Koje novine citate?

TV i novinske vijesti, vaši komentari, vaše teme...

Moderator: anex

Compact

#101 Re: Koje novine citate?

Post by Compact »

Elektronsku pretplatu imam na Avaz, Oslobođenje, Saff, Dane, Slobodnu Bosnu, Oglase!!! Od dnevnih novina svakako mi je Avaz na prvom mjestu, iako ni Oslobođenje ne zaostaje. Nego vjerovatno je u pitanju navika da prvo otvorim Avaz pa onda Oslobođenje. Od magazina Saff je numero uno, dok Dane i Bosnu samo. Fakat se u njima rijetko ima šta pročitati.
kirby

#102 Re: Koje novine citate?

Post by kirby »

Compact wrote:Elektronsku pretplatu imam na Avaz, Oslobođenje, Saff, Dane, Slobodnu Bosnu, Oglase!!! Od dnevnih novina svakako mi je Avaz na prvom mjestu, iako ni Oslobođenje ne zaostaje. Nego vjerovatno je u pitanju navika da prvo otvorim Avaz pa onda Oslobođenje. Od magazina Saff je numero uno, dok Dane i Bosnu samo. Fakat se u njima rijetko ima šta pročitati.

i meni je saf broj jedan.avaz drugi. :D :D :D :D :D :run:
Compact

#103 Re: Koje novine citate?

Post by Compact »

kirby wrote:
Compact wrote:Elektronsku pretplatu imam na Avaz, Oslobođenje, Saff, Dane, Slobodnu Bosnu, Oglase!!! Od dnevnih novina svakako mi je Avaz na prvom mjestu, iako ni Oslobođenje ne zaostaje. Nego vjerovatno je u pitanju navika da prvo otvorim Avaz pa onda Oslobođenje. Od magazina Saff je numero uno, dok Dane i Bosnu samo. Fakat se u njima rijetko ima šta pročitati.

i meni je saf broj jedan.avaz drugi. :D :D :D :D :D :run:
Gdjećeš??? Neka te!!! :D
Borej

#104 Re: Koje novine citate?

Post by Borej »

ne kupujem i ne citam novine!!! mislim da ne treba nabrajat zasto.....
Hladan_Kao_Led32

#105 Re: Koje novine citate?

Post by Hladan_Kao_Led32 »

Pa dobro, "Avaz" i njegova uredjivacka politika se nekome moze svidjati ili ne, ali je cinjenica da ta novina svojim citaocima nudi najvise informacija. Meni su smijesna poredjenja nasih novina, "Avaza" pogotovo sa novinama iz SAD. Licno, "Avaz" dozivljavam kao poluzutu stampu. Ne znam zasto je sporan takav profil novine. Svidja ti se-platis marku. Ne svidja ti se-ne platis marku ili je potrosis na neku drugu novinu. Prokleta mogucnost izbora mora da postoji, kako bi to rekao Stulic. Meni je veci problem sto MORAM platiti rtv-pretplatu, a onda za te pare dobijem frustracije Duske Jurisic i Svetlane Cenic ili primitivizam Bakira Hadziomerovica i njegovih saradnika (cast jedino Sanjinu Beciragicu koji se trudi koliko-toliko odrzati profesionalni nivo u svojim prilozima).
tranquil

#106 Re: Koje novine citate?

Post by tranquil »

Ako se već slažemo da je Avaz žuta štampa, onda ono što je na njihovim stranicama ne bih nazvao "informacijama".

Na moju veliku žalost, "Oslobođenje" je u zadnjih godinu dana odlučilo da odgovori Avazu njegovim oružjem, tako da su se i oni prilično srozali.
Hladan_Kao_Led32

#107 Re: Koje novine citate?

