Ad blocker detected: Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker on our website.
Bellydancesuperstar wrote:zanima me kako se pokapaju ljudi iz miješanog braka? svaki svoj grob ili? kako je to riješeno?
svaki ima svoj grob bez obzira jel mjesani brak ili nije
oj...oplakah
ma bome nije tako. čula sam da se trpa ne dvoje nego više u isti. čak možeš kupiti tuđi grob ako ga ne održava nitko.
pa piše čitav niz imena na jednom grobu.
Tevhid/tehvid se uvijek ucio za rahmetlije koje su preselile na Ahiret na dan dzenaze,sedmina,cetrestina,pola godine i godina eto mene tako naucise i tako se radilo i ucilo u mojoj familiji i mojoj mahali,gradu.Slazem se da danas ima nekih stvari koji su meni mimo pameti pocev od stolica po dzamijama ( kao da smo u pozoristu)onda dijeljenja sokova i vode u toku samog tevhida ( kao da to traje 18 sati pa da nebi poskapale od zedji) do nepropisnog odijevanja ....
Mevlud se uvijek ucio jednom godisnje i to je bio dogodjaj kojemu smo se svi radovali jer je to svecanost ( naucise me da bi to trebalo biti zahvalnost Allahu dz.) tada se dijelilo i serbe i bombone i kifle (pletenice) i baklava a za uze clanove familije se servirao i rucak.
danas imamo obicaj da se uz tevhid ( zalost za umrlim) uci i mevlud ( svecanost,zahvalnost)..,.nidje veze....
U nekim dijelovima BiH se neuce tevhidi i to je nepoznanica sa tim nemam nikakvih problema al veliki problem imam kad ono sto se stoljecima radilo ( makar to bila samo tradicija u vezi sa islamom) sada nakarada i onda izgubismo sve i tradiciju i po meni ljepote islama.
Bellydancesuperstar wrote:ma bolan pa moraš biti perveznjak da ti se na pogrebu digne na ikoga.
ovdje nije riječ o dženazi već o običaju koji se praktikuje 40dana nakon ukopa i njemu prisustvuju komšije,rodjaci itd...a i za ovo prvo ,vidi se da ne poznaješ dovoljno muški mozak i to ti sasvim ozbiljno kažem
Poznajem dovoljno muškaraca koji tako ne misle i kojima se ne diže na svako žensko koje pokraj njih prođe, tako da znam da su to lupetanja u prazno jer iskreno vjerujem da niste svi isti. (kao što nismo ni mi).
hali gali halid wrote:Ja koliko znam pravilno je tevhid?
U Islamskj terminologiji rijec "tevhid" ima posebno znacenje.
Tevhid je islamski izraz za monoteizam i znači jedinstvo Allaha, tj. svjedočenje da nema drugog boga osim Allaha.
theTruePath wrote:istina je,,nekad i u zlu ima nekog dobra...moze biti da je novotarija ali konkretno u BIH je to tokom komunizma sacuvalo islam..sta bi bilo tokom komunizma s islamom u BIH da je u BIH islam bio striktan bez ikakvih obicaja? zamislite samo
Izvini, al kada cujem da su Islam u BiH sacuvali tehvidi,mevludi i naka dovista, jezim se od glave do pete!
Pored toliko zrtava, mucenja, maltretiranja koje su prezivili nasi preci za vrijeme mracnog komunizma zato sto su slali djecu u mekteb, zato sto su postili i klanjali, zato sto nisu htjeli crvenu knjizicu, pored Mladih muslimana i njihovih(nasih) sehida i x broj nepoznatih deda, nana i efendija koji su ovu vjeru sa ponosom nosili na svojim plecima.
13 Mladomuslimanskih sehida:
Mustafa Busuladžić, r.1914., strijeljan 29.aprila 1945.
Esad Karadžozović, r.1918.g. u Sarajevu.Nestao prilikom prelaska austrijske granice 1945.g.
Halid Kajtaz, r.1925. u Sarajevu,strijeljan.
Nusret Fazlibegović, r.1927.g. u Mostaru, strijeljan 1949.
Hasan Biber, r.1919. u Sarajevu. Strahovito mučen kao i ostali, osuđen na smrt i strijeljan na nepoznatom mjestu.
Omer Stupac, r.1927. u Mostaru, strijeljan.
Asaf Serdarević, r. 1920.g. u Ljubinju.
Omer Kovač, najmlađi pripadnik Pokreta, r. 1932. u Godijenu kod Foče, učenik Medrese, podlegao nakon strahovitog mučenja prilikom isljeđenja 1949.g.
Sakib Nišić, r.1925. u Sarajevu, učenik Medrese, poginuo prilikom humanitarne akcije u Orašju.
Fikret Pločo, r.1929. u Sarajevu, učenik Šerijatske gimnazije, sa 14 god. pristupio Pokretu, ubijen prilikom pokušaja bjekstva u inostranstvo u ljeto 1949.g.
Asim Čamdžić, r.1920. u Junuzovićima kod Žepča.
Osman Krupalija, r.1922.g. u Sarajevu.
Nurudin Gackić, r.1922.g. u Sarajevu.
