Islamofobija

Rasprave o vjerskim temama.
Post Reply
jedna

#101 Re: Islamofobija

Post by jedna »

Nesto sumnjam da je za doba Muhameda a.s. Islam stigao do Francuske.
Mislim da cak i ti znas da (kao uostalom i svaka nova religija) nije bio bas najbolje prihvacen, te da su vjernici proganjani. Na podrucjima gdje su se naseljavali nisu bili prihvaceni, a ja cu i dalje zastupati tezu da svako ima pravo da se nastani gdje mu je volja.

Ova rasprava je odavno besmislena postala, jer vidim da si ti jedan od onih koji zastupaju misljenje "svakom svoje". Smatras da je Evropa neka krscansko-jevrejska tvorevina i da za druge tu nema mjesta (osim ako ce odbaciti svoje obicaje i tradiciju). Rekla bih da vjerovatno i zivis u jednonacionalnom okruzenju i ne zelis "ostale" (posebno muslimane sa "prijetecim feredzama")blizu svoje avlije. Ako se druzis sa osobama druge vjeroispovijesti, svaka ti cast (ali ne znam kako to uspijevas).
JThomas

#102 Re: Islamofobija

Post by JThomas »

nitkovazan wrote:
jedna wrote: Za mene je kultura Evropljana satkana upravo od bogatstva i razlicitosti zajednica. Ako ti ne smatras Evropu multikonfesionalnom, ja je smatram.
Pa to kažu i imigranti. Europljani ne kažu. A valjda Europljani trebaju odlučiti kakva je Europa i što s njom. Malo je licemjerno očekivati od Europe da bude multikulturalna, a s druge strane provoditi netoleranciju. Kako rekoh, stvar je u ravnoteži. Ako se Europa ne zaštiti od radikalnih poimanja vjere s Istoka, neće više biti Europe i njenih vrijednosti.
nije licemjerno, iz jednog jednostavnog razloga, što se evropa javno u svim ustavima poziva na ljudska prava, građanske slobode, multikulturalnost i tako to. dok ali khamnei i raja otvoreno kažu - naša država je islamska i zdravo svakome kome se to ne sviđa.
nepravedno možda, ali licemjerno ne...pa valjda se zato evropa smatra naprednijom, slobodoumnijom, liberalnijom od irana i saudijske arabije.
nitkovazan

#103 Re: Islamofobija

Post by nitkovazan »

jedna wrote:Nesto sumnjam da je za doba Muhameda a.s. Islam stigao do Francuske.
Mislim da cak i ti znas da (kao uostalom i svaka nova religija) nije bio bas najbolje prihvacen, te da su vjernici proganjani. Na podrucjima gdje su se naseljavali nisu bili prihvaceni, a ja cu i dalje zastupati tezu da svako ima pravo da se nastani gdje mu je volja.

Ova rasprava je odavno besmislena postala, jer vidim da si ti jedan od onih koji zastupaju misljenje "svakom svoje". Smatras da je Evropa neka krscansko-jevrejska tvorevina i da za druge tu nema mjesta (osim ako ce odbaciti svoje obicaje i tradiciju). Rekla bih da vjerovatno i zivis u jednonacionalnom okruzenju i ne zelis "ostale" (posebno muslimane sa "prijetecim feredzama")blizu svoje avlije. Ako se druzis sa osobama druge vjeroispovijesti, svaka ti cast (ali ne znam kako to uspijevas).
Nisam rekao za vrijeme Muhameda. Za više informacija, traži o bitki kod Poitiersa.
Što se tiče multikulturalnosti Europe (da Europe, ne Evrope), to je šuplja priča. Po Bosni se sad ložite na fore tipa: sve bogomolje u jednom gradu, na jednom mjestu, ma samo što ne dijele zajednički zid i sl. A da je stvarni život po pitanju multietničnosti, multikulturalnosti i multikonfesionalnosti nešto skroz drugo jasno je onima koji tamo žive, a ne navrate samo škljocnuti fotoaparatom te bogomolje. Uostalom, skroz je druga stvar ako govorimo o zemljama koje su tradicionalno multikulturalne i u kojima su tradicionalno rasporastranjene razne vjere (kao Bosna, Egipat, Palestina i sl.), a mi sad govorimo o zemljama koje su bile po tom pitanju poprilično homogene, a sad su na udaru imigracije.
Što se tiče moje sredine i muslimana i pripadnika drugih vjera koje u njoj žive, smatram da je njihov odnos prema ovoj sredini korektan i s njima, kao i s drugima, ostvarujem dobre kontakte. U Dubrovniku, gdje sam nekad živio, čak ni hodžina žena nije nosila nikakvo pokrivalo, za Bajram bi uredno prodefilirali Stradunom ruku pod ruku tako. Ne znam kako to može biti i kosi li se to s islamskim pravilima, ali općenito smatram da je takav odnos u redu prema sredini u kojoj se nalaze (na samo hodža i žena mu, mislim općenito na muslimane u Dubrovniku i u Splitu, u kojem sada živim).
Jednostavno se radi o različitim podnebljima i njihovim običajima i kulturama. Ne možeš ti po načelu multikulturalnosti očekivati od nekoga da prihvati neke skroz druge običaje u svoju sredinu iako se to kosi s tradicijom tog kraja. Multikulturalnost je za zemlje koje su tradicionalno multikulturalne, a druge zemlje trebaju čuvati svoje lice u skladu s kulturom koja je tu tradicionalno ukorijenjena. U sredinama kao što je Bosna uvijek treba inzistirati na multikulturalnosti, mada mislim da od toga nikad neće biti ništa. Ali ne možeš ti očekivati da u, recimo, nekom dalmatinskom mediteranskom gradu minaret bude prihvaćen. To je jednostavno šaka u oko jer se ne slaže s tradicionalnom mediteranskom kulturom koja tu postoji. Ne možeš očekivati od nekog stanovnika tog grada da se budi uz glas mujezina. Isto ne moeš to očekivati ni od nekog stanovnika srednjoeuropskog baroknog grada, niti od ikojeg europskog grada koji ima svoj izgrađeni identitet u smislu vizualnog izgleda i obrazaca ponašanja koji tu vladaju.
Ako je bosanska speciifčnost da budu zvonik i minaret jedno uz drugo i ti se dičiš tim i smatraš to pozitivnim identitetom Bosne, ne možeš se pozivati na multikulturalnost da bi isto napravila u nekom europskom gradu, jer to isto tako nije europska specifičnost kao što jest bosanska.
Ako netko imigrira u neku zemlju zbog boljeg standarda života, zarade i sl., onda je valjda red da se prilagodi. Ako ti uzimaš ono što ti ta zemlja pruža, onda pirhvati i tekovine te zemlje zbog kojih ta zemlja upravo i jest napredna. Ako ti je do držanja običaja iz svoje zemlje, pa onda se pomiri i s lošijim standardom te zemlje i tamo ostani. Nažalost, jedno ide uz drugo.
JThomas

