Ne damo sarajevsku Vijećnicu političarima

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply

Vijećnica bi trebala biti:

Nacionalna i univerzitetska biblioteka
117
73%
Ured gradonačelnika
23
14%
Muzej razaranja
20
13%

Total votes: 160

valterbranisarajevo

#101 Re: Ne damo sarajevsku Vijećnicu političarima

Post by valterbranisarajevo »

amrica wrote::thumbup: :thumbup: :thumbup:

Eventualno napraviti i on-line peticiju, ako semmy bo moze uzimati anketu sa web-a kao validnu, mozemo i mi. Nece svako biti u prilici da se nadje na pravom mjestu u pravo vrijeme da se potpise.
Što se tiče peticije o Vijećnici mislim da bi se trebali nekako (ne znam kako) povezati s ljudima koji već imaju peticiju sa 700 potpisa, pa da se to samo nastavi..

ON Line peticiju mogu ja preuzeti na sebe, s tim da moramo voditi računa da je prema Zakon u zaštiti ličnih podataka, zabranjeno objavljivati neke podatke građana javno, kao što je JMBG pa bi u tom slučaju trebali ići samo sa imenom i prezimenom. U stvari na ipetitions se može napraviti peticija na kojoj administrator može sam odrediti koji su podaci javni a koji će biti vidljivi samo njemu..Ali ipak ja se ne bih igrao sa JMBG...

A da svako neće biti u pravo vrijeme na pravom mjestu i da treba napraviti ON LINE peticiju, ako će se ići na peticije slažem se.

Upravo je onaj lijep članak podrške za koji sam ja postavio link stigao kao znak podrške građanima Sarajeva u borbi za Vijećnicu čak iz daleke Indonezije... :)

Eto ako mislite da treba napraviti peticije recite. ON LINE ću onda ja napraviti i održavati...
amrica

#102 Re: Ne damo Sarajevsku vijećnicu političarima

Post by amrica »

amrica wrote:Image

Da li postoji jos uvijek mogucnost potpisivanja te peticije, ili je pokrenuta neka nova?

Ovdje izricito pise da je to ekipa oko MESS-a, a i Nihad Kresevljakovic je ocito ukljucen, ... ako ko moze doci do njih?

Inace, ja sam za on-line peticiju.
Pored one uzivo, naravno, puno je manje ljudi na netu nego na ulici.

I trebalo bi se nesto odstampati, par glavnih informacija o Vijecnici, statusu, vlasnistvu, namjeni, istorijatu....

Kakva je bila ta peticija na kojoj je semmy "zaradila" pravo da raspolaze Vijecnicom? Kakava pitanja, da li su trazili ime itd ili samo ono anonimna anketa klik na DA ili NE? Da li je bio ogranicen broj glasanja na 1 sa jednog kompa?
valterbranisarajevo

#103 Re: Ne damo sarajevsku Vijećnicu političarima

ma to su vjerovatno one ankete tipa da ili ne, na kojima možeš glasati, izbrisati kukije, pa opet glasati, pa opet izbrisati kukije i tako beskonačno... :(

Što se tiče ankete, mo ralo bi se definisati kakav tip ankete. Da li bi to bile dvije ankete u kojima bi se potpisivali građani koji su protiv uvođenja vjeronauke u obdanište i smještaja gradske administracije u Vijećnicu, ili anketa u kojoj bi tražili raspisivanje referenduma o ova dva pitanja..

Meni se sviđa ova ideja o referendumu, po statutu Sarajeva imamo ga pravo tražiti, a nismo još koristili to pravo.

Neko će reći da sve to košta, ali kada se mogu održavati izbori za članove savjeta Mjesnih zajednica koje isto tako koštaju a na njih izađe 2-3 % građana, i kada vidim na kakve se gluposti troše pare onda i mi imamo obraza tražiti da se malo para potroši na ispititvanje javnog mišljenja građana...
b_stulic

#104 Re: Ne damo sarajevsku Vijećnicu političarima

Post by b_stulic »

Najbolje je da ostane u stanju u kakvom je sada... Ili nek je Dino Mustafic i Ismet Ovcina zajednickim snagama obnove... Pa eto prostora za MESS a bogami i za Udruzenje gradjana porijeklom iz Gacka.
amrica

#105 Re: Ne damo sarajevsku Vijećnicu političarima

Post by amrica »

Mozda da prvo vidimo raspolozenje gradjana na osnovu ankete, pa da onda, na osnovu rezultata, trazimo referndum?
valterbranisarajevo

#106 Re: Ne damo sarajevsku Vijećnicu političarima

U svakom slučaju. Imamo ankete u Vijećnici i referendumu, ali nažalost nemamo o vjeronauci. Mogao bi Gost dodati anketu na svoju temu o vjeronauci... :)
zlatiborka

#107 Re: Ne damo sarajevsku Vijećnicu političarima

Post by zlatiborka »

valterbranisarajevo wrote:U svakom slučaju. Imamo ankete u Vijećnici i referendumu, ali nažalost nemamo o vjeronauci. Mogao bi Gost dodati anketu na svoju temu o vjeronauci... :)
Slazem se, jer su to trenutno 2 guruca problema naseg grada.