Oni i njima slicni su uz Allahovu swt pomoc sacuvali Islam na ovim prostorima.
immuno wrote:Tevhid/tehvid se uvijek ucio za rahmetlije koje su preselile na Ahiret na dan dzenaze,sedmina,cetrestina,pola godine i godina eto mene tako naucise i tako se radilo i ucilo u mojoj familiji i mojoj mahali,gradu.Slazem se da danas ima nekih stvari koji su meni mimo pameti pocev od stolica po dzamijama ( kao da smo u pozoristu)onda dijeljenja sokova i vode u toku samog tevhida ( kao da to traje 18 sati pa da nebi poskapale od zedji) do nepropisnog odijevanja ....
Mevlud se uvijek ucio jednom godisnje i to je bio dogodjaj kojemu smo se svi radovali jer je to svecanost ( naucise me da bi to trebalo biti zahvalnost Allahu dz.) tada se dijelilo i serbe i bombone i kifle (pletenice) i baklava a za uze clanove familije se servirao i rucak.
danas imamo obicaj da se uz tevhid ( zalost za umrlim) uci i mevlud ( svecanost,zahvalnost)..,.nidje veze....
U nekim dijelovima BiH se neuce tevhidi i to je nepoznanica sa tim nemam nikakvih problema al veliki problem imam kad ono sto se stoljecima radilo ( makar to bila samo tradicija u vezi sa islamom) sada nakarada i onda izgubismo sve i tradiciju i po meni ljepote islama.
Sve sto si nabrojao moze se nazvati tradicijom bosnjaka osim samog cina mevluda koji datira iz 3-4 stoljeca , ali nemoze se dovoditi ni u kakvu vezu sa Islamom, niti sa tradicijom Islama.
Ako cemo govoriti o tradiciji Islama opcenito onda mozemo samo reci, da je tradicija islama sunnet Poslanika Muhammeda saws.
Abdulvahid wrote:
Izvini, al kada cujem da su Islam u BiH sacuvali tehvidi,mevludi i naka dovista, jezim se od glave do pete!
Pored toliko zrtava, mucenja, maltretiranja koje su prezivili nasi preci za vrijeme mracnog komunizma zato sto su slali djecu u mekteb, zato sto su postili i klanjali, zato sto nisu htjeli crvenu knjizicu, pored Mladih muslimana i njihovih(nasih) sehida i x broj nepoznatih deda, nana i efendija koji su ovu vjeru sa ponosom nosili na svojim plecima.
13 Mladomuslimanskih sehida:
Mustafa Busuladžić, r.1914., strijeljan 29.aprila 1945.
Esad Karadžozović, r.1918.g. u Sarajevu.Nestao prilikom prelaska austrijske granice 1945.g.
Halid Kajtaz, r.1925. u Sarajevu,strijeljan.
Nusret Fazlibegović, r.1927.g. u Mostaru, strijeljan 1949.
Hasan Biber, r.1919. u Sarajevu. Strahovito mučen kao i ostali, osuđen na smrt i strijeljan na nepoznatom mjestu.
Omer Stupac, r.1927. u Mostaru, strijeljan.
Asaf Serdarević, r. 1920.g. u Ljubinju.
Omer Kovač, najmlađi pripadnik Pokreta, r. 1932. u Godijenu kod Foče, učenik Medrese, podlegao nakon strahovitog mučenja prilikom isljeđenja 1949.g.
Sakib Nišić, r.1925. u Sarajevu, učenik Medrese, poginuo prilikom humanitarne akcije u Orašju.
Fikret Pločo, r.1929. u Sarajevu, učenik Šerijatske gimnazije, sa 14 god. pristupio Pokretu, ubijen prilikom pokušaja bjekstva u inostranstvo u ljeto 1949.g.
Asim Čamdžić, r.1920. u Junuzovićima kod Žepča.
Osman Krupalija, r.1922.g. u Sarajevu.
Nurudin Gackić, r.1922.g. u Sarajevu.
Oni i njima slicni su uz Allahovu swt pomoc sacuvali Islam na ovim prostorima.
Zaista ne znam koje si godiste, ali sudeci po prvoj recenici, rekla bih da si rodjen poslije "Titinog" vakta...
Daj mi spisak "muslimana" komunista i onih koji su se borili svim silama da javno i glasno kazu da nisu muslimani, nego da su komunisti, oni koji su se klanjali Titu...
Na tevhidima sam prisutna od svoje trece godine. Nana bi me vodila na svaki tevhid na koji bi isla. Tamo sam cula prve hikaje, naucila prve tri stranice sure Jasina napamet, na tevhidima sam naucila sta znaci zikir ciniti, sta znaci jedinstvo, sta znaci gledati i slusati i ponavljati salavate u cast Muhammeda a.s. i puno, puno toga...
Nikada nisam vidjela da moja bula Fatima rahmetli uzima kovertu, zene su prije darivale bulama hedije - rezale su materijal za kat, mozda koja kg kahve i secera.
Bas na tim tevhidima sam naucila od te iste svoje bule koliki je haram uzimati novac za proucene sure, i ako se uci da se uci u ime Allaha, a ne za novac!!!
Ono sto se danas radi, definitivno ne podrzavam!!! Ali podrzavam ucenje tevhida u onom obliku u kojem je bio kada sam bila djete pa sve do pred ratnog vakta. Podrzavam ga i zbog razloga sto da nije bilo njih, nazalost ne bih upoznala ni pola svoje rodbine, tuzno, ali istinito... Podrzavam ga i iz razloga sto su ti tevhidi odrzali islam u Bosni, zene su se bar okupljale po tevhidima, dok su im muzevi zaradjivali penziju u komunistickim partijama...
