Clanak iz danasnjeg Avaza:

78=26*3Skyfox wrote:Meni su revizori u pojedinim situacijama mentally challenged, sto bi rekli amerikanci, cuj 78KM![]()
![]()
Al ni ti turisti nemaju sve na broju, dat tolike pare???
A i kad dolaze kao da ne znaju da uglavnom nigdje u svijetu javni prijevoz nije gratis...
A situacija će biti i gora......mIRCerka wrote:Upravniche...bicu iskrena...zaboli me koljeno za turiste.. cemu fama oko 3 frke sa stranim turistima i revizorima u 7 mjeseci?
SVAKI DAN ninja revizori spopadaju zene, cure, bake, deke... Frajeru, pogotovo vecem jacem, nece ni traziti kartu. To je do nas. Amazonka galami u tramvaju, a bog dao ima glas do yaya, pa niko nista.
Zalbe se salju GRASu, pa niko nista.
Nalaze spermu urin i E.coli na rukohvatima, pa niko nista.
Tako nam i treba.
svaka častAmazonka27 wrote:Bila vec tri puta tema...i vec sa tri puta pisala da se ovo desilo i pred mojim ocima (Zeljeznicka stanica)...djevojkama iz BG naplatili 50 KM, iako su one cekale da vozac zavrsi privatni razgovor, kako bi one mogle kupiti kartu...u tome su usli revizori i cure vade 5 KM a on gleda u njih i kaze 50...oduzeo im dokumente i na moje graktanje da su htjele da kupe kartu..nisu reagovali...ja sam toliku frku napravila da je intervenisala i policija...ha - ha ---policajac je bio sa revizorima na "ti" i oslovljavali se sa "dzes ba jarane" i imenima....ja sam curi predlozila da tuze gras i da cu im ja biti svjedok, dala im svoje podatke...ali kako vidim...sve je to zataskano....jer se svake godine ponavlja----
A ja tebi toplo savjetujem da krenes za njom, u njene "otkrivene" prostore, jer BiH ne zasluzuje da takvi kao ti borave u njoj, i da je njenim imenom zovu ?Prolaznik wrote:Sramota me što nam je sve tako kako je: neuredni i krezubi konobari, drski službenici, nekultura stajanja u redovim (smrad, nepoštivanje diskrecije...), prljavi WC-i...
Igrom slučaja sam nedavno upoznao jednu gospođu iz inostranstva koja je vlasnik velike turističke agencije sa velikim brojem raznih ponuda. Jako je želila da uvrsti BiH kao novootkrivenu destinaciju. Toplo sam joj savjetovao da BiH ostane još 10-20 godina neotkrivena jer ne zaslužuje da bude ništa drugo. Nije joj odmah bilo sve jasno šta želim reči pa je morala lično doći da se uvjeri. Mala šetnja po gradu i okolnim planinama je bila dovoljna da je BiH za dugi niz godina prekrižena za turizam u njenoj firmi.
bravohomo_sapiens wrote:A ja tebi toplo savjetujem da krenes za njom, u njene "otkrivene" prostore, jer BiH ne zasluzuje da takvi kao ti borave u njoj, i da je njenim imenom zovu ?Prolaznik wrote:Sramota me što nam je sve tako kako je: neuredni i krezubi konobari, drski službenici, nekultura stajanja u redovim (smrad, nepoštivanje diskrecije...), prljavi WC-i...
Igrom slučaja sam nedavno upoznao jednu gospođu iz inostranstva koja je vlasnik velike turističke agencije sa velikim brojem raznih ponuda. Jako je želila da uvrsti BiH kao novootkrivenu destinaciju. Toplo sam joj savjetovao da BiH ostane još 10-20 godina neotkrivena jer ne zaslužuje da bude ništa drugo. Nije joj odmah bilo sve jasno šta želim reči pa je morala lično doći da se uvjeri. Mala šetnja po gradu i okolnim planinama je bila dovoljna da je BiH za dugi niz godina prekrižena za turizam u njenoj firmi.
Niti ti poznajes BiH, niti ona (gospodja) zna svoj posao (posebno kad tek sada razmislja da BiH uvrsti ....). Ili si sve izmislio.
