pa zar opet/delikventi

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
EllaD

#101 Re: pa zar opet/delikventi

Post by EllaD »

treba krenuti sa objavljivanjem svih generalija i djece i roditelja; nema druge kod nas, prece nam je sta ce mahala reci nego bilo sta drugo pa hajde onda da to iskoristimo i udarimo na tzv "obraz"
kako niko nije saznao do sad? ili ne smije da objavi? nisam pravnik ali mislim da ako bi napravili neku gradjansku organizaciju nesto kao "gradjani protiv pedofila" ili sl da bi imali cak i pokrice da pokrenemo neke ovakve akcije
uvjek dobar gost

#102 Re: pa zar opet/delikventi

Post by uvjek dobar gost »

mIRCerka wrote:
uvjek dobar gost wrote:Podržavam i ja samo ima li kritične mase koja bi nam se pridružila da ne bi opet izgledali kao šačica romantičara ....
kakvih romanticara? Izgledacete kao saka sminkera...
kazem CETE jer ja necu doci na protest na kojem ce se samo pozivati na linc ove trojice...

meni je 29 godina, nemam dijete, kontam sad mi je vrijeme za to...ali ga ne mogu roditi tamo gdje se samo javlja REAKCIJA ....

ako budete htjeli borbu za uspostavljanje sistema (osposobljavanje zatvora za maloljetne kriminalce) zovite...
do tad, samo pisite "mocne" recenice, meni je suplje dosta...

Razocarana gradjanka
Mirci i sam sam ti takav ... zadnje vrijeme koristim za vaganje ostati il odustati i dići sidro jer sve se manje vidim ovdje...
Reakcija (bar po meni) ne bi smjela biti vođena pozivom na ličn trojice... već kao upozorenje vlastima i nadležnima da je vrijeme da sa šuplje pređu na djela, da se pooštre sankcije, da se adekvatno sankcioniše nošenje vatrenog i drugog oružija, da se ubrza gradnja i puštanje u promet centra za maloljetne delikvente, da se adekvatnije riješi prevencija putem škola, psihologa i ostalih koji moraju konačno početi raditi taj posao, a kroz sve te aktivnosti da se do gole kože razgoliti nesposobnost postojeće garniture vlasti koja ne može, ne zna a i neće da radi posao za koj je plaćena...
ovdje mislim na sve nivoe vlasti i na sve podtojeće službe...
mIRCerka
Location: Bolje biti frustrirani mjesanac nego cistokrvni idiot.

#103 Re: pa zar opet/delikventi

Post by mIRCerka »

EllaD wrote:treba krenuti sa objavljivanjem svih generalija i djece i roditelja; nema druge kod nas, prece nam je sta ce mahala reci nego bilo sta drugo pa hajde onda da to iskoristimo i udarimo na tzv "obraz"
kako niko nije saznao do sad? ili ne smije da objavi? nisam pravnik ali mislim da ako bi napravili neku gradjansku organizaciju nesto kao "gradjani protiv pedofila" ili sl da bi imali cak i pokrice da pokrenemo neke ovakve akcije
I sta ces onda? Ti locirala pedofila od 16 godina i prijavis ga. Sta onda? Tuzilac ga pusti...
Razumijem ja usijane glave, sama sam takva juce bila, al cijelu noc nisam spavala od muke neke...
Licno smatram da treba
1. Osposobit objekt za maloljetne kriminalce ZATVORENOG TIPA
2. omogucit svu pomoc psiholosku, pedagosku, psihijatrijsku i inu
3. istovremeno raditi na obezbjedjivanju sredstava za takvu instituciju
4. Raditi, uz pomoc kvalifikovanih ljudi, na osvjestivanju ovog prkna od mahale da nije sramota reci da je neko silovan, napastvovan, seksualno/fizicki uznemiravan
itd itd...

Samom prozivkom ove trojice, misleci da ce to uticati na buduce pocinitelje, mozemo uciniti nesto gore: Da nekoga siluju, i onda ubiju da se nikad ne sazna.

PS Registar seksualnih prijestupnika! ODLICNA STVAR!
Asana

#104 Re: pa zar opet/delikventi

Post by Asana »

ako budete htjeli borbu za uspostavljanje sistema (osposobljavanje zatvora za maloljetne kriminalce) zovite...
Evo ja hocu borbu za osposobljavanje zatvora za maloljetne kriminalce, kao i ti

treba li ja da zovem i povedem tebe, ili ces ti mene?