Po meni je to lijep obicaj, veoma lijep obicaj... ako mu se pristupi sa malo drugacijeg gledista - svrha okupljanja radi velicanja Jedinstva Uzvisenog Gospodara, radi povezivanja rodbinskih veza, radi zikrulaha, radi salavata, radi ucenja dove pred dusu umrlog...
Eto, neki dan bas bijah na jedom takvom tevhidu, gdje ga prouci moj kolega, onako izvorno kako se to nekad radilo, proucio ga pred dusu majke svog najboljeg prijatelja... besplatno i samoinicijativno...
Od materijala za kat i kojeg kg secera i kahve do plave koverte "nepoznate" sadrzine, pa ti sama priznas da su ti prijeratni tevhidi doveli do stanja kakvo je danas. Pa kako onda mozes braniti takvo nesto???
I jos nesto... Ta rijec koju koristis kad pominjes zene koje nose hidzab, znas, nije fino
Od materijala za kat i kojeg kg secera i kahve do plave koverte "nepoznate" sadrzine, pa ti sama priznas da su ti prijeratni tevhidi doveli do stanja kakvo je danas. Pa kako onda mozes braniti takvo nesto???
I jos nesto... Ta rijec koju koristis kad pominjes zene koje nose hidzab, znas, nije fino
Mah, covjek uzme raspravljati. Kada bolje razmislim, napustam raspravu, a i dalje cu ici na tevhide, mevlude i svoju djecu uciti istom... a vi svoju ucite kako hocete!!!
strongwoman wrote:
Mah, covjek uzme raspravljati. Kada bolje razmislim, napustam raspravu, a i dalje cu ici na tevhide, mevlude i svoju djecu uciti istom... a vi svoju ucite kako hocete!!!
Allah da sacuva tebe a posebno tvoju djecu od svake novotarije
Mozda cu dolijevati ulje na vatru, ali osjecam se odgovornim da kazem slijedece:
Mnogi mladjahni medju nama pocesto budu 'pod upalom imana' svakakve price slusaju i nije im hatorit. Nemaju jos otvorene vidike, gledaju usko. Slusaju samo jedne vaize, a ovi njihovi vaizi prihvataju samo jednog ili dvojicu nekih alima, koji bas njima odgovaraju. Na kraju se to svede na jako usko gledanje. Kao sto rekoh nije im hatorit, mladi su jos. Ne treba ih plaho ruzit.
Ono sto savjetujem svakom mladjahom dok je jos 'pod upalom imana' neka procita -Zablude "sufija" - Imam Gazali- ima se naci na gugletu. Svako od nas bi se vrlo lagano mogo naci u odredjenoj skupini. Naravno potrebno je da iskljucimo emocije i da se nako posteno ocijenimo, a to ce nam donijeti samo dobro. Popravku nas samih. U doba kada je Gazali ovo piso bile su 'popularne' sufije, danas su to vehabije ili kao sto neki hoce da ih nazovu (ili mozda cak oni sami sebe) selefije. Boga mi ko da eto mi nismo selefije, mi valjda slijedimo neki drugi put, a samo njih nekolicina slijedi Pravi put
U vezi tevhida, kao sto sam prije vec kazao (ne da mi se citati ni sta sam kazao, jer trenutno nemam vremena ), osnova tevhida nikako ne moze biti u suprotnosti sa islamom, seriatom, ... Od svega ljudi mogu napraviti bida'at. Bida'at je kad ljudi dolaze samo na bajrame u dzamiju, dva puta godisnje i nikad vise, ali licno nikada ne bih takvim ljudima pola rijeci rekao zbog toga. Ne znam ja sta je u srcima ljudi, a poslanik a.s. je kazo kad nekoga vidite da dodje u dzamiju potvrdite za njega da je musliman!!!
Bida'at je i dolazak samo uz ramazan na teraviju. Bida'at je i skakanje preko vratova ljudi tako sto se izlazi iz dzamije brze bolje odma poslije farza, poslije 8 rekata teravije. Imamo mi hejbet bida'aata, ali se ne smije gledati na takav nacin. Stvari treba popravljati, kao sto to govore ova starija braca i sestre (ne postaravam ja vas plaho, ovo ja samo zbog ovih mladahnih ), a ne odma haram, haram, haram, kako to kaze Baba Ali - haram police.
Motokultivator wrote:Mozda cu dolijevati ulje na vatru, ali osjecam se odgovornim da kazem slijedece:
Mnogi mladjahni medju nama pocesto budu 'pod upalom imana' svakakve price slusaju i nije im hatorit. Nemaju jos otvorene vidike, gledaju usko. Slusaju samo jedne vaize, a ovi njihovi vaizi prihvataju samo jednog ili dvojicu nekih alima, koji bas njima odgovaraju. Na kraju se to svede na jako usko gledanje. Kao sto rekoh nije im hatorit, mladi su jos. Ne treba ih plaho ruzit.
