ko je najbogatija osoba u BiH ????
-
Krugman
#101 Re: ko je najbogatija osoba u BiH ????
Imali iko ovaj clanak iz Slobodne Bosne: " Ko su najbogatiji političari u BiH"
- ljubav_aha
#102 Re: ko je najbogatija osoba u BiH ????
ali je opsta cinjenica ko i kako se obogatio tokom rata,rat je dovoljno dugo zavrsen,znaci da nisu naravno nisu SVI isti ,jer su neki ulozili iz inostranstva,ukljucujuci i moju rodbinu,npr.akcije merkatoraza_sada_bez_dobrog_nicka wrote:ljubav_aha wrote:zar je neko nesto napisao protiv cinjenice o mogucnosti bogacenja![]()
prije svega,ovdje je rijec o ratnim profiterima i lov u mutnom,naravno da ima par ljudi koji su ulozili kapital druagicijim putem i sredstvima ,ali mnogo kasnije,i to su jedine osobe koje bih voljela znati na lisit u BiH
Niko nije eksplicite napisao, slažem se, ali kod nas je generalna pojava da se svako ko je bogat, odmah proglasi lopovom, zar ne!?
Ja sam legalista i pristalica prava da je svako nevin dok se ne dokaže suprotno.
-
nagib nizbrdica
#103 Re: ko je najbogatija osoba u BiH ????
1.Jadranko Prlić
2.Dinko Slezak
3.Nihad Spahalić
2.Dinko Slezak
3.Nihad Spahalić
-
Alkos
#104 Re: ko je najbogatija osoba u BiH ????
Potpis!WizzardFromBOZ wrote:ne znam tko je najbogatija osoba u bosni i hercegovini, ali znam da do 1990. de facto nitko u njoj svojim normalnim radom nije mogao postati bogat. mogao je mozda postati 'dobrostojeci', ali bogat sigurno ne. poslije 1992. uglavnom se zna tko je mogao i tko je to iskoristio i postao.
osobno, od 31.3.1992. nisam u bosni, na osnovu bosne ili preko bosne stekao nijedan dinar (marku, km, dolar, euro). da li je to pozitivno ili negativno ostavljam vama da prosudite. nisam bogat, ali ziv sam i osjecam se sasvim dobro, nikome nisam nista duzan i savjest mi je kristalno cista.
u ratu a i od 1995, tj. nakon rata, desilo se vise slucajeva nasilne smrti nekih koji su bili u bosni ili se oko nje ("humanitarno" i jos kojekako) vrtjeli od pocetka devedesitih. vecina tih smrtnih slucajeva (kao uostalom ni posljednji u becu od prije par dana) vjerujem da nije slucajna.
na kraju, mislim da bi ova tema bila mnogo interesantnija kad bi komentari bili malo ozbiljniji.
Treba nam 100 stranica kako bi sva imena nabrojali. Covjek nekad pomisli da je i ovaj rat poceo da bi se obogatilo nekoliko porodica na sve 3 strane, i kad im ponestane para, opet ce zakuhat.
Sve ove sto ste vi spomenuli su oni koji su eksponirani i koji se spominju u javnosti. Zamislite koliko je onih koji su se nakrali i pokrali ovaj narod tokom i nakon rata, a za koje se ne zna.
Obzirom da sam Bosnjak, navest cu neke profitere iz reda svog naroda, a to su obicno oni koji su bili na najvisim polozajima i bili u direktnom kontaktu sa novcem:
Sahinpasic - prijeratni piljar iz Foce i prodavac banana
Cengic - prijeratni hodzica, u ratu logisticar
Alispahic
Delimustafic
Silajdzic
Izetbegovic
Brankovic
Ganic
itd
itd
Ako se jos neko sjeti nekoga, nek ga uvrsti u listu!
To su neke porodice koje su na konto patnje i stradanja svog naroda inkasirali Bog zna koliko stotina i hiljada miliona. Pare su se u Bosnu uvozile u crnim vrecama, a stizale su kao pomoc sa svih strana svijeta. Na putu do Bih, trag bi se izgubio polovini vreca. Radilo se o desetinama miljiardi dolara, da ne pricamo jos o zlatu i ostalim vrijednostima koje su stizale iz arapskih zemalja. I sve ove zgradurine sto sada nicu, trzni centri, firmetine, sve se to sada vadi iz tala glavesina iznad nabrojanih i njihovih saradnika.
Dokaz svemu ovom navedenom, moze biti i prijedlog zakona koji nije podrzan od strane vodecih stranaka o oduzimanju nelegalno stecene imovine.
