SARAJEVO - CRNA HRONIKA

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

Locked
ja_cura_

#101 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA

Post by ja_cura_ »

by Skyfox on 29/07/2008 22:56

Veceras na raskirsnici kod pijace na Grbavici je bio takav sudar da sam cuo udar preko muzike sa mp3. Mislim da nije bilo povrijedenih, ali ljudi sve vise voze ko na divljem zapadu... Nekad me prosto strah sjest za volan. Malo dalje prema Robotu Soc. lik zagasao u rikverc i umalo ne obori biciklistu, vile ga pronosale. Ma nije ni prozor spustio da kaze izvini...
eno i sinoc i jutros jos uvijek ima komadica stakla i plastike i to dobro... pravo su se izgleda udarili... a sinoc na otoci, opet nekog motoristu pokupio golf 3 cini mi se se...bilo je oko pola 11 navece...
Skyfox

#102 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA

Post by Skyfox »

Koji uzas!!! :shock:

SARAJEVO - Bahrudin Kasumović je juče oko 9.30 pronašao otkinutu glavu novorođenčeta u travi u Ulici Vrutci, u blizini sarajevskog izletišta Vrelo Bosne, potvrđeno je u policiji.
Kasumović je medicinski tehničar u deminerskom timu "Provita" iz Mostara, koji deminira brdo iznad ove ulice.

"Svako jutro se parkiram na istom mjestu, preko puta mjesta gdje sam pronašao glavicu. Jutros kada sam pročitao novine izašao sam iz auta da zapalim cigaretu. Za oko mi je zapela dječja glava, koja je bila u travi. Mislio sam da je igračka. Malo sam je nogom pomakao i kada sam vidio krv sav sam se sledio", ispričao je Kasumović.

Kaže da je odmah pozvao svog šefa i rekao mu šta je našao.

"Ubrzo su došli policijski istražitelji i doktor, koji je kazao da je našao nekoliko ugriza. Pretpostavlja se da su životinje našle bebicu i da su je rastrgle. Vjerujte mi, radio sam u bolnici i svega se nagledao, ali ovo jutros baš me potreslo", kaže Kasumović, dodajući da je od doktora koji je bio na uviđaju čuo da beba nije bila starija od jednog dana.
http://www.nezavisne.com/hronika/vijest ... -bebe.html

Mislim, ovo je da te Bog sacuva...
amrica

#103 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA

Post by amrica »

:( :( :( :( :( :(

Sta je to od nas postalo?
Ni zivotinje to ne rade svojoj djeci.
uvjek dobar gost

#104 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA

Post by uvjek dobar gost »

Ima li iko sistematizirane podatke vezane za crnu hroniku, kanim se da napišem neko pismo tužilaštvu ali potrebni su mi podatci.... ili da sam čeprkam izdvajam .....
Dori

#105 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA

Post by Dori »

Ovo je strasno.... Nemam rijeci
Dječaka primorali na oralni seks i sve snimili mobitelom
U zlostavljanju devetogodišnjaka učestvovao P. H. (16), a sa njim u društvu bili 17-godišnjak i 13-godišnjak...
06.08.2008. 07:25

Sarajevskoj je policiji tokom proteklog vikenda prijavljen stravičan slučaj spolnog zlostavljanja djeteta, koji se desio na području općine Stari Grad.

Prijetnje da šuti

No, iz Ministarstva unutrašnjih poslova, osim potvrde da su zaprimili takvu prijavu, nisu željeli govoriti ništa o tom događaju uz obrazloženje da je riječ o maloljetnicima i djeci te da je u pitanju tako delikatan slučaj. Rečeno nam je da se za sve informacije obratimo u Kantonalno tužilaštvo, koje je preuzelo slučaj.

Ipak, saznajemo da je I. I., otac devetogodišnjeg dječaka, nastanjen na Gazinom Hanu, prijavio policiji tokom vikenda da je njegovo dijete nekoliko dana ranije seksualno zlostavljano u jednoj privatnoj kući u ovom naselju.

