nije tacno,jer si suvise generalizirao kompletan slucajhare_sa wrote: Ovo si rekao svaka ti cast ... uzeo si mi slova ispod prsta... Naravno da nece da se vrate kad su zivjeli ko Tarzani ... Ostali ljudi koji si iole normalno zivjeli u BiH prije imaju nostalgiju i zelju da se vrate ... a ovi Tarzani, navikli smo na njih da pljuju po Bosni kao da im je najveci dusman!!!
Vratiti se iz Amerike u Bosnu..
- ljubav_aha
#101 Re: Vratiti se iz Amerike u Bosnu..
- ambiguous
#102 Re: Vratiti se iz Amerike u Bosnu..
Potpuno te razumijem, i ja sam razmisljala o povratku, ali sada vise nisam sigurna. Znam da ce mi ovdje uvijek nesto faliti, ali sigurna sam da bi mi i u SA mnogo falilo. Djeca ovdje u skoli, slabo govore nas, starije i govori solidno, a mladje slabo. Eh sada, znam da ce pasti kritike, zasto smo to dopustili, ali iskreno, nije stvar u dopustanju.Kesedzija wrote:nekima je ovde izglede jos do zajebancije
pitam ozbijlno pitanje, ako nemas nisto korisno i pametno brate -prodji me se
neznam kako ostali koji zive vec duze vrijeme preko 10 god mozda ce me neko pogresno shvatiti, ali je meni ovaj tempo zivota preko glave,
ja imam namjeru da se vratim, da probam, pa ako moze ,moze
vracam se sa familijom, imam stambeni rijesen a sad radim na poslovni -da odem na 3 mjeseca, to nemogu, ne dozvoljava mi posao a bogami i racuni, isao sam na 1 mjesec odmora, i to jedva me sef pusti
jer nije ni amerika kao sto je nekad bila...
necu sad u detalje kako i zasto, ali znam jedno, zivot me prodje ko KEKS,
evo me na poslu, sa posla u kucu, vidim se sa fudbalskim jaranima cesto(to su oni petkom & nedeljom)
sve je lijepo,fino ali nesto, ono ''nesto'' opet FALI![]()
Od kindergartena, pa sve evo do sada, kada je u 9tom razredu, mali provodi 8-9 sati s Americkom djecom, vidimo se kod kuce poslije pet, kada je naravno vrijeme za zadace, citanje itd..sto znaci jos dodatna 2-3 sata engleskog. E sad, on govori dovoljno dobro za jednu totalno jednostavnu konverzaciju.
Idemo u SA svake godine, i po onom sto sam ja vidjela, ne mislim da je zdrava sredina za moju porodicu. Ne mogu podnijeti da me neko u mojoj zemlji tretira kao stranca, to mi nekako teze pada nego biti stranac tamo gdje to stvarno jesam.
Amerika nije kao prije - cista istina, politicki i ekonomski..hmmmm necemo o tome. Ali pravna drzava funkcionira, i ja imam sve prava kao i ostali Ameri koji su se ovdje rodili. Za Bosnu nisam sigurna, ne svidja mi se trenutacna situacija, cak mislim da je gora nego neposredno poslije rata.
Mislim da bi ti bilo pametno otici i probati, ako ikako mozes dobiti neki "leave of absence" na neko vrijeme. Imam par prijatelja koji su to uradili, dva para su se nakon 6 mjeseci vratili, a neki su i ostali. Napravi svoje prioritete, da li ti je samo vazno da imas posao, jer to mozes i ovdje.
Da li mozes zivjeti u situaciji onakvoj kakva jeste? Jer, ako mozes, ne znam sto nisi davno otisao nazad?
Ne zezam te, ovo je ozbiljna dilema.
Zelim ti svu srecu i da doneses pravilnu odluku za svoju porodicu i sebe.
-
smajkan
#103 Re: Vratiti se iz Amerike u Bosnu..
Slazem se da veliki broj osoba vidi samo crno i bijelo u pitanju Bosna/Amerika bez obzira da li dolazi iz ruralne ili urbane okoline. Poznajem osobe iz oba domena koje amerikaniziraju sve od vlastitih imena do nacina zivljenja. Ali ne slazem se sa generaliziranjem poput "Ljudi koji su normalno zivjeli u BiH prije rata zele da se vrate a oni koji nisu ne zele." Sto se tice povratka mislim da tu ima dosta faktora ukljucujuci uspjeh, novac, sigurnost, nostalgiju, ljude, nacin zivota i druge nedefinisane cinitelje i osjecaje prema svojoj egzistenciji.hare_sa wrote:Ovo si rekao svaka ti cast ... uzeo si mi slova ispod prstaAO83 wrote:Bez ikakve rezervacije bih uporedio svoja postignuca sa 99.99% dijaspore, subjektivno, mislim da sam bio uspijesniji (gledano sa novcane ili drustvene pozicije) nego mnogi koji se nikada ne zele da vrate u BiH.smajkan wrote:Zivio sam u Bosni tokom rata, odselio u Njemacku 95., doselio u Ameriku 99. Cijela porodica i vecina rodbine mi je ovdje. Zavrsio sam fakultet, ozenio se, zivim sretan zivot.
