Bosnia Air Defense - F35

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply

Da li bi BIH mogla izdvojiti 160 miliona za dva F35

Poll ended at 27/07/2008 14:17

Da
36
49%
Nema potrebe
38
51%

Total votes: 74

paratrooper

#101 Re: Bosnia Air Defense - F35

Post by paratrooper »

chuchumbamayumbe wrote:Pa hocemo li se mi braniti ili biti agresori???
ako si napadnut, onda je i agresija dozvoljena :)
chuchumbamayumbe

#102 Re: Bosnia Air Defense - F35

Post by chuchumbamayumbe »

paratrooper wrote:
chuchumbamayumbe wrote:Pa hocemo li se mi braniti ili biti agresori???
ako si napadnut, onda je i agresija dozvoljena :)
No comment.
Pietje_Bel

#103 Re: Bosnia Air Defense - F35

Post by Pietje_Bel »

paratrooper wrote:
Pietje_Bel wrote:Evo sta nama treba za odbranu protiv eventalnih zravnih napada:
radar i raketni sistem:
protiv aviona cetvrte generacije da , ali ti radari su potpuno neupotrebljivi za stealth avione. Cak i b-static mreza prijemnika sa jednim predajnikom je bez koristi protiv nevidljivih aviona.

Najbolja odbrana jeste raspolaganje ofanzivnim arsenalom poput F35. Za par minuta je iznad bilo koje zone, a te zemlje toga ne bi bile ni svjesne.
Srbi su oborili ovo:

Image

Sa Sovjetskom protivzracnom odbranom u ratu za kosovo. Pa ti sada kontaj kad bi mi nabavili moderne patriot rakete i postavili ih negdje na Igman ili Bjelasnici i dobro ih uvezali sa mobilnim i fiksnim radarima koliko bi se jedna Srbija osudila da krene sa Avijacijom da brani neku RS. :-)
Pietje_Bel

#104 Re: Bosnia Air Defense - F35

Post by Pietje_Bel »

Ja fakat. Srbi oborili Stealth bomardera B92 ili kako se vec zove. Oborili im najmoderniji avion koji amerika ima sa starim Sovjetskim odbrambenim sistemima kopno- zrak.. :lol: :lol:[/quote]
Ma ja, pao sam, tehnicka greska... I jos poneki pao, sve same tehnicke greske...
Najlakse se smijati.[/quote]

Pa ne smijem se ja jarane. Ja znam da su to Srbi oborili. Ja mislim isto ko i ti i nemislim ovo nista sarkasticno. :)
paratrooper

#105 Re: Bosnia Air Defense - F35

Post by paratrooper »

chuchumbamayumbe wrote:E hajde mi jos samo odgovori kako popadashe onoliki NATO-ovi avioni iznad Srbije u toku bombardovanja, a padali su i kod nas u toku rata?
Ja fakat. Srbi oborili Stealth bomardera B92 ili kako se vec zove. Oborili im najmoderniji avion koji amerika ima sa starim Sovjetskim odbrambenim sistemima kopno- zrak
nee, oborili su F117 , taj stealth je bio prva generacija stealth aviona , F117 je izvan upotrebe u USAF. otisao u penziju.

drugi avion koji jebio ostecen i privremeno se spustio na sarajevski aerodrom je bio F15.

Taj avion je kasnije otpremljen u aviano. Interesantn je da nikad ni jedan F15 nije oboren u akciji.

avion koji je oboren kod teocaka je srpski fulcrum i drugi oboreni fulcrum je pao na srpsku stranu (bovsa savezna yugoslavia).
chuchumbamayumbe

#106 Re: Bosnia Air Defense - F35

paratrooper wrote:
chuchumbamayumbe wrote:E hajde mi jos samo odgovori kako popadashe onoliki NATO-ovi avioni iznad Srbije u toku bombardovanja, a padali su i kod nas u toku rata?
Ja fakat. Srbi oborili Stealth bomardera B92 ili kako se vec zove. Oborili im najmoderniji avion koji amerika ima sa starim Sovjetskim odbrambenim sistemima kopno- zrak
nee, oborili su F117 , taj stealth je bio prva generacija stealth aviona , F117 je izvan upotrebe u USAF. otisao u penziju.

drugi avion koji jebio ostecen i privremeno se spustio na sarajevski aerodrom je bio F15.

