Dobro, mozda mi ipak imamo manje razlika nego sto bi to na prvi pogled moglo djelovati. Obojica se slazemo da svijet ovakav kakav je ne valja, slazemo se da je vizija VP-a pozitivna i obojica imamo dileme oko njene realizacije.tranquil wrote:Ne, tehnički bi čak možda i bila, ali nije moguća ORGANIZACIONO. Nije moguće napraviti jednu organizaciju u kojoj mora učestvovati VELIKI broj ljudi, krug ljudi u koji se ne ulazi samo rođenjem nego i regrutovanjem, da bi pratili i kontrolisali ostatak čovječanstva.UnscarD wrote:Dakle ukoiko sam te dobro shvatio, ti smatras da kontrola manjine nad vecinom nije TEHNICKI moguca?tranquil wrote:
Izgleda da na totalno različit način shvatamo Orwell-a i Huxley-a. S obzirom da sam po školovanju više u društvenim, a ne u tehničkim naukama, čitajući njihova djela nije me uopće fascinirala ta tehnička komponenta na osnovu koje opresivni režimi u tim knjigama postižu svoje ciljeve, jer je u predstavljanju budućnosti većina pisaca uvijek griješila, tehinka se uvijek razvija u smjeru u kojem malo ko očekuje. Ono što je tu mene fasciniralo je to na osnovu koje društvene ideje ti režimi kontrolišu ljude, ili bolje da kažem ljudi kontrolišu ljude - a tehnika je samo alat u rukama ljudi.
Kod Orwell-a je ideja bila u tome da država nameće šta će ljudi misliti i kako će se ponašati preko jake medijske propagande, i jakog policijskog aparata. Tehnika je samo u službi tog aparata i apsolutno je nevažna - mogao je radnju staviti u 2084 godinu pa bi ljudima ugrađivali čipove u glavu - ili 1884, pa bi policajci možda obilazili spavaone ljudi i pazili da neko nešto ne priča u snu - ali sistem je isti. To je ono što nazivam neostvarivim, iluzija da mali broj ljudi može uspješno da nadgleda veliki broj ljudi - posebno u današnje vrijeme kada se na Internetu dnevno producira nevjerovatna količina smeća, treba očekivati da postoje sistemi poput mitskog "Echelona" koji nadgleda svu komunikaciju svih ljudi na Internetu - broj ljudi koji moraju da učestvuju u tako ambicioznom projektu je milionski, samo za Internet saobraćaj. Da bi kontrolisali druge aspekte života ljudi, to je još veći organizacioni poduhvat. Sam proces "ulaska" u "odabrane" bi bio nevjerovatno dinačmičan jer bi morali stalno zapošljavati nove ljude, a takođe, tu je i izlazni tok i curenje informacija. Ovdje je dakle riječ o praktičnoj nemogućnosti.
S druge strane, Huxley je imao ideju da se kontrola nad stanovnišvom ostvaruje opet preko jake medijske propagande, ali ne toliko direktne, nego preko subliminalnih poruka koje se šalju od ranog djetinjstva - u stvari kod njega to počinje u prednatalnom periodu. Nema policijskog aparata koji sve nadgleda, samo hiperkapitalistički sistem i zna se kako će se ponašati ljudi, jer od samog početka imaju usađivane određene potrošačke ideje. Opet, tehnologija nije bitna - naravno da smo pametni da znamo da neće ništa biti od onih farmi fetusa koji idu na proizvodnoj traci dok se puštaju poruke "kupi novo, baci staro" i slično - Huxley je to iskonstruisao na osnovu tada neprovjerenog naučnog istraživanja da djeca usvajaju neke prave informacije još tokom fetalnog razvoja - ali stoji činjenica da je ta propaganda uzela maha u našem stvarnom društvu, i da je usmjerena prema nama, i našoj djeci, od njihovog najranijeg djetinjstva. Tehnika nije bitna - ali pravac kojim ljudsko društvo ide, a to je potrošački mentalitet, manja vrijednost porodice, pa hajde da stavim i promiskuitetno ponašanje - ukazuje na to da mi zapravo već živimo u "Vrlom novom svijetu" a da to i ne znamo.