Sreca se ne mjeri u novcu, vec u uspjehu i rahatluku. Najvaziniji faktor u definiciji srece je osjecaj uspjeha. Znaci, ako covjek radi neki mizeran posao i zaradjuje dobru lovu u Americi, velike su sanse da nece naci rahatluk, jer se ne osjeca uspjesnim. Oni koji se osjecaju uspjesni, ne razmisljaju o povratku jer su rahat.
I ako zvuci cliche, novac ne donosi srecu. Na jednoj studiji, profesori su pitali 1000 studenata da li bi radije zaradjivali $50,000 godisnje a da svi ostali zaradjuju $25,000 ili bi voljeli zaradjivati $100,000 a da svi ostali zaradjuju $200,000. 56% je odgovorilo da bi radije zaradjivali $50,000.
Sama ova studija pokazuje da ljudi svoju srecu definisu poredjenjem prema svojoj okolini.
Da li je moguce da ljudi koji razmatraju povratak rade to zbog bas ovog razloga jer najvjerovatnije imaju nekog zastekanog novca? Da li se porede sa stanovnicima u Bosni?
Povratak u BiH je za mene bila odluka kojom sam odlucio koje su to vrijednosti najprece meni, i gdje zelim da nastavim da zivim. Za sada. Mozda za nekoliko godina odlucim da se vratim, ili odem do Britanije, Emirata...
Odluka povratka NEMA nikakve veze uspijesnosti, jer zapravo ako pogledamo neke ljude koji su se vratili, svi su bili iznad prosijecnosti standarda zivota kojim vecina Bosanaca u Americi zive. Postoje mnogi slucajevi, ali mislim da vecina ljudi bi se u Bosnu vratila da ne strahuju od nezaposljenja, korupcije, troskova, neotplacenih kredita u USA itd itd...
Takodje mislim da igra ogromni utjecaj na misljenje kako su ljudi zivili dok su u Bosni bili. Imao sam poznanike koji dolaze iz ruralnih dijelova BiH, i neke price kada sam slusao od njih cesto bih pomislio da dolaze iz neke Africke zemlje. Ovim ljudima BiH nije interesantna jer njima je daleko bolje zivjeti bilo gdje na Zapadu nego na nekom selu u centralnoj Bosni. Ja to shvatam!
Zivjeti u dijaspori ili BiH nije nikakva cinjenica patriotizma, uspijesnosti, ili siromastva... nadam se da svi smo zadovoljni gdje zivimo, pa bilo to u Bihacu ili Berlinu.... Naravno da nece da se vrate kad su zivjeli ko Tarzani ... Ostali ljudi koji si iole normalno zivjeli u BiH prije imaju nostalgiju i zelju da se vrate ... a ovi Tarzani, navikli smo na njih da pljuju po Bosni kao da im je najveci dusman!!!
Isto tako ne vjerujem da covjek moze dobiti pomoc o odluci za povratak. Sve zavisi do osobe, neko vaga pozitive i negative povratka a nekom je dovoljan osjecaj da je na svom.
-
beka_mo
#104 Re: Vratiti se iz Amerike u Bosnu..
Smartex wrote:Kesedzija wrote:Dzaba ti sve sto imas u dijaspori, kad nemas s kim rahat progovoriti, ne mozes otici po vrele kifle pa setas svojom carsijom i sretnes ovog onog _
"Djes, sta ima" ili "Hajmo nesto popiti", eh bez toga dusa postaje praznija, barem je meni tako
"Hajmo nesto popit" iii onda shvatis da nemas u dzepu ni prebijene pare i da si ustvari svorc zadnjih par godina, da nemas posao, da si stavio u dupe vec trideset i koju a idalje zivis sa starcima, da ti politicari ispiraju mozak godinama stavljajuci sebi pare u dzep a tebe ko j***, da su ti izgledi za bolju buducnost ravni nuli i onda ti se uskuva u stomaku od vrucih kifla, niskim ti se negovori jer ce i onako sve ispast na medjusobno jadikovanje i onda shvatis da se od "Djes, sta ima" i "Hajmo nesto popit" ne zivi te pocnes razmisljati kako bi bilo lijepo da si vec dosada razgulio u inostranstvo.
-
hare_sa
#105 Re: Vratiti se iz Amerike u Bosnu..
