Nauka o vjeri u sarajevskim obdaništima.... !?

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
ljubav_aha

#101 Re: Nauka o vjeri u sarajevskim obdaništima.... !?

Post by ljubav_aha »

amrica wrote:Cinjenica je da u osnovnim skolama velika vecina djece ide na vjeronauk, upravo zbog suza i razdvajanja i nemanja "zanimacije" tokom tog casa (napr djeca moraju sjediti u skolskoj biblioteci, klincici 5-6 godina, ne znaju citati, ...) u nizim razredima.

Kasnije djeca idu na vjeronauk jer to dize prosjek ocjena...

A u vrticima, bar prema pisanju Oslobodjenja i anketiranim roditeljima, u prosjeku od 30-ak djece jedno ili dvoje ide na vjeronauk....

mene zabrinjava pasivnost roditelja koji dozvoljavaju da im djeca budu pokusni kunici
atko

#102 Re: Nauka o vjeri u sarajevskim obdaništima.... !?

Post by atko »

Isitnit slucaj u Travniku: Profesorica vjeronauke je i profesorica bosanskog ... i sad jedna djevojcica je izgovarala pojedine izraze poput: lako, kafa,sat i profesorica je to iskrizazala i ispravila na laHko kaHva, saHat ... uz kometar,"draga moja ti si Hrvatica" :shock:

Sto neko rece dno jos nije ni na vidiku :(
ljubav_aha

#103 Re: Nauka o vjeri u sarajevskim obdaništima.... !?

Post by ljubav_aha »

atko wrote:Isitnit slucaj u Travniku: Profesorica vjeronauke je i profesorica bosanskog ... i sad jedna djevojcica je izgovarala pojedine izraze poput: lako, kafa,sat i profesorica je to iskrizazala i ispravila na laHko kaHva, saHat ... uz kometar,"draga moja ti si Hrvatica" :shock:

zena zna da nece izgubiti posao u njenoj prefektnoj drzavi :mrgreen:
atko

#104 Re: Nauka o vjeri u sarajevskim obdaništima.... !?

Post by atko »

ljubav_aha wrote:
atko wrote:Isitnit slucaj u Travniku: Profesorica vjeronauke je i profesorica bosanskog ... i sad jedna djevojcica je izgovarala pojedine izraze poput: lako, kafa,sat i profesorica je to iskrizazala i ispravila na laHko kaHva, saHat ... uz kometar,"draga moja ti si Hrvatica" :shock:

ma kakvi izgubiti, moze jos samo napredovati :x
vjesticanametli

#105 Re: Nauka o vjeri u sarajevskim obdaništima.... !?

Post by vjesticanametli »

vjesticanametli wrote:zao mi je sto nisam dopisala na onoj sugavoj anketi u skoli da zelim da djete uci o jehovinim svjedocima.............da vidim da li ce postovati i obezbjediti .....................ali napisacu dogodine
kad vec naglabate o raznovrsnim vjerospasiteljima i uciteljima ja cu ovo gore napisano iduce godine uraditi ........... pa eto da vidimo hoce li krsiti prava manjina :mrgreen:
ljubav_aha

#106 Re: Nauka o vjeri u sarajevskim obdaništima.... !?

Post by ljubav_aha »

atko wrote:
ljubav_aha wrote:

ma kakvi izgubiti, moze jos samo napredovati :x
sto se desava na roditeljskim sastancima :?:
atko

#107 Re: Nauka o vjeri u sarajevskim obdaništima.... !?

Post by atko »

ljubav_aha wrote: sto se desava na roditeljskim sastancima :?:
Ma roditelji su prva karika u lancu koja je zakazala totalno ... u glavnom roditelji se trude da svom djetetu kupe mobitel sa kamermom od 5.2 Mpixela i nove knjige ... jer zaboga kad mali od komsije ima nove knjige i mob od 700 KM moze i moje dijete ... da ne idemo previse u offtopic :x
ljubav_aha

#108 Re: Nauka o vjeri u sarajevskim obdaništima.... !?