Svi sistemi u svijetu, svaka ljudska struktura se raspadne prije ili poslije, a svaki raspad sistema je pao na ljudima a ne na tehnologiji - bez obzira na njen tadašnji stepen razvoja. Ovo što ti opisuješ je nemoguće i postaviti na zdrave noge. Da bi takav sistem radio, jednostavno bi moralo previše ljudi biti uključeno u njega, i previše bi bilo fluktuacije ljudi. Ono što zavisi od puno ljudi, ne može se dugo održati.
UnscarD wrote:Moje misljenje je da je kontrola manjine nad vecinom istorijska konstanta i da se pojavom moderne demokratije apsolutno nista nije promjenilo, osim stepena kontrole. Kako to fino Chomsky sazima u par parafraziranih recenica :
Totalitarni rezimi nemaju potrebu da oblikuju i usmjeravaju misljenje javnosti (tzv. mind control) jer im podrska javnosti za njihove akcije nije ni potrebna. Ukoliko se ne slazes sa zvanicnom politikom, posalju te u gulag ili likvidiraju. Sa druge strane "demokratske" vlade imaju potrebu da obezbjede podrsku javnosti za bilo sta sto rade i u svrhu se konstatno kreira "dozvoljeni raspon" stavova. Zasto kaznjavati nekoga kada uradi nesto protiv drzave, kako bi bilo da on to nikada ne POMISLI da uradi.E ovo je već druga stvar, i upravo ono o čemu govore Huxley, i Orwell, kada skineš s obojice plašt tehnologije i ideologije, ali to je moguće, i već se sada radi, i bez visoke tehnologije. Za to su dovoljne obične novine, štap i mrkva. Ali u tom slučaju ne govorimo o kontroli na način na koji smo govorili u prethodnim postovima (ili se nismo dobro razumjeli) nego o jednoj standardnoj manipulaciji i brainwashingu ljudi kroz medije. Pa ne treba ti Orwell, dovoljno je vidjeti radove u Sarajevu prije izbora. Dovoljno je vidjeti jedan Avaz koji stavlja neke političare za ličnost godine, da bi ih dvije godine poslije razapinjao po naslovnicama kao četnike. I ljudi to čitaju, i odobravaju i klimaju glavom. Nije li to Orwellovska dvomisao u svojoj najružnijoj inkarnaciji?UnscarD wrote:Sta znaci uopste kontrola manjine nad vecinom? Po meni, nije potrebno kontrolisati svako dijelo ili postupak i tu se slazem da je to nemoguce u potpunosti postici. Ipak za efikasnu kontrolu, dovoljno je nametnuti okvirna pravila i ljudi ce se sami kretati iskljucivo unutar tih pravila (tzv. matrice). Oni koji iz njih izadju su ionako "usamljeni marginalci". Ta okvirna pravila mogu biti definisana tipom financiskog sistema, recimo kamatom kao jednom od komponenti. Kao posljedicu imamo ogroman broj prezaduzenih ljudi na svijetu (ukljucujuci i mene) a cim dugujes, odmah si kontrolisan. Ja ne mogu sada ostaviti sve i otici da zivim negdje u brdo jer dugujem pare nekome. Dakle rob sam, odnosno kontrolisan sam.
Kontrola moze biti utkana i u obrazovni sistem koji je odavno izasao iz okvira skole. TV recimo ima ogroman uticaj na formiranje individue, na vrijednosti koje ce danasnji tinejdzer sutra smatrati za jedine ispravne. Ne tako davno, bilo je dovoljno da otac u porodici radi. Danas mora raditi i majka da bi imali koliko toliko normalan zivot. Dijecu vaspita TV jer roditelji, isfrustrirani borbom za opstanak cesto nemaju vremena za dijecu. To je sve oblik kontrole uz primjenu okvirnih pravila.