U pravu si ti, nema govora ... kad sam rekao ljudi koji su iole normalno zivjeli prije rata imaju tu nostalgiju i kakvu takvu zelju za povratkom iako mnogi ne zele da riskiraju ili ne zele zbog djece itd itd ima razloga (da je situacija mozda malo drugacija vjerovatno bi se vratili) ... ali makar ne pljuju i ne srozavaju BiH u dno dna jer to nije slucaj. BiH nije bas najbolja zemlja za zivot ... ali ipak je drzava u kojoj je rodjen i proveo kakvo takvo vrijeme u toj istoj drzavi. Uostalom, sto bi rekli nasi dijasporci iz USA "Bottom Line" je da u BiH se trenutno moze zivjeti ali u isto vrijeme treba i malo rizika preuzeti jer nije obecana zemlja kao sto mnogi zamisljaju druge obecane zemlje ... ali opet ima ono nesto u BiH sto ga nigdje drugo nemaSlazem se da veliki broj osoba vidi samo crno i bijelo u pitanju Bosna/Amerika bez obzira da li dolazi iz ruralne ili urbane okoline. Poznajem osobe iz oba domena koje amerikaniziraju sve od vlastitih imena do nacina zivljenja. Ali ne slazem se sa generaliziranjem poput "Ljudi koji su normalno zivjeli u BiH prije rata zele da se vrate a oni koji nisu ne zele." Sto se tice povratka mislim da tu ima dosta faktora ukljucujuci uspjeh, novac, sigurnost, nostalgiju, ljude, nacin zivota i druge nedefinisane cinitelje i osjecaje prema svojoj egzistenciji.
Isto tako ne vjerujem da covjek moze dobiti pomoc o odluci za povratak. Sve zavisi do osobe, neko vaga pozitive i negative povratka a nekom je dovoljan osjecaj da je na svom.
... i da treba biti malo uporan i treba se boriti ... nikome nista ne pada s neba pa tako niti u BiH, a jos manje u Americi
-
landlord
#106 Re: Vratiti se iz Amerike u Bosnu..
Ma kakva Bosna, ova drzava je gora od Hitlerove njemacke.. klasicni fasisticki rezim..
Kada upoznam nekoga, uvijek se pitam jel to nekoi zlocinac, koljac? Ko ovde moze normalno zivjeti?
Kada upoznam nekoga, uvijek se pitam jel to nekoi zlocinac, koljac? Ko ovde moze normalno zivjeti?
-
beka_mo
#107 Re: Vratiti se iz Amerike u Bosnu..
Ti si bas u crnjaku i hitno se trebas ispaliti odavde,mislim Bosne!landlord wrote:Ma kakva Bosna, ova drzava je gora od Hitlerove njemacke.. klasicni fasisticki rezim..
-
Rottweiler
#108 Re: Vratiti se iz Amerike u Bosnu..
Ma jebo zivot bez cevapa i sevdaha, a Boga mi i Zelje
A sad ozbiljno razmisljanje
Ja zivim trenutno u Njemackoj, ozenjen sam imam dva sina, jedan 4 godine drugi 9 mjeseci. Imam posao relativno dobar i dobro placen, zena takodjer je stalno zaposlena u jednoj dosta jakoj firmi (trenutno na trudnickom). Kupili smo ovdje stan prije 7 godina, kreda normala
, dobar dio je i otplacen.
ALI Nesto mi nedostaje, cesto ujutru (kad dodjem sa posla) legnem pa nemogu zaspati, nesto mi u dusi nedostaje. Vikendom cestoooo presjedim noc razmisljajuci o tome sta mi nedostaje, jer dusa je prazna. I uvijek dobijem isti odgovor, Seher i Bosna. Pa da budem iskren, sve mi dzaba kad sam dusevno nezadovoljan.
Onda razmisljam dalje, pogledam sinove pa kontam, sutra kad dodjem na odmor u Sarajevo, a oni mi neznaju babu i majku pozdraviti i oni su im puki stranci. Pa kad narastu aBd i budu momci mozda nece htjeti samnom ni da idu kuci, jer jbga to je za njih samo tamo neka Bosna, a domovina im Njemacka. Ovdje ce biti vjeciti stranci, dole takodjer. Sa ovakim tempom zivota nema kucnog odgoja, odgoj je u obdanistu, skoli i na ulici velikim djelom, a samim tim nece znati kojem narodu pripadaju, ma bukvalno receno bice niko i nista, a to je danas vecina ovdasnje omladine, htjeli to priznati ili ne. To je ono sto svakodnevno vidim. A toga me je najvise strah.
Iz tog razloga i jos mnogo nekih drugih najozbiljije razmisljam da se vratim u Sarajevo, zenu i djecu sam vec poslao kuci, da vide i okuse zivot u Sarajevu. Mali danas aBd krece prvi dan u obdaniste. Roditelji su mi malo skepticni, boje se. Mozda opravdano ali po meni nije. No vidjecemo. Jos sve nije definitivno, ako sve bude onako kako sam zamislio vidimo se uskoro u Sarajevu.
poz
<--
Ja zivim trenutno u Njemackoj, ozenjen sam imam dva sina, jedan 4 godine drugi 9 mjeseci. Imam posao relativno dobar i dobro placen, zena takodjer je stalno zaposlena u jednoj dosta jakoj firmi (trenutno na trudnickom). Kupili smo ovdje stan prije 7 godina, kreda normala
ALI Nesto mi nedostaje, cesto ujutru (kad dodjem sa posla) legnem pa nemogu zaspati, nesto mi u dusi nedostaje. Vikendom cestoooo presjedim noc razmisljajuci o tome sta mi nedostaje, jer dusa je prazna. I uvijek dobijem isti odgovor, Seher i Bosna. Pa da budem iskren, sve mi dzaba kad sam dusevno nezadovoljan.