Ono sto savjetujem svakom mladjahom dok je jos 'pod upalom imana' neka procita -Zablude "sufija" - Imam Gazali- ima se naci na gugletu. Svako od nas bi se vrlo lagano mogo naci u odredjenoj skupini. Naravno potrebno je da iskljucimo emocije i da se nako posteno ocijenimo, a to ce nam donijeti samo dobro. Popravku nas samih. U doba kada je Gazali ovo piso bile su 'popularne' sufije, danas su to vehabije ili kao sto neki hoce da ih nazovu (ili mozda cak oni sami sebe) selefije. Boga mi ko da eto mi nismo selefije, mi valjda slijedimo neki drugi put, a samo njih nekolicina slijedi Pravi put
U vezi tevhida, kao sto sam prije vec kazao (ne da mi se citati ni sta sam kazao, jer trenutno nemam vremena ), osnova tevhida nikako ne moze biti u suprotnosti sa islamom, seriatom, ... Od svega ljudi mogu napraviti bida'at. Bida'at je kad ljudi dolaze samo na bajrame u dzamiju, dva puta godisnje i nikad vise, ali licno nikada ne bih takvim ljudima pola rijeci rekao zbog toga. Ne znam ja sta je u srcima ljudi, a poslanik a.s. je kazo kad nekoga vidite da dodje u dzamiju potvrdite za njega da je musliman!!!
Bida'at je i dolazak samo uz ramazan na teraviju. Bida'at je i skakanje preko vratova ljudi tako sto se izlazi iz dzamije brze bolje odma poslije farza, poslije 8 rekata teravije. Imamo mi hejbet bida'aata, ali se ne smije gledati na takav nacin. Stvari treba popravljati, kao sto to govore ova starija braca i sestre (ne postaravam ja vas plaho, ovo ja samo zbog ovih mladahnih ), a ne odma haram, haram, haram, kako to kaze Baba Ali - haram police.
i Baba Ali je simpa
Kad se umnoze frakcije u ummetu, ne pridruzivati se ni jednoj od njih... Obaveza islamskog ummete je da slijedi put selefa a ne da se prikljucuje grupi selefije
A o tevhidima i mevludima... Neka mi neko da dokaz iz Kur'ana i sunneta o dozvoljenosti pomenutih na prvi sljedeci on i ja zajedno idemo
Motokultivator wrote:Mozda cu dolijevati ulje na vatru, ali osjecam se odgovornim da kazem slijedece:
ili bolje receno ne prihvatanja stavova ucenih ljudi iz IZ koji znaju sigurno bolje ... jedno je procitati dvije knjige a drugo je posvetiti svoj zivot izucavanju i usavrsavanju , kao sto je Prof. dr. Enes Ljevaković
OTKLANJANJE NEJASNOCA O TEVHIDU-Muhammed ibn Abdul Vehab
1 dio-ZNACENJE TEVHIDA (MONOTEIZMA)
Znaj ,Allah ti se smilovao,da tevhid oznacava izrazavanje Allahove jednoce kroz cinjenje ibadeta Njemu jedinome.(1)
Tevhid je vjera svih poslanika alejhi selam
Tevhid je osnova vjere svih poslanika s kojom su poslani svi poslani ljudima.Prvi od njih je Nuh alejhi selam.Allah swt ga je poslao njegovom narodu nakon sto su zastranili( pretjerivali) u svom odnosu prema dobrim ljudima Vedau, Suvau, Jegusu i Nesru.Zadnji poslanik je Muhammed koji je polomio slike tih dobrih ljudi.
Mnogobostvo (sirk) prijasnjih naroda
Njegov narod je obozavao Allaha swt.Ljudi su obavljali hadzdz,udjeljivali i velicali Uzvisenog Allaha,dzelle sanuhu.Medjutim,uzeli su neka stvorenja kao posrednike izmedju sebe i Allaha swt.Pri tome su govorili kako pomocu njih zele da se priblize Allahu swt i govorili su:”Zelimo da se za nas zauzmu kod Uzvisenog”. Tako su neki ljudi za posrednike uzeli Isaa alejhi selam,njegovu majku Merjemu,meleke ili poboznjake.
Otuda je Allah swt.poslao Muhammeda sallallahu alejhi we sellem kako bi im obnovio vjeru.To je vjera koju je ispoljavao njihov praotac Ibrahim alejhi selam.On ih je upozorio da ovakav nacin priblizavanja Allahu uz uzimanje posrednika,nije dozvoljen,te da je iskljucivo Allahovo pravo,koje nije dozvoljeno dati nekome drugome.Allahovo je pravo da mu robovi direktno cine ibadet,bez posrednistva,makar se radilo o najboljem stvorenju-kao sto je melek ili poslanik.Pa sta onda reci za ostale posrednike?
Obznana da su musrici vjerovali u tevhid gospodarenja(rububijeta)
Musrici iz vremena Poslanika sallallahu alejhi we sellem priznavali su Allaha kao Gospodara i nosili su ubjedjenje da je On jedini Stvoritelj koji nema sudruga,i da On jedini daje opskrbu,i da niko drugi ne daje zivot ili smrt mimo Njega swt,i d aniko ne svime osim On.Takodjer su vjerovali da sedam nebesa i zemalja,te ono sto je izmedju njih pripada Allahu swt,te da su oni Njegovi robovi i da On s njima vlada i upravlja.
Pa ako zelis dokaz da su musrici protiv kojih se borio Poslanik sallallahu alejhi we sellem,bili nosioci spomenute akide(vjerovanja),procitaj rijeci Uzvisenog:
”Upitaj: "Ko vas hrani s neba i iz zemlje, čije su djelo sluh i vid, ko stvara živo iz neživog, a pretvara živo u neživo, i ko upravlja svim"? – "Allah"! – reći će oni -, a ti reci: "Pa zašto Ga se onda ne bojite?"(Junus,31)
” Upitaj: "Čija je Zemlja i sve ono što je na njoj, znate li?"
