Sve što ste željeli znati o četničkom pokretu pitajte ovdje
Moderators: _BataZiv_0809, anex
-
keep it real
#101 Re: Sve što ste željeli znati o četničkom pokretu pitajte ovdje
[quote="Ateista"]Jos jedna informacija vezana za cetnike, oni su pocetkom WV2 bili prva organizovana vojska tadasnje kraljevine, karakteristicna po svom nacinu ratovanja i grupama od tri vojnika, odakle i potice broj tri kao cetnicki broj i tri prsta kao cetnicki pozdrav. quote]
ateista otkud ti ta informacija veazana za cetnike ?
nisam skoro nista citao o cetnicima i njihovoj organizaciji / borbenoj vrijednosti .
apsurdno mi zvuci organizovana vojska koja ratuje sa grupama od tri vojnika , prvi put cujem za tako nesto . mogu zamisliti ubice/pljackase ali vojnike u tako malim grupama nemogu . ako ti nije tesko daj stavi mi neki link da malo procitam o tome .
nisam skoro nista citao o cetnicima i njihovoj organizaciji / borbenoj vrijednosti .
apsurdno mi zvuci organizovana vojska koja ratuje sa grupama od tri vojnika , prvi put cujem za tako nesto . mogu zamisliti ubice/pljackase ali vojnike u tako malim grupama nemogu . ako ti nije tesko daj stavi mi neki link da malo procitam o tome .
-
Pera Trta
- Location: Zabela kod Požarevca,rodnog mesta predsednika,njegova je zadužbina i njegova verna slika.
#102 Re: Sve što ste željeli znati o četničkom pokretu pitajte ovdje
Vjerovatno se ovdje misli na tzv. "četničku komandu" vojske Kraljevine Jugoslavije, koja je formirana nekih godinu dana prije aprilskog rata. Zadatak joj je bio da vrši gerilske operacije i bori se protiv pete kolone. Na njenom čelu bio je divizijski general Mihailo Mihailović (nije bio u rodbinskoj vezi sa Dražom Mihailovićem). Komanda je brojala šest bataljona, od kojih je svaki bio dodijeljen po jednoj grupi armija Vojske KJ. I ova komanda se, kao i cijela vojska, aprilskim ratom potpuno raspala. Četnička organizacija Draže Mihailovića ne predstavlja nikakav kontinuitet ove "komande", niti bilo koje druge predratne četničke organizacije.keep it real wrote:Ateista wrote:Jos jedna informacija vezana za cetnike, oni su pocetkom WV2 bili prva organizovana vojska tadasnje kraljevine, karakteristicna po svom nacinu ratovanja i grupama od tri vojnika, odakle i potice broj tri kao cetnicki broj i tri prsta kao cetnicki pozdrav. quote]
Za objašnjenja o nastanku četničke organizacije Draže Mihailovića mislim da je dovoljno pročitati postove originalnog postavljača teme. Za sve dodatno, stojim ja na raspolaganju.
- BHCluster
#103 Re: Sve što ste željeli znati o četničkom pokretu pitajte ovdje
Ovako to Srbi pišu o četničkom pokretu
Sistematski zločini sa karakteristikama genocida
Ravnogorski ideolozi predvideli su potrebu etničkog čišćenja određenih oblasti radi konsolidovanja etničke srpske teritorije kao osnove buduće Jugoslavije. Ovo etničko čišćenje trebalo je da bude sprovedeno "u pogodnom momentu". Jedan od brojnih dokumenata koji svedoče o ovom planu je Mihailovićeva pismena "instrukcija" Pavlu Đurišiću Str. pov. br. 370 od 20. decembra 1941. godine, u kojoj piše:
Vikicitati
„Ciljevi naših odreda jesu:
1. Borba za slobodu celokupnog našeg naroda pod skiptrom Njegovog Veličanstva Kralja Petra II.
2. Stvoriti veliku Jugoslaviju i u njoj veliku Srbiju, etnički čistu u granicama Srbije — Crne Gore — Bosne i Hercegovine — Srema — Banata i Bačke.
3. Borba za uključenje u naš državni život i svih još neoslobođenih, slovenačkih teritorija pod Italijanima i Nemcima (Trst — Gorica — Istra i Koruška) kao i Bugarske, severne Albanije sa Skadrom.
4. Čišćenje državne teritorije od svih narodnih manjina i nenacionalnih elemenata.
