Ostatci Hodidjeda ispod Bijele tabije?

(H)istorija/povijest Bosne i Hercegovine, regiona, itd...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Chmoljo
Administrativni siledžija u penziji

#101 Re: Ostatci Hodidjeda ispod Bijele tabije?

Post by Chmoljo »

Penicilin wrote: Mislim da se ovjde mješaju neke stvari. Pavlovići su bili lojalni Kotromanićima a područja istočno od Sarajevo do Drine uklučujući slivove Paljanske i Mokranjske Miljacke, Romaniju, Glasinac i podrinje odUstikoline do Ustipraće bili su u sastavu prvobitne Bosne još prije Bana Kulina. Pavlovići su sebe nazivali bosanskim knezovima i u porodici su imali i pravoslavce i katolike i vjernike Crkve Bosanske a na njihovoj zemlji su bile hiže Crkve Bosanske. Međuti nakon Kosovske bitke 1389. na područje zemlje Pavlovića se doselio veliki broj srpskih izbjeglica koji su se povukli zajedno sa bosanskom vojskom koja je učestvovala u bitci. Ove Srpske izbjeglice sa Kosova su se naselile na području Romanije, Glasinca i Pala.
što će reći da je srce Srbije na Romaniji? :evil: :D
Penicilin

#102 Re: Ostatci Hodidjeda ispod Bijele tabije?

Post by Penicilin »

Chmoljo wrote:
Penicilin wrote: Mislim da se ovjde mješaju neke stvari. Pavlovići su bili lojalni Kotromanićima a područja istočno od Sarajevo do Drine uklučujući slivove Paljanske i Mokranjske Miljacke, Romaniju, Glasinac i podrinje odUstikoline do Ustipraće bili su u sastavu prvobitne Bosne još prije Bana Kulina. Pavlovići su sebe nazivali bosanskim knezovima i u porodici su imali i pravoslavce i katolike i vjernike Crkve Bosanske a na njihovoj zemlji su bile hiže Crkve Bosanske. Međuti nakon Kosovske bitke 1389. na područje zemlje Pavlovića se doselio veliki broj srpskih izbjeglica koji su se povukli zajedno sa bosanskom vojskom koja je učestvovala u bitci. Ove Srpske izbjeglice sa Kosova su se naselile na području Romanije, Glasinca i Pala.
što će reći da je srce Srbije na Romaniji? :evil: :D
Tako kaže John VA Fine u knjizi Crkva Bosanska.. Nisam ništa izmislio..
Chmoljo

#103 Re: Ostatci Hodidjeda ispod Bijele tabije?

Post by Chmoljo »

Penicilin wrote: Tako kaže John VA Fine u knjizi Crkva Bosanska.. Nisam ništa izmislio..
nisam ništa ni rekao. samo sam bio zajedljiv :D
Penicilin

#104 Re: Ostatci Hodidjeda ispod Bijele tabije?

Post by Penicilin »

Chmoljo wrote:
Penicilin wrote: Tako kaže John VA Fine u knjizi Crkva Bosanska.. Nisam ništa izmislio..
Znam. Hoces samo da kazes da su oni davno zamjenili Kosovo za RS :evil:
Chmoljo

#105 Re: Ostatci Hodidjeda ispod Bijele tabije?

Post by Chmoljo »

Penicilin wrote:
Hoces da kazes da su oni davno zamjenili Kosovo za RS :evil:
sve je to nama UDBA podvalila. još 1389. :D
MA DAJ...

#106 Re: Ostatci Hodidjeda ispod Bijele tabije?

Post by MA DAJ... »

Penicilin wrote:
zemomak wrote:zipa ovo sa to paljansko sajta :D

Pavlovići su pripadali jeretičkoj crkvi bosanskoj, a u blizini Rogatice nalazili su se stećci nad grobovima vojvode Radoslava Pavlovića, njegove žene, jednog sina, brata i izvijesnog vijernog mu sluge. Na velikom nadgrobnom spomeniku na srpskom jeziku istesan je natpis:

"Ja, vojvoda Pavlović od Radasela, gospodar i knez ove zemlje, ležim ovdje u ovom grobu. Dok življah, ne mogaše me turski car nikojim junaštvom, ni kakvi darovima, pa ni borbom, ni velikom silom sa moje zemlje ni potisnuti ni pobijediti; još manje sam mislio da se odreknem svoje vjere. Bog mi je dao da sam mnogo **** pobijedio Turke. Hvala Bogu i slava što vazda vjerovah i što svoju zemlju ostavljam još u hrišćanskoj vjeri".

nidje veze :lol:
Mislim da se ovjde mješaju neke stvari. Pavlovići su bili lojalni Kotromanićima, a područja istočno od Sarajevo do Drine uklučujući slivove Paljanske i Mokranjske Miljacke i Praće, Romaniju, Glasinac i podrinje od Ustikoline do Ustipraće bili su u sastavu prvobitne Bosne još prije Bana Kulina. Pavlovići su sebe nazivali bosanskim knezovima i u porodici su imali i pravoslavce i katolike i vjernike Crkve Bosanske a na njihovoj zemlji su bile hiže Crkve Bosanske. Međuti nakon Kosovske bitke 1389. na područje zemlje Pavlovića se doselio veliki broj srpskih izbjeglica koji su se povukli zajedno sa bosanskom vojskom koja je učestvovala u bitci. Ove Srpske izbjeglice sa Kosova su se naselile na području Romanije, Glasinca i Pala.