(BTW mene zanima u sta odose neka dva miliona za provedbu akcionog plana, a da opet nema ni I od takve institucije? )
mamica papucarka

#105 Re: pa zar opet/delikventi

Post by mamica papucarka »

EllaD wrote:treba krenuti sa objavljivanjem svih generalija i djece i roditelja; nema druge kod nas, prece nam je sta ce mahala reci nego bilo sta drugo pa hajde onda da to iskoristimo i udarimo na tzv "obraz"
mislis da se ne zna. Dovoljno je da se objave inicijali, godiste i mahala i svi ce skontat (a objavljeno je). Svi znaju, ali ne smiju pisnut jer se svak za sebe boji. Misle ljudi da je u ova sugava vremena bolje sutit , nego ici protiv vetrenjaca.
ja da zivim u toj ulici ne bih smjela djecu ni u zatvorenoj avliji ostavit. Uostalom, ne ostavljam ih nikad na samo ni u Bosni, a boga mi ni ovdje u AT. a vidim da mnogi roditelji to rade bez problema. pa cak i djecu manju od cetiri godine :-)
Last edited by mamica papucarka on 07/08/2008 11:36, edited 1 time in total.
mIRCerka

#106 Re: pa zar opet/delikventi

Post by mIRCerka »

Asana wrote:

(BTW mene zanima u sta odose neka dva miliona za provedbu akcionog plana, a da opet nema ni I od takve institucije? )
kupili su garant camac da mogu opet lovit mrtve labudove kad dodje pticija gripa... :S

http://www.sarajevo-x.com/forum/viewtop ... 35&t=50713

Pokrenem ja temu, pa se raspravljam sa anais...svi se usutili ko kakvi misevi, bogte dje ces uletiti u raspravu, skoro pa zuchnu, medju moderatorima....ali ta rasprava je i meni pomogla...i da, ja jos uvijek ove likove smatram gamadima raznim, ali mi nece biti mrsko pomoci...i zavrsilo se na raspravi...

Asana, icemo zajedno, samo moramo skontati sta i kako :thumbup:
d2

#107 Re: pa zar opet/delikventi

Post by d2 »

kakav bolan policijski sat za maloljetnike ja ih gledao prosli petak kako se opijaju na grbavici u sitne sate...
EllaD

#108 Re: pa zar opet/delikventi

Post by EllaD »

slazem se; treba djelovati; treba osposobiti i institucije i kadar; treba se stvoriti mreza roditelji - skola - dijete;
ali takođe treba i razotkriti, objaviti; ovako ce manijaci samo nestati u sistemu kao jos jedan par inicijala i dobiti priliku da se jos vise "usavrse" pa sljedeci put mozda i urade to sto ti kazes, sljedeci put mozda i ubiju ;
NE , zlu treba dati lice i ime&prezime; zlo ne treba sakrivati inicijalima, nekim apstraktnim pravnickim i humanistickim floskulama;
registar je sjajana stvar i mislim da bi na ovim prostorima bio jako efikasan, upravo registar otvorenog tipa sa objavljenim podacima i uz obavezno sedmicno javljanje prestupnika policiji
mIRCerka

#109 Re: pa zar opet/delikventi

Post by mIRCerka »

EllaD wrote:slazem se; treba djelovati; treba osposobiti i institucije i kadar; treba se stvoriti mreza roditelji - skola - dijete;
ali takođe treba i razotkriti, objaviti; ovako ce manijaci samo nestati u sistemu kao jos jedan par inicijala i dobiti priliku da se jos vise "usavrse" pa sljedeci put mozda i urade to sto ti kazes, sljedeci put mozda i ubiju ;
NE , zlu treba dati lice i ime&prezime; zlo ne treba sakrivati inicijalima, nekim apstraktnim pravnickim i humanistickim floskulama;
registar je sjajana stvar i mislim da bi na ovim prostorima bio jako efikasan, upravo registar otvorenog tipa sa objavljenim podacima i uz obavezno sedmicno javljanje prestupnika policiji
dzebote u americi ti odmah jave da se u tvoju mahalu doselio seksualni prijestupnik...
uh...
uvjek dobar gost

#110 Re: pa zar opet/delikventi

Post by uvjek dobar gost »

Mislim da čak i prestupnik mora sam da se prijavi komšijama i nadležnima da je došao na njihov teritorij...
Big Boy
Location: Sve bitke u životu služe da nas nečemu nauče - uključujući i one koje gubimo.

