Sto se tice prosjeka ti mozes napisati pismo sa objasnjenjem nasih ocjena i ocjenjivanja pa ce to uzeti u obzir. Vecinom za postdiplomski mozes dobiti "full ride" znaci placena tuition i jos dodatno mjesecno oko $1900 npr za Graduate Assistant (cijena zavisi od programa, njihovih finansija, stipendija). Ako si medjunarodni student to te otprilike veze za rad na kampusu od 20 sati sedmicno (smijes raditi 40 sati sedmicno samo kad je raspust i uz odobrenje ureda za medjunarodne studente).ladyblue18 wrote:Ja reklamelb26sa wrote:Planiras kako - studij, posao (zelena karta)...? Neko ovdje rece da samo u NY i CA priznaju nas pravni fakultet.The Chosen One wrote:Ja planiram u USA - Boston u aprilu,pa me zanima da li je tamo priznat nas pravni fakultet?Raspitala se i tako mi rekose, iako ja imam jos dosta da zavrsim aBd fax, ali nekog toga planiram u SAD kako god
![]()
Koliko ja znam sto se tice au pair-a, nakon godine dana moze se ostati jos godina, a nakon toga i za stalno valjda preko studentske vize, nisam najbolje upucena ali evo imam prijateljicu koja je odradila 2 godine kao au pair i ostaje tamo da studira i nece se vracati ovamo.
Znate sta mene interesuje tacno. Koliko se u SAD-u gleda prosjek na fakultetu, jer znam da oni dosta gledaju sportske aktivnosti() i vanskolske aktivnosti koje su ovdje poprilicno siromasne. I kolika je sansa za dobiti stipendiju ako nisi US citizen, i da li daju pune stipendije ili je to vecinom jedan dio? I da li se moze na osnovu studija ostati zivjeti u SAD-u? Jesam radoznala
Nakon diplomiranja, a u zavisnosti koji ti posao ponude, mozes ostati jednu godinu na Optional Practical Training OPT koji je usko vezan za studij koji si zavrsila - prijavis se za EAD - radnu kartu i mozes raditi (sama moras unaprijed naci poslodavca koji ce ti dati posao na to vrijeme). Nakon isteka OPT imas opciju ako si se pokazala da tvoj poslodavac zatrazi za tebe H1B radnu vizu koja ti ujedno nakon nekog vremena moze dati i zelenu kartu. Imaju kvote za H1B ali istrazivacke institucije i univerziteti su oslobodjeni toga i ja mislim oni koji imaju barem master.
Kvaka je da moras raditi za istog poslodavca odredjeni broj godina a cula sam da ih ima dosta koji tako izrabljuju radnike i placaju im manje nego sto bi placali amerikancima pa bude svasta. E sad, ako nadjes kakvog amera, USC, pa se zaljubis i udas cak i ako si na au pair programu onda mozes traziti zelenu kartu tim putem ali uz skoro zagarantovani intervju u lokalnom USCIS uredu prije nego ti dadnu GC.
Ako imas jos pitanja samo postavi