Ad blocker detected: Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker on our website.
dzaba i strog tehnicki, mozes ti danas proci tehnicki i za 10 dana sjebati i kocnice i svjetla i sve i sta onda ? mozes mirno voziti do iduceg tehnickog nece ti niko nista, a sto mozes ubit 5 ljudi sa takvim autom nema veze...
i sta nasa murija radi kad vidi takva auta ? nista naravno zato sto i vecina njih vozi neispravne krseve... to treba odmah na vanredni tehnicki i oduzeti dok se ne popravi auto pa izvoli vozat neispravno...
dimu wrote:nije samo do tehnickog nego i do murije
dzaba i strog tehnicki, mozes ti danas proci tehnicki i za 10 dana sjebati i kocnice i svjetla i sve i sta onda ? mozes mirno voziti do iduceg tehnickog nece ti niko nista, a sto mozes ubit 5 ljudi sa takvim autom nema veze...
i sta nasa murija radi kad vidi takva auta ? nista naravno zato sto i vecina njih vozi neispravne krseve... to treba odmah na vanredni tehnicki i oduzeti dok se ne popravi auto pa izvoli vozat neispravno...
al bice za 25 godina
Pa podrazumjeva se redovno odrzavanje vozila, kriticni kvarovi kao kocnice, ni jedna normalna osoba neche rizikovat svoj zivot i vozati auto kojem su kocnice pokvarene. Isto tako sa sijalicama. Zakoni i pravila o ispravnosti vozila u voznji postoje vise od 50 godina. Imas ljude koji se pridrzavaju toga, i onda imas one koje najcesce vidimo kako su se zaljepili za autobusku stanicu ili neku od silnih bandera. Ili onih koji ubijaju nevine ljude misleci da im je chuna do poda. Nama nista manje nego revolucija neche pomoci.
malizeleni wrote:
Pa podrazumjeva se redovno odrzavanje vozila, kriticni kvarovi kao kocnice, ni jedna normalna osoba neche rizikovat svoj zivot i vozati auto kojem su kocnice pokvarene. Isto tako sa sijalicama.
hahaha za promjenu se malo provozaj pa ces vidjeti kakva se auta voze... cuj podrazumijeva se haha e moj ti pa 80% auta vozi na celavim gumama, toliko o savjesnim vlasnicima dje ti zivis
poz svima
Raja, nisam pratio temu tj nisam procitao sve, nemam kad stvarno..
Interesuje me, pa bih zamolio, ako ima iskusnih i strucnih ljudi da mi odgovore..
Stari je planirao uvesti neko auto iz Njem. ili Hol pa je pocela ova prica oko ponistavanja zakona o uvozu vozila, tako da je stari odlucio da saceka malo da vidi sta ce biti od svega...Sad, koga god sam pitao niko mi ne zna konkretno odgovoriti, svi nagadjaju...Vec smo prodali nase auto i sad dilema je: "Da li se isplati cekati taj zakon i kad ce to biti, odnosno za koliko vremena ce to stupiti na snagu, i da se provede u "djelo" i da li ce ta auta biti jeftinija i povoljnija u odnosu na cjene sadasnje ponude?". Razlog sto me ovo interesuje, je i taj sto smo vec "zagledali" neko auto, koje se doima povoljno tako da bi moglo brzo da se proda i da zbog neodlucnosti propustimo priliku za finim auticem..
Svaki odgovor je dobro dosao..
Hvala svima!
_tulumba_ wrote:poz svima
Interesuje me, pa bih zamolio, ako ima iskusnih i strucnih ljudi da mi odgovore..
Stari je planirao uvesti neko auto iz Njem. ili Hol pa je pocela ova prica oko ponistavanja zakona o uvozu vozila, tako da je stari odlucio da saceka malo da vidi sta ce biti od svega...Sad, koga god sam pitao niko mi ne zna konkretno odgovoriti, svi nagadjaju...Vec smo prodali nase auto i sad dilema je: "Da li se isplati cekati taj zakon i kad ce to biti, odnosno za koliko vremena ce to stupiti na snagu, i da se provede u "djelo" i da li ce ta auta biti jeftinija i povoljnija u odnosu na cjene sadasnje ponude?". Razlog sto me ovo interesuje, je i taj sto smo vec "zagledali" neko auto, koje se doima povoljno tako da bi moglo brzo da se proda i da zbog neodlucnosti propustimo priliku za finim auticem..
