Ja sam pobjednik...

vratnik

#101 Re: Ja sam pobjednik...

Post by vratnik »

cogni wrote:
Stolac92 wrote:Ali neke od mojih vizija i projekata, naravno ne još detaljno, možeš naći na mom blogu http://stolac92.blogger.ba/...
Ne da nije detaljno nego je izuzetno shturo. Ako ti sam nemas vremena da razradis ideje koje su zasad samo skup zelja, zasto mislish da mi forumasi treba da gubimo vrijeme svih nas na teme o tebi. Nase vrijeme je zasigurno vrijednije od tvog, samim tim sto nas je puno vishe nego tebe.
Ima toga još puno... Kao na primjer... Uvođenje tri stope PDV-a: 1 stopa od 35% na sve uvozne artikle (osim ljekova, repro materijala i ostalog sličnog), 17% na domaće proizvode, i 0% na esencijalne proizvode. Ovo direktno znači zaštita domaće proizvodnje, povećanje prihoda od uvoza, olakšica za socijalno ugrožene kategorije.... Da ne nabrajam... kao što sam nabrajao Fadilu Šeri i ekipi...
Ovo je izuzetno retardirana ideja, ne mozes na tako primitivan nacin zaobici carinske ugovore sa drugim drzavama. Uvjeren sam da to nije rezultat dugog premisljanja vec da si pisao bez da si razmislio i malo, u suprotnom bi to bilo stvarno tragicno. Ocigledno je i iz ovoga da nemas potrebe da trosis svoje vrijeme, istodobno se ne libeci da trosis nase. :-x
Govori samo u svoje ime.
Stolac :thumbup:
Stolac92

#102 Re: Ja sam pobjednik...

Post by Stolac92 »

Ne vidim kako te prisiljavam da trošiš svoje dragocjeno vrijeme. Imaš opciju da ne čitaš ili uopšte da ne gledaš gluposti koje sam ja napisao. Slažem se da je izuzetno šturo, ali ima tu i detaljnih projekata... koji nisu objavljeni... Zašto bih to uradio kad niko neće da sluša...

Što se tiče PDV-a mislim da ti griješiš. PDV je porez na dodanu vrijednost i svaka država ima (u određenim granicama) pravo da određuje visinu PDV. Naravno da bi moje tri stope PDV-a proizvele ozbiljne posljedice (diplomatske i sve druge), ali bi našim političarima trebao biti prioritet interes naših građana, a ne interes Hrvatske (koja ima veću stopu PDV-a od BiH), ili Srbije... ili nekih drugih zemalja.
mIRCerka
Location: Bolje biti frustrirani mjesanac nego cistokrvni idiot.

#103 Re: Ja sam pobjednik...

Post by mIRCerka »

cogni wrote:
Stolac92 wrote:Ali neke od mojih vizija i projekata, naravno ne još detaljno, možeš naći na mom blogu http://stolac92.blogger.ba/...
Ne da nije detaljno nego je izuzetno shturo. Ako ti sam nemas vremena da razradis ideje koje su zasad samo skup zelja, zasto mislish da mi forumasi treba da gubimo vrijeme svih nas na teme o tebi. Nase vrijeme je zasigurno vrijednije od tvog, samim tim sto nas je puno vishe nego tebe.
Ima toga još puno... Kao na primjer... Uvođenje tri stope PDV-a: 1 stopa od 35% na sve uvozne artikle (osim ljekova, repro materijala i ostalog sličnog), 17% na domaće proizvode, i 0% na esencijalne proizvode. Ovo direktno znači zaštita domaće proizvodnje, povećanje prihoda od uvoza, olakšica za socijalno ugrožene kategorije.... Da ne nabrajam... kao što sam nabrajao Fadilu Šeri i ekipi...
Ovo je izuzetno retardirana ideja, ne mozes na tako primitivan nacin zaobici carinske ugovore sa drugim drzavama. Uvjeren sam da to nije rezultat dugog premisljanja vec da si pisao bez da si razmislio i malo, u suprotnom bi to bilo stvarno tragicno. Ocigledno je i iz ovoga da nemas potrebe da trosis svoje vrijeme, istodobno se ne libeci da trosis nase. :-x
Vrlo retardiran komentar.
cogni

#104 Re: Ja sam pobjednik...

