To ti je pod opciju nastavak agonije, nažalostuvjek dobar gost wrote:.. Pokretač teme nije naveo još jednu opciju... znači stvaranje kritične mase koja će se boriti za normalnu državu Bosnu i Hercegovinu, sekularnu državu svih njenih građana.....
To mu zamjeram.....
Podjela, Rat, ili Nastavak agonije !? Sta ciniti !?
- Lincoln-Burrows
#101 Re: Podjela, Rat, ili Nastavak agonije !? Sta ciniti !?
- PipiDugaDevetka
- Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.
#102 Re: Podjela, Rat, ili Nastavak agonije !? Sta ciniti !?
Pitam se, koliko ovdje ima profesionalnih forumaša?plafon wrote:Jedan001 wrote:Politicari su glavni krivci sto je stanje u zemlji ovakvo kakvo je.... Najbolje bi bilo ako se nemozemo skupa onda rastati u miru svakom svoje Hrvati da dobiju svoje Srbi svoje a Bosnjaci svoje i onda nece biti problema barem ne onih nacionalnih. Onda ce doci stranacka previranja neistomisljenika... davno isproban recept u Srbiji.
Kad nemas s drugim da se koljes kolji se sa svojim. Jadno i bjedno, i oni su ti koji pale narodne mase... a narodu ne treba puno pogotovo onom koji nema skole i koji kad mu pastir ili coban kaze vamo u tor on mora da slusa. I onda mozda ali mozda krene svima bolje. onda se mozda svi okrenu radu i obrazovanju a ne razmisljanju o ratovanju i ratu... Dosta ga je za jedan zivot bio vise NE sigurno NE. Ko ga prizeljkuje u kuci mu dabogda vazda bio.
Dok je četnika u mom komšiluku, siguran sam da ĆE BITI RATA!
Amerikanci moraju zavrnuti šiju četnicima, a ako neće oni,...
- Liberalism
#103 Re: Podjela, Rat, ili Nastavak agonije !? Sta ciniti !?
Sta ako medjunarodna zajednica ostane po strani?
Ko garantuje siguran zivot povratnicima u RS? Ili za politicare u sarajevu to nije bitno pitanje?
Ko garantuje siguran zivot povratnicima u RS? Ili za politicare u sarajevu to nije bitno pitanje?
- uvjek dobar gost
#104 Re: Podjela, Rat, ili Nastavak agonije !? Sta ciniti !?
Lincoln-Burrows wrote:To ti je pod opciju nastavak agonije, nažalostuvjek dobar gost wrote:.. Pokretač teme nije naveo još jednu opciju... znači stvaranje kritične mase koja će se boriti za normalnu državu Bosnu i Hercegovinu, sekularnu državu svih njenih građana.....
To mu zamjeram.....
.... Ja se ne bih složio.. možda ja sam i neka sam utopista i idealista koji je zalutao u Sarajevo, odnosno u BiH... da sada ne elaboriram sve fule nas kao građana ni sve fule međunarodne zajednice (čitaj imaginarni pojam)... mislim da je krajnje vrijeme da skontamo šta mi u stvari hoćemo... hoćemo li kao ljudi daa se vratimo civilizacijski i živimo u rodovsko-plemenskim zajednicama, hoćemo li tako da svoju djecu osudumo na uniforme za nekih dvedesetak godina, hoćemo li da životarimo u robovlasničko-feudalnom društvu bez osnovnih ljudskkih prava i bez pojedinca.. u društvu koje je u stvari bezlična masa koja sebe voli zvati narodom (čitaj imaginarni pojam)....
Mi kao ljudi ne koristimo demokratiju, ne služimo se njenim polugama, dezorjantisani smo i sluđeni demagogijom domaćih političara (čitaj lopova) i šutnjom međunarodne zajednice (čitaj ameba)...
Pozitivnih primjera ima u svijetu i kroz istoriju.. kako su se ljudi izborili za ono što hoće, ali mi ne znamo šta je to, kao da ovo društvo nema dovoljno svjesnih, odgovornih i hrabrih pojedinaca koji su svjesni sebe i situacije u kojoj se ova zemlja (i svi mi u njoj) nalazi... treba preuzeti inicijativu i prestati palamuditi...!!!!