5. Stvoriti neposredne zajedničke granice između Srbije i Crne Gore, kao i Srbije i Slovenačke čišćenjem Sandžaka od Muslimanskog življa i Bosne od Muslimanskog i Hrvatskog življa...“
Vikizvornik ima originalan tekst povezan sa ovim člankom:
Spisak civilnih žrtava rata u Boljanićima kod Pljevalja
Spisak civilnih žrtava rata u Bukovici kod Pljevalja
Spisak civilnih žrtava rata u Meljaku kod Pljevalja
Karakterističan "pogodni momenat" rukovodstvo JVUO uočilo je i iskoristilo u januaru i februaru 1943. U tom periodu provedene su opsežne operacije genocida i etničkog čišćenja u istočnoj Bosni i Sandžaku u koordinaciji majora Zaharija Ostojića, načelnika štaba isturenog odeljenja vrhovne komande JVUO. U operacijama su učestvovale trupe Pavla Đurišića i Vojislava Lukačevića. Nakon operacije Đurišić je u izveštaju Mihailoviću napisao:
Vikicitati
„Načelniku štaba Vrhovne komande. — Akcija u Pljevaljskom, Čajničkom i Fočanskom srezu protivu muslimana izvršena je.
Operacije su izvedene tačno po naređenju i izdatoj zapovesti. Napad je počeo u određeno vreme. Svi komandanti i jedinice izvršili su dobijene zadatke na opšte zadovoljstvo. Sva muslimanska sela u tri pomenuta sreza su potpuno spaljena da nijedan njihov dom nije ostao čitav.
Sva imovina je uništena sem stoke, žita i sena. Naređeno je i predviđeno prikupljanje ljudske i stočne hrane u određenim mestima, za stvaranje magacina rezervne hrane i ishranu jedinica koje su ostale na terenu radi čišćenja i pretresanja terena i šumovitih predela, kao i radi sprovođenja i učvršćivanja organizacije na slobodnoj teritoriji.
Za vreme operacija se pristupilo potpunom uništavanju muslimanskog življa bez obzira na pol i godine starosti.
Žrtve. — Naše ukupne žrtve su bile 22 mrtva od kojih 2 nesrećnim slučajem i 32 ranjena. Kod muslimana oko 1.200 boraca i do 8.000 ostalih žrtava: žena, staraca i dece.
Za vreme početnih operacija, muslimani su se dali u bekstvo ka Metaljci, Čajniču i reci Drini. Na Metaljci je našao sklonište mali deo stanovništva. U Čajniču se računa da ima do 2.000 izbeglica, a jedan deo je uspeo da umakne preko Drine pre nego što su određene jedinice izvršile presecanje mogućih otstupnih pravaca na tom sektoru. Sve ostalo stanovništvo je uništeno.
Moral kod muslimana bio je takoreći srušen. Zavladala je epidemija straha od naših četnika, tako da su bili prosto izgubljeni...“
Ubrzo su međutim, krajem marta i tokom aprila, snage NOVJ proterale JVUO sa ovog područja. U kasnijoj fazi je nemačka komanda kojoj je bilo stalo podjednako do saradnje i sa JVUO i sa muslimanskim kvislinzima, izdejstvovala obustavljanje ovakvih operacija. Ravnogorski planeri i ideolozi odložili su ih za kraj rata. Dragiša Vasić o toj mogućnosti pisao je u svom pismu Mihailoviću iz aprila 1942. sledeće:
Vikicitati „U pogledu tačke pod II b), gde se govori o tome da je potrebno zaposednuti teritoriju odmah, i pre nego se iko pribere iščistiti od stranog elementa, mislim da nam ovo pitanje ne mora zadavati mnogo brige. Pamtim vrlo dobro stanje u kome se Evropa nalazila posle prošlog rata. Ratujuće države bile su toliko zauzete svojim brigama, da ni jedna, tako reći, nije mogla voditi računa šta druge u svojim granicama rade i preduzimaju. U prvoj godini posle prošlog rata mogao se prosto istrebiti jedan dobar deo svega neželjenog stanovništva, da niko radi toga i ne okrene glavu. Dakle, ako budemo pametni, ovo pitanje čišćenja odnosno preseljavanja i izmene stanovništva, neće nam biti naročito teško.“
- Ateista
#104 Re: Sve što ste željeli znati o četničkom pokretu pitajte ovdje
Iskreno govoreci, nisam to nigdje procitao i nemam link, kao ni bilo kakav pisani dokaz, izvori za vecinu mog znanja su razgovori sa ljudima, sto ne znaci da negdje nema i pisanih dokaza. Moj deda je bio vojno lice, vjerovatno je on jedan od izvora, ne direktno...keep it real wrote:Ateista wrote:Jos jedna informacija vezana za cetnike, oni su pocetkom WV2 bili prva organizovana vojska tadasnje kraljevine, karakteristicna po svom nacinu ratovanja i grupama od tri vojnika, odakle i potice broj tri kao cetnicki broj i tri prsta kao cetnicki pozdrav.