#111 Re: pa zar opet/delikventi

Post by Big Boy »

Sjecate li se mozda recenice: "Tajo, bojim se..." !?

Pa da taj nas vrli "politicar" ima i jedan kliker u glavi sad bi skocio i rekao, da... i moje dijete se boji tih nasilnika. Napraviti sebi priliku i uskociti u neku kampanju, pokupiti poena i dobiti gomilu glasova na izborima. A zasto bi on to radio jer koga on da se boji ? Covjek koji je od pocetka imao neke funkcije sigurno ne brine sta ce sutra raditi za hljeba... ako se vec nije dovoljno uhljebio.

I sta nasa politika i inteligencija rade !? Sute i ignoriraju desavanja... a sutnja najcesce znaci odobravanje. :sad:

Daleko su oni od nas, s njihove strane ulice se ne desavaju takve stvari. S njihove strane ulice nema lopovluka jer tu policija radi svoj posao. S njihove strane ulice sve funkcionise i niko se ne zali. S te strane ulice se ne kradu auta, nema pucnjave.

Oni se jedino ponekad medjusobno bombama gadjaju.

I zasto sad praviti neki tamo dom za maloljetne kabadahije kad se za te iste pare moze kupiti svasta nesto lijepo. Zasto praviti dom kad ce sutra imati babaroge koje ce da plase narod. Mozda misle da se necemo prepucavati nacionalizmom dovjeka, mozda i nama fali neka dobro organizovana mafija.

Strah me je i pomisliti sta se sve desava u ovoj smrdljivoj zemlji sto ne uspije osvanuti u novinama. :|
Alfons Kauders

#112 Re: pa zar opet/delikventi

Post by Alfons Kauders »

d2 wrote:kakav bolan policijski sat za maloljetnike ja ih gledao prosli petak kako se opijaju na grbavici u sitne sate...
pa sto nisi zvao policiju kao savjestan gradjanin?
EllaD

#113 Re: pa zar opet/delikventi

Post by EllaD »

da se razumijemo ne pozivam ja na linc ove trojice manijaka, ali ako vec znamo da drzava nece uraditi nista, da su ih vec pustili a da zrtva opet na kraju ispasta hajde da izvrsimo "gandijevski" pritisak; hajde da oblijepimo grad, hajde da im pokazemo kako je biti zrtva i zivjeti u strahu; onom djetetu mi vise ne mozemo pomoci, oni koji su trebali i mogli potpuno su zakazali (ovdje konkretno mislim na onog komsiju koji je ocu i rekao) i u normalnom svijetu i oni bi odgovarali za "ne cinjenje"
smeta mi indolentnost ljudi, smeta mi politika "ne talasaj"
dokad cemo se mi plasiti sacice nasilnika, pa i maloljetnih ?! kao navodno maloljetnici su pa ih treba tretirati kao djecu, a ono sto su oni uradili nije nimalo "djecije"
zgembo_sa

#114 Re: pa zar opet/delikventi

Post by zgembo_sa »

Ideja za pravljenje registra pedofila i ostalih monstruma je odlicna! Informacije o njima moraju biti dostupne javnosti jer takvi ugrozavaju nasu i sigurnost nase djece. Ovo se moze uspostaviti zakonski, a Boga mi ako nece moze i kao NVO. Svaka cast na ideji!
homo_sapiens

#115 Re: pa zar opet/delikventi

Post by homo_sapiens »

EllaD wrote:treba krenuti sa objavljivanjem svih generalija i djece i roditelja; nema druge kod nas, prece nam je sta ce mahala reci nego bilo sta drugo pa hajde onda da to iskoristimo i udarimo na tzv "obraz" kako niko nije saznao do sad? ili ne smije da objavi? nisam pravnik ali mislim da ako bi napravili neku gradjansku organizaciju nesto kao "gradjani protiv pedofila" ili sl da bi imali cak i pokrice da pokrenemo neke ovakve akcije

Mozes ti jednim pokretom ruke ugasiti vatru na gorioniku plinske boce, ali ...... plin ce i dalje curiti, i jednog dana doci ce do eksplozije!
Treba zatvoriti ventil na boci, ali, i taj ventil treba stalno kontrolirati, da ne popusti, jer nisu svi istih kvaliteta.
Nasi, aktuelni, „ventili“ nisu nikakvog kvaliteta, i moramo ih smjesta zamijeniti, jer i „vatra gori“ i „plin nemilice curi“.

