zakon ne priznaje tu zajednicu legalnom, nazalost, isti slucaj sa kolegom sa posla....mire - ložač wrote:Pitanje -
"Dvoje ljudi koji žive u vanbračnoj zajednici jedno radi a drugo je student još uvijek" da li je moguće da on dobije odbitak na ime nje kao izdržavanog lica ???
Primjena Zakona o porezu na dohodak
Moderator: anex
- Skyfox
#101 Re: Primjena Zakona o porezu na dohodak
- starii
#102 Re: Primjena Zakona o porezu na dohodak
ja se jutros zezam na sastanku mogul dobiti odbitak na ljubavnicu..i sve sala al fakat ima u zakonu ako zivis sa nevjencanim drugom, samo ti je potreban dokaz o zajedničkom kućanstvu : 
- Skyfox
#103 Re: Primjena Zakona o porezu na dohodak
ajmo hoce li ko da ima minimalac a hoce da mi je nevjencani drug/arica 
-
melb26sa
#104 Re: Primjena Zakona o porezu na dohodak
Skyfox wrote:zakon ne priznaje tu zajednicu legalnom, nazalost, isti slucaj sa kolegom sa posla....mire - ložač wrote:Pitanje -
"Dvoje ljudi koji žive u vanbračnoj zajednici jedno radi a drugo je student još uvijek" da li je moguće da on dobije odbitak na ime nje kao izdržavanog lica ???
Cekaj malo, a sta je sa Porodicnim zakonom FBiH? Tamo se priznaje vanbracna zajednica a ima i ovaj dio sto ce reci ako je u Zakonu onda bi trebalo biti priznato zar ne? (http://www.otac.ba/usr/101/files/FBiH_p ... _zakon.pdf):
V. I Z D R Ž A V A NJ E
1. Zajedničke odredbe
Član 213.
(1) Međusobno izdržavanje bračnih i vanbračnih partnera, roditelja i djece i drugih srodnika njihova je dužnost i pravo kada je to predviđeno ovim Zakonom.
(2) U slučajevima u kojima se međusobno izdržavanje osoba iz stava 1. ovog člana ne može ostvariti u cijelosti ili djelimično, društvena zajednica pruža, pod uvjetima određenim zakonom, neosiguranim članovima porodice sredstva neophodna za izdržavanje.
-
gaius
#105 Re: Primjena Zakona o porezu na dohodak
vanbračna zajednica je izjednačena sa bračnom.. barem je tako iz uklona Porodičnog zakona..
prema članu 2. Porodičnog z. i osobe iz vanbračne zajednice čine porodicu.. dakle onaj partner koji ne radi je član uže porodice može ići pod izdržavanog člana..
prema članu 2. Porodičnog z. i osobe iz vanbračne zajednice čine porodicu.. dakle onaj partner koji ne radi je član uže porodice može ići pod izdržavanog člana..
- Skyfox
#106 Re: Primjena Zakona o porezu na dohodak
meni su na poslu rekli da mora biti bracna zajednica ako zelis prijaviti nevjencanog supruznika tj osobu s kojom zivis kao poreznu olakcisu... I ako je uzdrzavas.melb26sa wrote:Skyfox wrote:zakon ne priznaje tu zajednicu legalnom, nazalost, isti slucaj sa kolegom sa posla....mire - ložač wrote:Pitanje -
Cekaj malo, a sta je sa Porodicnim zakonom FBiH? Tamo se priznaje vanbracna zajednica .
- alphonse kauders
#107 Re: Primjena Zakona o porezu na dohodak
Može li mi neko reći koja je razlika između dohotka i prihoda? 
