Novo ili polovno auto do 25 hiljada

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Locked
Maxwell2008

#101 Re: Novo ili polovno auto do 25 hiljada

Post by Maxwell2008 »

hsnf wrote:
OK, ali ces u startu platiti mnooogo vise za novo auto, nego za polovnjaka od 3-4 godine.
Dalje, kolika je garancija na Fabiju, na Oktaviju, na Megana?!
Max 3 godine. Na Ceed je 7 godina, ali ti zato svaki servis opale 300 i vise km.

Ja sam prvi redovni servis za pro_ceed platio "cak" 126KM, pa ti ta racunica bas i ne stoji... ;-)[/quote]

Pa neka je servis i 300 KM ako ga pravis 2 puta godisnje to je samo 50 KM mjesecno.
Kod polovnog se nikad ne zna koliko ce te istresti, moze bit da ustedis a moze bit da ostanes i bez gaca. :D
tataratira

#102 Re: Novo ili polovno auto do 25 hiljada

Post by tataratira »

kako ljudi kupuju korištene stanove,
nije valjda da se prodaje samo novogradnja?

kupš auto sa 100 000 km na satu i voziš dok ne nagura do 200 i prodaš
pa kupiš "novi", samo je stvar za koje auto imaš para
sva se auta kvare samo se neka brže poprave
Maxwell2008

#103 Re: Novo ili polovno auto do 25 hiljada

Post by Maxwell2008 »

atko wrote:Sad pretjeraste sa tim poredjenjima :shock:

Jednostavno se radi o UMJECU MOGUCEG ... nov auto je jako skup auto a nas standard i nas mentalitet nisu bas spremni za to :wink:

Moj prijatelj se bio nalozio da kupi novu fabiju karavan ... i u prvim momentima nije htio ni da cuje nikakvu drugu ideju ... isto kao sto kaze @sarajevski i on je htio da jednom sjede u novo auto... ali kad su mu dali zavrsni predracun nije bilo 22k KM nego se nekako popelo na 28k KM ... a on jedva mogo nategnuti na tih 22kKM ... i sad ga ja pitam da li ima para da svakih 7k km radi servis u ovlastenom salonu koji ce ga doci 500 KM :shock: on kaze pa ja kod Meme u garazi to odradim za 80 KM ... itd itd lahko je iz pasata pijacara premjestiti guzicu u nov auto ali mentalitet bas i nije ;)

i na kraju je naso ford mondea starog 6 godina preso 100k km ocuvan sa dosta opreme sve ga doslo oko 12,5 kKM na kraju :D
Kojih 500 KM servis za Fabiu, ne lupetaj majke ti.
Dok je auto novo i ispravno i mijenjas samo ulje, filtere . Zar to moze kostati 500 KM. Ako cijena servisa predje 150 KM to znaci ima kvarova,odmah prodaji i kupuj novo, ako imas lovu naravno a ako nemas kupi sta mozes i shuti nemoj pricat da je bolje polovno. I ja imam polovno i mnogo nas ima polovno pa kad neko prodje sa novim autom svi buljimo ko da smo vidjeli svemirski brod.A da ne diskutujemo sad tu sta se bolje isplati.
atko

#104 Re: Novo ili polovno auto do 25 hiljada

Post by atko »

@Maxwell2008 stat ti je? jesi u dure?
Ako ja iznesem jedan primjer u koji se uklapa 95% naseg stanovnistva sta se palis ko kutnjak?

Ne kazem ja da je polovno bilje nego da je moguce u nasim uslovima ;)

I malo kulture dijaloga nije na odmet :)
Last edited by atko on 07/11/2008 10:03, edited 1 time in total.
lamija_SA

#105 Re: Novo ili polovno auto do 25 hiljada

Post by lamija_SA »

Her Flick wrote:hmmm
imam 100KM
ali da kupim nove cipele ili razgazane
fakat dilema
sta bi vi da ste na mom mjestu
:lol: meni se sviđa poređenje! Ako je čovijek u prilici, treba kupiti novo auto, nove cipele :lol: , novu maramicu :lol: ! Nije samo da se kaže novo je novo, novo je bolje, bez sumnje!
Klodovik

#106 Re: Novo ili polovno auto do 25 hiljada

Post by Klodovik »