Prema informacijama do kojih smo uspjeli doći, trojica maloljetnika, 17-godišnjak, 16-godišnjak i 13-godišnjak, u kuću su zatvorili dječaka i započeli zlostavljanje. Šesnaestogodišnjak P. H. primorao je dječaka na oralni seks, dok su 17-godišnjak i 13-godišnjak sve to posmatrali.

Da ovaj čin bude još monstruozniji i gnusniji, iživljavanje nad djetetom snimali su mobitelom. Nakon svega, dječaka su, uz prijetenje da nikome ništa ne govori, i izudarali.

Otac došao do snimka

Devetogodišnjak je, istraumiran i u strahu, sve krio, ali je njegov otac došao u posjed snimka s mobitela i sve odmah prijavio policiji.

U ponedjeljak su 16-godišnjak i 17-godišnjak privedeni u policijske prostorije, a nakon ispitivanja, zbog sumnje da je počinio krivično djelo bludne radnje, slobode je lišen samo P. H.

Nešto poslije je, uz odobrenje tužioca, i on pušten. Rad na ovom slučaju se nastavlja.
jennisjoplin

#106 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA

Post by jennisjoplin »

Dena wrote:Ovo je strasno.... Nemam rijeci
U zlostavljanju devetogodišnjaka učestvovao P. H. (16), a sa njim u društvu bili 17-godišnjak i 13-godišnjak...

Sarajevskoj je policiji tokom proteklog vikenda prijavljen stravičan slučaj spolnog zlostavljanja djeteta, koji se desio na području općine Stari Grad.

Prijetnje da šuti

No, iz Ministarstva unutrašnjih poslova, osim potvrde da su zaprimili takvu prijavu, nisu željeli govoriti ništa o tom događaju uz obrazloženje da je riječ o maloljetnicima i djeci te da je u pitanju tako delikatan slučaj. Rečeno nam je da se za sve informacije obratimo u Kantonalno tužilaštvo, koje je preuzelo slučaj.

Ipak, saznajemo da je I. I., otac devetogodišnjeg dječaka, nastanjen na Gazinom Hanu, prijavio policiji tokom vikenda da je njegovo dijete nekoliko dana ranije seksualno zlostavljano u jednoj privatnoj kući u ovom naselju.

Prema informacijama do kojih smo uspjeli doći, trojica maloljetnika, 17-godišnjak, 16-godišnjak i 13-godišnjak, u kuću su zatvorili dječaka i započeli zlostavljanje. Šesnaestogodišnjak P. H. primorao je dječaka na oralni seks, dok su 17-godišnjak i 13-godišnjak sve to posmatrali.

Da ovaj čin bude još monstruozniji i gnusniji, iživljavanje nad djetetom snimali su mobitelom. Nakon svega, dječaka su, uz prijetenje da nikome ništa ne govori, i izudarali.

Otac došao do snimka

Devetogodišnjak je, istraumiran i u strahu, sve krio, ali je njegov otac došao u posjed snimka s mobitela i sve odmah prijavio policiji.

U ponedjeljak su 16-godišnjak i 17-godišnjak privedeni u policijske prostorije, a nakon ispitivanja, zbog sumnje da je počinio krivično djelo bludne radnje, slobode je lišen samo P. H.

Nešto poslije je, uz odobrenje tužioca, i on pušten. Rad na ovom slučaju se nastavlja.
a sto kazu mama i tajo? ako se ne varam situacija je OK po taji? :mrgreen:
xfacktor

#107 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA

Post by xfacktor »

Dena wrote:Ovo je strasno.... Nemam rijeci

Prijetnje da šuti

Otac došao do snimka

Ma tog p.h treba na komade sjekirom isjeci.
valterbranisarajevo

#108 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA

Post by valterbranisarajevo »

Pretučenim pomoć pružio sarajevski taksista

S.K. (17) iz naseja Dobrinja u Istočnom Sarajevu zadobio je povrede glave i lijeve noge u tuči koja se početkom sedmice dogodila u Aerodromskoj ulici u sarajevskom naselju Butmir. njega, trojicu mladića i pet djevojaka iz Istočnog Sarajeva, koji su se vraćali sa bazena na Ilidži. nepalo je 10-ak vršnjaka sa Butmira.

