KAKO DO POSLA BEZ ŠTELE?
- arbosan
#101 Re: KAKO DO POSLA BEZ ŠTELE?
@ao83
Slazem se sa tobom, lijepo si postavio svoje argumente. Cinjenica je to da ljubomora kod vecina ljudi nadvladjuje razum. Sarajevo ima tu povlasticu kao grad, ali ujedno je i glavni grad BiH, tako da se ne moze posmatrati kao sto neke Sarajelije zele da samo oni imaju pravo na taj grad. Cast izuzecima, i zaista ima jako dobrih i sposobnih Sarajelija, ali te Sarajlije ces najvise naci kao konobare, vozaci taksija, ...itd, a fakultet mu je 20 metara od kuce.
Slazem se sa tobom, lijepo si postavio svoje argumente. Cinjenica je to da ljubomora kod vecina ljudi nadvladjuje razum. Sarajevo ima tu povlasticu kao grad, ali ujedno je i glavni grad BiH, tako da se ne moze posmatrati kao sto neke Sarajelije zele da samo oni imaju pravo na taj grad. Cast izuzecima, i zaista ima jako dobrih i sposobnih Sarajelija, ali te Sarajlije ces najvise naci kao konobare, vozaci taksija, ...itd, a fakultet mu je 20 metara od kuce.
- Pikova-dama
#102 Re: KAKO DO POSLA BEZ ŠTELE?
Ja nisam iz Sarajeva pa se ne smatram licno prozvanom, ali mislim da je ipak pretjerivanje ovo da je najvise Sarajlija konobara, vozaca taksija...arbosan wrote:@ao83
- South Blue Mama
#103 Re: KAKO DO POSLA BEZ ŠTELE?
@buba
izgleda da nisi procitao oglas do kraja ICC pozicije nisu za lokalce
nego za internacionalce, tako da ti iznos plate ne predstavlja nista
izgleda da nisi procitao oglas do kraja ICC pozicije nisu za lokalce
- Amazonka27
#104 Re: KAKO DO POSLA BEZ ŠTELE?
postoji i ova diskriminacija...ali ne u drzavnim sluzbama nego kod privatnika. Meni se desavalo da mi kaze: Pa kako ces iz hadzica putovati...(za neke je to daleko ko mostar) a zbog straha da i za ovaj posao ne popusim foru, rekla sam im da sam iz sa...svakako sam se brzo i preselila...
a drage dame pitanje dana je: sta kazete na razgovorima kada vas pitaju jeste li udati i imate li namjeru brzo ako niste?
hjoj to mi je najmrze pitanje
a drage dame pitanje dana je: sta kazete na razgovorima kada vas pitaju jeste li udati i imate li namjeru brzo ako niste?
- madner
#105 Re: KAKO DO POSLA BEZ ŠTELE?
Sto jest jest, treba i do 20-25 minuta autom do PofalicaAmazonka27 wrote:postoji i ova diskriminacija...ali ne u drzavnim sluzbama nego kod privatnika. Meni se desavalo da mi kaze: Pa kako ces iz hadzica putovati...(za neke je to daleko ko mostar) a zbog straha da i za ovaj posao ne popusim foru, rekla sam im da sam iz sa...svakako sam se brzo i preselila...
-
d2
#106 Re: KAKO DO POSLA BEZ ŠTELE?
tesko je ne primjetiti kamaru zlobe u tvom postu, glede istog kirija je 300 km ako zelis zivjeti u svom stanu a cak nije ni tada, renoviran stan od 50 kvadrata je oko 250 KM, pojedinacne sobe su oko 150, to je vise nego povoljno ako mene pitas posebno kad uzmes u obzir da je isti taj stan placen preko 100.000 KM...AO83 wrote: Zivim na selu, i opet nas nije ucio jedan ucitelj sve predmete. Nije valjda da se sada stanovnici Sarajeva zele da smatraju bolje nauceni zbog toga sto nisu isli u "seoske" skole?!
Da sam direktor neke drzavne agencije evo zbog cega bih zaposlio osobu van Sarajeva - pod prvo kao direktor DRZAVNE agencije onda imam obavezu prema svim gradjanima BiH a ne samo gradjanima glavnog grada - Sarajeva.