A onda dolaze na red produezene ruke, tj sposobni i ugledni manageri, u sluzbi iznad nabrojanih, koji obrcu tu lovu, kao sto su Imamovic, Radoncic, Causevic, Svrakic, Budnjo(seljacina koja je pokupovala hotele na Ilidzi), Selimovic, i jos dosta imena kojih se trenutno ne mogu sjetiti. Sva ova imena mnogo govore, radi se o prijeratnim "uspjesnim poduzetnicima", hostaplerima, obicnim radnicima! Hvala Bogu pa je Sarajevo mahala ili malo, pa se sve o svakom zna, a od ovih imena niti jedno nije znacilo nista prije rata. Svaki iole upuceniji covjek je prije rata poznavao tu direktorsku scenu i ko je sve bio na poziciji u to vrijeme, i ko su bili i sta su radili ovi iznad.
Od svih, jedino kapu mogu skinuti Sirbegovicu, za mene je on jedini gospodin, ovi ostali koliko god para imali za mene su i dalje papci...
pozz
-
Zah
#105 Re: ko je najbogatija osoba u BiH ????
I ja Sirbegovicu skidam kapu. Ne treba ga stavljati medju ove grabljivce.
-
popajic
#106 Re: ko je najbogatija osoba u BiH ????
Moj komsija - predratni nosac gajbi po buvljaku. Jedan od "patriota" ! 
- Banksy
#107 Re: ko je najbogatija osoba u BiH ????
Tu je i jedan električar.popajic wrote:Moj komsija - predratni nosac gajbi po buvljaku. Jedan od "patriota" !
SKANDAL NEDELJE
Tihić i Branković na poklonjenju kod Ali-bega Budnje
SRAMNIM LIZANJEM S ILIDŽANSKIM TAJKUNOM ALIJOM BUDNJOM ČELNICI SDA JASNO POKAZALI KAKO ĆE SE ODVIJATI REVIZIJA PRIVATIZACIJE
Krajem protekle sedmice na platou hotelskog kompeksa nekadašnjih Hotela Ilidža okupila se vaskolika politička elita vladajuće SDA, predvođena liderom Sulejmanom Tihićem i federalnim premijerom Nedžadom Brankovićem. Ovom posljednjem pripala je čast da svečano otvori renovirani hotel Ungaria u vlasništvu SDA-ovog tajkuna Alije Budnje. Pored hotela “Ungaria”, Budnjo je kupio i sve druge ilidžanske hotele - ukupno komada pet. Također, Budnjo je na Ilidžu kupio i turistički kompleks Oaza s pedesetak bungalova, nekoliko ugostiteljskih radnji, uključujući i restoran Kristal i Riblji restoran na Vrelu Bosne, te još i oko 50.000 kvadratnih metara zemljišta u samom centru Ilidže, računajući i prostrani parking na početku Velike aleje. Uz malu pomoć svojih stranačkih prijatelja iz SDA, Budnjo je ilidžanske hotele pazario prilično jeftino - za dva miliona KM!!!
Prije nekoliko sedmica Vlada Federacije BiH u parlamentarnu proceduru je uputila Nacrt zakona o reviziji privatizacije, no s velikom sigurnošću može se prognozirati da će najavljena revizija u širokom luku zaobići ilidžanskog tajkuna Aliju Budnju. Umjesto revizora, braći Budnjo na poklonjenje je došao cijeli politički vrh vladajuće SDA na čelu s predsjednikom Tihićem, redovnim gostom Budnjinog hotela Terme, u kojem mu je vlasnik pod vrlo povoljnim uslovima, takorekuć džaba, na raspolaganje stavio poseban apartman i prostor za postoperativnu rehabilitaciju. Alija Budnjo je siva eminencija ilidžanskog SDA i jedan od najizdašnijih donatora SDA-ove izborne kampanje. Uz Tihića, uspio je obezbijediti i podršku samog poglavara Islamske zajednice Mustafe Cerića, koji je svojevremeno ovog prijeratnog električara skromnog imovnog stanja naprasno prometnuo u begovski stalaž (“Velika hvala dobrotvoru Ali-begu”, rekao je Cerić na bajramskoj hutbi) zbog njegovog doprinosa izgradnji džamije u ilidžanskom naselju Sokolović Kolonija.
Budnjo je svoje privatizacijske grijehe najprije oprao kod Tihića i reisa Cerića pa sada mirne duše, s bezbjedne distance, može posmatrati predstojeći “proces revizije”.
