Naravno kao i u svemu, ima izuzetaka.zateznistub wrote: e jbg, nakon 20+ godina staza za volanom, valjda sam se donekle snasao a i volim voznju. Meni sad nema bolje stvari od automatika.
Atomatik vs. Manuelni mjenjac
Moderators: _BataZiv_0809, anex
-
citroen xm
#101 Re: Odg: Atomatik vs. Manuelni mjenjac
- sema911s
#102 Re: Atomatik vs. Manuelni mjenjac
ocito vozite neko prastaro avto sa nepune 4 brzine, i po cemu taj zakljucak da je auto sa automatikom lose po snijegu.,.iTo wrote:nista gore od automatika po snijegu
razlika izmedju manuelnog mjenjaca i automatskoj je toliko mala al u biti toliko velika koliko razlika izmedju raznih automatika,. svi rade u biti na istom principu,. zupcanici spojke i sl,. razlika izmedju manulnog bmw i golfa 2 je nenormalna al u biti isti,. postoje ti automatici od 3,4 5,6,7 8 brzina, zavis koja im je elektronika, koji algoritam, koliko spojki(lamela) koji je hladnjak gdje su postavljeni,
al od starih automatika sa torque konverterom od nekoliko desetina kg pa do dasasnjih rijesenja istog problema pomocu hidraulike,.
danas svi zele taj mjnjeac sa dvostrukim kvacilom,. dok neki kako nisan, subaru, zele tu cvt transmisiju koja je toliko razlicita da je tesko moze ko nazvat automatikom,
onda neko kaze nemozes automatiku drugom cepit sjedi u moje auto i vozi drugom do mile volje nece ti dat preko 6krpm, pistace i tako signalizirat drugu, to je u sekvencijalnom modu dok u D jbga on ima algoritam i prati stavke,.,
f1 mjenjac je sekvencijalni potpomognut sa par algoritama koji mu nedopustaju da se preoptereti mjenjac,motor i resto ,. wrc bolidi koriste istu kocepciju samo sto je njima u mjeanjacu i diff.,.,
voznja automatika po snijegu ista je kao i manuelca,. ako su dobre gume ide normalno jer i taj automatski mjenjac ima mozak koji mu kaze da je snijeg, i nece zadrzat dugo se u istoj brzini(kod nas imas puljka w s ,. kada je u zimskom rezimu krece iz druge dok u ljetnom krece normala iz prve,. i tako bar vecina novih automatika radi ako je prepoznala da je klizavo pod tockovima,. jer nemoze se u 2. izbacit sav bjes snage i obrtnog moze al malo teze.,.,
a automatika kao i moderni manuelci takodje je osjtljiv ana ulja i odrzavanje(mi smo imali problem sa valeo hladnjakom sra pa za amjenismo) g4 stradaju asihroni i 1 i 2 brzina zbog ulja,.
ko neproba automatik malo duze nezna sta je uzivancija jest da si sa manuelnim vise ukljucen u voznju al men se cini da ovaj mjenjac sto je u meci cita misli, malo je cudann,.,.,,,
-
staradis
#103 Re: Atomatik vs. Manuelni mjenjac
Novi automati mjenjači apsolutno ne kaskaju za manuela
Sent from my GT-S5830 using Tapatalk 2
Sent from my GT-S5830 using Tapatalk 2
-
citroen xm
#104 Re: Atomatik vs. Manuelni mjenjac
Niko ne kaze da nisu usavrseni, pogotovo sto imaju manueni mod. Ja rekoh samo da mi je to smaranje jer bez kvacila i ruke na mjenjaču ne mogu da zamislim uzivanje u voznji.
-
Mlad i Nevin
#105 Re: Atomatik vs. Manuelni mjenjac
Bio sam protivnik automatika, zatim sam ga probao i povukao sve loše što sam mislio o njemu. Pa taj auto mogu voziti 10 sati i neću se umoriti....zamislite sebe da svakodnevno putujete negdje i da ste često u automobilu. Dosadio bi vam i život, a kamoli to kvačilo i mjenjač.
- sema911s
#106 Re: Atomatik vs. Manuelni mjenjac
to si u pravu al kako se sva tehnika modernizuje( gt3 je bio do ove generacije manuelni i nemozes zamislit bolji manuelni mjenjac al eto sada pdk),. a mozes ti ko ja ruka na mjenjacu(pa se osjecam ko u formuli iz 90", a noga lijeva na kocnici a desna dozira gass vjeruj ugodjaj je ono bassss(jest da se nemozes igrat kvacilom u po krivine)citroen xm wrote:Niko ne kaze da nisu usavrseni, pogotovo sto imaju manueni mod. Ja rekoh samo da mi je to smaranje jer bez kvacila i ruke na mjenjaču ne mogu da zamislim uzivanje u voznji.
kada se zanesem suvozoc cesto dobaci btcc je u engleskoj ne na ulicama bih
-
citroen xm
#107 Re: Atomatik vs. Manuelni mjenjac
Gdje ces lijevu nogu na kočnicu?