- amrica
#108 Re: Primjena Zakona o porezu na dohodak
Cinjenica je da je ovaj Zakon nedorecen, da ima mali milion specificnih situacija koje nisu odredjene, a povrh toga, svako ga tumaci kako hoce, par primjera:
U jednoj firmi su rekli uposleniku da se odbici za prvo, drugo... dijete ne sabiraju, nego, napr, ako imas dvoje djece, ukupan odbitak je 210 KM ili 0,7 indexa umjesto za prvo dijete 150 KM (0,5 indexa) plus drugo dijete 210 KM (0,7 indexa) plus trece i svako sljedece 270 KM (0,9 indexa)....
Na BHT u Temi dana neki autoritet rekao: odbitak osnovni 300 KM, znaci ko ima platu 500 KM ne placa porez????
Neki traze CIPS prijave, neki ne....
Niko nema pojma kako regulirati kad osoba radi u dvije ili vise firme na nepuno radno vrijeme (specifikum za skole)
Kako dokazati da neko prvi put kupuje stan (rjesava stambeno pitanje) da bi mu se kredit uzimao u obzir kao porezni odbitak?
I gdje u poreznoj kartici to napisati?
Invalidnost? Napr. , invalidnost poreskog obvezinka, a trazi iznos plate? U rubrici izdrzavane osobe?
I da li je vazna kategorizacija invalidnosti? Isto je ako je neko gluh na jedno uho kao i paraplegicar?
PITANJE: KOME SE OBRATITI SA OVIM PITANJIMA?
U jednoj firmi su rekli uposleniku da se odbici za prvo, drugo... dijete ne sabiraju, nego, napr, ako imas dvoje djece, ukupan odbitak je 210 KM ili 0,7 indexa umjesto za prvo dijete 150 KM (0,5 indexa) plus drugo dijete 210 KM (0,7 indexa) plus trece i svako sljedece 270 KM (0,9 indexa)....
Na BHT u Temi dana neki autoritet rekao: odbitak osnovni 300 KM, znaci ko ima platu 500 KM ne placa porez????
Niko nema pojma kako regulirati kad osoba radi u dvije ili vise firme na nepuno radno vrijeme (specifikum za skole)
Kako dokazati da neko prvi put kupuje stan (rjesava stambeno pitanje) da bi mu se kredit uzimao u obzir kao porezni odbitak?
Invalidnost? Napr. , invalidnost poreskog obvezinka, a trazi iznos plate? U rubrici izdrzavane osobe?
I da li je vazna kategorizacija invalidnosti? Isto je ako je neko gluh na jedno uho kao i paraplegicar?
- van Basten
#109 Re: Primjena Zakona o porezu na dohodak
i mene ovo boldirano interesuje. I premija životnog osiguranja se vodi kao poreska olakšica, ali kako to dokazati? Gdje napisati u prijavi? Meni svi kažu... to se refundira na kraju godine, skupljaj dokaze o uplatama pa na kraju godine sa dokazima da sam prvi put kupio stan i da sebi plaćam životno tražiti povrat novca. A meni to sve izgleda kao kupovina godine dana dok vlast smisli kako da me što više zezne.amrica wrote:Cinjenica je da je ovaj Zakon nedorecen, da ima mali milion specificnih situacija koje nisu odredjene, a povrh toga, svako ga tumaci kako hoce, par primjera:
iskreno, meni kao laiku nije jasna ni sama smisao poreza na platu... oporezuju mi moju zaradu koju sam ja zaradio mna svom radnom mjestu i za koju sam već platio doprinose za sve živo (između ostalog i za nekakve šume i vode valjda). meni ovaj porez izgleda kao duplo oporezivanje, ali eto... vlast je to progurala na mala vrata
-
rebus
#110 Re: Primjena Zakona o porezu na dohodak
Prihod je ono što je stečeno (naplaćeno, zarađeno) po bilo kojoj osnovi, dohodak je razlika između prihoda i rashoda nužnih za ostvarenje prihoda.alphonse kauders wrote:Može li mi neko reći koja je razlika između dohotka i prihoda?