Nadam se da sam dovoljno metaforicki prikazao danasnju situaciju i problem maloljetnicke delikvencije :D

Dobro je @mircerka ovdje primjetila, moramo uciniti sto jaci pritisak na izvrsnu vlast da sto prije osposobi, stavi u funkciju prostor za smjestaj maloljetnih delikvenata. Imamo „Hum“, kakav-takav, a ako ga nema u K.Sarajevo, treba ih smjestati u druge kantone, u R.Srpsku . . .
Ali, ono sto paralelno s zahtjevima za iznalazenje prostorija za maloljetnike moramo ciniti, je traziti odgovornost za do sada propusteno, odgovornost dijela izvrsne vlasti za nastale posljedice, za pocinjene zlocine, za potencijalne zlocince koji su tu, medju nama, bez ikakve kontrole, nadzora, jer ne smijemo dozvoliti da, jednom postavljeni na funkcije, svojim neradom i neangazmanom, proizvedu velike posljedice, i kad ih prozovemo - samo odu s funkcija, na neke druge. Moraju odgovarati za nastalu stetu . . .
Jer, nisu „SB“ ili „SS“ jedini krivci za nastalu situaciju, krive su i opcinske ili kantonalne sluzbe socijalne pomoci (jesmo li ikad culi ili citali o rezultatima njihovog rada), krivi su prosvjetni radnici (jesmo li ikad culi ili citali njihove izvjestaje o koordinaciji sa ustanovama za socijalni rad, npr.), krivo je Tuzilastvo KS, jer nedovoljno azurno i odgovorno poduzima radnje na sprecavanju nastanka opceg kriminaliteta, sto za tezu posljedicu ima i nastanak maloljetnicke delikvencije, krivi smo svi mi, jer jer nam djeca nisu preko noci postali delikventi, jer nismo kriminalce i narko-dilere dobili u „rodinim zavezljajima“, nisu nam samo osvanuli pred vratima, oni su tu, medju nama, sve vrijeme, nastajali, razvijali se - i postali! Tamo krivce treba traziti, a ne medju maloljetnom djecom.
I kad se zlo dogodi (a ne „dogodi“ se, uvijek ga neko pocini), onda smo smo spremni djelovati, tek tada, ne prije. Ponasamo se kao da se nama nece dogoditi nista slicno, cekamo da nam drugi rijesi problem, necemo (ne smijemo) da se zamjeramo ....
Nije rjesenje naci troje djece i kazniti ih .... Nije „lincovanje“ rjesenje, nisu ta djeca kriva, krivi smo mi !
Last edited by homo_sapiens on 07/08/2008 12:01, edited 1 time in total.
Alfons Kauders

#116 Re: pa zar opet/delikventi

Post by Alfons Kauders »

zgembo_sa wrote:Ideja za pravljenje registra pedofila i ostalih monstruma je odlicna! Informacije o njima moraju biti dostupne javnosti jer takvi ugrozavaju nasu i sigurnost nase djece. Ovo se moze uspostaviti zakonski, a Boga mi ako nece moze i kao NVO. Svaka cast na ideji!
Uhm, ovo su maloljetnici, nema teorije da to prodje. Za starije pervertite ok, ali za maloljetne se to ne moze odradit.
d2

#117 Re: pa zar opet/delikventi

Post by d2 »

Alfons Kauders wrote:
d2 wrote:kakav bolan policijski sat za maloljetnike ja ih gledao prosli petak kako se opijaju na grbavici u sitne sate...
lose ocjenjujem godine, prosle hefte zaglavih sa jednom od 30, kasnije mi rekla da ima 17 :lol:
kontam da ih prijavim pa se ispostavi da su u penziji - ne ide :D
zgembo_sa