#104 Re: Islamofobija

Post by JThomas »

ako neka država ili sredina već dopusti muslimanima ili bilo kome drugom da se dosele (a njihovo je pravo da to i ne učine ako neće), njihova je demokratska obaveza da im dopuste i ispovijedanje vjere i nošenje marame, i da sagrade bogomolje i sve to. ako se već furamo na demokratiju i ljudska prava.

mislim, kao da nijemci "uvoze" turke zato što ih vole...i kao da bi neko tražio da mu naprave džamiju u baroknom centru augsburga ili šta ti ja znam...niko me ne može ubijediti da bi bilo kakva bogomolja uništila kulturni identitet nekog grada, ako se izgradi s ukusom i gdje joj je mjesto. ako u nekoj zajednici već postoji znatna populacija neke vjere, jedino je demokratski da joj se dopusti i upražnjavanje te vjere, jer i ako je riječ o "došljacima", ta je zajednica morala pristati da oni dođu da bi došli.

opet kažem, ovo sve vrijedi ako se već furamo na demokratiju, ako hoćemo da budemo napredni i liberalni, ako nećemo, to je već druga stvar...ali evropa se definitivno "fura" na to na nivou povelja, međunarodnih konvencija i ustava, pa otud i pravo da joj sudimo po strožim kriterijima.
a.basko

#105 Re: Islamofobija

Post by a.basko »

nitkovazan wrote:
jedna wrote:Nesto sumnjam da je za doba Muhameda a.s. Islam stigao do Francuske.

Nisam rekao za vrijeme Muhameda. Za više informacija, traži o bitki kod Poitiersa.
Što se tiče multikulturalnosti Europe (da Europe, ne Evrope), to je šuplja priča. Po Bosni se sad ložite na fore tipa: sve bogomolje u jednom gradu, na jednom mjestu, ma samo što ne dijele zajednički zid i sl. A da je stvarni život po pitanju multietničnosti, multikulturalnosti i multikonfesionalnosti nešto skroz drugo jasno je onima koji tamo žive, a ne navrate samo škljocnuti fotoaparatom te bogomolje. Uostalom, skroz je druga stvar ako govorimo o zemljama koje su tradicionalno multikulturalne i u kojima su tradicionalno rasporastranjene razne vjere (kao Bosna, Egipat, Palestina i sl.), a mi sad govorimo o zemljama koje su bile po tom pitanju poprilično homogene, a sad su na udaru imigracije.
Što se tiče moje sredine i muslimana i pripadnika drugih vjera koje u njoj žive, smatram da je njihov odnos prema ovoj sredini korektan i s njima, kao i s drugima, ostvarujem dobre kontakte. U Dubrovniku, gdje sam nekad živio, čak ni hodžina žena nije nosila nikakvo pokrivalo, za Bajram bi uredno prodefilirali Stradunom ruku pod ruku tako. Ne znam kako to može biti i kosi li se to s islamskim pravilima, ali općenito smatram da je takav odnos u redu prema sredini u kojoj se nalaze (na samo hodža i žena mu, mislim općenito na muslimane u Dubrovniku i u Splitu, u kojem sada živim).
Jednostavno se radi o različitim podnebljima i njihovim običajima i kulturama. Ne možeš ti po načelu multikulturalnosti očekivati od nekoga da prihvati neke skroz druge običaje u svoju sredinu iako se to kosi s tradicijom tog kraja. Multikulturalnost je za zemlje koje su tradicionalno multikulturalne, a druge zemlje trebaju čuvati svoje lice u skladu s kulturom koja je tu tradicionalno ukorijenjena. U sredinama kao što je Bosna uvijek treba inzistirati na multikulturalnosti, mada mislim da od toga nikad neće biti ništa. Ali ne možeš ti očekivati da u, recimo, nekom dalmatinskom mediteranskom gradu minaret bude prihvaćen. To je jednostavno šaka u oko jer se ne slaže s tradicionalnom mediteranskom kulturom koja tu postoji. Ne možeš očekivati od nekog stanovnika tog grada da se budi uz glas mujezina. Isto ne moeš to očekivati ni od nekog stanovnika srednjoeuropskog baroknog grada, niti od ikojeg europskog grada koji ima svoj izgrađeni identitet u smislu vizualnog izgleda i obrazaca ponašanja koji tu vladaju.
Ako je bosanska speciifčnost da budu zvonik i minaret jedno uz drugo i ti se dičiš tim i smatraš to pozitivnim identitetom Bosne, ne možeš se pozivati na multikulturalnost da bi isto napravila u nekom europskom gradu, jer to isto tako nije europska specifičnost kao što jest bosanska.
Ako netko imigrira u neku zemlju zbog boljeg standarda života, zarade i sl., onda je valjda red da se prilagodi. Ako ti uzimaš ono što ti ta zemlja pruža, onda pirhvati i tekovine te zemlje zbog kojih ta zemlja upravo i jest napredna. Ako ti je do držanja običaja iz svoje zemlje, pa onda se pomiri i s lošijim standardom te zemlje i tamo ostani. Nažalost, jedno ide uz drugo.
tradicija i identitet eUrope... sminkanje islamofobije!!! :D licemjerstvo... :oops:
a.basko