Onda razmisljam dalje, pogledam sinove pa kontam, sutra kad dodjem na odmor u Sarajevo, a oni mi neznaju babu i majku pozdraviti i oni su im puki stranci. Pa kad narastu aBd i budu momci mozda nece htjeti samnom ni da idu kuci, jer jbga to je za njih samo tamo neka Bosna, a domovina im Njemacka. Ovdje ce biti vjeciti stranci, dole takodjer. Sa ovakim tempom zivota nema kucnog odgoja, odgoj je u obdanistu, skoli i na ulici velikim djelom, a samim tim nece znati kojem narodu pripadaju, ma bukvalno receno bice niko i nista, a to je danas vecina ovdasnje omladine, htjeli to priznati ili ne. To je ono sto svakodnevno vidim. A toga me je najvise strah.
Iz tog razloga i jos mnogo nekih drugih najozbiljije razmisljam da se vratim u Sarajevo, zenu i djecu sam vec poslao kuci, da vide i okuse zivot u Sarajevu. Mali danas aBd krece prvi dan u obdaniste. Roditelji su mi malo skepticni, boje se. Mozda opravdano ali po meni nije. No vidjecemo. Jos sve nije definitivno, ako sve bude onako kako sam zamislio vidimo se uskoro u Sarajevu.
poz
<--
- madner
#109 Re: Vratiti se iz Amerike u Bosnu..
Sta se mora nije ni tesko. 
- HAVANA
#110 Re: Vratiti se iz Amerike u Bosnu..
Rottweiler wrote:Ma jebo zivot bez cevapa i sevdaha, a Boga mi i Zelje![]()
Ja zivim trenutno u Njemackoj, ozenjen sam imam dva sina, jedan 4 godine drugi 9 mjeseci. Imam posao relativno dobar i dobro placen, zena takodjer je stalno zaposlena u jednoj dosta jakoj firmi (trenutno na trudnickom). Kupili smo ovdje stan prije 7 godina, kreda normala, dobar dio je i otplacen.
poz
<--
Samo ti dođi i ne brini ,što se više vraćamo biće nam i bolje.Moja djeca su presretna a i ja i žena ali moraš puno raditi i biće dobro.Željo je tu i čevapi i sve ostalo.
-
Santos
#111 Re: Vratiti se iz Amerike u Bosnu..
Buraz posto su ti djeca jos mala ako se mislis vracat vracaj se sad jer kasnije kad dodzu malo vece skole nema sansi.Ili se sad vrati ili ostani tamo.Mislim na ovog iz Njemacke.Sretno.
-
landlord
#112 Re: Vratiti se iz Amerike u Bosnu..
Ma nadji ljubavnicu cca 18 godina.. vidjet ces sto ce ti se dusa napuniti.. ok a sad ozbiljno..Rottweiler wrote: ALI Nesto mi nedostaje, cesto ujutru (kad dodjem sa posla) legnem pa nemogu zaspati, nesto mi u dusi nedostaje. Vikendom cestoooo presjedim noc razmisljajuci o tome sta mi nedostaje, jer dusa je prazna. I uvijek dobijem isti odgovor, Seher i Bosna. Pa da budem iskren, sve mi dzaba kad sam dusevno nezadovoljan.
<--
Ako imalo mislis na djecu bolje ih ostavi tu gdje jesu.. dva do tri mjeseca ljetnog raspusta provedena u Sa ce im biti dovoljna da nauce jezik.. Jel ti mislis da ces odavde moci placati taj stan sto si kupio, zaradjivati ovde dovoljno da rentas neki stan ili kupis svoj i izdrzavas 2 ili 3 djece, sa nekom platom do 1500 maraka..???
Ne budali covjece.. tebi je u srcu Bosna, a u glavi ti fosna..
-
Rottweiler
#113 Re: Vratiti se iz Amerike u Bosnu..
Druze ja imam svoju kucu u Sarajevu, tako da ne treba nista da rentam niti da kupujem, a za stan ovaj ovdje imam kupca tako da se za to bas i nebrinem. Jebio ga fosna je al bukova

-
Kesedzija
#114 Re: Vratiti se iz Amerike u Bosnu..
dobro sta onda reci na sve ovo sto se desava oko ekonomije , dali vas neke to plasi,
ovoga sam se najvise i plasio , mozda se covjek i moze naviknuti da radi tezi i manje placen posao ali dokle, dok opet ne zapocne neka kriza, dok sve skupi a plate ostaju iste , i ne trazis povisicu jer si zadovoljan sto uopste imas posao...
ovoga sam se najvise i plasio , mozda se covjek i moze naviknuti da radi tezi i manje placen posao ali dokle, dok opet ne zapocne neka kriza, dok sve skupi a plate ostaju iste , i ne trazis povisicu jer si zadovoljan sto uopste imas posao...