Jos nesto bih zelio da dodam - zavrsiti fakultet u tudjem gradu takodje dodaje osobi razvijenost nezavisnosti. Zbog toga, studenti iz drugih gradova zavrsavaju fakultete dosta brze nego rodjene Sarajlije zbog toga sto mnogima roditelji moraju i kredite da dizu da bi im djeca imala priliku da studiraju, dok Sarajlije imaju komfor svoje kuce i svog grada pa razduze 4 godine na 7.
Iz "seoskih" skola mnogi moraju i krave prodati da bi priustili placati 300km/mjesecno kiriju djeci u Sarajevu. Sve zbog boljeg zivota.
Da koristimo tvoju teoriju, onda u UN u New Yorku trebaju samo zaposljavati rodjene New Yorkcane jer sto bi dovodili "nekompletnu" osobu sa strane?!?! WTF?
Ili to da vecina vladara nije iz Sarajeva - hehehe vec nekoliko godina primjecujem kako Sarajlije nerazumiju ulogu glavnog grada.
ako se vec busas sa svojim skolovanjem onda bi trebao znati da se ne razumiju pise kao dvije rijeci a ne kao jedna
vozdra.
-
d2
#107 Re: KAKO DO POSLA BEZ ŠTELE?
gledaj nesto, postoje firme gdje se radi u u 3 smjene, jako se cesto desi da se neko razboli, desi se da neko prespava, desi se da nekome dijete zaglavi u bolnici i uvijek je HITNO potrebno da jedna smjena pokrije drugu, cesto se radi o sat vremena ili pola sata ako te nazovem u Hadzic i kazem - kolegu je zgazilo auto molim te pokrij njegovu smjenu na koji nacin ti mozes doci od momenta poziva na posao za pola sata ako je firma recimo na Bascarsiji ?Amazonka27 wrote:postoji i ova diskriminacija...ali ne u drzavnim sluzbama nego kod privatnika. Meni se desavalo da mi kaze: Pa kako ces iz hadzica putovati...(za neke je to daleko ko mostar) a zbog straha da i za ovaj posao ne popusim foru, rekla sam im da sam iz sa...svakako sam se brzo i preselila...
Ili, cesto iz smjene izadjes u 3 ujutro, hoces li imati prijevoz u 3 ujutro do Hadzica ? Ili si otisla u Hadzice kuci ali je nesto zaglavilo i trebas se vratiti nazad, nece ti biti mrsko ?
E, nemoj pricati svasta.
- semmy
#108 Re: KAKO DO POSLA BEZ ŠTELE?
d2 wrote:tesko je ne primjetiti kamaru zlobe u tvom postu, glede istog kirija je 300 km ako zelis zivjeti u svom stanu a cak nije ni tada, renoviran stan od 50 kvadrata je oko 250 KM, pojedinacne sobe su oko 150, to je vise nego povoljno ako mene pitas posebno kad uzmes u obzir da je isti taj stan placen preko 100.000 KM...AO83 wrote: Zivim na selu, i opet nas nije ucio jedan ucitelj sve predmete. Nije valjda da se sada stanovnici Sarajeva zele da smatraju bolje nauceni zbog toga sto nisu isli u "seoske" skole?!
Da sam direktor neke drzavne agencije evo zbog cega bih zaposlio osobu van Sarajeva - pod prvo kao direktor DRZAVNE agencije onda imam obavezu prema svim gradjanima BiH a ne samo gradjanima glavnog grada - Sarajeva.
Jos nesto bih zelio da dodam - zavrsiti fakultet u tudjem gradu takodje dodaje osobi razvijenost nezavisnosti. Zbog toga, studenti iz drugih gradova zavrsavaju fakultete dosta brze nego rodjene Sarajlije zbog toga sto mnogima roditelji moraju i kredite da dizu da bi im djeca imala priliku da studiraju, dok Sarajlije imaju komfor svoje kuce i svog grada pa razduze 4 godine na 7.