Koliko sam ja upucen, cetnici su trebali da predstavljaju neku vrstu specijalaca, ne obicne vojske, zato su grupe tako male. Broj tri je uzet kao najidealniji zato sto bi ta grupica bila kompaktna za brze napade, ne previse ni premalo. Ako je jedan povrijedjen, ostaju dvojica da ga nose. Njihov princip ratovanja je bio karakteristican pa su dolazili englezi da ga proucavaju, prije WV2.
- Mujo.Hrnjica
#105 Re: Sve što ste željeli znati o četničkom pokretu pitajte ovdje
Moj naklon i vojnicki pozdrav generalu Ulysses S. Grantu
dacu i svoj mali doprinos temi

malo povezanosti sa okupatorom
Izvor je knjiga Titovog generala Koste Nadja, "Druze Tito, rat je zavrsen!"
EDIT: Ih, prevelike mi slike a mrsko mi ih smanjivati
evo direktan link na sliku:
http://i27.klix.com/2ykypuc.jpg
dacu i svoj mali doprinos temi

malo povezanosti sa okupatorom
Izvor je knjiga Titovog generala Koste Nadja, "Druze Tito, rat je zavrsen!"
EDIT: Ih, prevelike mi slike a mrsko mi ih smanjivati
evo direktan link na sliku:
http://i27.klix.com/2ykypuc.jpg
- Mujo.Hrnjica
#106 Re: Sve što ste željeli znati o četničkom pokretu pitajte ovdje
Evo i Kostinog svjedocenja o divljanjima cetnika u januaru 1942. godine u Foci

evo direktan URL na sliku
http://de.klix.com/r/nzjcc3/3
evo direktan URL na sliku
http://de.klix.com/r/nzjcc3/3
- Mujo.Hrnjica
#107 Re: Sve što ste željeli znati o četničkom pokretu pitajte ovdje
Malo i o partizanima, nisu ni oni bas bili cvjecke, evo ovdje Titovo pismo cetnicima, obratite paznju nanacin obracanja.
Izvor je knjiga Koste Nadja, "Druze Tito, rat je zavrsen"

http://i30.klix.com/v80d5k.jpg

http://i31.klix.com/28qt0uv.jpg

http://i25.klix.com/sngbqo.jpg
Iz ovog pisma se jasno vidi:
1. Da s do ovog pisma i zadnjih dogadjaja partizani i cetnici veoma lijepo saradjivali
2. Da su ljudi cesto prelazili iz cetnika u partizane i obratno, ovdje se radi o bivsim partizanima koji su presli u cetnike i vrse pljacku i mucenja, sto znaci da su ih isto radili i dok su bili sa petokrakom na celu
3. Da su cetnici bili jednostavno raspustena banda koja je saradjivala sa Italijanima i Nijemcima i svima lizala cizme za komadic vlasti
4. Da se od ustasa prave cudovista a od cetnika cuvari srpskog naroda
Izvor je knjiga Koste Nadja, "Druze Tito, rat je zavrsen"

http://i30.klix.com/v80d5k.jpg

http://i31.klix.com/28qt0uv.jpg

http://i25.klix.com/sngbqo.jpg
Iz ovog pisma se jasno vidi:
1. Da s do ovog pisma i zadnjih dogadjaja partizani i cetnici veoma lijepo saradjivali
2. Da su ljudi cesto prelazili iz cetnika u partizane i obratno, ovdje se radi o bivsim partizanima koji su presli u cetnike i vrse pljacku i mucenja, sto znaci da su ih isto radili i dok su bili sa petokrakom na celu
3. Da su cetnici bili jednostavno raspustena banda koja je saradjivala sa Italijanima i Nijemcima i svima lizala cizme za komadic vlasti
4. Da se od ustasa prave cudovista a od cetnika cuvari srpskog naroda
-
keep it real
#108 Re: Sve što ste željeli znati o četničkom pokretu pitajte ovdje
[/quote]Ateista wrote:keep it real wrote:
Iskreno govoreci, nisam to nigdje procitao i nemam link, kao ni bilo kakav pisani dokaz, izvori za vecinu mog znanja su razgovori sa ljudima, sto ne znaci da negdje nema i pisanih dokaza. Moj deda je bio vojno lice, vjerovatno je on jedan od izvora, ne direktno...
