Zašto niko ne budi Bosnu i Hercegovinu...?

Post Reply
osa

#101 Re: Zašto niko ne budi Bosnu i Hercegovinu...?

Post by osa »

Pietje_Bel wrote:
osa wrote:ćorak, tenkova je došlo vrlo malo i došli su preko mađarske uglavnom od oružja bivšeg ddr-a i nešto iz ukrajine, artiljerija je došla iz argentine i nešto pješačkog naoružanja, helikopteri iz ukrajine (nećeš vjerovati isto avionima u pulu, mislim iljušin), a braća iz islamskih zemalja su slabo slala njima je bilo bitnije da hrvatska pusti u bih "humanitarce" što je ispoštivano.
Nije to corak. Bosnjaci su bili sa svih strana izolovani. Svo oruzije koje je dolazilo u BiH je MORALO proci kroz HVO ili HV teritoriju. Nije to uopste mit da su dolazili brodovi u Split i u luku Ploce. U svakom slucaju ste naplacivali sve sto je proslo kroz vasu teritoriju i obavezno ste uzimali pola toga.
da su bili izolirani, jesu, da su za to i sami zerku krivi, jesu, da je hrvatska naplaćivala svoje usluge , je. ali oružje je išlo ovako kako ti ja kažem, barem velika većina. e da je alija poslušao forumaša pod nickom Id, zauzeo bi on srednju bosnu, spustio se dolinom neretve do mora uzeo ploče i imao svoju luku za primanje silnog oružja koje je stizalo iz islamskih zemalja, ali nije, opet je nešto kalkulirao, taman Id i njegovi da zgaze ustaše, kad ono zapovjed , stani, ni koraka dalje, i tako ostašte izolirani.
Pietje_Bel

#102 Re: Zašto niko ne budi Bosnu i Hercegovinu...?

Post by Pietje_Bel »

osa wrote:
Pietje_Bel wrote:
osa wrote:ćorak, tenkova je došlo vrlo malo i došli su preko mađarske uglavnom od oružja bivšeg ddr-a i nešto iz ukrajine, artiljerija je došla iz argentine i nešto pješačkog naoružanja, helikopteri iz ukrajine (nećeš vjerovati isto avionima u pulu, mislim iljušin), a braća iz islamskih zemalja su slabo slala njima je bilo bitnije da hrvatska pusti u bih "humanitarce" što je ispoštivano.
Nije to corak. Bosnjaci su bili sa svih strana izolovani. Svo oruzije koje je dolazilo u BiH je MORALO proci kroz HVO ili HV teritoriju. Nije to uopste mit da su dolazili brodovi u Split i u luku Ploce. U svakom slucaju ste naplacivali sve sto je proslo kroz vasu teritoriju i obavezno ste uzimali pola toga.
da su bili izolirani, jesu, da su za to i sami zerku krivi, jesu, da je hrvatska naplaćivala svoje usluge , je. ali oružje je išlo ovako kako ti ja kažem, barem velika većina. e da je alija poslušao forumaša pod nickom Id, zauzeo bi on srednju bosnu, spustio se dolinom neretve do mora uzeo ploče i imao svoju luku za primanje silnog oružja koje je stizalo iz islamskih zemalja, ali nije, opet je nešto kalkulirao, taman Id i njegovi da zgaze ustaše, kad ono zapovjed , stani, ni koraka dalje, i tako ostašte izolirani.
A nije to tako. Zapitam se je li i vi imate nku vrstu RTS propagande u Hrvatskoj? Ovako je to bilo:

Tudman je se petljao u Bosnu i petljao, petljao. Onda je Njemacki ambasador rekao da Tudman mora da prestane sa tim. Tudman nije prestao. Onda je se Njemacki ambasador (najveci prijatelj i zastitnik RH) povukao iz Hrvatske. Malo kasnije je SAD rekla Hrvatskoj: "Ili prestanite da se mjestae u BiH ili cemo vas mi bombardovati." Eh sada to je znaci istorija koja je napisana i to je onako kako Evropa vidi taj rat. Umjesto da se vi Hrvati sramite toga sto ste uradili, vi posle osude Evrope i Amerike jos uvijek se ne usudite da kazete: "Izvinite mi smo pogrijesili." Tudman je za Bosnjake bio isto kao i Milosevic. Svi mi Bosnjaci mislimo da su Hrvati gadniji bili u ratu nego Srbi. Sa srbima smo znali na cemu smo a vi ste nam zabili noz u leda.
osa

#103 Re: Zašto niko ne budi Bosnu i Hercegovinu...?