Vijest o ovom događaju, objavljena na dnevniku RTRS-a, izazvala je uznemirenost građana Istočnog Sarajeva koji stanuju u blizini entitetske linije. Stupili smo u kontakt sa napadnutim osobama i policijom kako bi smo saznali šta se zaista desilo. Dok napadnuti tvrde da su prebijeni samo zbog toga što su iz Istočnog Sarajeva, u MUP-u Kantona Sarajevo ovaj događaj su okarakterisali kao klasičnu tuču i smatraju da nije bilo nacionalističke pozadine.

Susret na mostu

Mladići i djevojke iz Istočnog Sarajeva bili su na kupanju na bazenu Terme. Među njima bili su brat i sestra Đ.S i J.S iz naselja Dobrinaj u I. Sarajevu. J.S. priča da su napravili glupost što su se sa Ilidže pješke uputili kroz Butmir prema I. Sarajevu.
„Na jednom mostu vidjeli smo 4-5 mladića kako sjede. Morali smo preći preko tog mosta i tom prilikom su nam neki od njih počeli dobacivati: „Gdje ste trebe“. Nismo se osvrtali, nego smo požurili dalje. Kad sam vidjela da su se počeli okupljati i pratiti nas, znala sam šta nam se sprema“, kaže J.S.
Prema riječima 17-godišnjeg s.K: njemu prišao jedan od mladića koji su ih pratili i upitao odakle su.
„Znao sam što me pita, pa nisam ništa odgovorio. rekao sam da nije bitno i da nas pusti da idemo svojim putem. tada me je udario šakom u lice i ja sam pao“, sjeća se S.K.

Njegove drugsrice kažu da su ga napadači tukli nogama, a jedan 10-godišnjak čak ga je tukao i letvom.

Pomoć taksiste

„Kada je S.K. pao, počela sam vrištati,a kada su mi oborili i brata, pokušala sam ih odgurivati da ga ne udaraju. Moj brat je blefirajući uzviknuo: „Marko, vadi nož“ da bi ih pustili. Oni su se tad odmakli, ali su ih ponovo napali kad su vidjeli da nemaju oružja. Tražili smo pomoć od mještana koji su sve gledali iz svojih dvorišta. Kad su čuli odakle smo, jedan se samo nasmijao i nastavio posmatrati“, sjeća se J.S.

Ubrzo se zaustavilo nekoliko automobila i vozači su rastjerali napadače. Napadnuta djeca pričaju da im je mnogo pomogao izvjesni taksista Senaid, koj radi na štandu na Skenderiji, koji ih je prebacio u medicinsku ustanovu.
„Te mladiće nikda nismo vidjeli, niti smo ih čim isprovocirali. mislim da su neki od njih bil na Termama i tamo čuli kako se zovemo.Šta bi drugo mogao biti povod da nas napadnu“, kaže S.K.

Ilidžanska policija je pronašla tri mladića koji su učestvovali u tuči, a radi se o Š.I (18 ),Š.M (16) i B.H. (15), svi iz Sarajeva. Policija nastavlja sa rasvjetljavanjem svih okolnosti koje su dovele do ovog događaja, istaknuto je u MUP-u KS.

D.P.

Oslobođenje 7.8.2008.

Rasvijetljena krađa koja je željeznice koštala 400.000 KM

Al Momani ukrao tegove sa pruge

Sarajevska polcija je hapšenjem Tuzlaka Muhameda Ali Al Momanija (23) rasvijetlila krađu koja je u maju ove godine Željeznice FBiH koštala oko 400.000 KM

Al Momami je, naime u maju ove godine, s dijela pruge kod Tarčina skinuo deste tegova teških po 40 kg koji su služili za zatezanje kontakt mreže na pruzi.