Koliko sam ja upucen, cetnici su trebali da predstavljaju neku vrstu specijalaca, ne obicne vojske, zato su grupe tako male. Broj tri je uzet kao najidealniji zato sto bi ta grupica bila kompaktna za brze napade, ne previse ni premalo. Ako je jedan povrijedjen, ostaju dvojica da ga nose. Njihov princip ratovanja je bio karakteristican pa su dolazili englezi da ga proucavaju, prije WV2.[/quote]
fino je sto si iskren ali tvoje tvrdnje gube kredibilitet . ima izvora/svjedoka koji tvrde da su ih oteli i vratili vanzemaljci ali koliko je to istina svi znamo .
grupe od tri vojnika ne mogu da imaju znacajnu ulogu u ratu (vatrena moc , logisticka podrska , komunikacije itd) to ti sigurno moze deda detaljnije objasniti . mozda su cetnici bili izuzetak s obzirom na specificne uslove na terenu . ostajem skeptican o takvim tvrdnjama/formacijama .
-
Pera Trta
- Location: Zabela kod Požarevca,rodnog mesta predsednika,njegova je zadužbina i njegova verna slika.
#109 Re: Sve što ste željeli znati o četničkom pokretu pitajte ovdje
keep it real, ja sam pokušao da ti odgovorim nekoliko postova iznad. Pročitaj, mislim da ćeš onda uvidjeti u čemu je zabuna.
-
popić
#110 Re: Sve što ste željeli znati o četničkom pokretu pitajte ov
Ja ovakve teme smatram perfidnom promocijom fašizma, ovu konkretno - promocijom četničkog pokreta, pa taman da se radi i o njihovom učešću u II sv. ratujulisiz es grant wrote:Dakle, kao što i naslov kaže. Odnosi se naravno na četnike u 2. svj.ratu, a ne sada. Ako vas bilo šta interesuje vezano za njih potrudiću se da vam odgovorim u najkraćem mogućem roku. Dakle, bilo šta: istorijat, ličnosti, jedinice, saradnja sa okupatorom, zločini...bilo šta. Izvolite.
Ne znam kako je ovakva tema mogla proći cenzuru antifašizma na ovom forumu
-
Paul F.
#111 Re: Sve što ste željeli znati o četničkom pokretu pitajte ov
Mene bi zanimalo da li je taj četnički pokret imao nekih vojnih pobjeda.julisiz es grant je napisao/la:
Dakle, kao što i naslov kaže. Odnosi se naravno na četnike u 2. svj.ratu, a ne sada. Ako vas bilo šta interesuje vezano za njih potrudiću se da vam odgovorim u najkraćem mogućem roku. Dakle, bilo šta: istorijat, ličnosti, jedinice, saradnja sa okupatorom, zločini...bilo šta. Izvolite.
Hvala.
-
sumirprimus
#112 Re: Sve što ste željeli znati o četničkom pokretu pitajte ov
U vojnom smislu smiješna organizacija...
Većina operacija upisana crnim slovima u istoriju historiju povijest krvavog balkana, u borbi kontra civilnog stanovništva..
Pogotov uzimajuć u obzir,da im je glavnokomandujućeg izado najbliži saradnik,pa mu se za kosti ni dan danas ne zna
Većina operacija upisana crnim slovima u istoriju historiju povijest krvavog balkana, u borbi kontra civilnog stanovništva..
Pogotov uzimajuć u obzir,da im je glavnokomandujućeg izado najbliži saradnik,pa mu se za kosti ni dan danas ne zna
- ZV Keli
#113 Re: Sve što ste željeli znati o četničkom pokretu pitajte ov
Nije mi jedno jasno,oko Velike srbije.Citao sam a i imao seminarski rad na tu temu,zar nije Srbiji ponudjeno poslije ww1 vece granice nego sto je dobila,a ponudjeno na osnovu herojstva(kakva li ironija zivota,srbi i francuzi junaci) ili je mit,vidim poznajes materijujulisiz es grant wrote:Ideja je postojala ranije. Zasnivala se na idejama srpske dominacije na Balkanu iz sredine 19.stoljeća, od Ilije Garašanina i njegovih "Načertanija". Cilj je tada bio sve zemlje koje su još bile pod Turskom okupacijom na Balkanu ujediniti u zajedničku, srpsku državu ( jer su i Bošnjaci smatrani Srbima, "muhamedanske vere" ).mIRCerka wrote:mene licno interesuje samo formiranje tog pokreta... znaci ne organizacija, hijearhija i glavne licnosti, vec IDEJA...
