Voznja kroz grad - ODRON!

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
Luce

#101 Re: Voznja kroz grad - ODRON!

Post by Luce »

Meni su "najdrazi" likovi koji sretnu jarana, na po ceste zaustave auto, dodje jaran nasloni se na auto i pricaju kao da nisu na cesti nego kod jarana u kuci na sijelu. I ti sjedis i cekas i kontas ko je lud ovdje jer ne obracaju paznju na tebe uopste. I onda brojis do 10 kao sto te mama ucila i ponavljas mantru sabur sabur sabur i na kraju popizdis i pocnes da trubis i da mases a oni se okrenu laganini prema tebi, kao ti nisi normalan sto im trubis i ne das brate da se ispricaju, pogled tipa evo evo odosmo sta ti je...UH.
Platinum girl

#102 Re: Voznja kroz grad - ODRON!

Post by Platinum girl »

alcho wrote:Eto sta dvije zene urade temi o voznji i autima...rasprava o boji kose, laku za nokte, aloa veri... :lol:
hahahhahahahhahahahahha,LOL, :D :D
Platinum girl

#103 Re: Voznja kroz grad - ODRON!

Post by Platinum girl »

Luce wrote:Meni su "najdrazi" likovi koji sretnu jarana, na po ceste zaustave auto, dodje jaran nasloni se na auto i pricaju kao da nisu na cesti nego kod jarana u kuci na sijelu. I ti sjedis i cekas i kontas ko je lud ovdje jer ne obracaju paznju na tebe uopste. I onda brojis do 10 kao sto te mama ucila i ponavljas mantru sabur sabur sabur i na kraju popizdis i pocnes da trubis i da mases a oni se okrenu laganini prema tebi, kao ti nisi normalan sto im trubis i ne das brate da se ispricaju, pogled tipa evo evo odosmo sta ti je...UH.
A sto ste svi tako nervozni,opusteno samo,ako su dobri frajeri ja ih pustim da pricaju ako treba i sat vremena :D(i ti bi garant da su neke ribe u minjacima,zar ne?hehehhehe)
Pa necemo poceti apaurine piti prije sjedanja u auto :D :D
Šapat

#104 Re: Voznja kroz grad - ODRON!

Post by Šapat »

E kako je krenulo...ja opasno razmisljam da ubacim jednu tablu u auto...cisto reda radi...i da ne bih u jednom momentu uradio slicno onome sto uradi onaj lik nedavno - pustio neke pjesake da predju na pjesackom iako im je bilo crveno, a oni razvukli k'o teraviju, nogu za nogom (neki su mladji bili, pa je ocito bilo ono "ko te @ebe kad si glup i stao nam"). A lik fino utoku i dva metka u zrak :D .
Nije tesko pretpostaviti da je odmah nastala trka ala Ben Johnson :-D

A sto se semafora tice, ma to je opsta komedija. Pa dovoljno je pogledati samo onaj niz od M. Dvora do Skenderije. Prvo, ne znam kome je uopste palo na pamet da u razmaku od cca. 200m postavi cak 4 semafora?!?! (M.Dvor, tramvajska - 56m nize jos jedan - pa 63m nize jos jedan, kod kluba Slovenaca - pa 74,3m Skenderija). Ali hajde i to sto su postavljeni, raspored njihovog propustanja, pogotovo u jutarnjoj spici, vise je nego debilan. Naravno, semafori prate zeleni val od Ilidze, ali kada se tu nagura kolona u svim trakama, dok se dodje do Skenderije uredno se otegnu papci jer se prvo pali M.Dvor, pa prema Skenderiji, ali kako je sve zakrceno tu jednostavno nema protoka sve dok se ne upali Skenderija, sto ce rec' da tu ne gine cekanje od bar 15 min. da bi se preslo tih 200 m. I tu je ocito da ne postoje dovoljno pametni koji bi se sjetili a u vrijeme uobicajenih spica ugase ona srednja dva semafora i ostave u funkciji samo M.Dvor i Skenderiju.