Jas nisam napisao da je "Avaz" zuta stampa, pa se tako nemamo oko cega sloziti, a pogotovo se ne mozemo sloziti oko tvojih zakljucaka donesenih na pogresno postavljenim tezama. Kad smo vec kod sute stampe, tako nekako, poput tvoje konstrukcije "Ako se već slažemo da je Avaz žuta štampa", ona i funkcionira.
Dakle, ja sam napisao da je "Avaz" 'poluzuta' stampa jer nisam mogao naci primjereniji termin. Stvar je u tome da u "Avazu" mozete pronaci INFORMACIJE (puno vise neko u drugim novinama) o svemu. Od toga da je krava Milava otelila trojke, do intervjua sa Renom ili Solanom. U tom smislu sam napisao da je "Avaz" poluzuta stampa. Ja razumijem frustracije i predrasude o "Avazu" kod vecine clanova ovog foruma, ali je, ipak, previse i "prejako" napisati da su svi novinari u toj novini nepismeni,da je to bezveze novina i sl...(mrsko sad traziti sve 'epitete'). Cinjenica je, medjutim, da ta novina,kavkva god da jeste, objavljuje intervjue sa sa trenutno najznacajnijim politickim facama u svijetu i regiji, te da objavljuje i njihove autorske tekstove. Neki dan je, recimo, za nepismeni Avaz pisao najnepismeniji americki novinar Roj Gatman, dobitnik one bezvezne nagrade...kako se ono zvase...Pulizerova nagrada?
tranquil wrote:Ako se već slažemo da je Avaz žuta štampa, onda ono što je na njihovim stranicama ne bih nazvao "informacijama".

Na moju veliku žalost, "Oslobođenje" je u zadnjih godinu dana odlučilo da odgovori Avazu njegovim oružjem, tako da su se i oni prilično srozali.
Hladan_Kao_Led32

#108 Re: Koje novine citate?

Malo sam, zbog forumaskog neiskustva, obrnuo redoslijed. Nadam se da ne zamjerite.
Uhoda

#109 Re: Koje novine citate?

Post by Uhoda »

Od dnevnih samo Oslobođenje i to otkad ga uređuje Vildana. Prije bilo grozno kao i avaz. Od ostalih Dane, Sl.Bosnu, Auto plus, Info.
piupiu

#110 Re: Koje novine citate?

Post by piupiu »

The Economist, a ostalo sta naleti, Avaz, Oslobodjenje, Dane, Index.hr, Jutarnji, B92, BBC, Guardian, The Financial Times, Sa-X.com, itd ...
Last edited by piupiu on 19/11/2008 03:01, edited 1 time in total.
rado_vidjen

#111 Re: Koje novine citate?

Post by rado_vidjen »

iskljucivo Saff
piupiu

#112 Re: Koje novine citate?

Post by piupiu »

rado_vidjen wrote:iskljucivo Saff
Ko izdaje Saff?
Fair Life

#113 Re: Koje novine citate?

Post by Fair Life »

piupiu wrote:
Ko izdaje Saff?
Image
Nosferatu
Location: Give me your tired, your poor, Your huddled masses yearning to breathe free

#114 Re: Koje novine citate?

Post by Nosferatu »

Hladan_Kao_Led32 wrote:Jas nisam napisao da je "Avaz" zuta stampa, pa se tako nemamo oko cega sloziti, a pogotovo se ne mozemo sloziti oko tvojih zakljucaka donesenih na pogresno postavljenim tezama. Kad smo vec kod sute stampe, tako nekako, poput tvoje konstrukcije "Ako se već slažemo da je Avaz žuta štampa", ona i funkcionira.
Dakle, ja sam napisao da je "Avaz" 'poluzuta' stampa jer nisam mogao naci primjereniji termin. Stvar je u tome da u "Avazu" mozete pronaci INFORMACIJE (puno vise neko u drugim novinama) o svemu. Od toga da je krava Milava otelila trojke, do intervjua sa Renom ili Solanom. U tom smislu sam napisao da je "Avaz" poluzuta stampa. Ja razumijem frustracije i predrasude o "Avazu" kod vecine clanova ovog foruma, ali je, ipak, previse i "prejako" napisati da su svi novinari u toj novini nepismeni,da je to bezveze novina i sl...(mrsko sad traziti sve 'epitete'). Cinjenica je, medjutim, da ta novina,kavkva god da jeste, objavljuje intervjue sa sa trenutno najznacajnijim politickim facama u svijetu i regiji, te da objavljuje i njihove autorske tekstove. Neki dan je, recimo, za nepismeni Avaz pisao najnepismeniji americki novinar Roj Gatman, dobitnik one bezvezne nagrade...kako se ono zvase...Pulizerova nagrada?
tranquil wrote:Ako se već slažemo da je Avaz žuta štampa, onda ono što je na njihovim stranicama ne bih nazvao "informacijama".