-
rebus
#111 Re: Primjena Zakona o porezu na dohodak
1. Onda u tim firmama ne znaju primjeniti zakonamrica wrote:Cinjenica je da je ovaj Zakon nedorecen, da ima mali milion specificnih situacija koje nisu odredjene, a povrh toga, svako ga tumaci kako hoce, par primjera:
2. Za rad u dvije firme stvar poptuno jasna: obveznik može imati samo jednu poreznu karticu...sam će izabrati firmu u kojoj će mu kartica biti...mislim da nema nedoumica...u onoj drugoj firmi u kojoj nema poreznu karticu na dohodak mu se obračunava 10% poreza bez prava na odbitak (drugačije i ne bi bilo izvodjivo)
3. Za stambeni kredit se ne unosi podatak u poreznu karticu. Poslodvaci nemaju ingerenciju priznavati kamate na stambeni kredit mjesečno...obveznik će podnijeti formular prijave poreza na dohodak početkom 2010.godine za 2009., naravno ako ima pravo na povrat poreza.
4. Jedina institucija nadležna za tumačenje ovih propisa je Federalno ministarstvo finansija...i svako će se načekati s odgovorom.
-
gaius
#112 Re: Primjena Zakona o porezu na dohodak
rebus a da mi počnemo naplaćivati ove savjete.. 
za stan.. pa npr. doneseš iz zk. ureda potvrdu da nemaš nekretnina na svom imenu.. daš izjavu pod krivičnom odgovornošću da prvi put rješavaš stambeno pitanje itd.. itd.. kućna lista + dokaz da članovi uže porodice nemaju nekretnine na svom imenu.. itd.. itd..
za stan.. pa npr. doneseš iz zk. ureda potvrdu da nemaš nekretnina na svom imenu.. daš izjavu pod krivičnom odgovornošću da prvi put rješavaš stambeno pitanje itd.. itd.. kućna lista + dokaz da članovi uže porodice nemaju nekretnine na svom imenu.. itd.. itd..
-
skystar2
#113 Re: Primjena Zakona o porezu na dohodak
Kako bi ovo sve bilo u mom slucaju, jer radim u jednoj firmi, a u drugoj firmi honorarno pod ugovor:
1.
- Imam platu u svojoj firmi 440 KM (ne racunam topli)
- odbija mi se automatski 300 KM
- odbija mi se 150KM jer mi supruga ne radi (supruga mi je jos uz to i invalid...dakle pored ovih 150 KM jer ne radi da li se racuna i jos minus 90 KM jer je invalid)
Dakle ovo gore racunajuci ide mjesecno: 440-300-150= -10 KM
2.
- u drugoj firmi honorarno pod ugovor dobijam 700 KM mjesecno
- imam zivotno osiguranje koje mjesecno placam 36 KM (kolika je ovdje olaksica?)
- imam kredit ali nije stambeni (ima li tu neke olaksice?)
Dakle pod brojem 1. ne placam nista (jos sam u minusu za 10 KM), a sta je pod brojem 2. kako ce mi se to racunati i da li ce se racunati obzirom da je honorar?
Koliki bi mjesecni porez bio za mene kad bi se ovo sve sumiralo??
Pozdrav
1.
- odbija mi se 150KM jer mi supruga ne radi (supruga mi je jos uz to i invalid...dakle pored ovih 150 KM jer ne radi da li se racuna i jos minus 90 KM jer je invalid)
2.
- imam zivotno osiguranje koje mjesecno placam 36 KM (kolika je ovdje olaksica?)
Dakle pod brojem 1. ne placam nista (jos sam u minusu za 10 KM), a sta je pod brojem 2. kako ce mi se to racunati i da li ce se racunati obzirom da je honorar?