Iz "seoskih" skola mnogi moraju i krave prodati da bi priustili placati 300km/mjesecno kiriju djeci u Sarajevu. Sve zbog boljeg zivota.
Da koristimo tvoju teoriju, onda u UN u New Yorku trebaju samo zaposljavati rodjene New Yorkcane jer sto bi dovodili "nekompletnu" osobu sa strane?!?! WTF?
Ili to da vecina vladara nije iz Sarajeva - hehehe vec nekoliko godina primjecujem kako Sarajlije nerazumiju ulogu glavnog grada.
ako se vec busas sa svojim skolovanjem onda bi trebao znati da se ne razumiju pise kao dvije rijeci a ne kao jedna
vozdra.
@d2
- Meshtar
#109 Re: KAKO DO POSLA BEZ ŠTELE?
Ma neka ljudi sa svih strana svijeta.
Meni će uvijek biti ćuđenje samo jedna stvar, kako neko ko dođe na školovanje ili rad u Sarajevo može imati nešto toliko protiv ovog grada i građana mu. Čudno, svi hvale svoj kraj ali žive i rade u Sarajevu, koje je navodno puno odvratnih Sarajlijica i slično. Mnogo čudno.
Inače, neka ljudi. Svako je koristan na svoj način.
Meni će uvijek biti ćuđenje samo jedna stvar, kako neko ko dođe na školovanje ili rad u Sarajevo može imati nešto toliko protiv ovog grada i građana mu. Čudno, svi hvale svoj kraj ali žive i rade u Sarajevu, koje je navodno puno odvratnih Sarajlijica i slično. Mnogo čudno.
Inače, neka ljudi. Svako je koristan na svoj način.
- madner
#110 Re: KAKO DO POSLA BEZ ŠTELE?
Od Skenderije do semafora u Hadzicima je 20km. Predpostavimo da osoba ima auto.d2 wrote: gledaj nesto, postoje firme gdje se radi u u 3 smjene, jako se cesto desi da se neko razboli, desi se da neko prespava, desi se da nekome dijete zaglavi u bolnici i uvijek je HITNO potrebno da jedna smjena pokrije drugu, cesto se radi o sat vremena ili pola sata i na koji nacin kada te nazovem u Hadzic i kazem - kolegu je zgazilo auto molim te pokrij njegovu smjenu ti mozes doci od momenta poziva za pola sata na posao koji je recimo na Bascarsiji ? Cesto iz smjene izadjes u 3 ujutro, hoces li imati prijevoz u 3 ujutro do Hadzica ? Postoje razlozi za sve pa tako i za to.
Prosjecna brzina 60km/h = 20 minuta putovanja. U spici je dosta duze, ali spica se ne poklapa sa hitnim slucjavima.
Za sat vremena moze se spremit, popit kafu, odigrat brzinsku partiju saha i doci na posao.
- Amazonka27
#111 Re: KAKO DO POSLA BEZ ŠTELE?
ma ode ti u krajnost...d2 wrote: gledaj nesto, postoje firme gdje se radi u u 3 smjene, jako se cesto desi da se neko razboli, desi se da neko prespava, desi se da nekome dijete zaglavi u bolnici i uvijek je HITNO potrebno da jedna smjena pokrije drugu, cesto se radi o sat vremena ili pola sata ako te nazovem u Hadzic i kazem - kolegu je zgazilo auto molim te pokrij njegovu smjenu na koji nacin ti mozes doci od momenta poziva na posao za pola sata ako je firma recimo na Bascarsiji ?
Ili, cesto iz smjene izadjes u 3 ujutro, hoces li imati prijevoz u 3 ujutro do Hadzica ? Ili si otisla u Hadzice kuci ali je nesto zaglavilo i trebas se vratiti nazad, nece ti biti mrsko ?
E, nemoj pricati svasta.
evo ja sa kosevskog do hrasnog znam putovati vise od pola sata...guzva, udesi...zastoji...strajkovi...
- Pikova-dama
#112 Re: KAKO DO POSLA BEZ ŠTELE?