"Allahova!’ – odgovoriće, a ti reci; "Pa zašto onda ne dođete sebi?"
Upitaj: "Ko je Gospodar sedam nebesa i ko je Gospodar svemira veličanstvenog?"
"Allah!" – odgovoriće, a ti reci: ""Pa zašto se onda ne bojite?"
Upitaj: "U čijoj je rucu vlast nad svim, i ko uzima u zaštitu, i od koga niko ne može zaštićen biti, znate li?"
Od Allaha!" – odgovoriće, a ti reci: "Pa zašto onda dopuštate da budete zavedeni?"(Al-Mu’minun,84-89)
Obznana sustine tevhida zbog kojeg su poslani poslanici,a kojeg nisu priznavali musrici
Utvrdili smo da su musrici priznavali Allahovo gospodarenje,a da ih to ipak nije uvelo u krug tevhida u koji su pozivali poslanici.Inas Poslanik sallallahu alejhi we sellem,je takodjer pozivao u taj isti krug tevhida.Ovim dolazimo do zakljucka da su nijekalitevhid ibadeta kojeg musrici u nasem vremenu nazivaju ubjedjenje(i`tikad).Oni su Allaha swt.dozivali danonocno,a neki su pak dozivali meleke kako bi se time priblizili Allahu swt. s ubjedjenjem da ce im ciniti sefaat na Sudnjem danu.
Neki su dozivali dobre ljude-kao sto je Lat,a drugi poslanike-kao sto je Isa alejhi selam.I ako sto znas,Poslanik sallallahu alejhi we sellem,se borio protiv njih zbog ovoga sirka,a istovremeno ih je pozivao da samo Allahu iskreno cine ibadet.
” i ne molite se, pored Allaha, nikome!”(El-Dzin,18)
I rekao je Uzviseni: لَهُ ۥ دَعۡوَةُ ٱلۡحَقِّۖ
”Samo se Njemu možete moliti!”(Er-Rad,14)
Spomenute cinjenice upucuju da se Allahov Poslanik sallallahu alejhi we sellem,protiv njih borio,kako bi ibadeti,kao sto su dova,zrtva,zavjet,trazenje pomoci u nevolji i sl.-u potpunosti pripadali samo Allahu,dzelle sanuhu.
Iz ovoga mozes zakljuciti da samo priznavanje tevhida rububijje ne uvodi u islam.Takodjer primjecujes da je to sto su uzeli meleke,poslanike i dobre ljude kao posrednike izmedju sebe i Allaha ucinilo njihove zivote i imetke dozvoljenim.Ovim si spoznao vrstu tevhida zbog kojeg su poslati (u koji su pozivali poslanici-nap.lek.) poslanici ,a koji nisu priznavali musrici.
Na tevhid upucuje sehadet LA ILAHE ILLALLAH
Sehadet ”La ilahe illallah” upucuje na tevhid.Ilah-bozanstvo je kod njih(musrika)-nap.lek.) sve ono cemu covjek cini ibadet,bilo da je melek,poslanik,evlija,drvo,kabur,dzinn itd.Primjetio si da rijec bozanstvo nije ogranicena na stvoritelja(opskrbljivaca) i upravitelja kosmosa,jer su,kao sto (sam) ti (spomenuo),i musrici (znali) da je to Allah,da je On Stvoritelj i Onaj koji svime vlada i upravlja.Zato je Allah swt.slao poslanike da pozovu ljude u istinsko znacenje sehadeta koje nije ograniceno na puko izgovaranje jezikom.Stoga im je dosao Poslanik sallallahu alejhi we sellem,pozivajuci ih rijecima tevhida,a one su ”La ilahe illallah”.
Obznana da su prijasnji musrici bolje poznavali znacenje sehadeta La ilahe illallah od savremenih musrika
Nevjernici,dzahili,znaju da ocitovanje ovog sehadeta znaci izrazavanje Allahove swt. jednoce kroz cinjenje ibadeta samo Njemu,a istovremeno nijekanje svih drugih laznih bozanstava kojima se cini ibadet,te odricanje od njih.
Pa kada im je Poslanik sallallahu alejhi we sellem govorio:
”Recite:`Nema drugog bozanstva mimo Allaha,dzelle sanuhu`”,oni bi odgovorili:”Zar da bogove svede na jednog boga,ovo je zaista cudna stvar!?” To jest,”Zar da cinjenje ibadeta svedemo na jednog boga?”
Sada kada si vidio da su nevjernici,dzahili,poznavali istinsko znacenje sehadeta”La ilahe illallah”,postaje cudno kako mnogi,koji za sebe tvrde da su muslimani,ne poznaju pravo znacenje ovih rijeci.Oni misle da je dovoljno puko izgovaranje bez cvrstog ubjedjenja srcem.Time su sveli sehadet na znacenje da nema drugog Stvoritelja, Opskrbitelja i Upravitelja kosmosa osim Allaha,dzelle sanuhu.
Mozemo zakljuciti da nema dobra u covjeku od kojeg su nevjernici neznalice upuceniji u znacenje sehadeta ”La ilahe illallah”.