#106 Re: Islamofobija

Post by a.basko »

JThomas wrote:ako neka država ili sredina već dopusti muslimanima ili bilo kome drugom da se dosele (a njihovo je pravo da to i ne učine ako neće), njihova je demokratska obaveza da im dopuste i ispovijedanje vjere i nošenje marame, i da sagrade bogomolje i sve to. ako se već furamo na demokratiju i ljudska prava.

mislim, kao da nijemci "uvoze" turke zato što ih vole...i kao da bi neko tražio da mu naprave džamiju u baroknom centru augsburga ili šta ti ja znam...niko me ne može ubijediti da bi bilo kakva bogomolja uništila kulturni identitet nekog grada, ako se izgradi s ukusom i gdje joj je mjesto. ako u nekoj zajednici već postoji znatna populacija neke vjere, jedino je demokratski da joj se dopusti i upražnjavanje te vjere, jer i ako je riječ o "došljacima", ta je zajednica morala pristati da oni dođu da bi došli.

opet kažem, ovo sve vrijedi ako se već furamo na demokratiju, ako hoćemo da budemo napredni i liberalni, ako nećemo, to je već druga stvar...ali evropa se definitivno "fura" na to na nivou povelja, međunarodnih konvencija i ustava, pa otud i pravo da joj sudimo po strožim kriterijima.

:D
Pietje_Bel

#107 Re: Islamofobija

Post by Pietje_Bel »

Nisam Islamofobican ali ne zelim Islam ili bnilo koju vjeru da vidim u politickom i javnom zivotu u BiH. Zelim da Bosna posle Turske postane druga "muslimanska" sekularna drzava na svijetu gdje ce cak biti zabranjeno nositi mahramu na poslu. Sad za sada Islamisti iz Turske dolaze da studiraju na Turske univerzitete u Sarajevu kako bi mogli nositi marhamu i kako bi se mogli ponasdati po Islamskim principima i ja to ne zelim u BiH. Neka idu u Saudijsku Arabiju ako zele tako da zive ili neka im Turska omoguci takav zivot. Ne zelim da BiH postane gnjezdo za svakakve Islamske fanatike sirom svijeta.
beautyfool

#108 Re: Islamofobija

Post by beautyfool »

Pietje_Bel wrote:Nisam Islamofobican ali ne zelim Islam ili bnilo koju vjeru da vidim u politickom i javnom zivotu u BiH. Zelim da Bosna posle Turske postane druga "muslimanska" sekularna drzava na svijetu gdje ce cak biti zabranjeno nositi mahramu na poslu. Sad za sada Islamisti iz Turske dolaze da studiraju na Turske univerzitete u Sarajevu kako bi mogli nositi marhamu i kako bi se mogli ponasdati po Islamskim principima i ja to ne zelim u BiH. Neka idu u Saudijsku Arabiju ako zele tako da zive ili neka im Turska omoguci takav zivot. Ne zelim da BiH postane gnjezdo za svakakve Islamske fanatike sirom svijeta.
Hvala Bogu pa takvi kao ti nam ne dirigiraju vlast! to sto ti upravo zelis je jedna velika diskriminacija zena koje nose marame, to je isto kao da zabranjujes svim zenama da nose recimo kosulje ili pantalone ili suknje !?? zbog ko zna kojih uvijerenja!?!?! jer je to isto dio materijala kao sto je i marama, dali bila na glavi ili ne ipak je dio materijala !
Sto se tice turskih studenta koji dolaze u Bosnu radi obrazovanja, vrata nase lijepe Bosne su im uvijek otvorena, zar nisi svijestan koliko je Turska Bosni pomogla,u toku rata i nakon rata cak i dan danas, zar mozes biti toliko nezahvalan ???
Nasa lijepa Bosna trebala bi se pozabaviti oblacenjem omladine a ne da idu "goli" po skolama vec da im se jasno da do znanja propisi oblacenja u skolama(kad ih vec roditelji ne uce tome) a ako je potrebno cak i uniforma!...jer zaista je sramota vidjeti jednu obrazovanu ustanovu punu ucenica koje hodaju po skoli kao da su na plazi !
Pietje_Bel