Hvala svima!
Sto ti je veca kataloska vrijednost auta, to ce razlika biti veca.
Sto skuplje auto mislis uzet, vise ti se isplati cekat.
Ako naletis na nesto povoljno i sto ti izgleda sigurno, 1100 KM nije malo, ali dobro polovno auto je rijetko
hvala madner!
Znaci, razlika u odnosu na sad, bice ta pored tog sto ce se moci uvesti do 10 g. star auto, i u carini, sa sadasnje 13,5% spustice se na 5%??Ako je tako, onda sigurno vrijedi cekati..
Hajde hoce li se to ukinut imam dobrog Sharana za talnut.1997g ko hoce dovucu mu za sitnu lovu.Nije zajebancija.Dolazim sad za novu dole pa mi usput.Sharan ocuvan boli glava.7 sjedista,stim da zadnja dva mozes i da ne koristis.Ostalo ful opcia i plus nov akumulator.
_tulumba_ wrote:poz svima
Hvala svima!
i mene ovako nesto interesuje...iko ??
Sigurno je da se ukida carina(ostaje pdv) za nova vozila.Za polovna vozila carina će opasti za nekih 20%(od 15% koliko je sad odprilike ide na 13,5%).Mislim da treba sačekati(što duže to bolje),jer će se vremenom ukinuti i carina za polovna vozila.Koliko će to trajati ne znam(tkz opadajuća carina,vidi SSP).Pozdrav
Za polovna vozila treba uduplati carinu, a za nova naravno ukinuti, tako da ljudi se sve više orjentišu na nova vozila. Ja bih na ove trulje tipa golf 1, 2, kadete i ostala smeća uveo toliko velike carine da budu skuplji od novog auta, tako bi natjerali ljude da ne kupuju i ne voze smeće! Ili još bolja opcija zabranio bih uvoz za sva vremena za takva auta i ostali otpad iz Evrope.
madner wrote:Ja bi uveo duplu ili troduplu carinu za svako auto koje smatram pederskim.
Kvare mi totalno koncepciju, necu da ih gledam.
A koja su to vozila i sta ti vozis )?
Ma malo parafraziram Better Mena, vidim covjek bi da natjera mase da kupe nova auta, pa kad smo vec kod toga mogli bi bit i ljepa. Recimo sve Renole bi trebalo izbacit, ili da vlasnici placaju poseban porez.
Kinder wrote:Sigurno je da se ukida carina(ostaje pdv) za nova vozila.Za polovna vozila carina će opasti za nekih 20%(od 15% koliko je sad odprilike ide na 13,5%).Mislim da treba sačekati(što duže to bolje),jer će se vremenom ukinuti i carina za polovna vozila.Koliko će to trajati ne znam(tkz opadajuća carina,vidi SSP).Pozdrav
Sad je carina za polovna auta 13,5%, a ocekuje se da od nove godine padne na 5%.
Kinder wrote:Sigurno je da se ukida carina(ostaje pdv) za nova vozila.Za polovna vozila carina će opasti za nekih 20%(od 15% koliko je sad odprilike ide na 13,5%).Mislim da treba sačekati(što duže to bolje),jer će se vremenom ukinuti i carina za polovna vozila.Koliko će to trajati ne znam(tkz opadajuća carina,vidi SSP).Pozdrav
Sad je carina za polovna auta 13,5%, a ocekuje se da od nove godine padne na 5%.
Hvala,ja sam mislio da je tek od nove godine.Nisam znao da se ssp počeo primjenjivati odmah.Pozdrav
Evo, ja vozam krntiju od 18 godina (1990) koja trenutno vrijedi oko 2000 Eura (u BiH)
Vrlo rado bih ga prodao i kupio nesto mladje, za cirka 3000 Eura.
Naravno, kod nas u BiH se ne moze kupiti nista sto je iole kako treba za te pare, dok se u Evropi za 3000 Eura moze kupiti solidna vozilica mladja od 10 godina, tehnicki daleko ispravnija i savremenija od mog krsha.
Tako da ne razumijem protivljenje na pomjeranje starone granice na uvoz vozila.