Amazonka27 wrote:ma ode ti u krajnost...d2 wrote: gledaj nesto, postoje firme gdje se radi u u 3 smjene, jako se cesto desi da se neko razboli, desi se da neko prespava, desi se da nekome dijete zaglavi u bolnici i uvijek je HITNO potrebno da jedna smjena pokrije drugu, cesto se radi o sat vremena ili pola sata ako te nazovem u Hadzic i kazem - kolegu je zgazilo auto molim te pokrij njegovu smjenu na koji nacin ti mozes doci od momenta poziva na posao za pola sata ako je firma recimo na Bascarsiji ?
E, nemoj pricati svasta.
evo ja sa kosevskog do hrasnog znam putovati vise od pola sata...guzva, udesi...zastoji...strajkovi...
-
d2
#113 Re: KAKO DO POSLA BEZ ŠTELE?
ovo nije krajnost, ovo je primjer koji se desi bar jednom sedmicno ...Amazonka27 wrote: ma ode ti u krajnost...
ja nemam nista protiv da osoba iz pakistana radi ako moze dovoljno brzo doci na posao kad zatreba.
- Amazonka27
#114 Re: KAKO DO POSLA BEZ ŠTELE?
pa kako nije krajnost...evo konkretno moj slucaj...nije u pitanju ni treca smjena i novo ni ono...posao rega od 8 do 16...to su pretezno kancelarijski poslovi...d2 wrote:ovo nije krajnost, ovo je primjer koji se desi bar jednom sedmicno ...Amazonka27 wrote: ma ode ti u krajnost...
ja nemam nista protiv da osoba iz pakistana radi ako moze dovoljno brzo doci na posao kad zatreba.
-
d2
#115 Re: KAKO DO POSLA BEZ ŠTELE?
uzeo si u obzir samo brzinu voznje, ne i mrskocu (ma ko ce sad na posao opet), sta meni treba da u 3 ujutro idem u hadzice, te pare (ode mi pola plate na gorivo, sto uopste radim)... i slicno... pusti se teorije madneru.madner wrote:Od Skenderije do semafora u Hadzicima je 20km. Predpostavimo da osoba ima auto.d2 wrote: gledaj nesto, postoje firme gdje se radi u u 3 smjene, jako se cesto desi da se neko razboli, desi se da neko prespava, desi se da nekome dijete zaglavi u bolnici i uvijek je HITNO potrebno da jedna smjena pokrije drugu, cesto se radi o sat vremena ili pola sata i na koji nacin kada te nazovem u Hadzic i kazem - kolegu je zgazilo auto molim te pokrij njegovu smjenu ti mozes doci od momenta poziva za pola sata na posao koji je recimo na Bascarsiji ? Cesto iz smjene izadjes u 3 ujutro, hoces li imati prijevoz u 3 ujutro do Hadzica ? Postoje razlozi za sve pa tako i za to.
Prosjecna brzina 60km/h = 20 minuta putovanja. U spici je dosta duze, ali spica se ne poklapa sa hitnim slucjavima.
Za sat vremena moze se spremit, popit kafu, odigrat brzinsku partiju saha i doci na posao.
-
d2
#116 Re: KAKO DO POSLA BEZ ŠTELE?
postoje takvi poslovi, naveden je konkretan primjer.Amazonka27 wrote:pa kako nije krajnost...evo konkretno moj slucaj...nije u pitanju ni treca smjena i novo ni ono...posao rega od 8 do 16...to su pretezno kancelarijski poslovi...d2 wrote:ovo nije krajnost, ovo je primjer koji se desi bar jednom sedmicno ...Amazonka27 wrote: ma ode ti u krajnost...
- madner
#117 Re: KAKO DO POSLA BEZ ŠTELE?
Meni bi bilo mrsko ustat, bilo bi mi mrsko raditi drugu smjenu kad sam radio jednu, ali sam put bi bio odlican. Pa draze mi je vozit u 3 ujutru kad nema nikog nego u 16-17 Alipasinom.d2 wrote: uzeo si u obzir samo brzinu voznje, ne i mrskocu (ma ko ce sad na posao opet), sta meni treba da u 3 ujutro idem u hadzice, te pare (ode mi pola plate na gorivo, sto uopste radim)... i slicno... pusti se teorije madneru.