- rajvosa^
#115 Re: Vratiti se iz Amerike u Bosnu..
Prijatelju moj o kojo ekonomiji pricas? Ovo te pitam jer kakva god ekonomija u USA bila nema isti efekt na sve ljude. Sta tebe muci od ove ekonomije? Jel to razlog sto ti imas namjeru da se vracas u rodni kraj? Mislim ima pitanja kamaru da bi covjek ustvari razumio tvoj "zeljeni" povratak. Prvo pitanje zasto se imas namjeru vratiti u BiH iz USA. Ovo te pita neko ko je u stvari vec poslao zenu i djecu u Sarajevo nako 14 godina Amerike s tim sto ekonomija nema veze s tim, nego sto djeca jos nisu posla u skolu al su blizu. Ja o ovome vec gooooodinam mislim i napokon na tome radim. Dakle zasto imas namjeru povratka? Eknomija? Sastavljas kraj s krajem? U cemu je problem?Kesedzija wrote:dobro sta onda reci na sve ovo sto se desava oko ekonomije , dali vas neke to plasi,
-
MA DAJ...
#116 Re: Vratiti se iz Amerike u Bosnu..
De ohladi malo,pa onda kreni da repliciras...rajvosa^ wrote:Prijatelju moj o kojo ekonomiji pricas? Ovo te pitam jer kakva god ekonomija u USA bila nema isti efekt na sve ljude. Sta tebe muci od ove ekonomije? Jel to razlog sto ti imas namjeru da se vracas u rodni kraj? Mislim ima pitanja kamaru da bi covjek ustvari razumio tvoj "zeljeni" povratak. Prvo pitanje zasto se imas namjeru vratiti u BiH iz USA. Ovo te pita neko ko je u stvari vec poslao zenu i djecu u Sarajevo nako 14 godina Amerike s tim sto ekonomija nema veze s tim, nego sto djeca jos nisu posla u skolu al su blizu. Ja o ovome vec gooooodinam mislim i napokon na tome radim. Dakle zasto imas namjeru povratka? Eknomija? Sastavljas kraj s krajem? U cemu je problem?Kesedzija wrote:dobro sta onda reci na sve ovo sto se desava oko ekonomije , dali vas neke to plasi,
-
Kesedzija
#117 Re: Vratiti se iz Amerike u Bosnu..
rajvosa^ wrote:Prijatelju moj o kojo ekonomiji pricas? Ovo te pitam jer kakva god ekonomija u USA bila nema isti efekt na sve ljude. Sta tebe muci od ove ekonomije? Jel to razlog sto ti imas namjeru da se vracas u rodni kraj? Mislim ima pitanja kamaru da bi covjek ustvari razumio tvoj "zeljeni" povratak. Prvo pitanje zasto se imas namjeru vratiti u BiH iz USA. Ovo te pita neko ko je u stvari vec poslao zenu i djecu u Sarajevo nako 14 godina Amerike s tim sto ekonomija nema veze s tim, nego sto djeca jos nisu posla u skolu al su blizu. Ja o ovome vec gooooodinam mislim i napokon na tome radim. Dakle zasto imas namjeru povratka? Eknomija? Sastavljas kraj s krajem? U cemu je problem?Kesedzija wrote:dobro sta onda reci na sve ovo sto se desava oko ekonomije , dali vas neke to plasi,
polako bolan, puno pitanja
ne vracam se zbog ekonomske krize-ima se, moze se i jos se radi - ali obruc se steze
i nemoj se praviti da neznas o cemu pricam-koja ekonomija
sad necemo od tome jer nismo svi u istom polozaju
ja nisam isao u svoj rodni kraj 15 god, i nisam imao namjeru da se vracam, valjda kako godine prolaze vuce me nostalgija, mozda ces me razumjeti jer sam i ja ovdje duze vrijeme-
-
sadeta
#118 Re: Vratiti se iz Amerike u Bosnu..
ljubav_aha wrote:bravo sadeta,kako jednostavan i iskren odgovorsadeta wrote:Kesedzija wrote:nekima je ovde izglede jos do zajebancije
pitam ozbijlno pitanje, ako nemas nisto korisno i pametno brate -prodji me se
jer nije ni amerika kao sto je nekad bila...
necu sad u detalje kako i zasto, ali znam jedno, zivot me prodje ko KEKS,
evo me na poslu, sa posla u kucu, vidim se sa fudbalskim jaranima cesto(to su oni petkom & nedeljom)
sve je lijepo,fino ali nesto, ono ''nesto'' opet FALI![]()
sorry, ali ako mislis da ovjde zivot sporo tece, grdno se varas. mi smo zemlja u tranziciji sto po samoj definiciji znaci da RADIMO KO DA SMO NA ZAPADU A ZARADJUJEMO KO DA SMO NA ISTOKU!!!! to ti je najgora moguca opcija koju imas.
sto se posla i tempa zivota tice, nece ti nista bolje biti ovdje nego ti jos niko nece ni pomisliti da plati prekovremeno, ti ces morati raditi jer ti posao treba i jos ces se smatrati sretnikom sto ga imas, a oni ce te izrabljivati do mile volje jer drzava ne postoji pa te samim time ni ne moze zastititi...
u svakom slucaju, a pogotovu ako se vratis, ....sretno!!!!