-
Liska
#105 Re: Podjela, Rat, ili Nastavak agonije !? Sta ciniti !?
Čisto sumnjam da će biti kao što LD piše, punktovi i vojna policija. Bilo ih je i ranije, pa što? Ratovati opet 15 godina poslije, kad vidiš kako si prošao (a prosječan vojnik je isto završio na svim stranama) bi bio idiotizam. Tko će to zatvoriti granice kad su i danas propusne i možeš proći kako hoćeš. Kad naprave brigade političara, parlamentaraca i njihovih sinova, onda bih i razmislio o svom mogućem učešću. Drugo, zaboravljamo da većina ljudi iz prošlog rata ima određene bolesti koje ih više ne čine vojno sposobnim ni u kakvom slučaju. Kad bi i bilo rata, ne dao Bog, bilo bi još gore nego prije jer bi imali stotine Caca, Juka, Mauzera, Tuta i sličnih. Ova država ne funkcionira ni u miru a ne u kaosu kakav je rat. Ovaj put se stvarno ne bi znalo tko pije a tko plaća.
- Liberalism
#106 Re: Podjela, Rat, ili Nastavak agonije !? Sta ciniti !?
Pa ovo su kljucni argumenti Dodika. Moze raditi sta hoce, niko se nece pobuniti a kamoli ratovati.Liska wrote:Čisto sumnjam da će biti kao što LD piše, punktovi i vojna policija. Bilo ih je i ranije, pa što? Ratovati opet 15 godina poslije, kad vidiš kako si prošao (a prosječan vojnik je isto završio na svim stranama) bi bio idiotizam. Tko će to zatvoriti granice kad su i danas propusne i možeš proći kako hoćeš. Kad naprave brigade političara, parlamentaraca i njihovih sinova, onda bih i razmislio o svom mogućem učešću. Drugo, zaboravljamo da većina ljudi iz prošlog rata ima određene bolesti koje ih više ne čine vojno sposobnim ni u kakvom slučaju. Kad bi i bilo rata, ne dao Bog, bilo bi još gore nego prije jer bi imali stotine Caca, Juka, Mauzera, Tuta i sličnih. Ova država ne funkcionira ni u miru a ne u kaosu kakav je rat. Ovaj put se stvarno ne bi znalo tko pije a tko plaća.
-
Abacija
#107 Re: Podjela, Rat, ili Nastavak agonije !? Sta ciniti !?
behavac wrote:Meni je dovoljno da nestanem odavde ako bude pravog rata, al ne ocekujem da ce ga biti...Abacija wrote: Kako sam znao da ces se i ti prijaviti na ovu listu. Znas @behavac, nije samo dovoljno neici u rat. Potrebno je i da ga ne podrzavas, niti rat niti njegove rezultate.
Opet nisi rekao nista hoces li bacati cvijece na tenkove (citaj: podrzavati taj rat preko interneta iz inostranstva).
-
Liska
#108 Re: Podjela, Rat, ili Nastavak agonije !? Sta ciniti !?