Post by ljubav_aha »

atko wrote:
ljubav_aha wrote: sto se desava na roditeljskim sastancima :?:
Ma roditelji su prva karika u lancu koja je zakazala totalno ... u glavnom roditelji se trude da svom djetetu kupe mobitel sa kamermom od 5.2 Mpixela i nove knjige ... jer zaboga kad mali od komsije ima nove knjige i mob od 700 KM moze i moje dijete ... da ne idemo previse u offtopic :x
atko,nisi uopce off-topic,cak sta vise,rekao si istinu,ali sto je sa roditejima kojima je defitnivno vazno obrazovanje djece,zasto oni ne reaguju :!: :?:
piupiu

#109 Re: Nauka o vjeri u sarajevskim obdaništima.... !?

Post by piupiu »

I ... kao sto preporuciste ranije, ali bez zezancije, uvijek se moze napraviti kolektivna tuzba Ustavnom sudu BiH, cija je svrha izmedju ostalog i zastita ljudskih prava. Pa ih testirati.

Ima sto posto raje i na ovom i mimo ovog portala koji bi rado nesto pokrenuli, eto, ako nista a ono da se jednom solidno oko necega digne glas.

Ne znam kakvi su medjunarodni zakoni o zastiti djecijih prava i to, ali tuzba se moze formulisati na toliko osnova, da bi bila apsolutno zanimljiva. A mislim i korisna, kao jedna indikacija da je malo prekipilo sa konceptom 'sekularne drzave i nesekularnog drustva', gdje obicajno/kuturno ili ne znam ti vec kako da definisem to pravo zadire u osnovna ljudska prava.

Uf, jesam se uozbiljila. :lol:
zlatiborka

#110 Re: Nauka o vjeri u sarajevskim obdaništima.... !?

Post by zlatiborka »

atko wrote:A nekoliko grupa bi se specijaliziralo na ove "glavne" ... znaci jedna gruba katolicanstvo, druga protestanti, treci suniti, cetvrti shiti .... ono da se u zbornici vjeroucitelji pomarisu :run: :D :D :D
:lol: Joj, jos da ih se snimi i posalje YOU TUBE, da vidi svijet sramotu...... :mrgreen:

A sada malo ozbiljnije:

Samo ih treba tuci njihovim oruzjem. Vjeru koja je intimna stvar pojedinca, covjeka i gradjanina vjerski lideri potpomognuti politicarima (citaj lopovima koji ne misle da odstupe ni pod koju cijenu) su srozali do dna.

Ne znam ima li u svijetu igdje drzava gdje se desavaju ovakve stvari. Kome to to odgovara i jesmo li mi u BiH eksperimentalni poligon nekim tamo zapadnim mocnicima?

Imamo li pameti i hrabrosti da se suprostavimo ovima (domacim i stranim lopovima) koji nam ocigledno unistavaju zivote, nas i nase djece i potomaka? Ili da klepnemo usima, sutimo i ponavljamo: "Dobro je, samo nek' ne puca". :mrgreen: :mrgreen:
ljubav_aha

#111 Re: Nauka o vjeri u sarajevskim obdaništima.... !?

Post by ljubav_aha »

zlatiborka wrote:
Ne znam ima li u svijetu igdje drzava gdje se desavaju ovakve stvari. Kome to to odgovara i jesmo li mi u BiH eksperimentalni poligon nekim tamo zapadnim mocnicima?
Imamo li pameti i hrabrosti da se suprostavimo ovima (domacim i stranim lopovima) koji nam ocigledno unistavaju zivote, nas i nase djece i potomaka? Ili da klepnemo usima, sutimo i ponavljamo: "Dobro je, samo nek' ne puca". :mrgreen: :mrgreen:
eksperimentalni poligon ili ne,to nije vise vazno,vazno je da roditelji pocnu reagovati prema lokalnim lopovima
valterbranisarajevo

#112 Re: Nauka o vjeri u sarajevskim obdaništima.... !?