Sto se tice Otoke i Pofalica, mislim da se tu radi o semaforima tzv. usporivacima, odnosno oni su namjerno, kao i onaj u Nedzaricima, nastimani da malo kasne sa propustanjem. Ali ni to, u principu, ne smeta da se od B.Carsije do Ilidze bez problema uhvati zeleni val ako do M.Dvora vozite oko 55-60, a nakon M.Dvora 70-75. Probajte, ja to uspijem uvijek. Naravno ako nije spica i ako ljudi normalno krecu na semaforima.
Luce

#105 Re: Voznja kroz grad - ODRON!

Post by Luce »

Platinum girl wrote:
Luce wrote:Meni su "najdrazi" likovi koji sretnu jarana, na po ceste zaustave auto, dodje jaran nasloni se na auto i pricaju kao da nisu na cesti nego kod jarana u kuci na sijelu. I ti sjedis i cekas i kontas ko je lud ovdje jer ne obracaju paznju na tebe uopste. I onda brojis do 10 kao sto te mama ucila i ponavljas mantru sabur sabur sabur i na kraju popizdis i pocnes da trubis i da mases a oni se okrenu laganini prema tebi, kao ti nisi normalan sto im trubis i ne das brate da se ispricaju, pogled tipa evo evo odosmo sta ti je...UH.
A sto ste svi tako nervozni,opusteno samo,ako su dobri frajeri ja ih pustim da pricaju ako treba i sat vremena :D(i ti bi garant da su neke ribe u minjacima,zar ne?hehehhehe)
Za tvoju informaciju ja sam zensko, tako da me ribe u minjacima jos uvijek ne zanimaju:)A sto se tice nervoze, pa hvala Bogu da te izbace iz takta situacije koje u saobracaju nisu normalne, pogotovo ako se dnevno susretnes sa 10 slicnih situacija...
Klodovik

#106 Re: Voznja kroz grad - ODRON!

Post by Klodovik »

Šapat wrote:A joj...tema po mom ukusu :).

Hajde da prvo pojasnimo pojedinima ovo oko zakona. Melb26, cini mi se, rece da je po zakonu generalno ogranicenje u naseljenom mjestu 60. I to je vrlo tacno. Medjutim, tacno je i da je po zakonu tolerancija ne prekoracenje u naseljenom mjestu - do 20km/h preko 60. Dakle, slobodno vozite 79, niko vas niti hoce, niti smije zaustaviti, a pogotovo vas niko ne moze - kazniti! Raspitajte se kod saobracajaca ako ne vjerujete. Ili procitajte onaj postirani clan zakona. Sve ce vam se samo kazati.

Da se po gradu vozi debilno, malo je reci. I mene stravicno nerviraju ovi sporaci, toliko da lagano sijedim (bar ovo mako kose sto mi je ostalo). I apsolutno se slazem da je krajnje vrijeme da se policija pocne baviti SVIM dijelovima zakona, a ne samo nekima poput prekoracenja brzine, pojasa i zmigavaca.

I ja sam imao par situacija gdje sam trubio (mada uvijek prvo blicam, bez obzira na dan ili noc), mada nikad ne "sjednem" na sirenu, nego ono, kratko. Ali, nekim kockastim glavama (odlicna opis!) i to smeta, pa bi odmah da prosipaju silu, a najcesce se tu radi o ovim nadobudnim mladcima sa predjenih jedva 20.000 KM i koji, kao po pravilu, pored sebe imaju nekakvu curicu manekenskog izgleda i izrazito tupog pogleda :-). I onda oni nesto kao izlaze iz auta, pa onda naravno izadjem odmah i ja, sve sa svojih 100 kg i 190 cm, pa se obicno zavrsava onako kao i Dozer rece - miroljubivim tonom i povratkom u autic pored tupopogledne.
Samo sam jednom imao situaciju da je lik bio i dalje drcan, pa je morao poblize pogledati felge na svom autu, ali i dalje se slazem sa onim da je sve to "FUJ".
Šta se desi ako voziš tih 79 km/h i desi se udes. Govori li zakon išta o tome? Smatra li se u tom slučaju da si prekoračio brzinu ili se to zanemaruje?
Platinum girl

#107 Re: Voznja kroz grad - ODRON!

