Bajke
-
specifikacija
#101 Re: Bajke
U bajkama, ako se ne citaju povrsno, skupljena su mnogobrojna zivotna iskustva, folklorni otisak pojedinih naroda, isticu se raznorazne moralne vrijednosti, uopste tumacenje zivota i ona vjecna borba protiv zla koji je opsteprisutni element.
- Armadaa
#102 Re: Bajke
Univerzalne price o dobru i zlu, ljubavi, zavisti, prijateljstvu i spasavanju princeza od zmajeva. Slazem se da su sjajna stvar. Meni su bajke u slikama bile zakonasteroid wrote:Bajke su sjajna stvar i ne treba ih ukidati nipošto!!! Pogotovo maloj djeci one koliko-toliko donose o svijetu neki drukčiji prikaz, te smatram da djecu ne treba opterećivati realnostima dok za to ne dođe vrijeme!!!
-
HZArnel
#104 Re: Bajke
Ali kad uzmemo kao odrasli Andersenovu Crvenkapicu u ruke i pocnemo citat',tek tad shvatimo kakve se perverzije djeci citajuArmadaa wrote:Univerzalne price o dobru i zlu, ljubavi, zavisti, prijateljstvu i spasavanju princeza od zmajeva. Slazem se da su sjajna stvar. Meni su bajke u slikama bile zakonasteroid wrote:Bajke su sjajna stvar i ne treba ih ukidati nipošto!!! Pogotovo maloj djeci one koliko-toliko donose o svijetu neki drukčiji prikaz, te smatram da djecu ne treba opterećivati realnostima dok za to ne dođe vrijeme!!!
- mashroom90
#105 Re: Bajke
moze se zivjeti od umjetnosti ako si pravi umjetnikdinosaur wrote:A znate onu basnu Cvrcak i mrav ? Godinama su nas ucili da je cvrcak lijen pa nema sta da jede a mrav vrijedan, ali sad ima druga teorija: Cvrcak je UMJETNIK a umjetnost je lijepa al se od nje ne moze zivjeti!
a danas je umjetnost postala fush... Oni koji prodaju smece se nazivaju umjetnicima i zaradjuju,a talentovani ljudi, pravi umjetnici moraju da se bave necim drugim...stos je u tome, a ne da se ne moze zivjeti od umjetnosti
-
Sarajevski_Marlboro
#106 Re: Bajke
Plavobradi-Braća Grimm
Trauma iz djetinjstva.
Baš odvratna bajka.
Još mi je gore bilo kad su je ekranizirali.
Trauma iz djetinjstva.
Baš odvratna bajka.
Još mi je gore bilo kad su je ekranizirali.
-
haustorche
#107 Re: Bajke
Tacnije, bajke kao sto su svete knjige mogu ne upropastiti covjeku zivot, vec unistiti covjecanstvo!kokaj wrote:Bajke covjeku mogu upropastit zivot...
- because_of_you
#108 Re: Bajke
haustorche wrote:Tacnije, bajke kao sto su svete knjige mogu ne upropastiti covjeku zivot, vec unistiti covjecanstvo!kokaj wrote:Bajke covjeku mogu upropastit zivot...
Ok, shvatili smo da si ateist u tvojih 8 postova. Ne moraš dalje pokušavati da omalovažiš sve koji nisu poput tebe
-
haustorche
#109 Re: Bajke
Zasto je omalozavanje ako je moje misljenje da Boga nema, a ako ti kazes da ima Boga onda tvoje nije? Meni tvoje misljenje nije omalozavanje kada kazes da ima Boga, to je tvoja stvar, a zasto tebi smeta moje misljenje onda?because_of_you wrote:haustorche wrote:Tacnije, bajke kao sto su svete knjige mogu ne upropastiti covjeku zivot, vec unistiti covjecanstvo!kokaj wrote:Bajke covjeku mogu upropastit zivot...
Ok, shvatili smo da si ateist u tvojih 8 postova. Ne moraš dalje pokušavati da omalovažiš sve koji nisu poput tebe
- because_of_you
#110 Re: Bajke
Ako je tema "Bajke", zašto imaš potrebu potezati temu vjere?
Što se mene tiče, otvori sebi temu, pa danima piši o svojim uvjerenjima, ali da ti svaki post i na temama koje nemaju veze sa religijom, pričaju isto, to samo pokazuje da si opterećen time.