Ni stariji brat Ali-bega Budnje, Enver, nema razloga da paniči zbog predstojeće revizije. Njegov hotel Green sasvim je bezbjedan budući da je izgrađen na zgradi općinskog Suda za prekršaje, također na Ilidži!
(E. Hodžić)
- Banksy
#108 Re: ko je najbogatija osoba u BiH ????
Širbegović je lopov kao i ostali.Zah wrote:I ja Sirbegovicu skidam kapu. Ne treba ga stavljati medju ove grabljivce.
Tajna zgrade na Marijin-Dvoru, jednoj od najatraktivnijih sarajevskih lokacija
Autor: VILDANA SELIMBEGOVIĆ
GHK Arhitekt Širbegović je parcelu od 750 kvadratnih metara na sarajevskom Marijin-Dvoru (kod Holiday Inna) platio tričavih 32.325 KM ili, da budemo precizni do kraja - 43,1 KM po kvadratnom metru! Ovu unosnu transakciju izveo je neposrednom pogodbom nakon konkursa nekadašnji gradonačelnik Sarajeva Muhidin Hamamdžić, a suradnja kadrova SDP-a BiH upućuje na zaključak da je dobitna kombinacija gračaničkog poduzetnika imala šifriranu oznaku lider i predsjednički pečat.
-
popajic
#109 Re: ko je najbogatija osoba u BiH ????
Ali-beg Budnjo,dobrotvor !!!Pa,haj ne povracaj!!!
Zaboravljam,kao i uvijek,da ako je "nas" onda moras suzbiti poriv na povracanje
Zaboravljam,kao i uvijek,da ako je "nas" onda moras suzbiti poriv na povracanje
-
Alkos
#110 Re: ko je najbogatija osoba u BiH ????
Na koga mislis??popajic wrote:Moj komsija - predratni nosac gajbi po buvljaku. Jedan od "patriota" !
-
convict
#111 Re: ko je najbogatija osoba u BiH ????
Nekako se Muju Selimovic provlaci neopazeno. Mislim da je on daleko jaci od Fahre. Izmedju ostalog njegovi su Sarajevska pivara, dobar dio Klasa, IF Naprijed, Merkur, Mims, DC Konjic, Unioninvest plastika (stamparija), Zlatka Vukovic Mostar, ima firmu u Libiji...
-
ins
#112 Re: ko je najbogatija osoba u BiH ????
Gluposti!Banksy wrote:Tu je i jedan električar.popajic wrote:Moj komsija - predratni nosac gajbi po buvljaku. Jedan od "patriota" !
SKANDAL NEDELJE
Tihić i Branković na poklonjenju kod Ali-bega Budnje
SRAMNIM LIZANJEM S ILIDŽANSKIM TAJKUNOM ALIJOM BUDNJOM ČELNICI SDA JASNO POKAZALI KAKO ĆE SE ODVIJATI REVIZIJA PRIVATIZACIJE
Krajem protekle sedmice na platou hotelskog kompeksa nekadašnjih Hotela Ilidža okupila se vaskolika politička elita vladajuće SDA, predvođena liderom Sulejmanom Tihićem i federalnim premijerom Nedžadom Brankovićem. Ovom posljednjem pripala je čast da svečano otvori renovirani hotel Ungaria u vlasništvu SDA-ovog tajkuna Alije Budnje. Pored hotela “Ungaria”, Budnjo je kupio i sve druge ilidžanske hotele - ukupno komada pet. Također, Budnjo je na Ilidžu kupio i turistički kompleks Oaza s pedesetak bungalova, nekoliko ugostiteljskih radnji, uključujući i restoran Kristal i Riblji restoran na Vrelu Bosne, te još i oko 50.000 kvadratnih metara zemljišta u samom centru Ilidže, računajući i prostrani parking na početku Velike aleje. Uz malu pomoć svojih stranačkih prijatelja iz SDA, Budnjo je ilidžanske hotele pazario prilično jeftino - za dva miliona KM!!!