Post by Platinum girl »

Luce wrote:
Platinum girl wrote:
Za tvoju informaciju ja sam zensko, tako da me ribe u minjacima jos uvijek ne zanimaju:)A sto se tice nervoze, pa hvala Bogu da te izbace iz takta situacije koje u saobracaju nisu normalne, pogotovo ako se dnevno susretnes sa 10 slicnih situacija...
A sorry sto se svrstah u muski rod,zakljucila sam da si musko po ovome "pogledaju te kao da nisi normalan....".....jbg :D
Šapat

#108 Re: Voznja kroz grad - ODRON!

Post by Šapat »

Pa Klodovik, valjda je logika da ako ti zakon dozvoljava da vozis 79, tada ti ni u slucaju sudara ne moze to uzeti za prekrsaj, zar ne?

Evo, recimo ja vrlo cesto prolazim pored RTV-a gdje je ona svima poznata kamera sa radarom, i nikad, ali bukvalno nikad osim ako ispred mene ne ide neko sporiji, tuda ne prodjem ispod 75. Uvijek sam izmedju 75 i 80, i jos nikad nisam dobio kaznu.
Klodovik

#109 Re: Voznja kroz grad - ODRON!

Post by Klodovik »

Šapat wrote:Pa Klodovik, valjda je logika da ako ti zakon dozvoljava da vozis 79, tada ti ni u slucaju sudara ne moze to uzeti za prekrsaj, zar ne?

Evo, recimo ja vrlo cesto prolazim pored RTV-a gdje je ona svima poznata kamera sa radarom, i nikad, ali bukvalno nikad osim ako ispred mene ne ide neko sporiji, tuda ne prodjem ispod 75. Uvijek sam izmedju 75 i 80, i jos nikad nisam dobio kaznu.
Ma, pitam zato što u slučaju policije i zakona često ne vrijedi normalna logika :) Nisu samo u pitanju kamere kod RTV doma. Šta ako naidjem brzinom od 59 km/h pored Ekonomske škole u Pofalićima i desi se udes? Ili na Markalama ili pored Vječne vatre vozim 79 km/h? Opet sam čist po zakonu, barem kad je u pitanju brzina vožnje? Meni je to malo čudno, ali ako zakon tako kaže...
moler

#110 Re: Voznja kroz grad - ODRON!

Post by moler »

Platinum girl wrote:
pa ako te baš zanimaju ribe ti trk do Dubrovnika u najbliži aqvarij pa gledaj do mile volje a narod pusti da VOZIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIII :bih:
Šapat

#111 Re: Voznja kroz grad - ODRON!

Post by Šapat »

Pa kako god cudno bilo, ipak je zakonom definisano.
Ako te ne moze zaustaviti i kazniti kada vozis 79 na znak ogranicenja od 60, onda te isto tako ne moze ni optuziti da si kriv za udes radi prekoracenja brzine :D

Ali, mozda da prestanemo tabirit ovaj zakon ovdje...mozda ovo procita kakav nadlezni pa skonta da ga ukine ili promijeni :)
dimu

#112 Re: Voznja kroz grad - ODRON!

Post by dimu »

Šapat wrote: A sto se semafora tice, ma to je opsta komedija. Pa dovoljno je pogledati samo onaj niz od M. Dvora do Skenderije. Prvo, ne znam kome je uopste palo na pamet da u razmaku od cca. 200m postavi cak 4 semafora?!?! (M.Dvor, tramvajska - 56m nize jos jedan - pa 63m nize jos jedan, kod kluba Slovenaca - pa 74,3m Skenderija). Ali hajde i to sto su postavljeni, raspored njihovog propustanja, pogotovo u jutarnjoj spici, vise je nego debilan. Naravno, semafori prate zeleni val od Ilidze, ali kada se tu nagura kolona u svim trakama, dok se dodje do Skenderije uredno se otegnu papci jer se prvo pali M.Dvor, pa prema Skenderiji, ali kako je sve zakrceno tu jednostavno nema protoka sve dok se ne upali Skenderija, sto ce rec' da tu ne gine cekanje od bar 15 min. da bi se preslo tih 200 m. I tu je ocito da ne postoje dovoljno pametni koji bi se sjetili a u vrijeme uobicajenih spica ugase ona srednja dva semafora i ostave u funkciji samo M.Dvor i Skenderiju.