Taj avion je kasnije otpremljen u aviano. Interesantn je da nikad ni jedan F15 nije oboren u akciji.

avion koji je oboren kod teocaka je srpski fulcrum i drugi oboreni fulcrum je pao na srpsku stranu (bovsa savezna yugoslavia).
Padalo je jos aviona, zar ne?
ili Srbi opet lazu?
paratrooper

#107 Re: Bosnia Air Defense - F35

Post by paratrooper »

chuchumbamayumbe wrote:Padalo je jos aviona, zar ne? ili Srbi opet lazu?
a ti vjeruj onom sto vidis a ne onom sto ti kazu.
Prpa.ba

#108 Re: Bosnia Air Defense - F35

Post by Prpa.ba »

Pietje_Bel wrote: Srbi su oborili ovo: Sa Sovjetskom protivzracnom odbranom u ratu za kosovo.

Taj F-117 je vise dana letio istom rutom, istom visinom preko istog mjesta. Kad su to shvatili, bilo ga je lako oboriti i prackom.
chuchumbamayumbe

#109 Re: Bosnia Air Defense - F35

paratrooper wrote:
Sta vidio? Obar'o ih po Han Pijesku! :D
Pietje_Bel

#110 Re: Bosnia Air Defense - F35

Post by Pietje_Bel »

paratrooper wrote:
Iznad Bosne je oboren jedan f16 u ratu. :)
paratrooper

#111 Re: Bosnia Air Defense - F35

Post by paratrooper »

Pietje_Bel wrote: Sa Sovjetskom protivzracnom odbranom u ratu za kosovo. Pa ti sada kontaj kad bi mi nabavili moderne patriot rakete i postavili ih negdje na Igman ili Bjelasnici i dobro ih uvezali sa mobilnim i fiksnim radarima koliko bi se jedna Srbija osudila da krene sa Avijacijom da brani neku RS. :-)
vjerovao ti ili ne taj avion su pogodili sasvim slucajno. zapravo bila je potpuna greska pilota koji je ponavljao istu rutu kretanja. Nakon toga je F117 otisao u penziju.

kasno sam vidio prpa je vec objasnio.
Last edited by paratrooper on 28/06/2008 15:23, edited 1 time in total.
paratrooper

#112 Re: Bosnia Air Defense - F35

Post by paratrooper »

Pietje_Bel wrote:
paratrooper wrote:
Iznad Bosne je oboren jedan f16 u ratu. :)
da jeste F16 kod bihaca kada je bila akcija srpskih snaga na Bihac. Ali ne za vrijeme napada NATO snaga na SR YU.
Pietje_Bel

#113 Re: Bosnia Air Defense - F35

Post by Pietje_Bel »

Prpa.ba wrote:
Pietje_Bel wrote: Srbi su oborili ovo: Sa Sovjetskom protivzracnom odbranom u ratu za kosovo.

Taj F-117 je vise dana letio istom rutom, istom visinom preko istog mjesta. Kad su to shvatili, bilo ga je lako oboriti i prackom.
Nije bas. JNA je imala super protivavionski odbrambeni sistem i to su oni iskoristili maksmialno. Amserikanci su letili najbolje sto znaju ali ipak su ih obarili nazalost. Te rakete i radare koje su Srbi tada imali nemogu se porediti sa ovim modernim patriot raketama. Kada je bio rat u Iraku i kada je postojala mogucnost da Irak ispali rakete na NATO clanicu Tursku tada je raketna jedinica iz Holandija sa modernim raketnim sistemom i radarom otisla u Tursku. Znaci taj raketni sistem je napravljen specijalno za to da detektira jednu modernu raketu u odredenoj zoni odgovornosti i da je posle toga i unisti. Uspjeh je 80% zagarantovan. Ako je to moguce sa jednom raketom mozes i sam procjeniti koliko je lakse oboriti jedan avion sa tim sistemom. To je ono sto nama treba ali ni za to nemamo para.
paratrooper