-
iTo
#108 Re: Atomatik vs. Manuelni mjenjac
kako ga drzis na vagi ?sema911s wrote:ocito vozite neko prastaro avto sa nepune 4 brzine, i po cemu taj zakljucak da je auto sa automatikom lose po snijegu.,.iTo wrote:nista gore od automatika po snijegu
razlika izmedju manuelnog mjenjaca i automatskoj je toliko mala al u biti toliko velika koliko razlika izmedju raznih automatika,. svi rade u biti na istom principu,. zupcanici spojke i sl,. razlika izmedju manulnog bmw i golfa 2 je nenormalna al u biti isti,. postoje ti automatici od 3,4 5,6,7 8 brzina, zavis koja im je elektronika, koji algoritam, koliko spojki(lamela) koji je hladnjak gdje su postavljeni,
al od starih automatika sa torque konverterom od nekoliko desetina kg pa do dasasnjih rijesenja istog problema pomocu hidraulike,.
danas svi zele taj mjnjeac sa dvostrukim kvacilom,. dok neki kako nisan, subaru, zele tu cvt transmisiju koja je toliko razlicita da je tesko moze ko nazvat automatikom,
onda neko kaze nemozes automatiku drugom cepit sjedi u moje auto i vozi drugom do mile volje nece ti dat preko 6krpm, pistace i tako signalizirat drugu, to je u sekvencijalnom modu dok u D jbga on ima algoritam i prati stavke,.,
f1 mjenjac je sekvencijalni potpomognut sa par algoritama koji mu nedopustaju da se preoptereti mjenjac,motor i resto ,. wrc bolidi koriste istu kocepciju samo sto je njima u mjeanjacu i diff.,.,
voznja automatika po snijegu ista je kao i manuelca,. ako su dobre gume ide normalno jer i taj automatski mjenjac ima mozak koji mu kaze da je snijeg, i nece zadrzat dugo se u istoj brzini(kod nas imas puljka w s ,. kada je u zimskom rezimu krece iz druge dok u ljetnom krece normala iz prve,. i tako bar vecina novih automatika radi ako je prepoznala da je klizavo pod tockovima,. jer nemoze se u 2. izbacit sav bjes snage i obrtnog moze al malo teze.,.,
a automatika kao i moderni manuelci takodje je osjtljiv ana ulja i odrzavanje(mi smo imali problem sa valeo hladnjakom sra pa za amjenismo) g4 stradaju asihroni i 1 i 2 brzina zbog ulja,.
ko neproba automatik malo duze nezna sta je uzivancija jest da si sa manuelnim vise ukljucen u voznju al men se cini da ovaj mjenjac sto je u meci cita misli, malo je cudann,.,.,,,
-
RLewis
#109 Re: Atomatik vs. Manuelni mjenjac
Ja sam vozio manualca sve do ovoga vozila i preporodio se
Qtronic zakon sa pedalama na volanu
Za brdo postoji hillholder za zimu winter mode i kretanje bez gasa tako da nema problema sa zimom hehe
Sent from my LG-E610 using Xparent Purple Tapatalk 2
Qtronic zakon sa pedalama na volanu
Za brdo postoji hillholder za zimu winter mode i kretanje bez gasa tako da nema problema sa zimom hehe
Sent from my LG-E610 using Xparent Purple Tapatalk 2
- Qler
#110 Re: Atomatik vs. Manuelni mjenjac
Kakva vaga, samo pustis sve i auto stoji, das ga i ono krene. Ima winter mode, ima nove mjenjace, pametne, pa krene iz druge kad je tako klizavo, pa jos asr, pa svasta nesto... prosle su '80...
- Hrulj
#111 Re: Atomatik vs. Manuelni mjenjac
Poluautomatski mjenjac je zakon 

- drndalo
#112 Re: Atomatik vs. Manuelni mjenjac
Izvini, sta je poluautomatsko ovdje ?
- Hrulj
#113 Re: Atomatik vs. Manuelni mjenjac
NEma potrebe za kvacilom. A mijenja se preko mjenjaca brzina.drndalo wrote:Izvini, sta je poluautomatsko ovdje ?
-
Mlad i Nevin
#114 Re: Atomatik vs. Manuelni mjenjac
Ovo na slici normalan automatik sa manualnom opcijom koja se uglavnom koristi nizbrdo zbog motornog kočenja,a ako misliš na ''poluaotomat'', ili sekvencijalni, on uglavnom ima polugice iza volana.