Ponoviću ova dva tvoja pasusa jer su pravo dobri, za komentar druge vrste:
Gledano sa stanovišta ljudskih sloboda, i šta uopšte znači sloboda, ovdje se mogu iskonstruisati različite teorije, od kojih su sve tačne. Da, ja sam rob ovog sistema, svakog dana idem na posao za platu da bih mogao otplaćivati kredit za stan u kojem živim i da bih imao od čega da živim. Nemam okove, ali ovaj sistem ne mogu da napustim.UnscarD wrote:Sta znaci uopste kontrola manjine nad vecinom? Po meni, nije potrebno kontrolisati svako dijelo ili postupak i tu se slazem da je to nemoguce u potpunosti postici. Ipak za efikasnu kontrolu, dovoljno je nametnuti okvirna pravila i ljudi ce se sami kretati iskljucivo unutar tih pravila (tzv. matrice). Oni koji iz njih izadju su ionako "usamljeni marginalci". Ta okvirna pravila mogu biti definisana tipom financiskog sistema, recimo kamatom kao jednom od komponenti. Kao posljedicu imamo ogroman broj prezaduzenih ljudi na svijetu (ukljucujuci i mene) a cim dugujes, odmah si kontrolisan. Ja ne mogu sada ostaviti sve i otici da zivim negdje u brdo jer dugujem pare nekome. Dakle rob sam, odnosno kontrolisan sam.
Kontrola moze biti utkana i u obrazovni sistem koji je odavno izasao iz okvira skole. TV recimo ima ogroman uticaj na formiranje individue, na vrijednosti koje ce danasnji tinejdzer sutra smatrati za jedine ispravne. Ne tako davno, bilo je dovoljno da otac u porodici radi. Danas mora raditi i majka da bi imali koliko toliko normalan zivot. Dijecu vaspita TV jer roditelji, isfrustrirani borbom za opstanak cesto nemaju vremena za dijecu. To je sve oblik kontrole uz primjenu okvirnih pravila.
To je tačno.
S druge strane, sistem je uvijek bio takav, i gori. Do V vijeka (negdje i do XIX) ljudi su bili u vlasništvu drugih ljudi. Do kraja XVIII vijeka, nisu postojale države - postojali su feudalni posjedi, i zakoni koje vlasnik posjeda ima na njemu - pa prema tome, šokantna činjenica je da do tada pravno nije postojao ni pojedinac - ljudsko biće - nego su to bila živa bića koja su naseljavala nečije feudalno vlasništvo. U međuvremenu je nastala država (u današnjem smislu), ljudsko biće je postalo pravni subjekt, u XX vijeku je osnovana svjetska organizacija koja je donijela deklaraciju o pravima svih ljudi - i ta prava se i ostvaruju, ili se barem mnogo ljudi trudi da svi trebaju da dobiju ta prava.
Dakle proces oslobađanja čovječanstva teče, i još nije završen, jer uprkos tim poboljšanjima koja se vide kroz vijekove, i dalje se smatramo robovima sistema kojeg ne možemo napustiti.
Teoretišimo sada da je ta lista ljudskih prava možda nepotpuna. Uvedimo nove ideje - čovjek bi npr. morao biti slobodan obavljanja rada za drugog, ili bi nekako mogao biti oslobođen hmmm uopšte rada ili brige za egzistenciju. Da bi se uvele takve radikalne promjene, potrebno je ipak napraviti neke tehničke preduslove - recimo ukinuti ekonomsku oskudicu koja je osnovni razlog za postojanje: imovine, novca, obligacionih odnosa, ekonomije. Kao što je industrijska revolucija prije 300 godina utrla put kapitalizmu (ipak naprednom sistemu u poređenju sa dotadašnjim) i uvođenju pojmova "država" i "osoba" u pravo, tako će i riješavanje oskudice otvoriti put proširenju liste neotuđivih ljudskih prava.
