Nacionalna svijest kod Bosnjaka.

Post Reply
Tullius Iustinius

#101 Re: Nacionalna svijest kod Bosnjaka.

Post by Tullius Iustinius »

OK, ja sam bas zato dosao ovde, da vidim vase misljenje a ne samo misljenje jedne strane. Znaci vi sebe smatrate posebnim i jedinstvenim narodom, nezavisnim od bilo kog drugog, To je u redu i to cenim a tako cu i da vas gledam ubuduce.
Samo moram da kazem da su ti komentari koji se mogu videti u Srbiji superiorna nacionalisticka utopija koju idalje pokusava da sprovede mala grupa omrazenih ljudi koju bih ja opisao: "Ljudi male pameti retko se trude da ne budu dosadni."
Ja ovde nisam i ne zelim nikoga da vredjam i nisam nikakav fanatik, samo me zanimaju razmisljanja drugih ljudi. ;-)
Samo mi nije jasno zasto necu uspeti da predjem 10 postova ? (ali to sada nije tema), tema je :bih:
Pietje_Bel

#102 Re: Nacionalna svijest kod Bosnjaka.

Post by Pietje_Bel »

Tullius Iustinius wrote:OK, ja sam bas zato dosao ovde, da vidim vase misljenje a ne samo misljenje jedne strane. Znaci vi sebe smatrate posebnim i jedinstvenim narodom, nezavisnim od bilo kog drugog, To je u redu i to cenim a tako cu i da vas gledam ubuduce.
Samo moram da kazem da su ti komentari koji se mogu videti u Srbiji superiorna nacionalisticka utopija koju idalje pokusava da sprovede mala grupa omrazenih ljudi koju bih ja opisao: "Ljudi male pameti retko se trude da ne budu dosadni."
Ja ovde nisam i ne zelim nikoga da vredjam i nisam nikakav fanatik, samo me zanimaju razmisljanja drugih ljudi. ;-)
Samo mi nije jasno zasto necu uspeti da predjem 10 postova ? (ali to sada nije tema), tema je :bih:
hehhe :)

Ja sam mislio da si neki Srpski radikal pa zbog toga sam malo zesce reagovao. Istoriju koju si postirao je tipicna veliko Srpska istorija.Istorija pisana ne radi istorije nego radi cilja i politike. To je bar moje misljenje. Procitaj sta pisu strani profesori poput Noel Malcolma sa Oxforda. Evo to mozes ovdje naci na ovom linku:

http://www.camo.ch/povijestbih03.htm

Izvinjavam se sto sam tako reagovao ;)
Agic Nurija

#103 Re: Nacionalna svijest kod Bosnjaka.

Post by Agic Nurija »

Pietje_Bel wrote:Samo jos da odgovorim na ovaj ustanak. Prvi ustanak balkanski protiv Turaka su digli Bosnjaci pod vodstvom Husein Kapetana Gradascevica i tada su otjerali Turke dalje od Kosova Bosnjaci. Jedino Bosnjaci su bili u stanju to da urade jer su jedino oni imali vojsku. Znaci prije prvog Srpskog ustanka je vec bio Bosnjacki ustanak.
Koliko je meni poznato, Gradaščević nije predvodio nikakvu bošnjačku(muslimansku!), več bosansku(zemaljsku/državnu) vojsku i nije imao namjeru da oslobodi "muslimanske ćaršije od nemuslimana u zemlji Bosni", več cijelu zemlju Bosnu od turskih okupatora!
Nama, stanovnicima zemlje Bosne, legalnim potomcima i nasljednicima časnih Kotromanića, nije potrebna kvazi politička svijest nekakvih separatista; univerzalnih pravoslavaca, katolika i muslimana, alias bosanskih srba,hrvata i bošnjaka, več svijest o postojanju jedne zemlje Bosne i jednog, bosanskog naroda, Sve ostalo je samo besplodna damagogija, oportunizam i beskrajno prolongiranje patnje bosanskog čovjeka u igri bez (bosanskih državnih/nacionalnih) granica!
Pietje_Bel

#104 Re: Nacionalna svijest kod Bosnjaka.