Niko ne trazi da to bude 15-20 godina, ali jedno 10 godina max starosti bi bio neki kompromisan dogovor.
e ovako
cijene polovnih automobila ce pasti za maksimalno 5-7% poslije nove godine i to je to što se tice carine, ali treba reci da će pdv od nove godine biti 21%, da ce se plaćati ekološki porezi i da će registracija starijih automobila biti maltene duplo skuplja od novijih tj mladjih od 7 godina, i da ići će se na soluciju sa EURO 3 Standardom.
e sada kada kazemo da će cijena pasti za nekih 5-7% imam jedno pitanje
zasto bilo ko od nas misli da će preprodavači automobila oboriti cijene za taj iznos, tu će razliku rado zadržati u svom dzepu, ako nita drugo pogledajte šta se dešav sa gorivom.
cijena barela je ista kao ona od prije tri gopdine kada je litra goriva u prosjeku bila jeftinija za 50 feninga nego što je to sada.
To je bilo na radiu ali ništa od toga.Od 2009g carina na polovna vozila je 13% ako imaš euro1 papir koji dokazuje da je vozilo proizvedeno u EU.
Što se cijena tiče sve je to u par stotina maraka a već sad su pale.Radi krize od nove godine može se očekivati pad cijene luksuznih auta veće vrijednosti a
lično mislim da će cijena vozila nižeg ranga u EU ostati ista ili čak poskupiti jer je ogroman pad prodaje novih automobila pa će oni imati veću potražnju
za rabljenim na sopstvenom tržištu.Htjeli su uvesti PDV 21% ,fali stoci para ali zakonska procedura malo duže traje da bi se to uradilo.Ne bi me čudilo i da bude.
Zar je iko mogao i pomisliti da će se država odreći prihoda,i kada ukinu carinu eto trošarine,homologacije...
Traznja za novim autima u EU je drasticno opala - istina. Ali to ne znaci da ce se zbog toga povecati traznja za polovnim autima. Mozda neznatno, ali ce ponuda daleko vise porasti. Ljudi nisu vise u stanju otplacivati kredite sa vecim kamatnim stopama, pa se radi toga odricu onih, drugih i trecih i n-tih auta u porodici... To i skupi godisnji odmori su prve stvari kojih ce se ljudi odreci. Dakle auto industrija i visoki turizam ce to najjace osjetiti u narednih nekoliko mjeseci. Ako pratite trziste polovnih automobila u EU, onda ste primjetili, brz i znacajan pad cijena, do cak 20 i vise %. Kad tome dodas pad carine, ne za 0,5% kako neki pogresno ovdje navode, nego najvjerovatnije na 5%, onda da nema govora o povecanju pdv-a, onda da niko ne spominje te homologacije, skuplju registraciju polovnih vozila uvezenih iz inostranstva i sl, dakle ne postoje nikakvi prijedlozi zakona o tome, pa ne vidim kad ce i ko to donjeti, pogotovo sad pred svu frku pred novu godinu. Mozda se takvo nesto i donese, ali tamo nekad iza februara, kad se neko sjeti da to prvo osmisli, pa predlozi u formi zakona. Ne donose se tako bitni zakoni preko noci, pogotovo kod nas.
Uglavnom, ne zurite, polovna auta sigurno pojeftinjuju iza nove godine. Za koliko procenata tacno, vidjecemo. Nema bojazni da ce preprodavci zadrzati razliku u dzepu, tj. mogu je zadrzati ako ista prodaju, jer nije valjda niko lud da im je ostavlja. Radije ce otici sam u Njemacku recimo i dovesti si auto, a usput ustedjeti koju hiljadu €. A moze i nekome platiti da mu doveze auto.
Da ne otvaram novu temu zbog jednog pitanja, pa pošto mislim da je povezano sa uvozom ovdje ću ga napisati.
Naime na stranici http://www.mobile.de cijena kod pojedinih automobila piše ovako:
na primjer: 10.472 EUR
(MwSt. ausweisbar, 19%)
E mene zanima šta je ovo MwSt. ausweisbar, 19% ? Je li to porez koji vrate u koliko auto se izvozi, je li to cijena bez poreza, jel važi za prvivatna ili samo pravna lica ili šta je već to na kraju krajeva ??
Eto ako neko zna bio bih mu zahvalan ako bi mi pojasnio ovo.