Post by cogni »

Stolac92 wrote: Što se tiče PDV-a mislim da ti griješiš. PDV je porez na dodanu vrijednost i svaka država ima (u određenim granicama) pravo da određuje visinu PDV. Naravno da bi moje tri stope PDV-a proizvele ozbiljne posljedice (diplomatske i sve druge), ali bi našim političarima trebao biti prioritet interes naših građana, a ne interes Hrvatske (koja ima veću stopu PDV-a od BiH), ili Srbije... ili nekih drugih zemalja.
Ok, nakon ovog pojasnjavanja ocigledno je da ti stvarno mislish da PDV treba da sluzi kao rezervna carina i da BiH u interesu svojih gradjana treba da udje u carinski rat sa ostatkom svijeta. Evo, priznajem da to nije retardirano, vec briljantno, samo je steta sto niko nece da te saslusa.
Ne vidim kako te prisiljavam da trošiš svoje dragocjeno vrijeme.
Ne prisiljavas, ali forum nije blog pa da svako ima svoju temu na kojoj ce pricati sta god zeli. Jednostavno jedan vid izrazavanja prikladan blogu ne mozes primjeniti na forum.
Stolac92

#105 Re: Ja sam pobjednik...

Post by Stolac92 »

a prema Zakonu o PDV-u u RH postoje 3 stope PDV-a 0%, 10% i 22%... (http://www.orkis.hr/18068.aspx)

Možemo raspravljati o postocima, ali princip je isti... Pri samom ulasku hrvatske robe u BiH njihov proizvod postaje jetiniji za 5%...
Liberalism

#106 Re: Ja sam pobjednik...

Post by Liberalism »

Stolac92 wrote:a prema Zakonu o PDV-u u RH postoje 3 stope PDV-a 0%, 10% i 22%... (http://www.orkis.hr/18068.aspx)

Možemo raspravljati o postocima, ali princip je isti... Pri samom ulasku hrvatske robe u BiH njihov proizvod postaje jetiniji za 5%...
Ja, ali nesmijes diskriminisati proizvode po osnovu njegovog porjekla. Tad se to ne bi zvalo porez vec carina...
Stolac92

#107 Re: Ja sam pobjednik...

Post by Stolac92 »

cogni wrote:
Stolac92 wrote: Što se tiče PDV-a mislim da ti griješiš. PDV je porez na dodanu vrijednost i svaka država ima (u određenim granicama) pravo da određuje visinu PDV. Naravno da bi moje tri stope PDV-a proizvele ozbiljne posljedice (diplomatske i sve druge), ali bi našim političarima trebao biti prioritet interes naših građana, a ne interes Hrvatske (koja ima veću stopu PDV-a od BiH), ili Srbije... ili nekih drugih zemalja.
Ok, nakon ovog pojasnjavanja ocigledno je da ti stvarno mislish da PDV treba da sluzi kao rezervna carina i da BiH u interesu svojih gradjana treba da udje u carinski rat sa ostatkom svijeta. Evo, priznajem da to nije retardirano, vec briljantno, samo je steta sto niko nece da te saslusa.
Ne prisiljavas, ali forum nije blog pa da svako ima svoju temu na kojoj ce pricati sta god zeli. Jednostavno jedan vid izrazavanja prikladan blogu ne mozes primjeniti na forum.

BiH ima skoro najnižu stopu PDV u regionu... Tačka! Treba li ući u carinski rat! Treba ako se dokaže da je to u interesu građana BiH! Imamo potencijala da proizvodimo svoju hranu, vodu, struju, i možemo izdržati carinski rat, bolje nego da ostanemo kolonija svih i svakoga... da bi konačno stali na svoje noge. Je li ti znaš koliki je vanjsko trgovinski deficit BiH? Šta je to nego rat?