hvala unaprijed
E sad, kad je formirana Kraljevina SHS, kasnije Jugoslavija, Srbija je brzo ostvarila dominaciju u njoj. Vladala je srpska kraljevska kuća, skoro svi važni ministri u vladi bili su Srbi, vojska je bukvalno bila nastavak srpske vojske iz I svj.rata itd. Dakle, dinastija Karađorđevića već je faktički vladala Jugoslavijom, kao da se radi o Velikoj Srbiji. Glavna poluga te vlasti bila je vojska, uglavnom u rukama srpskih oficira. Draža Mihailović bio je visoki oficir, pukovnik, te vojske.
Kada su sile Osovine 1941. pregazile i pocijepale Jugoslaviju, Mihailović se sa manjom grupom oficira sklonio na Ravnu Goru u zapadnoj Srbiji. Želio je tako stvarati svoju vojsku, Kraljevsku vojsku u otadžbini, kako je nazvao. Ta vojska je trebala, nakon što SAVEZNICI ( a ne četnici ) jednog dana oslobode Jugoslaviju, da stane na granice onoga što je predviđeno da bude Velika Srbija ( vidi u jednom od gornjih postova koja su to područja ). Time bi ostale narode doveli pred svršen čin i u obnovljenoj Jugoslaviji skoro 2/3 teritorije činila bi V.Srbija. Sa tog područja trebalo je etnički očistiti nesrpske narode, što su četnici zdušno činili u toku rata, najviše u istočnoj Bosni, Hercegovini i Sandžaku. Naravno, takvom Jugoslavijom ponovo bi vladala dinastija Karađorđevića. Da dodam još da su ideologiju četničkog pokreta u toku samog rata formulisali dodatno dr Stevan Moljević, književnik Dragiša Vasić, dr Mladen Žujović, kasnije neki drugi.
Eto, to je ukratko. Ako negdje nisam bio jasan, pitaj dalje.
- ZV Keli
#114 Re: Sve što ste željeli znati o četničkom pokretu pitajte ov
u SS divizijama se davala zakletva sa tri prsta,a Srbi koriste spojena tri prsta,valjda im to predstavlja sveto trojstvo sta li veclala_sa wrote:Šta simboliziraju tri prsta?
- MedenoSrce
#115 Re: Sve što ste željeli znati o četničkom pokretu pitajte ov
Kako se postaje član? Postoji li nekakva inicijacija, test inteligencije, ili je dovoljno samo ono ime prezime i krvno srodstvo do treceg koljena? Poštujete li različitosti, ja sam recimo vegetarijanka da li bi tokom okupljanja pristali da se za mene sprema hrana bez zivotinjske masti ...
EDIT:tek sada sam procitala prvi post
ali svakako ako nije odgovoreno ranije molila bih odgovor na pitanje kako se postajalo član?
EDIT:tek sada sam procitala prvi post
ali svakako ako nije odgovoreno ranije molila bih odgovor na pitanje kako se postajalo član?
-
dragan.s
#116 Re: Sve što ste željeli znati o četničkom pokretu pitajte ov
Pravoslavci se krste sa spojena tri prsta koja simbolišu Sveto Trojstvo, za razliku od katolika koji to rade sa čitavom rukom. Odatle potiče i pozdrav sa tri prsta.ZV Keli wrote:u SS divizijama se davala zakletva sa tri prsta,a Srbi koriste spojena tri prsta,valjda im to predstavlja sveto trojstvo sta li veclala_sa wrote:Šta simboliziraju tri prsta?
- ZV Keli
#117 Re: Sve što ste željeli znati o četničkom pokretu pitajte ov
Rekoh da imaju sa tri prsta ali spojena ne onako,naci cu sliku da pokrijepim svoje tvrdnje da su se SSovici osim Bosnjaka u Handzaru tako davali zakletvudragan.s wrote:Pravoslavci se krste sa spojena tri prsta koja simbolišu Sveto Trojstvo, za razliku od katolika koji to rade sa čitavom rukom. Odatle potiče i pozdrav sa tri prsta.ZV Keli wrote:u SS divizijama se davala zakletva sa tri prsta,a Srbi koriste spojena tri prsta,valjda im to predstavlja sveto trojstvo sta li veclala_sa wrote:Šta simboliziraju tri prsta?