Sasvim je normalno da ljudi ne zive blizu mjesta rada, bar vani. Amerika je ekstrem, gdje ljudi prosjecno voze oko 80 km do posla, ali nije neobicno da se vozis sat vremena ni u Europi.
Kako si postavio scenario, jedino ljudi koji mogu pjehe doc su pozeljni. Kakva ti fajda od radnika na dobrinji koji nema auto u 3 nocu?
Sto se tice troska isti scenarij, recimo da je G2D2 auto i da doticni dolazi 22 puta mjesecno na posao. Kombinovana voznja dakle oko 6l potrosnje.
40 * 22 = 880 km. 6l * 8,8 * 2,5 = 132 KM za prevoz. Posto radnik ima pravo da se naknada za prevoz isplacuje to je oko 80-90 KM (Ne znam sad kolko je kupon). Dodatni trosak oko 40-50 KM.
- veljaca
#118 Re: KAKO DO POSLA BEZ ŠTELE?
Ja sam u menadzmentu jedne sarajevske firme. Ako bih imao 2 kandidata istih kvaliteta ( a to je priznacete TESKO ) - UVIJEK, UVIJEK bih se odlucio za kandidata iz Sarajeva. Isto bih tako bilo da radim recimo u Kaknju ( slucajno navodim ovaj grad ) uzeo bih kandidata iz Kaknja. LOGICNO. I STA TU IMA KOME CUDNO ?????? ( Ako bude trebalo - mogu i objasniti ovo ).
Btw - ako bi kandidat koji nije iz Sa imao bolje karakteristike i pristao na uslove koje mu nudimo - ni na kraj pamet mi nije da ga ne bih zaposlio.

Btw - ako bi kandidat koji nije iz Sa imao bolje karakteristike i pristao na uslove koje mu nudimo - ni na kraj pamet mi nije da ga ne bih zaposlio.
-
palermo
#119 Re: KAKO DO POSLA BEZ ŠTELE?
Ja kao privatnik uvijek primam ljude preko štele. Samo što štela može imati različita značenja, negdje se to zove i preporuka.
- Amazonka27
#120 Re: KAKO DO POSLA BEZ ŠTELE?
stvar je u tome koliko dobro mozes i znas procjeniti neciju sposobnost. neko je vec rekao: svi mi na razgovorima pricamo najljepse o sebi. U CV se nakiti i sto jeste i sto nije. Ako si vec u menadzmentu onda ti je jasano da u HRM-u proces regrutovanja i selekcije ima svoje prednosti a i mane.veljaca wrote:Ja sam u menadzmentu jedne sarajevske firme. Ako bih imao 2 kandidata istih kvaliteta ( a to je priznacete TESKO ) - UVIJEK, UVIJEK bih se odlucio za kandidata iz Sarajeva. Isto bih tako bilo da radim recimo u Kaknju ( slucajno navodim ovaj grad ) uzeo bih kandidata iz Kaknja. LOGICNO. I STA TU IMA KOME CUDNO ?????? ( Ako bude trebalo - mogu i objasniti ovo ).
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
- Amazonka27
#121 Re: KAKO DO POSLA BEZ ŠTELE?
preporuka tipa: fina je mala/mali, znam joj roditelje, nako tihi mirni ljudi, nisu bas imucni...a eto, mala/mali bi da radi.palermo wrote:Ja kao privatnik uvijek primam ljude preko štele. Samo što štela može imati različita značenja, negdje se to zove i preporuka.
ili
Ma de hajd zaposli od sestre mi kcerku, ne mogu nigdje drugo da je uvalim, beze sjedi kuci nek radi nesto
ili
Hajd zaposli mi dajdzica, preporucio bih ti poslije toga da odemo na janjetinu kod maksumica
U naslovu pise bez STELE a ne bez PREPORUKE
- veljaca
#122 Re: KAKO DO POSLA BEZ ŠTELE?