To je zamalo izazvalo tragediju-naime, 15. maja je mašinovođa praznog teretnog voza koji je saobraćao na relaciji Sarajevo-Ploče na svu sreću zaustavio kompoziciju i tako izbjegao veliku nesreću.

Međutim to nije sve.

Muhameda Ali Al Momanija policija tereti da je u protekla tri mjeseca počinio još najmanje 15 krađa želejza, limova, antena...sve to na području općine Ilidža. Pokradene sekundarne sirovine je dalje peprodavao na otpadima od kojih se neki nalaze u Ilijašu. Pored mladića iz Tuzle, sarajevski policajci uhapsili su i Sarajliju Ivicu Kramara, koji je, kao je utvrđeno istragom, kamionom „Man“ ukradeni metal prevozio do otpada. Zbog toga mu se na teret stavlja krivično djelo prikrivanje.

Al Momami i Kramar su zadržani u službenim policijskim prostorijama, a izvještajem koji je protiv njih proslijeđen Kantonalnom tužilaštvu u Sarajevu obuhvaćen je i Aleksandar Brankov (19) koji je osumnjičen da je učestvovao u nekoliko krađa s Tuzlakom.

Pretresom kuće Muhameda Ali Al Monanija u Sarajevu policja je pronašla dio ukradenih predmeta.

San 8.8.2008.
valterbranisarajevo

#109 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA

Na dionici autoputa Jošanica Visoko ukradeno je više od 800 šahtova i poklopaca za slivnike. Šteta je ogromna, a ugrožena je i sigurnost građana. Za nabavku novih moraće se izdvojiti više od 300.000 KM. Također, masovno se krade i zaštitna ograda koja se mijenja svakodnevno. Da je u pitanju organizovani kriminal govori podatak da je ekipi FTV koja je napravila prilog za večerašnji dnevnik u nekoj od nadležnih institucija za auto put rečeno da prilog rade na vlastitu odgovornost...
homo_sapiens

#110 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA

Post by homo_sapiens »

valterbranisarajevo wrote:Na dionici autoputa Jošanica Visoko ukradeno je više od 800 šahtova i poklopaca za slivnike. Šteta je ogromna, a ugrožena je i sigurnost građana. Za nabavku novih moraće se izdvojiti više od 300.000 KM. Također, masovno se krade i zaštitna ograda koja se mijenja svakodnevno. Da je u pitanju organizovani kriminal govori podatak da je ekipi FTV koja je napravila prilog za večerašnji dnevnik u nekoj od nadležnih institucija za auto put rečeno da prilog rade na vlastitu odgovornost...

Za ove kradje policiji ne bi trebalo mnogo vremena da nadje pocinioce. Poznate su firme koje otkupljuju sekundarne sirovine, i dovoljno je samo napraviti premetacinu i saciniti kaznene prijave za posjedovanje ukradene robe.
Medjutim, posto trenutno ne postoji zakon po kojem otkupljivac ne smije otkupljivati takve predmete, jer na njima ne pise ciji su i odakle su, potrebno je odmah uskladiti zakon sa situacijom na terenu na taj nacin da otkupljivac takvih ukradenih predmeta plati desetorostruku kaznu za ukradenu robu, ali prije toga usvojiti zakon kojim je zabranjena kupovina, i tacno selektivno pobrojati zabranjene predmete. Nikad vise niko nista ne bi ukrao, jer mu niko ne bi smio tu robu otkupiti. To je bar jednostavno.
Eh sad, ponovo dolazimo do Tuzilastava . . .
karanana