#109 Re: Islamofobija

Post by Pietje_Bel »

beautyfool wrote:
Pietje_Bel wrote:Nisam Islamofobican ali ne zelim Islam ili bnilo koju vjeru da vidim u politickom i javnom zivotu u BiH. Zelim da Bosna posle Turske postane druga "muslimanska" sekularna drzava na svijetu gdje ce cak biti zabranjeno nositi mahramu na poslu. Sad za sada Islamisti iz Turske dolaze da studiraju na Turske univerzitete u Sarajevu kako bi mogli nositi marhamu i kako bi se mogli ponasdati po Islamskim principima i ja to ne zelim u BiH. Neka idu u Saudijsku Arabiju ako zele tako da zive ili neka im Turska omoguci takav zivot. Ne zelim da BiH postane gnjezdo za svakakve Islamske fanatike sirom svijeta.
Hvala Bogu pa takvi kao ti nam ne dirigiraju vlast! to sto ti upravo zelis je jedna velika diskriminacija zena koje nose marame, to je isto kao da zabranjujes svim zenama da nose recimo kosulje ili pantalone ili suknje !?? zbog ko zna kojih uvijerenja!?!?! jer je to isto dio materijala kao sto je i marama, dali bila na glavi ili ne ipak je dio materijala !
Sto se tice turskih studenta koji dolaze u Bosnu radi obrazovanja, vrata nase lijepe Bosne su im uvijek otvorena, zar nisi svijestan koliko je Turska Bosni pomogla,u toku rata i nakon rata cak i dan danas, zar mozes biti toliko nezahvalan ???
Nasa lijepa Bosna trebala bi se pozabaviti oblacenjem omladine a ne da idu "goli" po skolama vec da im se jasno da do znanja propisi oblacenja u skolama(kad ih vec roditelji ne uce tome) a ako je potrebno cak i uniforma!...jer zaista je sramota vidjeti jednu obrazovanu ustanovu punu ucenica koje hodaju po skoli kao da su na plazi !
Mi Bosnjaci tapkamo u mjestu zbog ljudi koji su i koji jos uvijek od Bosne (25% Bosne) zele da naprave jednu Muslimansku drzavicu. Turci su zabranili nosenje marhame u skolama, zabranili su arapski jezik i Turci su jedini narod Muslimanski na svijetu koji imaju jaku nacionalnu svijest i koji se nesto pitaju u evropi i svijetu. Jedina sekularna drzava na svijetu cije je stanovnistvo velikim dijelom muslimansko. Ako zelis da vjerujes u Boga niko ti to ne zabranjava ali kad dodes na posao onda ne sa marhamom jer kad dolazis na posao tu prestaje privatni zivot a vjera je privatna stvar. Bosna je uvijek bila evropska zemlja i to ce uvijek i ostati. Ako zelis da zivis po serijatu vrata Irana su sirom otovorena. Bolje je kad je zena "pola gola" i kad hoca pored muza nego kada je zena umotana u krpama na 30 Celsiusa i hoda 30 metara iza muza. ;)
emra_a

#110 Re: Islamofobija

Post by emra_a »

Pietje_Bel wrote:
beautyfool wrote:
Mi Bosnjaci tapkamo u mjestu zbog ljudi koji su i koji jos uvijek od Bosne (25% Bosne) zele da naprave jednu Muslimansku drzavicu. Turci su zabranili nosenje marhame u skolama, zabranili su arapski jezik i Turci su jedini narod Muslimanski na svijetu koji imaju jaku nacionalnu svijest i koji se nesto pitaju u evropi i svijetu. Jedina sekularna drzava na svijetu cije je stanovnistvo velikim dijelom muslimansko. Ako zelis da vjerujes u Boga niko ti to ne zabranjava ali kad dodes na posao onda ne sa marhamom jer kad dolazis na posao tu prestaje privatni zivot a vjera je privatna stvar. Bosna je uvijek bila evropska zemlja i to ce uvijek i ostati. Ako zelis da zivis po serijatu vrata Irana su sirom otovorena. Bolje je kad je zena "pola gola" i kad hoca pored muza nego kada je zena umotana u krpama na 30 Celsiusa i hoda 30 metara iza muza. ;)

srecom pa se ti ne pitas :D
beautyfool

#111 Re: Islamofobija

Post by beautyfool »

Pietje_Bel wrote:
beautyfool wrote:
Ja uopste ne znam odakle ti to misljenje da neko pokusava da napravi od Bosne neku muslimansku drzavu, pa prosetaj malo centrom Sarajeva pa pogledaj koliko je zena otkrivenih a koliko pokriveni pa ces shvatiti koliko uopste postoje indicije za kreiranje jedne islamske drzave.Sto se tice Turske i njihove cijenjenosti od strane europe i sl to je sve politika plus Turska vojska :D ,sto se arapskog jezika tice, :? u kojoj su to Turskoj zabranili :D !?!?! . Po tvom stavu da ako dodjem na posao ne smijem promovirati svoju religiju, samim tim s obzirom da mi u Bosni svrstavamo muslimane pod onim ljudima koji nose arapska odnosno turska imena znaci da samim tim sto na poslu koristim svoje ime bi znacilo promoviranje moje religije !?!?!? ili bih trebala na poslu imati adekvatno ime koje bi mi oni nadili eto tek toliko da ne promoviram svoju religiju ??? Znaci, marama oko glave ili na glavi ne igra veliku ulogu o znacaju osobe i njenoj identifikaciji....na poslu oni trebaju da cijene mene kao osobu i da cijene moj rad i trud i moje obrazovanje a ne moje privatne stvari kao sto su religija ili sl.Dakle, ja sam na poslu da obavim svoj zadatak i za to sam placena a ako neko smatra da nisam zadovoljila kvalifikacije na osnovu svog fizickog izgleda onda molim lijepo, pogrijesila sam vrata, jer se nisam, niti se namjeravam prijavljivati na takmicenje ljepote ili slicna mjesta gdje je cilj promoviranje fizicke ljepote a ne cijenjenje obrazovanja, rada i truda !