Human resource management (HRM) is the strategic and coherent approach to the management of an organization's most valued assets - the people working there who individually and collectively contribute to the achievement of the objectives of the business..................Amazonka27 wrote:
stvar je u tome koliko dobro mozes i znas procjeniti neciju sposobnost. neko je vec rekao: svi mi na razgovorima pricamo najljepse o sebi. U CV se nakiti i sto jeste i sto nije. Ako si vec u menadzmentu onda ti je jasano da u HRM-u proces regrutovanja i selekcije ima svoje prednosti a i mane.
Hvala na, nadam se, DOBRONAMJERNOJ primjedbi. Da DOBRO NE MOGU I NE ZNAM procijeniti - mislis da bih bio ovdje gdje sam ???? Cisto sumnjam u to ...
Btw - SVE u zivotu ima svoje prednosti i mane - NAZALOST.
- Amazonka27
#123 Re: KAKO DO POSLA BEZ ŠTELE?
jesil to majke ti googlo da vidis sta znaci HRM?veljaca wrote:Human resource management (HRM) is the strategic and coherent approach to the management of an organization's most valued assets - the people working there who individually and collectively contribute to the achievement of the objectives of the business..................Amazonka27 wrote:
stvar je u tome koliko dobro mozes i znas procjeniti neciju sposobnost. neko je vec rekao: svi mi na razgovorima pricamo najljepse o sebi. U CV se nakiti i sto jeste i sto nije. Ako si vec u menadzmentu onda ti je jasano da u HRM-u proces regrutovanja i selekcije ima svoje prednosti a i mane.
Hvala na, nadam se, DOBRONAMJERNOJ primjedbi. Da DOBRO NE MOGU I NE ZNAM procijeniti - mislis da bih bio ovdje gdje sam ???? Cisto sumnjam u to ...![]()
![]()
![]()
![]()
( nisam clan ni jedne partije ni stranke ....)
-
palermo
#124 Re: KAKO DO POSLA BEZ ŠTELE?
Pa procijeniti nekoga je jako teško, moram reći da se čudim takvoj samouvjerenosti, ja se svaki put iznova pitam jesam li dobro uradio ili nisam.veljaca wrote:Human resource management (HRM) is the strategic and coherent approach to the management of an organization's most valued assets - the people working there who individually and collectively contribute to the achievement of the objectives of the business..................Amazonka27 wrote:
Hvala na, nadam se, DOBRONAMJERNOJ primjedbi. Da DOBRO NE MOGU I NE ZNAM procijeniti - mislis da bih bio ovdje gdje sam ???? Cisto sumnjam u to ...![]()
![]()
![]()
![]()
( nisam clan ni jedne partije ni stranke ....)
-
palermo
#125 Re: KAKO DO POSLA BEZ ŠTELE?
Pa slušaj ja ti govorim sa jedne druge pozicije, dakle čovjeka koji ima priliku da zapošljava..........meni su najvažnije dvije stvari,da osoba želi da radi i da nije ono što se zove troublemaker, posao (osim ako se baš ne radi o sofisticiranim poslovima) će već naučiti. I govorim ti o tome da je za uspješno traženje poslova (ili bolje reći svoga mjesta pod suncem) isto tako bitno razvijati široku mrežu socijalnih odnosa koja će ti između ostalog pomoći da potvrdiš sebe u očima drugih.Oni koji misle da im diploma nužno treba da omogući posao se naravno varaju.I neću otkriti ameriku ako kažem da je svaka diploma samo ulaznica za utkamicu koju počinješ. Pravedno ili nepravedno, ali je tako.Amazonka27 wrote:preporuka tipa: fina je mala/mali, znam joj roditelje, nako tihi mirni ljudi, nisu bas imucni...a eto, mala/mali bi da radi.palermo wrote:Ja kao privatnik uvijek primam ljude preko štele. Samo što štela može imati različita značenja, negdje se to zove i preporuka.
ili
Ma de hajd zaposli od sestre mi kcerku, ne mogu nigdje drugo da je uvalim, beze sjedi kuci nek radi nesto
ili
Hajd zaposli mi dajdzica, preporucio bih ti poslije toga da odemo na janjetinu kod maksumica
U naslovu pise bez STELE a ne bez PREPORUKE