Znaci, 2 posebne peticije, jedna za problem Vijecnice, druga za problem vjeronauka u vrticima (ON-LINE i/ili ulicne) da bi se ustedjela sredstva i energija za organizaciju.

A da ce biti dovoljno ljudi koji ce se izjasniti na ulici ili na kompjuteru, garant ce biti. :sax:
zlatiborka

#108 Re: Ne damo sarajevsku Vijećnicu političarima

Post by zlatiborka »

Jos nesto vazno da kazem:

Peticije protiv TAJE i MAME su dale rezultat na lokalnim izborima, makar sa zakasnjenjem. Tajina stranka SBiH je dozivjela debakl pa je jadni Tajo morao podnijeti ostavku.

A prije pola godine je on isti vikao da nece dati ostavku iz hiljadu razloga.

Samo da mi gradjani shvatimo koliku moc imamo i da je mozemo koristiti i djelujemo sukladno tome... :sax:
zonbirile

#109 Re: Ne damo sarajevsku Vijećnicu političarima

Post by zonbirile »

Ljudi imam ideju,u podrumu otvoriti pivnicu,lijevo od ulaza javnu kuhinju,desno može brico i sl.Prvi sprat okolo dućani,to nek uzduriše Jabučar.Drugi sprat kancelarije,za gradonačelnicu i ostale fantome ,a na vrhu mekteb i munaru prema Palama.Ljeti idu lubenice,ali onamo gdje je Beledija,jer je uvijek hladovina,pa ih se može redati uz zid,ali strogo do prvih prozora da ne kvare izgled vjećnice.Turista što ima ima,doće oni i sa vjećnicom i bez nje,ali eto može se vamo prema mostu ugurati jedna mala fast čevabčinica,uz uslov da izvede dimnjk obavezno uz fasadu ,ali iznad krova vijećnice.
popajic

#110 Re: Ne damo sarajevsku Vijećnicu političarima

Post by popajic »

Ne damo sarajevsku Vijećnicu političarima
ma,ja brate ne vidjeh da nas iko ,izasta pita !
A i mi smo malo slow motion narod...na sve reagujemo sa zakasnjenjem,a retroaktivno se nikad nista ne rijesava.
Ali,treba pokusati...
valterbranisarajevo

#111 Re: Ne damo sarajevsku Vijećnicu političarima

Plus i minus nedjelje

Pokušaj gradonačelnice Sarajeva da za potrebe svoje funkcije „konsfikuje“ Vijećnicu javnost je skoro unisono osudila. Zgrada koja je jedan od simbola Sarajeva nosi, tačno je, ime koje podsjeća na njezinu prvobitnu funkciju. Graditelji iz vremena Austro-Ugarske monarhije jesu izgradili spomenutu zgradu za potrebe Gradskog vijeća, no zgrada u živom sjećanju, izuzev po imenu, ne postoji kao sjedište organa vlasti. Da se i ne govori o činjenici da niko zapravo i ne zna šta institucionalno predstavlja „Grad Sarajevo“: je li to centralni dio Kantona Sarajevo, zbir 4 općina (Stari Grad, Centar, Novo Sarajevo, Novi Grad), ostatatk ostataka prijeratnog grada Sarajeva ili nešto stoto? Bilo kako bilo, posljednja zamisliva svrha obnovljene Vijećnice treba biti vijećnica!. Neki tvrde da Vijećnica nije adekvatno mjesto za Nacionalnu i univerzitetsku biblioteku, no u isto vrijeme ne nude nikakvu alternativu, a prostor u kojem je biblioteka danas ne može biti trajno rješenje. Ni ideju o Muzeju opsade ne treba a priori odbaciti, ali čini se da bi na eventualnom referendumu Sarajlija ideja o povratu biblioteke u zgradu Vijećnice premoćno pobijedila.