Ne znam kako se ljudima može desiti da im cijena auta misteriozno skoči sa 22k na 28k. Kupio sam tu fabiju i znao sam u marku (prema cjenovniku koji su mu dali) koliko će me auto doći na cesti. Iako... ne možeš baš gledati u hiljadu maraka kad kupuješ nešto tog reda cijene. I još jedan bitan detalj... dali su mi jednu veliku papirnu kesu (sa prorezima za oči, naravno) kao dodatnu opremu. Kesu stavim na glavu čim sjednem u auto. Tako izbjegavam sramotu da me ljudi gledaju dok vozim auto koje ne izaziva STRAHOPOŠTOVANJE. Neću da ljudi upiru prstom u mene. A kad naiđe neko sa Pasatom ili ne daj Bože BMW-om ili Mercedesom, meni se ruke počnu znojiti, srce lupa, noge se tresu... odmah stanem na prvo proširenje da dođem do sebe. Lijepi strah.
madner

#107 Re: Novo ili polovno auto do 25 hiljada

Post by madner »

Uvjek polovno. Novo svakim danom postaje starije, a polovno sa svakim novim djelom novije. :D
amrica

#108 Re: Novo ili polovno auto do 25 hiljada

Post by amrica »

Prvi servis za Clio kod Bunje poslije jedne godine ili 10.000 km je 136 KM.
O kakvim vi ciframa pricate?
d2

#109 Re: Novo ili polovno auto do 25 hiljada

Post by d2 »

clio spada u plasticne aute, za njih je jeftinije :D
madner

#110 Re: Novo ili polovno auto do 25 hiljada

Post by madner »

:lol:

Okrutno

ali istinito.
amrica

#111 Re: Novo ili polovno auto do 25 hiljada

Post by amrica »

d2 wrote:clio spada u plasticne aute, za njih je jeftinije :D

Zato ima dobru trubu, saznala sam gdje je Incognito, a moze i ispred Aquariusa... :D :D :D
d2

#112 Re: Novo ili polovno auto do 25 hiljada

Post by d2 »

amrica wrote:
d2 wrote:clio spada u plasticne aute, za njih je jeftinije :D

Zato ima dobru trubu, saznala sam gdje je Incognito, a moze i ispred Aquariusa... :D :D :D
neeeeeeeeee, miiilooosst :D
chuchumbamayumbe

#113 Re: Novo ili polovno auto do 25 hiljada

Post by chuchumbamayumbe »

hsnf wrote:
OK, ali ces u startu platiti mnooogo vise za novo auto, nego za polovnjaka od 3-4 godine.
Dalje, kolika je garancija na Fabiju, na Oktaviju, na Megana?!
Max 3 godine. Na Ceed je 7 godina, ali ti zato svaki servis opale 300 i vise km.

Ja sam prvi redovni servis za pro_ceed platio "cak" 126KM, pa ti ta racunica bas i ne stoji... ;-)[/quote]
na koliko kilometara je bio prvi servis, i koliko su cesti servisni intervali?!
vnm

#114 Re: Novo ili polovno auto do 25 hiljada

Post by vnm »

15.000km ili godina dana, a mislim da je to relativno normalan interval. :)
chuchumbamayumbe

#115 Re: Novo ili polovno auto do 25 hiljada

Post by chuchumbamayumbe »

I ja sam uvijek za novo auto, ali ne tipa skuck'o sam 25 milja i sve cu sada da strovalim na novo auto, a kasnije da jedem kifli od 15kf iz Imareta i da muchkam jogurt. Da imam 150k KM sa strane, ne bi mi bilo mrsko odvojiti 25k KM za novo, ali posto vecina nas nema toiliko para, mislim da je suludo davati pare za nov automobil.
Na stranu to razmisljanje da je novo-novo, jeste da je novo-novo, ali sve je pitanje razuma.
Meni licno, i da imam 25k KM za novo auto, bilo bi zaista nerazumno dati toliko para zbog razloga "da bih bio rahat da se nece pokvariti i ako se pokvari, da je sve pokriveno garancijom."
Opet kazem, ako nov automobil kosta 25k KM , kada izadje iz salona kostace 22k KM, za 3 godine doci ce na 17-18k KM najvise.
Dakle, halalio sam 7-8k KM eto da bih bio rahat 3 godine i da bih imao garanciju?!
A na stranu obavezni servisi.
A ja kupim dobro dobrog polovnjaka od 15k km, starog 5-6 godina, i nema sanse da cu u toku ekspoloatacije na njega skrshiti onoliko koliko vi u startu izgubite za kupovinu novog auta. Koliko ce vas auto kostati nakon 5-6 godina? Hoce li tada biti pokriven garancijom i da li ce se kvariti?!
Mislim, svaka cast na kupovini, uzdravlju ga i rahatluku navozali i guma promijenili, ali gubljenje para na novom autu za mene je ludost.
atko