Prije nekoliko sedmica Vlada Federacije BiH u parlamentarnu proceduru je uputila Nacrt zakona o reviziji privatizacije, no s velikom sigurnošću može se prognozirati da će najavljena revizija u širokom luku zaobići ilidžanskog tajkuna Aliju Budnju. Umjesto revizora, braći Budnjo na poklonjenje je došao cijeli politički vrh vladajuće SDA na čelu s predsjednikom Tihićem, redovnim gostom Budnjinog hotela Terme, u kojem mu je vlasnik pod vrlo povoljnim uslovima, takorekuć džaba, na raspolaganje stavio poseban apartman i prostor za postoperativnu rehabilitaciju. Alija Budnjo je siva eminencija ilidžanskog SDA i jedan od najizdašnijih donatora SDA-ove izborne kampanje. Uz Tihića, uspio je obezbijediti i podršku samog poglavara Islamske zajednice Mustafe Cerića, koji je svojevremeno ovog prijeratnog električara skromnog imovnog stanja naprasno prometnuo u begovski stalaž (“Velika hvala dobrotvoru Ali-begu”, rekao je Cerić na bajramskoj hutbi) zbog njegovog doprinosa izgradnji džamije u ilidžanskom naselju Sokolović Kolonija.
Budnjo je svoje privatizacijske grijehe najprije oprao kod Tihića i reisa Cerića pa sada mirne duše, s bezbjedne distance, može posmatrati predstojeći “proces revizije”.
Ni stariji brat Ali-bega Budnje, Enver, nema razloga da paniči zbog predstojeće revizije. Njegov hotel Green sasvim je bezbjedan budući da je izgrađen na zgradi općinskog Suda za prekršaje, također na Ilidži!
(E. Hodžić)
Alija Budnjo je bio doslovno jedini koji se javio na javnom tenderu za prodaju Hotela Ilidza, tamo negdje 2001 ili 2002., ciji su sastavni dijelovi ovo sto je nabrojano!
Kada ih je kupio, to je bila razvalina ostala iza dugogodisnjeg UNPROFOR/IFOR/SFOR najma, u obnovu kojih je investirao cisti cash!
Prema tome,ovaj izvjesni E. Hodzic je jos jedno pile cije poznavanje svijeta datira cak do 2006...
-
Budala
#113 Re: ko je najbogatija osoba u BiH ????
Odakle mu toliko kesa?

-
Alkos
#114 Re: ko je najbogatija osoba u BiH ????
A i tebe, posteno zaradio brate! I jos mu nesto rodjak poslao iz Amerike...Budala wrote:Odakle mu toliko kesa?
Dovoljno je vidjeti kako taj covjek izgleda i sve ce mu biti jasno!
- zastoqsviram
#115 Re: ko je najbogatija osoba u BiH ????
zna shefiku u privrednoj banki, pa mu ona unovcila cekove....Budala wrote:Odakle mu toliko kesa?
- slavkoimamodilera
#116 Re: ko je najbogatija osoba u BiH ????
Isto k'o sto je Nedim Causevic bio jedini i najbolji ponudjac za Holiday Inn za cvaj milionen... samo sto je holidej bio preofiran pa se digla prevelika prasina...ins wrote:Gluposti!
Alija Budnjo je bio doslovno jedini koji se javio na javnom tenderu za prodaju Hotela Ilidza, tamo negdje 2001 ili 2002., ciji su sastavni dijelovi ovo sto je nabrojano!....
Alija Budnjo nije im'o marke u dzepu kad su mu doslovno poklonili hotele na ilidzi... godinama se povlacilo pitanje kada ce konacno uplatiti onoliko koliko je ponudio na "tenderu"... tek kada su hoteli /zapravo Terme koje su jedine radile koliko toliko/ poceli donositi pare i kada je imao nekretnine na koje je mogao staviti hipoteku da se zaduzi ta ista dva miliona, onda je i platio...
Divno zar ne? Kupis nesto na tenderu za sta nemas para, a ni ne platis, a onda na to stavis hipoteku i dignes kredit da to isto kupis... i ti si naravno samim tim najpovoljniji ponudjac...
Mani me esdea demokrati-JA modela privatizacije ziv bio...
-
Budala
#117 Re: ko je najbogatija osoba u BiH ????
Cuj Shefika iz Privredne unovcila chekove....Jel mere i nama?

-
ins
#118 Re: ko je najbogatija osoba u BiH ????
E ako je to tako lako k'o sto ti kazes, onda trk pa privatiziraj i ti Hepok, Agrokomerc ili sta li vec, pa onda "samo" dobij krdeit, popravi poruseno, pokreni porizvodnju, nadji trziste, itd,itdslavkoimamodilera wrote:Isto k'o sto je Nedim Causevic bio jedini i najbolji ponudjac za Holiday Inn za cvaj milionen... samo sto je holidej bio preofiran pa se digla prevelika prasina...ins wrote:Gluposti!
Alija Budnjo je bio doslovno jedini koji se javio na javnom tenderu za prodaju Hotela Ilidza, tamo negdje 2001 ili 2002., ciji su sastavni dijelovi ovo sto je nabrojano!....
