Hitno!Nashao bolesno mache!

Za sve koji vole ta divna stvorenja...

Moderator: anex

mIRCerka
Location: Bolje biti frustrirani mjesanac nego cistokrvni idiot.

#101 Re: Hitno!Nashao bolesno mache!

Post by mIRCerka »

Eborg wrote:
vjesticanametli wrote:kako je Gorčin danas :)
Borim mu se za ime,kazhe sestra:"Gdje ce se maca zvati Gorchin,da je machak pa hajde!" :lol: A ja pokushavam da joj objasnim da pojma nema te da meni to sve prepusti ali jok... :D

Elem,jucher smo imali prijatelje sa malim shtenetom.Niti se maca boji pasa niti psi nje.Zapravo,psic je prishao,pomirisao maci njushku koja ga je gledala i pobjegao...Haman meni nece trebati pas chuvar... :D

Danas cu skontati neki nachin da joj uvalim tabletu.Vidim da su buhe josh uvijek tu,manite ove ampule.Je li maca premalena za shampon protiv buha? :?
ZASTO TI SMETAJU BUHE EBORGE???????????? BUHE SU TI TRENUTNO NAJMANJI PROBLEM A TI OVE STO SU NA NJOJ TREBAS UBITI A NE MACU OKUPATI I PUSTITI VANI BOLJE JE ONDA STUCI KAMENOM U GLAVU ODMAH.

Mozda sad skontas, kad napisem velikim slovima, da nema potrebe da panicis oko buha, bitnije je da joj das sredstvo protiv parazita, jer je to ono sto macku muci i iscrpljuje. Ako budes koristio prasak protiv buha, velika ti je sansa da ce se maca cistiti sama i onda otrovati tim prashkom.
Ne komplikuj tita ti milog :D Buhe iscesljavaj i ubijaj kao chibe, a maci pod hitno daj sredstvo protiv parazita.
PS AMpule su zakon, imam DEVET macaka u kuci i nemaju buha, a redovno ulaze buhave cice iz baste. Mozda si dobio ampulu kojoj je istekao rok.
Nejse, PRVO SE RIJESI UNUTRASNJIH PARAZITA A ZA VANJSKE CES LAKO.
Eborg

#102 Re: Hitno!Nashao bolesno mache!

Post by Eborg »

vjesticanametli wrote:bude li Gorčin dolazim u posjetu i nosim hediju u vreci za macu :D je li ono Zenica u pitanju :lol:
Ja cu da se zalazhem...Sestra zheli da se maca zove Africa zbog boje... :D
Eborg

#103 Re: Hitno!Nashao bolesno mache!

Post by Eborg »

mIRCerka wrote:
Eborg wrote:
vjesticanametli wrote:kako je Gorčin danas :)
Borim mu se za ime,kazhe sestra:"Gdje ce se maca zvati Gorchin,da je machak pa hajde!" :lol: A ja pokushavam da joj objasnim da pojma nema te da meni to sve prepusti ali jok... :D

Elem,jucher smo imali prijatelje sa malim shtenetom.Niti se maca boji pasa niti psi nje.Zapravo,psic je prishao,pomirisao maci njushku koja ga je gledala i pobjegao...Haman meni nece trebati pas chuvar... :D

Danas cu skontati neki nachin da joj uvalim tabletu.Vidim da su buhe josh uvijek tu,manite ove ampule.Je li maca premalena za shampon protiv buha? :?
ZASTO TI SMETAJU BUHE EBORGE???????????? BUHE SU TI TRENUTNO NAJMANJI PROBLEM A TI OVE STO SU NA NJOJ TREBAS UBITI A NE MACU OKUPATI I PUSTITI VANI BOLJE JE ONDA STUCI KAMENOM U GLAVU ODMAH.