Post by Pietje_Bel »

Agic Nurija wrote:
Pietje_Bel wrote:Samo jos da odgovorim na ovaj ustanak. Prvi ustanak balkanski protiv Turaka su digli Bosnjaci pod vodstvom Husein Kapetana Gradascevica i tada su otjerali Turke dalje od Kosova Bosnjaci. Jedino Bosnjaci su bili u stanju to da urade jer su jedino oni imali vojsku. Znaci prije prvog Srpskog ustanka je vec bio Bosnjacki ustanak.
Koliko je meni poznato, Gradaščević nije predvodio nikakvu bošnjačku(muslimansku!), več bosansku(zemaljsku/državnu) vojsku i nije imao namjeru da oslobodi "muslimanske ćaršije od nemuslimana u zemlji Bosni", več cijelu zemlju Bosnu od turskih okupatora!
Nama, stanovnicima zemlje Bosne, legalnim potomcima i nasljednicima časnih Kotromanića, nije potrebna kvazi politička svijest nekakvih separatista; univerzalnih pravoslavaca, katolika i muslimana, alias bosanskih srba,hrvata i bošnjaka, več svijest o postojanju jedne zemlje Bosne i jednog, bosanskog naroda, Sve ostalo je samo besplodna damagogija, oportunizam i beskrajno prolongiranje patnje bosanskog čovjeka u igri bez (bosanskih državnih/nacionalnih) granica!
Nazlost Bosnjastvo su nam dan danas okupirali Islamisti i SDA fanatici. Bosnjastvo ne znaci sto bi trebalo da znaci. Kad ja kazem Bosnjak ne mislim na Muslimane i Turkofile vec na istinite Bosnjake, autohtone stanovnike Bosne. I ja se mogu komotno poceti nazivati Bosancem jer ne zelim da budem isto kao danasnji "iskrivljeni" Bosnjaci. Ali ipak mi to ne izgleda casno da nam Islamisti kradu Bosnjastvo a da mi bjezimo u Bosanstvo. Ipak Bosnjastvo ima vecu istorijsku vrijednost.
NKVD

#105 Re: Nacionalna svijest kod Bosnjaka.

Post by NKVD »

Pietje_Bel wrote: Nazlost Bosnjastvo su nam dan danas okupirali Islamisti i SDA fanatici. Bosnjastvo ne znaci sto bi trebalo da znaci. Kad ja kazem Bosnjak ne mislim na Muslimane i Turkofile vec na istinite Bosnjake, autohtone stanovnike Bosne. I ja se mogu komotno poceti nazivati Bosancem jer ne zelim da budem isto kao danasnji "iskrivljeni" Bosnjaci. Ali ipak mi to ne izgleda casno da nam Islamisti kradu Bosnjastvo a da mi bjezimo u Bosanstvo. Ipak Bosnjastvo ima vecu istorijsku vrijednost.
Popravljaš se, popravljaš! Ja sam od početka vjerovao u tebe. Stvarno jesam...
Tullius Iustinius

#106 Re: Nacionalna svijest kod Bosnjaka.

hahaha, ma OK, cesto mene gaze po forumima bas zato sto pokusavam da gledam stvari realno, cas im odgovara a cas ne. ;-)
Ustvari ja mislim da je najbitnije ono sta vi mislite o samima sebi a naravno uvek treba saslusati i druge da bi sagledao stvar iz svih uglova.
Moj utisak je da ste definitivno Bosnjaci (poreklom slovenski narod) islamse vere. Jel bi moglo tako nekako da se kaze ?
Moram da priznam da nisam procitao tekst zato sto me trenutno mzi (mnogo se olenjim preko leta :zjev: ) ali cu svakako procitati najkasnije do sutra.
Ne znam da li vas ovaj moj avatar zbunjuje ali to nema nikakve veze ni sa Bosnom a ni sa Srbijom kao drzavom i nema nacionalisticke pobude, cisto da se zna. :)
water

#107 Re: Nacionalna svijest kod Bosnjaka.

Post by water »

tomejto-tomato, potejto-potato; koga boli karina; samo se vi glodjite oko ovih gluposti; imaju vas bas dje vas vole vidjeti (u dnu rupe dje vam svako malo bace koje kosku da se mozet klati dok oni teferice li teferice).

@nkvd - feel your pain brother, feel your pain
Idun

#108 Re: Nacionalna svijest kod Bosnjaka.