#111 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA

Post by karanana »

tuga. ma mogu se i kriminalci na djelu uhvatiti da se hoce. pa jebote nemamo 300 kilometara puta sa 100 izlaza. mogu se upratiti.
ja bi vise kaznio one koji otkupljuju. ali ko zna mozda je i ovo veliko pranje para. mozda otkupljuju upravo oni kojima je ovo i "ukradeno" i onda iste sahtove i ogradu opet vrate gdje je i bila. mafija je to nevidjena ljudi moji.
amrica

#112 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA

Post by amrica »

Steta 300.000 KM, a lopovi "zaradili" par hiljada KM.... Treba otkupljivace kazniti da gace sa sebe moraju prodati, i jos otici u zatvor.
Nije u pitanju samo materijalna steta, nego je to i pokusaj ubistva, nedostatak sahtova i ograda na auto-putu gdje svi voze preko 130 km/h je direktno ugrozavanje zivota svih ucesnika.

A drugo pitanje ko je tu stetu procijenio na 300.000 KM? Pa nisu pozlaceni ni sahtovi ni ograde. Niti ih je ukradeno 20 tona.
homo_sapiens

#113 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA

Post by homo_sapiens »

amrica wrote:Steta 300.000 KM, a lopovi "zaradili" par hiljada KM.... Treba otkupljivace kazniti da gace sa sebe moraju prodati, i jos otici u zatvor.
Nije u pitanju samo materijalna steta, nego je to i pokusaj ubistva, nedostatak sahtova i ograda na auto-putu gdje svi voze preko 130 km/h je direktno ugrozavanje zivota svih ucesnika.

A drugo pitanje ko je tu stetu procijenio na 300.000 KM? Pa nisu pozlaceni ni sahtovi ni ograde. Niti ih je ukradeno 20 tona.
Sta god na ovu temu napisemo, namece nam se u razmisljanje samo jedna institucija : Tuzilastvo . . .
amrica

#114 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA

Post by amrica »

Ne treba biti pravnik, samo malo pogledati americke filmove i serije o advokatima i sudjenjima, tamo je tuzilac kao pit bull, ne ispusta "navodnog" krivca dok ne dobije 100% dokaza da nije kriv, a kad je neko kriv, nema te sile da ga zaustavi u trazenju maximalne kazne, bez obzira bio maloljetan, siromasan, neobrazovan... Samo trazi otezavajuce okolnosti i unistava olakasavajuce.

A kod nas tuzilac trazi olaksavajuce okolnosti za kriminalce.

Valjda je u Americi otudjenost, ako se osoba x, tuzitelj, suprostavi osobi y, sudiji ili branitelju (koji joj moze biti napr. muz ili brat) , to nece utjecati na njihov odnos poslije radnog vremena, a kod nas, ....
fixer

#115 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA

Post by fixer »

homo_sapiens wrote:
amrica wrote:Steta 300.000 KM, a lopovi "zaradili" par hiljada KM.... Treba otkupljivace kazniti da gace sa sebe moraju prodati, i jos otici u zatvor.

Sta god na ovu temu napisemo, namece nam se u razmisljanje samo jedna institucija : Tuzilastvo . . .
meni se namece druga - zeljezara :D
sorry, nisam ozbiljan :D . stvarno me interesuje postoji li ijedna drzava bez sahtova? ko treba da pogine da bi oni poceli da hapse te lopove. trebamo li mi da oformimo svoj tim savjesnih grdjana, koji ce na dojave izlaziti na ulicu i braniti svoj grad?
valterbranisarajevo

#116 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA

Nažalost, ne mogu da nađem temu ni članak. Policija je prošle godine razbila mrežu kradljivaca šahtova. Uhvaćeni su sa autom punim dokaza.. Sve su priznali, čak su otkrili otpad u Kaknju gdje su nosili ukradene šahtove. Krivična prijava je otišla u tužilaštvo. Mislim da je djelo okvalifikovano kao "teško djelo ugrožavanja sigurnosti ljudi" ili slično sa kaznom od čak 10 godina.

Nažalost dežurna tužiteljica je sve to prekvalifikovala kao običnu krađu (kao da ukradeš čokoladu u prodavnici). Ne znam da li su osuđeni makar za to, vjerovatno nisu ili su dobili neku uslovnu kaznu...

