Vehabism u Bosnia
-
almin-78
#101 Re: Vehabism u Bosnia
ja kolikim vidim velika vecina vjernika nema nista protiv vehabija,onih umjerenih.Dobro je rekao Hodzic s FIN-a,,o "bosanskom islamu" se brinu oni koji uopste nisu u islamu
dakle vjernici se slazu super,pa ako se oni slazu,,sta mi obicni imamo s tim? nista
dakle vjernici se slazu super,pa ako se oni slazu,,sta mi obicni imamo s tim? nista
- biolog
#102 Re: Vehabism u Bosnia
Ovaj mit je postao pravo popularna tema... 
- s-iou-x
#103 Re: Vehabism u Bosnia
Ispravnije bi bilo reci vehabijska gatka i neznanje. Moj babo je dobar covjek koji ne gata i nije neznalica, zna covjek svasta uraditishalaedin wrote:Dali tebe zanima babina gatka i neznanje, ili sto bolja i potpunija vjerska praksa i znanje ili pretpostavka nekoga lika o Ibn Tejjmiji? stavovi se negrade iz pretpostavki inace su krhki...s-iou-x wrote:Ma mene Hilmi ne zanima ja ti iznosim povijesne cinjenice o jednoj militantnoj vjerskoj sekti koja je pokucala i nama na vrata. Kazem ti da su vehabije tj njihov kralj prilikom opsade Medine rekao "Ja hoću da vi ponovo postanete muslimani" a oni jadni vec bili muslimani. Nama u Bosni su isto govorili i vjerujem da su jaci da bi nas na teske muke stavili zbog hereze ali svi znamo da se to nece nikada desiti jer mi smo vec u mukamaod stoljeca dvanaestog. Znaci po islamu ako nekom kazes da je nevjernik a on vjernik tebi se nevjerstvo vraca, tako je i moj hodza govorio. Evo bas citam ima toga na tone a vjerujem da je mnogo ljudi ovdje imalo negativna iskustva. Evo kaze lik da je taj tamo neki Tejmije bio pokvarenjak. Ubjdljiv je totalno.
Idem sada i budi mi veseo ali ipak cuvaj se da ti neko mozak ne ispere jer takvi fini ljudi poput tebe najprije na*ebu.
znanje samo znanje...
- s-iou-x
#104 Re: Vehabism u Bosnia
Nema umjerenog vehabije, to je iluzija. On je umjeren dok je slab a kad ojaca onda te dere ko Musa jarcaalmin-78 wrote:ja kolikim vidim velika vecina vjernika nema nista protiv vehabija,onih umjerenih.Dobro je rekao Hodzic s FIN-a,,o "bosanskom islamu" se brinu oni koji uopste nisu u islamu
Je li iko pitao vehabije kad ce kucnuti cas da ruse turbe Husrevbegovo? Mozda neko i za to dobije pare, "dok muslimanska sirotinja trazi hranu po kontenjerima"....
-
Photoman
#105 Re: Vehabism u Bosnia
Dozvoli da ti ovaj ne-vehabija kaze da imas naakav cudan ton price. Previse si naakav kiseo, momak. Ozbiljno. Pogledaj na se izvan svoje koze, iz daleka, tipa pticje oko; ko si, sta si, gdje si, po cemu si bolji?s-iou-x wrote:Nema umjerenog vehabije, to je iluzija. On je umjeren dok je slab a kad ojaca onda te dere ko Musa jarcaalmin-78 wrote:ja kolikim vidim velika vecina vjernika nema nista protiv vehabija,onih umjerenih.Dobro je rekao Hodzic s FIN-a,,o "bosanskom islamu" se brinu oni koji uopste nisu u islamu
dakle vjernici se slazu super,pa ako se oni slazu,,sta mi obicni imamo s tim? nista. Gledao sam tu emisiju, taj profesor sa FIN-a palamudi i prostituise. Valjda mu malo nase narodne sirotinjske pure, ugledao se na one vece od sebe pa hoce i on malo saudijskog slatka. Radi u ustanovi koja je Gazihusrevbega, za kog vehabije indirektno a neki i direktno kazu da je nevjernik, pa vidi sada kakvog li postovanja ima profesor prema svome narodu i ustanovi koja ga digla. Vjernik, jos i teolog trebao bi da bude iskren i odan svojoj vjeri, svom narodu, svojoj grudi, da zna sta prica a ne da podilazi strancima, hasijama i buntovnicima.