Polu-automatski mjenjači su više u autobusima i kamionima (npr. EPS mjenjači u MB Actrosu) gdje imaš kvačilo i šaltaš polugicom po principu +/-..
Polu-automatski mjenjači su više u autobusima i kamionima (npr. EPS mjenjači u MB Actrosu) gdje imaš kvačilo i šaltaš polugicom po principu +/-..
- Hrulj
#115 Re: Atomatik vs. Manuelni mjenjac
Znam na sta mislis to je tiptronic, can imas automatski mjenjac ali mozes izvrsiti nad komandu preko ovog. Al ovo je poluautomatikMlad i Nevin wrote:Ovo na slici automatik sa manualnom opcijom koja se uglavnom koristi nizbrdo zbog motornog kočenja,a ako misliš na ''poluaotomat'', ili sekvencijalni, on uglavnom ima polugice iza volana.![]()
Polu-automatski mjenjači su više u autobusima i kamionima (npr. EPS mjenjači u MB Actrosu) gdje imaš kvačilo i šaltaš po principu +/-..
Prosto mjenjac al bez potrebe za kvacilom
- golfiista
#116 Re: Atomatik vs. Manuelni mjenjac
Čitav život sam vozio manuelce i naravno pljuvao automatiku ,a da nisam nikada ni probao ( poznato ? ), sadašnji automobil je sa multitronic mjenjačem, i siguran sam, nikada više manuelca !
- drndalo
#117 Re: Atomatik vs. Manuelni mjenjac
Ovo nije poluautomatski mjenjac. I na imenu slike pise: wiki/images/8/85/M024tiptron.jpgHrulj wrote:Poluautomatski mjenjac je zakon
Last edited by drndalo on 13/06/2013 08:56, edited 1 time in total.
- Qler
#118 Re: Atomatik vs. Manuelni mjenjac
Ako je to poluautomatik, ja se onda ne sjecam kad sam vidio automatika, jer i stari mercedesovi automatici imaju da saltas rucno P R N D 3 2 1....
- golfiista
#119 Re: Atomatik vs. Manuelni mjenjac
HAjde sad, Hrulj se provalio i šta sad.
- drndalo
#120 Re: Atomatik vs. Manuelni mjenjac
Pa niko ga i ne provaljuje, skrecemo mu paznju, pa da nauci... Niko se nije naucen rodio, cak ga ni ne zjbvmo... 
-
iTo
#121 Re: Atomatik vs. Manuelni mjenjac
dobar clanak maual vs automatik kod raznih proizvodjaca
http://www.auto-motor-und-sport.de/test ... 17651.html
http://www.auto-motor-und-sport.de/test ... 17651.html
Last edited by iTo on 13/06/2013 10:07, edited 1 time in total.
- Hrulj
#122 Re: Atomatik vs. Manuelni mjenjac
Stranica se bavi uporedbom tiptronic i poluautomatskih mjenjaca, zato to i pisedrndalo wrote:Ovo nije poluautomatski mjenjac. I na imenu slike pise: wiki/images/8/85/M024tiptron.jpgHrulj wrote:Poluautomatski mjenjac je zakon
Ne bi postavljao da se brukam bezveze ako nije tako
- sema911s
#123 Re: Atomatik vs. Manuelni mjenjac
krstic,.,, automatik sa manuelnim izborom brzina neko je zove tiptronik neko sekvencijalni mjenjac neko s mode,.
u bit je to mjenjac koji ima ecu na kojem je algoriitam koji u d rezimu sam mjenja zavisno od uvjeta i onog sta procita,. taj mod da ti mozes saltat brzine je samo gust koji ti je dao proizvodjac, da ti po svom ceifu mjenjas brzine,.
neko spomenu srtare automatike prnd123 1 je bio za izbrdo, 2 nizbbrdo, 3 kombinirano,. jer tada nisu postojali elektronski mozgovi koji su mogli kocit pa su ti auti niz brdo isli,. ma sta isli jurili,., dok uzbrdo zbog jaceg dodavanja gasa su se shebavali i saltali ko ludi,. neko pita za vagu(garan mislis ono kvacilo polako na uatomatici to radi mjenajc sam) cim pustis kocnicu pocne da se polako krece dal naprijed D il nazad R, al to je max 1,2kmh,.