Oslobođenje 1.11.2008.
valterbranisarajevo

#112 Re: Ne damo sarajevsku Vijećnicu političarima

Bivši gradonačelnici podržavaju otimačinu Vijećnice

Bivši gradonačelnici Sarajeva, izuzev Rasima Gačanovića, podržavaju ideju da ured gradonačelnika Sarajeva bude smješten u Vijećnicu

Vaso Radić, čiji je mantat trajao od 1962-1965, za sarajevsko Oslobođenje je izjavio:
"Što se mene tiče, ja sam za to da u Vijećnici bude sjedište gradskog vijeća. Tako je bilo uvijek. Od Austro-Ugarske do bivše Jugoslavije. Tamo je 1945. godine sjedio profesor Husein Brkić, prvi gradonačelnik Sarajeva nakon Drugog svjetskog ra ta. Ja sam se 1946. godine oženio u Vijećnici i on me vjenčao. Prema tome, to da u Vijećnici bude biblioteka su glupos ti", kaže Radić.
I Dane Maljković, gradonačelnik Sarajeva od 1973. do 1975. godine, kaže da bi Vijećnica, sazidana kao gradska kuća, to ponovo morala postati.
"Njena arhitektura je na nešto nalik, a ono gdje danas sjedi gradska skupština, na drugom spratu kuće u kojoj je pet raznih institucija je sramota. A Sarajevo je stari grad i zato zaslužuje da ured gradonačelnika bude baš tu, pa makar i na tri hiljade kvadrata. Da bar prijemni ured bude na nešto nalik. Ovaj grad postoji veoma dugo i ima veliku istoriju. Vijećnicu treba napraviti pravom gradskom kućom u kojoj treba zasjedati gradska skupština, a ne da se negdje potuca", smatra Maljković.
Tarik Kupusović (1994-1996) rekao je da je Vijećnica napravljena da bude gradska kuća i da ta ideja postoji još od 1992. godine, odmah nakon urbicida koji je nad njom počinjen prve ratne godine u Sarajevu.
"Ne bi tu trebala biti gradska administracija i njeni činovni ci, nego gradonačel nik sa svojim najužim uredom, a u dijelu Vijećnice bi trebao biti muzej koji će predstavljati grad", smatra Kupusović.
Na priče da bi preseljenjem gradonačel ničkog ureda u Vijećnicu objekat bio zatvoren, Kupusović navodi pri mjere talijanskih gradova: Rima, Venecije ili Modene u kojima je ured gradonačelnika gotovo uvi jek otvoren za javnost. "Kabinet gradonačelnika može činiti sedam-osam ljudi i za to sigurno ne trebaju tri hiljade kvadrata prostora. Jedno je simbolika, a drugo položaj gradonačelnika. Dejtonski mirovni sporazum je u Sarajevu pogrešno proveden jer je grad sveden na ceremoni jalnu ulogu", rekao je Kupusović i dodao da je biblioteka u Vijećnicu bila privremeno smještena zbog neadekvatnosti prostora.
Bivši gradonačelnik Sarajeva Rasim Gačanović (1998 - 2000.) smatra da se prvenstveno treba baviti zaštitom svetosti Sarajeva i nasljeđa grada.
"Mislim da je licitiranje o tome gdje treba smjestiti ured gradonačelnika marginalna stvar. To je nebitno. Moramo se brinuti o očuvanju nasljeđa koje smo uzeli u ruke i za koje ćemo odgovarati generaci jama koje dolaze. Ja bih se prije toga zabrinuo za druge zgrade koje su od izuzetne, korijenske važnosti za naš grad i njegovu svetost. Tu je Isa-begova tekija i naš odnos prema njoj. Pritom mislim i na građane i one koji imaju vlast.Meni je pitanje hoće li ured gradonačelnika biti u Vijećnici marginalno. Izuzetno je važno da se brinemo o svim našim institucijama koje čine temelj države", tvrdi Gačanović.
On smatra da bi rasprava o tome gdje će biti ured gradonačelnika mogla biti zamka i skretanje pažnje sa suštinskih pitanja.
.
Oslobodjenje.ba/radiosarajevo.ba
amrica

#113 Re: Ne damo sarajevsku Vijećnicu političarima

Post by amrica »

Gdje cemo porediti (ovlasti ) gradonacelnika Rima i (ovlasti) gradonacelnika Sarajeva?
Samim tim, gdje cemo porediti njihove potrebe za prostorom. Ako neko nema gotovo nikakve ovlasti, zasto mu treba 10 puta veci prostor, od postojeceg, u kojem, svakako, nista ni ne radi, osim se slika. Ako treba instituciji gradonacelnika(ce) prostor za slikanje, neka iznajmi 10 M2, a ne da uzurpira Vijecnicu.

Mada, u krajnjoj liniji, kad bi gradoNACELNIK stvarno bio nacelnik ovog grada i radio u korist grada i gradjana, neka sjedi u Vijecnici, ali osoba koja za 4 godine nista nije uradila nego samo trosila budzet i slikala sa svim i svakim, i napravila od web-a sarajevo.ba privatni web, u kojem se jedino moze procitati da se u Sarajevu nista ne desava ako nema gdje zunzafri tu.
Ta stranica je dno dna, samo od juce ili prekjuce, 30 godina saradnje Sarajeva sa Friedrichafenom, 16 vijesti o ostoj temi, a gdja poza 'vako ili 'nako, a sve isto....
valterbranisarajevo