Izvini ali niko iz Amerike ne pise "iskljucivo" za Avaz. Ljudi pisu kolumne i postavljaju cijenovnik. Ko plati dobije pravo da publicira sta neko napise. Dnevni Avaz mi je mrzak zbog Fahrudina Radonjcica i njegovog politickog angazmana, pranja novca, i sto je glasilo onih koji su nas opljackali a i dan danas stampaju novinu od 100 strana za 1 marku, sto ti samo govori, da uz sve sponzore ta novina moze da "break even" a ne da pravi profit od kojeg nije problem podizati toranj - koliki god - samo reci. Tj. taj Avaz je paravan za pranje love - u kojem ti dajes marku da legalizujes neku pokradenu marku koja s tom markom dobija pokrice a ti dobijes 100 strana koje procitas za 12-14 minuta.

Sto se tice krava i teladi, to su najbolje vijesti iz Avaz-a, jer sve druge su vijesti su takve da bih ja mogao sjediti i novinu napisati. Tj. ja kad bih e mail pisao ljudima - ja sam - imao bih bolju prodju, a gdje tek treba da je nivo nekog novinara. Uglavnom to je novina za informaciju ali ne novina u kojoj mozes procitati "tudju pamet" - sve sto je od pameti u Avazu vrijedi koliko i Avaz koji je printan prije 3 mjeseca. Zbog toga - je to kao novina corak, i dobra samo onima koji na poslu prelete krecuci od zadnje strane - vrijeme, sport, pa smrtovnice, pa do krave Radove iz Buzima koja je otelila trojke, do "visoko-politickih vijesti" koje iz Avaza kao informaciju moze citati samo neko ko je informaticki nepismen jer - ima toliko bolje - a dzabe - samo treba znati dje i kako.

Najveca mi je radost sto se Dnevni Avaz nije probio na Americko trziste i 300.000 Bosanaca nece da cita tu novinu. Na drugu stranu ko hoce - downloadira je besplatno na torrentima sto mi je takodje vrlo drago - da nece vidjeit prebijanu paricu (iako im i ne treba - Avazu ne treba lova, Avaz bi mogao nas da placa da ga citamo). Da je Avaz - svjetski glas neko bi pronasao aplikabilnost istog dalje od Sarajevskog kantona ali takva ne postoji. U Krajini - mi je bolje Krajinu citati - nego Avaz. Tako je pretpostavljam i sa drugim regijama - po Bosni. U dijaspori radije se kupuju razno-razne dijasporske novine kojima je Avaz neko, mjerilo kako postati monolitan i vjecan ali nemaju Fahru Radonjcica iza sebe, i takve pokusavaju biti sateliti - nadju par kolumnista iz BiH, da nesto sarnu, Nedziba Sacerbeja da preprica svoj zivot taman - dan po dan, kao da mu se toliko izdogadjalo i toliko buran zivot da je vodio, onda imas izbor Ciganske ljepotice u Saint Louisu na koji je dosao neko s Pezejcem (jedinim u Americi), pa onda se napise clanak o nekom babinom sinu ili sceri kako je zavrsio visoke skole i uslika se u odjelu na slici od 14x12 piksela, uz put pismenost novinara je na tom nivuo da najbolji nacin da ne zaboravis gramatiku i pravopis je da citas novinu kao - "ucite razlike izmedju onog kako je i kako bi trebalo". I kad takav jedan Sabah - kao sedmicni list - ima bolju prodju u Sjevernoj Americi od Avaz-a, svog velikog bu'aza, znas koliko je sati. A ako hoces kakvu jacu novinu u Americi ima Vreme Beogradsko koje ima svojih mana ali nije losa novina, bili su i BH Dani a i Slobodna Bosna ali printana stampaje proslost na distancu. Previse logistickih problema. Zato sad postoji predplata preko interneta - i to je buducnost novinarstva - danas u svijetu postoje npr. tablici ili laptopi ili sa Amazona Kindle - koji je elektronska verzija - knjige i novina sa jako kvalitetnim ekranom koji olaskava i citanje i omogucava da izgled novine i layout i sve drugo - bude bolji od toga kako izgleda na kompjuteru - to je buducnost, zajedno sa internet portalima sto se tice informacije.