Što se mene tiče, otvori sebi temu, pa danima piši o svojim uvjerenjima, ali da ti svaki post i na temama koje nemaju veze sa religijom, pričaju isto, to samo pokazuje da si opterećen time.
-
Sarajevski_Marlboro
#111 Re: Bajke
Vrati se bajkama braće Grimm.haustorche wrote:Tacnije, bajke kao sto su svete knjige mogu ne upropastiti covjeku zivot, vec unistiti covjecanstvo!kokaj wrote:Bajke covjeku mogu upropastit zivot...
-
haustorche
#113 Re: Bajke
Svete knjige imaju literaturu bajki, sta je cudno u tom iskazu? Ti ko da zivis na Marsu, a ne na Zemlji i drzavi BiH sto se tice "opterecenosti religijama". Sanabe bez nedolicnog izrazavanja ako moze, hvala.because_of_you wrote:Ako je tema "Bajke", zašto imaš potrebu potezati temu vjere?![]()
-
haustorche
#114 Re: Bajke
Takav rjecnik je odlika neodgojenosti, postedi nas toga, 21. je vijek, a da se dama tako izrazava ne prilici joj nikako, hvala, prijatno.sanabe wrote:ne moze, ne'a sansihaustorche wrote:Svete knjige imaju literaturu bajki, sta je cudno u tom iskazu? Ti ko da zivis na Marsu, a ne na Zemlji i drzavi BiH sto se tice "opterecenosti religijama". Sanabe bez nedolicnog izrazavanja ako moze, hvala.because_of_you wrote:Ako je tema "Bajke", zašto imaš potrebu potezati temu vjere?![]()
Što se mene tiče, otvori sebi temu, pa danima piši o svojim uvjerenjima, ali da ti svaki post i na temama koje nemaju veze sa religijom, pričaju isto, to samo pokazuje da si opterećen time.![]()
Tvoje je izrazavanje nebulozno...ja ti nista primjerenije nisam mogla reci od onog " Ne rise"![]()
Gluposti lupas
- because_of_you
#116 Re: Bajke
Jes vala, o bontonu će da nam priča neko ko milijardu muslimana, milijardu katolika etc. za sekundu proglasi budalama jer slijede bajke...
-
haustorche
#117 Re: Bajke
Takodjer nigdje nisam pomenuo tu rijec za vjernike, a takvo nametanje rijeci sa tvoje strane pokazuje nivo (ne)tolerancije. Moja stvar i sloboda izbora sta ja praktikujem, sto se tih zabluda tice sjeti se slucaja Galilea.because_of_you wrote:![]()
![]()
![]()
Jes vala, o bontonu će da nam priča neko ko milijardu muslimana, milijardu katolika etc. za sekundu proglasi budalama jer slijede bajke...
- sharafce
#118 Re: Bajke
Mislim da bajke treba prilagoditi razvoju drustva, kako bih rekla
, lijepo je sto postoji polarizacija dobra i zla u bajkama, ali mislim da neke dijelove koji aludiraju na veliku agresiju treba izbaciti. Odnosno ako se ranije nije znalo za nagativne efekte strasnih scena bajki, sad se zna. Pri čitanju jednostavno "ublaziti" neke dijelove i to je to. (te scene su: rasijecanje vukovog trbuha u Crvenkapici, scena u kojoj lovac zeli da ubije Snjeguljicu, kad maćehine kćerke u Pepeljugi skraćuju prste na nogama
Mislim da su bajke dobre za djecu.
Podučavaju djecu da dobro uvijek pobjedjuje, razvija maštu, a kad dijete malo poraste moze mu se na primjeru bajki objasniti sta je realno, a sta ne.
Mislim da su bajke dobre za djecu.
Podučavaju djecu da dobro uvijek pobjedjuje, razvija maštu, a kad dijete malo poraste moze mu se na primjeru bajki objasniti sta je realno, a sta ne.
-
strongwoman
#119 Re: Bajke
"Zašto ljubav nije nikad onakva kakvu sanjamo? Zato što smo po odgoju i kulturi, naučili da više gledamo očima bajke, nego da živimo u konkretnoj svjetlosti realnosti"...kokaj wrote:Bajke covjeku mogu upropastit zivot...