- rajvosa^
#119 Re: Vratiti se iz Amerike u Bosnu..
Pa u redu ekonomija jeste jebena sad. Recimo meni ova ekonomija ni iz djepa ni u djep. Dakle, tacno nije svima isto. Zato sam te i pita jel zbog ekonomije jer imam prijatelje koji gube kuce, kraj s krajem sastavljaju itd. Isto tako postoje ljudi koji se sada udaraju nogom u guzicu kupujucu kuce iz Foreclosure itd...Kesedzija wrote:rajvosa^ wrote:Prijatelju moj o kojo ekonomiji pricas? Ovo te pitam jer kakva god ekonomija u USA bila nema isti efekt na sve ljude. Sta tebe muci od ove ekonomije? Jel to razlog sto ti imas namjeru da se vracas u rodni kraj? Mislim ima pitanja kamaru da bi covjek ustvari razumio tvoj "zeljeni" povratak. Prvo pitanje zasto se imas namjeru vratiti u BiH iz USA. Ovo te pita neko ko je u stvari vec poslao zenu i djecu u Sarajevo nako 14 godina Amerike s tim sto ekonomija nema veze s tim, nego sto djeca jos nisu posla u skolu al su blizu. Ja o ovome vec gooooodinam mislim i napokon na tome radim. Dakle zasto imas namjeru povratka? Eknomija? Sastavljas kraj s krajem? U cemu je problem?Kesedzija wrote:dobro sta onda reci na sve ovo sto se desava oko ekonomije , dali vas neke to plasi,
polako bolan, puno pitanja![]()
ne vracam se zbog ekonomske krize-ima se, moze se i jos se radi - ali obruc se steze
i nemoj se praviti da neznas o cemu pricam-koja ekonomija
sad necemo od tome jer nismo svi u istom polozaju
ja nisam isao u svoj rodni kraj 15 god, i nisam imao namjeru da se vracam, valjda kako godine prolaze vuce me nostalgija, mozda ces me razumjeti jer sam i ja ovdje duze vrijeme-
Kazes nisi isao u rodni kraj 15god. Vidis ja ne znam o tome. Zasto? Finansijski? Bojis se neceg. Izvini, al ne konta. Ja sam posudio lovu za prvi dolazak u rodni kraj. Mozda je kod tebe nesto drugo u pitanju. Mozda je tvoj rodni kraj "okupiran" pa se bojis. Sve u svemu ako nisi tam o 15 godina, ja bih ti iskreno predlozio da ti odes u posjetu prvo, dobro razgledas situaciju rdonog kraja, pa se tek onda vratiti. Moj sudbonosni put je daleko unikatan pa za ostale informacije mi posalji na PP. Nema Frke.
-
be highirly
#120 Re: Vratiti se iz Amerike u Bosnu..
ja nisam dugo vani tacnije cetiri godine i vratio bih se samo iz jednog razloga a to je da sam poceo primjecivati da postajem nekako drvenast, bezosjecajan
....dobro se sjecam savjeta od jednog lika kada sam trebao krenuti vanka, kaze on meni e sad pamet u glavu i ne razmisljaj srcem pa pokusaj ostvariti sta u zivotu ...i eto sad se ko ostvarilo nesta u zivotu a ja lagano postajem bezosjecajna biljka
ma fakat je covjek proklet nikad sastavit dva dobra ilti jare i pare :Dmada sam misljenja da u bosni ko ima malo iznad prosjecnu platu i krov nad glavom ima i jare i pare samo sto takvi toga nisu svjesni i jos pride najvise kukaju 
- Altsa
#121 Re: Vratiti se iz Amerike u Bosnu..
ja poznajem mnogo raje koja bi se vratila... zavrsili su tamo skole koje su platili uz pomoc kredita i sada moraju da ih otplacuju... vracaju se cim ih otplate...tako barem kazu
-
donja_crtica
#122 Re: Vratiti se iz Amerike u Bosnu..
Ubjedjen sam da je u Bosni nestasica posla daleko manja nego sto pricaju.beka_mo wrote:Smijesno ali istinito-ovako razmislja svaki neobrazovani i lijeni Bosanac! Ovakvih je u mojoj okolini koliko hoces,i sad su na istom mjestu gdje i prije 10 god. Samo sto sad imaju po 35,i dalje zive s roditeljima,izlaze pa pice s jaranima(ma ovo je jako bitno)i misle da im je dobro u zivotu.! Pa kad neko ko radi kupi novo auto,ili nedaj boze stan-odmah pitanje "okle se ova ili ovaj para docepao",a kao ovaj sto ima ode ujutro u 6 na posao,i vrati se u 18,to ne vide,jer spavaju do kasno a popodne malo odrijemaju,valja na pice s rajom! ma fuj!