#114 Re: Ne damo sarajevsku Vijećnicu političarima

Novo granatiranje Vijećnice

Smatram da je odluka Gradskoga vijeća, na inicijativu ureda gradonačelnice Semihe Borovac, da Vijećnica bude prvenstveno administrativni objekat sarajevskih gradskih vlasti zapravo novo granatiranje ovog kulturno-historijskog objekta. Licemjerno se pokušava stvoriti dojam u javnosti da će taj objekat biti multimedijske namjene, tako da će se „velikodušno ustupiti prostor Nacionalnoj univerzitetskoj biblioteci (od koje je ovaj prostor beskrupulozno uzurpiran), a aula Vijećnice povremeno davati na korištenje muzičko-scenskim sadržajima i programima. Ovakva vlast se više ne obazire ni na jednu instancu javnog mnijenja, krajnje perfidno, strašnim iscrpljivanjem i dominacijom gluposti, kraljevskom ravnodušnošću na apele, krikove, molbe, snagu argumenta, svakim svojim potezom dovodi građane u stanje mentalne regresije, sužene svijesti i opasne manipulacije.
Kako drugačije tumačiti nego da je krajnje cinično i arogantno da se gradske vlasti umjesto bavljenja pitanjem sigurnosti, urbanizma i pretvaranja sarajevskih ulica u vašarske prostore po kojima prose maloljetnici, isključivo bave sopstvenim „stambenim“ problemom, gdje smjestiti uredske kancelarije i administraciju. Zašto bi se neko ko konstantno tvrdi da nema nikakve nadležnosti i ovlasti uselio u jedan od najznačajnijih bh spomenika?! Ovaj naš arhitektonski dragulj, simbol bliske i daleke prošlosti Sarajeva zaslužuje ozbiljniji tretman od strane struke, promišljanja na šta sve Vijećnica treba da nas sjeća, i opominje u 21. stoljeću.
Svi mi smo za Vijećnicu vezani emotivno i metafizički, ona danas djeluje kao poseban sakralni prostor, spomenik opsadi Sarajeva. Ni ovoga puta ne očekujem da će ova gradska administracija učiniti nešto što bi bilo u interesu našeg grada i građana, jer je i do sada odbijala da prihvati odgovornost za brojne probleme i nije pronalazila nikakvo „institucionalno uporište za moralne poteze“.
Za njih je očigledno jedino moralno otimati se za prostor, izbacivati kulturne institucije i pretvarati spomenike kulture u administrativne objekte. Moja jedina nada je da će nova gradska vlast uvidjeti da je gradska Vijećnica ne samo arhitektonski spomenik opsadi Sarajeva i idealan umjetničko – scenski prostor koji grad Sarajevo mora i treba imati kao kulturni centar i evropska metropola.

Dino Mustafić

Oslobođenje
zlatiborka

#115 Re: Ne damo sarajevsku Vijećnicu političarima

Post by zlatiborka »

amrica wrote:Gdje cemo porediti (ovlasti ) gradonacelnika Rima i (ovlasti) gradonacelnika Sarajeva?
Samim tim, gdje cemo porediti njihove potrebe za prostorom. Ako neko nema gotovo nikakve ovlasti, zasto mu treba 10 puta veci prostor, od postojeceg, u kojem, svakako, nista ni ne radi, osim se slika. Ako treba instituciji gradonacelnika(ce) prostor za slikanje, neka iznajmi 10 M2, a ne da uzurpira Vijecnicu.

Mada, u krajnjoj liniji, kad bi gradoNACELNIK stvarno bio nacelnik ovog grada i radio u korist grada i gradjana, neka sjedi u Vijecnici, ali osoba koja za 4 godine nista nije uradila nego samo trosila budzet i slikala sa svim i svakim, i napravila od web-a sarajevo.ba privatni web, u kojem se jedino moze procitati da se u Sarajevu nista ne desava ako nema gdje zunzafri tu.
Ta stranica je dno dna, samo od juce ili prekjuce, 30 godina saradnje Sarajeva sa Friedrichafenom, 16 vijesti o ostoj temi, a gdja poza 'vako ili 'nako, a sve isto....
@amrice svaka cast,

Sta ce jednoj nafrakanoj debeloj guzari prostor u Vijecnici? Zar joj nije dosta to sto sada ima, tamo na Skenderiji? Ne zasluzuje ni to, jer se nije zalagala za gradjane vec samo za svoju promociju.

Znamo da je do sada zicala pare za obnovu Vijecnice, maltene kad god bi neka strana delegacija dosla. Nisu stranci glupi, uslovili su da ce dati pare ako Vijecnica kao zgrada i institucija ostane i bude kao Nacionalna univerzitetska biblioteka. No ova je to perfidno izokrenula i na nekoj nepoznatoj WEB stranici anketirala skoro pa 10.000 ljudi. I sada mase rezultatima te neke fantomske ankete.

