http://www.barpeh.comVisoki Predstavnik wrote:d2 , odgovorio si ovo za vitinku, ko da si mene pito, potpisujem.![]()
A sto se tice ostalih BH proizvoda....
Cokoladu nemamo, i generalno sto se tice slatkisa Vispak je da bog sacuva i sakloni.
Mlijeko i mlijecni proizvodi su ok.
Mesni proizvodi iz OVAKO i nekako mogu proci, ali ako ste slucajno sluzili vojsku u TZ pa jeli (ako se to moze nazvati hranom) proizvode iz mesne industrije Memprom Tuzla....Neznam sta bi vam reko...Drago mi je da sam ziv i da vam to mogu prepricat.Fuj!
Za veliku pohvalu su svi proizvodi od Vegafruit-a iz gracanice.
Sta ja znam....sve zavisi sta kupijes. Ja gledam da bude domaci proizvod, ali kvalitet mi je ipak presudan.
Proizvodi se u BiH, i što je najbitnije plaćaju sve doprinose u BiH.
Slažem se da svako ima pravo da za svoj novac može birati i samim tim kupovati kvalitetnu robu.
Međutim, kad kažeš da nemamo čokoladu da li to znači da realno očekuješ da neko od naših, domaćih proizvođača, kvalitetom stvarno može parirati "Milki" ili "Nestleu", koji postoje preko sto godina i koji ostvaraju profite koji se mjere u milijardama EURA?
Navodno vodeće svjetske kompanije u polju proizvodnje slatkiša imaju jeftinu radnu snagu u Africi (čitaj "maloljetnike") koji beru kakao plodove za nekih 50 centi po danu. Ovo su naravno nezvanični podaci (da mi ne bi neko "skočio za vrat")
Oni toliko zarađuju da i ne moraju ostvariti velike (ili bolje rečno minimalne) profite na relativno malim tržištima (kao što je BiH) nego jednostavno pridobijaju kupce raznoraznim nagradnim igrama, stalno imaju neka sniženja ("kupi dvije treća čokolada besplatno", ili "kupi tri dobiješ kačket, a kupi sto pedest čokolada i učestvuješ u nagradnoj igri i možda dobiješ auto" i sl). Da i ne spominjem da su isti proizvodi po nekoliko puta jeftiniji u BiH nego u zemljama porjekla.Dok god svi proizvodi domaće proizvodnje ne budu zakonom zaštićeni (čitaj prihvatljivijom cijenom) ndomaći proizvođači neće moći očekivati stanje stvarne konkurencije.
Nerealno je i za očekivati da ijedan svjetski proizvođač (bar slatkiša) može u skorije vrijeme parirati navedenim firmama (osim možda nekih u SAD-u).
Znam provjereno da se u mnogim zemljama vodile velike kampanje protiv kupovine svih proizvoda u čijj bi proizvodnji na bilo koji način učestvovala djeca iz Afrike, Azije ili J.Amerike i to je recimo, dobro iskoristio britanski "Cadbury" (u zemljama Commonwealtha i tako povećao svoje profite). A sad da li su baš oni "maslo za Ramazana" ostaje da vidimo...
Ja se ipaktješim da će kakvim-takvim povećanjem prodaje, rukovodioci domaćih proizvođača početi prije svega više ulagati u poboljšanje kvaliteta, stimulisati radnike povećanjem primanja, i obavezno ulagati u reklamiranje, a ne odmah kupovati skupocjena auta, kuće, vikednice i sl.