#116 Re: Novo ili polovno auto do 25 hiljada

Post by atko »

chuchumbamayumbe wrote:I ja sam uvijek za novo auto, ali ne tipa skuck'o sam 25 milja i sve cu sada da strovalim na novo auto, a kasnije da jedem kifli od 15kf iz Imareta i da muchkam jogurt. Da imam 150k KM sa strane, ne bi mi bilo mrsko odvojiti 25k KM za novo, ali posto vecina nas nema toiliko para, mislim da je suludo davati pare za nov automobil.
Na stranu to razmisljanje da je novo-novo, jeste da je novo-novo, ali sve je pitanje razuma.
Meni licno, i da imam 25k KM za novo auto, bilo bi zaista nerazumno dati toliko para zbog razloga "da bih bio rahat da se nece pokvariti i ako se pokvari, da je sve pokriveno garancijom."
Opet kazem, ako nov automobil kosta 25k KM , kada izadje iz salona kostace 22k KM, za 3 godine doci ce na 17-18k KM najvise.
Dakle, halalio sam 7-8k KM eto da bih bio rahat 3 godine i da bih imao garanciju?!
A na stranu obavezni servisi.
A ja kupim dobro dobrog polovnjaka od 15k km, starog 5-6 godina, i nema sanse da cu u toku ekspoloatacije na njega skrshiti onoliko koliko vi u startu izgubite za kupovinu novog auta. Koliko ce vas auto kostati nakon 5-6 godina? Hoce li tada biti pokriven garancijom i da li ce se kvariti?!
Mislim, svaka cast na kupovini, uzdravlju ga i rahatluku navozali i guma promijenili, ali gubljenje para na novom autu za mene je ludost.
odlicno receno :thumbup:

Poseban osvrt na boldirano, voziti novo auto na nasim nazovi putevima je zaista ludost ...

Opet ponavljam svako ima pravo na svoj stav ... ja sam postujuci svoj stav uvezao auto staro 6 godina (poslije detaljne analize svih opcija), ocuvano, sa urednom servisnom knjizicom, vec trecu godinu ga vozim, bez ikakvih problema, standardni servisi i to je to ... ne racunam kradju brisaca, ratkapi, antene, lomljenje retrovizora na parkingu od strane idiota ... e sad zamisljam da sam uzeo novo auto to bi jos vise moralo da "boli" kad ti neko izvali retrovizor ili povuce parnicu od 2 metra preko limarije :-) jbg takva smo vukojebina :x
d2

#117 Re: Novo ili polovno auto do 25 hiljada

Post by d2 »

vracamo se na pricu o jorganu...
madner

#118 Re: Novo ili polovno auto do 25 hiljada

Post by madner »

Mislim da je najbolje kupit auto od 3 godine starosti. Veliki pad vrijednosti se vec desio, dolaze skuplji servisi ali jos je pregledno i auto ne moze biti previse razdrdano.

Druga stvar je sto covjek kupuje auto koje mu je dovoljno veliko. Ibiza, Clio, Polo, Corsa, meni je to sve tegobno vozit. Kad sjedim u autu hocu da imam komfor, mjesto, da uzivam u voznji.
atko

#119 Re: Novo ili polovno auto do 25 hiljada

Post by atko »

d2 wrote:vracamo se na pricu o jorganu...
Bolna ali istinita mudrost... sta da ti kazem ... zove me jaran da me pita kako ide ta procedura uvoza auta ti si to radio bla bla ... ali njeg zanima slijedece ... naime on je skupio nakih 19k KM znas nas objasnio je on meni koliko je pozajmio, kolko je kredita kolko je uleti u minus itd i sav veseo sad ima tu lovu za koju moze kupit auto koje zeli i moze ga transportovati do BiH ... al me pita koliko se moze cekati sa carinom i porezom dok on ne skupi jos te pare... pa ce kasnije jos skupiti i za registraciju ... :( :-) :roll:
...fakat sam se tad odmah sjetio vica kad je mujo uzeo peticu i umro od gladi :(

Nebitno da li se radi o polovnom ili novom ljude ponese zelja pa precjene svoje mogucnosti :roll:
madner

#120 Re: Novo ili polovno auto do 25 hiljada

Post by madner »

Meni se nesto slicno desilo :D
otisao da kupim auto za koje sam imao para da bi naletio na ovo sto sam kupio.