Je li iko pitao vehabije kad ce kucnuti cas da ruse turbe Husrevbegovo? Mozda neko i za to dobije pare, "dok muslimanska sirotinja trazi hranu po kontenjerima"....
Zao mi te je ako se smatras uglednijim primjerom ljudskog karaktera, jer zasigurno ne dajes tak'i dojam. Oprosti ako sam ti servir'o "cold truth", neki to ne vole, a ja mislim da si jedan od tih.
Ne trudi se odgovarat', ne vracam se na temu. Ponavljam: ne trosi se; procitaj prethodnu recenicu.
-
hamoo
#106 Re: Vehabism u Bosnia
ma ne znam odakle vam toliki strah od vehabija
prvo oni ovdje nemaju uporošte jer u bosni ne može rasti datula
drugo kada slušam one srpske eksperte za islamski terorizam vidim odakle vjetar puše tako da me to i ne tangira puno
prvo oni ovdje nemaju uporošte jer u bosni ne može rasti datula
drugo kada slušam one srpske eksperte za islamski terorizam vidim odakle vjetar puše tako da me to i ne tangira puno
- s-iou-x
#107 Re: Vehabism u Bosnia
Svaki vehabija za sebe kaze da nije vehabija; da ti ovaj ne-vehabija kaze.Photoman wrote:Dozvoli da ti ovaj ne-vehabija kaze da imas naakav cudan ton price. Previse si naakav kiseo, momak. Ozbiljno. Pogledaj na se izvan svoje koze, iz daleka, tipa pticje oko; ko si, sta si, gdje si, po cemu si bolji?s-iou-x wrote:Nema umjerenog vehabije, to je iluzija. On je umjeren dok je slab a kad ojaca onda te dere ko Musa jarcaalmin-78 wrote:ja kolikim vidim velika vecina vjernika nema nista protiv vehabija,onih umjerenih.Dobro je rekao Hodzic s FIN-a,,o "bosanskom islamu" se brinu oni koji uopste nisu u islamu
dakle vjernici se slazu super,pa ako se oni slazu,,sta mi obicni imamo s tim? nista. Gledao sam tu emisiju, taj profesor sa FIN-a palamudi i prostituise. Valjda mu malo nase narodne sirotinjske pure, ugledao se na one vece od sebe pa hoce i on malo saudijskog slatka. Radi u ustanovi koja je Gazihusrevbega, za kog vehabije indirektno a neki i direktno kazu da je nevjernik, pa vidi sada kakvog li postovanja ima profesor prema svome narodu i ustanovi koja ga digla. Vjernik, jos i teolog trebao bi da bude iskren i odan svojoj vjeri, svom narodu, svojoj grudi, da zna sta prica a ne da podilazi strancima, hasijama i buntovnicima.
Zao mi te je ako se smatras uglednijim primjerom ljudskog karaktera, jer zasigurno ne dajes tak'i dojam. Oprosti ako sam ti servir'o "cold truth", neki to ne vole, a ja mislim da si jedan od tih.
Ne trudi se odgovarat', ne vracam se na temu. Ponavljam: ne trosi se; procitaj prethodnu recenicu.
Na istinu reaguje ovako; imas naakav cudan ton price.
Vrijeda; [i]previse si naakav kiseo[/i].
Savjetuje s ciljem ponizavanja; Pogledaj na se izvan svoje koze, iz daleka, tipa pticje oko; ko si, sta si, gdje si.