Koje novine citam.
Washington Post je najjaca dnevna Americka novina. Narucito je dobar Opinon's tab.
http://www.washingtonpost.com/wp-dyn/co ... l_opinmain

Chicago Tribune je najjaca na mid-Westu.
http://www.chicagotribune.com/news/opinion/editorials/

Wall Street - uvijek ima nesto interesatno ali ja nisam ekonomista pa ga ne citam osim ako ne naletim u nekoj cekaonici, neki dan sam cak drzao Wall Street izdanje napisano brail-om - tj za sljepce. Izadje u 4-5 volumena - dnevno! Nema niti jednog jedinog slova, samo one rupice. To ti je reci - moc - kad ti dnevnu novinu imas razloga zasto da stapas - sljepcima da je citaju... (ovo mi zazvuca malo na Avaz, dnevna novina sljepcima da citaju...:)).

Magazini.
The economist - Gold standard, al' mrski su mi Inglishman's, stoga, rekla koka kako ko. Ja ga skinem besplatno s interneta, "da imam". Vrijedi sacuvati...

Maclean's - Kanadski sedmicni list. Najjaci sto se tice politike u regionu i dosta drugih tema, jako pro-ekoloski orijentiran.
http://blog.macleans.ca/

cnn.com (Amerika)
bbc.com (svijet - middle east narucito)
espn.com (sport)
weather.com (vrijeme)

Time
Us news & world report
Ova 2 Americka nedjeljnika ne citam vec prelistam, i trazim zdravstvene teme najcesce da vidim sta obicni ljudi citaju i kakve im informacije plasiraju. Volim takodje da pogledam slicice, grafove, itd. moze se jako brzo mnogo informacija dobiti, za "promozgati" a o onome sto vec "promozgaju" za citatelje, to je hit&miss po meni.

Reader's Digest - nije los, ali magazin za domacice manje vise.

mjesecni
Men's Health - vise motivaciono, nego radi bilo cega drugog. A i ima finih reklama za sve marke koje vam nikad nece trebati ali ako zelite biti u trendu.

godisnji
Farmers Almanac - izlazi na jesen - jednom u sezoni - prava stvar. Prije modernog doba, izlazio je jednom godisnje farmer almanah koji je imao vrijeme sjetve, zetve, predikcije za zimu, savjete oko farmi i usjeva, koja baja dolaz i napada, i slicno. Modeliran prema tradiciji...
http://www.almanac.com/

Ponekad:
National Geographic Traveler & Backpackers edition,
http://traveler.nationalgeographic.com/
Outdoor's living - mag o lovu i ribolovu i prirodi i kampovanju i svim drugim cakicama. Midwestern Living - dobri recepti, laganin za opustiti magazin, ima i lokal turizma, od atrakcija do vinarija, mjesta gdje se pravi dobar sir, kampova, svasta...
Neelix

#115 Re: Koje novine citate?

Post by Neelix »

samo Image 8-)
Compact

#116 Re: Koje novine citate?

Post by Compact »

Fair Life wrote:
piupiu wrote:
Ko izdaje Saff?
Image
Orginalni su! Naslovnica extra! Izlaze svakog drugog petka! Osnivač Aktivna islamska omladina 1996. god, a od 2000. godine privatno vlasništvo, nekog Bošnjaka!
Visoki Predstavnik

#117 Re: Koje novine citate?

Post by Visoki Predstavnik »

.
Last edited by Visoki Predstavnik on 23/07/2013 12:26, edited 1 time in total.
d2

#118 Re: Koje novine citate?

Post by d2 »

erotiku, vroči kaj i sextazu
x0z0y0

#119 Re: Koje novine citate?

Post by x0z0y0 »

ne citam novine vise...
imam net i par stranica koje "obidjem" kada zelim znati sta se desava "u svijetu"
za nase crno podneblje ..imam sve manje zivaca :-)
Visoki Predstavnik

#120 Re: Koje novine citate?

Post by Visoki Predstavnik »

d2 wrote:erotiku, vroči kaj i sextazu
Gdje se sjeti "Vroči Kaj" hahahahahhaa

Ja mislim da se Vroči Kaj [presto stampat jos dok su u modi bile rutave P...e!!hahaha :lol:
d2

#121 Re: Koje novine citate?

Post by d2 »

hard core novine moje mladosti :D
erotika je bila onako bas erotika a vroči kaj je bio ono ko p0rn :D
Post Reply