Post by valterbranisarajevo »

Baš bi bilo super kada bi neki roditelj zatražio da njegovo dijete umjesto vjeronauka u obdaništu uči osnove socijalne i ljudske pravde i jednakosti svih ljudi bez obzira na vjeru, naciju i rasu, kako su ih zamislili: Karl Marks, Fridrih Engels, Tito, Martin Luter King ili Nelson Mendela. da mu neko kaže: "Kada porasteš bori se da imaš ista prava na obrazovanje, zaposlenje, zdravstvenu zaštitu kao i svi tvoji vršnjaci, a ne prema toliko ti roditelji mogu platiti i potplatiti, ili da ograničavajuči faktor za tvoj napredak bude tvoje ime i porijeklo koje nisi mogao birati. Odnosno da ona djeca koja, dok ti sjediš sa još nekoliko djece u igraonici, zatvoreni iza vrata iz tebi nerazumljivih razloga, umjesto da se čitav dan igrate zajedno sjede odvojeni u drugoj sobi. Pa da ga usput nauče da je :"religija opijum za narod", što se nažalost na ovim prostorima pokazalo tragično istinito... :(

Naravno da dijete u obdaništu neće vjerovatno shvatiti ovo što je napisano, ali vjerovatno ni ona djeca u drugoj sobi baš ne kontaju zašto se u to vrijeme dok se jedan dio djece iz njihove grupe nalazi u drugoj prostoriji, ne igraju, uče pjesmice ili crtaju zajedno sa njima...
ljubav_aha

#113 Re: Nauka o vjeri u sarajevskim obdaništima.... !?

Post by ljubav_aha »

valterbranisarajevo wrote:religija opijum za narod",

ili je religija opijum za tebe :mrgreen: pusti narod da vjeruje u sto zeli i prije svega osjeca :) iskljuci iskljucivost :mrgreen:
zlatiborka

#114 Re: Nauka o vjeri u sarajevskim obdaništima.... !?

Post by zlatiborka »

ljubav_aha wrote:
zlatiborka wrote:
eksperimentalni poligon ili ne,to nije vise vazno,vazno je da roditelji pocnu reagovati prema lokalnim lopovima
I ja se pitam sto roditelji ne pocinju djelovati i sta cekaju? Ko ce pokrenuti roditelje da se osvijeste i pocnu skidati lopove?

Kad su ti isti roditelji napucani strahom i boje se vlastite sjenke, zasto, jer valja prezivjeti, nesto zaraditi za porodicu. Ako se osmjele pobuniti se mogli bi ostati bez posla i sta ce onda.

Vladajuca kasta je velemajstor u manipulisanju ljudi strahom od egzistencije.
piupiu

#115 Re: Nauka o vjeri u sarajevskim obdaništima.... !?

Post by piupiu »

ljubav_aha wrote:
valterbranisarajevo wrote:religija opijum za narod",

ili je religija opijum za tebe :mrgreen: pusti narod da vjeruje u sto zeli i prije svega osjeca :) iskljuci iskljucivost :mrgreen:

Narod moze da vjeruje u sta hoce, ali ne moze svoje vjerovanje nametati mom djetetu u vrticu.
ljubav_aha

#116 Re: Nauka o vjeri u sarajevskim obdaništima.... !?

Post by ljubav_aha »

piupiu wrote:Narod moze da vjeruje u sta hoce, ali ne moze svoje vjerovanje nametati mom djetetu u vrticu.
ocevidno moze,pa vidis da niko ne reaguje :mrgreen:
ljubav_aha

#117 Re: Nauka o vjeri u sarajevskim obdaništima.... !?

Post by ljubav_aha »

zlatiborka wrote:
ljubav_aha wrote:
zlatiborka wrote:
I ja se pitam sto roditelji ne pocinju djelovati i sta cekaju? Ko ce pokrenuti roditelje da se osvijeste i pocnu skidati lopove?

Kad su ti isti roditelji napucani strahom i boje se vlastite sjenke, zasto, jer valja prezivjeti, nesto zaraditi za porodicu. Ako se osmjele pobuniti se mogli bi ostati bez posla i sta ce onda.

Vladajuca kasta je velemajstor u manipulisanju ljudi strahom od egzistencije.
zar ne postoji mogucnost formiranja prvo grupe roditelja koji nemaju posao,znaci ne mogu postati egzistencijalno ugrozeni
vjesticanametli

#118 Re: Nauka o vjeri u sarajevskim obdaništima.... !?