Znam covjeka koji stalno trazi radnike (ima proizvodnju, montazu i ispruku), u svakom dijelu mu fali po par ljudi. Budu, budu probaju i odu.
Velika je potraznja za stolarima (doduse ima ih na birou, al bolje privatno raditi a nek drzava zdravstveno placa). Keramicari mogu bolje plate imati od nekih inzinjera, ali nema keramicara slobodnih.
Jasno mi je da ne moze svako fizicki posao da radi, al sta rade kada odu u dijasporu? jesul i tamo u kancelarijama?
Koliko je sada otvorenih konkursa za npr. inzinjere gradjevine i informaticare?
Ima nezaposlenih i sa faxom, oni ne mogu fizickih poslova, al ko je kriv sto upisivase faxove tipa sociologija , pedagogija, kriminalistika, politicke nauke...
Ja sam kao ucenik i student istovarao kamione, prodavao po vaserima, iznosio stare centrale i akumulatore iz telecoma preko studentskog servisa...
Onda sam se na faxu uhvatio informatike i od tada je lakse.
Eh, najlakse je sjest na kafu i kukat, il' se skupit' pa protestvovat'.
Ja sada hvala Bogu, ovdje dobro zivim i zaradjujem. Stan na kredit (jes 2.5soban al meni dosta), autic (jes da je > 10g al men dobar).
Nije mi niko radnju otvorio, nije me niko ugurao u drzavnu firmu/instituciju. Otac mi samo na startu dao par stoja da imam sta jest do prve plate.
Od kako sam zavrsio fax kod privatnika sam. I moze se. Jedan poslodavac me jest lomio, al promjeni se posao, sada imam regulara radno vrijeme. Nema prekovremenog, nema subote, nema navece.
-
sadeta
#123 Re: Vratiti se iz Amerike u Bosnu..
ma o cemu ti, majke ti?!donja_crtica wrote:
Ubjedjen sam da je u Bosni nestasica posla daleko manja nego sto pricaju.
Znam covjeka koji stalno trazi radnike (ima proizvodnju, montazu i ispruku), u svakom dijelu mu fali po par ljudi. Budu, budu probaju i odu.
Velika je potraznja za stolarima (doduse ima ih na birou, al bolje privatno raditi a nek drzava zdravstveno placa). Keramicari mogu bolje plate imati od nekih inzinjera, ali nema keramicara slobodnih.
Jasno mi je da ne moze svako fizicki posao da radi, al sta rade kada odu u dijasporu? jesul i tamo u kancelarijama?
Ima nezaposlenih i sa faxom, oni ne mogu fizickih poslova, al ko je kriv sto upisivase faxove tipa sociologija , pedagogija, kriminalistika, politicke nauke...
Ja sam kao ucenik i student istovarao kamione, prodavao po vaserima, iznosio stare centrale i akumulatore iz telecoma preko studentskog servisa...
Ja sada hvala Bogu, ovdje dobro zivim i zaradjujem. Stan na kredit (jes 2.5soban al meni dosta), autic (jes da je > 10g al men dobar).
Nije mi niko radnju otvorio, nije me niko ugurao u drzavnu firmu/instituciju. Otac mi samo na startu dao par stoja da imam sta jest do prve plate.
Od kako sam zavrsio fax kod privatnika sam. I moze se. Jedan poslodavac me jest lomio, al promjeni se posao, sada imam regulara radno vrijeme. Nema prekovremenog, nema subote, nema navece.
po kojim gabaritima se ti vodis da kazes kako u Bosni ima vise posla nego sto se cini????! ima posla, ali izrabljivackog, gdje ces ledja svoja slomiti, doslovce, za 300 KM i to ako se udostoji da ti ih da!!! nije ovdje fizicki radnik isto sto i negdje vani. vani se zanati jos i cijene, skupe su "ruke" a kod nas te ljude samo gledaju kako zajebat'! cast malobrojnim izuzecima poslodavaca.
i kakav je ovo rezon: "al ko je kriv sto upisivase faxove tipa sociologija , pedagogija, kriminalistika, politicke nauke... " mislim, what the hell??? okay, ima kompleksasa koji nece da rade fizicke poslove jer su, zaboga, fakultete zavrsili. i ja takve ljude prezirem jer je to olos iskompleksirani. ali sta smo sad trebali? svi upisati elektrotehniku, madicinu, ekonomiju, pravo...? to su, kao, pravi fakulteti?
i jos nesto, nije mi bas najjasnije odakle pises, ali 2,5 soban stan je vise nego dovoljan za jednu osobu (ili dvije) pa mi nije jasno ovo "al' meni dosta"...nego sta nego ti je dosta!
i sta sad ako te niko nije uguro u firmu ili instituciju? svi ti trebamo kapu skinut sa glave, jel? nisi jedini kojem niko nije pomogao.
a sto me naljuti...