Ovim potezom je tužilaštvo poslalo poruku - kradite šahtove slobodno.. Moguće da to rade ti isti koji su amnestirani..

Nedavno je, sjetićete se, djevojka iz Švedske zadobila teške povrede kod spomen parka Vraca - upala je u šaht.. Kada neko izgubi glavu biće kasno.. :(

Moram naći taj članak....
valterbranisarajevo

#117 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA

Mislim da su u pitanju direkcija za ceste i firma iz Visokog koja održava auto put..

U stvari, oni sada hoće da nabave neke kvalitetnije šahtove i slivnike(koji se valjda teže kradu) pa su izračunali da će morati izdvojiti toliko..Zvanično je prijavljeno tih 800 šahtova, ali novinarka koja je radila prilog tvrdi da ih je ukradeno mnogo više. Onda tu ide zaštitna ograda koja se mora mijenjati gotovo svaki dan...
amrica

#118 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA

Post by amrica »

Sjeca li se iko uzasa na Ciglanama poslije rata, kad su bile skinute (ukradene) resetke sa kanala za odvod vode???? Preko citavih Ciglana rupetina sirine 30 cm, ako ti upadne tocak, mijenjas citav donji trap????

Valjda su tad Cigani krali, ali isto bilo, cijena 10-20 pf po kg, a steta u hiljadama KM.
valterbranisarajevo

#119 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA

Ja baš mislim da se pod slivnicima na auto putu misli na te rešetke za odvod vode..Rešetke npr. kod tunela na Ciglanama su redovno krali još tokom ove godine. Mislim da su ih sada zavarili, ali su ih do tada mijenjali sto puta...Oluci se i danas redovno kradu.. Što se tiče šahtova za njih koriste kombije sa probušenim dnom. Stanu iznad šahta i na miru ga ukradu... U zadnje vrijeme ukradeni šahtovi se najčešće ne mijenjaju, nego se rupa zabetonira, a odvod napravi uz trotoar..
zlatiborka

#120 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA

Post by zlatiborka »

karanana wrote:tuga. Ma mogu se i kriminalci na djelu uhvatiti da se hoce. Pa jebote nemamo 300 kilometara puta sa 100 izlaza. Mogu se upratiti.

Ja bi vise kaznio one koji otkupljuju. Ali ko zna mozda je i ovo veliko pranje para. Mozda otkupljuju upravo oni kojima je ovo i "ukradeno" i onda iste sahtove i ogradu opet vrate gdje je i bila. Mafija je to nevidjena ljudi moji.
@karanana,

mislim da si blizu, i meni je ovo palo na pamet. I sto kaze @homo_sapiens, zakoni se pod hitno moraju mjenjati i prilagodjavati novim prilikama! Ko predlaze promjenu zakona ili donosenje novih zakona? PARLAMENT, (u ovom slucaju federalni parlament) je li tako ili grijesim? Ko predlaze povecanje plata parlamentarcima i ostalim dzabalebarosima u vlasti, ko? I taj isti parlament i vlada federacije nisu u stanju da naprave zatvor za maloljetnike, a to je iskljucivo njihova obaveza.

Nema nama druge nego ih poceti prozivati i protestovati protiv njih, jest da ce biti tesko i mukotrpno, ali sve tu pocinje. Naravno i tuzilastvo i sudstvo nisu nimalo nevini ovdje, cak sta vise, veliki su krivci jer ne iniciraju potrebne promjene zakona.