Post by vjesticanametli »

bunila sam se ja ........ pisala kesi i raznim kesama...........isla direktoru ali nista............... nije me strah zbog posla jer mi ne mogu nista..............ove godine su djeci stavili vjeru zadnji cas pa tako moj sin srijedom ide poslije 3 casa kuci a 2 godine je cekao da proĐŽe 3 cas te se vracao na 4 :roll:

jadno i bjedno ali trazicu poducavanje dogodine kao sto rekoh za jehovine svjedoke jer imam pravo na to
beautyfool

#119 Re: Nauka o vjeri u sarajevskim obdaništima.... !?

Post by beautyfool »

Vjeronauka je izborni predmet, dakle roditelji dobrovoljno biraju dali ce njihovo djete pohadjati ili ne.Sigurna sam da postoji roditelja koji zele svoju djecu da salju na taj tip casova i zar nemislite da je vase bunjenje protiv toga pokusaj uskracivanja prava koja im drzava daje?
Moje misljenje je da jedino sto drzava nije obezbjedila osobama koji ne zele svoju djecu slati na vjeronauku je to sto nemaju adekvatni zamjeni program, dakle treba dati vise izbornih predmeta koji bi biti odrzani u isto vrijeme, recimo ako neko ne zeli ici na vjeronauku da mu se da recimo izborni predmet nesto kao priroda i drustvo ili neki program kao biologija pa cak mozda informatika, gluma,sport itd
Jedna od solucija je da roditelji djece koji smatraju da su im djeca na neki nacin odbacena jer nemaju u ponudi neki drugi izborni predmet je to da se roditelji sastanu i da uciteljima, nastavnicima, profesorima ili vec kome.., daju ideju i zelju da bi njihovo djete u vrijeme dok neka djeca pohadjaju vjeronauku ide na izborne casove na kojima uci vise o recimo glumi, sportu, informatici ili bilo sta za sta roditelji smatraju da ce ispuniti vrijeme njihovom djetetu a samim tim ce nauciti nesto.
Zaista smatram suvisno omalozavanje ljudi koji su drugacijeg misljenja po pitanju vjerske obuke i nazivanje ih cobanima,maloumnim primitivcima sa niskim nivoem inteligencije, vehabijama itd...
Svako ima pravo izbora, znaci ako smatrate da je vase dijete uskraceno za izbor bunite se zbog toga, bunite se da zelite da se uvede jos neki izborni predmet jer ne smatrate da ovi izborni predmeti daju adekvatno i ono zeljeno znanje koje vi zelite za svoje djete ali je zaista jako ruzno omalozavati i porediti ljude koji salju svoju djecu na ovakav tip predmeta i nazivati ih pogrdnim imenima samo zato sto ste vi drugacijeg misljenja u vezi tog tipa obrazovanja.
S mrznjom i ljutnjom tesko da se moze bilo sta postici, dakle ne treba mrziti druge vec ih pokusati razumiti i boriti se za svoja prava.

Sve najljepse,
Pozdrav
missko

#120 Re: Nauka o vjeri u sarajevskim obdaništima.... !?

Post by missko »

Vidis ja zivim u katolickoj drzavi tj. u nama dragoj Njemackoj tacnije Bayern. I ovdje su ti obdenista bilo gradska ili ne u nekom sastavu pri crkvi samo sto imas evangelisticke i katolicke. Nalaze se obicno u sklopu crkve i djeca se u obdenistu odgajaju u tom principu, i sta sad ja kao musliman i manjina trebam da se bunim i da ukidam i odredjujem vjere po obdenistima. u svakom slucaju sam za opciju da se djete odgaja u bilo kojoj vjeri samo ne u ateizmu jer vjera ne uci nista lose nego samo dobro. Al eto kad se homosexualizam prepise sa zapada onda je dobro al nesto pametno ako uzmemo onda je to u qrcu.
chuchumbamayumbe

#121 Re: Nauka o vjeri u sarajevskim obdaništima.... !?