Zaboravljaš da isto vrijedi i za Dodikove. Ni njima se ne ratuje, barem prosječnom čovjeku. Liberalism, ako ti se ratuje a ti brate ratuj. Ne znam što te sprječava da već danas ratuješ. Ja bih volio, ako već mora biti rat,neka bude rat političara,njihove djece i familije, njihovih firmi i njihovih milijuna. Ako će opet najebati običan narod, onda rat ne treba nikome jer će se političari opet dogovoriti kad im odgovara. A mi ćemo opet imati ulice pune gladnih ratnih veterana. I zato kažem tko voli rat neka izvoli u njega, ali odmah danas. Nemojte čekati ni trena.Liberalism wrote:Pa ovo su kljucni argumenti Dodika. Moze raditi sta hoce, niko se nece pobuniti a kamoli ratovati.Liska wrote:Čisto sumnjam da će biti kao što LD piše, punktovi i vojna policija. Bilo ih je i ranije, pa što? Ratovati opet 15 godina poslije, kad vidiš kako si prošao (a prosječan vojnik je isto završio na svim stranama) bi bio idiotizam. Tko će to zatvoriti granice kad su i danas propusne i možeš proći kako hoćeš. Kad naprave brigade političara, parlamentaraca i njihovih sinova, onda bih i razmislio o svom mogućem učešću. Drugo, zaboravljamo da većina ljudi iz prošlog rata ima određene bolesti koje ih više ne čine vojno sposobnim ni u kakvom slučaju. Kad bi i bilo rata, ne dao Bog, bilo bi još gore nego prije jer bi imali stotine Caca, Juka, Mauzera, Tuta i sličnih. Ova država ne funkcionira ni u miru a ne u kaosu kakav je rat. Ovaj put se stvarno ne bi znalo tko pije a tko plaća.
-
grki
#109 Re: Podjela, Rat, ili Nastavak agonije !? Sta ciniti !?
E da se hoće zaratit,samo neka neko javi jedno sat-dva ranije koliko mi treba da razgulim.Pa da se dočepam kakve zapadne države ,da kupim kakv računar,da se konektujem,registrujem pada onda počnem ratovatiLiska wrote:Zaboravljaš da isto vrijedi i za Dodikove. Ni njima se ne ratuje, barem prosječnom čovjeku. Liberalism, ako ti se ratuje a ti brate ratuj. Ne znam što te sprječava da već danas ratuješ. Ja bih volio, ako već mora biti rat,neka bude rat političara,njihove djece i familije, njihovih firmi i njihovih milijuna. Ako će opet najebati običan narod, onda rat ne treba nikome jer će se političari opet dogovoriti kad im odgovara. A mi ćemo opet imati ulice pune gladnih ratnih veterana. I zato kažem tko voli rat neka izvoli u njega, ali odmah danas. Nemojte čekati ni trena.Liberalism wrote:Pa ovo su kljucni argumenti Dodika. Moze raditi sta hoce, niko se nece pobuniti a kamoli ratovati.Liska wrote:Čisto sumnjam da će biti kao što LD piše, punktovi i vojna policija. Bilo ih je i ranije, pa što? Ratovati opet 15 godina poslije, kad vidiš kako si prošao (a prosječan vojnik je isto završio na svim stranama) bi bio idiotizam. Tko će to zatvoriti granice kad su i danas propusne i možeš proći kako hoćeš. Kad naprave brigade političara, parlamentaraca i njihovih sinova, onda bih i razmislio o svom mogućem učešću. Drugo, zaboravljamo da većina ljudi iz prošlog rata ima određene bolesti koje ih više ne čine vojno sposobnim ni u kakvom slučaju. Kad bi i bilo rata, ne dao Bog, bilo bi još gore nego prije jer bi imali stotine Caca, Juka, Mauzera, Tuta i sličnih. Ova država ne funkcionira ni u miru a ne u kaosu kakav je rat. Ovaj put se stvarno ne bi znalo tko pije a tko plaća.
- Liberalism
#110 Re: Podjela, Rat, ili Nastavak agonije !? Sta ciniti !?