Povuci potegni, drzi nedaj, otidji u minus :D

Covjek kad kupuje auto hoce da kupi nesto naj, i meni je jos krivo sto nisam nasao model sa 136 ks (mada sigurno ne bi imao love za isto)
atko

#121 Re: Novo ili polovno auto do 25 hiljada

Post by atko »

@madner :D ma dobro i kad uzmes skuplje opet znas neku granicu elasticnosti svog racuna :D i sigurno nisi stedio za reg. kasnije :D ono ispuses maximalno iz kese al dovrsis stvar :wink:
madner

#122 Re: Novo ili polovno auto do 25 hiljada

Post by madner »

Nisam na registraciji, to sam dobio kao popust od auto kuce :D , jesam na onim sitnicama sto treba uradit kad kupis polovno. Nisam napravio veliki servis nego mali (eh za ovo bi se i danas sutno, mada mu nista nije bilo) i jos par gluposti koje sam tek nedavno sredio.

Elasticnost racuna je cudna stvar, uleti ti nesto neplanirano i ode elasticnost :D
atko

#123 Re: Novo ili polovno auto do 25 hiljada

Post by atko »

madner wrote:Nisam na registraciji, to sam dobio kao popust od auto kuce :D , jesam na onim sitnicama sto treba uradit kad kupis polovno. Nisam napravio veliki servis nego mali (eh za ovo bi se i danas sutno, mada mu nista nije bilo) i jos par gluposti koje sam tek nedavno sredio.

Elasticnost racuna je cudna stvar, uleti ti nesto neplanirano i ode elasticnost :D
Al gospodar prstenova je gospodar prstenova :mrgreen: jednom se zivi, jebo novo vazno je da je dobbbbrrrooo :mrgreen:
and

#124 Re: Novo ili polovno auto do 25 hiljada

Post by and »

novo ili skoro novo tj.polovno staro 2-3 godine sa pređenih 30-50000 km.
Better Man

#125 Re: Novo ili polovno auto do 25 hiljada

Post by Better Man »

chuchumbamayumbe wrote:I nova auta se kvare.
Ja svako malo vidim novog BMW-a ili Passata na shlepi.
Pa u servis.
Od prijatelja mi brat kupio novog Aurisa od 40 i kusur hiljada KM, presao 5000km, otisao do Dubrovnika i stao motor. Vratio se autobusom u Sarajevo, a auto je ostao 7 dana u servisu dok ga nisu popravili.
Toliko o rahatluku sa novim autom.
Naravno da se može desiti tako nešto i sa novim automobilom, ali nov automobil ima garanciju i ako se kvar ne može otkloniti zamijene ti za drugi nov i to je to. Bilo koja stvar koju kupimo može imati grešku, ali prednost novih stvari je garancija. Ja sam imao prije 10 godina slučaj da sam kupio nove martinke (jes da su čizme i auto razlika nebo i zemlja, ali navodim samo kao primjer) i nakon mjesec dana (period u kojem sam ih kupio je bio kraj ljeta i nisu mi se odmah nosale) ustanovio da je jedna veća a druga manja. Odem u radnju i reklamiram ih i djevojka ih uze uporedi reče da ostavim martinke da vidi šef i da dođem sutra. Dođem sutra kako mi je rečeno i kaže mi djevojka da je šef vidio martinke i da nema problema da mi zamjeni a moje će reklamirati dobavljaču iz Zagreba. Pošto su imali samo još jedne u radnji moj broj reče mi ako nije problem da mi te ne daje, već će meni šef donijeti druge od dobavljača iz Zagreba iduće sedmice kad bude išao po robu i da samo ostavim broj telefona da me mogu nazvati kad martinke stignu. Ostavim ja broj telefona i naredne sedmice zove mene djevojka i reče mi da je šef mi donio nove martinke i da mogu kad mi odgovara doći da ih preuzmem. Odem u radnju preuzmem martinke i zahvalim se. Dakle poenta je u tome što sam imao garanciju na novu stvar i zahvaljujući njoj bez problema dobio nve i bez greške čizme. Sdruge starne na polovnu stvar vam niko neće dati garanciju i i bili kakav kvar će da vas debelo košta.
Last edited by Better Man on 07/11/2008 13:49, edited 1 time in total.
Locked