Post by osa »

@pietje bel

ja to gledam malo drugčije, sa srbima sam znao na čemu sam, s muslimanima sam mislio da znam na čemu sam, da će mo zajedno odmah od 90. riješti pitanje jugoslavije ili v. srbije, ali razočarao sam se. šta je tuđman trebao gledati skrštenih ruku kako srbi dolinom neretve sjeku hrvatsku, ajde budi ozbiljan. za američke prijetnje ne znam mislim da su prijetnje postojale samo kod banja luke tj. ultimativno je zahtjevano da se zaustavi napredovanje. kako bi to amerikanci prijetili i istodobno s nama surađivali preko mmpri programa (umirovljeno generali). izjave američkih zvaničnika govore nešto drugo, oni su izuzetno zahvalni hrvatskoj i hv što je 95 odradio ono što oni zovu, prljavim dijelom posla, jer oni se nisu iz političkih razloga mogli angažirati na taj način.
Maraschino

#104 Re: Zašto niko ne budi Bosnu i Hercegovinu...?

Post by Maraschino »

osa wrote:@pietje bel

ja to gledam malo drugčije, sa srbima sam znao na čemu sam, s muslimanima sam mislio da znam na čemu sam, da će mo zajedno odmah od 90. riješti pitanje jugoslavije ili v. srbije, ali razočarao sam se. šta je tuđman trebao gledati skrštenih ruku kako srbi dolinom neretve sjeku hrvatsku, ajde budi ozbiljan. za američke prijetnje ne znam mislim da su prijetnje postojale samo kod banja luke tj. ultimativno je zahtjevano da se zaustavi napredovanje. kako bi to amerikanci prijetili i istodobno s nama surađivali preko mmpri programa (umirovljeno generali). izjave američkih zvaničnika govore nešto drugo, oni su izuzetno zahvalni hrvatskoj i hv što je 95 odradio ono što oni zovu, prljavim dijelom posla, jer oni se nisu iz političkih razloga mogli angažirati na taj način.
ma da, imao je i on (Tudjman) svojih apetita ali srecom da se nisu ostvarili :oops:
osa

#105 Re: Zašto niko ne budi Bosnu i Hercegovinu...?

Post by osa »

Maraschino wrote:

ma da, imao je i on (Tudjman) svojih apetita ali srecom da se nisu ostvarili :oops:
imao je naravno, i ne cijenim ga nešto naručito, ali da je bio sposobniji po mnogim pitanjima od balkanskih konkurenata, to mu se mora priznati.
Pietje_Bel

#106 Re: Zašto niko ne budi Bosnu i Hercegovinu...?

Post by Pietje_Bel »

osa wrote:
Maraschino wrote:

imao je naravno, i ne cijenim ga nešto naručito, ali da je bio sposobniji po mnogim pitanjima od balkanskih konkurenata, to mu se mora priznati.
Mora. Sto jest jest. Da smo mi Bogdo imali nekog naseg Tudmana. :)
osa

#107 Re: Zašto niko ne budi Bosnu i Hercegovinu...?

Post by osa »

možda ste ga i izabrali, ali on je aliji prepustio svoje mjesto i poslije postao izdajnik.
Pietje_Bel

#108 Re: Zašto niko ne budi Bosnu i Hercegovinu...?

Post by Pietje_Bel »

osa wrote:možda ste ga i izabrali, ali on je aliji prepustio svoje mjesto i poslije postao izdajnik.
Tko to? :-) Fikret Abdic? :lol: :lol:
osa

#109 Re: Zašto niko ne budi Bosnu i Hercegovinu...?