Koristi spoznaje tevhida i sirka i cinjenica da vecina ljudi to ne zna
Nakon sto si istinski spoznao sta je to sirk za koji je Allah swt.rekao:
إِنَّ ٱللَّهَ لَا يَغۡفِرُ أَن يُشۡرَكَ بِهِۦ
” Allah neće oprostiti da Mu se neko drugi smatra ravnim,”(En-Nisa’,48 i 116)
Spoznao si takodjer sta je to istinska vjera skojom su dosli poslanici(od prvog do poslednjeg),pored koje Allah swt.drugu vjeru nece primiti.I nakon sto si saznao na kojem je stepenu spoznaje tevhida vecina ljudi,to ce ti pruziti mogucnost da spoznas dvije nove cinjenice.
Prvo.Radost zbog Allahove dobrote i mislosti,kao sto je On rekao:
” Reci; "Neka se zato Allahovoj blagodati i milosti raduju, to je bolje od onoga što gomilaju.”(Junus,58)
Drugo.Osjetit ces veliki strah zato sto si spoznao da covjek sa jednom rijecju koju izgovara iz neznanja,a koja me nece biti oprostena,moze pociniti nevjerstvo.(2) Stavise ,nekada pojedinac izgovori rijec misleci da se njome priblizio Allahu swt. a ona ga odvede u propast.
Tako je Musaov narod,i pored znanja koje je posjedovao rekao”
"napravi i ti nama boga kao što i oni imaju bogove!"(El-A’raf,138)
Pa kada si ovo spoznao,povecat ces strah prema Allahu i nastojat ces da se ocistis od ovih i njima slicnih stvari.
Iz Svoje mudrosti Allah swt je svakom pozivacu ka istini odredio pismene i ucevnije neprijatelje
Znaj da Allah swt. nije poslao nijednog poslanika(a svi su oni alejhi selam ispovjedali tevhid),a da ga nije iskusao sa neprijateljima.O tome Uzviseni veli:
” Kada su im poslanici njihovi jasne dokaze donosili, oni su se znanjem koje su imali dičili, i snašlo ih je ono čemu su se stalno rugali.”(El-Mu’min,83)
Posto si spoznao da na putu prema Allahu swt. stoje razni neprijatelji:uceni,retoricari,obrazovani i drugi sa dokazima koje oni smatraju jakima,a sa kojima pozivaju u nevjerstvo,na tebi je obaveza da naucis Allahovu vjeru.To ce ti posluziti kao oruzje u borbi protiv ovih sejtana.Njihov vodja,neka je na njega Allahovo prokletstvo,je rekao”
لَأَقۡعُدَنَّ لَهُمۡ صِرَٲطَكَ ٱلۡمُسۡتَقِيمَ
"kunem se da ću ih na Tvom pravom putu presretati,”(El-E’araf,16)
Medjutim,ako se istinski predas Allahu swt. i naucis Njegove dokaze,ne boj se i ne zalosti se,jer On je rekao”
إِنَّ كَيۡدَ ٱلشَّيۡطَـٰنِ كَانَ ضَعِيفًا
” Zaista su šejtanske spletke slabe.”(En-Nisa’,76)
Najnepismeniji vjernik,muvehid(monoteist),pobijedit ce hiljadu ucenih mnogobozaca,kao sto kaze Uzviseni:
وَإِنَّ جُندَنَا لَهُمُ ٱلۡغَـٰلِبُونَ
” i vojska Naša će zacijelo pobijediti!”(Es-Saffat,173)
Allahova vojska pobjedjuje sa dokazima.Pobjedjuje pri usmenim raspravama kao sto pobjedjuje pravim oruzjem.Medjutim,bojati se za onog vjernika,muvehida,koji je krenuo ovim putem,a ne posjeduje gore spomenuta oruzja,jeste realnost.
(1)Znaj da se tevhid(monoteizam) zbog kojeg su objavljene knjige i poslani poslanici alejhi selam moze podijeliti na dvije vrste.
Prva vrsta je tevhid spoznaje ili tevhid rububijjeta,a u njega se moze svsrtati tevhid esmai ves-sifat,tj.tevhid potvrdjivanja da samo Allah swt. posjeduje savrsena imena i svojstva(osobine).Ova vrsta nas upucuje da vjerujemo u Allahovu jednocu kroz Njegova djela:da On jedini stvara,opskrbljuje,daje zivot i smrt,upravlja svime itd.kao i vjerovanje da On jedini posjeduje savrsena i lijepa imena i osobine.
Druga vrsta je izrazavanje Allahove jednoce kroz djela robova.Nazivaju je tevhid uluhijje ili tevhid volje i trazenja.Ova vrsta se temelji na izrazavanju Allahove jednoce kroz cinjenje ibadeta samo Njemu,subhanehu we te`ala,i onih vanjskih(vidljivih),i onih unutrasnjih(srcanjih) ibadeta.