Sve je to ista banda i mafija, krv cemo propisati dok nesto promijenimo, ako je to ikako moguce. Ljudi moji, ima li iko ideju sta da radimo, meni je mozak stao, ne znam sta vise da mislim i kazem.
BHG

#121 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA

Post by BHG »

zlatiborka wrote: Ljudi moji, ima li iko ideju sta da radimo, meni je mozak stao, ne znam sta vise da mislim i kazem.
najbolje bi bilo lopove pobacati u otvorene sahtove i onda im zavariti poklopce...ali to nije humano :roll:
amrica

#122 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA

Post by amrica »

Nije sarajevska crna hronika, ali je CRNA DO BOLA

Ubio 4-godišnjakinju i teško joj ranio majku
Muškarac koji je iz pištolja pucao u majku i kćerku nije s njima u srodstvu • Tuzlanski ljekari bore se za život K. K. (28) pogođene sa tri hica...
14.08.2008. 07:30

Četverogodišnja djevojčica ubijena je sinoć oko 20.30 sati u naselju Ciljuge kod Živinica, dok se ljekari Univerzitetsko-kliničkog centra Tuzla bore za život njene 28-godišnje majke, potvrdila je sinoć za "Dnevni avaz" dežurna tužiteljica Tužilaštva TK Dijana MIlić.

U kćerku i majku iz pištolja je pucao 62-godišnji muškarac koji nije u srodstvu s njima. Tužiteljica Milić, koja sinoć do 23 sata nije bila započela uviđaj, nije mogla saopćiti identitet ubijene djevojčice i njene majke, kao ni osobe koja je osumnjičena za ovaj zločin.

- Inicijali djevojčice su T.U., a majke K. K.. Prema trenutnim informacijama, dijete u koje je osumnjičeni S. H. ispalio dva hica je preminulo, dok je majka pogođena sa tri metka. Ona je operirana u tuzlanskoj bolnici - kazala je tužiteljica MIlić.
valterbranisarajevo

#123 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA

Dana 14.08.2008. godine u 21,45 sati, službenici policije I PU lišili su slobode mldb. L.A., rođen 1993. godine u Beogradu, nastanjen u Sarajevu, zbog postojanja osnova sumnje da je počinio krivično djelo iz člana 287. KZ FBIH (Teška krađa). Isti je navedenog dana oko 20,00 sati u ulici Nikole Kašikovića, općina Centar Sarajevo, zatečen na izvšenju provalne krađe u putničko motorno vozilo marke »VW Caddy«. O prednjem je obaviješten tužilac Kantonalnog tužilaštva u Sarajevu, a mldb. L.A. je predat u odsjek za zadržavanje lica lišenih slobode MUP-a Kantona Sarajevo. Službenici policije nastavljaju rad na dokumentovanju kriminogenih aktivnosti navedenog lica...
valterbranisarajevo

#124 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA

Svirepost ubica iznenađuje i policiju

Datum: 17.08.2008 18:54

Autor: A. Sorguč

SARAJEVO - Sve okrutnija ubistva dešavaju se posljednjih godina u Sarajevu, a stručnjaci upozoravaju da će takvih slučajeva biti još.