Mozes li navesti neke vjerodostojne izvore za ovo sto si naveo!?
Penicilin

#107 Re: Ostatci Hodidjeda ispod Bijele tabije?

Post by Penicilin »

Knjiga se zove Bosanska Crkva - Novo Tumačenje od John V.A. Fine. U knjizi na našem prevodu str 373. poglavlje: Religija u Bosni nakon osmanskog osvajanja kaže: "Mi smo primjetili da pravoslavni vjernici, po svemu, nisu bili prisutni u srednjovjekovnoj Bosni, osim u regijama uz Drinu i hercegovačku granicu. Večina Srba se nakon Kosovske bitke (1389), možda, naselila u pravoslavne dijelove Hercegovine i Zete (Crna Gora). Moguće su pravoslavni vjernici prodrli do pograničnih regija Bosne, gdje se već nalazilo pravoslavno stanovništvo. Pravoslavni vjernici, možda, su se naselili u Bosni na zapadu, do Sarajeva u 1420-tim; što ukazuje tradicija, da se Andjelo Zvizdić, franjevac, kojem je sultan za njegovu crkvu dao privilegije 1463. rodio u pravoslavnoj porodici u Vrhbosni. Sredinom 15. stoljeća, nakon drugog osmanskog osvajanja Srbije i aneksije istočne Bosne od strane Osmanlija, vjerovatno je uslijedila i dalja migracija pravoslavnog stanovništva u Bosni.....Potrebno je naglasiti da su reference o pravoslavlju u Bosni nakon 1464. postepeno učestale. Nalazimo na reference o pravoslavnima, povremeno u 1480-tim, a zaista, mnogo češće u 16. stoljeću. Postepena pojava pravoslavnog stanovništva u Bosni tog vremena, potvrđuje moje uvjerenje, da je prije osmanskog osvajanja u Bosni bilo malo pravoslavnih vjernika i to govori protiv izjednačavanja Bosanske crkve i pravoslavlja. Pravoslavlje se javlja u obimu, koji bismo očekivali da je nastalo zbog postepene migracije u Bosnu i konverzijom iz drugih denominacija... U 16. soljeću nalazimo pravoslavne vjernike u večini regija u Bosni. Širenje pravoslave vjere se vidi po broju pravoslavnih samostana, koji su u 16. stoljeću podignuti: npr. Tavna, Lomnica, Paprača, Ozren, Gostović. U 1533. pravoslavni vjernici su dobili dozvolu da podignu svoju crkvu u Sarajevu. Privilegije, kojim su se pravoslavnima dozvoljavale u tim godinama, podizati nove crkve, mnogo odudaraju od zabrane izgradnje katoličkih crkava, što se striktno provodilo."

Koliko se sjećam ima jos na jednom mjestu u istoj knjizi gdje govori konkretno o zemlji Pavlovića ali sad ne mogu da nađem. Pogledaću još...

U fusnotama o izvorima navodi slijedeće tačka 16: Vidi i M. Petrićev kratki ali odlični članak o migracijama "O migracijama stanovništva u Bosni i Hercegovini" GZMS, 18, 1963 (etn), pp 5-16. Vidi pionirska djela j Dediera, "Porijeklo bosanskog i hercegovačkog stanovništva" Pregled I 1911. pp 420-430, i V. Skarić "Porijeklo pravoslavnog naroda u sjeverozapadnoj Bosni" GZMS, XXX pp 219-265.
Last edited by Penicilin on 19/10/2009 01:49, edited 5 times in total.
Penicilin

#108 Re: Ostatci Hodidjeda ispod Bijele tabije?

Post by Penicilin »

Strana 319. Pavlovići i patereni u 1450-tim: Herceg nije bio jedini magnat koji je u pregovorima sa Dubrovnikom 1454. godine koristio paterene. Braća Pavlovići Nikola i Petar sklopili su sporazum sa Dubrovnikom nakon konsultacije sa svojim savjetnicima, prema običaju s "gospodom strojnicima Bosanske crkve". Oni su u Dubrovnik uputili svoje izaslanstvo u kojem su bili; gost Radoslav Bradiević i starac Radoslav....Pavlovići su očigledno još na svojim dvorovima držali paterene; pomenute paterene su poštivali, jer su ih, prije sklapanja sporazuma sa Dubrovnikom konsultirali. Izgleda da se Ivaniš nakon tri godine provedene u katoličkoj vjeri, vratio Bosanskoj crkvi, dok je njegova porodica ostala vjerna Bosanskoj crkvi.
terra_incognita

#109 Re: Ostatci Hodidjeda ispod Bijele tabije?