Zasto gospodja nije postavila takvu anketu ovdje na forumu, zasto nije ovaj problem ovdje iznijela i vidjela misljenja gradjana.

Zasto, zato sto zna da ce ovdje biti kritizarana i ona i njena stranka. A da ce istovremeno biti pohvaljena ako dobro radi. Ne, nju i njenu sranku zanima samo novac koji ce namaknuti otvaranjem UGOSTITELJSKIH sadrzaja na ulazu u Vijecnicu.

Mislim da se zec krije u podvucenom grmu....
sarajevo63

#116 Re: Ne damo sarajevsku Vijećnicu političarima

Post by sarajevo63 »

Sinoć sam prisustvovala otvaranju izložbe MOJE RAJVOSA. Gradonačelnica otvorila istu.
Sad pročitah napisano koje nisam ranije.
Ako vam nije teško, a ako to neko hoće - šta planirate (svako za sebe) konkretno? Svi sve znamo, al pitanje je šta činimo. I šta ćemo učiniti. Vrijeme nam je odavno neprijatelj. Pa eto, ako nekom nije teško...da napiše.
amrica

#117 Re: Ne damo sarajevsku Vijećnicu političarima

Post by amrica »

Danasnje Oslobodjenje je prenijelo citav tekst Gradjana Sarajeva o Vijecnici.
valterbranisarajevo

#118 Re: Ne damo sarajevsku Vijećnicu političarima

Kasnije ću pokušati prekucati analizu proteklih izbora objavljenu u današnjem Oslobođenju. Najveći dio sadašnje Gradske uprave je na njima ostvario katastrofalne rezultate (Vijećnici iz redova SDA, SBiH i SDP-a). Npr. Semihini zamjenici: Josip Jurišić je dobio samo 468 glasova, a Predrag Mitrović -još jadnijih 58, tako da ova garnitura koja "gura" ovu inicijativu, apsolutno nema više nikakvu podršku građana za bilo šta. Međutim oni su očigledno odlučili da se "srozaju" do kraja.... :x
amrica

#119 Re: Ne damo sarajevsku Vijećnicu političarima

Post by amrica »

Oslobodjenje

Kako su na lokalnim izborima prošli (do)sadašnji zvaničnici PDF štampa E-mail
Piše: Almir TERZIĆ
02/11/08

Brojni gradski i općinski funkcioneri ostali bez fotelja

Objava prvih rezultata lokalnih izbora sa imenima kandidata koji su osvojili mandate u općinskim vijećima za brojne dosadašnje zvaničnike i dužnosnike bila je hladan tuš. Na spisku onih kojima građani - birači nisu dali povjerenje da ih i u naredne četiri godine predstavljaju u gradskim i općinskim foteljama nema brojnih „zvučnih“ imena.

Tako su oba (do)sadašnja gradonačelnika Sarajeva i Josip Jurišić i Predrag Mitrović izgubili utrku za mandate u svojim izbornim jedinicama (općinama). Jurišić je na listi SDA u Novom Gradu zauzeo tek 22. mjesto sa 468 osvojenih glasova, dok je Mitrović u ime SBiH u Novom Sarajevu dobio svega 58 glasova i plasirao se na skoro posljednje mjesto na stranačkoj listi. Možda ovi rezultati i najbolje svjedoče koliko su građani Sarajeva bili zadovoljni njihovim radom u proteklom periodu.

Gube i čelnici

Mjesto vijećnika nije izborio ni Emin Švrakić sa liste SBiH u sarajevskom u Starom Gradu. Dobio je 112 glasova. Švrakić je još uvijek zamjenik predsjedavajućeg Gradskog vijeća Sarajeva u čak dva mandata i vijećnik u tom, ali i u OV Stari Grad.

I dva dosadašnja predsjedavajuća općinskih vijeća ostali su bez mandata. To su Hamdija Lagumdžić iz SDA u Novom Gradu koji je inače bio vijećnik u Gradskom vijeću Sarajeva, te Nebojša Simić (SDP) u Novom Sarajevu.

Mnogi su vijećnici u Gradskom vijeću Sarajeva gubitnici u svojim matičnim općinama iz kojih su bili delegirani. Ostali su čak i bez vijećničkih mandata u budućim općinskim vijećima.

Jedan od njih je Idriz Hodžić iz SDA (Novi Grad) koji je bio i predsjednik Kluba vijećnika u Gradskom vijeću Sarajeva. Ni dosadašnji vijećnici SDP-a u općinskim, ali i Gradskom vijeću Faruk Sijarić, Fikret Mahmutović i Jasenko Selimović nisu uspjeli izboriti nove mandate.

Bez mjesta vijećnika, ali i pozicije dugogodišnje zamjenice predsjedavajućeg Općinskog vijeća Centar ostala je i Hasena Sofović iz SBiH.