Post by osa »

Pietje_Bel wrote:
osa wrote:možda ste ga i izabrali, ali on je aliji prepustio svoje mjesto i poslije postao izdajnik.
pa tko je dobio najviše glasova na izborima, ali nije bio dovoljno musliman, jebiga čovjek je bio menadžer, a takvi se tada nisu tražili.
Pietje_Bel

#110 Re: Zašto niko ne budi Bosnu i Hercegovinu...?

Post by Pietje_Bel »

osa wrote:
Pietje_Bel wrote:
pa tko je dobio najviše glasova na izborima, ali nije bio dovoljno musliman, jebiga čovjek je bio menadžer, a takvi se tada nisu tražili.
Fikret Abdic je obicni izdajnik. Isto kao i HVO. Zelio je da zastiti svoje imanje i trazio je zastitu od Srba.
madner

#111 Re: Zašto niko ne budi Bosnu i Hercegovinu...?

Post by madner »

osa wrote: imao je naravno, i ne cijenim ga nešto naručito, ali da je bio sposobniji po mnogim pitanjima od balkanskih konkurenata, to mu se mora priznati.
Da je bio sposobniji, sumnjam. Milosevic je odigrao daleko najbolje, samo ga je zezno Karadzic.
Nije htio da prekine kad je ovaj ocjenio da je postigao sto je htio. I onda bi njofra ispao levat za slobu, jer tada je upitno da li bi Hrvatska smjela uraditi sto jeste.
osa

#112 Re: Zašto niko ne budi Bosnu i Hercegovinu...?

Post by osa »

osa wrote:
Pietje_Bel wrote:
Fikret Abdic je obicni izdajnik. Isto kao i HVO. Zelio je da zastiti svoje imanje i trazio je zastitu od Srba.[/quote]

šta misliš da li je alija šta obećao srbima kad ga zarobiše, da bi zaštitio sebe i svoje.kako hvo može biti izdajnik , on se borio za svoje šta u tome ima izdajničko.
osa

#113 Re: Zašto niko ne budi Bosnu i Hercegovinu...?

Post by osa »

madner wrote:
osa wrote: imao je naravno, i ne cijenim ga nešto naručito, ali da je bio sposobniji po mnogim pitanjima od balkanskih konkurenata, to mu se mora priznati.
Da je bio sposobniji, sumnjam. Milosevic je odigrao daleko najbolje, samo ga je zezno Karadzic.
Nije htio da prekine kad je ovaj ocjenio da je postigao sto je htio. I onda bi njofra ispao levat za slobu, jer tada je upitno da li bi Hrvatska smjela uraditi sto jeste.
rezultat se ne gleda na pola već na kraju, partija šaha završava s matom a ne šahom.
Pietje_Bel

#114 Re: Zašto niko ne budi Bosnu i Hercegovinu...?

Post by Pietje_Bel »

osa wrote:

šta misliš da li je alija šta obećao srbima kad ga zarobiše, da bi zaštitio sebe i svoje.kako hvo može biti izdajnik , on se borio za svoje šta u tome ima izdajničko.
Pa mozda zato sto je HVO otvoreno i bez ikakvog stida saradivao sa Srbima i okrenuo leda Armiji ciji je bio na pocetku dio? Ne kazem da je sav HVO to uradio. HVO Bihaca, Tuzle, Posavine je ostao lojalan Armiji ali vecina HVO-a jeste tako postupila.
osa

#115 Re: Zašto niko ne budi Bosnu i Hercegovinu...?

Post by osa »

Pietje_Bel wrote:
osa wrote:

Pa mozda zato sto je HVO otvoreno i bez ikakvog stida saradivao sa Srbima i okrenuo leda Armiji ciji je bio na pocetku dio? Ne kazem da je sav HVO to uradio. HVO Bihaca, Tuzle, Posavine je ostao lojalan Armiji ali vecina HVO-a jeste tako postupila.
teško je ovako razgovarati, dok se hvo tukao sa srbima na kupresu, mostaru, dolini neretve, za bošnjake još rat nije ni počeo(mislim na rukovodstvo), šta bi ti na njihovom mjestu(da si hrvat) tada mislilo o tome. pročitah nema dugo knjigu Diplomacija od henry kisingera, vrlo poučna, u njoj stoji misao vodilja engleske diplomacije (jedna od najboljih u povijesti), "ne postoje vječni prijatelji ni vječni neprijatelji", preciznije prijatelj nam je onaj od koga imamo koristi, pročitaj naučićeš puno toga o vođenju politike, one globalne.
madner

#116 Re: Zašto niko ne budi Bosnu i Hercegovinu...?