Uopste ne vrijedi. Dodik zapravo nikad i ne spominje rat. On spominje samo mogucnost da postavi policijske punktove na ulazu u RS da cuvaju table na kojima uz dobrodosli u RS stoji ubacena rijec nezavisna.Liska wrote:Zaboravljaš da isto vrijedi i za Dodikove. Ni njima se ne ratuje, barem prosječnom čovjeku. Liberalism, ako ti se ratuje a ti brate ratuj. Ne znam što te sprječava da već danas ratuješ. Ja bih volio, ako već mora biti rat,neka bude rat političara,njihove djece i familije, njihovih firmi i njihovih milijuna. Ako će opet najebati običan narod, onda rat ne treba nikome jer će se političari opet dogovoriti kad im odgovara. A mi ćemo opet imati ulice pune gladnih ratnih veterana. I zato kažem tko voli rat neka izvoli u njega, ali odmah danas. Nemojte čekati ni trena.Liberalism wrote:Pa ovo su kljucni argumenti Dodika. Moze raditi sta hoce, niko se nece pobuniti a kamoli ratovati.Liska wrote:Čisto sumnjam da će biti kao što LD piše, punktovi i vojna policija. Bilo ih je i ranije, pa što? Ratovati opet 15 godina poslije, kad vidiš kako si prošao (a prosječan vojnik je isto završio na svim stranama) bi bio idiotizam. Tko će to zatvoriti granice kad su i danas propusne i možeš proći kako hoćeš. Kad naprave brigade političara, parlamentaraca i njihovih sinova, onda bih i razmislio o svom mogućem učešću. Drugo, zaboravljamo da većina ljudi iz prošlog rata ima određene bolesti koje ih više ne čine vojno sposobnim ni u kakvom slučaju. Kad bi i bilo rata, ne dao Bog, bilo bi još gore nego prije jer bi imali stotine Caca, Juka, Mauzera, Tuta i sličnih. Ova država ne funkcionira ni u miru a ne u kaosu kakav je rat. Ovaj put se stvarno ne bi znalo tko pije a tko plaća.
A obzirom da niko nece dirati federalno sarajevo, vjerovatno niko u Sarajevu nece ni ''osjetiti'' da se RS odcjepila.
-
sarajevo63
#111 Re: Podjela, Rat, ili Nastavak agonije !? Sta ciniti !?
Gospodo dovoljan je gnjevni avaz da nas plaši. Zašto ovakva tema na forumu?
-
popajic
#112 Re: Podjela, Rat, ili Nastavak agonije !? Sta ciniti !?
Podjela,rat,ili nastavak agonije !?
Bi li ikako moglo :ni jedno,ni drugo,ni trece ?
Sve tri opcije su vec isprobane.Ima i cetvrto - pokusati stvarati normalnu drzavu u kojoj cemo svi biti prvo ljudi,pa tek onda sve ostalo.
Naravno,za ovu opciju bi se moralo mrdnuti iz torova...a za to nema volje.
Znaci glasa se za agoniju for ever !Cemu onda kuknjava ?
Sve tri opcije su vec isprobane.Ima i cetvrto - pokusati stvarati normalnu drzavu u kojoj cemo svi biti prvo ljudi,pa tek onda sve ostalo.
-
grki
#113 Re: Podjela, Rat, ili Nastavak agonije !? Sta ciniti !?
Ta je opcija najgora,povod za ove gore navedenepopajic wrote:Podjela,rat,ili nastavak agonije !?
-
Vedoni
#114 Re: Podjela, Rat, ili Nastavak agonije !? Sta ciniti !?
Haj zatvarajte ovaj qrac od teme.
- sekiracija
#115 Re: Podjela, Rat, ili Nastavak agonije !? Sta ciniti !?
Pa nek zatvori ,pa cemo onda o necem o cemu si ti radio maturski.Vedoni wrote:Haj zatvarajte ovaj qrac od teme.
Ili si ga prepisa
-
ld
#116 Re: Podjela, Rat, ili Nastavak agonije !? Sta ciniti !?
u zadnjem ratu 92-95,dosta srba je klisnulo za srbiju,pa ih e na ulicama beograda,novog sada itd,uredno kupila vojna policija i slala na ratiste u bosnuLiska wrote:Čisto sumnjam da će biti kao što LD piše, punktovi i vojna policija. Bilo ih je i ranije, pa što? Ratovati opet 15 godina poslije, kad vidiš kako si prošao (a prosječan vojnik je isto završio na svim stranama) bi bio idiotizam. Tko će to zatvoriti granice kad su i danas propusne i možeš proći kako hoćeš. Kad naprave brigade političara, parlamentaraca i njihovih sinova, onda bih i razmislio o svom mogućem učešću. Drugo, zaboravljamo da većina ljudi iz prošlog rata ima određene bolesti koje ih više ne čine vojno sposobnim ni u kakvom slučaju. Kad bi i bilo rata, ne dao Bog, bilo bi još gore nego prije jer bi imali stotine Caca, Juka, Mauzera, Tuta i sličnih. Ova država ne funkcionira ni u miru a ne u kaosu kakav je rat. Ovaj put se stvarno ne bi znalo tko pije a tko plaća.