U novim sazivima općinskih vijeća neće ubuduće biti ni dosadašnjih vijećnika Ibrahima Čomića iz SDP-a (Novo Sarajevo) koji je u ranijim mandatima bio i predsjedavajući tog OV-a, Sanje Toplan iz SDP-a (Novo Sarajevo) dugogodišnje predstavnice u OV-u, Izudina Filipovića, također iz SDP-a (Centar), Bakira Zaćiragića iz SDA (Stari Grad), nekadašnjeg kantonalnog ministra prometa i komunikacija, kao ni fudbalera Aldina Čenana iz SDA (Stari Grad).

Interesantno je da brojne poznate ličnosti koje su se našle na stranačkim kandidatskim listama nisu izborile mandate u općinskim vijećima.

Pusta želja

Ispod crte ostao je Nusret Prguda, nekadašnji kantonalni ministar privrede i bivši direktor Agencije za privatizaciju Kantona Sarajevo na listi SBiH (Centar), Selim Hrvat, direktor Ski-centra Igman – Bjelašnica, također na listi SBiH za općinu Centar. Mjesto u Općinskom vijeću Centar Sarajevo nije izborila ni bivša kantonalna zastupnica Suada Muminagić (SDP), dr. Emir Solaković (SBiH), Sejfudin Tokić (SDU 2002.), nositelj brojnih državnih funkcija, bivši član Predsjedništva RBiH Stjepan Kljuić (BPNS), Nadija Nađa Mehmedbašić, urednica i novinarka (GDS), kao ni doktor Dubravko Horvat, koji je inače i član predsjedništva HDZ-a 1990.

U OV Novi Grad bez mandata je ostao advokat i pravni zastupnik Islamske zajednice Esad Hrvačić na listi SDA, a u Novom Sarajevu general Mustafa Polutak na listi SDP-a, isto kao i Pero Butigan (SDP), jedan od dugogodišnjih čelnika Crvenog krsta BiH. Nije prošao ni sportski djelatnik Zlatko Marić na listi SDU za OV Novo Sarajevo. Mjesto vijećnika nije uspjela izboriti ni profesorica Medicinskog fakulteta u Sarajevu i bivša pomoćnica federalnog ministra zdravstva Zlata Kundurović na listi SBiH u Starom Gradu, isto kao i pjesnikinja Semka Torlak, također na listi SBiH. Bez mandata je ostao i bh. maratonac Islam Đugum na listi SDU - LDS za OV Stari Grad.

Mandate dobili u Centru: Amel Mekic, Sidran, Muhamed Alaim (SDA), Almir Kurt, Kemo Monteno, Zelimir Altarc Cicak (SDP)
Novo Srajevo: Buki Biscevic (SDA), Mirsad Abdagic Kike
valterbranisarajevo

#120 Re: Ne damo sarajevsku Vijećnicu političarima

Bosanski barometar

Gradonačelnica Sarajeva se javnosti voli umiljavati sa stilom. Ima li boljeg načina za to od tobožnjeg protežiranja kulture i umjetnosti? „Majka“ Sarajeva se svako malo saopćenjima hvalila kako su evropske zemlje poput Austrije, Mađarske, Španije, pa čak i Evropska komisija, prepoznale njen trud i odlučile novčano pomoći obnovu Vijećnice, nejreprezentativnijeg podsjetnika na urbicid koji se Sarajevu dogodio tokom rata. A upravo u tom spomeniku je „majka“ odlučila smjestiti i svoju „porodicu“ – ako Vijeće ministara BiH potvrdi nedavnu odluku Komisije za državnu imovinu kojom se Vijećnica, na zahtjev Gradske uprave, izuzima iz zabrane raspolaganja državnom imovinom, gradonačelnica će za svoj ured na raspolaganju imati 3.000 kvadratnih metara ovog prostora! „Porodica“ ne gubi vrijeme, pa je na dnevnom redu sjednice u srijedu 29.oktobra upravo bilo rješavanje delikatnog „stambenog pitanja“.-razmatrala se obnova Vijećnice i prenos vlasništva s Nacionalne i univerzitetske biblioteke BiH na Grad Sarajevo. Da se ne zaboravi cijenjena kultura, ostavit će se nešto prostora i za biblioteku i možda neki muzej, da se ima šta pokazati stranim delegacijama. Svoj glas protiv ovakvog preuzimanja Vijećnice „na mala vrata“ digi su mnogi građani Sarajeva, ugledni kulturni radnici, među njima i kantonalni ministar kulture Emir Hadžihafizbegović. Ostaje da se vidi da li će Vijećnica preći u ruke Gradske uprave, legla licemjernih nesposobnjakovića, koji vole o sebi misliti visoko. Jer, ipak je nama naša administracija sve ovo dala.