Post by chuchumbamayumbe »

missko wrote:Vidis ja zivim u katolickoj drzavi tj. u nama dragoj Njemackoj tacnije Bayern. I ovdje su ti obdenista bilo gradska ili ne u nekom sastavu pri crkvi samo sto imas evangelisticke i katolicke. Nalaze se obicno u sklopu crkve i djeca se u obdenistu odgajaju u tom principu, i sta sad ja kao musliman i manjina trebam da se bunim i da ukidam i odredjujem vjere po obdenistima. u svakom slucaju sam za opciju da se djete odgaja u bilo kojoj vjeri samo ne u ateizmu jer vjera ne uci nista lose nego samo dobro. Al eto kad se homosexualizam prepise sa zapada onda je dobro al nesto pametno ako uzmemo onda je to u qrcu.
Nema sta, ateisti su najgori.
Gori i od cetnika, i od ustasa, i od mudzahedina.
Ateisti i, kako njih da zaboravim, homoseksualci, izrodi svoje vrste.
slavkoimamodilera

#122 Re: Nauka o vjeri u sarajevskim obdaništima.... !?

Post by slavkoimamodilera »

beautyfool wrote:Vjeronauka je izborni predmet, dakle roditelji dobrovoljno biraju dali ce njihovo djete pohadjati ili ne.Sigurna sam da postoji roditelja koji zele svoju djecu da salju na taj tip casova i zar nemislite da je vase bunjenje protiv toga pokusaj uskracivanja prava koja im drzava daje?
Moje misljenje je da jedino sto drzava nije obezbjedila osobama koji ne zele svoju djecu slati na vjeronauku je to sto nemaju adekvatni zamjeni program, dakle treba dati vise izbornih predmeta koji bi biti odrzani u isto vrijeme, recimo ako neko ne zeli ici na vjeronauku da mu se da recimo izborni predmet nesto kao priroda i drustvo ili neki program kao biologija pa cak mozda informatika, gluma,sport itd
Jedna od solucija je da roditelji djece koji smatraju da su im djeca na neki nacin odbacena jer nemaju u ponudi neki drugi izborni predmet je to da se roditelji sastanu i da uciteljima, nastavnicima, profesorima ili vec kome.., daju ideju i zelju da bi njihovo djete u vrijeme dok neka djeca pohadjaju vjeronauku ide na izborne casove na kojima uci vise o recimo glumi, sportu, informatici ili bilo sta za sta roditelji smatraju da ce ispuniti vrijeme njihovom djetetu a samim tim ce nauciti nesto.
Zaista smatram suvisno omalozavanje ljudi koji su drugacijeg misljenja po pitanju vjerske obuke i nazivanje ih cobanima,maloumnim primitivcima sa niskim nivoem inteligencije, vehabijama itd...
Svako ima pravo izbora, znaci ako smatrate da je vase dijete uskraceno za izbor bunite se zbog toga, bunite se da zelite da se uvede jos neki izborni predmet jer ne smatrate da ovi izborni predmeti daju adekvatno i ono zeljeno znanje koje vi zelite za svoje djete ali je zaista jako ruzno omalozavati i porediti ljude koji salju svoju djecu na ovakav tip predmeta i nazivati ih pogrdnim imenima samo zato sto ste vi drugacijeg misljenja u vezi tog tipa obrazovanja.
S mrznjom i ljutnjom tesko da se moze bilo sta postici, dakle ne treba mrziti druge vec ih pokusati razumiti i boriti se za svoja prava.

Sve najljepse,
Pozdrav
Sve je to divno i krasno, ali ne u ovoj drzavi... ovdje se mimo svih procedura uvode ovakve promjene u obrazovanje, a sve u ime kvazi-zastite nacionalnih i sta ti ja znam vise kakvih interesa...

Eh da, da ne zaboravim, ti ateisti i pederi, to je najveci sljam, oni i ne trebaju u skolu da idu...
chuchumbamayumbe

#123 Re: Nauka o vjeri u sarajevskim obdaništima.... !?