Pretpostavlja i na tome zakljucuje; Zao mi te je ako se smatras uglednijim primjerom ljudskog karaktera, jer zasigurno ne dajes tak'i dojam.
Predstavlja se finim bicem i usput nudi svoju hladnu za njega jedinu istinu a koja je zasnovana na pretpostavci;
Oprosti ako sam ti servir'o "cold truth", neki to ne vole, a ja mislim da si jedan od tih.
Bjezi od bilo kakve vrste dijaloga; Ne trudi se odgovarat', ne vracam se na temu.
Drzi predavanje naredivajucim tonom i uporan je; Ponavljam: ne trosi se; procitaj prethodnu recenicu
Ovo je bio jedan skolski primjer W mentalnog sklopa a ono sto sam ja napisao mogu argumentovati i nije pretpostavka.
- biolog
#108 Re: Vehabism u Bosnia
Sve je relativno i zavisi od više faktora, a lako se mogu otkriti ljudi koji su skrenuli sa pravog puta...savjetujem vas da kupite Kuran i zbirku vjerodostojnih hadisa (Buharijinu i Muslimovu zbirku)! Onda će te skontati pravu istinu... 
- Bosanac sa dna kace
#109 Re: Vehabism u Bosnia
pa de argumentuj umjesto sto mlatis praznu slamus-iou-x wrote:a ono sto sam ja napisao mogu argumentovati i nije pretpostavka.
- madner
#110 Re: Vehabism u Bosnia
Uvijek mi je drago sto forumasi koji su poznati po svojim blago ekstremisticnim stavovima ukazuju da ekstremizam ne postoji. 
- JThomas
#112 Re: Vehabism u Bosnia
opet ću ponoviti, jako je znakovito kako o bezopasnosti i precijenjenosti vehabizma govore isti oni koji deda mraza smatraju smrtnom opasnošću po dječju psihu i bošnjačko nacionalno biće.
ko ima uši, neka čuje...
ko ima uši, neka čuje...
- IBM
#113 Re: Vehabism u Bosnia
de Fair nemoj kvariti temu, ponavljas stvari ko papagaj. Autori clanaka koje postiras ovdje nemaju nikakvog obrazovanja u Islamu niti poznaju situaciju. Procitaj clanak na 1 stranici, znam da ti je tesko svariti, ali covjek koji je to objavio je expert za razliku od tvojih novo-komponovanih novinara koji se preko noci prodaju ekonomskim mocnicima.
- IBM
#114 Re: Vehabism u Bosnia
3. Wahhabism in B-H is an alien and small movement within B-H.
Despite this, it is particularly successful in recruiting young ‘converts’ from within the B-H moderate Muslim tradition and it identifies mainstream Bosnian Muslims as false Muslims and even as enemies. It has some potential to result in growing, and even violent, confrontation in B-H with moderate Muslims and non-Muslims alike. This could have serious ramifications for B-H in its efforts to maintain a pluralist society, as well as complicate the International war on terrorism by providing a safer environment for transient terrorists, bound for Western destinations.
In time, unless the Wahhabi growth is effectively stopped and reversed by the indigenous Muslim structures, the challenge of Wahhabism in B-H might have implications for the rest of Europe.
4. Different articles appearing in local and international mass media have informed about the implication of B-H Muslims in different international issues related with international terrorist networks causing the alarm in B-H and outside. Most of this information has not been confirmed.
The substance of the follow-on media coverage is both true and false. Terrorist cells are no less likely to be present in B-H than in any other state. Bosnian Serb and Serbian media outlets regularly misappropriate such reporting, and the information is generalized to the point of indicating that Bosnia-Herzegovina is an existential threat to ethno-national security because it allegedly harbours foreign Islamic terrorists.