Post by madner »

osa wrote:
madner wrote:
rezultat se ne gleda na pola već na kraju, partija šaha završava s matom a ne šahom.
Ako ti protivnik moze dati mat ali spotakne se i dodirne pogresnu figuru pa mora igrat sa njom, tesko da se mozes hvaliti da si bolji sahista.
Cinjenica je da njofra bio doveden u mat poziciju, sto ne govori bas previse o njegovim sposobnostima.

Mozemo se sloziti da bi situacija za Hrvatsku bila izuzetno negativna da je 93 doslo do mira u Bosni?
cyprus

#117 Re: Zašto niko ne budi Bosnu i Hercegovinu...?

Post by cyprus »

Vidim da se na ovoj temi priča o svemu, samo ne o onome šta je tema i šta ima veze sa realnošću. Shodno tome odlučio sam dati svoj doprinos temi:
Ivica i Marica su djeca siromašnog stolara. Bojeći se od gladi, stolarova žena (Ivici i Marici maćeha) nagovori oca da odvede djecu u šumu, te ih tamo ostavi. Ivica i Marica čuvši njihov plan odluče bacati bijele kamenčiće i tako se vratiti kući.

Međutim, stolar odluči drugi put ostaviti djecu u šumi. Tog puta djeca ne imahu vremena skupljati kamenčiće, pa umjesto njih bacaše mrvice kruha. Nažalost, gladne šumske životinje pojedu mrvice, te Ivica i Marica ostanu izgubljeni.

Tako lutajući šumom, odjednom naiđu na kuću napravljenu od kruha, sa šećernim prozorima. Ivica i Marica nisu mogli odolijeti, te su počeli jesti kuću. Vlasnica kuće, stara žena, pozove ih i nahrani.

Međutim, ta žena bijaše vještica, koja je napravila takvu kuću s namjerom primamljivanja i blagovanja djece. Ona zarobi Ivicu, a od Marice napravi služavku. Dok se spremala skuhati Ivicu, naredi Marici da pogleda u lonac i vidi je li sve spremno za pečenje.

Marica, posumnjavši da bi je starica mogla prevariti i skuhati, namami staricu da sama pogleda, što joj omogućuje da zatvori vrata i oslobodi brata.

Uzevši dragulje iz vještičine kuće, oni pođoše doma naći se s ocem kojem je u međuvremenu umrla žena. On više ne mora brinuti o gladi.

I živjeli su sretno do kraja života.
PS Pitanje za moderaciju: zašto ne uvedete u ove smajlije i onog što povraća?

PPS Sad se možemo vratit pitanjima tipa: ko je koga napao u Kaknju i kako i zašto ukinuti RS?
dalinton

#118 Re: Zašto niko ne budi Bosnu i Hercegovinu...?

Post by dalinton »

Zato što imaju 3 BiH i svako budi svoju, zato sto se narodi međusobno svakodnevno ujedaju i ne mogu naći ni jedan zajednički motiv osim EU u koju svako misli ući na svoj način, zato što je BiH postala samo prazna ljuštura koju koriste političari na zajedničkom nivou koji se ne pitaju ništa, zato što je prava BiH uništena, zato što narod mrzi ovu BiH, zato što...
Tema je dokaz, dva tri posta vezana za nju i opet svako svoju priču priča...
fantom slobode

#119 Re: Zašto niko ne budi Bosnu i Hercegovinu...?