(2)Ovo nije zvanican stav autora da pocinilac nevjerstva postaje nevjernik pa makar bio i neznalica,kao sto bi se moglo na prvi pogled zakljuciti.To jest,autor ne proglasava neznalicu nevjernikom ako uradi djelo ili izgovori rijec nevjerstva.U drugim djelima postoje jasne i nedvosmislene izjave i zapisi autora koji potvrdjuju da je on,kada je rijec o ovome,sljedbenik istoga stava kao i ostali ucenjaci ehli-sunneta.Tako se u djelu Ed-Durur es-senijje(1/173) da je rekao:”Sto se tice proglasavanja nekoga nevjernikom(tekfira),ja proglasavam nevjernikom onoga koji sazna vjeru Allahovog Poslanika i nakon toga je opisuje i odvraca ljude od nje.”A u djelu Mu`ellefatu sejh (3/57) autor kaze:”A sto se tice nasih neprijatelja koji govore da ugonim u nevjerstvo na osnovu sumnje ili prijateljovanja,kao i njihovog govora da ugonim u nevjerstvo neznalicu kojem nisu objasnjeni propisi vjere,kazem da je to velika potvora s kojom zele udaljiti ljude od Allahove vjere i Njegovog Poslanika,sallallahu alejhi we sellem.”I rekao je u djelu Ed-durur es-sinijje(1/104):”A sto se tice govora o nama da mi uopceno proglasavamo ljude nevjernicima,i da proglasavamo hidzru u nase mjesto obaveznim,i da ugonimo u nevjerstvo svakog onoga ko nije naseg stava i ko se ne bori sa nama,to je otvorena laz i velika potvora.Ako sse proglasavamo nevjernikom onoga ko je cinio ibadet idolima koji us bili na kaburu Ahmeda Bedevije i Andul Kadira,zbog njihovog neznanja(dzehla)pa kako da proglasimo nevjernikom onoga ko ne cini sirk samo zato sto nije ucinio hidzru kod nas? Slavljen neka je Allah swt.Ovo je zaista velika potvora.Autor zeli reci da se pod izgovorom neznanja ne moze neko stalno pravdati,jer postoje dvije vrste neznanja.Prva vrsta je neznanje koje moze posluziti kao izgovor i opravdanje.U to spada onaj ko je tek prihvatio islam,kao i onaj ko zivi u zabacewnim i udaljenim naseljima,te nije imao mogucnosti da se poduci propisima vjere.Druga vrsta na koju cilja autor je neznanje onoga ko ima sve mogucnosti da nauci propise vjere,kao i mogucnosti da pita ucene.Za ovu vrstu nema opravdanja.
Preuzeto iz knjige ”Djela selefiske da’we”-Sejhul-Islam Ibn Tejmijje
arte.fakt wrote:
ili bolje receno ne prihvatanja stavova ucenih ljudi iz IZ koji znaju sigurno bolje ... jedno je procitati dvije knjige a drugo je posvetiti svoj zivot izucavanju i usavrsavanju , kao sto je Prof. dr. Enes Ljevaković
Kako nikome nije jasno da su tevhidi, mevludi i dzenaze odrzali koliko-toliko Islama u Bosni i da su nas ubijali upravo zbog ovih tevhida, mevluda i dzenaza, jer nam je to jedino ostalo sto smo smjeli javno obavljati u skupinama???
Profesora uvazavam kao profesora i to je sve, sto se tice da mi je autoritet u donosenju fetvi - nije. Prvenstveno zbog nepostavljanja prioriteta. Da ti pravo kazem, mozda i jesam procitala dvije knjige u zivotu i ne poredim se sa spomenutim profesorom niti bih se voljela porediti, ali covjek koji nije prosao sve ono sto govori meni ne moze biti uzor niti autoritet. Zasto uvazeni profesor nije donio fetvu sta raditi i u kojoj su kategoriji silovane zene, djeca koja su se rodila nakon ovog gnusnog cina? Zasto uvazeni profesor nije donio fetve koje su mnogo, mnogo bitnije od toga je li dozvoljeno uciti tevhide i mevlude...
Zasto ne donese fetvu da se ne smiju unositi mobiteli u dzamiju, jer je i to novotarija, Boziji Poslanik nije koristio mobitel, zasto svi ne jasete na devama, nego se vozite automobilima?
Zasto na Hadz idete avionima kada fino u hadisu stoji da ce dolaziti ljudi na kamilama i izmoreni i iscrpljeni?
A kada Boziji Poslanik kaze da kada se skupina ljudi skupi da bi velicala Allaha dz.s. i da Allah dz.s. spusta Milost Svoju na takvu skupinu, i kada se to oblikuje u mevlud ili tevhid... E, to je novotarija... nema dalje, nego novotarija...
I dalje se drzite toga da su mevludi i tevhidi novotarije i to pretezno muski rod za koje nisam ni sigurna da li su ikada bili na jednom od njih.
Kao drugo, tvrditi da nema koristi od proucenog zikra, tevhida i mevluda ... hm.., a sta ako bude??? Kako neko moze tvrditi da necije La Ilahe ilallah koje prouci nema vrijednosti i da nece imati hajra od toga...
Pa bolan ne bio, uzmi valjaj se, kolutaj se ako hoces ali uci bismilu,ibadeti ... Allah dz.s. garantuje svakom svom robu nagradu za ibadet....
strongwoman wrote:Kako nikome nije jasno da su tevhidi, mevludi i dzenaze odrzali koliko-toliko Islama u Bosni i da su nas ubijali upravo zbog ovih tevhida, mevluda i dzenaza, jer nam je to jedino ostalo sto smo smjeli javno obavljati u skupinama???
Kako iznosite ovolike neistine? Ko te je ubijo zbog ovoga, i apsolutno nije istina da je to jedino sto se smjelo javno obavljati. I u komunizmu su gradjene i cuvane izgradjene dzamije, klanjao je ko je htjeo klanjati, postio je ko je htjeo postiti zavrsavale su se medrese i islamski fakulteti itd.
arte.fakt wrote:
Kako nikome nije jasno da su tevhidi, mevludi i dzenaze odrzali koliko-toliko Islama u Bosni i da su nas ubijali upravo zbog ovih tevhida, mevluda i dzenaza, jer nam je to jedino ostalo sto smo smjeli javno obavljati u skupinama???
