Sezona (ne)grijanja
-
zonbirile
#101 Re: Sezona (ne)grijanja
galus
čitao sam ti post o plinu i tamo pravno obrazlažeš,a je li ovo pravno moguće.Dužan si za vodu 10km,a oni ti isključe grijanje???
Mislim da je država otišla u .urac i ljudi jednostavno ne mogu da plate.Evo postoji još jedan nonsens,koji je P.Ašdaun bio načeo,kao relikt socijalizma,a to je da je pravnim licima i privatnicima dupla cijena svih komunalija.Zamisli da je to urađeno,jer stvarno nema nigdje,ali "komunjare" su tako držale cijene na uzdi u domačinstvima.Ovi demokrate zadržali isto,a ljudi ne osjete efekt-pocrkaše.Ništa onda nije valjalo,ali to zadržali da gule privredu,koji je tek idiotizam taksa za izgradnju atomskih skloništa od 2% cijene investicije,ili izvoli izgradi sklonište.Meni su to rekli pri legalizaciji vikendice 2007g.
čitao sam ti post o plinu i tamo pravno obrazlažeš,a je li ovo pravno moguće.Dužan si za vodu 10km,a oni ti isključe grijanje???
Mislim da je država otišla u .urac i ljudi jednostavno ne mogu da plate.Evo postoji još jedan nonsens,koji je P.Ašdaun bio načeo,kao relikt socijalizma,a to je da je pravnim licima i privatnicima dupla cijena svih komunalija.Zamisli da je to urađeno,jer stvarno nema nigdje,ali "komunjare" su tako držale cijene na uzdi u domačinstvima.Ovi demokrate zadržali isto,a ljudi ne osjete efekt-pocrkaše.Ništa onda nije valjalo,ali to zadržali da gule privredu,koji je tek idiotizam taksa za izgradnju atomskih skloništa od 2% cijene investicije,ili izvoli izgradi sklonište.Meni su to rekli pri legalizaciji vikendice 2007g.
-
gaius
#102 Re: Sezona (ne)grijanja
pazi.. moguće zašto da nije moguće.. formiraš holding (kao u zagrebu).. naplaćuješ sve komunalije jedinstvenom uplatnicom.. ako ima negativan saldo - reži.. struju.. vodu.. folove golove..
zakonski je to moguće riješiti.. no naši vrli poslanici se bave rješavanjem vlastitih plata, kupovanjem socijalnog mira za 100 KM (koje btw ne mogu isplatiti) od kojih insan ne može živjeti ali neradniku puno znače.. itd.. itd.. umjesto da zapošljavaju borce oni im dijele naknade i dovode budžet u minus..
ovo ne govorim jer držim stranu komunalcima.. nego zbog sebe brate.. uvijek sve plaćam na vrijeme.. sa onim fiksnim komunalijama (održavanje, odvoz smeća) sam uvijek u pretplati.. pojedinci u mom ulazu imaju hiljade KM duga a vozaju se dobra auta, oblači se po posljednjoj modi, to mobiteli folovi golovi..
i onda argument svakom povećanju cijena je taj - da pola ljudi ne plaća - eh da plaćaju ne bi bilo povećanja cijena..
to znači da onda ja plaćam i za sebe i za napucanu komšinicu koja vozi auto od 30 000 a dužna je za grijanje 2000.. pa i ako je za napucanu komšinicu - previše je..
zakonski je to moguće riješiti.. no naši vrli poslanici se bave rješavanjem vlastitih plata, kupovanjem socijalnog mira za 100 KM (koje btw ne mogu isplatiti) od kojih insan ne može živjeti ali neradniku puno znače.. itd.. itd.. umjesto da zapošljavaju borce oni im dijele naknade i dovode budžet u minus..
ovo ne govorim jer držim stranu komunalcima.. nego zbog sebe brate.. uvijek sve plaćam na vrijeme.. sa onim fiksnim komunalijama (održavanje, odvoz smeća) sam uvijek u pretplati.. pojedinci u mom ulazu imaju hiljade KM duga a vozaju se dobra auta, oblači se po posljednjoj modi, to mobiteli folovi golovi..
i onda argument svakom povećanju cijena je taj - da pola ljudi ne plaća - eh da plaćaju ne bi bilo povećanja cijena..
to znači da onda ja plaćam i za sebe i za napucanu komšinicu koja vozi auto od 30 000 a dužna je za grijanje 2000.. pa i ako je za napucanu komšinicu - previše je..