Pozdrav
-
gaius
#114 Re: Primjena Zakona o porezu na dohodak
pa ovo drugo ako ti nije radni odnos - mislim da nemaš uopšte pravo na porezni odbitak (ako je ugovor o djelu) a u smislu člana 60. st. 4. Pravilnika...
obaveze po tom drugom su slijedeće=
primitak (neto / 0,90 / 0,96) = 810,19 KM
doprinos za zdr. 4% = 32,40 KM
oporezivi primitak = 777,79 KM
porez (10%) = 77,78 KM
neto = = 700,01 KM
s tim što ti se onih -10,00 KM od plate ne može računati. .
dilema ostaje da li se može kumulirati porezni odbitak po dva osnova za jedno lice (npr. i supruga i invalid).. čini mi se nigdje ne piše da ne može..
valjda će biti i drugih mišljenja..
porez (10%) = 77,78 KM
neto = = 700,01 KM
dilema ostaje da li se može kumulirati porezni odbitak po dva osnova za jedno lice (npr. i supruga i invalid).. čini mi se nigdje ne piše da ne može..
-
bubi_s
#115 Re: Primjena Zakona o porezu na dohodak
koliko sam i ja upucena ta vanbracna zajednica moze proci samo je bitan dokaz o zajedničkom kucanstvu.....
a te kredite i to osiguranje ne unosite nigdje u zahtjev za PK jer ce se o tome diskutovati tek oko 2010. tako da immao vremena za to.... naravno dok se oni nagode:-)
helem mene zanimaju alimentacije....
imam slucaj u firmi da djete zivi sa majkom, otac je zaposlenik i on placa alimentaciju.... donio mi je rjesenje i potvrdu o placanju..... eh sada da li to djete stavljamo kao prvorodjeno djete pod koef. 0,5 ili idemo na ostali izdrzavani clan po 0,3..
malo diskutabilno, djete je djete ali ????
ikoliko je na 0,5 onda samo otac koristi to, a majka nema pravo na odbitak iako je dijete u njenom domacinstvu... ako neko zna sta da radim s ovom djecom neka javi:-)
hvala
a te kredite i to osiguranje ne unosite nigdje u zahtjev za PK jer ce se o tome diskutovati tek oko 2010. tako da immao vremena za to.... naravno dok se oni nagode:-)
imam slucaj u firmi da djete zivi sa majkom, otac je zaposlenik i on placa alimentaciju.... donio mi je rjesenje i potvrdu o placanju..... eh sada da li to djete stavljamo kao prvorodjeno djete pod koef. 0,5 ili idemo na ostali izdrzavani clan po 0,3..
ikoliko je na 0,5 onda samo otac koristi to, a majka nema pravo na odbitak iako je dijete u njenom domacinstvu... ako neko zna sta da radim s ovom djecom neka javi:-)
hvala
- alphonse kauders
#116 Re: Primjena Zakona o porezu na dohodak
skystar2 wrote:Kako bi ovo sve bilo u mom slucaju, jer radim u jednoj firmi, a u drugoj firmi honorarno pod ugovor:
1.
2.
Pozdrav
1. 440 x 1,5255 = 671,22
671,22 - 31% doprinosa (208,08) = 463, 14 KM (poreska osnovica)
463, 14 - 300 - 150 = 13, 14 KM (na ovo ide sad 10%)
13,14 * 10 % poreza = 1,31
neto "na ruke" = 463,14 - 1, 31 = 461, 83
Dakle, u slučaju da se ne prizna invalidnost supruge kao odbitak dobijao bi platu 461, 83 KM tj. 21, 83 KM veću nego dosad, a ako se prizna invalidnost, ne bi imao nikako poreza, ali to ti ne bi baš puno pomoglo jer bi imao samo dodatnu 1.31 KM više. Znači nije baš da si u minusu 10 KM:)
Last edited by alphonse kauders on 22/11/2008 14:50, edited 1 time in total.
-
rebus
#117 Re: Primjena Zakona o porezu na dohodak
U principu oni dijele pravo na odbitak za dijete u omjeru 50:50, i to iskažu na zahtjevu. Ovo uz uvjet da i majka ima primanja iznad 3.600 godišnje.bubi_s wrote:koliko sam i ja upucena ta vanbracna zajednica moze proci samo je bitan dokaz o zajedničkom kucanstvu.....
hvala
Ukoliko ona nema taj iznos primanja otac može ostvariti puni faktor odbitka čak i na nju, a ne samo na dijete.