Profesora uvazavam kao profesora i to je sve, sto se tice da mi je autoritet u donosenju fetvi - nije. Prvenstveno zbog nepostavljanja prioriteta. Da ti pravo kazem, mozda i jesam procitala dvije knjige u zivotu i ne poredim se sa spomenutim profesorom niti bih se voljela porediti, ali covjek koji nije prosao sve ono sto govori meni ne moze biti uzor niti autoritet. Zasto uvazeni profesor nije donio fetvu sta raditi i u kojoj su kategoriji silovane zene, djeca koja su se rodila nakon ovog gnusnog cina? Zasto uvazeni profesor nije donio fetve koje su mnogo, mnogo bitnije od toga je li dozvoljeno uciti tevhide i mevlude...
Zasto ne donese fetvu da se ne smiju unositi mobiteli u dzamiju, jer je i to novotarija, Boziji Poslanik nije koristio mobitel, zasto svi ne jasete na devama, nego se vozite automobilima?
Zasto na Hadz idete avionima kada fino u hadisu stoji da ce dolaziti ljudi na kamilama i izmoreni i iscrpljeni?
A kada Boziji Poslanik kaze da kada se skupina ljudi skupi da bi velicala Allaha dz.s. i da Allah dz.s. spusta Milost Svoju na takvu skupinu, i kada se to oblikuje u mevlud ili tevhid... E, to je novotarija... nema dalje, nego novotarija...
I dalje se drzite toga da su mevludi i tevhidi novotarije i to pretezno muski rod za koje nisam ni sigurna da li su ikada bili na jednom od njih.
Kao drugo, tvrditi da nema koristi od proucenog zikra, tevhida i mevluda ... hm.., a sta ako bude??? Kako neko moze tvrditi da necije La Ilahe ilallah koje prouci nema vrijednosti i da nece imati hajra od toga...
Pa bolan ne bio, uzmi valjaj se, kolutaj se ako hoces ali uci bismilu,ibadeti ... Allah dz.s. garantuje svakom svom robu nagradu za ibadet....
Djabe ti pricas kad nosis dva neoprostiva "grijeha", hem zeMsko, hem pametna
Za ove sto vriste novotarija, davno je receno: magarac natovaren svetim knjigama je i dalje magarac!
strongwoman wrote:Kako nikome nije jasno da su tevhidi, mevludi i dzenaze odrzali koliko-toliko Islama u Bosni i da su nas ubijali upravo zbog ovih tevhida, mevluda i dzenaza, jer nam je to jedino ostalo sto smo smjeli javno obavljati u skupinama???
Kako iznosite ovolike neistine? Ko te je ubijo zbog ovoga, i apsolutno nije istina da je to jedino sto se smjelo javno obavljati. I u komunizmu su gradjene i cuvane izgradjene dzamije, klanjao je ko je htjeo klanjati, postio je ko je htjeo postiti zavrsavale su se medrese i islamski fakulteti itd.
Zna se kako se zovu oni koji iznose neistine ... samo mala ispravka, nismo živjeli u komunizmu već u socijalizmu.
insomnia78 wrote:
Pogresne informacija imas...tad su dzamije pretvarane u skladista
strongwoman wrote:
Ti nasla sebi za pravo osporavati "ono sto olaksava zivot". Sva ulema je tako okarektisala mobitel, automobil, avion...al' ti moras da pmaetujes.
Tevhid i mevlud su novotarija u ibadetu, sto NIJE DOZVOLJENO, i nema NI JEDNO uporiste u Kur'anu i sunnetu, ma sta god ti mislila il' napisala. Kazes da prof. dr. Ljevakovic ti nije autoritet, dobro. Al' onda ko je?
@strongice,
kakve veze napredak tehnologije i nauke ima sa ovom temom
rijec je o teHvidima....koji ako nije bio u praski poslanika s.a.w.s. kada je ovaj ajet objavljen
«Danas sam vam vašu vjeru usavršio i Svoju blagodat prema vama upotpunio i zadovoljan sam da vam islam bude vjera.« (El-Maide, 3.)
zasto ga onda dodvati ?!?
Ehhh jos niđe nije receno da se u nauci ne moze nesto novo izmisliti,napraviti,otkriti.....
arte.fakt wrote:
mislim kao prvo da bi trebala da smanjis kolicinu frustracije koju nosis u sebi . Niko ovdje nije rekao da je tevhid novotarija , samo je receno za tehvid da ima i boljih nacina da se prakticira takva vrsta ibadeta. Inace ne razumijem odakle tolika kolicina frustracije i napada . Sto se tice uvazavanja autoriteta to je generalno nas problem i sve dok to ne promijenimo bicemo tu gdje jesmo . Da si malo pazljivije citala umjesto sto si pjenila na postove drugih ljudi kao sto to inace radis primjetila bi da uvazeni profesor ljudima savjetuje davanje sadake umjesto toga . Za razliku od tebe ja sebi nisam dao za pravo da tumacim Islam vec sam se pozvao na ljude koji bolje znaju a ima ih hvala Allahu. Tvoje uvazavanje nekoga kao autoriteta niti ce smanjiti njegov autoritet a niti ce ga povecati ako ga prihvatis . U jedno sam siguran i za jedno mogu sigurirati a to je da je Islam na ovim prostorima opstao samo Allahovom miloscu . Treba se rijesiti gibeta i potvore a za tehvid manje vise ...