-
The 51st State
#103 Re: Sezona (ne)grijanja
ova ideja sa holdingom je super.
- chuchumbamayumbe
#104 Re: Sezona (ne)grijanja
Aha, samo sto cemo se za mjesec-dva vratiti u kameno doba jer pola Sarajeva nece imati struju, vodu...The 51st State wrote:ova ideja sa holdingom je super.
-
The 51st State
#105 Re: Sezona (ne)grijanja
pa ne vidim sta nije fer da ti iskljuce struju, koju je eto najlakse izrezati, iz razloga sto si nadobudan i ne placas grijanje ili bilo koju drugu komunaliju? socijalno ugrozene kategorije su druga prica i treba i tu iznaci neko sistemsko rjesenje.chuchumbamayumbe wrote:Aha, samo sto cemo se za mjesec-dva vratiti u kameno doba jer pola Sarajeva nece imati struju, vodu...The 51st State wrote:ova ideja sa holdingom je super.
- chuchumbamayumbe
#106 Re: Sezona (ne)grijanja
Pa mogu me privesti i uzeti litar-dva krvi, ako nemam dovoljno para da platim, koje je rjesenje?The 51st State wrote:pa ne vidim sta nije fer da ti iskljuce struju, koju je eto najlakse izrezati, iz razloga sto si nadobudan i ne placas grijanje ili bilo koju drugu komunaliju? socijalno ugrozene kategorije su druga prica i treba i tu iznaci neko sistemsko rjesenje.chuchumbamayumbe wrote:Aha, samo sto cemo se za mjesec-dva vratiti u kameno doba jer pola Sarajeva nece imati struju, vodu...The 51st State wrote:ova ideja sa holdingom je super.
Neka povise plate kao sto su sebi povisili i nece biti problema.
I ja se smatram socijano ugrozenom kategorijom.
-
The 51st State
#107 Re: Sezona (ne)grijanja
supljak je to sto pricas, eto mi budale sto placamo.
- chuchumbamayumbe
#108 Re: Sezona (ne)grijanja
Ko kaze da ne placam?!The 51st State wrote:supljak je to sto pricas, eto mi budale sto placamo.
-
The 51st State
#109 Re: Sezona (ne)grijanja
reci da ti ne smeta sto drugi ne placaju?chuchumbamayumbe wrote:Ko kaze da ne placam?!The 51st State wrote:supljak je to sto pricas, eto mi budale sto placamo.
- chuchumbamayumbe
#110 Re: Sezona (ne)grijanja
Smeta mi mnogo toga.The 51st State wrote:reci da ti ne smeta sto drugi ne placaju?chuchumbamayumbe wrote:Ko kaze da ne placam?!The 51st State wrote:supljak je to sto pricas, eto mi budale sto placamo.
Smeta mi sto drugi ne placaju.
Neka im iskljuce ono sto ne placaju, isto kao sto se iskljuci struja.
Prespojis vertikalu, zapecatis radijatore i to je to, sve uz prisustvo policije i sudskih organa.
-
The 51st State
#111 Re: Sezona (ne)grijanja
ova solucija je sveobuhvatnija i rjesava problem u kompletu.
- chuchumbamayumbe
#112 Re: Sezona (ne)grijanja
Holding?The 51st State wrote:ova solucija je sveobuhvatnija i rjesava problem u kompletu.
Razmisli malo koliko ima neplatisa?
90% njih ne placa grijanje, odvoz smeca, vodu, komunalije, sve sto ne mora, zato sto ljudi nemaju odakle da plate. Jednostavno, ili nemaju posla ili imaju mizerne nadnice/plate, sa kojima jedva uspijevaju da prezive od prvog do prvog.
