beautyfool wrote:Vjeronauka je izborni predmet, dakle roditelji dobrovoljno biraju dali ce njihovo djete pohadjati ili ne.Sigurna sam da postoji roditelja koji zele svoju djecu da salju na taj tip casova i zar nemislite da je vase bunjenje protiv toga pokusaj uskracivanja prava koja im drzava daje?
Moje misljenje je da jedino sto drzava nije obezbjedila osobama koji ne zele svoju djecu slati na vjeronauku je to sto nemaju adekvatni zamjeni program, dakle treba dati vise izbornih predmeta koji bi biti odrzani u isto vrijeme, recimo ako neko ne zeli ici na vjeronauku da mu se da recimo izborni predmet nesto kao priroda i drustvo ili neki program kao biologija pa cak mozda informatika, gluma,sport itd
Jedna od solucija je da roditelji djece koji smatraju da su im djeca na neki nacin odbacena jer nemaju u ponudi neki drugi izborni predmet je to da se roditelji sastanu i da uciteljima, nastavnicima, profesorima ili vec kome.., daju ideju i zelju da bi njihovo djete u vrijeme dok neka djeca pohadjaju vjeronauku ide na izborne casove na kojima uci vise o recimo glumi, sportu, informatici ili bilo sta za sta roditelji smatraju da ce ispuniti vrijeme njihovom djetetu a samim tim ce nauciti nesto.
Zaista smatram suvisno omalozavanje ljudi koji su drugacijeg misljenja po pitanju vjerske obuke i nazivanje ih cobanima,maloumnim primitivcima sa niskim nivoem inteligencije, vehabijama itd...
Svako ima pravo izbora, znaci ako smatrate da je vase dijete uskraceno za izbor bunite se zbog toga, bunite se da zelite da se uvede jos neki izborni predmet jer ne smatrate da ovi izborni predmeti daju adekvatno i ono zeljeno znanje koje vi zelite za svoje djete ali je zaista jako ruzno omalozavati i porediti ljude koji salju svoju djecu na ovakav tip predmeta i nazivati ih pogrdnim imenima samo zato sto ste vi drugacijeg misljenja u vezi tog tipa obrazovanja.S mrznjom i ljutnjom tesko da se moze bilo sta postici, dakle ne treba mrziti druge vec ih pokusati razumiti i boriti se za svoja prava.
Sve najljepse,
Pozdrav
I onda neka mi neko kaze da su djeca u RS-u diskriminisana zbog naziva skola i stvari koje im se tamo rade, a ovdje je, haman pa ista situacija.
Sve go nacionalista i perfidni bosnjacki cetnici, samo bez oruzja i laganini, etnicko ciscenje u rukavicama i sa osmjesima.
Ja ne mrzim nikoga, daleko od toga, ali mislim da u nasoj drzavi, ovakvoj kakva je i sa posljedicama rata koje su nam svima znane, mislim da vjeronauci nije mjesto u obrazovnom sistemu, nego u dzamiji, crkvi ili vec gdje.
Vec sam dosta napisao na ovoj temi jer me se licno tice, tako da mi je muka od svega i sve mi se gadi kada vidim ko mi kapu kroji i sa kakvim nacionalistima i ljigavcima imam posla.
Najbolje bi bilo na Novi Zeland, stado ovaca i laganini, manje bih imao problema sa ovcama nego sa ovim kobilama i volovima.
Al jebiga, kad ne odoh dok se moglo.