Post by terra_incognita »

Moze li mi neko ukratko reci kako se dolazi do mjesta gdje se spajaju Miljacke i je li to minirano ?
Nekad prije rata je postojao i kombi za Buloge, vozio je sa latiske, da li jos ide gore ?
tralalala

#110 Re: Ostatci Hodidjeda ispod Bijele tabije?

Post by tralalala »

nineinchnails wrote:
vlado85 wrote: Za mene i moje potomke "Bošnjaci" će uvjek biti poturčeni Srbi i Hrvati, a Bosna srpska i hrvatska zemlja na kojoj su se kroz istoriju u zadnjih 1000 godina isprepletale četiri vjere. No kao što rekoh, nikome ne sporim pravo da bude vanzemaljac...
Nemam rijeci...sem, da sa takvima razgovora nema.
Pa i Srbi su vecinom samo posrbljeni Balkanci, kao sto su i ostali nasi narodi, malo Slaveni a vecinom Iliri, Vlasi, itd.
tralalala

#111 Re: Ostatci Hodidjeda ispod Bijele tabije?

Post by tralalala »

Penicilin wrote:
Chmoljo wrote:
I tako ce i ovo podrucje zamjeniti za zapad/sjever, i mozda novu rs praviti u njemackoj or something.
Btw, puno ljudi sa Romanije zna svoje porijeklo (cak ima i site gdje su opisana prezimena), dosta ih vodi korijene iz Stare Hercegovine (Dedijer, Laketa su o tom pisali), kao vecina Bosanskih Srba. :)
akobogda

#112 Re: Ostatci Hodidjeda ispod Bijele tabije?

Post by akobogda »

Bilo bi jako lijepo kad bih mi mogli , kao u hrvatskoj, obnoviti nase kule kao srebrenik ( trakoscan u hrvatskoj npr ).... to je dio nase kulture.... npr, ako ima hodidjed, potrazi.! gdje su arheolozi.. nije valjda da ima sandzak bosne! a da nema tvrdava velika otomanska>!
Tacticus

#113 Re: Ostatci Hodidjeda ispod Bijele tabije?

Post by Tacticus »

tralalala wrote:
Penicilin wrote:
I tako ce i ovo podrucje zamjeniti za zapad/sjever, i mozda novu rs praviti u njemackoj or something.
Btw, puno ljudi sa Romanije zna svoje porijeklo (cak ima i site gdje su opisana prezimena), dosta ih vodi korijene iz Stare Hercegovine (Dedijer, Laketa su o tom pisali), kao vecina Bosanskih Srba. :)
tesko da ce u njemacku, pa bili su tamo luzicki srbi jos prije 1000 godina pa ih germanizovase dok si rekao keks
akobogda

#114 Re: Ostatci Hodidjeda ispod Bijele tabije?

Post by akobogda »

Zasto mi ne obnovimo Srebrenicku Kulu da izgleda kao trakoscan kako je prije izgledalo?

Image
Hadzi Lojo

#115 Re: Ostatci Hodidjeda ispod Bijele tabije?

Post by Hadzi Lojo »

tralalala wrote:
nineinchnails wrote:
vlado85 wrote: Za mene i moje potomke "Bošnjaci" će uvjek biti poturčeni Srbi i Hrvati, a Bosna srpska i hrvatska zemlja na kojoj su se kroz istoriju u zadnjih 1000 godina isprepletale četiri vjere. No kao što rekoh, nikome ne sporim pravo da bude vanzemaljac...
Nemam rijeci...sem, da sa takvima razgovora nema.
Pa i Srbi su vecinom samo posrbljeni Balkanci, kao sto su i ostali nasi narodi, malo Slaveni a vecinom Iliri, Vlasi, itd.
I Hrvati i Srbi dosli na balkan kao mnogobosci odnosno pagani, pa se ovdje pokrstili, docim pripadnici crkve bosanske odnosno Bogumili ili patareni kako ih u Evropi zovu su vec bili krscani pa kasnije presli na Islam i sta je tu cudno?
Tacticus

#116 Re: Ostatci Hodidjeda ispod Bijele tabije?

Post by Tacticus »

Hadzi Lojo wrote:
I Hrvati i Srbi dosli na balkan kao mnogobosci odnosno pagani, pa se ovdje pokrstili, docim pripadnici crkve bosanske odnosno Bogumili ili patareni kako ih u Evropi zovu su vec bili krscani pa kasnije presli na Islam i sta je tu cudno?
crkva bosanska nema veze sa bogumilima
bogumili su iz bugarske a u nju su je donijeli katari iz toluza koji su zastupali dualisticku crkvu i bilo ih je malo u dalmaciji i humskim zemljama (hercegovini)
crkva bosanska je hriscanska crkva, blize katolicima nego pravoslavcima, ali nisu priznavali papu, sluzbe su drzali na domacem jeziku i organizacija im je bila manastirska i vodja im je imao naziv djed
Post Reply