Ovih 10% su ti koje spominjemo koje svaki ulaz ima, delegati koji vozaju auta od 45k KM a godinama ne placaju racune.
-
The 51st State
#113 Re: Sezona (ne)grijanja
ja mislim suprotno, da su najredovnije platise penzioneri i radnici sa niskim primanjima, lako bi se to ustanovilo kad bi se pocelo sa kreiranjem baze podataka.
- Edin H.
#114 Re: Sezona (ne)grijanja
The 51st State wrote:pa ne vidim sta nije fer da ti iskljuce struju, koju je eto najlakse izrezati, iz razloga sto si nadobudan i ne placas grijanje ili bilo koju drugu komunaliju? socijalno ugrozene kategorije su druga prica i treba i tu iznaci neko sistemsko rjesenje.chuchumbamayumbe wrote:Aha, samo sto cemo se za mjesec-dva vratiti u kameno doba jer pola Sarajeva nece imati struju, vodu...The 51st State wrote:ova ideja sa holdingom je super.
Opet socijalizam.
Sta je mene briga da li neko placa ili ne place grijanje?
To je problem izmedju pojedinca i Toplana.
Ja hocu svoj mjerac i da platim ono sto sam ja potrosio, a ne da placam za druge.
Ne interesuje me kako ce oni to uraditi, valjda su kroz godine otimanja stvorili dovoljno kapitala da zamijene kompletan sisten ako je to neophodno.
Ako nisu i ne mogu to uraditi sud treba da ih natjera da proglase bankrot, pa neka ih kupi onaj ko ce moci ponuditi korektnu uslugu.
Ako ne zele da to urade neka nose svoj sistem i omoguce mi ja da postavim svoj.
Dugorocno ja cu ga isplatiti.
Kada sam im to rekao, po njima ni to nije moguce, pozivaju se na nekakav praistorijski zakon, kaze urusicu im sistem.
I opet kao da je to moj problem.
Ma nevjerovatno, klasicni drzavni monopol
Ovo izgleda jedino moze rjesiti Ustavni sud ili Sud za ljudska prava, posto meni nije poznato da kod nas postoji sud za zastitu od monopola.
- munevera44
#115 Re: Sezona (ne)grijanja
De mani šuplje 90% ne plaća grijanje. Pa naravno ne plaćaju oni koji imaju gradsko grijanje i da citiram "ne mora" samo da precvikaju 100 stanova sa grijanja pa nek se fino griju na struju, pa nek ne plate zn a se precvikaju.chuchumbamayumbe wrote:Holding?The 51st State wrote:ova solucija je sveobuhvatnija i rjesava problem u kompletu.
90% njih ne placa grijanje, odvoz smeca, vodu, komunalije, sve sto ne mora, zato sto ljudi nemaju odakle da plate. Jednostavno, ili nemaju posla ili imaju mizerne nadnice/plate, sa kojima jedva uspijevaju da prezive od prvog do prvog.
Ovih 10% su ti koje spominjemo koje svaki ulaz ima, delegati koji vozaju auta od 45k KM a godinama ne placaju racune.
Ko majke ti pita gradjane koji se griju na plin, etažno grijanje i na druge energente. Hajd nemoj platiti plin dva mjeseca i eto dodju i lijepo zapečate.
Ko pita gradjaneda li su i kako su kupili ugalj i drva. Ili ko pita gradjane koji se griju na TA peći. Ili ko pita podstanare koji pored redovnog napominjem redovnog plaćanja najamnine trebaju taj prostor i zagrijati.
Samo da privatizuju Toplane pa ćeš da vidiš reda. Ko plati i grijat će se.
- munevera44
#116 Re: Sezona (ne)grijanja
Dodatak na prethodni post
Napadajte koliko hoćete i negirajte, ali je činjenica da su gradjani kojima su stanovi spojeni na Toplane gradjani prvog reda. Mogu da plate ili ne plate oni će se grijati.
A šta je sa ostalima?