Despite this, it is particularly successful in recruiting young ‘converts’ from within the B-H moderate Muslim tradition and it identifies mainstream Bosnian Muslims as false Muslims and even as enemies. It has some potential to result in growing, and even violent, confrontation in B-H with moderate Muslims and non-Muslims alike. This could have serious ramifications for B-H in its efforts to maintain a pluralist society, as well as complicate the International war on terrorism by providing a safer environment for transient terrorists, bound for Western destinations.
In time, unless the Wahhabi growth is effectively stopped and reversed by the indigenous Muslim structures, the challenge of Wahhabism in B-H might have implications for the rest of Europe.
4. Different articles appearing in local and international mass media have informed about the implication of B-H Muslims in different international issues related with international terrorist networks causing the alarm in B-H and outside. Most of this information has not been confirmed.
The substance of the follow-on media coverage is both true and false. Terrorist cells are no less likely to be present in B-H than in any other state. Bosnian Serb and Serbian media outlets regularly misappropriate such reporting, and the information is generalized to the point of indicating that Bosnia-Herzegovina is an existential threat to ethno-national security because it allegedly harbours foreign Islamic terrorists.
-
Photoman
#115 Re: Vehabism u Bosnia
Kiseo, cinican do raka. Ne kritikujem tvoje misljenje nego nacin ispoljavanja istog i ton izrecenog. Jbg, lud nikad sebe ne pita "da li sam ja lud", inace ne bi bio, zar ne? I ponavljam, nisam "vehabija" ali su mi opet drazi od kiselih experta mrsimudologije pokvarenog mentaliteta tipa komplex vise vrijednosti.
Svaki vehabija za sebe kaze da nije vehabija; da ti ovaj ne-vehabija kaze.
Na istinu reaguje ovako; imas naakav cudan ton price.
Vrijeda; [i]previse si naakav kiseo[/i].
Savjetuje s ciljem ponizavanja; Pogledaj na se izvan svoje koze, iz daleka, tipa pticje oko; ko si, sta si, gdje si.
Pretpostavlja i na tome zakljucuje; Zao mi te je ako se smatras uglednijim primjerom ljudskog karaktera, jer zasigurno ne dajes tak'i dojam.
Predstavlja se finim bicem i usput nudi svoju hladnu za njega jedinu istinu a koja je zasnovana na pretpostavci;
Oprosti ako sam ti servir'o "cold truth", neki to ne vole, a ja mislim da si jedan od tih.
Bjezi od bilo kakve vrste dijaloga; Ne trudi se odgovarat', ne vracam se na temu.
Drzi predavanje naredivajucim tonom i uporan je; Ponavljam: ne trosi se; procitaj prethodnu recenicu
Ovo je bio jedan skolski primjer W mentalnog sklopa a ono sto sam ja napisao mogu argumentovati i nije pretpostavka.
- biolog
#116 Re: Vehabism u Bosnia
Ah ti mediji...pazi kad uskoro objave da se pojavila radikalna skupina "Cerićizma", već je počelo po FTV-u, sve je više postalo providno...ostavite se gluposti nabavite Kuran i vjerodostojne hadise (npr. Buharijinu i Muslimovu zbirku) i skontaćete cijelu situaciju! 
- black
#117 Re: Vehabism u Bosnia
Poštovani profesore Silajdžiću! Da li su vehabije zaista uzele maha i predstavljaju li već ozbiljan problem za IZ-e BiH, bošnjačko društvo pa, u izvjesnom smislu, i državu u cjelini?