#118 Re: pa zar opet/delikventi

Post by zgembo_sa »

Alfons Kauders wrote:
zgembo_sa wrote:Ideja za pravljenje registra pedofila i ostalih monstruma je odlicna! Informacije o njima moraju biti dostupne javnosti jer takvi ugrozavaju nasu i sigurnost nase djece. Ovo se moze uspostaviti zakonski, a Boga mi ako nece moze i kao NVO. Svaka cast na ideji!
Uhm, ovo su maloljetnici, nema teorije da to prodje. Za starije pervertite ok, ali za maloljetne se to ne moze odradit.
A zasto ne moze? Napravis stranicu i na internetu objavljujes podatke koje nam mogu ako treba "insideri" iz sudstva, tuzilastva, policije, zrtava i sl. dostavljati uz diskreciju. Mogu se slikat...
Alfons Kauders

#119 Re: pa zar opet/delikventi

Post by Alfons Kauders »

d2 wrote:
Alfons Kauders wrote:
lose ocjenjujem godine, prosle hefte zaglavih sa jednom od 30, kasnije mi rekla da ima 17 :lol:
kontam da ih prijavim pa se ispostavi da su u penziji - ne ide :D
cuj lose... sta je tu lose... ?

doduse, ako sa 17 izgleda kao da joj je 30, to je fakat lose...

priznaj da te strah sacekuse...
Alfons Kauders

#120 Re: pa zar opet/delikventi

Post by Alfons Kauders »

zgembo_sa wrote:
Alfons Kauders wrote:
A zasto ne moze? Napravis stranicu i na internetu objavljujes podatke koje nam mogu ako treba "insideri" iz sudstva, tuzilastva, policije, zrtava i sl. dostavljati uz diskreciju. Mogu se slikat...
Mogu se slikat, a onda te krivicno gonit, strpat u zatvor i jos te pride mogu tuzit ti maloljetnici tj. njihovi zakonski zastupnici u gradjanskoj parnici. Ne ide ba, nazalost.
mostarac

#121 Re: pa zar opet/delikventi

Post by mostarac »

najveci promasaj bi bio fokusirati se samo na problem maloljetnicke delikvencije. To je bila greska proslih protesta, jer i pored svega ovoga sto je uzasno da se desava, u ovom drustvu ima mnogo vecih i ozbiljnijih problema. najveca greska bi bila da se sav naboj usmjeri na maloljetnicku delikvenciju. To je pogresno. maloljetnicka delikvencija treba da bude povod za "narodni obracun" sa drzavnim aparatom sto ukljucuje naravno i najtruliji njegov dio a to je pravosudje. Bavljenje samo maloljetnickom delikvencijom nece rjesiti apsolutno nista nego ce samo zadovoljiti savjest protestanata. Treba gledati cijelu sumu, a ovde se gleda jedno drvo i od njega se ne vidi suma. Problem treba rjesavati globalno, a ne samo jedan njegov segment i to minoran u odnosu na ostale probleme.
Alfons Kauders

#122 Re: pa zar opet/delikventi

Post by Alfons Kauders »

mostarac wrote:najveci promasaj bi bio fokusirati se samo na problem maloljetnicke delikvencije. To je bila greska proslih protesta, jer i pored svega ovoga sto je uzasno da se desava, u ovom drustvu ima mnogo vecih i ozbiljnijih problema. najveca greska bi bila da se sav naboj usmjeri na maloljetnicku delikvenciju. To je pogresno. maloljetnicka delikvencija treba da bude povod za "narodni obracun" sa drzavnim aparatom sto ukljucuje naravno i najtruliji njegov dio a to je pravosudje. Bavljenje samo maloljetnickom delikvencijom nece rjesiti apsolutno nista nego ce samo zadovoljiti savjest protestanata. Treba gledati cijelu sumu, a ovde se gleda jedno drvo i od njega se ne vidi suma. Problem treba rjesavati globalno, a ne samo jedan njegov segment i to minoran u odnosu na ostale probleme.
slazem se... raja se digla protiv posljedice, a ne uzroka...
homo_sapiens

#123 Re: pa zar opet/delikventi

Post by homo_sapiens »

Asana wrote:

@Asana, nisu jos nigdje otisli, jer ih jos nemaju, nisu te novce jos ni obezbjedili . . .
EllaD

#124 Re: pa zar opet/delikventi

Post by EllaD »

Mozes ti jednim pokretom ruke ugasiti vatru na gorioniku plinske boce, ali ...... plin ce i dalje curiti, i jednog dana doci ce do eksplozije!
Treba zatvoriti ventil na boci, ali, i taj ventil treba stalno kontrolirati, da ne popusti, jer nisu svi istih kvaliteta.
Nasi, aktuelni, „ventili“ nisu nikakvog kvaliteta, i moramo ih smjesta zamijeniti, jer i „vatra gori“ i „plin nemilice curi“.