Post by fantom slobode »

dalinton wrote:
Zato što imaju 3 BiH i svako budi svoju, zato sto se narodi međusobno svakodnevno ujedaju i ne mogu naći ni jedan zajednički motiv osim EU u koju svako misli ući na svoj način, zato što je BiH postala samo prazna ljuštura koju koriste političari na zajedničkom nivou koji se ne pitaju ništa, zato što je prava BiH uništena, zato što narod mrzi ovu BiH, zato što...
Bosna i Hercegovina nije prazna ljustura, to se tebi cini, jer ti se ista ne svidja.
Narodi u Bosni nisu posvadjani koliko to politicari prikazuju, a posebno oni koji zele da je razvale. Kada nestane propagande, nestace i sranje i ujedanja. Obicni covjek treba normalan zivot, a ne suplje price, dok odredjeni politicari kradu pare od privatizacije i svega ostalog.U momentu kada budemo imali nezavisno sudstvo, vecina problema ce biti rijesena.
Narod Bosne moze da zivi zajedno.
Prava BiH za tebe nikada nije ni postojala, jer su te ucili da je nema, a ti si to slijep slijedio. Sad ti je tesko shvatiti da je ona tu i da nece nestati, vec da ce kao takva postati dio EU. Naravno da su promjene nuzne, prije svega zakonske, vezane za zastitu prava svakog obicnog gradjanina na cijeloj teritoriji i krivicno gonjenje mafijasa koji nesmetano kradu po drzavi.
Dalintona nam naseg, mozda jednog dana i ti skontas da ti je ova zemlja domovina, a da rezervna samo zeli da ti uzme pare...nije te zeljna, za te tamo preko Drine, ti ostajes glupi Bosanac...
dalinton

#120 Re: Zašto niko ne budi Bosnu i Hercegovinu...?

Post by dalinton »

fantom slobode wrote:Bosna i Hercegovina nije prazna ljustura, to se tebi cini, jer ti se ista ne svidja.
Kako nije ? Šta je urađeno na nivou države ? Koji to jak političar se nešto pita na nivou države ? Realno pogledaj. Više se stvari odradi u kafani nego u Skupštini, žali bože para što ih primaju oni što glume poslanike.
Slažem se ali ti i takvi ubijate BiH upravo sa ovakvim komenarima i to sve u jednom postu.
Prava BiH za tebe nikada nije ni postojala, jer su te ucili da je nema, a ti si to slijep slijedio. Sad ti je tesko shvatiti da je ona tu i da nece nestati, vec da ce kao takva postati dio EU. Naravno da su promjene nuzne, prije svega zakonske, vezane za zastitu prava svakog obicnog gradjanina na cijeloj teritoriji i krivicno gonjenje mafijasa koji nesmetano kradu po drzavi.
Dalintona nam naseg, mozda jednog dana i ti skontas da ti je ova zemlja domovina, a da rezervna samo zeli da ti uzme pare...nije te zeljna, za te tamo preko Drine, ti ostajes glupi Bosanac...
Mržnja izbija iz svakog slova. Ne možeš mrziti ljude sa kojima hoćeš da praviš državu, to je neprirodno, država postoji zbog ljudi, zbog zajedničke želje za suživotom. Ne zbog inata i mržnje.
Hodidjed

#121 Re: Zašto niko ne budi Bosnu i Hercegovinu...?

Post by Hodidjed »

"Samo nas jos jedan Tito moze spasiti"
Abacija

#122 Re: Zašto niko ne budi Bosnu i Hercegovinu...?

Post by Abacija »

dalinton wrote:
Pa sto ti licno se ne boris za 1 BiH? Zasto ne pokazes sa licnim primjerom kako se treba pisati po forumu i kako se treba boriti za 1 BiH?
Abacija

#123 Re: Zašto niko ne budi Bosnu i Hercegovinu...?

Post by Abacija »

dalinton wrote:
fantom slobode wrote:Bosna i Hercegovina nije prazna ljustura, to se tebi cini, jer ti se ista ne svidja.
Kako nije ? Šta je urađeno na nivou države ? Koji to jak političar se nešto pita na nivou države ? Realno pogledaj. Više se stvari odradi u kafani nego u Skupštini, žali bože para što ih primaju oni što glume poslanike.
Slažem se ali ti i takvi ubijate BiH upravo sa ovakvim komenarima i to sve u jednom postu.