Prof. dr. SILAJDŽIĆ: Bez imalo sumnje već sada možemo kazati da vehabije u današnjem bosanskohercegovačkom društvu predstavljaju sasvim realnu društvenu i kulturnu pojavu. Oni su izgradili specifičan sistem vrijednosti, specifičnu socijalnu filozofiju, jednom riječju kazano specifični stil ponašanja i življenja koji je do skora bio nepoznat našim ljudima. Sa svojim specifičnim ( krajnje zatvorenim i statičnim) religijskim shvaćanjem svijeta, specifičnim uređenjem socijalnih i u nekom smislu društvenih odnosa među ljudima, vehabizam zasigurno predstavlja veliki izazov za institucije islamske zajednice, za društvenu praksu muslimana Bošnjaka u cjelini ali i drugih građana koji žive unutar BiH. On je razdvojio roditelje i djecu, duhovnoga poglavara (reisa) i imame na terenu, profesore i studente, džemate, mahale pa i kvartove. Stoga mogu reći da će vehabizam, uz druge pravce religijskoga mišljenja kod nas, biti jedan od značajnijih faktora razvoja islamske zajednice u narednih nekoliko godina.
Postoje mišljenja da iza njih (vehabija) stoje neke strane obavještajne službe, odnosno da su "instalirani" u Bosni namjenski. Šta Vi mislite o tome?
Prof. dr. SILAJDŽIĆ: Njihovo prisustvo i naglo širenje može se dovesti u vezu sa stranim obavještajnim centrima u smislu da se time želi relativizirati pozicija bosanskohercegovačkih muslimana u postdejtonskoj rekompoziciji Bosne i Hercegovine. Vehabijski integrizam je izvanredna izlika za daljnju ukupnu destabilizaciju i podjelu Bosne i Hercegovine.
ostatak intervjua
http://gusic.tripod.com/intervju_adnan_silajdzic.htm
Prof. dr. SILAJDŽIĆ: Bez imalo sumnje već sada možemo kazati da vehabije u današnjem bosanskohercegovačkom društvu predstavljaju sasvim realnu društvenu i kulturnu pojavu. Oni su izgradili specifičan sistem vrijednosti, specifičnu socijalnu filozofiju, jednom riječju kazano specifični stil ponašanja i življenja koji je do skora bio nepoznat našim ljudima. Sa svojim specifičnim ( krajnje zatvorenim i statičnim) religijskim shvaćanjem svijeta, specifičnim uređenjem socijalnih i u nekom smislu društvenih odnosa među ljudima, vehabizam zasigurno predstavlja veliki izazov za institucije islamske zajednice, za društvenu praksu muslimana Bošnjaka u cjelini ali i drugih građana koji žive unutar BiH. On je razdvojio roditelje i djecu, duhovnoga poglavara (reisa) i imame na terenu, profesore i studente, džemate, mahale pa i kvartove. Stoga mogu reći da će vehabizam, uz druge pravce religijskoga mišljenja kod nas, biti jedan od značajnijih faktora razvoja islamske zajednice u narednih nekoliko godina.
Postoje mišljenja da iza njih (vehabija) stoje neke strane obavještajne službe, odnosno da su "instalirani" u Bosni namjenski. Šta Vi mislite o tome?
Prof. dr. SILAJDŽIĆ: Njihovo prisustvo i naglo širenje može se dovesti u vezu sa stranim obavještajnim centrima u smislu da se time želi relativizirati pozicija bosanskohercegovačkih muslimana u postdejtonskoj rekompoziciji Bosne i Hercegovine. Vehabijski integrizam je izvanredna izlika za daljnju ukupnu destabilizaciju i podjelu Bosne i Hercegovine.
ostatak intervjua
http://gusic.tripod.com/intervju_adnan_silajdzic.htm
- s-iou-x
#118 Re: Vehabism u Bosnia
Evo za tebe jedno pitanje; kako se na arapskom zahvaljuje Bogu a kako covjeku?Bosanac sa dna kace wrote:pa de argumentuj umjesto sto mlatis praznu slamus-iou-x wrote:a ono sto sam ja napisao mogu argumentovati i nije pretpostavka.
- s-iou-x
#119 Re: Vehabism u Bosnia
Koji melek upravlja pojavama u prirodi kao; kisa, snjeg, vjetar itd?biolog wrote:Ah ti mediji...pazi kad uskoro objave da se pojavila radikalna skupina "Cerićizma", već je počelo po FTV-u, sve je više postalo providno...ostavite se gluposti nabavite Kuran i vjerodostojne hadise (npr. Buharijinu i Muslimovu zbirku) i skontaćete cijelu situaciju!