- exliberal
#124 Re: Vratiti se iz Amerike u Bosnu..
Slazem se sa Sadetom u vezi posla. U Bosni se moze naci posao gdje ce ti krv popit za male pare. Moji prijatelji rade svakojake poslove, od prodavnica , gradjevinarstva do kancelarijskih i ni jedan nema platu da bi covjek rekao da je to pravo dobro.Neki rade kod divljaka koji ih tjeraju da rade non stop, drugi imaju nazovimo normalne gazde ali plate su i dalje male.sadeta wrote:ma o cemu ti, majke ti?!donja_crtica wrote:
Ubjedjen sam da je u Bosni nestasica posla daleko manja nego sto pricaju.
Od kako sam zavrsio fax kod privatnika sam. I moze se. Jedan poslodavac me jest lomio, al promjeni se posao, sada imam regulara radno vrijeme. Nema prekovremenog, nema subote, nema navece.![]()
po kojim gabaritima se ti vodis da kazes kako u Bosni ima vise posla nego sto se cini????! ima posla, ali izrabljivackog, gdje ces ledja svoja slomiti, doslovce, za 300 KM i to ako se udostoji da ti ih da!!! nije ovdje fizicki radnik isto sto i negdje vani. vani se zanati jos i cijene, skupe su "ruke" a kod nas te ljude samo gledaju kako zajebat'! cast malobrojnim izuzecima poslodavaca.
i kakav je ovo rezon: "al ko je kriv sto upisivase faxove tipa sociologija , pedagogija, kriminalistika, politicke nauke... " mislim, what the hell??? okay, ima kompleksasa koji nece da rade fizicke poslove jer su, zaboga, fakultete zavrsili. i ja takve ljude prezirem jer je to olos iskompleksirani. ali sta smo sad trebali? svi upisati elektrotehniku, madicinu, ekonomiju, pravo...? to su, kao, pravi fakulteti?
i jos nesto, nije mi bas najjasnije odakle pises, ali 2,5 soban stan je vise nego dovoljan za jednu osobu (ili dvije) pa mi nije jasno ovo "al' meni dosta"...nego sta nego ti je dosta!
i sta sad ako te niko nije uguro u firmu ili instituciju? svi ti trebamo kapu skinut sa glave, jel? nisi jedini kojem niko nije pomogao.
a sto me naljuti...
Sad sto se tice majstora..... nasi majstori se ponasaju kao da su povukli boga za jaja.
Dat cu vam primjer
Prije par godina dok sam bio na godisnjem kazem staroj ajde da promjenimo parket u jednom stanu i rekoh ajde ja cu to da uradim ( radio sam to dok sam studirao...sila boga nemoli) kaze stara jok neces ti to radit imaju ovdje majstori.I tako dodje jedan majstor sa preporukom ...jedva ga doveli koliko je zauzet....i prvi dan dodje fino pocne da radi...kaze stara mozel majstore kafa..ma moze...pa onda pocne opet da radi....ja ga gledam pa nevjerujem pola dana ni jednu sobu nije zavrsio(laminat instalira!)....kaze doslo vrijeme rucku...pauza sat vremena...ode on nesto da zavrsi pa kad se vrati nabrzinu ce da jede sto je stara priopremila i onda ce da zavrsi sobu...ode on ja se raspuco kazem stara bjezi mi sa ociju....zavrsim sobu sto je on radio pripremim drugu i nju zavrsim dok se on nije vratio...vratio se on gleda kaze sta je ovo ....e ovo je kako se posao radi...evo ti pare za cijeli dan sto si "radio" i nemoj vise da mi se pojavis pred ocima....ma znas nemoj tako ja sam samo to pazljivo radio...ajde evo ti pare i noga....naravno da sam zavrsio cijeli stan sam ...stara kad je dosla kaze gdje je majstor...reko gledas ga...pa gdje je pravi majstor ...e on je otisdao u meterinu...naljuti se stara sto otjerah majstora!!!...nema veze sto sam ja sve zavrsio...znas on je majstor....od tada kad god sam dole i kad treba da nesto da se radi ja pregovaram sa "majstorima" i odmah im ispricam sta je bilo sa ovim...
Sad cu da sam sebi skocim u usta ali ni "majstori" na zapadu nisu nista bolji. Moras da otvoris 4 oci kad ih biras.
- Topla voda
#125 Re: Vratiti se iz Amerike u Bosnu..
ne znam koji si ga djavo i dovodio i sto si staru sluso ,kad to znas sam uraditi
sve sto mozes sam uraditi uradis,jer je to isto ko da si ih negdje zaradio,jer ti ne idu iz djepa..logicno
sve sto mozes sam uraditi uradis,jer je to isto ko da si ih negdje zaradio,jer ti ne idu iz djepa..logicno