pusti se ti kanade i amerikeAO83 wrote:Uzimajuci u obzir sta ti "mirni" posjetioci rade oko parka, onda policija ni u kom slucaju nemoze biti optuzena za matletiranje.
Kao neko ko je zivio u inostranstvu i u BiH - zao mi je sto cu vas razocarati ali policijski postupci u ovom slucaju su totalo korektni. Evo navescu vam zakon iz USA I Kanade - posle 9 sati (na vecer) niko ne smije da bude u parkovima. Neke regije zapravo ne dozvoljavaju da se bude u parku cim padne mrak, sto cesto naravno tokom zimskih sati bude prije 9 sati. Drago bi mi bilo da se ovaj isti zakon donese i u nasu BiH pa tako da od svakog parka ne napravimo javni WC i da nam na svakoj skulpturi ne pise "Dino", "Amir", "Selma+Meho" itd itd...
Neko je naveo da problem sa policijom sto ne dozvoljava da se pije alkohol u javnim mjestima - hmm malte ne u svakoj zemlji na svijetu nije dozvoljeno ispijanje alkohola na javnim mjestima. Opet navodim USA i Kanadu - ako gost proba da izadje iz bara, kluba, kafica sa pivom u ruci, konobar ce da zaustavi tog gosta zbog prekrsaja i kazne koju bi eventualno morali da plate poslovni objekat.
U mnogim slucajevima mi se cini da narod se ljuti na policiju zbog njihovog pokusaja da od nas naprave koliko toliko civilizovanu zajednicu.
Takodje, nemozemo kriviti policiju ako neki kriminalac izadje iz zatvora posle 2 sedmice - to je krivica sudstva a ne policije!
Jedino sto zamjeram policiji jeste vidljiva korupcija u nekim organima - npr. znam lika koji fasuje kaznu vozeci po 30km preko ogranicenja, ali prodje bez ikakve kazne jer mu radi neki amidza u policiji. Ovo mi smeta i nadam se da ce preko vremena i ova praksa prestati.
Dajem potpunu podrsku policiji i razumijem da im uopste nije lahak posao kontrolisajuci nasu primitivnost.
ne znam sto se svi hvataju odmah zapada kao da smo mi u 15 vijeku a cim odes na zapad si u 21 (sto se ponizavamo sami u pm)
ima nas i ostalih koji smo bili na zapadu takodjer i vidjeli sve to i mnogi preuvelicaju taj neki sustav tamo
nije li malo kontradiktorno to sve demokratija a brani ti to to i to
ajd malo skontaj se
policija naravno radi svoj posao ali ima granica nemaju svu silu pa da rade kako hoce
ako se smatras primitivnim samo ti pa nek tebe kontrolise
a sto se tice mene dam im sve dok je u okvirima zakona
ako ti treba nesto objasniti slobodno pitaj tu sam kanadski ameru