Post by Idun »

Tullius Iustinius wrote:U starom veku danasnju teritoriju Bosne i Hercegovine su naseljavali Iliri. Bila je sastavni deo Rimskog carstva. U 7. veku su je naselili Srbi, tokom naseljavanja Slovena na Balkansko poluostrvo. Za vreme kneza Caslava 931. i kralja Bodina 1081. Bosna se nasla u sastavu jedinstvene srpske drzave. Jedinstvenu drzavu u Bosni je stvorio ban Kulin.
Srednjovekovna Bosna je pored Srbije bila druga srpska drzava tokom razvijenog i kasnog srednjeg veka. Bosna i Hercegovina su se prvi put ujedinile 1326. godine kada je bosanski ban Stefan I Kotromanic osvojio Hum (Hercegovina).
Zahumlje je bila srednjovekovna srpska knezevina koja je obuhvatala juznu Dalmaciju i delove Bosne i Hercegovine. Stjepan Konstantin je bio knez Zahumlja i naslednik Srpskog prestola 1323. a zatim je Jovan Ugljesa, potomak srpske kuce Mrnjavcevica je vladao od 1370. do 1404. Sandalj Hranic Kosaca, jedan od vojvoda Svetog Save je postao Veliki Vojvoda Bosne do svoje smrti 1435.
Bosna je najveci uspeh dozivela za vreme Tvrtka I Kotromanica, koji se 1377. proglasio za kralja Bosne i Srba. Stefan Vukcic Kosaca se 1448. osamostaljuje u Humu i proglasava se Hercegom od Svetog Save.
Bosna pada pod Otomansko carstvo 1463. a Hercegovina 1481. Ubrzo islam prihvataju i lokalni Sloveni, Srbi i Hrvati (pretezno Srbi) koji su do tada bili hriscani. Osmanlijski osvajaci su nad nemuslimanskim zivljem primenjivali zulume koji su doveli do ostrih nacionalnih podela, a koje su i danas primetne.
(zulum= zlodela u celini su bila Harac= porez, Kuluk= neplaceni rad, danak u krvi= odvodjenje hriscanske dece u janjicare- specijalni turski vojni odred.
Srbi jula 1875. u Nevesinju dizu ustanak a Bosna kasnije pada pod Austro-Ugarsku okupaciju.
Posle prvog i drugog svetskog rata (da neduzim i o tome), BiH je bila federalna republika u sklopu SFRJ. BiH je nezavisnost proglasila 6. aprila 1992. godine nakon izjasnjavanja gradjana na referendumu. Referendum su podrzale muslimanske i hrvatske politicke stranke dok ga srpske stranke nisu prihvatile i izlazak srba je bio izuzetno mali. Ovi dogadjaji su prehodili ratu u BiH koji je trajao do 1995. a rat se zavrsio Dejtonskim sporazumom.
Ukratko, "muslimani" su Sloveni, najvecim delom Srbi koji su prihvatili islamsku veru od Turaka da bi izbegli zulume koji su bili vrhunac izivljavanja nad hriscanima od strane turaka. Vera je islamska (muslimanska) a nacionalnost Srpska i jednim malim delom Hrvatska... :idea:
Sada je moguce da dobijem neke uvrede od strane pojedinih ljudi ali nema veze, slobodno kazite sta mislite. :zoka:
I na kraju se izvinjavam zbog dugackog teksta ali i pitanje je prilicno opsirno... :cry:

U starom veku danasnju teritoriju Bosne i Hercegovine su naseljavali Iliri.
- Cinjenica je da su veci dio Balkana naseljavali Iliri...je i cinjenica da je vecinsko stanovnistvo bilo Ilirsko....znaci domicilno stanovnistvo je tu i ostalo a pleme Srbi su se pomjesali sa domicilnim stanovnistvom koje je bilo u vecini.(koje nije nigdje isparilo). ;-)
Pogledaj pod 600, 700...
http://historymedren.about.com/gi/dynam ... ummary.htm

Za vreme kneza Caslava 931. i kralja Bodina 1081. Bosna se nasla u sastavu jedinstvene srpske drzave. A kako kad srpska drzava tad nije ni postojala. ;-)
Pogledaj pod 1100, 1200, 1300. :D
http://historymedren.about.com/gi/dynam ... ummary.htm
Znaci tek negdje od 1300 se moze govoriti o Srbiji kao drzavi.
Srednjovekovna Bosna je pored Srbije bila druga srpska drzava tokom razvijenog i kasnog srednjeg veka.[/b]....srpska drzava sa bosanskim kraljevima, bosnjacima.... :shock: ....ne kuzim, kakva je tu logika? Mislim s obzirom na ovakve tvrdnje, bez istorijske vrijednosti, suvisan je svaki komentar.