tako je bilo i u hrvatskoj,kupili su ljude koji su napustili bosnu i davno prije rata
a u samoj bosni,na svim putnim komunikacijama su bili punktovi sa vojnom policijom,cak i u nekim divljinama,na sumskim putevima,valjda je to bilo tad u ,,trendu,, i ko god nije imao propusnicu ili vojnu knjizicu,bio je na licu mjesta mobilisan i upucen u lokalnu brigadu
da ne spominjem racije,kad dodje vojna policija i blokira centar grada i sve vojno sposobne pokupe
a ko se ne javi na mobilizaciju,dolaze mu kuci i vrebaju ga,dok ga ne pokupe
ko je imao lovu,mogao je platiti,pa da se preko doktora ili radne obaveze izvuce,ali to je bilo skupo i tesko
bilo je raje sto su se izvlacili na svaki moguci nacin,bilo je i raje koje je dobrovoljno otisla u rat,a i sto su mobilisani
u ratu nema bas nekih pravila,sve zavisi od mjesta i okolnosti
nije bilo isto u zenici,sarajevu,srebrenici ili bihacu,bar sto se tice nas bosnjaka,i u zavisnosti od mjesta i okolnosti
bilo je slucajeva kad su krajisnici napustali austriju,u hrvatskoj kupovali oruzije i zatim se probijali kroz RSK u hrvatskoj,da bi dosli do bihaca i da se bore za svoj narod
kao sto je bilo i onih koji su na svaki nacin gledali da klisnu preko grane
nije bas sve crno i bijelo
-
Liska
#117 Re: Podjela, Rat, ili Nastavak agonije !? Sta ciniti !?
Sve to stoji ali gdje su djeca politicara? Mislis li da ce biti nesto bolje poslije nekog novog rata. Ti ces opet morati vani a Brankovici ce vladati. I drugo, kad je narod toliko za rat, cemu ga kupiti i mobilizirati? U nekom novom ratu imati ces stotine tisuca tzv. vojnih obveznika koji su bolesni i imaju papire za to. Kako rijesiti taj problem? Sto se tice slucajeva, imas samo te Krajisnike, od kojih vecina nije ni stigla. Zna li netko za njih, sjeti li se netko njihove zrtve? Njihove porodice bi radije da su zivi nego da su poginuli za zemlju i ljude koji ih se i ne sjecaju.
- sodom
#118 Re: Podjela, Rat, ili Nastavak agonije !? Sta ciniti !?
Cuj bolje da su zivi, pa normalno da bi bilo bolje... ali to se zove zrtva, a bez nje je nemoguce proci u ratu.
i po koju cijenu da su zivi? da su svi ostali mrtvi?
Da se nismo branili, bilo bi dosta dosta vise masovnih grobnica... sigurno.
I uvjek ce biti ratnih profitera i lopova to je sigurno, ali se borci nisu borili za njih, borili su se za svoju djecu i slobodu...
Izgovor kao treba da mi bude: poslije rata ce biti politicari i lopovi ..
Postoje stvari dosta bitnije od zivota...
Ja se svojih umrlih u ratu dobro sjecam i sjetim, svi bi smo trebali.
i po koju cijenu da su zivi? da su svi ostali mrtvi?
Da se nismo branili, bilo bi dosta dosta vise masovnih grobnica... sigurno.
I uvjek ce biti ratnih profitera i lopova to je sigurno, ali se borci nisu borili za njih, borili su se za svoju djecu i slobodu...
Izgovor kao treba da mi bude: poslije rata ce biti politicari i lopovi ..
Postoje stvari dosta bitnije od zivota...
Ja se svojih umrlih u ratu dobro sjecam i sjetim, svi bi smo trebali.
-
Liska
#119 Re: Podjela, Rat, ili Nastavak agonije !? Sta ciniti !?