Uzroci činjenja tako svirepih djela, prema mišljenju stručnjaka, su razne psihičke smetnje, te poistvojećivanje s lošim uzorima, što je posebno izraženo kod maloljetnika.
"Takav stepen bezobzirnosti i agresije kao kod ubistva starice koja je polivena benzinom i zapaljena do tada nije bio poznat sarajevskoj policiji", kaže Dragan Mioković, inspektor u MUP-u KS.
Navodi da policija sarađuje sa sociolozima i psiholozima, koji kažu da posttraumatski ratni stres vrhunac doživljava nakon 12 do 15 godina.
"Nažalost, za očekivati je da će ovakvih slučajeva biti još. U kriminalistici je vrlo rijedak slučaj da sin ubije majku, a u posljednje vrijeme imamo i takve slučajeve", kazao je Mioković.
Neuropsihijatar Dževad Pašić ističe da više činilaca uzrokuje ovakve pojave, ali da svaki pojedinačni slučaj ima svoju historiju.
"Posttraumatski stresni poremećaj imao je velikog uticaja na te osobe, ali to nije jedini razlog. Kad su u pitanju maloljetnici, oni iz obijesti i dokazivanja vršnjacima čine krivična djela. Denisa Mrnjavca su napali obijesni mladići", kaže Pašić, ističući da se maloljetnici poistovjećuju sa negativnim herojima iz filmova i drugim lošim uzorima.
Ubistva majke uglavnom su uzrokovana psihičkim poremećajima. Vještak sudske medicine Hamza Žujo kaže da je ubistvo Zdravke Jovanović, koju je ubio sin Zdenko, jedno od najokrutnijih.
"U svojoj dugogodišnjoj praksi nisam našao krvne podlive po čitavom tijelu kao što sam našao kod te starice", rekao je Žujo.
Dodaje da je jednako svirepo bilo i ubistvo Jasmine Hafizović, koju je u februaru 2006. godine zaklao sin Vedad Hafizović u sarajevskom naselju Alipašino polje. Potom je otišao pred džamiju da opere ruke.
"Ubistvo u Hendekuši je još jedno zaista svirepo ubistvo. Žrtva je neposredno prije ubistva sjedila s ubicama i častila ih. Bio je sklon alkoholu i hvalio se da ima para. Motiv ubica je bio koristoljublje. Prvo su ga udarili željeznom šipkom u glavu, a pošto je još bio živ, prešli su preko njega kombijem", ispričao je Žujo.
Za ubistvo Adila Hurića optuženi su Asim Kalafat i Nedžad Šandal.
"Prije rata nije bilo ubistava ovakve vrste. Ubistva su se ranije dešavala zbog međa ili nakon tuče u kafani", kaže Žujo.

Ubistvo starice u Mostaru

Hamza Žujo, vještak sudke medicine, sjeća se ubistva Ramize Rahimić (71) u Mostaru. Za ovo djelo na 22 godine osuđen je Jasminko Jašarević, koji je sa žrtvom imao i seksualni kontakt.
"Kad sam došao u Mostar, istražna ekipa rekla je da nema ništa što bi upućivalo na ubistvo.
Sva vrata i prozori bili su zaključani. Žena je nađena u ležećem položaju na leđima, ispod glave joj je bila razbijena vaza, a bila je zatrpana odjećom iz ormara.
Rekli su mi da je pala kada je nešto uzimala iz ormara. Kad sam pogledao leš, vidio sam na licu krvni podliv koji je nastao udarcem šakom.
Našao sam i tečnu krv iz polnog organa. Kad sam uradio obdukciju, primijetio sam serijski prelom rebra sa obje strane.
Zaključio sam da je u pitanju čisto ubistvo. Poslije dva dana izvršilac je pronađen u kafiću, gdje je prodavao nakit koji je ukrao od starice", ispričao je Žujo.

Nezavisne novine
PipiDugaDevetka
Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.

#125 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA

Post by PipiDugaDevetka »

E, ovo nije bilo u Sarajevu, ali zbog neobičnosti i u očekivanju naredne vijesti o ovom slučaju, ipak ću staviti ovdje:
[url]http://www.novosti.ba[/url] 18.08.2008.g. wrote:Beživotno tijelo Mande M. (71) iz Doknja kod Tuzle nađeno je u zamrzivaču u njenoj porodičnoj kući, saznajemo iz MUP-a Tuzlanskog kantona. Naime, tijelo je jučer oko podne pronašao njen komšija, te odmah obavijestio policiju. On je u kuću ušao nakon što starica nekoliko dana nije izlazila iz nje. Iz policije saznajemo da je tužilac naredio obdukciju tijela Mande M., koja će se obaviti na Univerzitetsko-kliničkom centru u Tuzli.

Saznajemo da nema tragova nasilja na tijelu Mande M., a nakon obdukcije će se znati stvarni uzrok smrti.
EDITOVANO: 26.8.2008.
Samoubistvo prema nalazima policije.
Veoma čudno,...ali policija tako kaže i vjerujem im.
Last edited by PipiDugaDevetka on 26/08/2008 12:54, edited 1 time in total.
Locked