Ubrzo islam prihvataju i lokalni Sloveni, Srbi i Hrvati (pretezno Srbi) koji su do tada bili hriscani. Osmanlijski osvajaci su nad nemuslimanskim zivljem primenjivali zulume koji su doveli do ostrih nacionalnih podela, a koje su i danas primetne.
Da se o jednom dogovorimo. Nisu bili ni Srbi ni Hrvati vec pravoslavci i katolici. Vecinsko stanovnistvo je bilo bogumilsko s obzirom da je Bosanska crkva najduze opstala. Katolika je bilo vise nego pravoslavaca, ali nisu niti jedni bili vecinsko. Prema hrvatskim podacima mozes procitati da je katolicko stanovnistvo bilo vecinsko, oko 500 000, a a prema srpskim da je pravoslavno,500 000. Gdje su tu onda bogumili? ;-) Prvi porezni registar uspostavlja ipak Osmansko Carstvo u Bosni već 1468. godine, tako da ovi podaci gore ne piju vode.
Dokaz da su na podrucju BiH( u sadasnjim okvirima) zivjeli bosnjaci, muslimani, katolici i pravoslavi je opisan u matici srpske iz 1825. godine.
http://img209.imageshack.us/img209/84/l ... 25ged1.jpg

Referendum su podrzale muslimanske i hrvatske politicke stranke dok ga srpske stranke nisu prihvatile i izlazak srba je bio izuzetno mali.
Referendum je podrzalo vecinsko stanovnistvo BiH. :bih:
Idun

#109 Re: Nacionalna svijest kod Bosnjaka.

Post by Idun »

Pietje_Bel wrote: Nazlost Bosnjastvo su nam dan danas okupirali Islamisti i SDA fanatici. Bosnjastvo ne znaci sto bi trebalo da znaci. Kad ja kazem Bosnjak ne mislim na Muslimane i Turkofile vec na istinite Bosnjake, autohtone stanovnike Bosne. I ja se mogu komotno poceti nazivati Bosancem jer ne zelim da budem isto kao danasnji "iskrivljeni" Bosnjaci. Ali ipak mi to ne izgleda casno da nam Islamisti kradu Bosnjastvo a da mi bjezimo u Bosanstvo. Ipak Bosnjastvo ima vecu istorijsku vrijednost.
Ja sam Bosnjak....iako nisam islamista. :-D
Tullius Iustinius

#110 Re: Nacionalna svijest kod Bosnjaka.

hmmm, zanimljivo zanimljivo, ja sam uvek pricao da danasnji Srbi skoro da nisu slovenskog porekla vec naslednici rimskih starosedelaca... Idun, hvala na sajtu, vrlo zanimljive istorijske mape... :mrgreen:
Ali da li si ti Bosnjak to je vec diskutabilno, zavisi od mnogo cega. :?:
Idun

#111 Re: Nacionalna svijest kod Bosnjaka.

Post by Idun »

Tullius Iustinius wrote:hmmm, zanimljivo zanimljivo, ja sam uvek pricao da danasnji Srbi skoro da nisu slovenskog porekla vec naslednici rimskih starosedelaca... Idun, hvala na sajtu, vrlo zanimljive istorijske mape... :mrgreen:
Ali da li si ti Bosnjak to je vec diskutabilno, zavisi od mnogo cega. :?:
:lol: :lol: :lol:
Ne, nije uopste diskutabilno....i zavisi samo od mene. ;-)

hmmm, zanimljivo zanimljivo, ja sam uvek pricao da danasnji Srbi skoro da nisu slOvenskog porekla vec naslednici rimskih starosedelaca
:lol: :lol: :lol: .....Pa ne samo da ih vecina nije slOvenskog, vec ih vecina nije ni slAvenskog porijekla a kamo li rimskih starosjedilaca. ;-)
Tullius Iustinius

#112 Re: Nacionalna svijest kod Bosnjaka.