Sjećam se i ja ali da su danas živi umrli bi još jednom, ovaj put od tuge. Ispalo je sa su se borili da im djeca rade za ratne profitere i njihovu djecu i da bi bilo puno bolje za njihovu djecu da su se pokupili u inozemstvo. Sve ono šo se desilo iza rata je još jedan metak u tijela poginulih za ovjeru i komentar a đe mi bi bili da nije vas. Da nije bilo vas ja bih ostao ono što sam bio prije rata a danas sam ministar. Njihova djeca nece morati raditi šta narednih par decenija a djeca boraca će se boriti za preživljavanje. Ako političari hoće državu, neka se ovaj put njihova djeca bore za nju. Moje dijete i ja nećemo sigurno.
-
behavac
#120 Re: Podjela, Rat, ili Nastavak agonije !? Sta ciniti !?
Rat necu podrzavati a vidis da sam i sad apsolutno protivnik rata...Abacija wrote:behavac wrote:Meni je dovoljno da nestanem odavde ako bude pravog rata, al ne ocekujem da ce ga biti...Abacija wrote: Kako sam znao da ces se i ti prijaviti na ovu listu. Znas @behavac, nije samo dovoljno neici u rat. Potrebno je i da ga ne podrzavas, niti rat niti njegove rezultate.![]()
![]()
![]()
![]()
Opet nisi rekao nista hoces li bacati cvijece na tenkove (citaj: podrzavati taj rat preko interneta iz inostranstva).
-
ld
#121 Re: Podjela, Rat, ili Nastavak agonije !? Sta ciniti !?
opet moram da se ponovim,inace u zivotu malo sta da je crno i bijelo,pogotvo u ratuLiska wrote:Sve to stoji ali gdje su djeca politicara? Mislis li da ce biti nesto bolje poslije nekog novog rata. Ti ces opet morati vani a Brankovici ce vladati. I drugo, kad je narod toliko za rat, cemu ga kupiti i mobilizirati? U nekom novom ratu imati ces stotine tisuca tzv. vojnih obveznika koji su bolesni i imaju papire za to. Kako rijesiti taj problem? Sto se tice slucajeva, imas samo te Krajisnike, od kojih vecina nije ni stigla. Zna li netko za njih, sjeti li se netko njihove zrtve? Njihove porodice bi radije da su zivi nego da su poginuli za zemlju i ljude koji ih se i ne sjecaju.
profiterstvo,dezerteri su pojava svakog rata u historiji,zasto bi to u bosni bio izuzetak
pogledaj slucajeve veterana u americi i britaniji,i to iz zadnjih ratova u iraku i afganistanu,pa kad te dojuce ekonomske sile nisu bile u stanju adekvatno rijesiti problema njihovih veterana,sta mi treba da ocekujemo od bosne
s druge strane,mi smo kao narod navikli da nam je drzava krava muzara,jos iz onog titinog sistema,pa u jednoj zeljezari je radilo 21 000 radnika,a efektivno je je trebalo do 5 000 radnika
navescu ti primjer mog prijatelje,koji je RVI i zlatni ljiljan
ima primanja oko 1500 km mjesecno,dobio je stan u centru sarajeva,i kapetan je u penziji
i to sve bez stele
moj otac je dobio certifikate i ze te certifikate je kupio sebi stan,i sad ceka vojnu penziju
ovdje na zapadu malo ko da ima i od zapadnjaka otkupljen stan,svi su u kreditima do guse
a moj otac je dobio certifikate,za provedene 3,5 godine u armiji bih i otkupio je stan
masa demobilisanih boraca su dobili dobra zaposlenja i cak u poratnom vremenu,nepisano pravilo je bilo da bi dobio zaposlenje u pojednim firmama,da moras biti ucesnik odbrambenog rata u bosni
vecina porodica poginulih boraca su dobili stanove,imaju relativno dobra mjesecna primanja,djeca imaju stipendije