Mozda sad skontas, kad napisem velikim slovima, da nema potrebe da panicis oko buha, bitnije je da joj das sredstvo protiv parazita, jer je to ono sto macku muci i iscrpljuje. Ako budes koristio prasak protiv buha, velika ti je sansa da ce se maca cistiti sama i onda otrovati tim prashkom.
Ne komplikuj tita ti milog :D Buhe iscesljavaj i ubijaj kao chibe, a maci pod hitno daj sredstvo protiv parazita.
PS AMpule su zakon, imam DEVET macaka u kuci i nemaju buha, a redovno ulaze buhave cice iz baste. Mozda si dobio ampulu kojoj je istekao rok.
Nejse, PRVO SE RIJESI UNUTRASNJIH PARAZITA A ZA VANJSKE CES LAKO.
Kad me po vokativu opalish nema druge nego da te poslusham... :) Ma imam fobiju od tih baja,ne diram je nikako u strahu da cu ih na sebe prenijeti pa bih volio da je ochistim od tih pogani da je fino mogu staviti u krilo i maziti... ;-) Mislim da je sredstvo bilo OK sa rokom,neko njemachko je bilo,chini mi se Bob ili tako neshto...A baje ganjam po njoj ali nikako ih uhvatiti,uh!Elem,danas cu pokushati razne metode ubacivanja tablete pa da konachno jednu stvar rijeshimo... :)
mIRCerka

#104 Re: Hitno!Nashao bolesno mache!

Post by mIRCerka »

Eborg wrote: Kad me po vokativu opalish nema druge nego da te poslusham... :) Ma imam fobiju od tih baja,ne diram je nikako u strahu da cu ih na sebe prenijeti pa bih volio da je ochistim od tih pogani da je fino mogu staviti u krilo i maziti... ;-) Mislim da je sredstvo bilo OK sa rokom,neko njemachko je bilo,chini mi se Bob ili tako neshto...A baje ganjam po njoj ali nikako ih uhvatiti,uh!Elem,danas cu pokushati razne metode ubacivanja tablete pa da konachno jednu stvar rijeshimo... :)
Sjednes ti. Stavis macu u krilo, na ledja....mazis je, ceskis ispod ushiju prema GRKLJANU...tu tu je krzno obicno najrjedje i onda postavis zamku buhici - stavis jedan nokat DO KOZE, palac, adrugom rukom ceskas prema noktu, bukvalno tjeras buhicu da dodje do onog nokta, i onda PLJAS puknes je ko zrelu chibu.

TEBI TE BUHICE NISTA NE MOGU I VECA TI JE OPASNOST POKUPIT NEPOZNATU TREBU NA DERNEKU jer ti ona moze dati buhice koje tebi mogu svasta :D
NE NE NE KUPAT MACU koJA SPAVA VANI.
zlatiborka

#105 Re: Hitno!Nashao bolesno mache!

Post by zlatiborka »

@Eborg,

cuj, da ti pokusam pomoci kako da maci uvalis lijek protiv parazita.

1. rastvori lijek u mlakoj vodi ili mlijeku
2. povuci u spricu tekucinu (BEZ IGLE)
3. macu lijevom rukom uhvatis za vrat sa gornje strane (sigurno si vidio gdje mama macka zubima uzme mace da ga prenese, i ti na istom mjestu uzmes i drzis macu), stisnes koliko treba, podignes je malo da sapicama ne dodiruje tlo, ovo sve radi sjedecki, jer ce ti tako biti lakse
4. prstima malo pritegnes macinu kozu sve dok ne otvori usta
5. kad macka zine, ti desnom rukom prineses spricu, gurnes u otvorena usta koliko mozes i uscpricas joj u grlo
6. jos ne pustas macku, sacekas malo i za to vrijeme joj prstima masiras lagano preko grla da budes siguran da je progutala lijek

Nadam se da sam ti uspjela opisati ovaj postupak. Ja sam licno vidjela kako to radi veterinar u Njemackoj, jer sam boraveci tamo isto imala macke i nosila ih veterinaru. Samo sto je covjek to radio stojeci, i sve je je bilo gotovo za par sekundi.

Pozdrav tebi i macetu, zelim da sto prije ozdravi......
Eborg

#106 Re: Hitno!Nashao bolesno mache!