- biolog
#120 Re: Vehabism u Bosnia
Znam da je melek ili meleci...ali njegovo ili njihova imena mi nisu poznata!s-iou-x wrote:Koji melek upravlja pojavama u prirodi kao; kisa, snjeg, vjetar itd?biolog wrote:Ah ti mediji...pazi kad uskoro objave da se pojavila radikalna skupina "Cerićizma", već je počelo po FTV-u, sve je više postalo providno...ostavite se gluposti nabavite Kuran i vjerodostojne hadise (npr. Buharijinu i Muslimovu zbirku) i skontaćete cijelu situaciju!
P.S. Kakve veze ima ovo pitanje sa temom?
-
almin-78
#121 Re: Vehabism u Bosnia
Ah ti mediji...pazi kad uskoro objave da se pojavila radikalna skupina "Cerićizma", već je počelo po FTV-u, sve je više postalo providno...ostavite se gluposti nabavite Kuran i vjerodostojne hadise (npr. Buharijinu i Muslimovu zbirku) i skontaćete cijelu situaciju!
meni je jedino drago sto su nakon tih napada muslimani postali ujedinjeni,dakle postigli su kontraefekat
- biolog
#122 Re: Vehabism u Bosnia
Svako radi svoj posao za koji je stvoren, drugačije nebi funkcionisalo!almin-78 wrote:Ah ti mediji...pazi kad uskoro objave da se pojavila radikalna skupina "Cerićizma", već je počelo po FTV-u, sve je više postalo providno...ostavite se gluposti nabavite Kuran i vjerodostojne hadise (npr. Buharijinu i Muslimovu zbirku) i skontaćete cijelu situaciju!
meni je jedino drago sto su nakon tih napada muslimani postali ujedinjeni,dakle postigli su kontraefekat
- Fair Life
#123 Re: Vehabism u Bosnia
A ti kao kao imas i poznajes situaciju.IBM wrote:de Fair nemoj kvariti temu, ponavljas stvari ko papagaj. Autori clanaka koje postiras ovdje nemaju nikakvog obrazovanja u Islamu niti poznaju situaciju. Procitaj clanak na 1 stranici, znam da ti je tesko svariti, ali covjek koji je to objavio je expert za razliku od tvojih novo-komponovanih novinara koji se preko noci prodaju ekonomskim mocnicima.
Zar je za prokomentarisati ovo potrebno ikakvo islamsko obrazovanje ??
Ili mozda ovo ?
- s-iou-x
#124 Re: Vehabism u Bosnia
Kako znas da su vjerodostojni?biolog wrote:Ah ti mediji...pazi kad uskoro objave da se pojavila radikalna skupina "Cerićizma", već je počelo po FTV-u, sve je više postalo providno...ostavite se gluposti nabavite Kuran i vjerodostojne hadise (npr. Buharijinu i Muslimovu zbirku) i skontaćete cijelu situaciju!
- s-iou-x
#125 Re: Vehabism u Bosnia
Da li je poslanik Muhamed a.s. na vecem stepenu od meleka?biolog wrote:Znam da je melek ili meleci...ali njegovo ili njihova imena mi nisu poznata!s-iou-x wrote:Koji melek upravlja pojavama u prirodi kao; kisa, snjeg, vjetar itd?biolog wrote:Ah ti mediji...pazi kad uskoro objave da se pojavila radikalna skupina "Cerićizma", već je počelo po FTV-u, sve je više postalo providno...ostavite se gluposti nabavite Kuran i vjerodostojne hadise (npr. Buharijinu i Muslimovu zbirku) i skontaćete cijelu situaciju!
P.S. Kakve veze ima ovo pitanje sa temom?