I nekontam tvoj komentar koja to zena tj supruga hoda 30 metara od svog muza !?!?! Gdje si ti ucio o religiji :) Pogledaj malo pokrivene zene i njihove muzeve pa tek onda komentarisi. Sto se tice pokrivanja na plus 30 stepeni vjeruj mi da je puno zdravije pokriti svoju kozu od sunca nego je izloziti direktno na sunce, surfaj malo i po medicinskim stranicama pa procitaj sta kazu o izlaganju na sunce s medicinskog aspekta , koliku stetnost kozi direktno izaganje suncu moze donijeti!

Uci , citaj ;) ... - prva objava u Kuranu :)

Da te dragi Allah uputi, amin :)
shalaedin

#112 Re: Islamofobija

Post by shalaedin »

nitkovazan wrote:

Mislim da nisi u pravu. Ako Katolici mogu da sagrade crkvu u mjestu gdje je 90 % posto muslimana i da svoj poziv za molitvom oglasava zvonom, zasto u obrnutoj situaciji nebi muslimani mogli imati dzamiju i oglasavati svoju molitvu ezanom. To je licemjerno i netolerantno i kosi se sa demokratskim osnovnim pravima o postivanju prava na ispovjedanje sopstvene religije. To sto si ti rekao je diskriminirajuce. Sarajevo je do prije rata bilo multietnicki grad krasila ga je multikulturalnost, sada je zbog rata postalo jednolicno i sa vecinskim brojem muslimana. Zamisli sada da smo prigrlili netoleranciju i svima onima cija nam obiljezja bodu oci zbog onoga sto se desilo u periodu od 92 do 95 godine zabranili branili osnovno pravo na ispovjedanje religije i rekli skinite zvona i skratite vrhove svojih crkava, smetaju nam. Mi znamo da time sebi cinimo nepravdu i da tako dijelimo ljude. Pa cak u gradu koji sigurno ima 70-80 posto muslimana mi smo svojim sunarodnjacima dozvolili da ih posjeti tadasnji papa. Nismo se protivili. Sve u duhu tolerancije. Mislim da niko nikome ne treba da smeta sve dok se ne prelaze granice i nikome se ne cini nepravda. Dzamije se grade u mijestima gdje ima veliki broj muslimana, u dijelovima gradova gdje njihov broj stanovnika je velik i koje su kao takve poznate cetvrti. Sto se tice Bosne i Hercegovine, pojedini djelovi ove zemlje mogu biti primjeri multikulturalnosti pojedini ne. Tuzla, Bihac, Sarajevo, Zenica, Teslic,Tesanj i pojedini manji gradici mogu biti primjeri multikulturalnosti dok npr. Mostar, Banjaluka, Trebinje i jos par gradova mogu biti primjeri diskriminacije. Ipak sta ocekivati od sredine koja je prosla kroz rat koji je bio najpogubnijim ratom poslje drugog svijetskog rata u Evropi. Zasto bi nama u muslimanima jedna casna sestra, kada mi imamo zene koje se oblace isto i koje svojoj nosnjom zele da sacuvaju prvenstveno svoju vjeru i cast. BIH-a je imala veci prag tolerancije i multikulturalnosti od svih zemalja u regiji i historija ove zemlje to potvrdjuje.
Citaj te malo o historiji svojih susjeda mozad vam bude jasnije o cemu govorimo. I zasto smo mi posebni u svojoj okolini. Evo za sve one koji tvrde da su muslimani netolerantni ratnici, nemilosrdni vladari, diskriminatori jedinstveni primjeri iz nase historije koji to opovrgava, cuvena Andhama koja je prvi evropski dokument o slobodi ispovjedanje vjere i dokument koji je stitio sve one koji nisu bili muslimani a zivjeli su u BiH-i za vrijeme Osmanlija.

Evo linka: http://www.most.ba/053/081.htm
nitkovazan

#113 Re: Islamofobija

Post by nitkovazan »

Kako već rekoh, nije ista stvar Bosna i Europa. Na tlu Bosne ima više vjera, ali su sve tu jako dugo. U Europu islam stiže zadnjih godina. U Bosni nema druge nego sustavno inzistirati na multikulturalnosti, jer nijedna kultura tu nije pala s Marsa, nego su tu tradicionalne. A u Europe islam stiže kao potpuna novotarija.
Što se tiče Ahd-name, više-manje to je bilo mrtvo slovo na papiru. Za vrijeme Osmanlija rušili su se samostani i crkve, a katoličko stanovništvo nerijetko trpilo nasilje Osmanlija. Redovito su se za svoje poraze osvećivali na katolicima.
spekulant

#114 Re: Islamofobija

Post by spekulant »

nitkovazan wrote:Kako već rekoh, nije ista stvar Bosna i Europa. Na tlu Bosne ima više vjera, ali su sve tu jako dugo. U Europu islam stiže zadnjih godina. U Bosni nema druge nego sustavno inzistirati na multikulturalnosti, jer nijedna kultura tu nije pala s Marsa, nego su tu tradicionalne. A u Europe islam stiže kao potpuna novotarija.
Što se tiče Ahd-name, više-manje to je bilo mrtvo slovo na papiru. Za vrijeme Osmanlija rušili su se samostani i crkve, a katoličko stanovništvo nerijetko trpilo nasilje Osmanlija. Redovito su se za svoje poraze osvećivali na katolicima.
ovo boldirano nije tacno. a iz tvojih izjava se jasno vidi da ne bi bio ni za multi kulti bosnu, samo da kojim slucajem nisi manjina.. eto bosna mora biti multi kulti, jer ti znas da nema tebi "suzivota" da nije multi kulti, al evropa ne mora, nego nek se fino "ocisti" jel?
HAVANA