Post by Eborg »

zlatiborka wrote:@Eborg,

3. macu lijevom rukom uhvatis za vrat sa gornje strane (sigurno si vidio gdje mama macka zubima uzme mace da ga prenese, i ti na istom mjestu uzmes i drzis macu), stisnes koliko treba, podignes je malo da sapicama ne dodiruje tlo, ovo sve radi sjedecki, jer ce ti tako biti lakse
5. kad macka zine, ti desnom rukom prineses spricu, gurnes u otvorena usta koliko mozes i uscpricas joj u grlo
6. jos ne pustas macku, sacekas malo i za to vrijeme joj prstima masiras lagano preko grla da budes siguran da je progutala lijek

Nadam se da sam ti uspjela opisati ovaj postupak. Ja sam licno vidjela kako to radi veterinar u Njemackoj, jer sam boraveci tamo isto imala macke i nosila ih veterinaru. Samo sto je covjek to radio stojeci, i sve je je bilo gotovo za par sekundi.

Hvala na savjetu,pokushao sam ovako...Veci dio je maca uspjela unishtiti migoljenjem ali cemo probati ponovo...A i ovo malo shto je ushlo mozhda malo pomogne...Pa smijem li probati opet danas ili tek sutra,prekosutra?

BTW,nakon uspjeshnog "apliciranja" na shta moram chekati?Povracanje,stolicu? :?
mIRCerka

#107 Re: Hitno!Nashao bolesno mache!

Post by mIRCerka »

Eborg wrote:
zlatiborka wrote:@Eborg,

Hvala na savjetu,pokushao sam ovako...Veci dio je maca uspjela unishtiti migoljenjem ali cemo probati ponovo...A i ovo malo shto je ushlo mozhda malo pomogne...Pa smijem li probati opet danas ili tek sutra,prekosutra?

BTW,nakon uspjeshnog "apliciranja" na shta moram chekati?Povracanje,stolicu? :?
Ne cekas nista. Ona ce sve to da pokaki. A onda ce da zdere kao luda, prede, i uziva :D

PS Nemoj se prepasti ako na stolici budu maleni crvici, to su gliste (ti fuckin paraziti sto pate zivotinjice) :D

Sretno
PPS Ako ti se pokaki u dvoriste, ti to govance zakopaj, da ne ugazi ko, inace ti ne mozes dobiti gliste od nje :D

PPPS Jesi li primjetio da maca prdi? Ako prdi, jel puno smrdi? To ti je jos jedan pokazatelj crijevnih parazita.
Eborg

#108 Re: Hitno!Nashao bolesno mache!

Post by Eborg »

Zasad nishta od "efekata"...Koliko sam primijetio maca je jako kulturna pa ne pushta vjetrove...Ako to i chini jako je uspjeshna u tome da ih pritaji i udalji... :)
mIRCerka

#109 Re: Hitno!Nashao bolesno mache!

Post by mIRCerka »

Nema to veze s kulturom, bolje prdit nego bit bolestan :D
zlatiborka

#110 Re: Hitno!Nashao bolesno mache!

Post by zlatiborka »

@Eborg,

kvaka ti je u tome da je cvrsto drzis za gornji dio vrata. Ali ne previse cvrsto. Tu se nalazi splet zivaca i kad macka prenosi svoje male, tu ih uzima u usta svojim zubima. Tako da kad je majka prenosi, obrati paznju ili se sjeti, mali macic visi mlohavo, sto znaci da je na neki nacim anesteziran. I prstima tj. svojim noktima ti je drzis ne ze cijeli vrat, nego za kozu i postepeno pojacas stisak, dignes je da visi u zraku da se ne moze koprcati, onda macka otvara usta i ti joj spricnes lijek.

Ali kad sam ja ovo vidjela da radi veterinar, ma u sekundi je on moju macku (koja je bila stara 7 mjeseci, dakle velika) zgrabio za kozu na vratu i sasusuo gorak lijek macki u usta. I brzina je vazna, znaci sve pripremis i spricu drzis u macinim ustima dok ne izbacis cijeli sadrzaj. Ako ona pokrece glavu i ti pokreces svoju desnu ruku i odradis posao.