sve moje ratne kolege i danas kad se cujemo i vidimo,i kad pretresemo aktuelnu situaciju,svi,ama bas svi su spremni da ponovo uzmu pusku u ruke i da brane svoj narod
i mi koji smo vani,mi bi se prvi vratili
i u mojoj jedinici,u 3 korpusu,znam masu momaka koji su dosli iz austrije,njemacke,borili su se,neki su poginuli,ostali koji su prezivjeli,kad je rat stao,vratili su se nazad,da nastave sa radom i svojim zivotom
nema tu puno filozofije
u zivotu imas ljude koji imaju muda i koji nemaju
oni koji nemaju,uvijek ce naci neki razlog da opravdaju sebe,bio to brankovic,nepravda ili nesto trece
jer u bosni se nevodi neki uslovno receno pravedan rat,pa ako te neprijatelj porazi,potpise se poraz i klepne usima
kod nas je rat,biti ili ne biti,dodju cetnici na trebevic i poredaju tenkove i haubice i pocnu rokati po sarajevu,ne pitaju jesl ti pacifista ili ne,bosnjak,srbin ili hrvat ili ostali
a kad opkole selo,pogotovo u istocnoj bosni,zitelje tog sela poslije se traze po masovnim grobnicama
u bosni je vodjen jedan od najgorih oblika rata,gdje kad se osvoje teritorije,ljudi se pobiju,zene siluju,ako i neko prezivi,usljed mucenja i maltretiranja postane biljka i vegetira do kraja zivota i protjeraju ga
- Real Khan
#122 Re: Podjela, Rat, ili Nastavak agonije !? Sta ciniti !?
@Id,ld wrote:opet moram da se ponovim,inace u zivotu malo sta da je crno i bijelo,pogotvo u ratuLiska wrote:Sve to stoji ali gdje su djeca politicara? Mislis li da ce biti nesto bolje poslije nekog novog rata. Ti ces opet morati vani a Brankovici ce vladati. I drugo, kad je narod toliko za rat, cemu ga kupiti i mobilizirati? U nekom novom ratu imati ces stotine tisuca tzv. vojnih obveznika koji su bolesni i imaju papire za to. Kako rijesiti taj problem? Sto se tice slucajeva, imas samo te Krajisnike, od kojih vecina nije ni stigla. Zna li netko za njih, sjeti li se netko njihove zrtve? Njihove porodice bi radije da su zivi nego da su poginuli za zemlju i ljude koji ih se i ne sjecaju.
profiterstvo,dezerteri su pojava svakog rata u historiji,zasto bi to u bosni bio izuzetak
pogledaj slucajeve veterana u americi i britaniji,i to iz zadnjih ratova u iraku i afganistanu,pa kad te dojuce ekonomske sile nisu bile u stanju adekvatno rijesiti problema njihovih veterana,sta mi treba da ocekujemo od bosne
s druge strane,mi smo kao narod navikli da nam je drzava krava muzara,jos iz onog titinog sistema,pa u jednoj zeljezari je radilo 21 000 radnika,a efektivno je je trebalo do 5 000 radnika
navescu ti primjer mog prijatelje,koji je RVI i zlatni ljiljan
ima primanja oko 1500 km mjesecno,dobio je stan u centru sarajeva,i kapetan je u penziji
i to sve bez stele
moj otac je dobio certifikate i ze te certifikate je kupio sebi stan,i sad ceka vojnu penziju
ovdje na zapadu malo ko da ima i od zapadnjaka otkupljen stan,svi su u kreditima do guse
a moj otac je dobio certifikate,za provedene 3,5 godine u armiji bih i otkupio je stan
masa demobilisanih boraca su dobili dobra zaposlenja i cak u poratnom vremenu,nepisano pravilo je bilo da bi dobio zaposlenje u pojednim firmama,da moras biti ucesnik odbrambenog rata u bosni
vecina porodica poginulih boraca su dobili stanove,imaju relativno dobra mjesecna primanja,djeca imaju stipendije
sve moje ratne kolege i danas kad se cujemo i vidimo,i kad pretresemo aktuelnu situaciju,svi,ama bas svi su spremni da ponovo uzmu pusku u ruke i da brane svoj narod