Napadajte koliko hoćete i negirajte, ali je činjenica da su gradjani kojima su stanovi spojeni na Toplane gradjani prvog reda. Mogu da plate ili ne plate oni će se grijati.
A šta je sa ostalima?
- Edin H.
#117 Re: Sezona (ne)grijanja
Jedno pitanje - da ste igdje u svijetu vidjeli radijatore bez regulatora?
Mozda jeste, ako ste bili u Mozambiku.
Nisi u stanu, a radijatori nepotrebno griju, o efikasnom koristenju energenata, globalnom zagrijavanju itd. da i ne govorimo.
Cak kada bi ih mogao iskljuciti na kraju platim isto kao neko ko se grije na maksimumu cijelo vrijeme.
Svasta
Mozda jeste, ako ste bili u Mozambiku.
Nisi u stanu, a radijatori nepotrebno griju, o efikasnom koristenju energenata, globalnom zagrijavanju itd. da i ne govorimo.
Cak kada bi ih mogao iskljuciti na kraju platim isto kao neko ko se grije na maksimumu cijelo vrijeme.
Svasta
- chuchumbamayumbe
#118 Re: Sezona (ne)grijanja
Draga vesna55,vesna55 wrote:De mani šuplje 90% ne plaća grijanje. Pa naravno ne plaćaju oni koji imaju gradsko grijanje i da citiram "ne mora" samo da precvikaju 100 stanova sa grijanja pa nek se fino griju na struju, pa nek ne plate zn a se precvikaju.chuchumbamayumbe wrote:Holding?The 51st State wrote:ova solucija je sveobuhvatnija i rjesava problem u kompletu.
Ko majke ti pita gradjane koji se griju na plin, etažno grijanje i na druge energente. Hajd nemoj platiti plin dva mjeseca i eto dodju i lijepo zapečate.
Ko pita gradjaneda li su i kako su kupili ugalj i drva. Ili ko pita gradjane koji se griju na TA peći. Ili ko pita podstanare koji pored redovnog napominjem redovnog plaćanja najamnine trebaju taj prostor i zagrijati.
Samo da privatizuju Toplane pa ćeš da vidiš reda. Ko plati i grijat će se.
Ja ovdje i govorim direktno o problematici grijanja preko Toplana, nisam spomenuo chumur, drva ili plin.
- munevera44
#119 Re: Sezona (ne)grijanja
Draga vesna55,
Ja ovdje i govorim direktno o problematici grijanja preko Toplana, nisam spomenuo chumur, drva ili plin.
[/quote]
IDobro sam shvatila o kojoj ti problematici pišeš, a ja sam samo malo proširila temu jer je sigurno da 90% gradjana Sarajeva ne koristi usluge Toplane, a i oni se nekako griju zar ne
IDobro sam shvatila o kojoj ti problematici pišeš, a ja sam samo malo proširila temu jer je sigurno da 90% gradjana Sarajeva ne koristi usluge Toplane, a i oni se nekako griju zar ne
- chuchumbamayumbe
#120 Re: Sezona (ne)grijanja
IDobro sam shvatila o kojoj ti problematici pišeš, a ja sam samo malo proširila temu jer je sigurno da 90% gradjana Sarajeva ne koristi usluge Toplane, a i oni se nekako griju zar nevesna55 wrote:Draga vesna55,
Ne bih se bas slozio da 90% gradjana Sarajeva ne koristi usluge Toplana, mada bih volio saznati tacan procenat.
Pocesmo pricu sta uraditi sa onima koji ne placaju "centralno grijanje" i imaju neplacene racune od po 10k KM?
To je bila moja poenta.
A, najlakse je sa ovima koji koriste plin, zavrnes i to je to. Znam da je zalosno, ali je tako.
- Edin H.
#121 Re: Sezona (ne)grijanja
Ne bih se bas slozio da 90% gradjana Sarajeva ne koristi usluge Toplana, mada bih volio saznati tacan procenat.chuchumbamayumbe wrote:IDobro sam shvatila o kojoj ti problematici pišeš, a ja sam samo malo proširila temu jer je sigurno da 90% gradjana Sarajeva ne koristi usluge Toplane, a i oni se nekako griju zar nevesna55 wrote:Draga vesna55,
Pocesmo pricu sta uraditi sa onima koji ne placaju "centralno grijanje" i imaju neplacene racune od po 10k KM?