Nemoj se bojati da ces je povrijediti, osjetices koliko treba da je stisnes......

Drzi se doze koju ti je rekao veterinar ili Mirci, koja je izvanredni poznavalac macaka......
Eborg

#111 Re: Hitno!Nashao bolesno mache!

Post by Eborg »

Pokushao sam opet medjutim chim sam joj to sasuo u grlo machka se okrenula i izbacila to iz sebe (ispljunula,povratila,shta li...) tako da opet nishta...

Loptice,igranje,nishta je to ne zanima.Samo sjedi,cheshe se i lizhe.Kada neko sjedne trchi u krilo.Tu opet pochne da se cheshe tako da je moram skinuti...Moram joj objasniti da nema mazhenja dok te podstanare iz sebe i sa sebe ne ukloni... :D
zlatiborka

#112 Re: Hitno!Nashao bolesno mache!

Post by zlatiborka »

Eborg wrote:Pokushao sam opet medjutim chim sam joj to sasuo u grlo machka se okrenula i izbacila to iz sebe (ispljunula,povratila,shta li...) tako da opet nishta...

Loptice,igranje,nishta je to ne zanima.Samo sjedi,cheshe se i lizhe.Kada neko sjedne trchi u krilo.Tu opet pochne da se cheshe tako da je moram skinuti...Moram joj objasniti da nema mazhenja dok te podstanare iz sebe i sa sebe ne ukloni... :D
Slusaj, da sprijecis povracanje mace stisni joj usta i drzi tako nekoliko minuta. Za to vrijeme joj drugom rukom prelazi preko grkljana da proguta lijek.

Joj moj @Eborg, toliko zelim da uspijes izlijeciti to mace.....

Mozda da dvije osobe urade to....evo ovako:

Osoba A drzi dvjema rukama sapice tako da maca lezi na ledjima, jednom rukom prednje a drugom rukom zadnje sapice, da ne grebe i ne koprca se
Osoba B otvara usta macetu i drugom drugom rukom sprica lijek u macina usta
Osoba A ili B zatvori maci usta i drzi je nekoliko minuta da bude sigurna da je macka progutala lijek

Ja sam obje ove varijante probala i zato ih mogu opisati ovdje, nisam samo gledala, vec i postupila kako sam napisala. A imala sam i vise prilika da moram macki dati lijek.....

I
Eborg

#113 Re: Hitno!Nashao bolesno mache!

Post by Eborg »

@zlatiborka i @mIRCi,hvala puno na savjetima! ;-)

Sutra novi pokushaj za lijek onda...Ma mene vishe nervira ta njena neaktivnost,da je te parazite izbaciti.Donesem joj razblazheno mlako mlijeko i nije joj interesantno,voda joj nije interesantna,uzme malo tune a ostatak propada cijeli dan,lopticu pogleda i okrene glavu...Na shpricu joj nasilu dajem mlijeko i vec je nashla nachine da to izbjegne...Elem,necu da mi skapa machka,shta josh joj mogu ponuditi?

Glavni joj je cilj da mi sjedne u krilo i gleda uokolo.Ajde,pustim ja nju ali opet je nish ne diram zbog baja.Da mi je malo vidjeti da se rastrchi,ovako me samo tuzhno pogleda,doprati do vrata i pochne mjaukati kada zatvorim vrata od terase... :(
damir-ze

#114 Re: Hitno!Nashao bolesno mache!

Post by damir-ze »

buhe macine ti nece nista, nego pazi na njenu ishranu, MORA MORA jesti, probavaj joj davati pomalo svasta, ali uvijek izmrvi i neodustaj sa mlijekom na spricu inace ce dehidrirati i onda je sve gotovo..javljaj povremeno kako je stanje..sretno
mIRCerka

#115 Re: Hitno!Nashao bolesno mache!

Post by mIRCerka »

Ili jednsotavno da zovne veterinara da joj da bocu za parazite i gotova stvar...ovako pati macku, pati sebe a bogam i nas ovdje...ubismo se objasnjavajuci, a on se boji baja :D kako ces bolan djetetu svom pelene mijenjati ako se bojis buha :D
jedna

#116 Re: Hitno!Nashao bolesno mache!