Mržnja izbija iz svakog slova. Ne možeš mrziti ljude sa kojima hoćeš da praviš državu, to je neprirodno, država postoji zbog ljudi, zbog zajedničke želje za suživotom. Ne zbog inata i mržnje.
Nisam nesto primijetio da ljubav izbija iz tvog pisanja. Kako ces ga ti onda kritikovati? :-)
Haj' ti probudi u nama zajednicku zelju za suzivotom i mi cemo te slijediti. :bih:
sarajevonekad

#124 Re: Zašto niko ne budi Bosnu i Hercegovinu...?

Post by sarajevonekad »

" Uvijek dobar gost",
odlican clanak sa kojim se u potpunosti slazem. Znam da nas ima dosta koji smo svijesni paradoksa situacija u kojoj se nasa zemlja nalazi i kocnica koje joj ne daju naprijed.

I dalje sam misljenja da su glavne kocnice ovdje 1. korumpiranost (i licna i profesionalna), i 2. nacionalizam (onaj nekonstruktivni, da ne kazem destruktivni, stvoren kao mehanizam lijecenja kompleksa...)

Dalje, ovdje se stalno govori o tri struje (bosnjacka, srpska i hrvatska). A sta je sa Bosancima i Hercegovicima i "Ostalima"? Znaci govorimo o najmanje 4 a mozda i pet struja, s tim sto se cesto desavaju preklapanja ( npr. Bosnjaci i Ostali su pretezno ti koji se najcesce i osjecaju Bosancima i Hercegovcima u politicko-ideoloskom smislu, a postoje i gradjani koji su nominalno Srbi i Hrvati ali se primarno osjecaju Bosancima i Hercegovcima. Zatim tu su i gradjani koji uopste ne pripadaju etnicki/kulturoloski niti jednoj od tri "etnicke" skupine, pa se samim tim najprije osjecaju Bosancima i Hercegovicma, npr. ljudi koji su porijeklom Romi, Cesi, Madjari, Slovaci, Turci, Albanci, Njemci itd.).

Rjesenje:

Konacno utvrditi pravilnu interpretaciju i prevod ustava po pitanju konstitutivnosti naroda i shvatiti da " ...the Bosniaks, Serbs, Croats are constituent people, along with others..." znači da su i SVI OSTALI gradjani BiH KONSTITUTIVNI!!!!

Ja iz licnog primjera znam mnoge ljude koji nisu Bosnjaci recimo, ali se jasno vidi da im je primarni identitet BiH, za razliku od mnogih Bosnjaka koji se iz zaista nelogicnih razloga prvenstveno kulturoloski identifikuju sa Turcima
ili Arapima (osim jezika, naravno...valja sjesti i naucit te jezike), a nemaju pojma o vlastitoj kulturi...

E tu ja vidim adekvatnost upotrebe pojma "kvazi -narodi"...

Dakle, da zakljucim:

Ako se priorit da GRADJANINU (STANOVNIKU) BiH u odnosu na bosnjaka, srbina i hrvata, stvari mogu krenuti nabolje jer su pod kategorijom GRADJANIN zastiticeni i bosnjak, i srbin i hrvat, a pod njihovim kategorijama GRADJANIN je....znam vec u kakvom stanju....

To je sto se tice IDENTITETA BIH.

Glede Korupcije...hmmm...stara dobra ofucana tema....bojim se da se tu malo sta moze promijeniti pukom savjescu gradjana....treba poceti SPROVODITIT zakon konacno, ili nagovarajuci postojecu oligarhiju da to uradi na ovaj ili onaj nacin, ili "zamoliti" zapad da nam pomogne u tome...

Sad zasad, CESTITI covjek ostaje u vrtlogu ove oportunisticko-filestinske daytonske tvorevine koja se zove isto ko i legendarna BiH.

s.
uvjek dobar gost wrote:Gledam ovih godina situaciju u mojoj zemlji, koja istini za volju postaje sve prljavija, situacija u njoj sve je gora, sve više ljudi napušta moju zemlju, u njoj sve više nepismenih je ljudi...