Alija Budnjo nije im'o marke u dzepu kad su mu doslovno poklonili hotele na ilidzi... godinama se povlacilo pitanje kada ce konacno uplatiti onoliko koliko je ponudio na "tenderu"... tek kada su hoteli /zapravo Terme koje su jedine radile koliko toliko/ poceli donositi pare i kada je imao nekretnine na koje je mogao staviti hipoteku da se zaduzi ta ista dva miliona, onda je i platio...
Divno zar ne? Kupis nesto na tenderu za sta nemas para, a ni ne platis, a onda na to stavis hipoteku i dignes kredit da to isto kupis... i ti si naravno samim tim najpovoljniji ponudjac...![]()
Mani me esdea demokrati-JA modela privatizacije ziv bio...
Ili eno imas Hotel Igman i Hotel Bristol, a i Hotel Zagreb, pa mozes sve "isto k'o i Budnjo, pa i vise", posto je to dok udaris dlanom od dlan...
Da malo vise znas, znao bi da je zakonom o privatizaciji bez izuzetaka zabranjeno stavljati hipoteku na imovinu stecenu u privatizaciji (to je razlog zbog kojeg ce Stanicima biti ponistena privatizacija Feroelektra!), tako da tvoja Budnjo-hipotekarna teorija i nije bas utemeljena...
- slavkoimamodilera
#119 Re: ko je najbogatija osoba u BiH ????
Ja bih, al ne'am jatake u esdea...
Mojne mi suplje ziv bio, nego reci ti meni jednu stvar... ko je Alija Budnjo, kako je stekao kapital i kakvog iskustva ima u hotelijerstvu?
Mojne mi suplje ziv bio, nego reci ti meni jednu stvar... ko je Alija Budnjo, kako je stekao kapital i kakvog iskustva ima u hotelijerstvu?
- Banksy
#120 Re: ko je najbogatija osoba u BiH ????
Električar - 30 KM po intervenciji, 5 dnevno - 150 KM, 365 dana u godini bez dana odmora, da hljeba ne kupi cijele godine, nikom ne plati nikakav porez - 50.000 KM. Da zaradi 2 miliona čistog keša trebalo bi mu 40 godina. Ako nisam negdje pogriješila s brojevima ...ins wrote:Gluposti!
Alija Budnjo je bio doslovno jedini koji se javio na javnom tenderu za prodaju Hotela Ilidza, tamo negdje 2001 ili 2002., ciji su sastavni dijelovi ovo sto je nabrojano!
Kada ih je kupio, to je bila razvalina ostala iza dugogodisnjeg UNPROFOR/IFOR/SFOR najma, u obnovu kojih je investirao cisti cash!
Prema tome,ovaj izvjesni E. Hodzic je jos jedno pile cije poznavanje svijeta datira cak do 2006...
- zastoqsviram
#121 Re: ko je najbogatija osoba u BiH ????
nije stvar brojeva vec vise matematikeBanksy wrote:Električar - 30 KM po intervenciji, 5 dnevno - 150 KM, 365 dana u godini bez dana odmora, da hljeba ne kupi cijele godine, nikom ne plati nikakav porez - 50.000 KM. Da zaradi 2 miliona čistog keša trebalo bi mu 40 godina. Ako nisam negdje pogriješila s brojevima ...ins wrote:Gluposti!
- uvjek dobar gost
#122 Re: ko je najbogatija osoba u BiH ????
Ja sam, spavam kao beba.... nikakvih mora noćnih nemam....
-
popajic
#123 Re: ko je najbogatija osoba u BiH ????
Za razliku od Alije Budnje kome i ime govori da je i u snu polubudanuvjek dobar gost wrote:Ja sam, spavam kao beba.... nikakvih mora noćnih nemam....
-
Budala
#124 Re: ko je najbogatija osoba u BiH ????
Bice da je posteljina, takvi nemaju savjest.
-
ins
#125 Re: ko je najbogatija osoba u BiH ????
Pojma nemam, nikad nisam ni cuo za njega prije.slavkoimamodilera wrote: Mojne mi suplje ziv bio, nego reci ti meni jednu stvar... ko je Alija Budnjo, kako je stekao kapital i kakvog iskustva ima u hotelijerstvu?
Znam samo da kada je bila privatizacija, koju sam pratio zbog nekih sporednih razloga, covjek se jedini javio, i kupio.
Ja sam tada bio 100% uvjeren da je to neka ubleha, ali evo gomilu godina kasnije ti hoteli izgledaju i rade bolje nego sto su ikada izgledali i radili. Meni dosta!