Ne pisem o patriotizmu, pisem o izdaji, o ljigavom malogradjanskom pristupu razmisljanju: Tudje je ljepse i bolje.
nije istina.aerobic wrote: Nisu ni svi turisti sjajni - naravno - ali ovo što se radi u Sarajevu jednostavno nije OK. Istina, većina ih izbjegne neprijatnosti, ali malo po malo imidž grada postaje sve lošiji što se osjeća svake godine sa sve manjim brojem turista koji dolaze. Možda i ima više turista koji su na proputovanju, ali onih koji prespavaju je sve manje i hoteli su prazni odn. poluprazni.
Jesi li ikad čuo za podatak gdje su novci ili koji je rezultat toga... prosjek trajanja boravka je dva dana...Neelix wrote:nije istina.aerobic wrote: Nisu ni svi turisti sjajni - naravno - ali ovo što se radi u Sarajevu jednostavno nije OK. Istina, većina ih izbjegne neprijatnosti, ali malo po malo imidž grada postaje sve lošiji što se osjeća svake godine sa sve manjim brojem turista koji dolaze. Možda i ima više turista koji su na proputovanju, ali onih koji prespavaju je sve manje i hoteli su prazni odn. poluprazni.
prema podacima turisticke zajednice grada, u junu ove godine je u odnosu na juni prrosle godine ostvareno 5% vise nocenja
Propaganda je jako opasna stvar. Slušati statistiku udruge građana čiji budžet ovisi o porastu broja turista je blago rečeno naivno (više turista - više para iz budžeta). Neću sada o njima, jer me ne zanimaju, ali je evidentno da statistika i ono što ja vidim na terenu nisu ista stvar. Turista je bilo više prošlih godina. Ipak ... ne bih se raspravljao sa ljudima koji nisu iz moje struke i nisu na terenu, jer je to uzaludan posao. Sretnonije istina.
prema podacima turisticke zajednice grada, u junu ove godine je u odnosu na juni prrosle godine ostvareno 5% vise nocenja
Dijasporaši imaju rodbinu po Sarajevu, ili prespavaju u svom gradu ili selu pa dođu na izlet u Sarajevo, slabo se od njih pune hoteli.nisu hoteli popunjeni od turista, nego od silnih sarajlija.
koliko dijaspore ima u sarajevu, ispada sarajevo prije rata bilo milionski grad
Pretjerao si sad. Sarajevo je egzotična destinacija, ali ne divlja. Profesionalni turistički vodiči odlično rade svoj posao, ali mi nismo krivi što država ne kažnjava ilegalce odn. strance koji nam uzimaju posao.sto se tice odnosa revizora prema turistima, ne razlikuje se puno od odnosa revizora prema slabasnim djevojkama i zenama.
istina je da brukaju grad i stvaraju los imidz ali to je vec ucinjeno. dovoljno je samo pogledati nekoliko blogova i web stranica o putovanjima (pri tom ne mislim na stranice turistickih agencija, jer u sarajevo vecinom dolaze turisti koji putuju u vlastitom aranzmanu) i da ti sve bude jasno.
sarajevo je predstavljeno kao egzoticna da ne kazem divlja destinacija, tako da turisti sve ocekuju i ne iznenadjuju se kad zateknu bahate revizore, muskarcine u kafanama, nedostatak nocnog zivota, prljave ulice, prljave wc-e, varalice koje prodaju pljakadu parfeme i satove, buvljake u glavnoj pjesackoj zoni, turisticke vodice koji u nedostatku znanja izmisljaju stvari, lazu, kradu, lijepe zvake pod poslanicke klupe....
Klasični backpacker i nije neki turista, već više avan(turista). Nešto će ih biti uvijek ako ništa zbog jeftinih cigareta i alkohola, kao i apokaliptične socijalne situacije u Sarajevu. Naš problem je nedostatak turista srednjeg staleža koji ne žele u ovakvo Sarajevo i za koje neprijatnosti mogu biti veliki problem. Gostoljubivih ljudi će biti uvijek, ali problem je masa nezaposlenih koji po svaku cijenu žele dobar život i novac do kojeg misle doći između ostalog i varajući turiste.ne kvare samo revizori imidz grada, mi los imidz u svijetu turizma ( a pogotovo u svijetu tzv backpackerskog turizma) VEC IMAMO!!!
vadi nas jos jedino cinjenica da smo jos uvijek jeftina destinacija...i da se ponegdje nađe neko ko je jako gostoljubiv....ali i to će nestati uskoro, kako je krenulo...
Tačno...na listu treba staviti i domaće "profesionalne"aerobic wrote: Lista je ogromna