To će se nesumnjivo desiti.
Ipak, ovo je samo teoretisanje kojim su se prije bavili futuristi poput Asimova, sada se bave teoretičari VP-a, u budućnosti će možda naučnici i post-ekonomisti, a dok to ne dođe - tu smo gdje jesmo, u ovom sistemu, sa tim nevidljivim okovima. I apsolutno sam svjestan toga, kao i ti, ali i dalje ne pomaže to ni mom ni tvom statusu. Ti možda sebe smatraš "usamljenim marginalcem", nemoj se uvrijediti ako budem malo špekulisao oko tvojih motiva - jer možda želiš da promijeniš stvari, jer ne želiš da prihvati ovakvo stanje (kao što ga ni ja ne prihvatam za konačno), jer možda želiš da znaš da si pokušao, jer ti možda imponira da se smatraš borcem za pravdu protiv zlog sistema, ali bez obzira na to šta te motivira i kako vidiš samog sebe u ovom mozaiku, moram primjetiti da si (opet špekulišem, ne znam ni šta radiš niti od čega živiš ali valjda imam dobru osnovu) i dalje u istoj matrici kao i ja, pohađao si iste škole, i dalje radiš svoj posao i zavisiš od tih trivijalnih materijalnih stvari kao što su stan i plata. Tu smo gdje jesmo, s tim da smo svjesni tog stanja.
Ako se slažemo oko neminovnosti promjena, ono u čemu se ne slažemo, to je put do njih:
Ne bih da ponavljam svoje kritike na račun VP, jer bismo se vrtili u krug, kratko bih preformulisao svoju osnovnu primjedbu:UnscarD wrote:Sto se tice VP projekta...
Ovo se, nažalost, u bližoj budućnosti neće desiti (ne garantujem za daljuUnscarD wrote:Kao sto sam vec napisao, ne postoje planovi za neko nasilno svrgavanje postojeceg sistema (revolucija) nego je plan da se ove ideje rasire, da ljudi zamisle jedno bolje drustvo a kada ideje sazriju, promjene ce se same desiti.), a dotle će izostanak konkretne mape puta koja bi vodilo vidljivim pozitivnim promjenama još za vrijeme života pojedinca privučenog tom, ipak lijepo idejom, mogao gurnuti tog pojedinca u frustracije i pribjegavanje ekstremnim i nasilnim rješenjima. To je priroda ljudskog bića - ako ne vidi velike promjene u roku od par godina, počeće da jadikuje kako "je oduvijek bilo ovako" - jer nema kolektivnog pamćenja i ne sjeća se šta je bilo prije njega, historijske knjige nisu zamjena za lično sjećanje - i kako "će zauvijek biti ovako" - jer ne postoji promjena za njegovog života a teško prihvata činjenicu da će promjene vidjeti možda njegovi praunuci ili neki još dalji potomci.
Ljudi su takvi, hoće sve i sada, i upravo to gura u ekstremizam ljude koje privlači VP, pa eto, i ne moramo špekulisati oko namjera pokretača te ideje, ali to je ono što se događa.
Na kraju, ne mogu a da ne primjetim, da i ti u tvom postu imaš gomilu špekulacija, npr.:
Dakle, gomila špekulacija, dok s druge strane, odbijaš da kritički preispitaš osobe koje su postavile sistem vrijednosti koji ti slijediš:UnscarD wrote:U ovakvom profitom vodjenom svijetu, zasto ne bi bilo moguce da vojno industriski komplex kreira okolnosti pod kojima izbija neki rat (911 recimo)? Moguce je da farmaceutska kompanija pusti virus vani kako bi ponudila vakcinu i kreirala ogroman profit. Moguce je da interni revizori Nike-a precute cinjenicu da im zakupljene fabrike u Indoneziji uposljavaju dijecu koja rade 16 sati kako bi ispostovale ugovorenu cijenu prozivodnje koju su same ponudile Nike-iju...da nisu ponudile one tu cijenu, prosla bi druga fabrika iz komsiluka koja ima istu politiku. Da nije Nike prihvatio ponudu prihvatio bi je Adidas. Moguce je da Monsanto plasira kancerogeni proizvod na trziste znajuci da steti ljudima. Moguce je da Bayer plaira HIV-om zarazen prozivod kako bi zastitio svoju investiciju...itd itd.