Post by chuchumbamayumbe »

beautyfool wrote:Vjeronauka je izborni predmet, dakle roditelji dobrovoljno biraju dali ce njihovo djete pohadjati ili ne.Sigurna sam da postoji roditelja koji zele svoju djecu da salju na taj tip casova i zar nemislite da je vase bunjenje protiv toga pokusaj uskracivanja prava koja im drzava daje?
Svako ima pravo izbora, znaci ako smatrate da je vase dijete uskraceno za izbor bunite se zbog toga, bunite se da zelite da se uvede jos neki izborni predmet jer ne smatrate da ovi izborni predmeti daju adekvatno i ono zeljeno znanje koje vi zelite za svoje djete ali je zaista jako ruzno omalozavati i porediti ljude koji salju svoju djecu na ovakav tip predmeta i nazivati ih pogrdnim imenima samo zato sto ste vi drugacijeg misljenja u vezi tog tipa obrazovanja.S mrznjom i ljutnjom tesko da se moze bilo sta postici, dakle ne treba mrziti druge vec ih pokusati razumiti i boriti se za svoja prava.

Sve najljepse,
Pozdrav
I onda neka mi neko kaze da su djeca u RS-u diskriminisana zbog naziva skola i stvari koje im se tamo rade, a ovdje je, haman pa ista situacija.
Sve go nacionalista i perfidni bosnjacki cetnici, samo bez oruzja i laganini, etnicko ciscenje u rukavicama i sa osmjesima.
Ja ne mrzim nikoga, daleko od toga, ali mislim da u nasoj drzavi, ovakvoj kakva je i sa posljedicama rata koje su nam svima znane, mislim da vjeronauci nije mjesto u obrazovnom sistemu, nego u dzamiji, crkvi ili vec gdje.
Vec sam dosta napisao na ovoj temi jer me se licno tice, tako da mi je muka od svega i sve mi se gadi kada vidim ko mi kapu kroji i sa kakvim nacionalistima i ljigavcima imam posla.
Najbolje bi bilo na Novi Zeland, stado ovaca i laganini, manje bih imao problema sa ovcama nego sa ovim kobilama i volovima.
Al jebiga, kad ne odoh dok se moglo. :roll:
Luke Perry

#124 Re: Nauka o vjeri u sarajevskim obdaništima.... !?

Post by Luke Perry »

Mogla bi djeca zamrziti vjeru kao sto mrze matematiku i slicno, dajte im sansu :dance:
zlatiborka

#125 Re: Nauka o vjeri u sarajevskim obdaništima.... !?

Post by zlatiborka »

BLIC KOMENTAR
Piše: Jasna Fetahović
30/10/08

Vjerobauk

Kada su nedavno, po povratku iz vrtića, dvoje mališana majci ispričali kako je po njihovu vršnjakinju usred igre došla teta i odvela je na čas nečeg, njima potpuno nerazumljivog, majka je, nemoćna objasniti šta je vjeronauka na koju je djevojčica “odvedena“, odlučila svoje potomke ispisati iz vrtića. Ne, djeca joj nisu vjere drugačije od one čiji se vjeronauk sada provodi u vrtićima. Majka nije htjela da joj djeca, prije nego li svladaju prva slova, uče kako će ih Bog kazniti i poslati u pakao ne budu li dobra.

JU Djeca Sarajeva usprkos oštrom protivljenju ovakvih roditelja, u svoje vrtiće su uveli vjeroučitelje i ne haju na ispisivanje djece. Iz Ministarstva obrazovanja nude lijek: da se istim intenzitetom, kao i za uvođenje islamske vjeronauke, uprava založi i za uvođenje vjeronauka za “drugu“ djecu. Kao i igre za onu djecu čiji roditelji ne žele ovu vrst poduke.

Iako se obrazovne institucije pravdaju da je vjeronauka uvedena u skladu sa zakonima i konvencijama, njome istovremeno teško krše prava najmlađih. Jer ako međunarodne konvencije propisuju da svako ima pravo na slobodu vjere, ne podrazumijeva li to istovremeno i slobodu od vjere? A potom i obavezu društva, države i kantona da nježne duše zaštite od diskriminacije? I prije svega - zašto u javnim ustanovama mulit, multi Sarajeva ovaj pothvat?

izvor: OSLOBODJENJE

Multi-kulti-multi na djelu..... :x :x :x
Post Reply