A, onu vanbračnu zajednicu neće niko priznati. Stvar je jasna: pored kućne liste traže se i vjenčani listovi. Zašto? Zakon precizan: pravo na lični odbitak za izdržavanog BRAČNOG DRUGA.
-
rebus
#118 Re: Primjena Zakona o porezu na dohodak
Ne može biti drugačijih,a ispravnih mišljenja, gaius, ovaj tvoj stav je ispravan.gaius wrote:pa ovo drugo ako ti nije radni odnos - mislim da nemaš uopšte pravo na porezni odbitak (ako je ugovor o djelu) a u smislu člana 60. st. 4. Pravilnika...
porez (10%) = 77,78 KM
neto = = 700,01 KM
Pravo na lični odbitak po osnovu invalidnosti za suprugu se može ostvariti samo ako je ona i izdržavano lice, dakle radi se o kumulativnom ispunjavanju uvjeta. Ukoliko npr. supruga nije izdržavani član, a jeste invalid na nju se ne može steći pravo na odbitak po osnovu invalidnosti.
Jedino ako se radi o samom poreznom obvezniku: on za sebe može steći pravo na odbitak po osnovu invalidnosti.
-
gaius
#119 Re: Primjena Zakona o porezu na dohodak
to će pasti na ustavnom sudu ko kruška.. vanbračna zajednica je u našem pravu u potpunosti izjednačena sa bračnom kada su u pitanju lični i imovinski odnosi supružnika (vanbračnih).. istina jeste da se postavlja mali problem prilikom dokazivanja no i takvo što je sasvim moguće (prebivalište, kućna lista, ostali dokazi)..rebus wrote:A, onu vanbračnu zajednicu neće niko priznati. Stvar je jasna: pored kućne liste traže se i vjenčani listovi. Zašto? Zakon precizan: pravo na lični odbitak za izdržavanog BRAČNOG DRUGA.bubi_s wrote:koliko sam i ja upucena ta vanbracna zajednica moze proci samo je bitan dokaz o zajedničkom kucanstvu.....
hvala
još jedna stvar.. zakon nigdje ne navodi (kao ni pravilnik) šta su to dokazi kojima se dokazuje postojanje uslova za odbitke.. prema tome nigdje se vjenčani listovi ne traže..
a bračni drug = vanbračni drug.. Zakon o porezu na dohodak i onako ne definiše pitanje šta je brak, kako se zaključuje i da li je ili nije vanbračna zajednica izjednačena sa brakom.. sva ta pitanja reguliše Porodični zakon i tu nema nikakve dileme.. ako je Zakon o porezu na dohodak imao u vidu isključivo "bračne supružnike" onda je to čista diskriminacija i ponavljam - pada ko kruška.. dovoljno je da neko pokrene upravni spor, postavi to kao pitanje i da kantonalni sud to proslijedi na ustavni sud..
a naši poreznici ionako nemaju pojma...
-
gaius
#120 Re: Primjena Zakona o porezu na dohodak
ja bih u slučaju razvedenih roditelja tražio od svog zaposlenika da dostavi ovjernu izjavu majke po kojoj je saglasna da on koristi puni odbitak..
inače ko će spriječiti majci da iskaže i ona puni odbitak.. i eto ti kolizije po JMBG u evidenciji porezne.. što će reći da je neko nahebo..
inače ko će spriječiti majci da iskaže i ona puni odbitak.. i eto ti kolizije po JMBG u evidenciji porezne.. što će reći da je neko nahebo..