Nadam se da sam dovoljno metaforicki prikazao danasnju situaciju i problem maloljetnicke delikvencije :D

Dobro je @mircerka ovdje primjetila, moramo uciniti sto jaci pritisak na izvrsnu vlast da sto prije osposobi, stavi u funkciju prostor za smjestaj maloljetnih delikvenata. Imamo „Hum“, kakav-takav, a ako ga nema u K.Sarajevo, treba ih smjestati u druge kantone, u R.Srpsku . . .
Ali, ono sto paralelno s zahtjevima za iznalazenje prostorija za maloljetnike moramo ciniti, je traziti odgovornost za do sada propusteno, odgovornost dijela izvrsne vlasti za nastale posljedice, za pocinjene zlocine, za potencijalne zlocince koji su tu, medju nama, bez ikakve kontrole, nadzora, jer ne smijemo dozvoliti da, jednom postavljeni na funkcije, svojim neradom i neangazmanom, proizvedu velike posljedice, i kad ih prozovemo - samo odu s funkcija, na neke druge. Moraju odgovarati za nastalu stetu . . .
Jer, nisu „SB“ ili „SS“ jedini krivci za nastalu situaciju, krive su i opcinske ili kantonalne sluzbe socijalne pomoci (jesmo li ikad culi ili citali o rezultatima njihovog rada), krivi su prosvjetni radnici (jesmo li ikad culi ili citali njihove izvjestaje o koordinaciji sa ustanovama za socijalni rad, npr.), krivo je Tuzilastvo KS, jer nedovoljno azurno i odgovorno poduzima radnje na sprecavanju nastanka opceg kriminaliteta, sto za tezu posljedicu ima i nastanak maloljetnicke delikvencije, krivi smo svi mi, jer jer nam djeca nisu preko noci postali delikventi, jer nismo kriminalce i narko-dilere dobili u „rodinim zavezljajima“, nisu nam samo osvanuli pred vratima, oni su tu, medju nama, sve vrijeme, nastajali, razvijali se - i postali! Tamo krivce treba traziti, a ne medju maloljetnom djecom.
I kad se zlo dogodi (a ne „dogodi“ se, uvijek ga neko pocini), onda smo smo spremni djelovati, tek tada, ne prije. Ponasamo se kao da se nama nece dogoditi nista slicno, cekamo da nam drugi rijesi problem, necemo (ne smijemo) da se zamjeramo ....
Nije rjesenje naci troje djece i kazniti ih .... Nije „lincovanje“ rjesenje, nisu ta djeca kriva, krivi smo mi ![/quote]
Nismo krivi MI, ti koji su krivi su ljudi sa imenima i prezimenima; najlakse je ispaljivati ove generalne parole; krivi su roditelji jer iz kuce se sve ponese, zakazalo je skolstvo jer se i u njemu nalijegla kojekakva uš koja ne bi trebala imati kontakta sa ljudima a ne sa djecom u razvoju ; školski pedagozi su obično sredovječne tete koje nemaju živaca ni volje raditi svoj posao, a budimo iskreni ni znanja
djeca nemaju povjerenja u roditelje, u nastavnike, u "odrasle"
luciferino

#125 Re: pa zar opet/delikventi

Post by luciferino »

Trebalo bi nam vako nesto...maloljetnici vjerovatno ne mogu u registar, ali imamo mi i punoljetnih pedofila, pa nikom nista

http://www.waynecountysheriff.com/sexoffenders.htm

Obratite paznju na godinu rodjenja

http://www.waynecountysheriff.com/Sex_O ... i_Zook.htm

evo ovaj je 86'
http://www.waynecountysheriff.com/Sex_O ... ibhart.htm
Post Reply