Dani broj 594
VjecitiStudent

#121 Re: Ne damo sarajevsku Vijećnicu političarima

Post by VjecitiStudent »

valterbranisarajevo wrote:Kasnije ću pokušati prekucati analizu proteklih izbora objavljenu u današnjem Oslobođenju. Najveći dio sadašnje Gradske uprave je na njima ostvario katastrofalne rezultate (Vijećnici iz redova SDA, SBiH i SDP-a). Npr. Semihini zamjenici: Josip Jurišić je dobio samo 468 glasova, a Predrag Mitrović -još jadnijih 58, tako da ova garnitura koja "gura" ovu inicijativu, apsolutno nema više nikakvu podršku građana za bilo šta. Međutim oni su očigledno odlučili da se "srozaju" do kraja.... :x
Kamo srece da je problem samo u 'garnituri'!
Ne vrijedi zatvarati oci pred cinjenicom da je vec duze vremena SDP dio problema ovog grada, sto je i njihovo ucesce u ovom sramnom jednoglasnom glasanju za istjerivanje biblioteke iz Vijecnice, pokazalo.
valterbranisarajevo

#122 Re: Ne damo sarajevsku Vijećnicu političarima

Ovaj prijedlog je samo prezentovan vijećnicima GV. O njemu se još nije glasalo.
popi

#123 Re: Ne damo sarajevsku Vijećnicu političarima

Post by popi »

A, Boze sacuvaj !

Gleda li neko ovo na TVSA, gradonacelnica i direktor N.U.B.
Kaze gradonacelnica - "svi ce vam reci da to nije adekvatan prostor za biblioteku"
- "holovi i prostorije u ciji je ulazak bio dozvoljen samo onima koji uce" - kao ne mogu svi da vide tu ljepotu

E, pa stvarno je adekvatan prostor za KAFANU i tako ce sigurno uci mnoogo vise ljudi ...da gubi vrijeme....nemaju gdje
E, pa stvarno je adekvatan prostor za Vase svecane sale...

Zovem TVSA da kazem ovo kao komentar, ali nemoguce je dobiti, morala sam negdje reci !
UZAS ! :x
valterbranisarajevo

#124 Re: Ne damo sarajevsku Vijećnicu političarima

Vijećnicu samo vraćam Gradu kojem je oteta

Grad će u njoj dobiti samo reprezentativni prostor, u nju ne ide administracija...
04.11.2008. 16:04
Gradonačelnica Sarajeva Semiha Borovac u posljednje vrijeme izložena je optužbama pojedinih medija, ali i stranaka, da sarajevsku Vijećnicu renovira za sebe i svoju administraciju te da uzurpira spomenik kulture.

Borovac za naš list kaže da je Vlada Kantona prije pet godina donijela odluku o korištenju Vijećnice te da je na osnovu toga i elaborata koji je izradio Zavod za zaštitu kulturno-historijskog naslijeđa KS određena najfunkcionalnija raspodjela tog prostora.

- Grad će u Vijećnici dobiti samo reprezentativni prostor, jer drugog prostora u njoj nema. Ali, zbog građana i polemike koja se vodi, želim naglasiti da u Vijećnicu ne idu gradske službe, odnosno administracija - ističe Borovac.

Na molbu da prokomentira optužbe iz Naše stranke da Grad otima Vijećnicu i izbacuje kulturne institucije, a spomenike kulture pretvara u administrativne objekte, odgovara da Grad ne može otimati nešto što je izgrađeno za njega.

- I samo ime Vijećnice kaže za koju je svrhu izgrađena 1896. godine. Valjda je Gradu ta zgrada oteta 1949. godine. Nije tačno da se izbacuju kulturne institucije iz Vijećnice. Naprotiv, one se vraćaju u Vijećnicu prvi put u posljednjih 60 godina - objašnjava Borovac.

Ističe kako bi se za obnovu Vijećnice zalagala i da je znala da će Gradu biti osporavano pravo na svoj prostor unutar nje.

- Vijećnica jer simbol Sarajeva i smatram da je moja obaveza kao gradonačelnice da Grad vratim u objekt koji je za njega i izgrađen. Oni koji to osporavaju, znaju zašto to rade, ali to ne ide u prilog poštivanja Sarajeva kao institucije i glavnog grada BiH - navodi Borovac.

Ko će sve dobiti prostor

U Vijećnici će prostor dobiti Nacionalna i univerzitetska biblioteka, ured gradonačelnika i predsjedavajućeg Gradskog vijeća. Bit će uređena i sala za sjednice GV, prostor za svečane prijeme, centralna aula za kulturne sadržaje i Muzej razaranja Vijećnice.

Autor: M. A

Borovac: Nudili smo NUB-u da potpišemo partnerski sporazum

Gradski vijećnici jednoglasno usvojili izvještaj. Čeka se Vijeće ministara...
30.10.2008. 07:45
Uprkos dvosatnoj raspravi i neuspjelim pokušajima te argumentima SDP-a da "ne treba popravljati tuđu kuću", gradski vijećnici su na jučerašnjoj sjednici jednoglasno usvojili izvještaj o aktivnostima na realizaciji projekta obnove Vijećnice.