To je bila moja poenta.
A, najlakse je sa ovima koji koriste plin, zavrnes i to je to. Znam da je zalosno, ali je tako.[/quote]
Znaci solucije postoji i jednostavna je.
Ali sto bi oni ulagali i napravili sistem koji bi sprijecio neplacanje, a u isto vrijeme omugucili raji koja placaju da kontrolisu potrosnju i placaju samo potroseno, kada mogu i ovako otimati od levata koji placaju
- chuchumbamayumbe
#122 Re: Sezona (ne)grijanja
U nasoj zgradi su nedavno ugradili vodomjere sa daljinskim ocitanjem.
To je bila donacija Kantona, mi smo upravitelju platili ugradnju.
Racun mi je dolazio oko 40-50km za troje dok smo placali pausalno, sada dolazi oko 20km.
Zasto ne bi skuckali pare pa donirali i mjerace utroska toplotne energije, pa neka svako placa koliko potrosi, pored, recimo, neke redovne simbolicne pretplate (odrzavanje, folovi-golovi)?
Lijenost, kriminal...
To je bila donacija Kantona, mi smo upravitelju platili ugradnju.
Racun mi je dolazio oko 40-50km za troje dok smo placali pausalno, sada dolazi oko 20km.
Zasto ne bi skuckali pare pa donirali i mjerace utroska toplotne energije, pa neka svako placa koliko potrosi, pored, recimo, neke redovne simbolicne pretplate (odrzavanje, folovi-golovi)?
Lijenost, kriminal...
-
kruskoliki
#123 Re: Sezona (ne)grijanja
Nema tu hajra. Dok se se ovi u toplanama ne smiluju i dok ih neko dobro ne pritisne , nista od mjeraca. Njima cak i ovakva situacija, kakva je sada, odgovara. To jeset, i sa ovilikim dugom i i rajom koja ne placa, isplati im se pausaln anaplata, vise nego mjeraci. Eto zato i nece da ih postave. Sugavci - bijedni!!!!! 
-
sarajevo63
#124 Re: Sezona (ne)grijanja
Dragi Kruškoliki, upravo sam gledala u reglere i 7-mi u nizu mi reče da dok god oni koji žive ovdje ne pristisnu nadređene im neće doći do pomaka.kruskoliki wrote:Nema tu hajra. Dok se se ovi u toplanama ne smiluju i dok ih neko dobro ne pritisne , nista od mjeraca. Njima cak i ovakva situacija, kakva je sada, odgovara. To jeset, i sa ovilikim dugom i i rajom koja ne placa, isplati im se pausaln anaplata, vise nego mjeraci. Eto zato i nece da ih postave. Sugavci - bijedni!!!!!
$-ti regler kaže da se to neće desiti u slijedećih mjesec dana.
-
chaos158
#125 Re: Sezona (ne)grijanja
Može li mi neko potvrditi sljedeću informaciju?
Naime, čuo sam krajičkom uha dvojicu penzionera kako je ovaj jedan na čeku od penzije dobio odbijeni iznos računa za grijanje, odnosno dobio je 84 marke penzije manje. Da li je ovo novi prisilni način naplate računa i duga? Da li su skontali kako da dodatno zagorčaju ionako težak život penzionera?
Ili sam ja to pogrešno razumjeo? Unaprijed hvala na odgovoru...
Naime, čuo sam krajičkom uha dvojicu penzionera kako je ovaj jedan na čeku od penzije dobio odbijeni iznos računa za grijanje, odnosno dobio je 84 marke penzije manje. Da li je ovo novi prisilni način naplate računa i duga? Da li su skontali kako da dodatno zagorčaju ionako težak život penzionera?
Ili sam ja to pogrešno razumjeo? Unaprijed hvala na odgovoru...