#115 Re: Islamofobija

Post by HAVANA »

emra_a wrote:

srecom pa se ti ne pitas :D

Nedo Bog da se ti pitaš.
dino_sara

#116 Re: Islamofobija

Post by dino_sara »

nitkovazan wrote:Kako već rekoh, nije ista stvar Bosna i Europa. Na tlu Bosne ima više vjera, ali su sve tu jako dugo. U Europu islam stiže zadnjih godina. U Bosni nema druge nego sustavno inzistirati na multikulturalnosti, jer nijedna kultura tu nije pala s Marsa, nego su tu tradicionalne. A u Europe islam stiže kao potpuna novotarija.
Aj, o cemu ti pricas pasa moj, jel ti ovo ozbiljno pises ili provociras, nemogu da vjerujem kakve price pricas.
Velis osmanlije rusili samostane i crkve. Hajd dobro moze biti. A hajde mi reci malo o Musoliniju, o Hitleru, o Bushu, Malo mi pricaj o americi i atomskim bombama, malo mi pricaj o rusiji. Da ne spominjem Bosnu i Hercegovinu koju napadose i katolici i pravoslavci i porusise stotine Dzamija dok je u Sarajevu sve i jedna crkva ostala netaknuta. Ko napravi sve velike genocide ???? Osmanlije? Nevjerujem. okazalo se u praksi da smo ipak najmirnija vjera , puna tolerancije i sabura.
ja.neron

#117 Re: Islamofobija

Post by ja.neron »

E moj "nitkovazan" jesi li možda kad pročitao o srednjevjekovnoj Bosni i ko je tad koga utjerivao u vjeru ako nisi pročitaj :?: :?: :?:
Sad ste katolici a kad treba glasati na izborima, navijati na utakmicama i putovati Europom onda ste Hrvati :!: :!: :!:
šega

#118 Re: Islamofobija

Post by šega »

Samo bih postavio pitanje ovome "nitkovazan".
Da li ti je primjernije vidjeti (u parku npr.)nadrogiranog mladića i polugolu djevojku (ako si u društvu maloljetnog sina) ili ženu pokrivenu ,odnosno obučenu po islamski ?
I još nešto, gej parade po tvom Splitu jako dobro prolaze ...žalim vas.
united bosnae

#119 Re: Islamofobija

Post by united bosnae »

šega wrote:Samo bih postavio pitanje ovome "nitkovazan".
Da li ti je primjernije vidjeti (u parku npr.)nadrogiranog mladića i polugolu djevojku (ako si u društvu maloljetnog sina) ili ženu pokrivenu ,odnosno obučenu po islamski ?
Znam da nije meni upuceno ali....ja bih glasao za ovu polugolu.... ako moze...
spekulant

#120 Re: Islamofobija

Post by spekulant »

united bosnae wrote:
šega wrote:Samo bih postavio pitanje ovome "nitkovazan".
Znam da nije meni upuceno ali....ja bih glasao za ovu polugolu.... ako moze...
hahah :-D :thumbup:
paratrooper

#121 Re: Islamofobija

Post by paratrooper »

šega wrote:Da li ti je primjernije vidjeti ... polugolu djevojku ... ili ženu pokrivenu ,odnosno obučenu po islamski ?
:lol:

kakvih sve likove neces srest na forumu
fantom slobode

#122 Re: Islamofobija

Post by fantom slobode »

mene veceras muce gologuze mame...volio bih da je polugola djevojka u pitanju...

A imam i problema sa islamofobijom, ne daju dahnut, muci ih drugaciji pogled na svijet, pa se fobija stvara, tamo gdje nigdje veze nema...

Zeleni trotoar, polugole mame, mito i korupcija, veze i molbe kod onih na polozaju, svakakvih nekih otezavajucih okolnosti oko nas...

Fobije na sve strane... :-)
shalaedin

#123 Re: Islamofobija

Post by shalaedin »