Ne razumijem zašto ne mogu na forumu pisati šta hoću ako se držim pravila? Moderatori... objašnjenje!
cogni

#108 Re: Ja sam pobjednik...

Post by cogni »

Stolac92 wrote:a prema Zakonu o PDV-u u RH postoje 3 stope PDV-a 0%, 10% i 22%... (http://www.orkis.hr/18068.aspx)

Postoje razlicite stope, to nije problem, ali sigurno ne postoje razlicite stope PDV-a za domace i strane proizvode. Ne mozes staviti 17% za domace, a 35% za strane jer to ima efekat ekvivalentan povecanju carina za 17%. To je zabranjeno carinskim ugovorima, pa niko na ovom svijetu nije bash toliko naivan.
vratnik

#109 Re: Ja sam pobjednik...

Post by vratnik »

cogni wrote:
Mislim, stvarno si smijesan. Ali hajde da krenemo redom, posto si ocito jedan od onih kojim se treba crtat: PDV ne moze biti isti na hljeb i na luksuzno auto, (da odmah u startu ukinomo pricu o carinskom ili bilo kojem ratu: postoji u vecini drzava svijeta. Knjige, osnovne namirnice, i lijekovi).
Sto se tice foruma, on je to sve dok ljudi pisu svoje komentare. Znaci nije blog, ti bi trebao razmisliti o pisanju istog (posto bi meni ostavio mogucnost da te ignorisem, sto je na ovoj temi tesko).
I mani se ironije, ona pristaje samo inteligentnim ljudima. Budi ono sto jesi, pa makar to bilo i sirovina.
Stolac92

#110 Re: Ja sam pobjednik...

Post by Stolac92 »

Liberalism wrote:

Ja, ali nesmijes diskriminisati proizvode po osnovu njegovog porjekla. Tad se to ne bi zvalo porez vec carina...
U pravu si, ali vjeruj mi da postoji način kako da se izbjegne mogućnost da se ta treća stopa PDV-a okarakteriše kao carina na uvoznu robu... Dobra ekipa ekonomista, pravnika i diplomata bez problema može rješiti ovaj problem.
Last edited by Stolac92 on 10/10/2008 14:27, edited 1 time in total.
mIRCerka
Location: Bolje biti frustrirani mjesanac nego cistokrvni idiot.

#111 Re: Ja sam pobjednik...

Post by mIRCerka »

cogni wrote: Ne prisiljavas, ali forum nije blog pa da svako ima svoju temu na kojoj ce pricati sta god zeli. Jednostavno jedan vid izrazavanja prikladan blogu ne mozes primjeniti na forum.
forum je isto kao i blog, svako moze imati svoju temu, ne mozete imati 100 istih tema, i na forumu se vodi dijalog, a na blogu monolog, a ostalo je haman pa isto :D

odgovorila: mIRCi, gradonacelnica saX
Citizen-X

#112 Re: Ja sam pobjednik...

Post by Citizen-X »

Citao sam vise puta slicne ovim temama, i uvijek se protezira teza "da neko povede bunu", "pa sto ti ne uradis nesto" i tako dalje i tako dalje.

Zanimljivo je da se uvijek javi par "asova" sa pitanjima "sta su tvoje ideje", "sta su tvoji planovi" iako se covjek izlozio riziku svega, svakoga i svacega da bi animir'o jebeni narod a i dio istog na ovom forumu sere pitanjima sta i kako pokusavajuci sebe indoktrinirati u pametnog clana zajednice. Rodila ih majka.