Vjerovatno se nećeš složiti, ali upravo ovo - odbijanje preispitivanje vlastitog sistema vrijednosti, dakle samocenzura sljedbenika VP - upravo to me je navelo na pomisao da se ovdje radi ni o čemu drugome, nego o običnoj ideologiji, koja je, kao i svaka druga, bez obzira na ljepotu ideja, zbog ljudskog faktora - slijepo slijeđenje bez preispitivanja, negiranje grešaka i nedostataka - osuđena na propast kao i druge ideologije, prije ili poslije.UnscarD wrote:Ne upustam se u spekulacije o tome ko mozda stoji iza VP-a jer ne smatram da za to ima realne osnove.
Opet kazem, da usljed hronicnog nedostatka slicnih ideja, tim prije cijenim VP, istovremeno i sam imajuci svoje sumnje i pitanja.
Sto se tice sarolikosti ljudi koje ideja privlaci, prateci forume, zaista se na svasta naidje. Pocev od tinejdzera kojima nije bas jasno kako VP misli da rijesi problem ciji centralni dio je prsata tinejdzerka koje se svidja i njemu i njegovom kolegi, preko ostrascenih neo-nacista kojima smeta minimalizovanje "jew" faktora u cijeloj prici do zaista realnih ljudi koji su ustvari pokretacka i kreativna snaga pokreta. Ipak, mislim da vrijeme neumoljivo radi za pokret. Da postoje veoma jake "status quo" struje koje ce po svaku cijenu odrzavati postojoce stanje, i to je tacno. Te struje su identifikovane i klasifikovane na aktivne i pasivne. Aktivne su strukture kojima postojoce stanje odgovara i koje se opiru bilo kakvoj promjeni ali su puno destruktivniji pasivni cuvari sadasnjeg stanja a koje cini vecina ljudi ciji nacin razmisljanja je uvjetovan generacijskom idoktrinacijom i koji brane postojeci sistem iako im ni samima u njemu nije bas sjajno.
Ja recimo nemam iluzije da VP ideja moze zazivjeti za vrijeme moga zivota ali kako kaze stara Kineska poslovica "...i put od hiljadu kilometara mora poceti prvim korakom".
U pravu si za dio vezan za istoriski progres ljudskih sloboda mada on nije bas konstantan jer zahtijeva aktivno ucesce svake jedinke u kreiranju okruzenja. Npr, u antickoj Atini, gradjani su imali veca prava nego bilo gdje drugo na svijetu 2000 godina kasnije.
Siguran sam da danas nama, VP ideje nisu i ne mogu dijelovati u toj mjeri neostvarljivo, koliko su ideje danas realizovanih ljudskih prava, jednakosti gradjana itd... morale dijelovati kao puki san, upravo tom seljaku na feudalnom posjedu koji pominjes u predhodnom postu.
Ipak ti snovi su se ostvarili u odredjenoj mjeri. Zasto prestati sanjati?
Ja nemam iluzija da cu svoj zivot provesti u nekom drugacijem uredjenju i sam u ovom trenutnom "plivam" sad za sad, dosta dobro. Ipak posijati sjeme ideja, kojima treba vremena da se artikulisu i sazriju, mogu raditi i sada, ne cekajuci da one obavezno daju plod sutra. Najbolje masline su one koje daju plod drugoj ili trecoj generaciji onih koji su ih sadili