i mi koji smo vani,mi bi se prvi vratili
i u mojoj jedinici,u 3 korpusu,znam masu momaka koji su dosli iz austrije,njemacke,borili su se,neki su poginuli,ostali koji su prezivjeli,kad je rat stao,vratili su se nazad,da nastave sa radom i svojim zivotom
nema tu puno filozofije
u zivotu imas ljude koji imaju muda i koji nemaju
oni koji nemaju,uvijek ce naci neki razlog da opravdaju sebe,bio to brankovic,nepravda ili nesto trece
jer u bosni se nevodi neki uslovno receno pravedan rat,pa ako te neprijatelj porazi,potpise se poraz i klepne usima
kod nas je rat,biti ili ne biti,dodju cetnici na trebevic i poredaju tenkove i haubice i pocnu rokati po sarajevu,ne pitaju jesl ti pacifista ili ne,bosnjak,srbin ili hrvat ili ostali
a kad opkole selo,pogotovo u istocnoj bosni,zitelje tog sela poslije se traze po masovnim grobnicama
u bosni je vodjen jedan od najgorih oblika rata,gdje kad se osvoje teritorije,ljudi se pobiju,zene siluju,ako i neko prezivi,usljed mucenja i maltretiranja postane biljka i vegetira do kraja zivota i protjeraju ga
Svaka ti riječ stoji na mjestu
Da su ljudi ovako razmišljali prije onog proteklog rata, tj. da nisu povjerovali (kao ja) raznim ublehašima kako "rata neće biti jer za rat trebaju dvojica" ili "neće nas dirati naše komšije, jer im nismo nikad ružnu riječ rekli" i sl. siguran sam da bi bilo mnogo manje masovnih grobnica po našoj domovini. Gdje god smo pružili kakav-takav otpor, preživjeli smo. Gdje god smo našu sigurnost prepustili drugima u ruke (četnicima, UN-u itd) tu su nastale masovne grobnice.
Mislite li ljudi da su one u masovnim grobnicama prije smaknuća pitali jesu li glasali za SDA i Aliju, jesu li možda SDP-ovci ili nisu ni glasali... Pitate li se da li je ikoga bilo briga da li ih je politika zanimala? Ja sam bio u ratu i ne volim ga (naravno), ali sam čvrsto odlučio da je ipak bolje da opet ratujem ja, nego moja djeca za nekih deceniju ili dvije. Usput, ne pada mi na pamet da se selim igdje iz svoje države, pa tako i moja djeca ostaju ovdje.
- Zox
#123 Re: Podjela, Rat, ili Nastavak agonije !? Sta ciniti !?
Super je tema, par puta se pojavio neko da kaze da postoji opcija gradjenja normalne drzave, i sve ste ih popljuvali jer to je "nastavak agonije."
Simptomaticno. Boli vas sve qrac za normalnom drzavom, vi ovdje tjerate nekakav inat, oni bi kao da se odcijepe, a mi im kao ne damo.
Simptomaticno. Boli vas sve qrac za normalnom drzavom, vi ovdje tjerate nekakav inat, oni bi kao da se odcijepe, a mi im kao ne damo.
- Real Khan
#124 Re: Podjela, Rat, ili Nastavak agonije !? Sta ciniti !?
Molim te uputi nas ko je u tvom izlaganju "mi", "vi", "oni", "normalna država"... Ovako te ne kontam šta reče, čovječe.Zox wrote:Super je tema, par puta se pojavio neko da kaze da postoji opcija gradjenja normalne drzave, i sve ste ih popljuvali jer to je "nastavak agonije."
- Zox
#125 Re: Podjela, Rat, ili Nastavak agonije !? Sta ciniti !?
Ma, konta se.Real Khan wrote:Molim te uputi nas ko je u tvom izlaganju "mi", "vi", "oni", "normalna država"... Ovako te ne kontam šta reče, čovječe.Zox wrote:Super je tema, par puta se pojavio neko da kaze da postoji opcija gradjenja normalne drzave, i sve ste ih popljuvali jer to je "nastavak agonije."