:lol: :lol: :lol:

hmmm, zanimljivo zanimljivo, ja sam uvek pricao da danasnji Srbi skoro da nisu slOvenskog porekla vec naslednici rimskih starosedelaca
:lol: :lol: :lol: .....Pa ne samo da ih vecina nije slOvenskog, vec ih vecina nije ni slAvenskog porijekla a kamo li rimskih starosjedilaca. ;-)[/quote]

To diskutabilno sam napisao zato sto ne znam koja je tvoja tacka na grafiku:
srbin | hrvat | bosnjak
islam | 1 4 7
pravoslavlje | 2 5 8
katolicizam | 3 6 9

Ali si me sada malo zbunio, znam da Srbi i Bosnjaci nemaju skoro nista slicno sa starim slovenima zbog mesanja sa starosedeocima ali iz tvog zadnjeg posta mi nije jasno sa kim imaju veze ? :zoka:
sunchitsa

#113 Re: Nacionalna svijest kod Bosnjaka.

Post by sunchitsa »

ne razumijem zašto moramo birati prioritet kada etnička pripadnost ne bi trebala imati ikakve veze sa vjerskom pripadnošću. zašto ne bih mogla podjednako biti musliman i bošnjak?
Tullius Iustinius

#114 Re: Nacionalna svijest kod Bosnjaka.

Izvini sunchitse, ovaj ceo moj post se nekako iskrivio...
Evo pravog izgleda tabele:
-----------------Srbin----|-Hrvat---|-Bosnjak
Islam----------|----1----|---- 4----|----7----|
Pravoslavlje--|----2----|-----5----|----8----|
Katolicizam---|----3----|-----6----|----9----|

(nadam se da ce sada da ispadne dobro(graficki)) ;-)
Idun

#115 Re: Nacionalna svijest kod Bosnjaka.

Post by Idun »

Tullius Iustinius wrote: To diskutabilno sam napisao zato sto ne znam koja je tvoja tacka na grafiku:
srbin | hrvat | bosnjak
islam | 1 4 7
pravoslavlje | 2 5 8
katolicizam | 3 6 9

Ali si me sada malo zbunio, znam da Srbi i Bosnjaci nemaju skoro nista slicno sa starim slovenima zbog mesanja sa starosedeocima ali iz tvog zadnjeg posta mi nije jasno sa kim imaju veze ? :zoka:
Kao prvo, ne treba mi, zaista nikakva grafika, da bih znala ko sam i sto. Dovoljni su mi moji preci. ;-)

http://mbe.oxfordjournals.org/cgi/re...22/10/1964.pdf
osa

#116 Re: Nacionalna svijest kod Bosnjaka.

Post by osa »