u biti taj automtsko mjenjac je izmisljen da nam olaksa voznju, na pocetcima je bilo kontra,. al danas uz pentume i sl. ja se iznendadim kako cita misli i cestu(bolje pogadja mjenjac nego ona sto gleda u karte)
manuelni jest dobar jer zahtjeva dosta manje odrzavanja i vozac je dosta vise ukljucen u voznju,. al ovako obje ruke su na volanu, noge na papucicama spremne,., neko pita sto ce mi lijeva noga na kocnici(navika od kvacila) a idok sam vozio manuelca kocio sam cesto lijevom., sada ako je klizavo ta navika dobro dodje,. a po snijegu cucanje jbga u krece iz druge i dozvoljava kada pritisens malko kocnicu da uleti u r il n i tako jopet,. ne puno al odvoljnoo,., al cucanje nije potrebmno ako su gume imalo ok dok
sve dok neprobate necete znat smartov automatikk to je patnja,. cvt mjenjaci njih nemogu da razumim, nikako,. sa dvije lamele to je za koristit svaki dan,,. bmw smg automatika u tom najacem prebacivanju imas osjecaj ko da te neko maljem u dupe udari dok sjedic na vrhu kolca, jest to fino poskoci zadnji kraj al brate boli,. automatici iz amerike do 2007 sa torqkonverterom zamajcem to je sila 4 brzine i tako rastereti motor al treba da se pokrene,.,.
u bit je to mjenjac koji ima ecu na kojem je algoriitam koji u d rezimu sam mjenja zavisno od uvjeta i onog sta procita,. taj mod da ti mozes saltat brzine je samo gust koji ti je dao proizvodjac, da ti po svom ceifu mjenjas brzine,.
neko spomenu srtare automatike prnd123 1 je bio za izbrdo, 2 nizbbrdo, 3 kombinirano,. jer tada nisu postojali elektronski mozgovi koji su mogli kocit pa su ti auti niz brdo isli,. ma sta isli jurili,., dok uzbrdo zbog jaceg dodavanja gasa su se shebavali i saltali ko ludi,. neko pita za vagu(garan mislis ono kvacilo polako na uatomatici to radi mjenajc sam) cim pustis kocnicu pocne da se polako krece dal naprijed D il nazad R, al to je max 1,2kmh,.
u biti taj automtsko mjenjac je izmisljen da nam olaksa voznju, na pocetcima je bilo kontra,. al danas uz pentume i sl. ja se iznendadim kako cita misli i cestu(bolje pogadja mjenjac nego ona sto gleda u karte)
manuelni jest dobar jer zahtjeva dosta manje odrzavanja i vozac je dosta vise ukljucen u voznju,. al ovako obje ruke su na volanu, noge na papucicama spremne,., neko pita sto ce mi lijeva noga na kocnici(navika od kvacila) a idok sam vozio manuelca kocio sam cesto lijevom., sada ako je klizavo ta navika dobro dodje,. a po snijegu cucanje jbga u krece iz druge i dozvoljava kada pritisens malko kocnicu da uleti u r il n i tako jopet,. ne puno al odvoljnoo,., al cucanje nije potrebmno ako su gume imalo ok dok
sve dok neprobate necete znat smartov automatikk to je patnja,. cvt mjenjaci njih nemogu da razumim, nikako,. sa dvije lamele to je za koristit svaki dan,,. bmw smg automatika u tom najacem prebacivanju imas osjecaj ko da te neko maljem u dupe udari dok sjedic na vrhu kolca, jest to fino poskoci zadnji kraj al brate boli,. automatici iz amerike do 2007 sa torqkonverterom zamajcem to je sila 4 brzine i tako rastereti motor al treba da se pokrene,.,.
-
iTo
#124 Re: Atomatik vs. Manuelni mjenjac
sema911s wrote:krstic,.,, automatik sa manuelnim izborom brzina neko je zove tiptronik neko sekvencijalni mjenjac neko s mode,.
po drzanjem "na vagi" smatram kad stojis uzbrdo s'autom ali ne drzis kocnicu nego vagas kvacilo i gas da drzi auto u mjestu
ato sto govoris za ljuljanje auta naprijed/nazad kad npr upade negdje u snijeg e to bi bas volio da vidim na automatiku...
-
emko1234
#125 Re: Atomatik vs. Manuelni mjenjac
nemas sta objasnjavat kralju. jesi se obruko, ako ti je to brukanje. na slici je klasicni tiptronic mjenjac, ovo je audi. audi nikad nije imao sekvencijalni mjenjac ili poluautomatik.Hrulj wrote:Stranica se bavi uporedbom tiptronic i poluautomatskih mjenjaca, zato to i pisedrndalo wrote:Ovo nije poluautomatski mjenjac. I na imenu slike pise: wiki/images/8/85/M024tiptron.jpgHrulj wrote:Poluautomatski mjenjac je zakon
Ne bi postavljao da se brukam bezveze ako nije tako
to je mjenjac koji je recimo imala alfa romeo takozvalni selespeed, il kod citroena sensodrive. i uglavnom dolazi na supersportskim autima puno cesce nego na obicnim tj normalnim autima.