#114 Re: Bosnia Air Defense - F35

Post by paratrooper »

Pietje_Bel wrote:
Prpa.ba wrote:
rakete i radare koje su Srbi tada imali nemogu se porediti sa ovim modernim patriot raketama. Kada je bio rat u Iraku i kada je postojala mogucnost da Irak ispali rakete na NATO clanicu Tursku tada je raketna jedinica iz Holandija sa modernim raketnim sistemom i radarom otisla u Tursku. Znaci taj raketni sistem je napravljen specijalno za to da detektira jednu modernu raketu u odredenoj zoni odgovornosti i da je posle toga i unisti. Uspjeh je 80% zagarantovan. Ako je to moguce sa jednom raketom mozes i sam procjeniti koliko je lakse oboriti jedan avion sa tim sistemom. To je ono sto nama treba ali ni za to nemamo para.

koliko znam bivsa ju je imala neva SA-3 sisteme PVO odbrane. ako mislis da je to dobra odbrana ja se ne slazem. zapravo za 3/4 generaciju je donekle dobra.
fixer

#115 Re: Bosnia Air Defense - F35

Post by fixer »

cudo
Last edited by fixer on 28/06/2008 15:30, edited 1 time in total.
Pietje_Bel

#116 Re: Bosnia Air Defense - F35

Post by Pietje_Bel »

paratrooper wrote:

koliko znam bivsa ju je imala neva SA-3 sisteme PVO odbrane. ako mislis da je to dobra odbrana ja se ne slazem. zapravo za 3/4 generaciju je donekle dobra.
Ma nije bila dobra ali je bila itekako ozbiljna odbrana pa i za NATO pakt. Hajdemo sada da napravimo procjenu koliko bi nam kostao jedan moderni raketni sistem posto smo ovo o avionima ionako totalno prezvakali. Znaci recimo da se odlucimo da nabavimo jedan solidan protivavionski sistem sa radarima, raketnim jedinicama itd....
paratrooper

#117 Re: Bosnia Air Defense - F35

Post by paratrooper »

Pietje_Bel wrote:
paratrooper wrote:
Ma nije bila dobra ali je bila itekako ozbiljna odbrana pa i za NATO pakt. Hajdemo sada da napravimo procjenu koliko bi nam kostao jedan moderni raketni sistem posto smo ovo o avionima ionako totalno prezvakali. Znaci recimo da se odlucimo da nabavimo jedan solidan protivavionski sistem sa radarima, raketnim jedinicama itd....
mmm, nisam bas tako dobar sa radarskim sistemima. Zapravo najbolje bi bilo imati 'b-statik' konfiguraciju radarskog sistema.
jefferson

#118 Re: Bosnia Air Defense - F35

Post by jefferson »

Pietje_Bel wrote:
Prpa.ba wrote:

Nije bas. JNA je imala super protivavionski odbrambeni sistem i to su oni iskoristili maksmialno. Amserikanci su letili najbolje sto znaju ali ipak su ih obarili nazalost. Te rakete i radare koje su Srbi tada imali nemogu se porediti sa ovim modernim patriot raketama. Kada je bio rat u Iraku i kada je postojala mogucnost da Irak ispali rakete na NATO clanicu Tursku tada je raketna jedinica iz Holandija sa modernim raketnim sistemom i radarom otisla u Tursku. Znaci taj raketni sistem je napravljen specijalno za to da detektira jednu modernu raketu u odredenoj zoni odgovornosti i da je posle toga i unisti. Uspjeh je 80% zagarantovan. Ako je to moguce sa jednom raketom mozes i sam procjeniti koliko je lakse oboriti jedan avion sa tim sistemom. To je ono sto nama treba ali ni za to nemamo para.
De mi reci sta je to super PVO? SA-6???
Pietje_Bel

#119 Re: Bosnia Air Defense - F35

Post by Pietje_Bel »

Kad procitam nesto ovako:
Politika
Dodik ponosan što je bio pripadnik bivše Vojske RS-a
Predsjednik Vlade Republike Srpske (RS) Milorad Dodik ističe da je ponosan na činjenicu da je bio pripadnik bivše Vojske RS (VRS), te da će ona ostati obilježena, kako je naveo, u historiji ne samo srpskog naroda, kao jedna od najznačajnijih historijskih i civilizacijskih vrijednosti.
Dodik je u izjavi novinarima, nakon obilježavanju Vidovdana - krsne slave Trećeg pješadijskog puka (RS) Oružanih snaga BiH u kasarni Kozara u Banjoj Luci, rekao da je RS trajna tvorevina, a da ju je utemeljila i odbranila VRS.