Tullius Iustinius wrote:U starom veku danasnju teritoriju Bosne i Hercegovine su naseljavali Iliri. Bila je sastavni deo Rimskog carstva. U 7. veku su je naselili Srbi, tokom naseljavanja Slovena na Balkansko poluostrvo. Za vreme kneza Caslava 931. i kralja Bodina 1081. Bosna se nasla u sastavu jedinstvene srpske drzave. Jedinstvenu drzavu u Bosni je stvorio ban Kulin.
Srednjovekovna Bosna je pored Srbije bila druga srpska drzava tokom razvijenog i kasnog srednjeg veka. Bosna i Hercegovina su se prvi put ujedinile 1326. godine kada je bosanski ban Stefan I Kotromanic osvojio Hum (Hercegovina).
Zahumlje je bila srednjovekovna srpska knezevina koja je obuhvatala juznu Dalmaciju i delove Bosne i Hercegovine. Stjepan Konstantin je bio knez Zahumlja i naslednik Srpskog prestola 1323. a zatim je Jovan Ugljesa, potomak srpske kuce Mrnjavcevica je vladao od 1370. do 1404. Sandalj Hranic Kosaca, jedan od vojvoda Svetog Save je postao Veliki Vojvoda Bosne do svoje smrti 1435.
Bosna je najveci uspeh dozivela za vreme Tvrtka I Kotromanica, koji se 1377. proglasio za kralja Bosne i Srba. Stefan Vukcic Kosaca se 1448. osamostaljuje u Humu i proglasava se Hercegom od Svetog Save.
Bosna pada pod Otomansko carstvo 1463. a Hercegovina 1481. Ubrzo islam prihvataju i lokalni Sloveni, Srbi i Hrvati (pretezno Srbi) koji su do tada bili hriscani. Osmanlijski osvajaci su nad nemuslimanskim zivljem primenjivali zulume koji su doveli do ostrih nacionalnih podela, a koje su i danas primetne.
(zulum= zlodela u celini su bila Harac= porez, Kuluk= neplaceni rad, danak u krvi= odvodjenje hriscanske dece u janjicare- specijalni turski vojni odred.
Srbi jula 1875. u Nevesinju dizu ustanak a Bosna kasnije pada pod Austro-Ugarsku okupaciju.
Posle prvog i drugog svetskog rata (da neduzim i o tome), BiH je bila federalna republika u sklopu SFRJ. BiH je nezavisnost proglasila 6. aprila 1992. godine nakon izjasnjavanja gradjana na referendumu. Referendum su podrzale muslimanske i hrvatske politicke stranke dok ga srpske stranke nisu prihvatile i izlazak srba je bio izuzetno mali. Ovi dogadjaji su prehodili ratu u BiH koji je trajao do 1995. a rat se zavrsio Dejtonskim sporazumom.
Ukratko, "muslimani" su Sloveni, najvecim delom Srbi koji su prihvatili islamsku veru od Turaka da bi izbegli zulume koji su bili vrhunac izivljavanja nad hriscanima od strane turaka. Vera je islamska (muslimanska) a nacionalnost Srpska i jednim malim delom Hrvatska... :idea:
Sada je moguce da dobijem neke uvrede od strane pojedinih ljudi ali nema veze, slobodno kazite sta mislite. :zoka:
I na kraju se izvinjavam zbog dugackog teksta ali i pitanje je prilicno opsirno... :cry:
a srba, časlav, stjepan, tvrtko, pa gdje ti živiš.
Pietje_Bel

#117 Re: Nacionalna svijest kod Bosnjaka.

Post by Pietje_Bel »

Nasao sam knjigu Hrvatske dr.prof Nade Klaic:

http://www.sarajevo-x.com/forum/viewtop ... 4#p1992924

Za komentar na knjigu je rezevisana posebna tema kako bi ovaj link iznad ostao samo za citanje. Svako ko zeli da sazna nesto o srednovijekovnoj Bosni moze da posjeti link iznad.

Hvala
Jazz_Junkie

#118 Re: Nacionalna svijest kod Bosnjaka.

Post by Jazz_Junkie »

Idun wrote: Ne, nije uopste diskutabilno....i zavisi samo od mene. ;-)
Nacionalnost se uvijek ovako definirala. Svatko je ono kako se osjeca i kraj diskusije. :wink:
jennisjoplin

#119 Re: Nacionalna svijest kod Bosnjaka.

Post by jennisjoplin »

Tullius Iustinius wrote::lol: :lol: :lol:

:lol: :lol: :lol: .....Pa ne samo da ih vecina nije slOvenskog, vec ih vecina nije ni slAvenskog porijekla a kamo li rimskih starosjedilaca. ;-)
To diskutabilno sam napisao zato sto ne znam koja je tvoja tacka na grafiku:
srbin | hrvat | bosnjak
islam | 1 4 7
pravoslavlje | 2 5 8
katolicizam | 3 6 9

Ali si me sada malo zbunio, znam da Srbi i Bosnjaci nemaju skoro nista slicno sa starim slovenima zbog mesanja sa starosedeocima ali iz tvog zadnjeg posta mi nije jasno sa kim imaju veze ? :zoka:[/quote]

kako bolan ne znas, skim ima veze "bozanski narod" :lol: :lol: :lol: , sjedi jedan pa nauci :mrgreen:
Pietje_Bel

#120 Re: Nacionalna svijest kod Bosnjaka.