dino_sara wrote:
Aj, o cemu ti pricas pasa moj, jel ti ovo ozbiljno pises ili provociras, nemogu da vjerujem kakve price pricas.
Velis osmanlije rusili samostane i crkve. Hajd dobro moze biti. A hajde mi reci malo o Musoliniju, o Hitleru, o Bushu, Malo mi pricaj o americi i atomskim bombama, malo mi pricaj o rusiji. Da ne spominjem Bosnu i Hercegovinu koju napadose i katolici i pravoslavci i porusise stotine Dzamija dok je u Sarajevu sve i jedna crkva ostala netaknuta. Ko napravi sve velike genocide ???? Osmanlije? Nevjerujem. okazalo se u praksi da smo ipak najmirnija vjera , puna tolerancije i sabura.
Vrati se gore na moj prethodni post i procitaj malo o Andhami koju i dan danas cuvaju Bosanski franjevci kao jedinstveni primjer iz doba Osmanlija koji im je davao pravo na slobodu izrazavanja i ispovijedanje svoje vjere i pozivanja njoj. Procitaj kompletan dokument i vidi kako su se ti sveveliki koljaci po vasem misljenju tj. Osmanlije ophodile prema Katolickoj crkvi i njenim sljedbenicima. Da su se Osmanlije trudile da sateru trag svima onima koji nisu Muslimani, mislis li da bi Bosanski Muslimani imali visestoljetnih problema od svojih susjeda od odlaska Osmanlija sa ovog prostora pa na ovamo. Nebi. Nama muslimanima vjera nedozvoljava da ubijamo nevine ljude i da sijemo nepravdu. Svako ko tako postupa, postupa na svoju odgovornost i golemo grijesi. Mi nerusimo niti palimo niti kulture satiremo. Svijesni smo da tu neko zivi. Mi smo svijesni da Bog svakome kome je nanesena nepravda prima molbu pa makar ona i kletva bila. I ovaj rat u Bosni je veliki svijedok tome da mi nismo cinili onoliku nepravdu drugima koliku su oni nama. Opet kad pogledas poslje svega mi nismo zlopamtila koja na nepravdu uzvracaju nepravdom, mi znamo da je tolerancija najveci stupanj moci, a zelja za osvetom najveca slabost. Zato su nase sredine multikulturalnije, od Jerusalema pa do Sarajeva takvih primjera je mnogo. Evropa je mukom morala da nauci ono sto smo mi gajili stoljecima. Kod nas je multikulturalnost opce prihvacena stvar i nije mukom izgradjena preko prethodnih inkvizicija, genocida i diskriminacije. Evropa se rano susrela sa Islamom. Citava Spanija i juzni dijelovi Francuske bili su pokoreni od Maurskih muslimana. Te mnogi dijelovi Italije i jos neki dijelovi Evrope. Sama Sicilija je pokorena u 9 st. . Sta je ostalo od tih kultura po povratku Krscana na te prostore? Samo spomenici dok su svi ti muslimani ubijeni, prognani ili nasilno pokrsteni. Evropa se sa Islamom upoznala davno 6 stoljeca prije dolaska Osmanlija. I oduvijek je strahovala od muslimana. Evo ti jedan zanimljiv link koji govori o historiji Sicilije:
http://www.bosanskialim.com/rubrike/tek ... 1R024.html
nitkovazan

#124 Re: Islamofobija

Post by nitkovazan »

shalaedin wrote: Vrati se gore na moj prethodni post i procitaj malo o Andhami koju i dan danas cuvaju Bosanski franjevci kao jedinstveni primjer iz doba Osmanlija koji im je davao pravo na slobodu izrazavanja i ispovijedanje svoje vjere i pozivanja njoj. Procitaj kompletan dokument i vidi kako su se ti sveveliki koljaci po vasem misljenju tj. Osmanlije ophodile prema Katolickoj crkvi i njenim sljedbenicima.
Jedno je što piše, drugo je kako je bilo. Ahd-nama je bila mrtvo slovo na papiru. Ako su Osmanlije bilo tolerantni, kako onda protumačiti ovo:

1524.
Najzesci progon katolika u Bosni i Hercegovini. Te su godine sruseni franjevacki samostani u Kraljevoj Sutjesci, Visokom, Fojnici, Kresevu i Konjicu, a nesto kasnije i u Mostaru. Drzi se da je u takvim okolnostima 120 - 150,000 katolika preslo na islam.

Da su se Osmanlije trudile da sateru trag svima onima koji nisu Muslimani, mislis li da bi Bosanski Muslimani imali visestoljetnih problema od svojih susjeda od odlaska Osmanlija sa ovog prostora pa na ovamo. Nebi. Nama muslimanima vjera nedozvoljava da ubijamo nevine ljude i da sijemo nepravdu. Svako ko tako postupa, postupa na svoju odgovornost i golemo grijesi.
Nisu se trudile zatrti trag. Nemuslimani su plaćali harač, rađali djecu koja su kasnije otimana za janjičare i sl. Prevelik je to bio rudnik da bi ga se zatrlo. Što sre tiče zabrane nepravde i ubijanja, što to znači? Zabranjeno je po islamu slikati ljude iz Kur'ana, pa svejedno imaš cijeli niz starih ilustracija iz Perzije i Arabije takve tematike. Zabranjen je po islamu i alkohol, a što ćemo s tradicionalnom otomanskom bozom? Itd. I u kršćanstvu je zabranjen seks prije braka, pa što ti misliš da stvarno svi katolici drže do toga? 99% onih koji su svake nedjelje u crkvi do toga ne drži.
Mi nerusimo niti palimo niti kulture satiremo. Svijesni smo da tu neko zivi. Mi smo svijesni da Bog svakome kome je nanesena nepravda prima molbu pa makar ona i kletva bila. I ovaj rat u Bosni je veliki svijedok tome da mi nismo cinili onoliku nepravdu drugima koliku su oni nama. Opet kad pogledas poslje svega mi nismo zlopamtila koja na nepravdu uzvracaju nepravdom, mi znamo da je tolerancija najveci stupanj moci, a zelja za osvetom najveca slabost. Zato su nase sredine multikulturalnije, od Jerusalema pa do Sarajeva takvih primjera je mnogo. Evropa je mukom morala da nauci ono sto smo mi gajili stoljecima. Kod nas je multikulturalnost opce prihvacena stvar i nije mukom izgradjena preko prethodnih inkvizicija, genocida i diskriminacije. Evropa se rano susrela sa Islamom. Citava Spanija i juzni dijelovi Francuske bili su pokoreni od Maurskih muslimana. Te mnogi dijelovi Italije i jos neki dijelovi Evrope. Sama Sicilija je pokorena u 9 st. . Sta je ostalo od tih kultura po povratku Krscana na te prostore? Samo spomenici dok su svi ti muslimani ubijeni, prognani ili nasilno pokrsteni. Evropa se sa Islamom upoznala davno 6 stoljeca prije dolaska Osmanlija. I oduvijek je strahovala od muslimana. Evo ti jedan zanimljiv link koji govori o historiji Sicilije:
Današnja pojava islama u Europi nema veze s Maurima, Saracenima itd. Dakle, to nije povijesni kontinuitet. Oni su, kako došli, tako i pošli. Došao mačem, otišao mačem.
Sarafcina