Ja samo mogu ovom liku da skinem kapu za borbu s vjetrenjacama jer je pametan covjek rek'o ovom narodu laku noc jos poodavno, pokupio prnje i prifatio se druge drzave. Mi imamo takav mentalitet da bi covjeku koji nam pruza ruku, i hljeb nakon sto mu opucamo samar, popljuvali i posrali sve sto je uradio, a varalicama i manipulatorima da se klanjamo k'o najveci idioti bez zehre mozga i sluzenja istim. Mi imamo mentalitet godinama a posebno u ratu dokazan da vjerujemo vise neprijatelju nego saborcu, takav mentalitet da komsiji poseremo vrata i da slavimo kad mu krava umre il' ne moze da upali auto ujutro. Al' jebenog truna mentaliteta nema kada se donose kolektivno dobre odluke, odlucne mjere i akcije radi opsteg i stvarnog dobra a ne koristi.

Evo ja kazem odgovorno da postoji jebeno rjesenje samo startujuci od ovog sto kazem ja:

- nuliranje administracije na POTREBAN nivo
- taksiranje bogatih
- osnivanje tajne policije u sluzbi otkrivanja profitera i kriminalaca
- oduzimanje nelegalno stecene imovine
- opsezne istrage o pranju novca
- nacionalizovanje kompletne imovine stecene pljackaskim privatizacijama
- zatvaranje kriminalaca i stavljanje na prisilan rad i robiju.

Ali, dzaba je to, mi se nikad necemo izmijenit', cetnicko-ustaska bolesnomentalitetna bagra fix ideja, u saradnji sa balijskom profiterskom, dobro je odradila posao.

Na kraju da citiram rahmetli Adolfa kad je rekao za svoj narod - Neka idu dodjavola!

Tako im i treba. A stolac92 - decko od mene ti je svaka cast.
cogni

#113 Re: Ja sam pobjednik...

Post by cogni »

Stolac92 wrote: BiH ima skoro najnižu stopu PDV u regionu... Tačka! Treba li ući u carinski rat! Treba ako se dokaže da je to u interesu građana BiH! Imamo potencijala da proizvodimo svoju hranu, vodu, struju, i možemo izdržati carinski rat, bolje nego da ostanemo kolonija svih i svakoga... da bi konačno stali na svoje noge. Je li ti znaš koliki je vanjsko trgovinski deficit BiH? Šta je to nego rat?
Carinski rat sa cijelim svijetom apsolutno ni na koji nacin ne moze biti u interesu gradjana BIH. To ne bi bilo u interesu cak ni gradjana USA, a kamoli ovako male drzave.
Ne razumijem zašto ne mogu na forumu pisati šta hoću ako se držim pravila? Moderatori... objašnjenje!
Ovo je forum politika, princip je da diskutujemo o politickim temama, a ne da promoviramo sebe i svoje stavove. Sam naslov teme "Ja sam pobjednik" i uvodni post definitivno nisu u skladu sa tim principima. Naravno, to sto moderatori ne reagiraju znaci samo da ovaj forum nije narocito rigidan i/ili da te simpatisu, a ne da ga svako treba koristiti za promoviranje sebe i/ili svog bloga/web sajta.
Asana

#114 Re: Ja sam pobjednik...

Post by Asana »

Evo ja kazem odgovorno da postoji jebeno rjesenje samo startujuci od ovog sto kazem ja:

- nuliranje administracije na POTREBAN nivo
- taksiranje bogatih
- osnivanje tajne policije u sluzbi otkrivanja profitera i kriminalaca
- oduzimanje nelegalno stecene imovine
- opsezne istrage o pranju novca
- nacionalizovanje kompletne imovine stecene pljackaskim privatizacijama
- zatvaranje kriminalaca i stavljanje na prisilan rad i robiju.
Bravo

Glasam za stranku koja ove stvari jasno i nedvosmisleno postavi kao ciljeve i isplanira implementaciju
Liberalism

#115 Re: Ja sam pobjednik...

