90%+, jer zrelom liku ne znaci mnogo automobil, ne dozvoljava da mu nabija kompleks neko dijete na semaforu koje turira automobil koji mu je kupio babo pa bio on u Njemackoj ili u Visokom ali ja ti kazem ovo.
Amerika je za one koji su dosli, edukativno iskustvo. Ja sam emigrirao jer vise nisam imao sta u BiH da naucim. U Americi nisam nikada uzeo posao za pare, vec sam gledao da na svakom poslu opet imam sta da naucim, od koga da naucim i da me to propelira naprijed. To je ono sto ti i svi vi u BiH marginalizirate jer vama je nejasno da tu gdje je bling-bling poceo da dolazi, i gdje ne radi niko posao sto ga voli i sto zeli da radi vec se radi - na silu i za pare, da nekome nije bitna materija u tako materijalistickom svijetu, pazi - ja cijenim materiju ako je dosla iz postenog rada i odricanja, ja nikada seljaku necu reci - ti si kupio taj automobil da se dokazes, ako je on radio, i ako on plati mjesecnu ratu i ako je to njegova sreca, i moja je.
Ali ne mogu shvatiti tebe jer od 300.000 Bosanaca u Americi, niko ili rijetko ko dovozi svoj automobil, da se tu tebi sa njim kurci, a, seljaka ces najbolje prepoznati - ovo ti je litimus test, seljacina se najbolje prepozna po tome sto se slika kod/sa i pored automobila. Ja sam ih promjenio dovoljno, niti jedne slike nemam. Niti je to kome bitno. Meni nije bitno. Ali meni smeta - da tebi smeta Amerika - jer su neki u nju otisli i profitirali, a ti nisi mogao. Sto? Sto nisi htjeo. Pa to je tvoj izbor bio. I neka ti se peci sad onaj koji je zaradio pare, u tome i jeste poenta ovog sistema - u kojem ce seljacina doci sutra i kupiti i tvoj stan i tebe metnuti u dzep za male pare. Zbog toga je mnogo ljudi i otislo. Da to ne doceka. Jer gradjani nemaju sta u Bosni dokazati, ja da sam imao sta dokazati u Bosni, ostao bih u Bosni. Ako dodjem, dodjem da posjetim familiju. Kad dodjem, gledam prvo da odem na buvljak da kupim trenerku i kineske kakve patike, i da odem kod brice da mi osisa ovu glavu frljavu onako kako sirovine se sisaju, sto - da bih bio neprimjetan. Ovakvih ljudi ma dosta. To sto ti - ne deketiras ih - vizuelno ne znace da nisu tu s tobom. Meni ne treba Amerika da bude u automobilu i kosulji, moja je Amerika u ovome sto ti napisem, a ti vidis sta je to, ja znam da ima dosta neupucenih seljaka i dzibera koji nikada nece moci shvatiti Ameriku, ne na nacin na koji ja mozda mogu, i koji su u Americi da dokazu nesto nekome u Bosni. Oni grijese i ne trebaju to raditi, ali tu i ima sistem, koji treba - da zastiti tebe i sve druge od takvih. Kako, pa samo neka udare po dzepu, ako hoces da uvezes automobil, 5000 eura, na granici, pa se ti vozaj, po Bosni. Medjutim - ako to rade tvoji Europejci, kojima je mnogo lakse doci automobilom do Bosnice, nemoj kukavicije jaje podmetatati Americi, nego budi posten i reci da ti smeta Amerika - jer se kurce a kurcio bi se i ti, ali nemas kurca. Jebi ga, poslje lekcije o gospodi, u Americi je druga lekcija o tome ko ima kitu a ko nema. Ko ima kitu, radi i zaradi. Ko nema, zivi od plate do plate, u Americkoj Bosni. Bitno je da je svako se nasao i sretan u onome sto cini. Ako si ti sretan sa svojim izborima nemoj da ti smeta, ni Amerika, ni bosanci u Americi, jer ti ljudi su i otisli da ne smetaju a i da potraze svoju srecu drugdje. I krajnje je ruzno, kad ti zaradis za 2.5 kifle, jer je otislo 50% Sarajeva, a ti bi dosli do te 2.5 kifle mnogo prije nego ti iz Harmana u Bihacu, krajnje je ruzno, da to zaboravis, i da se pravis iskonskim gospodinom. I kad odes u svoj kraj, i kad vidis sta je i kako je, i kad vidis da imas one kao ti, koji su otisli u prijestolnicu i one koji su ostali i stagnirali, i one koji su otisli na Zapad i ako dodju kao sirovine i stoke, to je zato sto su morali biti huligani da nebi sta - da se nebi vratili - jerbo najlakse je tamo oklena si. Ti vrlo dobro znas koju si cijenu platio, kad si iz Bihaca dosao u Sarajevo. Sad zamisli koju cijenu plate ljudi koji odu 10-20-50 puta dalje. Ne trebas ih nikada voljeti, ne trebas ni mene voljeti, ni nikog iz dijaspore, ali majka mu stara, ako imas sta nauciti, i ako iz nekih izbora koje su ljudi napravili, imas sta vidjeti, ti nemoj da to ucinis - jer je tesko, nego se zatvori u sebe i neka rade emocije 100 milja na sat. Jebi ga, znam ja nas jebo nas.
I umjesto donut-sa, jedam Krasove Napolitanke, hoces i ti koju? Jebi ga, jeftinije u Americi nego u Sarajevu. Sto ti znaci probijati trziste.