#125 Re: Islamofobija

Post by Sarafcina »

nitkovazan wrote:
shalaedin wrote: Vrati se gore na moj prethodni post i procitaj malo o Andhami koju i dan danas cuvaju Bosanski franjevci kao jedinstveni primjer iz doba Osmanlija koji im je davao pravo na slobodu izrazavanja i ispovijedanje svoje vjere i pozivanja njoj. Procitaj kompletan dokument i vidi kako su se ti sveveliki koljaci po vasem misljenju tj. Osmanlije ophodile prema Katolickoj crkvi i njenim sljedbenicima.
Jedno je što piše, drugo je kako je bilo. Ahd-nama je bila mrtvo slovo na papiru. Ako su Osmanlije bilo tolerantni, kako onda protumačiti ovo:

1524.
Najzesci progon katolika u Bosni i Hercegovini. Te su godine sruseni franjevacki samostani u Kraljevoj Sutjesci, Visokom, Fojnici, Kresevu i Konjicu, a nesto kasnije i u Mostaru. Drzi se da je u takvim okolnostima 120 - 150,000 katolika preslo na islam.

Da su se Osmanlije trudile da sateru trag svima onima koji nisu Muslimani, mislis li da bi Bosanski Muslimani imali visestoljetnih problema od svojih susjeda od odlaska Osmanlija sa ovog prostora pa na ovamo. Nebi. Nama muslimanima vjera nedozvoljava da ubijamo nevine ljude i da sijemo nepravdu. Svako ko tako postupa, postupa na svoju odgovornost i golemo grijesi.
Nisu se trudile zatrti trag. Nemuslimani su plaćali harač, rađali djecu koja su kasnije otimana za janjičare i sl. Prevelik je to bio rudnik da bi ga se zatrlo. Što sre tiče zabrane nepravde i ubijanja, što to znači? Zabranjeno je po islamu slikati ljude iz Kur'ana, pa svejedno imaš cijeli niz starih ilustracija iz Perzije i Arabije takve tematike. Zabranjen je po islamu i alkohol, a što ćemo s tradicionalnom otomanskom bozom? Itd. I u kršćanstvu je zabranjen seks prije braka, pa što ti misliš da stvarno svi katolici drže do toga? 99% onih koji su svake nedjelje u crkvi do toga ne drži.
Mi nerusimo niti palimo niti kulture satiremo. Svijesni smo da tu neko zivi. Mi smo svijesni da Bog svakome kome je nanesena nepravda prima molbu pa makar ona i kletva bila. I ovaj rat u Bosni je veliki svijedok tome da mi nismo cinili onoliku nepravdu drugima koliku su oni nama. Opet kad pogledas poslje svega mi nismo zlopamtila koja na nepravdu uzvracaju nepravdom, mi znamo da je tolerancija najveci stupanj moci, a zelja za osvetom najveca slabost. Zato su nase sredine multikulturalnije, od Jerusalema pa do Sarajeva takvih primjera je mnogo. Evropa je mukom morala da nauci ono sto smo mi gajili stoljecima. Kod nas je multikulturalnost opce prihvacena stvar i nije mukom izgradjena preko prethodnih inkvizicija, genocida i diskriminacije. Evropa se rano susrela sa Islamom. Citava Spanija i juzni dijelovi Francuske bili su pokoreni od Maurskih muslimana. Te mnogi dijelovi Italije i jos neki dijelovi Evrope. Sama Sicilija je pokorena u 9 st. . Sta je ostalo od tih kultura po povratku Krscana na te prostore? Samo spomenici dok su svi ti muslimani ubijeni, prognani ili nasilno pokrsteni. Evropa se sa Islamom upoznala davno 6 stoljeca prije dolaska Osmanlija. I oduvijek je strahovala od muslimana. Evo ti jedan zanimljiv link koji govori o historiji Sicilije:
Današnja pojava islama u Europi nema veze s Maurima, Saracenima itd. Dakle, to nije povijesni kontinuitet. Oni su, kako došli, tako i pošli. Došao mačem, otišao mačem.

ako je adhnama bila mrtvo slovo na papiru, kako toliki ljudi opstadose na ovim prostorima? Ne zaboravi da je adhnami nastala u vrijeme kada se u evropi jos vjestice spaljuju.
I naravno da se Osmalnije nisu trudile da istrijebe ljude. Jednostavno to se kosi na Islamom.
A Koliko je Srba ostalo nakon Oluje u Hrvatskoj?
Koliko je Srba ostalo u Hrvatskoj nakon 18 godina demokracije?
Janjicare uvlacis u pricu, kao sto bi mogli uvuci i sluzenje JNA...

Prelaske na Islam .. koristis u pogresnom kontekstu, a ni podatku ti bas nije za vjerovati. Ipak, trebalo je pitati te ljude zasto su prelazili na islam. Nemuslimani su slobodno zivjeli i opstajali (dokaz su bosanski gradovi). Placali su porez, koji je puno manji od onog koji ti danas placas.

Bosanska multikulturalnost je ljudima u Bosni uvijek bila normala. Kao sto je to i danas. Smetali su nas papci... i to je usud ove zemlje. Papcima smeta crkva u gradu/dzamija, kao sto im smeta i rock muzika, kao sto im smeta sve ono sto nije njihovo (a to sta je njihovo... to se mijenja... u Hrvatskoj to saopste na misi i tv, kod nas malo drugacije).
Post Reply