Prije izglasavanja, predsjedavajući Gradskog vijeća Marin Ivanišević u nekoliko navrata pokušavao je ukazati na to da Grad obnavlja ono što nije u njegovom vlasništvu te je između redaka upućivao na to da od obnove treba odustati.

Državna vlast

Međutim, gradonačelnica Semiha Borovac je pojasnila da je 1958. godine tadašnja legitimna vlast Vijećnicu, koja je bila u vlasništvu Grada Sarajeva, uknjižila na Nacionalnu i univerzitetsku biblioteku.

- Isto to može učiniti i sadašnja vlast. Nudili smo NUB-u da potpišemo partnerski sporazum da odmah dobijemo dozvole za početak radova. Nažalost, oni to nisu prihvatili. Zbog toga smo tražili od državnih vlasti da izuzmu Vijećnicu od zabrane raspolaganja državnom imovinom što je i učinjeno, a sada je na Vijeću ministara da na Grad prenese pravo raspolaganja ovim kulturno-historijskim objektom - rekla je Borovac.

Gradonačelnica je isto tako kazala da uopće nije sporna raspodjela prostora u Vijećnici te je rekla da će od ukupno 7.000 korisne površine, Grad dobiti 3.065 kvadrata, NUB 2.247, a na zajedničke i javne sadržaje otpadaju 2.403 kvadrata.

- Vlada KS je donijela odluku o raspodjeli prostora i tada je rečeno da na prvom spratu bude smješten NUB, na drugom kabinet gradonačelnika i GV, a na trećem međunarodne organizacije. Međutim, ovakva odluka je revidirana i izmijenjena - rekla je Borovac.

Dostupna građanima

Prema konačnoj odluci, u suterenu treba biti Muzej opsade i razaranja Vijećnice, NUB, javni sadržaji za kulturu i ugostiteljstvo te centralni hol. U prizemlju i mezaninu veći dio prostora pripada NUB-u, a ostatak Gradu, na prvom spratu su svečana sala te kabineti gradonačelnika i predsjedavajućeg GV. Na drugom spratu prostor dijele NUB i Grad.

- Potcrtavam da Vijećnica neće biti zatvorena za građane. Naprotiv, ona će biti dostupna javnosti i svi građani će moći doći kad god požele. Osim toga u svečanoj sali moći će se održavati sjednice i ostalih nivoa vlasti - rekla je Borovac.

Ovčina: Nije primjereno da NUB dijeli prostor s Gradom

Direktor NUB-a Ismet Ovčina kazao je kako on čeka konačnu odluku Vijeća ministara o vlasništvu Vijećnice te da joj se neće protiviti kakva god da bude.

- Nismo željeli potpisati ugovor o partnerstvu jer je naš vlasnik država i neka ona odlučuje ko će raspolagati objektom. Ako Vijeće ministara kaže da nam treba potpuno nova zgrada u koju ćemo biti smješteni, neće biti nikakvih problema. Samo smatramo da je neprimjereno da NUB dijeli prostor s administracijom Grada - naglašava Ovčina.

Autor: N. PILAVDŽIĆ

Naravno Avaz. :x

S obzirom da se stalno spominje politizacija Vijećnice u svrhu “diskreditovanja Semihe B"., iz ova dva članka se ustvari direktno vidi ko u stvari politizira, odnosno da Semiha uz pomoć Avaza koristi Vijećnicu za obračun sa SDP-om i Našom strankom.
valterbranisarajevo

#125 Re: Ne damo sarajevsku Vijećnicu političarima

popi wrote:A, Boze sacuvaj !

Gleda li neko ovo na TVSA, gradonacelnica i direktor N.U.B.
Kaze gradonacelnica - "svi ce vam reci da to nije adekvatan prostor za biblioteku"
- "holovi i prostorije u ciji je ulazak bio dozvoljen samo onima koji uce" - kao ne mogu svi da vide tu ljepotu

E, pa stvarno je adekvatan prostor za KAFANU i tako ce sigurno uci mnoogo vise ljudi ...da gubi vrijeme....nemaju gdje
E, pa stvarno je adekvatan prostor za Vase svecane sale...

Zovem TVSA da kazem ovo kao komentar, ali nemoguce je dobiti, morala sam negdje reci !
UZAS ! :x
Neka si napisala ovdje. :)

Umjesto da se u Vijećnicu može ulaziti kao u svaku kulturrnu instituciju u gradu, građani će morati ako je žele posjetiti, prolaziti kroz rentgene i skenere, izvrtati džepove i u korpe za hljeb ostavljati ključeve i upaljače.

To nikada nije tako bilo, pa se nadam da neće nikada ni biti...
Post Reply