- Topla voda
#121 Re: Primjena Zakona o porezu na dohodak
mrsko mi sve citati...jel se neki porez ukida,a ovaj uvodi,ovisno o socijalnoj situaciji...il se ovaj dodaje?
i koji se ukida?ako je to slucaj
i koji se ukida?ako je to slucaj
-
sarajevo63
#122 Re: Primjena Zakona o porezu na dohodak
Pogodak u sridu. O tom nisu mislili.gaius wrote:ja bih u slučaju razvedenih roditelja tražio od svog zaposlenika da dostavi ovjernu izjavu majke po kojoj je saglasna da on koristi puni odbitak..
- VR6
#123 Re: Primjena Zakona o porezu na dohodak
Nije bas u skladu sa temom, al ima veze.
Zna li neko sta ce se desiti sa parama na racunu u banci nakon nove godine, ide li na to porez?
U nekim zemljama kad su uveli ovaj zakon, oporezivale su se i te pare...
Zna li neko sta ce se desiti sa parama na racunu u banci nakon nove godine, ide li na to porez?
U nekim zemljama kad su uveli ovaj zakon, oporezivale su se i te pare...
- amrica
#124 Re: Primjena Zakona o porezu na dohodak
sarajevo63 wrote:Pogodak u sridu. O tom nisu mislili.gaius wrote:ja bih u slučaju razvedenih roditelja tražio od svog zaposlenika da dostavi ovjernu izjavu majke po kojoj je saglasna da on koristi puni odbitak..
Zaboravila sam dodati u spisak nedorecenih situacija i ovo:
U nekim firmama traze od zaposlenika da im dosatvi pisanu izjavu drugog roditelja da se odrice odbitka za dijete (djecu), a u drugim ne traze.... dosta samo popunjen zahtjev za PK.
A JMBG je Big Brother, nista mu ne moze umaci, ...
- alphonse kauders
#125 Re: Primjena Zakona o porezu na dohodak
Imam nekoliko pitanja:
1.Kolegica ima oca koji ne radi, ima dosta mlađeg brata (11 g), majka je umrla i faktički cura sama izdržava čitavo domaćinstvo - ima li pravo na odbitak za mlađeg brata jer ga de facto ona izdržava?
2. Ako dijete ispod 18 godina ima mjesečne prihode veće od 300 KM (honorarnim radom, isplaćivanjem životnog osiguranja ili sl.), da li se i dalje ima pravo na odbitak na osnovu toga jer dijete još nije punoljetno?
3. Nejasan mi je onaj odbitak po osnovu lijekova, medicinskih usluga, kupovinu medicinskih pomagala itd.. koji nisu obuhvaćeni zdravstvenim osiguranjem?
Da li to znači da ako ti ljekar propiše lijek kojeg moraš sam platiti imaš na kraju godine odbitak za njega (koliko sam shvatio, mora biti potpis) i da li to važi ako se kupuju lijekovi za izdržavane članove porodice? Ako kupiš lijekove izdržavanim majci/ocu koji su im neophodni a oni nisu članovi domaćinstva, imaš li pravo na odbitak?
1.Kolegica ima oca koji ne radi, ima dosta mlađeg brata (11 g), majka je umrla i faktički cura sama izdržava čitavo domaćinstvo - ima li pravo na odbitak za mlađeg brata jer ga de facto ona izdržava?
2. Ako dijete ispod 18 godina ima mjesečne prihode veće od 300 KM (honorarnim radom, isplaćivanjem životnog osiguranja ili sl.), da li se i dalje ima pravo na odbitak na osnovu toga jer dijete još nije punoljetno?
3. Nejasan mi je onaj odbitak po osnovu lijekova, medicinskih usluga, kupovinu medicinskih pomagala itd.. koji nisu obuhvaćeni zdravstvenim osiguranjem?
Da li to znači da ako ti ljekar propiše lijek kojeg moraš sam platiti imaš na kraju godine odbitak za njega (koliko sam shvatio, mora biti potpis) i da li to važi ako se kupuju lijekovi za izdržavane članove porodice? Ako kupiš lijekove izdržavanim majci/ocu koji su im neophodni a oni nisu članovi domaćinstva, imaš li pravo na odbitak?