Post by jedna »

moj macor isto nikako nije htio uzeti mlijeko u kome je bila tableta protiv parazita rastopljena. tata je onda umocio hljeb u tu otopinu i on je pojeo. valjda i to ima efekta. :|
Eborg

#117 Re: Hitno!Nashao bolesno mache!

Post by Eborg »

mIRCerka wrote:Ili jednsotavno da zovne veterinara da joj da bocu za parazite i gotova stvar...ovako pati macku, pati sebe a bogam i nas ovdje...ubismo se objasnjavajuci, a on se boji baja :D kako ces bolan djetetu svom pelene mijenjati ako se bojis buha :D
Ne bojim se djece,njihova govancad ne frcaju ukolo i ne mozhe mi nishta biti od njih... :D
vjesticanametli

#118 Re: Hitno!Nashao bolesno mache!

Post by vjesticanametli »

kako je GORČIN danas :D :-D
mIRCerka

#119 Re: Hitno!Nashao bolesno mache!

Post by mIRCerka »

Eborg wrote:
mIRCerka wrote:Ili jednsotavno da zovne veterinara da joj da bocu za parazite i gotova stvar...ovako pati macku, pati sebe a bogam i nas ovdje...ubismo se objasnjavajuci, a on se boji baja :D kako ces bolan djetetu svom pelene mijenjati ako se bojis buha :D
Ne bojim se djece,njihova govancad ne frcaju ukolo i ne mozhe mi nishta biti od njih... :D
Hau jes nou :D ne moze ti nista bit ni od buhice na maci :D
Eborg

#120 Re: Hitno!Nashao bolesno mache!

Post by Eborg »

vjesticanametli wrote:kako je GORČIN danas :D :-D
Posvadjasmo se oko imena...Izgleda da ce na kraju biti Nila (ono kao Bijeli i Plavi Nil poshto je crno-bijela).Dzhaba,borio sam se... :D

Maca u ovih par dana voli da utekne u dvorishte pored ili gdje vec.Na kraju dana je nadjemo,utoplimo,nahranimo i sve to.Fino joj je,voli doci u krilo ali mi opet nije jasno zashto voli da ide uokolo kada nije 100% ozdravila...Opet je danas nema,ako se vrati ima sve shto joj je potrebno,ako ne neka se chuva i navrati opet ako se ne d'o Bog razboli... ;-)
vjesticanametli

#121 Re: Hitno!Nashao bolesno mache!

Post by vjesticanametli »

eto ti sad :x maca ode jer ne voli ime nila pa ja nije ona omeksivac :twisted: ona je GORČIN :D :-D
fa84

#122 Re: Hitno!Nashao bolesno mache!

Post by fa84 »

ti trazio psa cuvara a dobio macu ;) lol
sta bi po pitanju psa za dvoriste ;)
Eborg

#123 Re: Hitno!Nashao bolesno mache!

Post by Eborg »

fa84 wrote:ti trazio psa cuvara a dobio macu ;) lol
sta bi po pitanju psa za dvoriste ;)
Morali smo to odgoditi zbog ovog neochekivanog posjetioca... :D
Eborg

#124 Re: Hitno!Nashao bolesno mache!

Post by Eborg »

vjesticanametli wrote:eto ti sad :x maca ode jer ne voli ime nila pa ja nije ona omeksivac :twisted: ona je GORČIN :D :-D
:(
mIRCerka

#125 Re: Hitno!Nashao bolesno mache!

Post by mIRCerka »

Eborg wrote:
vjesticanametli wrote:eto ti sad :x maca ode jer ne voli ime nila pa ja nije ona omeksivac :twisted: ona je GORČIN :D :-D
:(
vanjskoj maci das ime nila i ocekujes da ti se odazove?

Nek se zove Katarina, a zovi je Cica od milja, jer ce se maca prije navici na CICA nego na NILA i zamisli cak ce reagovati na svoje ime puno slova C :D
Post Reply