Sto se tice Otoke i Pofalica, mislim da se tu radi o semaforima tzv. usporivacima, odnosno oni su namjerno, kao i onaj u Nedzaricima, nastimani da malo kasne sa propustanjem. Ali ni to, u principu, ne smeta da se od B.Carsije do Ilidze bez problema uhvati zeleni val ako do M.Dvora vozite oko 55-60, a nakon M.Dvora 70-75. Probajte, ja to uspijem uvijek. Naravno ako nije spica i ako ljudi normalno krecu na semaforima.

ja apsolutno podrzavam sve semafore u Sarajevu. jer nasi papci znaju samo za semafor (doduse neki i kroz crveno prolaze). niko ne zna sta je znak STOP i sta je znak za izlazak na put sa pravom prvenstva, nego jedino koci ako vidi crveno inace se svaki ponasa ko da bas on ima prednost

svaki seljak iz avlije kad izlazi misli da ima prednost pa taman da izlazi i na magistralnu cestu...

kako bi izgledao taj dio od m.dvora do skenderije da nema semafora poslije tramvajske i onog kod kluba slovenaca ? naravno svaki bi seljak izlazio na glavnu ni ne pogledajuci ima li auta, bilo bi 50 sudara dnevno sigurno, zato neka semafora kad smo stoka i ne znamo za red.

a sto se tice otoke i pofalica, znam da se moze stici i ja uvijek stignem, ali ne voze svi tako i bas zato ih treba vratiti na normalno paljenje jer upravo zbog toga se prave ogromne kolone bez ikakve potrebe. ista stvar je i semafor u nedzaricima iz pravca ilidze, uvijek prekine na pola vala kad krenes od avaza

infrastruktura je katastrofa u sarajevu i meni nije jasno kako nisu vece guzve nego samo ujutro i popodne... dobro je kako moze biti vjerujte mi...

ali nerealno je i ocekivati sad neki magicni protok saobracaja u spicama, prije ili kasnije se mora negdje formirati kolona, ali ovo kod nas u 80% slucajeva se formira bez potrebe tj u nedostatku novih saobracajnica ili u lose namjestenim semaforima... ali dok god vlasti grade magicnih 350m novih cesta godisnje (ako i toliko) mozemo samo sjediti i cekati :)
Platinum girl

#113 Re: Voznja kroz grad - ODRON!

Post by Platinum girl »

moler wrote:
Platinum girl wrote:
pa ako te baš zanimaju ribe ti trk do Dubrovnika u najbliži aqvarij pa gledaj do mile volje a narod pusti da VOZIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIII :bih:
Meni se ne gledaju ribe,nisam na tu stranu orijentisana :D :D
Šapat

#114 Re: Voznja kroz grad - ODRON!

Post by Šapat »

E, to nam je drago cuti seko :) :D
chuchumbamayumbe

#115 Re: Voznja kroz grad - ODRON!

Post by chuchumbamayumbe »

Znaci, po logici pojedinaca, ako je ogranicenje 60, mozes voziti 79 i to je normala?!
A kod skola je obicno ogranicenje 40, tu je valjda, po toj logici, dozvoljeno 59?!
Dajte ljudi, postujte signalizaciju (znam da ima apsolutnih nebuloza), nije dzaba 60 u gradu i svugdje gdje krenete, od Ilidze do Carsije, vozio 60 ili 79, razlika u vremenu dolaska ce da bude max 5 minuta.
A tih vasih 5 minuta nekoga moze stajati zivota.
KatarinaKosaca
Location: Izmedju kurvinih sinova i pokvarenih kurvinih sinova

#116 Re: Voznja kroz grad - ODRON!

Post by KatarinaKosaca »

Niti imamo kulture kao pješaci niti kao vozači. Jednostavan primjer... pješački prijelaz. Rijetki su vozači koji se zaustave. Ja sam kao pješak neki dan prelazila, neki Šumaher je naišao, budući da sam imala prednost nastavila sam hodati, a on je otvorio prozor i onako seljački kao dao upadicu.... Izvini nisam te prepoznao

Opet pješaci, iako imaju zebru na pet metara obavezno prelaze mimo nje i obavezno na crvenom i obavezno pretrčavaju kao sumanuti.Ujutro oko 8 kod Markala je najupečatljivije. Starci od 80 godina pretrčavaju ulicu kao da ih snajper ganja i nikako mi nije jasno gdje toliko žure. Da zakasne u apoteku? I svi, ama baš svi mimo označenog prijelaza i semafora. Čudo smo od naroda, stvarno.
zonbirile

#117 Re: Voznja kroz grad - ODRON!