Entitetski premijer smatra i da "sve naredne slave VRS treba da obilježava na jedan bolji, organizovaniji i masovniji način zajedno sa narodom RS“.
(FENA)
Onda mi je na neki nacin i vrlo jasno da je pametno da ulazemo u odbrambene sisteme.
Edin H.

#120 Re: Bosnia Air Defense - F35

Post by Edin H. »

Hocemo li morati naci izvor nafte prije nego sto kupimo ove avione?

Ima li verzija tog F35 da leti na loziku ili ono ulje iz trafo-stanica poput onih "za potrebe odbrane konsifikovanih" golfova u ratu?
Pietje_Bel

#121 Re: Bosnia Air Defense - F35

Post by Pietje_Bel »

Edin H. wrote:Hocemo li morati naci izvor nafte prije nego sto kupimo ove avione?

Ima li verzija tog F35 da leti na loziku ili ono ulje iz trafo-stanica poput onih "za potrebe odbrane konsifikovanih" golfova u ratu?
Pa po nekim najistaknutijim stranim i domacim fakultetima ispod Bosne se nalazi mnogo nafte samo je previse duboku. Ako za 20 godina bude postojala rendabilna metoda da se ta nafta izvadi onda mislim da necemo imati 2 ovakva nego najmanje 20. :D
stochar

#122 Re: Bosnia Air Defense - F35

Post by stochar »

Edin H.

#123 Re: Bosnia Air Defense - F35

Post by Edin H. »

Pietje_Bel wrote:
Edin H. wrote:Hocemo li morati naci izvor nafte prije nego sto kupimo ove avione?

Pa po nekim najistaknutijim stranim i domacim fakultetima ispod Bosne se nalazi mnogo nafte samo je previse duboku. Ako za 20 godina bude postojala rendabilna metoda da se ta nafta izvadi onda mislim da necemo imati 2 ovakva nego najmanje 20. :D

Ja jedva cekam da nam pocnu furati iznad glava :D

Prvo je bio onaj MIG sto nam probi zvucni zid u Sarajevu iznad glava na pocetku rata, pa onda oni Amerikanci sto su se okolo relaksirano vozikali, a sada ce biti i nasih 20-tak F35 :D

Ne znam samo kako da ubjedimo narod o potrebi nase drzave za ovim avionima. Bune se i za onaj camcic sto je Federalna vlada potrosila KM 175.000. A niko se ne zapita da li je nasim politicarima potreban kvalitetan odmor i gdje da prime drzavnike kada dodju da ih posjete iz npr. RS-a. Tako bi moglo biti problema i sa kupovinom aviona.
Pietje_Bel

#124 Re: Bosnia Air Defense - F35

Post by Pietje_Bel »

Mojne ba suplju udarati. Tu bu jrivicu sada na politicare sujbuo sto mi nemamo gripena. :D

Hajmo ovako. Evo ima nas na forumu hvala Bogu pa neka svi po markicu daju. Markica po markica, nakupi se to... :-)

:dance:
PipiDugaDevetka
Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.

#125 Re: Bosnia Air Defense - F35

Post by PipiDugaDevetka »

Pietje_Bel wrote:Mojne ba suplju udarati. Tu bu jrivicu sada na politicare sujbuo sto mi nemamo gripena. :D

Hajmo ovako. Evo ima nas na forumu hvala Bogu pa neka svi po markicu daju. Markica po markica, nakupi se to... :-)

:dance:
Sigurno, nastaviti sa: Marka po marka - Tomahawka
Post Reply