Post by Liberalism »

Stolac92 wrote:
Liberalism wrote:

U pravu si, ali vjeruj mi da postoji način kako da se izbjegne mogućnost da se ta treća stopa PDV-a okarakterije kao carina na uvoznu robu... Dobra ekipa ekonomista, pravnika i diplomata bez problema može rješiti ovaj problem.
Postoji samo jedna varijanta u kojoj se PDV moze upotrijebiti kao sredstvo trgovinske zaštite, a da se postuju svi ciljevi i principi EU (u suprotnom mozes raditi sta hoces ali tad zaboravi EU). Međutim ta varijanta zahtjeva odustajanje od nekih kljucnih poreskih koncepta i vec oprobanih sistema prikupljanja poreskih sredstava. Drugim rjecima o tome prakticno znanje nema niko, postoje samo neki teorijski modeli.

Ali sto bi se iscrpljivali pricom oko modela kad je cijela BiH objerucke prihvatila SSP izmedju BiH i EU kojim ukidamo sva carinska i necarinska ogranicenja na medjusbni izvoz. Tako bilo bi dno dna govoriti o carinskim barijerama a istovremeno se zalagati za ulazak u EU.
Stolac92

#116 Re: Ja sam pobjednik...

Post by Stolac92 »

Hej, ljudi... odoh malo uprljati ruke krvlju... i govnima.

Pišemo se u ponedjeljak...
karanana

#117 Re: Ja sam pobjednik...

Post by karanana »

Stolac92 wrote:Hej, ljudi... odoh malo uprljati ruke krvlju... i govnima.

jel to putujes tramvajem?
Stolac92

#118 Re: Ja sam pobjednik...

Post by Stolac92 »

karanana wrote:

Ne, nego nemam internet kod kuće...
karanana

#119 Re: Ja sam pobjednik...

Post by karanana »

Stolac92 wrote:
karanana wrote:

Ne, nego nemam internet kod kuće...
ma sala uzimajuci u obzir nedavne dogadjaje u tramvaju....krv...govna...
pici
Grijem se na: Ženske gHuzove
Vozim: Trajvan
Horoskop: Djevac

#120 Re: Ja sam pobjednik...

Post by pici »

mIRCerka wrote:
cogni wrote: Ne prisiljavas, ali forum nije blog pa da svako ima svoju temu na kojoj ce pricati sta god zeli. Jednostavno jedan vid izrazavanja prikladan blogu ne mozes primjeniti na forum.
forum je isto kao i blog, svako moze imati svoju temu, ne mozete imati 100 istih tema, i na forumu se vodi dijalog, a na blogu monolog, a ostalo je haman pa isto :D

odgovorila: mIRCi, gradonacelnica saX

slažem se S Tobom :mrgreen:
Stolac92

#121 Re: Ja sam pobjednik...

Post by Stolac92 »

Jučer sam bio na koridoru... nema šta nema. Kupio sam 60 pari gaća, 60 potkošulja, 5 pari patika, 4 kimona, itd... konačni račun: 2 apaurina, 3 bosalgina i 1 voltaren... i miran sam do proljeća...

Nastavljam dalje... projekti i vizije. Sljede dva projekta ili vizije... kako želite.

1. Povećati akcize na cigarete do te mjere da prosječna cijena paketa cigareta bude 5KM!Trenutno BiH ima najniže cijene cigareta u regionu i među najnižim cijenama u Evropi... Samo ovom akcijom država bi godišnje imala dodatni prihod od oko 1 600 000 000.00KM (1.6 milijardi KM). Ovo bi bio ekstra prihod i po mom mišljenju najbolje bi se mogao potrošiti na jedinstveni dječiji doplatak za svu djecu u BiH do 18 godina. Da bi svako dijete do 18 godina primalo 100KM maraka dječijeg doplatka mjesečno godišnje bi bilo potrebno oko 1 440 000 000.00KM (1.44 milijarde KM). Razlika bi se sljevala u rezervni fond.

2. Izjednačiti utaju poreza sa veleizdajom, ili rušenjem države. Uvesti zakon direktne kazne za utaju poreza i to 1KM-1sat zatvora plus povrat utajenog poreza. To bi značilo da bi kriminalac koji utaji 10 000KM ležao 10 000 sati (416 dana) i vratio 10 000KM poreza.
U sklopu ove akcije, i od povećanih prihoda od poreza, bi se reformisala granična služba, porezna inspekcija, policija, sudstvo... itd, a višak sredstava bi se usmjeravao kao drugim službama (zdravstvo, školstvo, itd.) Minimalna plata graničara bi trebala biti 5 000KM mjesečno, policajca 2 500KM-3 000KM, poreznog inspektora 5 000KM, itd...
Stolac92

#122 Re: Ja sam pobjednik...