Post by zonbirile »

U svim gradovima svijeta policija radi po načelu protect and serve-zaštita i usluga naravno građana i imovine.Ovde su oni katastrofa,jer se špice mogu umanjiti "uskakanjem"policije na semafor i regulacijom saobraćaja.Koja je ovo nedođija,išao sam 1/2 sata od Vrbanje do Skenderije i vidim kolaps,a nema murije i nazovem čini mi se 92 .uglavnom je to bio drotovski broj.Ja blamaže ljudi božiji,prvo me pita ko sam ,što sam ,što njih zovem,o čemu se radi.Ja u autu ,vani kiša,već sam zakasnio,pa hajde da vidim dokle to ide.Fino ja njemu,da je kolaps na Skenderiji i da se pošalje ,obavjesti patrola,ili šta već treba.E eee,ne može,moram zvati ja saobračajnu,valjda sam dobio k@rčevu policiju.Objasnim da zovem sa privatnog mobitela,a on je na vezi(valjda)sa svima-odgovor je "jašta ću ti zvati".Nazovem saobraćajnu,ista procedura ko,šta,odakle,haman što sam rođen,jesam li zgođen,ali da ostanem spojiće me sa dežurnim.Ja vičem preklinjem ne spajaj me samo mu ti reci da je kolaps na Skenderiji,ali drot već preusmjerio i javlja se dežurni i opet ko si ,odakle zoveš ,a što.Jesu li naši šupci ikad gledali 911 američku seriju(istinitu).Koja je to mudrost uvesti ovde-uvjek pomislim da je bio stranac šta bi,malo dijete,bolesnik-katastrofa.
Platinum girl

#118 Re: Voznja kroz grad - ODRON!

Post by Platinum girl »

KatarinaKosaca wrote:Niti imamo kulture kao pješaci niti kao vozači. Jednostavan primjer... pješački prijelaz. Rijetki su vozači koji se zaustave. Ja sam kao pješak neki dan prelazila, neki Šumaher je naišao, budući da sam imala prednost nastavila sam hodati, a on je otvorio prozor i onako seljački kao dao upadicu.... Izvini nisam te prepoznao

Opet pješaci, iako imaju zebru na pet metara obavezno prelaze mimo nje i obavezno na crvenom i obavezno pretrčavaju kao sumanuti.Ujutro oko 8 kod Markala je najupečatljivije. Starci od 80 godina pretrčavaju ulicu kao da ih snajper ganja i nikako mi nije jasno gdje toliko žure. Da zakasne u apoteku? I svi, ama baš svi mimo označenog prijelaza i semafora. Čudo smo od naroda, stvarno.
Hahahahahhahahahahahhahahhah,ovo je istina,pjesaci nekad stvarno ko mahniti pretrcavaju ,ondje na ciglanama pod mostom,niko ali bas niko ne stane na semafor nego se svi probijaju izmedju auta.... :shock:
Platinum girl

#119 Re: Voznja kroz grad - ODRON!

Post by Platinum girl »