Post by Pietje_Bel »

Tullius Iustinius wrote:Izvini sunchitse, ovaj ceo moj post se nekako iskrivio...
Evo pravog izgleda tabele:
-----------------Srbin----|-Hrvat---|-Bosnjak
Islam----------|----1----|---- 4----|----7----|
Pravoslavlje--|----2----|-----5----|----8----|
Katolicizam---|----3----|-----6----|----9----|

(nadam se da ce sada da ispadne dobro(graficki)) ;-)
Ja stvarno ne shvatam sta je pisac htio reci. :roll:

:sax:
Agic Nurija

#121 Re: Nacionalna svijest kod Bosnjaka.

Post by Agic Nurija »

Jazz_Junkie wrote:
Nacionalnost se uvijek ovako definirala. Svatko je ono kako se osjeca i kraj diskusije. :wink:
Ima jedna mala ispravka na problem identifikacije bosanskog stanovništva, naime, rađati se generacijama s ovu stranu crte, a iste te generacije neumorno ubjeđivati da su, ne samo porijeklom s onu stranu crte (Una, Sava, Drina...), več i da tamo i borave, zaista je primjer bez presedana u historiji zemaljskih nacija!

P. S.
Upravo sam stigao iz Bosne i evo jedan primjer bosanske ćaršije iz usorskog kraja:
Podrobno "očišćena", zna se več od koga i kako, danas je prototip pokušaja da se "na vrbi grožđe okalemi". Tamo su sve javne ustanove, škole, ulice, radnje, udruženja ....imenima i posebno simbolima porijeklom iz Vizantije ili vizantiniziranih subkultura evropskog istoka. Bač kao da je Vrbas vijekovna granična rijeka istočnog i zapadnog rimskog carstva, a ne Drina...I baš kao da niko "drugi i drugačiji nikada nije postojao, ne postoji i nikada neće ni postojati na istim prostorima"!? Koja besmislica i tračenje dragocijenog vremena u izgradnji SAMOSTALNE BOSANSKE DRŽAVE!
Idun

#122 Re: Nacionalna svijest kod Bosnjaka.

Post by Idun »

Jazz_Junkie wrote:
Bez silnih dubioza - Da, sve dok je Deytonskog Sporazuma i onih koji ga p-odrzavaju. ;-)

Official languages Bosnian, Serbian,Croatian
Demonym Bosnian, Herzegovinian (Bosniak, Bosnian Serb, Bosnian Croat)
Independence
Mentioned 9th century
Formed 29 August 1189
Kingdom established 26 October 1377
Independence lost to Ottoman Empire 1463
National Day November 25, 1943
Independence from SFR Yugoslavia March 1, 1992
Recognized April 6, 1992
jennisjoplin

#123 Re: Nacionalna svijest kod Bosnjaka.

Post by jennisjoplin »

...Demonym Bosnian, Herzegovinian (Bosniak, Bosnian Serb, Bosnian Croat) ...

e sada ce tek biti reakcije srba i hrvata iz bih :razz:
Tullius Iustinius

#124 Re: Nacionalna svijest kod Bosnjaka.

Ma nije ta tabela nista posebno. Ustvari mogla bi se nazvati sadasnjom ironijom u kojoj se nalaze ljudi koji zive u Bosni a ta tabela nije daleko od istine, ukratko, ovde se vise ne zna ko je koje vere, ko koje nacionalnosti a mnogi ljudi pricaju o ujedinjenju BiH kao unitarne drzave. Ne bi bilo fer da na ovoj temi postavljam pitanje: Da li mislite da je moguce ostvariti BiH kao unitarnu drzavu u danasnjem obliku i sastavu ?
(ali to sada nije tema, verovatno postoji tema koja se bavi ovim pitanjem na forumu, a i ne zelim da upropastim ovu temu nekim drugim politickim svadjama...) :-)
NKVD

#125 Re: Nacionalna svijest kod Bosnjaka.

Post by NKVD »

Tullius Iustinius wrote:...Ne bi bilo fer da na ovoj temi postavljam pitanje: Da li mislite da je moguce ostvariti BiH kao unitarnu drzavu u danasnjem obliku i sastavu ?

Care, ti si majstor zavrzlame, nejasnoće i logičkih akrobacija, uglavnom nespretnih. Ova citirana rečenica je krasan primjer tvog "djelovanja"- unitarna država u današnjem obliku i sastavu. Sve najbolje...

edit: slovo...
Post Reply