Post by Stolac92 »

Nestrpljivo čekam komentare, kritike, sugestije... itd.

Šta ste se jutros uspavali?
jeza u ledja

#123 Re: Ja sam pobjednik...

Post by jeza u ledja »

Ja sam definitivno pobjednik zato što sam uživao gledati kako manipulator Silajdžić muca o motokultivatorima i interesima Bosne
Odavno mislim da se najveci problem bosanskohercegovacke gradjanske opozicije najbolje ogleda u sebicnosti, zajedljivosti, licemjernosti, oholosti i pretjeranoj ambiciji pojedinaca koji je vode. Valjda taj kompleks vise vrijednosti nije tesko steci ziveci u intelektualno i moralno opustosenom drustvu, pogotovo ako si mlad i nezreo. Drustvo koje neko zeli promjeniti stvara se kompromisom, nesebicnoscu, odgovornoscu, strpljenjem, razumijevanjem, odmjerenoscu... Ako nemas takve osobine tebi nije mjesto u politici, ti si radikal, bices i uvijek ces ostati na marginama drustvenih promjena. To je nesto sto takvim ljudima odgovara, najbolje opisano ovom recenicom:
Ja sam nevažan. Nisam član nijedne stranke, ne obnašam nijednu funkciju, ništa ne obećavam, ne borim se za vlas...
Pa naravno. Lako je nista ne obecavati, ne boriti se za vlast, ne obnasati nijednu funkciju. Lako je onda nazvati sebe pobjednikom. Time pokazujes svoju sebicnost i nista vise. Otvoris topic nakon izbora i pocnes ga sa 'Ja'. Ono sto ti izgleda ne shvatas je da nisi 'ti' bitan, nije bitan ni Tanovic, ni Mustafic, niti Sero. Kao ni Dodik, Silajdzic, Tihic, Lagumdzija...itd. 'Vi' niste bitni. Mi govorimo o drustvu i njegovom sazrijevanju, a u njemu pojedinci ne smiju biti bitni. Oni koji zele da budu 'svebitni' su upravo ti koji su losi po ovo drustvo, a obicno oni i u drugima vide sebicne ljude koji su valjda po defaultu slicni njima jer se trude da nesto izmjene. Takvi ljudi ne znaju priznati poraz, ali poraz u pravom smislu te rijeci, npr. poraz jer nisu uspjeli nametnuti svoje razmisljanje drugima, pa onda uvrijedjeno 'napustaju sve' i pocinju iznova da se 'bore' osnivajuci kakvu novu stranku, nvo ili sl. To ultimativno znaci da nisu sposobni funkcionisati u pluralnom drsutvu, nisu dovoljno pametni ili nemaju dovoljno talenta da argumentuju svoj stav, ili im stav jednostavno ne valja jer je nedoradjen. Takav potez ili izjave na kraju pokazuju koliko vam je stvarno stalo do mijenjanja necega, a koliko do vaseg vlastitog ega.
Politika je umjetnost moguceg, a ne poligon za eksperimentisanje revolucionarnim jednoumnim idejama.

I kad cete shvatiti da postoje glasaci koje NE ZANIMAJU vase medjusobne personalne preference, prepirke, zackoljice i ambicije? Ako niste u stanju medjusobno da se dogovorite onda niste u stanju ni da nesto stvarno u ovom drustvu promjenite.
jeza u ledja

#124 Re: Ja sam pobjednik...

Post by jeza u ledja »

I jos nesto, nisi ti nicega pobjednik.
Apostate

#125 Re: Ja sam pobjednik...

Post by Apostate »

:thumbup: jez!
Post Reply