zonbirile wrote:U svim gradovima svijeta policija radi po načelu protect and serve-zaštita i usluga naravno građana i imovine.Ovde su oni katastrofa,jer se špice mogu umanjiti "uskakanjem"policije na semafor i regulacijom saobraćaja.Koja je ovo nedođija,išao sam 1/2 sata od Vrbanje do Skenderije i vidim kolaps,a nema murije i nazovem čini mi se 92 .uglavnom je to bio drotovski broj.Ja blamaže ljudi božiji,prvo me pita ko sam ,što sam ,što njih zovem,o čemu se radi.Ja u autu ,vani kiša,već sam zakasnio,pa hajde da vidim dokle to ide.Fino ja njemu,da je kolaps na Skenderiji i da se pošalje ,obavjesti patrola,ili šta već treba.E eee,ne može,moram zvati ja saobračajnu,valjda sam dobio k@rčevu policiju.Objasnim da zovem sa privatnog mobitela,a on je na vezi(valjda)sa svima-odgovor je "jašta ću ti zvati".Nazovem saobraćajnu,ista procedura ko,šta,odakle,haman što sam rođen,jesam li zgođen,ali da ostanem spojiće me sa dežurnim.Ja vičem preklinjem ne spajaj me samo mu ti reci da je kolaps na Skenderiji,ali drot već preusmjerio i javlja se dežurni i opet ko si ,odakle zoveš ,a što.Jesu li naši šupci ikad gledali 911 američku seriju(istinitu).Koja je to mudrost uvesti ovde-uvjek pomislim da je bio stranac šta bi,malo dijete,bolesnik-katastrofa.
Joj nemoj molim te,kad stane drot na raskrsnicu i on ko da uredjuje saobracaj to nastane takav haos i guzva da to nije normalno,primjer neki dan kod stadiona kosevo,golf na sred raskrsnice ni tamo ni vamo,drot pusta ove odozgo,pa odozdo pa ni sam ne znaa vise koga da pusti i sta da radi sa ovim sto je zapeo na sredini....hahahhahahahah:D
profesor71

#120 Re: Voznja kroz grad - ODRON!

Post by profesor71 »

chuchumbamayumbe wrote:Znaci, po logici pojedinaca, ako je ogranicenje 60, mozes voziti 79 i to je normala?!
A kod skola je obicno ogranicenje 40, tu je valjda, po toj logici, dozvoljeno 59?!
Dajte ljudi, postujte signalizaciju (znam da ima apsolutnih nebuloza), nije dzaba 60 u gradu i svugdje gdje krenete, od Ilidze do Carsije, vozio 60 ili 79, razlika u vremenu dolaska ce da bude max 5 minuta.
:thumbup:
Klodovik

#121 Re: Voznja kroz grad - ODRON!

Post by Klodovik »

chuchumbamayumbe wrote:Znaci, po logici pojedinaca, ako je ogranicenje 60, mozes voziti 79 i to je normala?!
Na to se i ja ibretim (59 i 79 km/h).
Skyfox

#122 Re: Voznja kroz grad - ODRON!

Post by Skyfox »

alcho wrote:Eto sta dvije zene urade temi o voznji i autima...rasprava o boji kose, laku za nokte, aloa veri... :lol:

ja danas zamislio se na semaforu, kad li iznenadenja neko trubi pogledam u retrovizor - zenska, crna kosa, tamne djoze, napucene usne... zuri joj se negdje :lol: tugo moja a obicno sam ja taj koji trubi...
escobar_

#123 Re: Voznja kroz grad - ODRON!

Post by escobar_ »

Ma kod vas u Sarajevu su semafori za 5! Trebate u Tuzlu doći, to vam je reć avantura. Svakih 50 metara po jedan semafor, zelenog vala ni za lijeka (taj termin još nisu čuli u gradskoj administraciji), a o vozačima i svakakvim spodobama koji sjede za volanom da ne pričam.
Platinum girl

#124 Re: Voznja kroz grad - ODRON!

Post by Platinum girl »

Ma najbolje je u Fojnici ,tamo ni nema semafora :lol:
escobar_

#125 Re: Voznja kroz grad - ODRON!

Post by escobar_ »

Platinum girl wrote:Ma najbolje je u Fojnici ,tamo ni nema semafora :lol:
Nije fakat. Dođi u Tuzlu i vidjećeš šta znači saobraćajna nekultura. Još kad sve to sastaviš sa fantastičnim semaforima, još fantastičnijom saobraćajnom policijom i najfantastičnijim pješacima koji, što neko već pomenu ovdje, trče kao da su pod nišanom onda ti zaista nemam šta pričati. Ma užas.

Parkiranje također nema potrebe ni pominjati jer vjerujem da ni u Sarajevu nije bolje.

Sve u svemu, vožnja kroz čitavu BiH je ODRON! Ubilo se za avanturiste.
Post Reply