Sad se pitam jeli to u stvari moja zemlja..? Žive li u njoj ljudi koje poznajem il koje sam poznavao.. znam li ja uopšte ko su ti ljudi koji danas žive oko mene... ??? Pitanja samo naviru, a odgovora na mapi nema..

Narodi su neki oko mene i to njih tri, svaki od tih kvazi naroda vuče na svoju stranu, navlači na svoju vodu mlin, svako od njih nešto svojata i po nečemu drugom pljuje, oko nekih stvari nikako ti neki kvazi narodi da se slože.. ma nema govora... svaki od tih uskogrudih naroda bio bi spreman da prihvati šta bilo samo da se ne zamjeri svojim čobanima i kvazi zaštitnicima... naravno na uštrb normalnog i lagodnog života i na štetu djece svoje...

Sad se ja opet pitam gdje je nestala moja zemlja, gdje su nestali ljudi koje sam znao, gdje su njihove osobine sa kojima smo se svi ponosili.... okrenem se oko sebe kad nigdje ničega... ni ljudi ni zemlje ni osobina... samo surova reala...

Ne mogu narodi kvazzi da se dogovore oko obnavljanja Bobovca kraljevskog grada il oko pravljenja spomenika kralju Bosanskom... jer je to zajedničko.. na to ne smije niko da ima monopol niti bi iko smio da svojata te stvari.. nema šanse da se obnovi neki od 250. utvrđenih srednjovjekovnih gradova.... naravno razlog je tadašnja naša zajednička istorija... istražuju li se stećci... kao fenomen ... kao fakat... naravno da ne ko ima vremena od šupljih priča o ukidanju, odvajanju il osnivanju ...

Oko zajedničkih fakata nema dogovora jer tada ima države i ima Bosanaca i Hercegovaca, a tada se imaginarne kategorije kao što su narodi... gube, slabi tada njhovo navlačenje vode na svoj mlin... jer je to onda naš mlin... !!

Koji je najmanji zajednički sadržalac-nazivnik Bosne i Hercegovine.. ima li ga danas 2008. godine u ovoj zemlji.. ili su ostali samo nekakvi narodi koji kad razvuku i ovo malo zemlje što je ostalo.. postati će nešto peto.. nešto što će tada biti moderno i profitabilno.... !

Nekad su bili komunisti, sada su nacionalisti... valjda će uskoro biti moderno da bar budu ekološki osvješteni...

Zašto niko ne budi univerzalne vrijednosti čovječanstva na kojima počiva ova mala zemlja u obliku srca već svi raspiruju samo šovinizam i nacionalizam koji graniči sa glupošću...?

P.S

Situacija se sama riješiti neće, jer se sama od sebe nije ni pogoršala.... mislim na situaciju...

za kraj zamislite imaginarnu situaciju da smo ko beton jaki kao država i da trebamo da lansiramo čovjeka na Mars....
fantom slobode

#125 Re: Zašto niko ne budi Bosnu i Hercegovinu...?

Post by fantom slobode »

dalinton wrote:

Mrznja ti samo vidis oko sebe, jer su u tebi frustracije neostvarenih ciljeva koji su drugi postavili pred tebe. Ocigledno ne mozes dalje od toga, pa trazis opravdanje u mrznji drugih ljudi, vidis je tamo i gdje je nema. Za tebe je to polazna tacka i zavrsetak bilo kakve opservacije. Trudis se da ubijas ovu drzavu svakim svojim postom, a sa tim samo postizes da ti komentari izazivaju smijeh kod onih sto ih citaju ili sazaljenje da ti jos nije doslo iz guzice u glavu, da te je propaganda totalno opsjela i da nema mjesta ni za kakvo pozitivno razmisljanje i pomak u tvom zivotu. Dalintona nam naseg, vidjeces sta ce ti buducnost donijeti, osvrni se malo oko sebe i zivi svoj zivot, a ne zivot koji su ti propisali drugi, zbog svog licnog bogacenja.
Post Reply