- sinuhe
#118 Re: Sve što ste željeli znati o četničkom pokretu pitajte ov
Tri prsta su kod Srba popularizovana sad pred rat. Kakve veze imaju druge vojske i druge okolnosti s time.
- ZV Keli
#119 Re: Sve što ste željeli znati o četničkom pokretu pitajte ov
Pa isto sam pokusao objasniti da to nema bas neke veze sa njima u tom ratu u ovom ima.sinuhe wrote:Tri prsta su kod Srba popularizovana sad pred rat. Kakve veze imaju druge vojske i druge okolnosti s time.
-
Stagolee
#120 Re: Sve što ste željeli znati o četničkom pokretu pitajte ov
Ocena bazirana na rezultatima sprovedene ankete 2013. a ne 1943.jedna wrote: - Dok su četnici uživali srpsku podršku, ustaše nikad nisu prihvaćene od masa.
Ustaše su partijska vojska, pandan nacističkom Waffen SS. Da li je smisleno reći kako je Waffen SS imao ili nije imao podršku masa? Šta to uopšte znači? Da li je pak NDH bila prihvaćena i da li postoje oni koji prihvataju NDH a ne prihvataju ustaše?
Šta sa druge strane znači to da su četnici uživali srpsku podršku? Da li govorimo zaista samo o četnicima ili sve Srbe koji su bili monarhisti automatski svrstavamo na četničku stranu? Ako govorimo o četnicima kao četnicima onda nikako ne može biti reči o širokoj podršci. Danas su četnici daleko popularniji nego u vreme svog postojanja. Velika prostranstva sa većinskim srpskim stanovništvom su često bila bez ozbiljnijeg četničkog organizovanja i delovanja. A skoro čitav tok rata Srbi su u većem broju popunjavali partizanske nego četničke jedinice.
Tri prsta su inače novotarija bez uporišta u istoriji i narodnoj tradiciji i niko od modernih troprstaša pojma nema šta to znači ali bitno da predstavlja srpstvo. Bre.
- asurbanipal
#121 Re: Sve što ste željeli znati o četničkom pokretu pitajte ovdje
Topla preporuka je i knjiga "Kazna i zločin" od Milana Radanovića:
- Truba
- Grijem se na: Plin i struju
- Horoskop: Vodolija
#122 Re: Sve što ste željeli znati o četničkom pokretu pitajte ov
ja bih to vako rekaoStagolee wrote:Ocena bazirana na rezultatima sprovedene ankete 2013. a ne 1943.jedna wrote: - Dok su četnici uživali srpsku podršku, ustaše nikad nisu prihvaćene od masa.
Ustaše su partijska vojska, pandan nacističkom Waffen SS. Da li je smisleno reći kako je Waffen SS imao ili nije imao podršku masa? Šta to uopšte znači? Da li je pak NDH bila prihvaćena i da li postoje oni koji prihvataju NDH a ne prihvataju ustaše?
Šta sa druge strane znači to da su četnici uživali srpsku podršku? Da li govorimo zaista samo o četnicima ili sve Srbe koji su bili monarhisti automatski svrstavamo na četničku stranu? Ako govorimo o četnicima kao četnicima onda nikako ne može biti reči o širokoj podršci. Danas su četnici daleko popularniji nego u vreme svog postojanja. Velika prostranstva sa većinskim srpskim stanovništvom su često bila bez ozbiljnijeg četničkog organizovanja i delovanja. A skoro čitav tok rata Srbi su u većem broju popunjavali partizanske nego četničke jedinice.
Tri prsta su inače novotarija bez uporišta u istoriji i narodnoj tradiciji i niko od modernih troprstaša pojma nema šta to znači ali bitno da predstavlja srpstvo. Bre.
ujke su na vrhu piramide
a ćete su u bazi
to je velika razlika
moje bi ozbiljno pitanje bilo na ovoj temi
kako razlikovati obične bandite u ljeto 1941. koji pljačkaju, siluju, ubijaju od ćeta koji to isto čine ideološki
- insomnia78
#123 Re: Sve što ste željeli znati o četničkom pokretu pitajte ovdje
Poslat' ih bogu pa nek on probere svoje
-
julisiz es grant
#124 Re: Sve što ste željeli znati o četničkom pokretu pitajte ovdje
Problem je što su mnogi od tih iz 1941. bili pod komandom onih sa petokrakama na kapama.
- Truba
- Grijem se na: Plin i struju
- Horoskop: Vodolija